Monday, February 25, 2013

Viikon 8 sää vuonna 2013: Vaihtelevaa; aluksi leuto lumisade, puolivälissä poutainen pakkasaalto ja lopussa Föhntuulen alkaminen (Päivitetty!)

Nyt palataan normaaliin päiväjärjestykseen sääkatsauksissani, missä tässä julkaistava katsaus kattaa tuttuun tapaan otsikon mukaisesti päättyneen viikon 8 toteutuneen sään kuvauksen sekä alkaneen viikon 9 sääennusteen. Aikaisemmin puuttuneet viikkojen 6 ja 7 sääkatsaukset valmistuivat viime viikonloppuna julkaistuina kohdilleen >> Viikon 6 sää vuonna 2013: Pilvistä, tavanomaista leudompaa ja runsaasti lumisateita; lievää suojaa paikoin - hetkittäin ja Viikon 7 sää vuonna 2013: Erittäin pilvistä, tavanomaista leudompaa ja enimmäkseen poutaa; ajoittain lievää suojaa ja sumuja.

Yleiskuvaus viikon 8 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Ko. viikolla sää muuttui tarkastelualueella jälleen talvisemmaksi maanantaisen pienen lounais-eteläkolkkaa viistäneen matalapaineen ja sen lumisateiden kaikottua etelään ja korkeapaineen selänteen muodostuttua Skandinaviasta koillistuulten perään ke - to yöksi päälle. Tällöin pakkaset kiristyivät pitkästä aikaa ajankohdan normaalilukemiin ja juuri ke-to yönä oli hetken ankarahkoakin yöpakkasta vähäpilvisen ja tyynen tilanteen takia. Loppuviikolla eteläpuolelle lähelle jääneen pitkulaisen korkeapaineen pohjoisreunalla poutasäässä yritti vaikuttaa leudohko länsivirtaus Föhnilmiön muodossa, jossa uusiutunut alapilvikansi rakoili - poistui paikoitellen. Sen myötä yölämpötilat alkoivat vaihdella laajasti pilvisyyden mukaan heikon ja kohtalaisen pakkasen välillä, mutta päivälämpötilat olivat normaalia leudompina keväisehköjä koko alueella.

Euroopan mittakaavassa talvisempi sää yöpakkasineen alkoi kiristää otettaan laajasti manner-Euroopassa ja lopulta osin läntistä Välimerta ja Britanniaa myöten; näin etenkin loppuviikolla akselille Skotlanti - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli muodostuneen pitkulaisen korkeapaineen takia, jolloin kylmä itävirtaus vallitsi laajasti ja Välimeren keskivaiheille muodostunut voimakas matalapaine tuotti samalla lumi- ja räntäpyryjä laajasti Britanniasta Puolaan. Toisaalta se matalapaine toi viikon lopussa etelästä Mustanmeren länsipuolelle keväisen leutoa ilmaa. Ko. korkeapaineen pohjoispuolella alkoi vallita leuto länsivirtaus, joka ulottui osin Länsi-Venäjällekin poistaen alkuviikon kohtalaiset - kireähköt pakkaset pienelle alueelle Vienanmeren itäpuolelle. Siinä Fennoskandian alkuviikon aikaisempaa ankarampi pakkasvaihe muuttui loppuviikolla pohjoisosiltaan ja jopa Lapissa ajoittain suojasääksi päiväsaikoina Föhn-ilmiön ansiosta. Baltian tienoille jäi kuitenkin kovemman (yö)pakkasen alue korkeapaineessa.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 18.2.2013: Pieni vähän voimistuva matalapaine siirtyi tarkastelualueen länsireunalta Pohjois-Itämerelle - Baltiaan päivän mittaan. Samalla Norjanmerelle - Lappiin muodostui uusi korkeapaine. Sää jatkui taas koko päivän täyspilvisenä ja em. matalapaine toi etenkin yöllä - aamulla lumisateita, jotka olivat yön - aamun noin nollakelissä osaksi märkiä ainakin etelärannikolla - lounaassa. Loppupäivän aikana lumisateet olivat vähäisempiä ja ajoittaisia. Tuulet käyttäytyivät matalapaineen liikkeen mukaan; alkupäivällä ne olivat heikkoja ja kääntyivät etelästä kaakon kautta itään. Illalla itätuulet voimistuivat kohtalaisiksi tuoden kylmempää ilmamassaa; yön - aamun osittainen lievä suoja vaihtui pakastuvaan säähän ja illalla lämpötila oli jo pääosin -2 ja -5 asteen välillä ja idässä -5 ja -10 asteen välillä.

Tiistai 19.2.2013: Pieni matalapaine etääntyi vähitellen Suomen eteläpuolella ja korkeapaine Skandinavian alueella vahvistui hieman lisää; täten tarkastelualueella vallitsi vähitellen kylmenevä itä-koillisvirtaus. Sää oli aluksi täyspilvinen ja heikkoja lumisateita tuli vielä paikoin. Iltapäivästä alkaen ilmamassan kuivuessa alapilvisyys alkoi selvästi aukkoilla ajoittain. Idästä koilliseen kääntyneet tuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia. Lämpötilat olivat yöllä pääosin -5 ja -10 asteen välillä; leudointa lounaassa. Päivälämpötila oli -2 ja -6 asteen välissä, mutta illalla oli vähentyneessä pilvisyydessä taas -5 ja -10 asteen välisiä pakkasia.

Keskiviikko 20.2.2013: Korkeapaine Skandinaviassa alkoi siirtyä etelämmäksi ja siitä Keski-Suomen yli Venäjälle muodostunut korkeapaineen selänne alkoi siten hivuttautua Etelä-Suomen päälle. Tarkastelualueen kohtalainen koillisvirtaus alkoi täten heikkenemään ja jo illalla sisämaasta alkaen tyyntyi kokonaankin. Pilvisyys oli poutasäässä vaihtelevaa vähäisen ja runsaahkon välillä pääosin keskipilvilauttoina; aamulla / illalla paikoin upeaa ruskoa. Yölämpötila oli pääosin -5 ja -10 asteen välissä; idässä paikoin kylmempää. Päivälämpötila oli -5 asteen vaiheilla; leudointa lounaassa. Illalla tyyntynyt sää mahdollisti pakkasen kiristymisen nopeasti -10 asteen kylmemmälle puolelle etenkin vähäpilvisillä alueilla.

Torstai 21.2.2013: Yöllä ja aamulla Etelä-Skandinavian korkeapaineesta ulottui selänne Etelä-Suomen päälle, jolloin oli tyyntä ja vaihtelevan vähäpilvistä. Yöpakkanen kiristyi siksi sisämaassa jopa -15 ja -20 asteen välille; paikoin oli jopa kylmempääkin. Etelärannikolla ja lounaiskolkassakin oli -10 ja -15 asteen välisiä pakkasia. Loppupäivän aikana korkeapaineen selänne siirtyi hieman etelämmäksi ja antoi tietä pohjoisesta lähestyneelle Jäämerellä vaikuttaneen voimakkaan matalapaineen heikolle rintamasysteemin jälkiosalle; sen edellä yläpilvilharso lisääntyi tasaisen vaiheittaisesti ja länsituulet alkoivat viritä. Iltapäiväksi lämpötilat kohosivat sisämaassa -5 ja -10 asteen välille ja rannikoilla vähän -5 asteen leudommalle puolelle. Illalla sää lauhtui paikoin vielä asteen pari lisää.

Perjantai 22.2.2013: Em. rintamasysteemi saapui pohjoisesta Etelä-Suomen päälle ja jäi vellomaan sijoilleen n. luode-kaakkosuuntaisena. Korkeapainetta pysyi lähellä eteläpuolella ulottuen pitkulaistuneena Skotlannista Etelä-Skandinavian ja Baltian kautta Mustanmeren pohjoispuolelle. Illalla Lapin pohjoisreunalla voimistui uusi ärhäkkä matalapaine. Tarkastelualueella alkoi taas vallita yöstä alkaen tiivis alapilvikansi koko loppupäiväksi, mutta ko. rintama toi vain paikoin hyvin heikkoja lumikuuroja. Illalla itäkolkassa selkeni osaksi ja hetkeksi rintaman itäpuolella. Länsi-luoteistuulet pysyivät heikkoina ja ajoittain oli tyyntäkin. Yölämpötila oli -5 asteen vaiheilla; leudointa lännessä ja etelärannikolla. Päivälämpötila oli 0 ja -3 asteen välillä siten, että lännessä oli hetken lievää suojaa. Illalla pakastui eniten idän seljenneellä alueella; siellä paikoin -10 asteen kylmemmälle puolelle.

Lauantai 23.2.2013: Korkeapaine pysyi lähes sijoillaan pitkulaisena akselilla Skotlanti - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli. Välimeren keskiosiin muodostui voimakas matalapaine. Lapin pohjoisreunalla voimistunut matalapaine siirtyi nopeasti itään Venäjälle. Länsivirtaus voimistui Suomessa ja tarkastelualueellakin etenkin sisämaassa ajoittain kohtalaiseksi. Etelärannikolle ulottui sen sijaan ajoittain tyynempää aluetta etelän korkeapaineesta. Sää pysyi koko päivän täyspilvisenä, mutta poutaisena. Yöllä - aamulla esiintyi paikoin sumuja ennen länsituulen voimistumista. Loppupäivällä ilmamassa oli kuitenkin pääosin kirkasta ja alapilvikansi kokkareisen - aaltomaisen rakenteellista. Idän -10 astetta kylmemmät lukemat kaikkosivat nopeasti aamuksi ja muutoin lämpötilat asettuivat pääosin 0 ja -4 asteen välille; leudointa lännessä ja iltapäivällä siellä oli hetken lievää suojaa. Illalla Baltiaan jääneestä kireämmän pakkasen alueesta alkoi ulottua pilvisyyttä vähentänyttä ilmaa etelärannikolle - lounaaseen, jolloin pakkanen kiristyi siellä -5 asteen kylmemmälle puolelle.

Sunnuntai 24.2.2013: Korkeapaine pysyi yhä sijoillaan akselilla Skotlanti - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli muuttuen ehkä vähän kaarevammaksi. Lappia hipoen itään liikkui Jäämerellä taas uusi matalapaine rintamineen - kovine tuulineen ja Välimeren keskivaiheille jäi vellomaan yhä matalapaine. Länsivirtaus vallitsi tarkastelualueella heikkona - kohtalaisena siten, että etelärannikko ja lounaiskolkka olivat yhä ajoittain tyynellä alueella. Niillä paikoilla alapilvikansi oli myös pääosin vähäistä - ajoittain olematontakin; päivä oli siis varsin kevättalvisen aurinkoinen. Muutoin sisämaapainotteisesti jatkui pääosin täyspilvinen sää. Yölämpötila oli lounaan - etelärannikon vähäpilvisillä alueilla paikoin -10 asteen vaiheilla. Muutoin lähinnä vähän -5 asteen leudommalla puolella. Päivälämpötila oli koko alueella nollassa tai asteen pari pakkasella. Illalla pakastui taas voimakkaimmin etelärannikon - lounaan yhä vähäpilvisimmillä ja tyynimmillä paikoilla. Paikoin alkoi esiintymään sumuja.

Alkaneen viikon 9 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Alkaneella viikolla to tienoille saakka jatkuu aluksi edelleen sama säätyyppi, missä korkeapaine sijaitsee vyöhykkeenä Britanniasta Mustanmeren pohjoispuolelle ja sen pohjoispuolella vallitsee Föhntuulinen länsivirtaus Islannista Jäämerelle ja Pohjois-Venäjälle suuntautuvien matalapaineiden auttamana; täten tarkastelualueella vallitsee vaihtelevapilvinen sää vaihtelevissa länsituulissa, jossa öisin on heikkoa - paikoin kohtalaista pakkasta ja päivisin on keväisen suojaa 0 ja +5 asteen välillä. Tuulisimpina ja pilvisimpinä öinä on vain aste - pari pakkasta tai noin nolla astetta ja ke - to aikana Föhn-ilmiö voisi huipentua päivisin jopa yli +5 asteen lukemiin ainakin lännessä... 

Iso säänmuutos alkaa kuitenkin jo to, kun matalapaine siirtynee Lapista nopeasti Suomen itäpuolelle ja pohjoisesta pääsee purkautumaan talvisen kylmää ilmaa maaliskuun alkamisesta huolimatta ja päivälämpötilatkin laskevat selvästi pakkasen puolelle. Yölämpötilat voivat kiristyä ankaraksi pakkaseksi, jos sattuu selkeää ja heikkotuulista tilannetta silloin pe - ma välillä. Lisäksi la - ma on tarkkailun kohteena myös Norjanmereltä kaakkoon siirtyvä yksi matalapaineen osakeskus, jonka osuminen Etelä-Suomeen voi tuoda runsaitakin lumipyryjä... Ensi viikon alussa on puolestaan merkkejä siitä, että korkeapaine siirtyisikin nopeasti Itä-Eurooppaan ja läntinen matalapainetoiminta voimistuisi paljon muodostaen laajan ja voimakkaan lounais-etelävirtauksen Välimereltä Fennoskandiaan ja siis selvästi leudontuvaa, mutta epävakaista säätä... Joka tapauksessa terminen kevät ei ehdi alkaa vielä tällä viikolla. Päivityksessä lisää.

Euroopan mittakaavassakaan ei kevät pääse vielä kunnolla alkamaan tällä viikolla, koska em. alkuviikon korkeapainetilanne ylläpitää kylmää itävirtausta laajasti Britanniaan saakka ja Mustanmeren länsipuolellakin kylmenee uudestaan talvisemmaksi. Lisäksi viikonloppuna korkeapaineen painopisteen sijoittuminen Britannian paikkeille jatkaa kylmyyttä itäpuolellaan laajasti; ehkä Britannia - Ranska vähän lämpenee, mutta yöpakkasia esiintyy sielläkin. Fennoskandian leuto Föhntuuli siis loppuu viikonlopuksi ja siinä Länsi-Venäjäkin kylmenee alkuviikon leutouksien jälkeen uudestaan talvisemmaksi alkaen lumipyryisen voimakkaan matalapaineen jälkipuolella Vienanmeren ja Uralin välistä purkautuvalla ankaralla pakkasaallolla jo ke. Ankarimmat pakkaset näyttävät kuitenkin jäävän lähinnä Vienanmeren ja Uralin välimaastoon.

Päivitys lauantaina 2.3.2013 klo. 10:40: Ennuste on pitänyt erittäin hyvin paikkansa tähän saakka; Föhn-ilmiö huipentui yli +5 asteen lukemissa ja eilen pe alkoi raju kylmeneminen, jossa yhteydessä saatiin aluksi hieman vesi- ja lumisateita to - pe. Viime yö - tämä aamu olikin sitten hyvin kylmä sään tyynnyttyä selkeässä säässä; sisämaassa oli paikoin lähes -20 asteen minimilämpötiloja.

Tänään aikaisemman ennusteen mukainen Norjanmereltä lähestyvä myrskymatalapaine on saapumassa ja tuo tarkastelualueen länsiosiin lumimyrskyisiä olosuhteita illaksi - alkuyöksi; teen siitä pienen myrskyseurannan... Pyryn yhteydessä leudontuu tilapäisesti, mutta lounaiskolkassakin pysytään silti pakkasella. Sunnuntaiksi kylmä ja kuiva koillis-pohjoisvirtaus palaa; sää muuttuu aurinkoiseksi, mutta päivälläkin pysytään selvästi pakkasella. Lisäksi su - ma yö on taas erittäin kylmä; sisämaassa mahdollisuudet -20 asteen paikkeille ja etelärannikollakin -15 asteen vaiheille.

Aikaisemmassa ennusteessa näkynyt leudontuminen ensi viikon alkupuolella näyttää toteutuvan mainittuun malliin; manner-Eurooppa keväistyy etelä-lounaistuulissa huomattavasti ja laajasti, mistä riittää leutoa ainakin Etelä-Suomeen ti - to aikana. Todennäköisesti kuitenkin runsaspilvisenä ja ajoittain sumuisena suojasäänä sateidenkin kera. Ensi viikon lopulle on kuitenkin ollut olemassa merkkejä koillisesta päin purkautuvalle ehkä hyvinkin talviselle säälle; joissakin ennustemalleissa se uhkaisi Fennoskandian lisäksi lopulta laajasti manner-Eurooppaakin. Toiset mallit jättäisivät kylmän kuitenkin täpärästi lähinnä vain Fennoskandian pohjoisosiin ja näin Etelä-Suomikaan ei kylmenisi pahasti... Lisää ensi viikon säästä ja tuosta mahdollisesta toisesta talven ankaroitumisesta ajallaan.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 8 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite sai maanantaina muutamia senttejä lisäystä em. pienestä matalapaineesta, mutta sen jälkeen pääasiassa poutaiset säät eivät tuoneen muutosta. Tuolla lisäyksellä oli kuitenkin vähäinen merkitys kokonaishankien paksuuteen; läntisimmissä osissa lumensyvyys oli yhä paikoin vain n. 10 cm ja Varsinais-Suomen - Satakunnan itäpuoleisella laajalla alueella hankien paksuudet pysyivät 50 cm vaiheilla ja monin paikoin ylikin. Suojasäitä oli vähän, joten sulaminen oli lähes olematonta; tosin sunnuntaina aurinkoisilla alueilla alkoi kevättalvinen ilmiö, missä tummat lumipenkat alkoivat sulaa päivällä pienessä pakkasessakin. Viikon puolivälin paisteissa oli kuitenkin siihen vielä liian kylmää. 

Maanantaina yöllä puusto sai tarttuvaa märkää lunta lisäkuorrutteeksi, mutta jo seuraavana päivänä tuuliset säät varistivat niistä osan pois. Sittemmin viikon mittaan variseminen jatkui jonkin verran tuulten ja viikonlopun hetkellisten lievien suojasäiden ansiosta, mutta ainakin havupuustoon jäi yhä varsin paljon lumikuorrutteita. Lisäksi kuuraa syntyi monin paikoin näyttävästi su - ma välisenä viime yönä, mutta tämän maanantain keväinen auringonpaiste on varistanut ne pian pois.

Alkaneella viikolla leuto Föhnsää sulattaa päivisin lunta etenkin aurinkoisilla paikoilla ja jonkinasteista katutulvimista voi siksi tulla taajamissa päivittäin to saakka, mutta hankien kokonaispaksuus ei muutamaa senttiä enempää ehdi madaltua ennen viikonlopun talvistumista.

Jäätilanteet vesistöissä etenivät hieman lisää viikon puolivälin pakkasjakson ansiosta; mm. edellisviikolla jäistä osaksi vapautuneet virtaavimmat joet saivat uutta jääkantta ja järvissä ohetuneet - loskaantuneet virtapaikat jäätyivät hieman lisää. Suomenlahden länsiosan ulapallakin tuli hieman lisää jäätä, mutta muutoin edellisviikkoon nähden ei juuri muutoksia tullut. Viikonloppuna leudompi sää alkoi kuitenkin taas keskeyttämään jäätymistä. Routa ei juurikaan edennyt paksujen lumihankien ansiosta; läntisimpien osien vähälumisilla paikoilla ehkä vähän. Paksulumisilla alueilla jatkui siis edelleen lähes - kokonaankin roudattomat olot.

Jäätilanteet järvissä ja merellä eivät juurikaan muutu tämän alkaneen viikon mittaan, koska leudoista päivistä huolimatta yöpakkaset hidastavat sulamista. Ke - to voi tosin tulla vähäksi aikaa runsaampia sulamisvesiä jokiin ja järvien jäiden päälle, mikäli yli +5 asteen päivälämpötilat toteutuvat silloin... Viikonlopun pakkasaalto kiihtyttää taas jäätymistä.

Kasvillisuuden kevätherääminen jatkui edelleen vain hitaana pajunkissojen kasvamisena eikä leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkamista tapahtunut. Tällä alkaneella viikolla leuto Föhnsää voi kuitenkin lämpimimmillä paikoilla hieman notkistaa jälkimmäisten hedenorkkoaiheita vähän kohti kukinnan alkamista pe mennessä. Sitten talvinen sää keskeyttää keväistymisen.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

Sunday, February 17, 2013

Viikon 7 sää vuonna 2013: Erittäin pilvistä, tavanomaista leudompaa ja enimmäkseen poutaa; ajoittain lievää suojaa ja sumuja

Takautuvasti julkaistuna sunnuntaina 24.2.2013 tässä on viikon 7 sääkatsaus vuonna 2013 Etelä-Suomeen. Tämä takautuva sääkatsaus ei täten sisällä ennustetta. >>

Yleiskuvaus viikon 7 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Säätä sävytti edelleen erikoisesti koko viikon jatkunut täyspilvisyys ilman auringonpaistetta sekä leutous, joka tuotti edelleen ajoittain lievää suojasäätä ja pitäen pakkaset heikkoina lukuun ottamatta itäosien to - la tilapäistä pakkasen kiristymistä normaaleihin ajankohdan lukemiin. Lumisateet jäivät kuitenkin vähäisiksi ja enimmäkseen oli siis pilvipoutaa, mutta utuja ja sumuja oli monena päivänä heikoissa tuulissa ja kosteissa ilmamassoissa. Leutojen ilmamassojen tulosuunta oli alkuviikolla erikoinen; kaakosta mantereisten alueiden yli. 

Euroopan mittakaavassa Länsi-Venäjällä pitkään jatkuneet sikäläisittäin hyvin leudot etelä-kaakkoisvirtaukset tyrehtyivät lopulta ke tienoilla, kun korkeapaine vahvistui sinne ja kiristi siellä pakkaset loppuviikoksi kohtalaisiksi - paikoin kireähköiksi. Manner-Euroopassa edellisviikon puolelta jatkunut talvinen sää antoi alkuviikon jälkeen periksi hieman; lähinnä Britannian - Ranskan tasalle tuli Atlantilta hyvin leutoa matalapainesäätä ajoittain, mutta muutoin jatkui edelleen varsin laajasti ainakin yöpakkaset ja sateet olivat pääosin lumisia. Skandinaviassa - Lapissa vielä alkuviikolla vaikuttanut kireän pakkasen korkeapaine siis poistui em. Länsi-Venäjän korkeapaineeksi, jolloin Lappi leudontui vain pikkupakkaselle loppuviikoksi.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 11.2.2013: Pieni matalapaine jäi heikkenemään pois Suomenlahden - Etelä-Suomen päälle ja Lapissa vaikutti edelleen pieni pakkaskorkeapaine. Matalapaine kierrätti edelleen leutoa ja kosteaa ilmamassaa Itä-Euroopasta - Länsi-Venäjältä käsin; sää pysyi koko päivän yhä täyspilvisenä ja utuisena ajoittaisten sumujen kera. Lumikuuroja esiintyi paikoin ja ajoittain. Tuulet olivat hyvin heikkoja, suunnaltaan vaihtelevia ja ajoittain oli tyyntä. Lämpötila pysyi nollan vaiheilla koko päivän siten, että etelärannikolla oli lievää suojaa; illalla oli paikoin parisen astetta kylmempää.

Tiistai 12.2.2013: Em. pienen matalapaineen heikennyttyä pois tarkastelualueella alkoi vallita heikko kaakkoisvirtaus, joka toi edelleen hämmästyttävästi leutoa ilmamassaa Mustaltamereltä yli mantereisen alueen. Lapissa ollut korkeapaine venyi selänteeksi kaakkoon Venäjälle. Matalapaineet olivat kaukana Välimeren keskiosissa ja Pohjois-Atlantilla. Täyspilvinen sää vallitsi edelleen koko päivän, mutta enimmäkseen poutaisena; länsiosissa paikoin lumikuurottelua. Alkupäivä oli loppua utuisempi - sumuisempi; illaksi ilmamassa kuivui ja kirkastui selvästi kaakkoistuulen vähän voimistuttua tyynen vaiheen jälkeen. Lämpötila oli etelärannikon nollasta sisämaan pariin pakkasasteeseen; lämpötilan vuorokausivaihtelu oli yhä hyvin minimaalista.

Keskiviikko 13.2.2013: Korkeapaine vahvistui Lapin itäpuolella ja alkoi siirtyä hitaasti vähän idemmäksi; Länsi-Venäjällä pakkanen alkoi kiristymään hieman. Voimakas matalapaine yritti tulla Britannian ja Islannin välistä lähemmäksi. Tarkastelualueella jatkui heikko ja leuto kaakkoisvirtaus; sää pysyi edelleen koko päivän täyspilvisenä ja uusi annos kosteampaa ilmaa muodosti aamuksi ja loppupäiväksi utua - ajoittain sumua. Lisäksi länsiosissa liikkui ajoittain lumikuuroja etelästä pohjoiseen. Illalla poutaantui. Lämpötila pysyi koko päivän nollan vaiheilla siten, että yöllä oli enimmäkseen aste pari pakkasta ja päivällä lievää suojaa ainakin lännessä ja etelärannikolla. Illalla itäosissa alkoi pakastaa selvemmin.

Torstai 14.2.2013: Korkeapaine vahvistui vielä vähän lisää Länsi-Venäjällä ja siellä vielä vähän kiristynyt pakkanen alkoi kylmentää tarkastelualueen itäosia. Muutoin vallitsi edelleen heikko kaakkoisvirtaus, jossa täyspilvinen sää vallitsi edelleen koko päivän, mutta poutaisena. Alkupäivällä oli vielä utua ja ajoittain sumuakin, mutta illalla ilmamassa alkoi kuivua ja kirkastua idästä alkaen. Lämpötiloissa alkoi idän ja lännen välillä ero; lännessä lämpötila pysyi koko ajan nollan vaiheilla siten, että päivällä oli lievää suojaa. Idässä yölämpötila oli -2 ja -5 asteen välillä, päivällä oli aste - pari pakkasta ja illalla pakkanen kiristyi paikoin -5 ja -10 asteen välille ohentuneessa pilvisyydessä.

Perjantai 15.2.2013: Länsi-Venäjän korkeapaineesta alkoi pullistua selännettä Etelä-Suomen ylle, jolloin heikko kaakkoistuuli tyyntyi jopa kokonaan idästä alkaen. Atlantin matalapainetoiminta ei vieläkään pystynyt vaikuttamaan läntisintä Skandinaviaa idemmäksi. Tarkastelualueen täyspilvisyys jatkui edelleen, mutta ohentuneena ja rakenteellisemman näköisenä ala- ja keskipilvikantena ilmamassan kirkastuttua udusta samalla yhä lisää. Ilmamassa kylmeni vähän nyt myös länsiosissa; yölämpötila oli vielä länsirannikolla lähellä nollaa (Idässä paikoin -10 asteen vaiheilla), mutta päivälämpötila vaihteli -1 ja -5 asteen välillä; kylmintä idässä. Illalla pakkanen kiristyi lähes koko alueella -5 ja -10 asteen välille; leudointa lännessä ja etelärannikolla.

Lauantai 16.2.2013: Korkeapaineen selänne vahvistui Länsi-Venäjältä käsin lisää länteen ja asettui Etelä-Suomea hipoen akselille Baltia - Tanska. Selänteen pohjoisreunalla alkoi vaikuttaa leudontavat länsi-lounaistuulet. Tarkastelualueella oli edelleen täyspilvistä, mutta ajoittain ohuena ja aaltomaisen - levymäisen rakenteellisena ala- ja keskipilvenä. Aluksi oli enimmäkseen tyyntä, mutta loppupäivällä alkoivat länsi-lounaistuulet viritä. Yölämpötila oli enimmäkseen -5 ja -10 asteen välillä; leudointa lännessä ja etelärannikolla. Päivälämpötila oli 0 ja -5 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa, jossa oli lievää suojaa. Illalla lännen lämpötila pysyi ennallaan / leudontui hieman, mutta itäkolkassa kylmeni vielä -5 ja -10 asteen välille.

Sunnuntai 17.2.2013: Em. korkeapaineen selänne muodostui omaksi korkeapaineeksi Suomen eteläpuolelle keskukseltaan n. Puolaan. Heikkoa matalapainetta siirtyi samalla Norjanmereltä Skandinavian - Lapin ylle. Tarkastelualueella vallitsi leuto ja heikko länsi-lounaisvirtaus, jossa ilmamassa kostui uudelleen. Täyspilvinen sää täten jatkui ja ilmamassa tuli uudestaan utuiseksi - ajoittain sumuiseksi. Lisäksi illalla lännestä alkoi tulla osin märkiä lumisateita pienen matalapaineen osakeskuksen mukana. Lämpötilat olivat itäkolkassa aluksi yöllä -5 ja -10 asteen välillä, mutta muutoin lämpötilat olivat koko ajan nollan vaiheilla siten, että etenkin iltapäivällä lievää suojaa oli lännessä ja etelärannikolla.

Luontohavaintoja viikolta 7 - 2013: Etelä-Suomen lumipeitteen tilanne pysyi koko viikon lähes ennallaan, koska ensinnäkin lumisateet jäivät vähäisiksi; lumikuuroista tuli korkeintaan n. sentti - pari uutta lunta. Toisekseen lievät suojasäät eivät onnistuneet sulattamaan eikä tiivistämään hankia paria senttiä enempää, koska hangen rakenne koostui sen verran paksulti vanhasta jo useita suojasäitä läpikäyneestä kovasta ja jäisestä lumesta. Niinpä lumensyvyydet olivat viikon lopussakin yhä läntisimpien osien 10 cm tienoilta Varsinais-Suomen - Satakunnan itäpuoleisten alueiden 50 cm vaiheille; monin paikoin yli puolen metrin hankia ko. itäalueella. Routatilanne pysyi ennallaan tai jopa hieman sulamista tapahtui alta käsin viime viikolla paksuuntuneen lumen suojan alla; routaa 10 ja 20 sentin välille saakka oli siis yhä vain länsiosien vähälumisina olleilla alueilla. Muutoin oli yhä roudatonta - lähes roudatonta.

Puustolumet eivät varisseet kokonaan ajoittaisista suojasäistä huolimatta, mutta etenkin etelärannikolla varisemista tapahtui jo edellisviikon sunnuntain puolelta ja alkuviikolla. Suojaisille paikoille (Kuten sopivat metsien sisäosat) jäi etenkin havupuustoon yhä varsin isoja lumitaakkoja. 

Vesistöjäiden tilanne pysyi myös koko viikon lähes ennallaan, mutta jäiden päälle edellisviikolla kertyneen paksun uuden eristävän lumen takia paikoin tapahtui jäiden ohentumista alta käsin virtapaikoilla; järvissä nämä kohdat loskaantuivat paikoin näkyviksi. Tämä ilmiö oli selvin joissa, jotka vallinneissa leudoissa säissä syöpyivät paikoin jopa lähes kokonaan jäistä vapaiksi virtaavimmilta osiltaan. Suomenlahdella vakiintui tilanne, missä länsiosien ulappa-alue pysyi tavanomaista laajemmin jäättömänä. Itäosissa oli laajasti yhtenäinen jääkansi ja sisälahdissa - rannikon tuntumassa pysyivät lumipeitteiset jääkannet paksuudeltaan lännessä 15 - 30 cm ja idässä 30 - 45 cm. 

Leutojen säiden takia jäätilanteet jäivät kokonaisuutena yhä selvemmin ajankohdan normaalia vähäisemmiksi ja lisäksi alkutalven jäänmuodostuksen takia jäiden rakenteet pysyivät normaalia heikompina ns. kohvajäinä, mikä on loskasta muodostunutta jäätä johtuen alkutalven runsaista pyryistä ja voimakkaista tuulista jäätymisten aikaan.

Jo pitkään jatkuneet tavanomaista leudommat säät ehtivät herättelemään tässä vaiheessa jo kevään ihka ensimmäiset kasvien kehitystilanteet; nimittäin pajunkissat alkoivat ilmestyä joukolla esiin silmuistaan. Sen sijaan leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) hedekukintoaiheissa ei tapahtunut vielä mainittavaa heräämistä. Roudattomilla / vähäroutaisilla paksun lumen alueilla on kuitenkin lisäksi oletettavaa, että varhaisimpien sipulikasvien ensiversot ovat alkaneet kehittymään lumen alla maan pinnalle.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

Saturday, February 16, 2013

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Howard Jones - Natural

Kuluneen viikon aikana olen siis sairastellut tuhtia influenssaa, jättänyt blogiaktiviteetitkin siksi hetkeksi tauolle ja olen ollut osaksi sen takia tavanomaista herkistyneemmällä päällä etenkin parin viime päivän aikana alettuani tervehtymään >> Olen ajatellut syntyjä syviä mm. yhteiskunnallispoliittisen aktivismini kohtalosta; jatkaako selvästi vähennetyllä tahdilla vai pitääkö tykkänään pidempi tauko?... Siitä aiheesta jatkan aikaisemman tilapäisen tiedotteeni mukaan ensi viikolla... 

Lisäksi juuri tänään oleva syntymäpäiväni on lisännyt introspektiivistä tarvettani ja tunteellisuuttani sekä pohdintaani - uusien ratkaisujen päätöstarvetta näiden ja muiden aktiviteettieni rooleista jatkossa elämässäni...

Tähän saumaan teen siksi aikaisemmasta hieman poikkeavan musiikkikirjauksen, missä otan esille 1980 -luvun yhden kauneimmista lauluista >> Howard Jonesin debyyttialbumilta "Human's Lib" kappaleen "Natural" vuodelta 1984. 

Se on koskettanut minua aikaisemminkin, mutta muistin sen taas eilisen puolella illalla ja se ilmensi em. emotionaalis-henkistä tilaani heti oivallisesti ja vahvasti. Lisäksi havaitsin sen heti kiteyttävän hyvin paljon sellaista sanomaa, jota olen tässä omassakin yhteiskunta-aktivismissani halunnut sanoa tai opetella sanomaan viimeiset 4 - 5 vuotta!... 

Biisi on siitä uskomaton itsessäänkin, että se on yhtäältä pakahduttavan ja itkettävän kaunis, mutta sisältää äärimmäisen tarkkaa ja syväpohditun voimakasta yhteiskuntakritiikkiä samalla kertaa. Itse asiassa se onkin ainutlaatuinen! Nykyään tämänlaisen laulun syntyminen on mahdotonta yhteiskuntarappion edettyä 30 vuodessa niin paljon. 

Annan laulun kertoa asiansa omalla painollaan, mutta pyydän kiinnittämään huomiota mm. lyriikoiden viimeiseen riviin >> Maailman tilaan suhtautumisen kolme eri "pääperiaatetta" on oikeastaan kiteytettävissä juuri noin; mitkä ovatkaan kunkin käytännön ominaisuudet ja vaikutukset?... Onko oikean ratkaisun valinta juuri niin yksinkertaista?... Vai vaikeaa?... Mikä valinta?....

Howard Jones: "Natural" - Ääniraita

Lyriikat: "Everything around is natural don't fight it 
Don't disagree with this and that, no 
Astrology, evolution, this-and-that-ity 
This religion and that, no 

Chorus 
And if they were not meant to be 
Well don't you think they wouldn't be 
And if they were not meant to be 
Well don't you think they wouldn't be, oh 

Your beliefs, philosophy, don't give us peace 
Destruction of our enemy does it make us right 
And if you took them apart and destroyed them all now one by one 
This still won't make it work, no 

Everything we like and don't like is whole and natural 
I know it doesn't feel like it and the world seems wrong 
But if we don't like it now then who can we blame 
Blame god, be still, find harmony".

Sunday, February 10, 2013

Viikon 6 sää vuonna 2013: Pilvistä, tavanomaista leudompaa ja runsaasti lumisateita; lievää suojaa paikoin - hetkittäin

Takautuvasti julkaistuna lauantaina 23.2.2013 tässä on viikon 6 sääkatsaus vuonna 2013 Etelä-Suomeen. Tämä takautuva sääkatsaus ei täten sisällä ennustetta. >>

Yleiskuvaus viikon 6 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Säätä hallitsivat eurooppalaiset matalapaineet, jotka asettuivat viikon mittaan osittain lähelle Suomea etelä- ja lounaispuolelle. Yhtäältä ne pitivät yllä varsin leutoja etelän ja idän välisiä ilmavirtauksia; ainoastaan ma yöllä ja pe oli kohtalaista pakkasta, mutta muutoin vain heikkoa pakkasta ja ajoittain jopa lievää suojaa etenkin su ja etenkin etelärannikolla. Toisaalta matalapaineet toivat runsaasti lumisateita tarkastelualueelle; etenkin ti - pe välillä satoi monin paikoin jopa yli 20 cm uutta lunta.

Euroopan mittakaavassa huomiota herättäneenä seikkana pysyi Euroopan matalapainetoiminnan ansiosta Länsi-Venäjälle etelästä yhä virranneet hyvin leudot ilmamassat, joista etenkin viikon lopussa Etelä-Suomeen tuli erikoisesti kaakon suunnalta suojasäätä. Kylmintä oli alkuviikon jälkeen Skandinavian - Lapin pienen pakkaskorkeapaineen alueella; paikoin -30 astetta kylmempää. Varsin talvista oli myös manner-Euroopassakin lähes koko viikon pakkasineen ja lumisateineen; alkuviikolla länsiosiin ulottui kuitenkin hetkeksi leutoa atlanttista kosteutta Islannin suunnasta Suomen lounaispuolelle tulleen matalapaineen syöttämänä; +10 asteen ylityksiä mm. Britanniassa.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 4.2.2013: Voimakas matalapaine alkoi venyä Islannin suunnasta Etelä-Skandinaviaan ja sen mukana okluusiorintaman sadealue alkoi ulottua tarkastelualueen länsiosiin. Etelätuulet voimistuivat navakan puuskaisiksi jo aamusta alkaen ja pysyivät loppupäivän voimakkaina. Pilvisyys oli aluksi vaihtelevaa ja etenkin itäosiltaan vähäpilvistä, jolloin yölämpötila oli lännen parista pakkasasteesta idän -10 ja -15 asteen välille. Illaksi lounaassa leudontui nollan tienoille (Lievää suojaa) ja idässä -5 asteen vaiheille. Samalla länsiosiin tuli lumisateita lounaasta.

Tiistai 5.2.2013: Matalapaineen keskusalue sijoittui Etelä-Skandinavian päälle, mistä jäi ulottumaan okluusiorintama lumisateineen Etelä-Suomen päälle itä-länsisuuntaisena. Pilvisyys oli koko päivän yhtenäisen runsasta ja lumisateita tuli ajoittain; etelärannikolla ja lounaassa osin märkänä. Etelätuulet heikkenivät edellispäivästä ja kääntyivät ajoittain kaakkoon. Illalla etelärannikolla oli ajoittain tyyntä ja suunnaltaan vaihtelevaa tuulta rintaman kohdalla. Lämpötila pysyi koko päivän etelärannikolla ja lounaassa nollan paikkeilla (Osaksi lievää suojaa) ja sisämaassa pakkasella -5 asteen vaiheille saakka; kylmintä pohjoisessa.

Keskiviikko 6.2.2013: Matalapaine jäi heikkenevänä Etelä-Skandinavian - Itämeren ylle ja samoin sen okluusiorintama jäi Etelä-Suomen ylle itä-länsisuuntaisena saaden etelästä uuttakin täydennystä. Lappiin muodostui pieni pakkaskorkeapaine. Sää pysyi edelleen koko päivän täyspilvisenä ja lumisateita tuli ajoittain etenkin iltapäivällä - illalla. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja; sisämaassa enemmän idästä ja etelärannikolla enemmän etelästä. Tyynintä idässä. Lämpötilat pysyivät koko päivän suunnilleen ennallaan; etelärannikolla nollassa - aavistuksen pakkasella ja sisämaassa -2 ja -5 asteen välillä; kylmintä pohjoisessa.

Torstai 7.2.2013: Etelä-Skandinavian - Itämeren matalapaine heikkeni pois, mutta alkoi saamaan Mustanmeren länsipuolelta hieman lisää täydennystä. Lapin pakkaskorkeapaine levisi Skandinaviaan - Vienanmerelle selänteeksi. Tarkastelualueella jatkui taas koko päivän täyspilvinen sää, mutta lumisateet olivat nyt heikkoja ja aikaisempaa ajoittaisempia. Etelän ja idän väliset tuulet olivat enimmäkseen heikkoja. Ilmamassa alkoi hieman kylmenemään päivän mittaan, mutta pääosin lämpötilat pysyivät etelärannikolla 0 ja -3 asteen välillä ja sisämaassa -3 ja -7 asteen välillä; kylmintä pohjoisessa.

Perjantai 8.2.2013: Skandinavian - Vienanmeren korkeapaineen selänne pysyi paikoillaan. Etelästä tuli Baltiaan uusi matalapaineen keskus, jonka myötä aikaisempaa kylmempi itävirtaus voimistui. Sää pysyi edelleen koko ajan täyspilvisenä, mutta aluksi poutaisena. Aamusta alkaen etelästä tuli rintamalumisateita loppupäiväksi. Itätuulet olivat ajoittain navakoita, mutta heikkenivät illalla etelästä alkaen. Lämpötila laski siten, että aamulla kylmimmillään etelärannikon lämpötila oli -2 ja -5 asteen välillä ja sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä. Iltapäivällä ja illalla alkoi taas leudontumaan etelästä.

Lauantai 9.2.2013: Skandinavian - Vienanmeren korkeapaineen selänne pysyi yhä paikoillaan ja Mustaltamereltä ulottui Baltiaan heikkoa matalapainejonoa. Sää pysyi edelleen koko ajan täyspilvisenä, mutta yöllä - aamulla oli tilapäisesti poutaista. Iltapäivällä ja illalla etelästä tuli jälleen lumisateita; myöhemmin kuuroina ja sumun kera leudomman ja kostean ilmamassan alettua tulla kaakosta alueelle. Etelän ja idän väliset tuulet olivat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia; tyynintä illalla. Lämpötila oli aluksi etelärannikon parista pakkasasteesta sisämaan -5 ja -10 asteen välille, mutta illalla etelärannikolla leudontui jo lieväksi suojaksi ja sisämaassa pariin pakkasasteeseen.

Sunnuntai 10.2.2013: Korkeapaine pysyi yhä pohjoisessa melkein sijoillaan - liikkui vähän enemmän Jäämerelle. Baltiaan muodostui taas oma pieni matalapaine, jonka keskus sijoittui illalla Suomenlahdelle. Matalapaine kierrätti kaakosta leutoa ja kosteaa ilmamassaa; sää pysyi koko ajan täyspilvisenä sekä utuisena - ajoittain sumuisena. Etelän ja idän väliset tuulet olivat heikkoja - ajoittain oli tyyntä. Lumi- ja räntäsateita tuli ajoittain kuurottaisesti; illalla yhä vähemmän. Lämpötila pysyi koko ajan etelärannikon +1 asteen paikkeilta sisämaan 0 ja -2 asteen välille. Lievä suojasää vallitsi täten eniten Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Luontohavaintoja viikolta 6 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite paksuuntui tällä viikolla huomattavan paljon lumisateista, joita tuli monena päivänä ja eniten ti - pe välillä. Uuden lumen kertymäksi tuli monin paikoin jopa 20 - 30 cm, jolloin lumipeitteen kokonaispaksuus vaihteli viikon lopussa läntisimmissä osissa laajasti 10 - 50 cm välillä ja suunnilleen linjan Salo - Tampere itäpuolella 50 cm paksumpia hankia alkoi esiintymään varsin yleisesti. Viikon lievät suojasäät sulattivat - tiivistivät hankia korkeintaan parin - kolmen sentin verran. 


Puustoonkin tarttui runsaita lumitaakkoja etenkin etelärannikon lähellä, jossa osa lumisateista oli märän tarttuvia; etenkin ti - ke tienoilla lehtipuustokin oli hetken hyvin kuorruttunutta ennen tuulen osittaista varistamista. Sunnuntaina suojasää tosin alkoi varistaa osan lumesta pois laajemminkin ainakin Uudellamaalla - Kymenlaaksossa / etelärannikolla.

Vesistöjäiden tilanne pysyi koko viikon lähes ennallaan, joskin jäidenkin päälle satoi monin paikoin runsaasti uutta lunta. Se puolestaan alkoi eristämään pakkasten vaikutusta entistä enemmän ja siten hillitsemään jäiden paksuuskasvua. Järvissä jäiden paksuus pysyi pääasiassa 30 ja 40 cm välillä ja paikoin yli. Joissa jää alkoi paikoin syöpyä virtaamisen mukana pois sään pysyttyä tasaisehkon leutona. Suomenlahdella länsiosan ulapalla jatkui vaihteleva ja osittain sula jäätilanne ja vain sisälahdissa, rantaviivan tuntumassa sekä laajemmin itäosissa yhtenäinen jääpeite kattoi aluetta. Merijäidenkin päälle satoi yhä paksumpaa lumipeitettä. Sisälahdissa jäiden paksuus vaihteli länsiosan 15 sentistä itäosan yli 40 cm saakka. 

Routatilanteeseen ei myöskään tullut merkittäviä muutoksia; länsiosissa uutta suojaavaa lunta tuli lisää, joka ehkäisi roudan paksuuntumista; siellä oli paikoin routaa kuitenkin 10 ja 20 cm välillä. Koko talven paksulumisina pysyneillä Varsinais-Suomen - Satakunnan itäpuoleisilla alueilla routaa oli edelleen hyvin vähän tai ei juuri ollenkaan.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

Monday, February 04, 2013

Viikon 5 sää vuonna 2013: Aluksi tuulista ja ajoittain lumi-räntäpyryisen suojaista, loppuviikolla poutaista pikkupakkasta (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 5 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Alkuviikolla ma - ti vallitsi edelleen leudontuva ja voimakas länsi-lounaisvirtaus, missä ma oli ajoittain lumisateinen ja ti poutaisempi. Keskiviikkona lännestä Keski-Skandinaviaan tullut myrskymatalapaine toi voimakkaita etelätuulia ja märkää lumipyryä sekä samalla torstaiksi viikon leudoimman suojasäätilanteen. Pe - su vallitsi pitkän kokopilvisten päivien sarjan jälkeen viimein enimmäkseen vaihtelevapilvisen poutainen, mutta hetkittäin lumikuuroinen pikkupakkaskeli matalapainetoiminnan rauhoituttua Fennoskandian alueella; eli auringonvaloa pääsi ajoittain pilkistämään päivisin ja tuuletkin tyyntyivät.

Manner-Euroopassa vaikutti myös aluksi laajasti tuo länsi-lounaisvirtaus, joka piti to saakka hyvin leutoa, mutta kosteaa ja ajoittain sateista säätä Itä-Eurooppaan saakka; +10 asteen ylityksiä mm. Saksan tasalla. Loppuviikolla manner-Eurooppaankin pääsi taas laajasti kylmempää ilmaa pohjoisesta matalapaineiden painopisteen siirryttyä Välimeren keskiosa - Itä-Eurooppa -akselille ja heikentyneenä Fennoskandiaan; lumi- ja räntäsateet yleistyivät manner-Euroopassa. Ko. matalapainetoiminnan itäpuolitse alkoi kuitenkin virrata Välimereltä Länsi-Venäjälle erittäin leutoa ilmamassaa viikonloppuna; esim. Moskovan seudulla yhä enemmän suojaa, mutta myös lumi- ja räntäsateita. Kireät pakkaset alkoivat kaikota Uraliltakin idemmäksi. Nyt viikonvaihteessa Islannin tienoilla voimistunut uusi iso matalapaine alkoi vaikuttaa.

Maailmalla viikon erikoisena säätapahtumana ilmeni Australiassa hurja merivaahtoshow hurrikaanin jälkilöylyinä >> Raw: Sea Foam Blankets Australian Beach Town.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 28.12.2012: Pohjois-Atlantin raju ja laaja matalapaine osakeskuksineen jatkoi leudomman sään syöttämistä tarkastelualueelle lännestä voimakkaassa länsi-lounaisvirtauksessa; lounaistuulen voimakkuus oli ajoittain navakkaa. Pilvisyys oli koko ajan yhtenäistä ja ilma hieman utuista. Päivän aikana lännestä ylitti alueen heikko okluusiorintama ajoittaisten lumisateiden kera. Lämpötilat lähtivät uudestaan nousuun; yöllä oli vielä pakkasta lännen parista asteesta idän -5 ja -10 asteen välille, mutta illaksi lännessä lauhtui lieväksi suojaksi ja idässä pariin pakkasasteeseen.

Tiistai 29.1.2013: Pohjois-Atlantilla velloi edelleen laaja ja voimakas matalapaine, missä yksi osakeskus voimistui Skotlannin pohjoispuolella myrskyksi ja alkoi lähestyä Fennoskandiaa. Tarkastelualue kuului edellispäivää vähän heikomman lounaistuulen alueelle kahden okluusiorintaman väliseen enimmäkseen poutaiseen hetkeen, missä pilvisyys pysyi kuitenkin koko ajan yhtenäisenä ja ilma vähän utuisena. Illalla lounaaseen saapui lumikuurottelua. Lämpötilat vaihtelivat nollan tienoilla siten, että idässä pysyttiin asteen pari pakkasella ja ilta oli alkupäivää aavistuksen kylmempi.

Keskiviikko 30.1.2013: Skotlannin pohjoispuolella kehittynyt myrskymatalapaine saapui Keski-Skandinaviaan ja sen mukana okludoituva rintamasysteemi tuli Suomeen ja toi tarkastelualueelle tämän talven toisen lumimyräkän (Talven 2012 - 2013 lumimyrskyseuranta (Osa 2): Lännestä okluusiorintaman märkää lumipyryä ja etelätuulipuhureita); tuulet olivat ennen rintamaa siis etelästä ja navakka - kovapuuskaisia. Rintaman ylityksen jälkeen ne kääntyivät lounaaseen heiketen kohtalaisiksi. Pilvisyys oli edelleen hyvin runsasta ja ko. rintama toi ajoittain sakeaa lumisadetta; lännessä märkää ja räntäistäkin. Rintaman mukana tuli leudompaa ilmaa; aluksi lämpötilat olivat lännen 0 tienoilta idän -1 ja -5 asteen välille, mutta illalla suojasää alkoi vallata jo itäosiakin.

Torstai 31.1.2013: Edellispäivän myrskymatalapaine sijoittui epämääräiseltä keskukseltaan Pohjois-Fennoskandian ylle heiketen samalla selvästi ja viimeisetkin rintamalumisateet kaikkosivat itäosista yöllä. Etelän ja lännen välinen tuuli oli heikkoa - kohtalaista ja pilvisyys pysyi yhtenäisenä. Ilmamassa oli utuista ja paikoin / ajoittain oli myös sumua tuulen tyynnyttyä lännestä lähestyneen matalapaineen solan takia. Ennen solaa vallitsi leuto suojasää 0 ja +3 asteen välisissä lämpötiloissa; leudointa etelärannikolla. Iltapäivällä - illalla solan kohdalle muodostuneen okluusiorintaman mukana siirtyi itään kapea lumipyryalue, jonka jälkipuolella kylmempi ja kuivempi luoteistuuli voimistui kohtalaiseksi; sen myötä ilmamassa kirkastui paljon ja pilvisyys alkoi rakoilla heti em. pyryrintaman jälkeen; ensin vain lännessä. Samalla lämpötila alkoi laskea -1 ja -5 asteen välille lännestä käsin.

Perjantai 1.2.2013: Matalapaine jäi vellomaan painopisteeltään Fennoskandian pohjoisosiin. Yöllä - aamulla itäosissa jatkoi vielä aluksi itään siirtymistään em. matalapaineen sola ja okluusiorintama lumisateineen. Muualla vallitsi jo kuivempi länsi-luoteistuuli enimmäkseen kohtalaisena. Sää oli myös enimmäkseen poutaista, mutta pilvisyys pysyi melko runsaana ja alapilvilajisena; rakoilua oli kuitenkin ajoittain ja yöllä - aamulla lännessä vähäpilvisimmillä paikoilla lämpötila ehti laskea -5 ja -10 asteen välille. Muutoin lämpötila oli enimmäkseen -1 ja -5 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa. Illalla oli taas paikoin kylmempää etenkin idässä.

Lauantai 2.2.2013: Matalapaine jatkoi vellomistaan Fennoskandian pohjoisosissa heikkona ja keskukseltaan epämääräisenä. Keski-Euroopassa muodostunut uusi pieni matalapaine lähti siirtymään Baltiaan. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja ja suunnaltaan vaihtelevia siten, että länsiosissa vallitsi enimmäkseen länsi-lounaistuulet ja idempänä ajoittain etelä-kaakkoistuuletkin. Illalla tyyntyi lisää. Pilvisyys pysyi runsaana ja alapilvilajisena, mutta edelleen oli ajoittain vaihtelevaa rakoiluakin. Vain yksittäisiä heikkoja lumikuuroja esiintyi. Lämpötilat pysyivät suurimman osan aikaa -1 ja -5 asteen välillä, mutta yöllä etenkin sisämaassa lämpötila laski paikoin -5 ja -10 asteen välille. 

Sunnuntai 3.2.2013: Fennoskandian pohjoisosien matalapaine heikkeni yhä ja siirtyi pohjoiseen. Samalla Baltiaan lounaasta saapunut pieni matalapaine siirtyi koilliseen kaakonkulmaa hipoen. Tarkastelualue jäi näin koko päiväksi näiden matalapaineiden väliselle tyynelle alueelle, missä vain hyvin heikkoja suunnaltaan vaihtelevia tuulia virisi ajoittain. Pilvisyys vaihteli vähäisen ja runsaan välillä enimmäkseen poutasäässä ala- ja keskipilvin, mutta paikoin tuli lumikuuroja etenkin iltapäivällä - illalla. Yölämpötila käväisi lännen vähäpilvisimmillä paikoilla -10 asteen vaiheilla ja iltapäivälämpötila oli -1 ja -5 asteen välillä; leudointa lounaassa. Illalla idän selkenevillä paikoilla pakkanen kiristyi paikoin -10 asteen kylmemmälle puolelle sisämaassa.


Alkaneen viikon 6 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty): Tänään maanantaina Islannin tienoolta on alkanut siirtymään voimakas matalapaine kohti Etelä-Skandinaviaa. Sen myötä tarkastelualueella etelä-lounaistuuli on jo voimistunut selvästi ja tuonut länsiosiin lumisateita; ainoastaan idässä on pilvipeitteessä ollut isompaakin rakoilua ja siten yölämpötilat olivat -10 vaiheilla. Muutoin lämpötila on ollut enimmäkseen pikkupakkasella ja lounaassa nollan tienoilla - lievästi suojalla.

Jatkossa tiistaina ko. uusi matalapaine sijoittuu Britannia - Etelä-Skandinavia akselille jatkaen meillä voimakkaita etelätuulia ja länsiosiin - etelärannikolle lumisateita. Lännessä ja etelärannikolla voi olla lievää suojaa, mutta muutoin pysytään pakkasella; idässä on muuta aluetta kylmempää.

Ke matalapaineen painopiste alkaa venyä Etelä-Skandinaviasta kohti Välimerta ja toisaalta Etelä-Suomen tienoolle syntynee pieni osakeskus, joka voi runsastuttaa lumisateita ja leudontaa idässäkin säätä pikkupakkaselle; suojaa olisi kuitenkin yhä vain lievänä korkeintaan lounaassa. Tuulet heikkenevät.

To matalapaine heikkenee edelleen Skandinavian puoleiselta osaltaan, mutta alkaa voimistua Mustanmeren länsipuolella; sää alkaa poutaantumaan ja kylmenemään. Pe - la Skandinaviasta Keski-Suomen yli muodostuu pakkaskorkeapaineen selänne, jonka myötä tuulet kääntyvät tarkastelualueella itään ja poutasäässä pakkanen kiristyy; selkeyden mukaan ainakin -10 astetta kylmemmät yölämpötilat mahdollistuvat... Em. Mustanmeren länsipuolella muhinut voimakas matalapaine näyttäisi lähestyvän Suomea la - su, jolloin se voimistaisi itätuulia ehkä hyvinkin paljon ja toisi lumipyryä / mahdollisesti jopa lumimyrskyä...

Euroopan mittakaavassa tuo Islannista Etelä-Skandinaviaan tuleva matalapaine leudontaa aluksi säätä taas laajalti manner-Euroopassa monin paikoin rankkoine vesisateineen, mutta loppuviikolla sen jälkipuolella talvistuu taas pohjoisesta käsin uudestaan; monin paikoin pakkasia ja lumisateita. Tuo loppuviikon Mustanmeren länsipuolelta uhkaava matalapaine tuo Itä-Eurooppaan silloin runsaita lumipyryjä. Länsi-Venäjällä jatkuvat aluksi leudot etelävirtaukset, mutta viikon lopulla ainakin sen pohjoisosissa pakkaset taas kiristyvät samoin kuin Fennoskandiassa eniten Lapissa ja Kölivuoristossa...

Päivitys lauantaina 9.2.2013 klo. 17:10: Vain lyhyt päivitys tällä kertaa: Tämän viikon sää on edennyt ennusteiden mukaan ke - to saakka, mutta sen jälkeen eteläpuolelta on jäänyt ulottumaan matalapainetoimintaa sen verran, että etenkin etelärannikolle on tullut paljon lisää lunta ja tänään lauantaina taas uusi lumisadealue on tullut etelästä tarkastelualueelle. Mitään em. lumimyrskyä ei kuitenkaan ole ollut missään vaiheessa tuulten oltua hillittyjä. Lämpötila on pysynyt myös varsin leudoissa lukemissa; etelärannikolla lähellä nollaa ja sisämaassa parisen astetta pakkasella. Vain eilinen perjantai oli muutaman asteen sitä kylmempi.

Jatkossa lumisateita saadaan maanantaihin saakka ajoittain ja lämpötilat pysyvät edelleen leudoissa lukemissa, missä etelärannikolla voi olla hetkittäin lievää suojaa / nollakeliä. Tiistaista alkaen Venäjälle voimistuva korkeapaine alkaa tuoda kaakosta vähitellen kylmempää ilmaa ja lumisateet vähenevät lämpötilojen laskiessa hitaasti yhä enemmän pakkaselle... Ensi viikolla lisää asiasta.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 5 - 2013: Ko. päättyneen viikon lumipyryt kasvattivat Etelä-Suomen lumipeitettä itäosissa paikoin 50 cm:n yli, mutta suojasäät vaikuttivat länsiosissa sen verran, että Varsinais-Suomessa on nyt paikoin alle 10 cm lumipeitteitä ja hieman maatakin näkyvissä. Tällä alkaneella viikolla la mennessä uutta lunta tulee korkeintaan 5 - 10 cm, mutta todennäköisimmin jäädään sen alle idässä; eniten sataa lännessä ja etelärannikolla. La - su mahdollinen lumipyry voi tuoda paljon lisää lunta etenkin etelärannikolle / kaakkoon... Vanha lumi on edeltäneiden suojasäiden takia pakkasessa jäistä ja kovaa eli vesiarvoltaan korkeaa.

Päättyneellä viikolla puusto sain hetkellisen runsaahkon lumikuorrutteen keskiviikon pyrystä, mutta suojasää sulatti ne lähes heti pois. To - pe kylmenemiseen liittynyt pyryrintama toi kuitenkin vähän puustolumia takaisin. Tällä alkaneella viikolla lumikuorrutteita tulee eniten lisää heikon tuulen ja nollakelin lumisadetilanteissa...

Routatilanne on syventynyt lännen vähälumisilla paikoilla vain vähän heikkojen pakkasten takia. Tällä alkaneella viikolla routa ei juurikaan etene lisää, jos länsiosissakin saadaan riittävästi uutta lunta. Paksulumisilla itäosan alueilla on yhä roudatonta - lähes roudatonta.

Järvissä jäätilanne on myös lähes ennallaan, mutta paksulumisten jääkansien alla on paikoin tapahtunut virtaamisen aiheuttamaa jään ohentumista ja jää on muutoinkin monin paikoin heikkorakenteista alkutalven pyry- ja tuulitilanteiden takia. Päättyneen viikon myötä järvien ja jokien jääkansipinnoille tuli myös sulamisvettä ja siten syntyi loskaa, mikä on nyttemmin jäätynyt ja lisännyt jäiden epämääräistä rakennetta. Silti paikoin järvijäiden paksuus on ylittänyt 40 sentin.

Merellä eli Suomenlahdella etenkin viime keskiviikkoinen myräkkä avasi ulappaa jäästä paljon vapaammaksi ja jäitä kasaantui rannikommaksi. Toisaalta uuttakin jäätä on viime viikonlopun pikkupakkasissakin muodostunut suht helposti lisää meriveden lämpötilan ollessa jo laajasti lähellä nollaa. Tästä syystä meren leudontava vaikutus on jo lopputalvelle tyypillisesti minimissään etelärannikolla.

Alkaneella viikolla jäätyminen etenee aluksi hyvin hitaasti / ei ollenkaan sekä merellä että järvissä ja voimakkaat tuulet voivat hajottaa Suomenlahden ulapalla jäätä taas lisää. Loppuviikolla jäätyminen kiihtyy hieman. Järvissä jäätilanne on yhä näin ollen normaali, mutta Suomenlahdella laajuudeltaan normaalia pienempi ajankohtaan nähden.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

Sunday, February 03, 2013

Viikon 5 / 2013 LaRouche -webcast ja yhteiskunnallispoliittinen kooste

Viime lokakuusta alkanut LaRouche -webcastien perjantaisarja on ollut esillä blogissani melko säännöllisesti, mutta se on etsinyt esillepanomuotoaan lähes koko ajan. Nyt olen päättänyt edelleen muotoilla tätä "viikkokoostetta" kiinnostavammaksi ja sisältörikkaammaksi, missä teen jatkossa siitä entistä paremman yhteenvedon kunkin viikon aikaisista keskeisistä yhteiskunnallispoliittisista tapahtumista ja sisällöistä etenkin vaihtoehto- ja sosiaalisesta mediasta poimimani aineiston perusteella.

Kyseessä on seuraavanlainen konsepti >> Laitan näihin "viikkokoosteisiin" LaRouche -webcastin esilleoton lisäksi erityisesti Facebookissa kohtaamaani - löytämääni - sinne itse laittamaani ajankohtaista materiaalia ko. viikolta, jotta kokonaiskoherenssin hahmottaminen ja ymmärtäminen helpottuu asia- ja tapahtumasekamelskasta mm. vertailuna kulloisenkin LaRouchen perjantai-webcastin kanssa. Samasta syystä harkintani ja tarpeen mukaan poimin myös muista seuraamistani vaihtoehtomedioista täydentäviä / syventäviä linkkejä. Tämäkin konsepti varmasti hakee vielä muotoaan... 


Mainitsen vielä uudestaan senkin, että kesken jäänyt vanhojen yhteiskunnallispoliittisten Facebook -aineistojeni (Viime ja toissa vuosilta) koostaminen erilaisiksi yhteenvedoiksi on edelleen tulossa blogikirjoituksiksi jossain vaiheessa; materiaalia on kuitenkin paljon ja ongelmani on ollut koostamisessa ainakin ajankäytöllistä... Yritän kuitenkin edelleen työstää niistä asiaa, koska haluan osaltani toimittaa niitä sisältöjä ja niissä olevia ajatushahmotelmiani ns. historiankirjoihin ja pohjaksi jatkonkin ajatus- ja tutkimustyöskentelylleni. Sekä teille lukijoille tietenkin tärkeäksi informaatiolähteeksi!


Tällä uudella "Viikkokatsaus" -metodilla nyt suoraan asiaan tämän viikon osalta, missä mm. juuri Facebook -aineistoni alkavat tästä lähtien jäämään suunnitelmallisemmin heti suoraan tänne blogiini arkistoon >>


Viikon 5 LaRouche -webcast perjantaina 1.2.2013 >> Feb. 1st, 2013 Webcast


Sisältöä ---> Tämän webcastin sisältönä oli aluksi Lyndon LaRouchen alustuksessa jälleen tähdennettyinä LaRouche -liikkeen kolmen päälääkkeen ohjelma ratkaisuksi transatlanttiseen geopolitiikan ja ekonomian eskaloituvaan kriisiin >> Glass-Steagall -reformi, valtiollinen pankkijärjestelmä ja fyysisen ekonomian tuottavuuden - yhteishyvällisyyden parantamisprojektit. 


Keskeisenä tähdennyksenä tämän kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta on juuri se, että nyt rahaa käsitellään transatlanttisessa taloususkontoimperialismissa täysin väärin muka itseisarvoa sisältävänä magiana, kun sen sijaan arvo pitää käsittää ekonomiassa fyysisen eli reaalitalouden tuottavuuden ja yhteishyvällisen hyvinvoinnin mukaisesti. 

Kysymysosiossa käsiteltiin edelleen Barack Obaman roolia Lontoon City- ja Wall Street (Rothschild-diktatuurin) -mafian juoksupoikana sekä äskettäisiä USA:n liittovaltion oikeuslaitoksen linjauksia Obaman virkarikoksista, joiden pohjalta kuitenkin vain kongressilla on päätäntävalta mm. Obaman viraltapanossa... 


Kysymysosion tärkeä asiakokonaisuus oli myös länsimaisen väestön sosiaalis-psykologinen rappiotila, jossa mielenterveysongelmat ja humaanin valveutumisen puute eli mm. "yleisen mielipiteen tyhmyys" ovat aikaamme leimaavia humaanin sisällön ja toiminnan halvaannuttajia ja likaajia.

Lyndon LaRouche otti esille jälleen myös historiallisia seikkoja Yhdysvalloista Brittiläisen imperiumin eli siis nykyään sen uusmuotona transatlanttisen pankkiiri-oligarkkimafian kuristusotteessa. Siinä esille tuli taas Andrew Jacksonin ja Aaron Burrin roolit USA:n kaappaamisessa 1800 -luvun alkupuolella näiden pankkiirioligarkkien imperiaalivaltaan. 


Vain joidenkin yksittäisten USA:n presidenttien hallituskausilla tästä on pyritty sen jälkeen eroon, vaikka etenkin juuri George Washingtonin ja Alexander Hamiltonin johdolla USA:n perustuslakiin onnistuttiin kirjaamaan juuri sellaisen valtiollisen pankkijärjestelmän ja reaalitaloutta palvelevan rahan vaatimus, mitä LaRouche -liike vaatii nykyäänkin ja minkä erittäin juonikkaasti em. salaliittoilijat mitätöivät jo 1800 -luvun alusta alkaen hyvin vakavasti. 


Lyndon mainitsee, että tuota perustuslaillista hamiltonialaista eli ns. "amerikkalaista ekonomiaa" ei itse asiassa ole kyetty vielä koskaan kunnolla järjestämään paikalleen näiden taloususkonnollisten rahatalousimperialistien takia; ainoastaan mm. John Quincy Adams, Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt ja John F. Kennedy olivat pyrkineet sitä olemassaolon mallia elvyttää ja edistää kukin omilla tavoillaan, mutta lopullinen paikalleen laitto jäi aina keskeneräiseksi.


Tähän liittyen otin viimeksikin (Viikon 4 LaRouche -webcastin koosteessa) esille ratkaisevan ristiriitakohdan historiakäsityksissä liittyen juurikin Alexander Hamiltoniin ja Andrew Jacksoniin sekä heidän piireihinsä >> Ko. The American Dream -animaatiossa roolit oli käännetty LaRouche -liikkeen käsityksiin nähden päin vastoin niin, että Jackson olisi "hyvis" ja Hamilton "pahis". 


Löysin toisenkin aineiston, missä nämä roolit on käännetty päälaelleen samalla tavalla; kyseessä on Bill Stillin koostama ja luoma dokumentti rahan valheesta nimeltään The Money Masters. Se on itse asiassa ilmeisesti ollut esikuva tuolle animaatiolle, mihin tuo ristiriitakohta on kulkenut siitä mukaan. Dokumentti on kyllä muutoin havaintoni mukaan aivan oivallinen tietolähde, mutta ainakin tuo ristiriita häiritsee ja ihmetyttää poikkeuksellisesti.


Se ilmenee niin merkittävänä historiatietoisuuden ongelmana, että sitä on varmaankin syytä ruotia jatkossa lisää erikseen oikein kunnolla... Kumpi taho on väärässä, onko virhe tahallista vai suunniteltua, vai onko kyse vain samaa asiaa tarkastelevien tarkastelukulmaerojen luomasta vääristymästä?... 


Itse haluan olla tässä vaiheessa enemmän LaRouche -liikkeen näkemyksen puolella, koska heillä on havaintoni mukaan pelkän rahan ja ekonomian tietämyksensä lisäksi muihin verrattuna paljon geopoliittista, sosiologista ja tieteellistä tietoutta sekä niiden parissa käyttämissään tutkimus- ja politiikkametodeissa hyvää metafysiikan ja dynamiikan tajua historiallisen ymmärryksensä tueksi... Tuota jatkoruodintaa ennen annan teille nyt linkkeinä itse arvioitavaksi ko. vastakkainasettelupaketin (Ensin mainitussa kriittiset sisällöt ovat kohdassa n. 43 min - 1 h 16 min) >>

The Money Masters vs. The Myth Of Andrew Jackson Is Hereby Destroyed......?


Facebook -aktiviteetin kautta löydettyä yhteiskunnallispoliittista materiaalia tältä viikolta päivittäisessä aikajärjestyksessä (Tuoreimmat ensin):


Su 3.2.2013: 


Presidentti Niinistö: Ei aihetta EU-kansanäänestykseen >> Lukijakommentti: "Höperö mies noussut valtakunnan Isäksi. Mies, joka ei enää kanna vastuuta kansastaan ja huoraa henkisesti sairaan pankkimafian kanssa. Olemme ajautuneet hyvin surulliseen tilanteeseen.".


WHAT IS ACTUALLY GOING ON IN ICELAND >> Islannistakin löytyy näköjään oma nurja puolensa aikaisemmin ilmenneeseen edistyksellisyyteen verrattuna...


---> Taustaa >> Iceland president: Let banks go bankruptIslanti harkitsee velkaan perustuvan yksityispankkiirien rahanluontioikeuden kumoamista ja Islantilaiset äänestivät uuden perustuslakiluonnoksen murskavoittoon (päivitetty).


Our money is debt - Positive Money Conference 2013 >> Britanniassakin on jo merkittävää "positiivisen rahan" promotointia transatlanttisen pankkiirimafian velkaperusteisen ja taloususkonnollisen rahasysteemin sijalle!


Ex-työntekijä nosti kanteen Lady Gagaa vastaan: "Jouduin samaan sänkyyn hänen kanssaan" >> Joopa joo, tässäpä yksi erinomainen esimerkki yli-individuaalisti sokean länsikulttuurin yhdestä sairaimmasta yksilöstä, joka on nostettu näennäiselle jalustalle näennäisin "ansioin". Toki tavallaan hän on siten itsekin moisen hegemonian uhri. Silti oikein hyvä rappiovaroitus siitä, kuinka yhteiskunnan kannalta epäoleellisia asioita pidetään muka ihanteena ja tavoitteena. Ei ihme, miksi pankkiirimafiakin on niin monta aikaisempaa vuotta päässyt huseeraamaan niin totaalisesti. Siihen tulee kuitenkin loppu ennemmin tai myöhemmin tavalla taikka toisella.....


La 2.2.2013: 


Talousaiheista sisältöä muistiin mahdollista jatkokäyttöä varten >> 


----> The Startling Link Between Globalisation and Bank Fraud | Zero Hedge


----> Tuhat miljardia euroa – kuin taikurin hatusta


----> Kilpailukyky vai rakennemuutos? | Tieto&trendit blogi


----> Pankkisääntely vaarantaa talouskasvun


----> FT: USA polttaa halpaa kaasua – roihu näkyy avaruudessa


----> Ideologia ja taloustiede: vastaus Vesa Kanniaiselle | Heikki Patomäki


----> Ahneuden aateliset kokoontuivat Davosissa: velkaorjien uusi feodaalivalta.


Hätkähdyttävä paljastus USA:n sotilaiden itsemurhista.

Eurotrollaajat varokoot - Nyt EU alkaa kytätä eurokriittisiä nettikeskusteluja >> Seuraavaksi odotamme kytättäväksi rahatrolleja, NATO-trolleja, Syyria-trolleja, Libor-trolleja, kuntauudistustrolleja, NDAA-trolleja, Obama-trolleja, ERVV-trolleja, maahanmuuttotrolleja, Kokoomus-trolleja, pankkitrolleja ja ennen kaikkea NWO-trolleja....

----> $3 mln to be spent on ‘internet trolls’ as EU looks to 2014 election!

Talouskaaos eli systeemiromahdus uhkaa pian?!.... >> Newsmax: USA:n miljardöörit vetävät sijoituksiaan Yhdysvalloista.

Talvivaara-gaten tuhosaaga jatkuu >>>

Pe 1.2.2013:

Ääriliikkeiden sietämättömät avioriidat >> Kuten tavallista tässä on lähes ainoa varteenotettava analyysi Jyväskylän kirjaston väkivallasta ja hyökkäyksestä.

----> Poliisilta uusi tieto Jyväskylän puukotuksesta: Molemmilla osapuolilla välineitä vahingoittamiseen >> Jaahas!...

Jeanice Barcelo on lenonhonor.com July 27th, 2012 >> Waauu, miten todella tärkeää ja tajunnan räjäyttävää olikaan kuunnella tätä! Janicen viestin sisältö on toki hurjaa ja hurjasti kyseenalaistavaa, mutta erittäin paljon hyviä ja tärkeitä pointteja sisältävää, kun havaitsemme juuri sitä, kuinka sosiaalis-psykologisesti vihamielinen ja sairas tämä nykyinen länsimainen kulttuuri on! Janice osaa löytää siihen(kin) syitä juuri jopa lapsen syntymis- ja raskausajan olosuhteista nykykulttuurimme ikeessä.... Ja miten esim. seksuaalisuus on kokonaisuudessa niin vääristynyttä. Huh huh!

To 31.1.2013:

Irtisanoudun yhteisistä eurooppalaisista arvoista >> EU:ssa ei olekaan mitään yhteisiä eurooppalaisia arvoja, vaan lähinnä pankkiirimafian moraalittomia asenteita ja agendoja!

Hymy julkaisee torstaina 7000 vapaamuurarin tiedot >> Jaa-a, pitäisköhän lähteä ostamaan Hymy. Totta kai! :) ... Palannen asiaan!

Poliisi otti virkamerkin esiin ja raiskasi alaikäisen - ei virkarikos >> Länsimaisessa neofeodalismissa virkamiehet tulevat olemaan aristrokraatteja, jotka voivat päästä kuin koira veräjästä mistä tahansa.... Tässäkin on jo kuvottavasti oireita siihen suuntaan!

Maan tapa on rikos, ei käytöskukkanen: "Helsingin kärjäoikeuden tuomiot tekevät nyt selväksi, että ”maan tapa” ei ole mikään käytöskukkanen vaan kyse on vakavasta rikoksesta.

Tuomio on tärkeä rajapyykki sille, että maan tapa ei ole hyväksyttävä tapa toimia. Useimmat kansalaiset ovat jo olleetkin tätä mieltä.". >> Tämä on kuitenkin vasta jäävuoren huippua Suomen(kin) hyväveli -systeemin paljastamisessa...

Ke 30.1.2013: 

300 biljoonan vedätys: "Kaikkien aikojen suurin taloushuijaus" >> Niinpä on juuri hyperhuijaus, mutta koko taloususkonnollinen järjestelmä itsessäänkin on jo huijaus ja siksi kaikki sitä tässä järjestelmävikatodellisuudessa paapovat ovat myös huijareita.

Kieltolaki 2.0 - luvassa radikaaleja kiristyksiä: hyvästi kaljateltat ja kesätapahtumat? >> Seppo Oikkonenhan on monta kertaa varoitellut tällaisesta, mikä on oikeastaan periaatteen tasolla vain yksi osa kansalaisten kuritusta ja kurinpalauttamista yhtenäiskulttuurillisiin totalitarismitavoitteisiin eliitin taholta samalla, kun se itse pelehtii uusliberalistisissa taloususkonto- ja imperialismihullutuksissa. Suomeen on tulossa erittäin vakava neofeodalismi!... 

Tosin on muistettava, että sosiaalis-psykologisesti rappioitunut kulttuuri hamuaa alkoholista enemmän / liikaa eskapismia ja turruketta kuin kulttuuria edistävää viihtymistä ja sosiaalistumista!... Sekin on toki ongelma meillä Suomessakin, joten ongelma on monitahoinen.

Libor-taloushuijaus vailla vertaa: 220 000 miljardin euron vedätys: "Toimituksen kommentti:

"Vain muutamia otsikoita Libor-huijauksesta...", kuten Talouselämä kirjoittaa? Ihanko totta? Jo nopeasti keräiltynä hakusanalla "Verkkomedia+Libor"... Niin ja tosiaan, olemme useasti ihmetelleet avoimesti Suomen valtamedian vaitonaisuutta historian suurimmasta pankkien kartellirikoksesta!".

Miten EU:n työttömyysongelma pitäisi ratkaista?: "Jos valtiossa ei investoida tarpeeksi, kysyntä laantuu ja seurauksena on työttömyys. Parhaillaan etenkään EU:n kriisimaissa yksityiset yritykset eivät juuri tee investointeja. Julkinenkin puoli on samaan aikaan keskittynyt etsimään leikkauskohteita ja pitämään yllä talouskuria. Nyt valtioiden olisi kuitenkin lisättävä investointejaan lisätäkseen kysyntää ja ratkaistakseen työttömyysongelmansa, sanoo talousmaantieteilijä Jussi Ahokas ´Raha ja talous´-blogista. Mutta millä keinoin rahoitus silloin hoidettaisiin EU-alueella? Toimittajana on Maija Elonheimo.".

ALERT: China Just Threatened a Currency War if the Fed Doesn’t Stop Printing >> Taas merkki pian uhkaavasta talouskaaoksesta eli systeemiromahduksesta?!...

Ti 29.1.2013: 

Ranskalaisministerin paljastus: 'Ranska on täysin konkurssissa' >> No ylläri pylläri; Not! Eiköhän näillä uusliberalistisilla ja neofeodaalistavilla rahatalousopeilla saada aikaan vielä aurinkokunnan historian isoin lama...

Hurja ehdotus: EU-ilmiantonappi kaikkiin verkkoselaimiin >> Aha, ilmiantonappi. Koskas tulee uudelleenkoulutusnappi, inkvisitionappi ja lopullisen ratkaisun nappi?...

Yle: Professori yrittänyt 30 vuotta – nämä tiedot salataan Suomessa: "Wibergin mielestä ongelmana on, että ministeriöiden päätösten perusteena toimivia laskelmia ei saa tarkistettavaksi. Esimerkiksi valtiovarainministeriö salaa talouslaskelmansa ja julkaisee vain johtopäätöksensä, Wiberg kertoo.

Wibergin mukaan hän on turhaan yrittänyt saada valtiovarainministeriön laskelmia tarkistettavakseen lähes 30 vuoden ajan.

–Mistä me tiedämme, että ministeriö ylipäänsä on tehnyt laskemia päätelmiensä tueksi? Virkamiehet eivät milloinkaan paljasta aineistojaan, eivät oletuksiaan, eivätkä mallejaan, Wiberg kritisoi.".

Final FDA Raid and Takeover of Morningland Raw Milk and Cheese Dairy >> Transatlanttisen imperialismin ja taloususkonnon ikeessä ruokakin on siis sekä antihumaania tavaraa että ekonomisen sodankäynnin ase!

Kansainväliset pankkiirit Suomen päämarkkinatakaajina >> Uutta Jan Rossia: "Suomi velkaantuu vauhdilla, mutta keitä ovat Suomen päämarkkinatakaajat? Siis millaiset tahot ovat velkojiamme? Ovatko velkaisäntämme rehellisiä toimijoita vai konnajoukko? On aika keskustella asiasta, josta ei Suomessa haluta keskustella.".

Ma 28.1.2013: 

Mitä on raha? - Pankin pääekonomisti kohtasi talousdemokraattien edustajan YLE:n ohjelmassa >> Tämä Iivarinen vs. Tyrväinen -kohtaaminen on aikoihin jotain positiivista liikettä julkisesti Suomessa taloususkontovallan kyseenalaistamiseksi :) Toivottavasti se jatkuu monipuolistuen ja vaativoituen!...

Urpilainen torjuu EU-kansanäänestyksen >> Viesti rahatalouspapiston imperiaalikabineteista >> "Alistukaa meidän suunnitelmiin"!

Federal Government Declares Itself Royal! >> Alex Jonesilta täysin aiheellista ja vakavaa asiaa liittyen transatlanttiseen imperialismiin!

Bloomberg: Is Inflation the Legacy of the Federal Reserve? >> Lätkämaila-inflaatio. Ja miksiköhän?! ;) ;) ;)

Belgian MP LAURENT LOUIS stands against war in Mali and exposes the international neo-colonial plot >> Esimerkki hyvin harvinaisesta suoraselkäisestä ja rehellisestä poliitikosta.

Israel pöyristyi: Iran ja Argentiina aikovat tutkia vuoden 1994 pommi-iskun yhteistyössä >> Israelia huolestuttaa oman pahuutensa paljastuminen?!....

Lisäksi Verkkomediasta lopuksi Kolmannen maailmansodan uhkaan liittyvää aineistoa tältä viikolta linkkisikermänä >>

Venäjä vastustaa kiivaasti sotilaallisia keinoja Irania ja Syyriaa vastaan: " "Kuka johtajista on laillinen, ja kuka ei?" Lavrov kysyi. Hän muistutti, kuinka länsi hyväksyy autoritääriset valtiot toisaalla, mutta tuomitsee ne toisaalla: "Mitä standardia sovellatte tehdessänne tämän?" Hän kysyi." ---> Niinpä senkin länsi-imperialismin örkit ja paholaiset!. 

Ja >>

Verkkomedian uutismonitorissa on lisää mm. noihin Lähi-idän tilanteisiin liittyvää materiaalia ja tässä on Verkkomedian Ulkomaan uutisten arkisto.