Tuesday, June 10, 2008

Uuteen nousuun pohjalta ja ukkospäivän kehittymistä

Nyt palaan vihdoin kirjoittamaan blogiini. En voi kuitenkaan luvata, että kirjoitustahti olisi tästä lähtien tiuha. Voin valottaa, että viime aikoina tauko on ollut tarpeen ja väistämätöntä. Yksityiselämässäni olleiden vaikeuksien vuoksi energiaa on riittänyt vain vähän ja niinpä esim. arboretumprojektini on ollut kokonaan pysähtynyt. Valitettavasti se on tietänyt viime viikkojen kuivuuden takia kenties paljonkin tuhoja kasveilleni taimistollani, kun en ole järjestänyt kastelua niille enkä ole käynyt paikalla. Palaan myöhemmin kesällä kertomaan lisää arboretumprojektistani, jos olen löytänyt uutta ideaa ja energiaa siihen...

Ainoa asia, jota olen viime aikoina tehnyt ilolla ja tavallaan terapiana, on ollut kasvivalokuvausprojektini. Tällä hetkellä olen päättänyt, että jatkossa netissä ja tässä blogissa tapahtuva toimintani on lähinnä siihen liittyvää. Olen miettinyt kuvien julkaisussa sitä, että nimeän kuvien lajit vasta joskus myöhemmin ja julkaisen nyt vain pelkkiä kuvia. Nimeäminen on niin työläs ja hidas prosessi tuhansille kuville, että haluan saada nyt vain kuvia julkaistuksi teidän ihmisten katseltavaksi. Esteettiikka ennen kasvitiedettä. Palaan lähiaikoina asiaan.

Tänään sään ja kasviviljelyn suhteen merkittävä asia kerrottavaksi on Etelä-Suomen kuivuuden päättyminen lännestä tulevan voimakkaan rintamasysteemin ja siihen liittyvien paikoin rajujen ukkosten ja runsaiden sateiden ansiosta. Helsingissä on jo satanut reippaasti aamun aikana ja ukkosten ennustetaan kehittyvän ensimmäisen rintamasateen jälkeen iltapäivällä. Tässä ovat linkit sateiden ja ukkosten seuraamiseen (A B).

Kuivuudesta huolimatta kasvillisuus ei ole vielä kärsinyt selvästi kuin vain paikoin (mm. kulottuneita nurmikoita) ja toukokuun lopusta asti vaikuttanut lämpö on pitänyt kasvukauden noin 2 viikkoa edellä tavanomaisesta aikataulusta; esim. juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia "Plena") on ollut jo monin paikoin täydessä kukassa monta päivää ja vuorijalava (Ulmus glabra) on siementänyt yli viikon ajan. Pihasyreeni (Syringa vulgaris) ja kotipihlaja (Sorbus aucuparia) ovat lopettaneet melkein kokonaan kukintansa. Lämpimillä paikoilla kukintaansa on aloittamassa maitohorsma (Epilobium angustifolium) ja lupiini (Lupinus polyphyllos) jatkaa täyden kukinnan vaihettaan.

Päivitys klo. 17:25: Viimeisimmät sadetutkakuvat kertovat, että voimistuva ukkosrintama on jo kehittynyt ja saapunut läntiseen Suomeen. Nähtäväksi jää, ulottuuko kuuroja ja ukkosta etelärannikolle. Nyt vaikuttaa siltä, että eniten ukkostaa juuri sisämaassa ja vaaravyöhykkeessä olisi esim. Hämeenlinna. Selvää vaaraa näistä ukkosista voi tosiaan olla paikoitellen (puuskat ja mahdolliset heikot tornadot eli trombit), kuten tässä Paulin blogimerkinnässä on analysoitu.

Päivitys klo. 22:55: Niin siinä sitten kävi, että etelärannikolla (kuten täällä Espoon Tapiolassa) ei saatu ukkosta ja sadekuurotkin olivat illalla lähes olemattomia. Harmin paikka! Etelä-Suomen sisämaassa ukkosti paikoin kunnolla, mutta tietooni ei ole tullut mainittavia tuhoja.

Päivitys 11.6.2008 klo. 14:10: Nyt täällä pääkaupunkiseudulla saadaan vähän hyvitystä eilisestä ukkosen puuttumisesta. Ukkonen jyrisee jo Helsingissä ja kohta saadaan reippaasti sadetta myös kaupungin keskustassa... Viimeisimmät sadetutkakuvat näyttävät sateiden sijainnit ja siitä havaitaan, että kuurot ovat keskittyneet nyt lähelle etelärannikkoa.


I am sorry to say, but this is the end of english language phase of this blog. I found it unnecessary to continue the translation due to a loss of energy and I sensed that there's not enough interest for doing so. It was fun, though, to learn the language more properly. I thank those for interest, who were reading this blog in english!