Saturday, November 29, 2014

Kokemuksiani asunnonvaihtoprosessistani Espoossa vuonna 2014 - Pääkaupunkiseudun asuntotarjonta Agenda 21 -mission ja neofeodaalirappion vääristämä (Päivitetty!)

Päätin nyt tehdä astetta henkilökohtaisemman kirjoituksen liittyen siihen, kun elämässäni on ollut hankalaa muutosprosessia asunnonvaihdon takia jo monen kuukauden ajan. Nyttemmin käänne ns. onnelliseen loppuun on kuitenkin tullut, kun Espoon Asunnot Oy tarjosi minulle toissa päivänä viime tingassa irtisanomisajan päättyessä kivan asunnon! 

Kuitenkin viime päivät ja seuraavat lähipäivät ovat olleet ja tulevat olemaan tiukkojen muuttokiireiden takia sellaisia, että vain tämän pienen hengähdystauon verran voin nyt blogata. Siksi kaikki aikaisemmin aikomani kirjoitusaiheet sun muut facebookkaamiset / some-aktiviteetit joutuvat odottamaan selvästi ensi viikolle saakka parempaa aikaa. Sääennustepäivityksen tosin ehdin äsken myös tekemään.

Koko asunnonvaihtoprojekti alkoi viime toukokuun lopussa siitä, kun vuokraisäntäni halusi laittaa kämpän myyntiin ja sen takia alkoi kuuden kuukauden irtisanomisaika vetämään, mitä on siis riittänyt tähän marraskuun loppuun saakka. Jo tuolloin toukokuun lopussa heti aavistin, että asunnonvaihtamisesta saattaa tulla yhtä helvettiä, koska täältä pääkaupunkiseudulta ei niin vain olisi saatavissa elämäntilanteeseeni sopivia huokeita yksiöitä uudeksi asunnoksi. Sellaiseksi asia pahasti osoittautuikin ja tämän takia tässä onkin nyt hyvä koostaa hieman yhteen kokemuksiani näistä vaikeuksista ja miten sitä voidaan liittää nykyisen yhteiskuntarappion olemuksiin. 

Huokeiden vuokrayksiöiden erittäin huono saatavuus esim. juuri Espoossa (pääasiallinen asunnonhakualueeni käytännön arkeni syistä johtuen) osoittautui todeksi, kun ensinnäkin niitä oli vain harvakseltaan tarjolla mm. Oikotien ja Vuokraoven sivustoilla. Huokeiksi ja siten itselleni sopiviksi määrittelin ne asunnot, joiden vuokrapyyntö oli mieluimmin selvästi alle 700 euroa kuussa.

Toisekseen juuri niissä huokeimmissa tarjolla olleissa yksiöissä vuokralle hakijoita oli useimmiten erittäin paljon. Erityisesti vuokrapyynnöiltään noin tai alle 650 euroa kuussa olevissa kohteissa asuntonäytöt pullistelivat jopa n. 20 henkeä ja äärimmillään selvästi ylikin! - Eipä sellaisesta katraasta tule helposti valituksi asumaan ja enpä koskaan tullutkaan.

Kiinnitin asuntonäytöissä jonkin verran huomiota niihin ihmisiin, jotka tiettyä kohdetta kävivät tavoittelemassa. Joissakin kohteissa ilmeni silmiin pistävästi miesten ylivoimainen osuus - Erityisesti eräässä Espoon Tapiolan keskustan kohteessa kaikki lähes 10 asuntonäytössä ollutta olivat miehiä! 

En ole varma oliko se sattumaa vai osaltaan merkki yhteiskuntamme kollektiivisista ilmiöistä - Yhtäältä iso osa ko. joukosta vaikutti Otaniemen insinööriopiskelijoilta ja jostain syystä siinä olisi ollut tietynlaisen opiskelijatyypin kasautuma osaltaan Otaniemen läheisyyden takia... Toisaalta yhteiskuntarappiomme piirteissä on sanottu olevan yhtenä kriisipiirteenä juuri miesten syrjäytyminen ja siinä vasta syrjäytymisvaarassa olevien piirissä olisi korostunutta tavoittelutarvetta tällaisiin huokeisiin yksiöihin...

Joissakin asuntonäytöissä sen sijaan sukupuolijakauma vaikutti tasaiselta ja eri ikäisiäkin oli välillä varsin laajalla skaalalla. Pääpaino hakijoissa näytti olleen kuitenkin lähes aina opiskeluikäisissä ihmisissä. Myös maahanmuuttajia näkyi monissa näytöissä varsin paljon.

Asuntonäyttöjen joukossa oli myös yksittäisiä tapauksia, missä kävi hyvin vähän katsojia huolimatta asunnon huokeahkosta vuokrasta - Äärimmäinen esimerkki ilmeni Tapiolan keskustan lähellä olleessa kohteessa, missä kävin itse kahdessa eri näytössä, kun ensimmäisellä kerralla jäin epävarmaksi hakijaksi. Ensimmäisellä kerralla näytössä kanssani oli vain yksi toinen nuori nainen ja toisella kerralla vain minä yksin. Silti en tullut valituksi senkään näytön perusteella. Seurasin sen asunnon tulleen näyttöön vielä kaksi kertaa lisää, ennen kuin vuokraisäntä kelpuutti jonkun siihen asumaan. Mainittakoon, että tässä ja monissa käymissäni näytöissä välittäjänä oli Vuokraturva.

Huomasinkin tämän esimerkin perusteella sen, että asunnon saannin vaikeuteen vaikutti osaltaan myös se, kun jotkut vuokraisännät tuntuvat olevan hyvin kriittisiä ja äärivalikoivia. Jotkut ovat väittäneet, että tämä johtuu osaltaan siitä, kun osa entisistä asukkaista voivat olla olleet vuokraisännilleen hyvin huolimattomia asumisessaan ja vuokran maksuissaan, mikä ymmärrettävästi lisää kriittisyyttä uuden vuokralaisen hankinnassa.

Toisaalta oli varsin ärsyttävää kokea juuri se, kuinka yhtäällä huokeita asuntoja ei saa asuttavakseen erittäin suuren vuokralle hakijoiden määrän takia ja toisaalla taas vuokraisäntä on suorastaan ylivarovainen... Tuntui kuin asunnonsaannilla olisi ollut kahdesta suunnasta estomuuri itselleni ja muillekin, vaikka en mieltänyt itseäni sen arvoisesti lannistettavaksi ja mitätöitäväksi. 

Miksi sitten esim. tässä kohteessa ei asuntonäyttöihin ollut kiinnostusta? - Oliko asunto ollut jo aikaisemmin monta kertaa näytössä ja vuokra-asunnon hakijat aistivat vuokrapalstoilla näkemistään monista näyttökerroista sen, ettei asuntoon ole saumaa kriittisen vuokraisännän takia ja siksi ei kannata tulla edes katsomaan?...

Näissä huokeissa vuokrayksiöissä oli itselleni myös se haaste, että asettamani vuokramääräehdon mukaan minun olisi ollut tyytyminen sellaisilla hinnoilla paljon nykyistä pienempään asuntoon - Tämä nyt luovuttamani asunto on 33 neliötä, mutta nuo tavoiteltavat olivat aina selvästi alle 30 neliötä ja joskus jopa vain vähän reilut 20 neliötä. 

Mainittakoon, että nyt luopumassani asunnossa olin asunut jopa yli 10 vuotta ja hyvällä silloisella tuurilla sain yksityiseltä sen niin huokeaan vuokrahintaan, että seuranneiden (putkiremontti)korotustenkin jälkeen vuokrani jäi siinä ylimmillään vain 490 euroon kuussa - Ihmetelkääpä sitä! Varmaan siinä olikin yksi syy, miksi tykästyin siihen kämppään niin pitkäksi ajaksi, ehkä jopa liikaa...

Kokonaisuudessaan vaikuttaa siis siltä, että tavalla tai toisella vähävaraisten ihmisten tarpeisiin pääkaupunkiseudulla on tarjolla aivan liian vähän vuokra-asuntoja. Sen sijaan varakkaammille keskiluokan ja ylemmän keskiluokan ihmisille on rakennettu asuntoja ennätystahtiin useissa pk-seudun keskustaajamissa viimeisten 10 vuoden aikana. Monissa paikoissa jopa niin paljon, että ko. miljööt ovat muuttaneet luonnettaan aivan totaalisesti ja siksi yli 10 vuoden takaisia verrokkimaisemia niistä ei monin osin enää tunnista samoiksi - Näin on käynyt esim. Espoon Matinkylässä, Leppävaarassa ja jopa paikoin Tapiolassakin, missä on nyt ollut käynnissä monenlainen muukin rakennusbuumi ennen näkemättömästi. 

Osaltaan tähän rakennusbuumiin on ollut syynä Länsimetron rakentaminen, jota varten on varauduttu myös asukkaiden haalimisella ko. reitin ympäristöön. Se haaliminen on kuitenkin ollut tämän em. perusteellakin luonteeltaan eugeniikkaista juuri siinä mielessä, että on keskitytty liikaa vain "kuluttajina olemisen" ja rahataloususkonnon näkökulmista "potentiaalisiin" ihmisiin asutettavaksi. 

Siinä katsannossa muka "heikosti" menestyvät eli "liian vähän rahaa omaavat" on jätetty sivuosaan niin, että se näkyy heidän tarpeisiin asuntotarjonnan jopa äärimmäisenäkin huonoutena. Vaikka kyse olisi vain tilapäisestä "köyhästä" elämäntilanteesta monilla ihmisillä tai sitten ihan vain omavalintaisesta "downshiftaamisesta", niin yhteiskunnan polarisoitumisvääristymästähän tämäkin kielii osana aikamme taloususkonnon ja sen neofeodaalistavien seurannaisvaikutuksien piirteitä.

Samalla se havainnollistaa juuri sitä, kuinka pääkaupunkiseutu on ollut juurikin viimeiset 10 - 15 vuotta erittäin rajun keskittämisen kohteena - Ihmisiä on oltu tunkemassa samaan metropoliin ylikorostuneen pakkomielteisesti ja siinäkin on ollut taustalla myös Agenda 21 -prosessin kaltaiset länsieliitin promotoimat missiot, joissa ei olla ajateltu loppuun saakka esim. em. skenaarioita ja on siksi päädytty mm. sosiaalisten konstruktioiden väärin mitoittamiseen sekä yleensäkin hyvin nopean yhdyskuntakasvun aiheuttamiin muutospaineongelmiin; köyhät ja "normista" poikkeavat jäävät jalkoihin...

Samalla toisaalla Suomessa pienet taajamat ja maaseutu ovat olleet käänteisesti monin paikoin näivettymässä ja menettämässä niiden alueiden identiteettiä ja toimintakykyä mm. menestykselliseen maanviljelyyn. Poliitikoilla ei tässäkään ole ollut riittävästi ymmärrystä...

Tuota edellä mainittua vuokra-asunnonsaannin hankaluutta oli tietenkin erityisesti yksityisen puolen tarjonnassa, mikä onkin osaltaan myös kuvaavaa aikamme yli-individuaalisen sokeuden puitteissa, joka ilmenee ahneutena monella tavalla. 

Itse koin tätä em. helvettiä lähes koko tuon kuuden kuukauden irtisanomisajan ja odottelin vielä mahdollisesti Espoon kaupungilta jo kuukausia vetämässä olleen asuntohakemuksen tulosta. Vielä muutama päivä sitten olinkin jo varautumassa asunnottomuuteen ja sen myötä tilapäismajoitukseen äitini luona ja tavaroideni varastoon laittamiseen, koska en enää uskonut saavani asuntoa ajoissa ja ehkä pitkään aikaan jatkossakaan.

Erittäin helpottava yllätys piinaani tuli siis kuitenkin toissa päivänä torstaina, kun Espoon Asunnot Oy ilmoitti minulle asuntotarjouksesta. Nyt olenkin iloinnut siitä suuresti ja keskittynyt asunnon saamisprosessin läpivientiin ja muuttovalmisteluihin. Aavistan kuitenkin vahvasti sen, etteivät varmaankaan monet ole olleet vastaavanlaisessa prosessissa yhtä onnekkaita!...

Kävin eilen perjantaina katsomassa sitä uutta kämppää, mikä on jopa reilun 41 neliön kokoinen - Se onkin jo yksi merkki siitä, miten tämä Espoon kaupungin asuntotarjonta eroaa yksityisen puolen tarjonnasta aivan radikaalisti; tuollaista n. 40 neliön kämppää ei saa yksityiseltä vuokralle alle 700 euron tai ne voivat olla jopa n. 800 euroakin, mutta nyt oma uusi vuokrani on vain 613 euroa! Lisäksi Espoon Asunnot Oy vaatii vain yhden kuukauden vertaista vuokravakuutta, kun yksityisellä puolella se on kahden kuukauden veroinen.

Olenkin jo todella onnellinen uudesta asunnostani ja odotan ensi maanantaista muuttopäivää innoissani! - Asunnossani minulla tulee olemaan ensimmäistä kertaa elämässäni jopa oma sauna ja parveke. Voin siis alkaa verestämään ensi kesänä parvekkeellani kasvinviljelymuistoja. Minulle onkin jo heti tullut mieleeni visioita siitä, kuinka loihdin parvekkeesta kasviparatiisia, ja siinähän ei tietenkään ole silloin kyseessä mikään tyypillinen petunia- tai pelargonia-valikoima. Ehkäpä voi hyvinkin olla, että parvekkeeni kasvisaloja päätyy tänne blogiini esiteltäväksi jo ensi vuonna... Tämän kokoinen "viljelyalusta" minulla onkin vielä kunnolla tutkimatta.

Tietenkin tiedätte sen, että olen jo vuosia harrastanut monenlaista ympäristö- ja luontovalokuvaamista tämän luopumani Espoon Tapiolan asumisympäristössäni. Nyt voin paljastaa sen vertaisella tarkkuudella, että tuon uuden asuntoni ympäristö sijoittuu Espoossa noin Viherlaakson ja Leppävaaran väliin. Siellä on minulle uutena seurantaelementtinä mm. ihka oikeita maaseudun viljapeltoja, mikä on jännä kontrasti aivan lähellä olevalle jo hyvin urbaaniksi muuttuneelle Leppävaaran keskustalle. Mielenkiinnolla odotan näitäkin uusia valokuvausintohimoni ja luontoseurantani kohteita...

Päivitys lauantaina 6.12.2014 klo. 16:35: Todella raskas ja osittain jopa kaoottinen muuttoprosessi on viimein ohi! - Tulipahan nimittäin huomattua, kuinka asunnon viime tipassa löytyminen aiheutti aikataulujen liian tiukaksi tukehtumista. Joka tapauksessa muuttoprosessin läpivienti onnistui kuitenkin lopulta ok:sti ja olen nyt onnellinen ja tyytyväinen uuteen asuntooni :)

Ikävä tietysti on ollut yhä ajoittain Tapiolaan, mutta toisaalta tämä nykyinen ympäristöni on sopivasti rauhallisempi ja siksikin saatan jossain vaiheessa kotiutua vähitellen tähän paikkaan ehkä jopa paremminkin kuin Tapiolaan... 

Tätä uutta ympäristöä jo tutkittuani olen myös havainnut paljon mielenkiintoisia luonto- ja ympäristötyyppejä, joista saa aikaiseksi mielenkiintoisia vuodenaikojen valokuvaseurantoja yms. - Tienoo tarjoaa viljapeltojen lisäksi mm. palstaviljelyaluetta, eri tyyppisiä metsiä lehtotilkuista kangasmetsiin, soistunutta niittyä, puroja pensaikkoineen, Kilon kartanon ympäristöä todella isoine tammineen, Leppävaaran keskusta-alueen urbaaneja viheralueita jne.

Muuttoprosessini edistyttyä nyt valmiiksi riittävästi voin alkaa palaamaan vähitellen takaisin nettiaktiviteettienkin pariin, mutta saapas nähdä minkälaisilla kirjoituksilla se täällä blogissa tapahtuu...

Sunday, November 23, 2014

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: The Human League - Seconds

Nyt seuraa jatko-osa aikaisemmin tänään tekemälleni musiikkiaiheiselle yhteiskunnallis-poliittiselle kirjoitukselleni. Edellinen osa >> Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: The Human League - Circus Of Death.

Kyseessä näissä kahdessa osassa on siis brittiläisen The Human League -yhtyeen kaksi laulua, joista tässä esittelen yhtyeen kaupallisesti menestyneen inkarnaation tekemän laulun "Seconds". Se on raita heidän kansainvälisen suurmenestyksen tuoneelta vuoden 1981 albumilta "Dare".

Tässä Dare-albumin vaiheessa yhtyeestä olivat eronneet edellisvuoden lopussa alkuperäiset kosketinsoittajat Martyn Ware ja Ian Craig Marsh, jotka perustivat heti sen jälkeen toisen syntikkapopyhtyeen laulaja Glenn Gregoryn kanssa, ja sen nimeksi tuli Heaven 17. Jäljelle jääneet Philip Oakey ja Philip Adrian Wright saivat koottua puolestaan The Human League nimellä uuden version yhtyeestä, johon he saivat showtytöiksi ja taustalaulajiksi Susan Ann Sulleyn ja Joanne Catherallin. Lisäksi he palkkasivat muusikoiksi ensin Ian Burdenin ja myöhemmin samana vuonna 1981 kitaristi-kosketinsoittajan nimeltä Jo Callis, jonka The Rezillos-niminen uuden aallon punkbändi oli jo saavuttanut vuonna 1978 kohtalaista menestystä mm. kappaleellaan "Top Of The Pops". Samalla laulunkirjoitusvastuu siirtyi enemmän Phil Oakeylle ja toisaalta yhtyeen kaikille miesjäsenillekin. Samalla kosketinsoitinvastuuta sai myös Philip Adrian Wright, joka jätti aikaisempaa rooliansa yhtyeen livekeikkojen "visualistina" hieman vähemmälle.

Tällä uudella kokoonpanolla bändi hakeutui aikanaan popmusiikin saralla edistyksellisenä ja uraa uurtavana tuottajana tunnetun Martin Rushentin hoiviin, jonka avulla bändi loihti tuolle Dare-albumilleen silloisen ajan mittapuussa terävimpään huippuun hiotun ja uutta luovan tuotannon - Ko. albumia onkin sanottu syntesoijapopin edelläkävijäksi mm. siinä mielessä, että se sisälsi ensimmäisen kerran brittiläisessä popmusiikissa laajamittaista uunituoreiden elektronisten musiikkilaitteiden käyttöä, kuten rumpukonetta Linn LM-1, josta tuli sittemmin 80-luvun popmusiikin eräs keskeinen kulmakivi useiksi vuosiksi sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Tämä uusi tuotantotyyli loistavien laulujen lisäksi osaltaan takasikin bändille erittäin nousujohteisen menestyksen vuoden 1981 aikana, joka huipentui bändin tunnetuimman hitin Don't You Want Me (video) listaykköseksi nousuun Britanniassa joulukuuksi 1981 ja seuraavana kesänä laulu toisti saman menestyksen Yhdysvalloissa Billboard Hot 100 -listalla.

Kuitenkin tuon kappaleen lisäksi Dare-albumi sisälsi monta muutakin menestyshittiä, kuten The Sound Of The Crowd (Top Of The Pops -performanssi), Love Action (Yhdysvaltain markkinoille vuonna 1982 suunnattu video) ja Open Your Heart (video). Lisäksi tällä kokoonpanolla bändi jatkoi 80-luvun puoliväliin saakka lähes yhtä menestyksekkäästi ja aikakautta 81-85 sanotaankin The Human Leaguen kulta-ajaksi.

Toisen inkarnaationsa poporientoituneesta kaupallisuudesta huolimatta bändin tämä kokoonpano ei kuitenkaan hylännyt yhteiskunnallis-poliittisesti ja sosiaalisesti kantaaottavia sanomiaan, vaan itse asiassa ujutti niitä tavallaan erittäin onnistuneesti valtavirtapopin ihmeteltäväksi - Selkein esimerkki siitä tällä Dare-albumilla olikin juuri esiteltävä "Seconds" -laulu, joka kertoo itse asiassa John F. Kennedyn murhasta ja sen vaikutuksista kollektiiviseen psykologiaan!

Aihe on ollut nyt taas ajankohtainen, koska eilen lauantaina 22.11. oli tämän murhan vuosipäivä!

Ko. laulun lyriikat alkavat kuvailuilla siitä, kuinka yhtäältä JFK saattoi ajatella rooliaan murhaa edeltäneen Dallasin paraatin tiimoilta ja kuinka toisaalta kansalaiset niin Yhdysvalloissa kuin laajemminkin jopa koko maailmassa suhtautuivat JFK:n presidenttiyteen. Laulun sanat maalaavatkin murhaa edeltäneen kollektiivisen psykologian niin, että yhtäältä JFK saattoi odottaa lähitulevaisuudessa suosionsa entisestään huipentumista, mutta oli sen takia myös kritiikin ja uhkan piirissä piilottelemassa "varjossa" varovaisena. Toisaalta olosuhteet Yhdysvalloissa ja muutenkin länsimaissa olivat demokratian ja yhteishyvän kannalta kohenemassa JFK:n parhaimpien puolien nostattaman esimerkin mukaisesti, jolloin "kaikilla oli hymy huulilla". 

Itse esim. tiedän, kuinka jo yli 15 vuotta sitten kuollut äidin äitini oli tuolloin 60-luvun alussa suuri JFK:n ihailija. Aika moni taisi muutenkin olla myös täällä Suomessa.

Sitten se murha pilasi kaiken tämän edistyskehityksen ja positiivisen ilmapiirin leviämisen ja sen tämä laulu tuo kärkevästi esille Phil Oakeyn laulaessa, kuinka "vain sekunneissa" tuli sellainen kauhistuttava muutos suorastaan päin vastaiseen apatiaan ja rappioon. Laulun aivan lopussa tätä muutosta korostetaan kaaokseen vajoamisena musiikin muuttuessa tarkoituksellisen sekamelskaiseksi karnevaali-sirkussössöksi verrattuna muun laulun selkeän minimalistiseen elektroniseen tyyliin.

Sittemmin aina tähän päivään saakka osaltaan ko. murhan jatkovaikutukset ovatkin ihan todellisuudessa eskaloituneet kaaoksen ja rappion lisääntymisenä, kun länsimaiden (geo)politiikka on etääntynyt entisestään JFK:n yhteishyvä- ja edistysuskosisällöistä. Sen sijalle on korostuneesti tullut pankkiiri-oligarkian imperiaalisten ja neofeodaalistavien intressien hyysääminen ja sitä varten manipuloidut aivopesu- ja sotajunttaamiset - Nykyaikakautemme on siis jo täysin erilainen kuin mitä se oli vielä JFK:n eläessä!... Toisaalta toivoa on alkanut ilmenemään paremmasta ns. BRICS-maiden piirissä, kuten olen jo tuonut esille blogikirjoittelussani!... 

Itse laulussa JFK:n nimeä ei kertaakaan mainita, mutta em. wikipedia-artikkeli kertoo laulun taustoissa olevan ko. murhan ja ilmeisesti tuolloin 80-luvulla laulun livekeikkaesityksissä Philip Adrian Wright höysti lavavisuaaleja JFK:n kuvilla. The Human League on itse asiassa jatkanut toimintaansa nykypäivään saakka, mutta nykyisillä livekeikoillaan ko. laulua ei ole kuvitettu em. tapaan, kuten tässä viime vuoden keikkatallenteessa havaitaan. 

Tähän liittyen lopuksi laitan LaRouche-liikkeen vanhalta nettisivustolta laajan ja syvällisen tietopaketin JFK:n roolista ja murhansa jälkeisistä em. seikoista tutustuttavaksenne >> 50 Years After JFK.


The Human League: Seconds - Ääniraitavideo


Lyriikat: "All day

Hiding from the sun
Waiting for the golden one
Waiting for your fame
After the parade has gone

Outside was a happy place
Every face had a smile like the golden face
For a second
Your knuckles white as your fingers curl
The shot that was heard around the world
For a second

It took seconds of your time to take his life
It took seconds

It took seconds of your time to take his life
It took seconds

It took seconds of your time to take his life
Seconds of your time to take his life
Seconds
Seconds

It took seconds of your time to take his life
It took seconds
It took seconds of your time to take his life
It took seconds

For a second

It took seconds of your time to take his life
It took seconds
It took seconds of your time to take his life
It took seconds

For a second

It took seconds of your time to take his life
Seconds of your time to take his life
For a second
For a second
For a second".

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: The Human League - Circus Of Death

Jatkan musiikkiaiheista yhteiskunnallis-poliittisen aktivismin sarjaani samaan syssyyn kahdella vanhemmalla laululla, joissa kummassakin on silti erittäin ajankohtainen teema. Molemmat laulut ovat brittiläisen syntikkapopsuuruuden The Human League kirjoittamia. Tässä ensimmäisenä julkaistavaksi valikoin tiettyä kronologiaa noudattaen ko. bändin ensimmäisen eli alkuperäisen inkarnaation debyyttialbumilta "Reproduction" kappaleen "Circus Of Death".

Circus Of Death -kappale esiintyi ensimmäisen kerran bändin debyyttisinglen "Being Boiled" b-puolena vuonna 1978, mutta single ei menestynyt tällä ensimmäisellä kerralla. 

Bändin toinen kaupallinen inkarnaatio räjäytti menestyksen ovet itselleen apposen selälleen vuonna 1981, ja sen myötä kiinnostus kasvoi myös tätä bändin ensimmäisen inkarnaation tuotantoa kohtaan; tällöin vuoden 1982 alussa tämä kaksipuolinen single "Being Boiled" / "Circus Of Death" julkaistiin uudestaan ja se saavutti Britannian singlelistalla sijan 6 bändin kaupallisen inkarnaation isoimman hitin "Don't You Want Me" (video) saavuttaman listaykkössijan vanavedessä.

The Human League oli siis kahden ensimmäisen albuminsa aikana vuosina 1979 ja -80 silloisen katsannon mukaan kokeellista ja avantgardea elektronista musiikkia tehnyt yhtye, joka pyrki sulattamaan samaan muottiin tulevan vuosikymmenen valtavirtapopin malliksi prototyyppinä Kraftwerk-, Georgio Moroder- ja brittiläisen new wave -musiikin vaikutteita. Keitos oli oleva siis eräs viimeisistä etapeista 1980-luvun ns. syntikkapophuumaan, jossa itse ko. bändi näytteli myös merkittävää osaa tuon toisen kaupallisemman inkarnaationsa muodossa.

Tähän bändin ensimmäisen inkarnaation kokoonpanoon kuuluivat laulaja Phil Oakeyn lisäksi kosketinsoittajat ja ohjelmoijat Martyn Ware ja Ian Craig Marsh sekä Philip Adrian Wright, jonka tehtävänä oli lähinnä livekeikoilla yhtyeen shown visualisointi filmi- ja diaesityksillä sekä valaistussunnittelulla. Tämä alkuperäinen kokoonpano ei saavuttanut merkittävää kaupallista menestystä, mutta kuitenkin vahvan kulttisuosion ja joidenkin kriitikoiden kehut sekä bändin livekeikalla nähtyään David Bowielta lausahduksen: "Olen nähnyt popmusiikin tulevaisuuden".

Tämä Circus Of Death -laulu on yhtyeen tälle kokoonpanolle varsin tyypillistä protosyntikkapoppia, jossa sanoituksen teemana on imperiaalinen sota sekä sitä juonittelevat eliittihegemonia / -unionitahot - Niinpä se teema sopii aivan täydellisesti kuvaamaan myös esim. juuri tämän vuoden aikaista sodan leviämisen kriisiä sitä juonivan länsieliitin ja kohteena olevan Venäjän välillä polttopisteenään Ukrainan sisällissota.

Tämän biisin sanoitus on jaettu neljään toisistaan erilliseen osaan, jotka kuvaavat eri näkökulmista tätä imperiaalisen sodan ja tuhonnan teemaa - Alussa sanoitus kuvaa tiettyä geopoliittista tilannetta sen sotaisaa juonta tehtailevan eliittipiirin näkökulmasta, missä "tutkitaan kartalta käsistä riistäytyvää tilannetta". Siinä ilmeisesti kahtena imperiaalipäällikkönä rivien välistä ko. juonia punovina paljastuvat juuri länsimaiden ydinpiirit eli USA (Havaijilta tullut "He - hän") ja UK ("Margaret" Thatcher).

Sitten kertosäkeen ensimmäinen muoto kuvaa sellaisen juonittelun jatkeena syntyvän suursodan sisältöä hyvin yksinkertaisesti, mutta kahdesta suunnasta katsoen tehokkaasti >> Se on "kuoleman sirkusta", jonka tuloa edeltää "pelokkaiden ja avuttomien massat" ja joka "jättää jälkeensä kuolemaa".

Kolmas lyriikoiden osa paljastaa sitten sen psykologisen ja sosiaalisen prosessin / konstruktion ko. eliitin mielissä, mikä johtaa moiseen imperiaaliseen tuhontaan; kyse on sotapsykoosista, jossa sitä on oppinut hallitsemaan massojen aivopesuksi "yksi" eli eliitin ydin ja jota käyttää vallan kahvassa "klovni" eli ko. eliitin ohjailema nukkehallitsija. Sotapsykoosi on "huume ja huumaavaa", ja sen luomisen salaisuutta varjelee tämä "klovni" visusti eliittinsä ja imperialisminsa sairaaksi hyväksi.

Tämä kolmas lyriikkaosa lauletaan makaaberin monotonisesti ja toteavasti puheäänellä, joka alleviivaa ko. sisällön karuutta ja kohtalonomaisuutta. Lyriikat ovat siinä jopa totaalisen pessimistisiä, koska kuvattu sisältö olisi niiden mukaan vain "loppuun saakka" eli ihmiskunnan tuhoutumiseen etenevää kohtaloa...

Neljäs ja viimeinen lyriikkaosuus kertosäkeen toisena muotona tuo esille tavallisten ihmisten ja kansalaisten kauhean osan tässä imperiaalipelissä ja sodanlietsonnassa >> Hätähuuto yrittää vielä osoittaa, kuinka koko sotaskenaarioon syyttömät ja viattomat joutuvat tuon "kuoleman sirkuksen" jalkoihin aivan turhaan ja siitä pitää vain päästä eroon!...

Yhteenvetona voidaan siis todeta, kuinka tämä laulu on ollut hämmästyttävän profetiaalinen ja valveutunut, koska se on tavallaan ennustanut täydellisesti viimeaikaiset geopoliittiset vaiheet tämän vuoden eskalaatiossa kohti uhkaavaa Kolmatta maailmansotaa >> Kyseessä on ollut siis vakava varoitus!

Lopuksi tuttu video- ja lyriikkaosuus, jossa musiikkivideona on bändin ensimmäisen inkarnaationsa livekeikkataltiointi ilmeisesti vuodelta 1979 taiteellisena sen ajan hengen mukaisena ns. undergroundfilminä.

Edellä vihjattu toinen ko. bändin laulu tulee toisen kaupallisen inkarnaationsa parista ja palaan asiaan pian omassa kirjoituksessaan...

Ko. bändiltä tässä musiikkisarjassani on jo ollut aikaisemmin yksi kappale >> Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: The Human League - The Lebanon.


The Human League: Circus Of Death - Video

Lyriikat: "Nine o'clock flight from Hawaii
The trident is just touching down
We're waiting here on the tarmac
Margaret is wearing a frown

He's here to help with a problem
A blood-spattered curse on our land
Please cast your eye over this map, sir
This business is quite out of hand

The circus of death is approaching
Its pathway is painted in red
Before it the frightened and helpless
Behind it a trail of the dead

The narcotic that forges their union
Is a substance known only to one
To the clown it is known as dominion
It's a secret that he'll give to none

The drug which gives the clown power
Means the circus can never be stopped
And his dream can go on unhindered
'Til the last human being has dropped

Spare me and my family
I've done you no wrong
Go away, please let us be
I've known you for too long".

Saturday, November 22, 2014

Sääennustetta viikolle 48 ja luontohavaintoja - Syystalvista, pilvistä ja ajoittain epävakaista pääasiassa suojasäätä; eiliset lumet sulavat lähes kaikkialta (Päivitys viikolle 49: Leutoa ja lumetonta vielä pitkään)

Lievästi talvinen sää on ottanut edelliseen ennustepäivitykseen verrattuna hieman enemmän otetta Etelä-Suomessa, kun eilen perjantaina suureen osaan tarkastelualuetta saatiin lumipeite Baltiasta saapuneen hyvin pienen matalapaineen myötä. Kuitenkin tämän viikon 47 alkuosa eiliseen saakka noudatti hyvin ennustetta. Eli runsaspilvinen korkeapainesää vallitsi ja lämpötilat olivat aluksi sisämaassa vähän nollan molemmin puolin ja etelärannikolla +1 ja +4 asteen välillä. Sitten ke jälkeen on ollut vähän kylmempää: Eilen ja tänään lämpötilat ovat olleet etelärannikollakin hieman pakkasella. Jatkossa talventulo perääntyy jälleen vähän, kun etelästä-lounaasta pääsee virtaamaan leudompaa ilmaa. Sen mukana ensi ma-ti tienoilla länsilounaasta saapuu Suomeen myös matalapaineen sateita eri olomuodoissa. 

Näin ollen vasta osassa sisämaata itäosapainotteisesti voi terminen talvi olla alkanut eikä ensi viikolla 48 siihen ole tulossa muutosta eli talvi ei ainakaan laajene. Katsotaanpa tarkemmin jatkoa >>

Euroopan mittakaavassa suursäätilallisesti korkeapaine on siis vallinnut laajasti Venäjällä ja ulottunut sieltä Fennoskandiaan - Eilen korkeapaine alkoi muuttua muodoltaan siten, että tuon em. Baltian matalapaineen lisäksi aikaisemmin korkeapaineen pohjoisreunalla Uralille saakka vallinnut leuto länsivirtaus päättyi ja Uralille on tullut Jäämereltä arktista ilmamassaa ankarahkoine pakkasineen. Muualla Venäjällä ja Fennoskandiassa on jatkunut heikko pakkanen pääasiassa poutasäässä em. lumisateita lukuun ottamatta ja Itä-Euroopassa - Etelä-Skandinaviassa on pysynyt lähes sijoillaan syksyn ja talven raja lämpötilan vaihdeltua siellä nollan molemmin puolin. Lännempänä manner-Euroopassa vielä Saksan tasalla on ollut kylmää syyssäätä paikallisine yöpakkasineen, mutta Atlantin matalapaineiden auttamana etelästä on vielä virrannut Ranskaan ja Britteinsaarille hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa.

Jatkossa asetelmissa on tulossa ensi viikon 48 mittaan seuraavia muutoksia: Aluksi huomenna sunnuntaina korkeapaine vaikuttaa vielä Venäjältä Fennoskandiaan, mutta Skandinavian eteläosissa voimistuu jo pieni matalapaine voimistaen itäpuolellaan etelätuulia. Ma-ti aikana matalapaine siirtyy heikkenevänä kohti Suomea ja se tuo reitillään sateita eri olomuodoissa. Samalla Länsi-Venäjällä pysyy yhä korkeapaine, jonka pohjoispuolella voimistuu uudestaan länsivirtaus muutamaksi päiväksi ja Uralilla pakkaset heikkenevät taas väliaikaisesti; siitä etelämpänä pakkaset sen sijaan laajenevat lisää Mustaamerta kohti ja etenkin korkeapaineen heikkotuulisella alueella kiristyvät öisin. Voimakkaat matalapaineet pysyvät kaukana Pohjois-Atlantilla ja Länsi-Euroopassa muodostuu heikkoa korkeapainetta, jonka alueella kylmenee ja niinpä yöpakkasia voi esiintyä ensi viikon alussa paikoin Keski-Euroopasta Pohjois-Ranskan kautta Britteinsaarille.

Sitten ke alkaen tuo matalapaine siirtyy Lappiin - Jäämerelle ja tavallaan sulautuu laajaan matalapaineeseen, joka asettuu keskukseltaan Islannin tienoille. Samalla laaja korkeapaine jatkaa vellomistaan Venäjällä. Näiden elementtien välissä leuto ja kostea eteläinen / lounainen virtaus alkaa sitten vallita Välimereltä manner-Euroopan kautta Fennoskandiaan; Länsi-Eurooppaan ja Britteinsaarille tulee samalla runsaita rintamasateita lännestä ja voimakas matalapaine saattaa muodostua myös läntiselle Välimerelle. Venäjän korkeapaineen alueella pakkaset jatkuvat, mutta voivat ajoittain kiristyä koviksi lähinnä vain Uralilla. Näillä näkymin tässä skenaariossa Itä-Eurooppa jää edelleen syksyn ja talven rajamaille, jossa lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Sama pätee Fennoskandiassa, mutta eteläosiinsa voi tulla leudompaa säätä lounaasta karkottaen varovasti alkanutta talvea. Lapissa talvi jatkuu heikkona. ...Toisaalta voisi olla mahdollista, että tuo Venäjän korkeapaineen ja lännen laajan matalapaineen välinen virtaus kääntyisi viikon loppua kohden kaakkoisemmaksi / kaakosta ulottuisi korkeapainetta Suomeen, jolloin hieman talvisempi versio säästä voisi uudestaan mahdollistua koko Fennoskandiaan...

Tarkemmin Etelä-Suomen sää kehittyy seuraavina päivinä tähän tapaan: Huomenna sunnuntaina on aluksi tämän päivän tapaan tyyntä, mutta loppupäivän aikana etelätuulet voimistuvat selvästi lännestä alkaen. Pilvisyys pysyy yhä runsaana ja paikoin voi olla sumuja tyynen vaiheen aikana. Sateita ei juurikaan tule vähäisiä lumi-räntäkuuroja lukuun ottamatta. Lämpötilat jatkuvat aluksi tämän lauantain tapaan sisämaassa -1 ja -4 asteen välillä ja etelärannikolla nollan vaiheilla, mutta kohoavat huomenna 0 ja +3 asteen välille osassa lännen sisämaatakin; lounaissaaristossa lämpötila on jo ollut koko ajan useita asteita plussalla.

Maanantain aikana tuo Etelä-Skandinaviasta lähestyvä matalapaine voimistaa etelätuulet navakoiksi - ajoittain koviksi. Pilvisyys on yhä runsasta ja illalla lännestä voi jo saapua rintamasateita länsiosiin; sateet ovat rannikolla vesivoittoisia, mutta sisämaassa voi sataa räntää-lunta. Lämpötila pysyy koko päivän lähes samana ollen sisämaassa nollan vaiheilla - lievästi plussalla ja etelärannikolla-lounaassa +1 ja +4 asteen välillä; lounaissaaristo on yhä leudoin.

Tiistaina matalapaine siirtyy Suomen länsireunalla heikkenevänä kohti Lappia, jolloin etelätuulet heikkenevät ja myöhemmin tuuli kääntyy länsilounaaseen. Pilvisyys on runsasta ja sateita eri olomuodoissa tulee aluksi länsipainotteisesti; myöhemmin sateet vähenevät ja lakkaavat. Länsiosan sisämaassa voi tulla hieman lisää lunta, mutta toisaalta etenkin etelärannikolla - lounaassa vesisateet ja suojasää sulattavat entisiä lumia nopeasti. Sademäärät eivät ole suuria. Lämpötila pysyy yhä edellispäivän lukemissa tai voi nousta hetkeksi hieman lisää sateiden perään, jolloin sisämaassakin voidaan päästä yleisesti selvemmin nollan yläpuolelle.

Keskiviikon aikana etelän ja lännen väliset tuulet vallitsevat ja leuto sää on pääosassa. Pilvisyys on runsasta ja vain vähäisiä vesi-räntäkuuroja tai tihkua voi sataa. Lämpötilat ovat edelleen pääasiassa suojan puolella ollen sisämaassa nollan vaiheilla - lievästi plussalla ja etelärannikolla - lounaassa +1 ja +4 asteen välillä; leudointa lounaissaaristossa ja aluksi voi olla leudompaakin.

Torstaista eteen päin sää jatkunee edelleen runsaspilvisenä useita päiviä. Virtaus käy aluksi enemmän lounaasta, mutta voi siis kääntyä viikon loppua kohden kaakommaksi tai heiketä korkeapaineen ulottuessa kaakosta. Merkittäviä sateita ei näillä näkymin tule viikon loppupuolella, mutta tihkuja ja heikkoja kuuroja voi tulla ajoittain. Lämpötilat vaihtelevat sisämaassa nollan molemmin puolin asteen parin verran, mutta pysyvät etelärannikolla ja lounaassa pääasiassa +1 ja +4 asteen välillä. Tuo mahdollinen kaakkoisvirtaus / korkeapainetilanne voi kylmentää säätä lievästi pakkaselle koko alueella lounaissaaristoa lukuun ottamatta... Tarkennusta päivityksessä myöhemmin.

Luontohavainnoista merkittävimpiä oli siis eilen perjantaina Etelä-Suomeen saatu lumipeite, joka muodostui vahvimmaksi etelärannikon tuntumassa tuoden sille alueelle ensilumeksi määriteltävän peitteen. Paksuimmillaan lunta tuli reilut 5 cm. Sisämaassa lumipeite jäi monin paikoin ohuemmaksi ja osaksi jopa vain nimelliseksi huurteeksi. Osassa Keski-Suomen länsiosia jäätiin jopa yhä lumetta. Kunnolla lunta on edelleen vain Pohjois-Lapissa monin paikoin yli 20 cm:n veroisine hankineen; lähes koko Lapissa voi ensi ma-ti aikana tulla lisää lunta useitakin senttejä, mutta sitten on vähäsateisempaa.

Etelä-Suomessa jatkossa lumipeite sulaa kokonaan pois etelärannikolta ja lounaasta jo ensi ma-ti aikana, mutta sisämaassa tapahtuu samalla yhdistelmänä sekä osasulamista että länsiosissa hieman lisälumen satamista. Ke alkaen merkittäviä sateita ei enää tule, mutta lumipeite sulaa sisämaassakin ainakin länsiosiltaan lähes pois. Lumipeitteen tilanteeksi vakiintuu silloin loppuviikoksi se, että lähinnä vain itäosiin jää yhtenäistä ohutta peitettä.

Maaperä ehti kuivahtaa ennen noita eilisiä lumisateita ajankohtaan nähden melko paljon useita päiviä jatkuneen vähäsateisuuden ansiosta, mutta heikon haihtumisen takia ei kuitenkaan kuivuudesta ole ollut kyse. Lisäksi maa ehti jäätyä ennen ko. lumia lähinnä vain sisämaassa hyvin ohuesti. Jatkossa maan jäätymistä ei ensi viikolla 48 juurikaan tapahdu yhtäältä vain lievien pakkasten ja toisaalta aluksi suojaavan lumipeitteen takia; pikemminkin lämpöasteet sulattavat maan kokonaan osassa sisämaatakin. Toisaalta lumien sulaminen ja aluksi vesisateet saavat maaperän taas erittäin märäksi ensi viikolla etenkin etelärannikolla ja länsiosissa.

Vesistöissä jäätymistä on alkanut tapahtumaan parina viime päivänä sisämaassa pienissä ja seisovavetisissä järvissä sekä matalavetisillä rannoilla ja poukamissa. Eniten lievää jääriitettä on syntynyt itäosissa ja eilisistä lumisateista on jäätymisen sekaan tullut sohjoa, jota heikot tuulet ja vesivirrat ovat laskostaneet paikoin näyttävästi. Huomenna sunnuntain aikana voi vielä tapahtua hieman lisää jäätymistä sisämaassa, mutta sitten leudompi sää keskeyttää sen ja lisäksi ma-ti ajan voimakkaat etelätuulet hajottavat ja kasaavat jäätä rannoille. Ensi viikon mittaan myös vesistöjäät sulavat varsin paljon itäkolkkaa lukuun ottamatta ja näin ollen lähes kaikki järvet tulevat taas kauttaaltaan avovetisiksi. Toisaalta ensi viikonlopun mahdollinen lievä pakastuminen tuottaisi uudestaan vähän vesistöjäätä... Joet ja muut virtaavat vedet ovat pysyneet yhä jäättöminä ja virtaamiltaan melko normaaleina eikä tähän ole tulossa sanottavaa muutosta.

Suomenlahdella jäätymistä ei ole vielä tapahtunut sisälahdissa ollenkaan ja niiden pintavesilämpötilat ovatkin pysyneet +2 ja +5 asteen välillä. Rannikon tuntumassa pintavesi on ollut n. +5 asteista ja ulapalla on ollut yhä +6 ja +9 asteen välisiä pintavesilämpötiloja; lämpimintä vesi on Pohjois-Itämerellä. Jatkossakin Suomenlahden vesien kylmeneminen jatkuu vain erittäin hitaana / osittain pysyy useita lähipäiviä myös lähes samanakin.

Sääennustepäivitys lauantaina 29.11.2014 klo. 20:05: Säätilanteet ovat edenneet em. ennusteen mukaan varsin hyvin sekä suursäätilallisesti että Etelä-Suomea koskevan tarkastelun suhteen. Tuo torstain jälkeisen loppuviikkojakson sääkin on ollut nyt etenemässä varsin hyvin em. suuntaisesti eli kaakosta on eilisestä perjantaista alkaen ulottunut heikkoa korkeapainetta Baltiaan ja Etelä-Suomeen. Korkeapaine on ollut kuitenkin sillä tavalla itä-länsisuunnassa pitkulainen, että se on aikaisempaan ennusteeseen verrattuna tuottanut eilen ja tänään ensinnäkin kahtiajakoa lämpötiloissa Baltian ja Etelä-Suomen välille - Korkeapaineen eteläpuolitse on työntynyt Venäjältä Baltiaan pakkasilmamassaa, mutta tyynessä ja runsassumupilvisessä säässä Etelä-Suomeen on jäänyt leudompaa ilmaa sijoilleen ja lämpötila onkin pysynyt yleisesti asteen - pari plussalla, vaikka torstain jälkeen on tapahtunut kylmenemistä ja samalla heikoissa kuuroissa on ollut räntääkin seassa. Toisekseen suursäätilallisesti tämä korkeapaine on työntänyt pakkasilmamassaa Itä-Euroopasta vähän lännemmäksi niin, että Saksassakin sää on kylmennyt nollan vaiheille ja pakkasellekin. Länsi-Euroopassa on sen sijaan vallinnut vielä kostea ja hyvin leuto etelävirtaus Välimereltä ja Ranskan eteläosissa tähän on liittynyt viime päivinä ennätysrankkaa sadetta, tuhoisia tulvia sekä tornadoita >> Ylen juttu.

Jatkossa suursäätilallisesti käy lähipäivinä niin, että läntisellä Välimerellä viime päivinä vellonut runsassateinen ja voimakas matalapaine siirtyy heikompana keskiselle Välimerelle ja sen myötä leudon ilman virtaaminen lakkaa etelästä manner-Eurooppaan, minne puolestaan syntyy useaksi päiväksi itä-länsisuuntaista korkeapainetta ja sää kylmenee myös länsiosissaan ja Britteinsaarilla yleistäen yöpakkasia. Samalla Välimeren länsiosiin tulee koillisesta kylmää ilmaa. Tuo ensin mainittu korkeapaine Baltiassa voimistuu vähän huomiseksi ja maanantaiksi, jolloin koillispuolellaan Uralille tulee leudomman vaiheen jälkeen taas ankaraa pakkasta ja Mustanmeren pohjoispuolellakin pakkaset ankaroituvat vähän. Fennoskandiassa jatkuu sen sijaan korkeintaan heikot pakkaset eikä Lapissakaan ole kohtalaista pakkasta kummempaa.

Sitten tuon manner-Euroopan korkeapaineen asetuttua alkaa Islannin tienoon voimakas matalapainetoiminta tuottamaan osakeskuksia Lapin yli itään ja kohti Uralin eteläosia. Se mahdollistaa ensi viikolla 49 ti - pe välillä leudon ja voimakastuulisen länsivirtauksen Fennoskandiaan; eteläosiinsa tämä tietää useita plusasteita ja ajoittain Föhn-lämpöä, mutta Lappiin jää pakkasilmamassaa ja matalapaineet tuovat sinne runsaasti uutta lunta. Länsi-Venäjällä Uralille jää vellomaan ensi viikoksi 49 melko ankaraa pakkasta, mutta Fennoskandiasta ohjautuu lumisateineen sen verran leutoa itäkaakkoon, että Mustanmeren pohjoispuolella pakkaset heikkenevät ja suojasää yleistyy myöhemmin ensi viikolla.

Etelä-Suomessa on tarkemmin sanottuna odotettavissa seuraavaa lähipäivinä ja viikolle 49 >> Huomenna su ja maanantaina tarkastelualueella jatkuu hyvin heikkotuulinen ja runsaspilvinen korkeapainesää, missä heikkoja lumi-räntäsateita voi paikoin tulla ja lievää kylmenemistä tapahtuu sen verran, että lämpötilat laskevat ainakin sisämaassa -1 ja -4 asteen välille. Etelärannikolla voidaan ainakin käväistä lievästi pakkasella ma aikana, mutta lounaissaaristo pysyy yhä selvästi plusasteilla normaalia lämpimämpien merivesien edesauttamana.

Tiistaista alkaa tuo leudompi vaihe, missä jo ma illan aikana lounaistuulet alkavat voimistua ja tämän ko. päivän aikana lännestä tulee sadealue viimeistään illalla ja se ylittää alueen ke yön-aamun aikana. Tuulet kääntyvät sadealueen myötä länteen ja voimistuvat navakka- tai ajoittain jopa kovapuuskaisiksi. Sateet voivat alkaa ainakin idän sisämaassa lumena, mutta vesiolomuoto yleistyy pian lämpötilojen noustessa taas nollan yläpuolelle sisämaassakin.

Ke - pe väli on sitten vaihtelevasti voimakkaan länsivirtauksen aikaa, missä ilmamassa pysyy leutona ja voi sisältää lännestä pulssimaisesti erityisen leutoja Föhn-tilanteita. Tämä tietää toisaalta myös sitä, että pilvisyys ei olekaan koko ajan runsasta eikä ilma ole aina kovin utuista tai sumuista, kuten tällä viikolla 48 on ollut - Ajoittain voidaan siis nähdä myös aurinkoa, mutta vesisateitakin tulee ajoittain. Lämpötilat pysyvät sisämaassakin pääasiassa koko ajan plussan puolella ehkä tilapäisiä pakastumisia lukuun ottamatta ja lämpimimmillään voidaan käväistä laajalla alueella etenkin lännessä selvästi yli +5 asteessakin.

Pe jälkeinen aika on ennustettavuudeltaan heikompaa, mutta la-su vaiheessa silloin olisi odotettavissa ehkä tilapäinen kylmeneminen luoteesta käsin. Tosin hyvin pian perään leuto länsi- tai lounaisvirtaus lännestä tulevine sateineen palautuisi Pohjois-Atlantilta jatkuvan voimakkaan matalapainetoiminnan myötä. Siksi ei olisi edelleenkään toivoa kunnon talven saati ns. termisen talven alkamiselle yhä syksyä viettäville Etelä-Suomen alueille...

Niinpä jo yleisesti nyt taas kokonaan jäättömät järvet ja täysin sula maa ehtivät kahtena seuraavana päivänä jäätymään vain hyvin minimaalisesti ja se kaikki jäätynyt sulaa taas kokonaan ensi viikon 49 hyvin leudoissa olosuhteissa. Luntakaan ei ole siis tulossa tuota ti-ke vaihteen tilapäistä sisämaamaistiaista lukuun ottamatta, joten marraskuisen märkä tunnelma jatkuu myös pitkälle joulukuulle yleisesti koko tarkastelualueella...

Friday, November 21, 2014

Julkissektorin julkinen mielenjulistus Helsingissä 19.11.2014 - Kuvallinen raportti tukimielenosoittajan näkökulmasta

Toissa päivänä keskiviikkona 19.11.2014 ehdin parin kuukauden tauon jälkeen osallistumaan mielenosoitukseen Helsingissä - Teen siitä alle tapahtumassa ottamieni valokuvien kanssa pienen raportin.

Kyseessä oli ns. Julkissektorin Julkinen Mielenjulistus! Sen facebook-sivulla sitä kuvaillaan näin: "POLIISIN, OIKEUSLAITOKSEN ja HÄTÄKESKUSTEN HENKILÖSTÖ järjestää HISTORIALLISEN MIELENILMAUKSEN Helsingissä marraskuussa. Sisäisen turvallisuuden puolesta 19. marraskuuta järjestettävälle marssille odotetaan eri puolilta maata jopa tuhatta osallistujaa.".

Tämän mielenilmauksen yhteyteen NSR - eli Nyt Saa Riittää -kansanliike järjesti tukimielenosoituksen, johon siis osallistuin muiden sen liikkeen ihmisten kanssa. Heitä ei tosin ollut kuin muutama kymmen paikalla, mikä oli sinänsä määrältään säälittävää.

Tapaus kokonaisuudessaan oli kuitenkin erittäin historiallinen, koska näin laajaa julkisen sektorin työläisten ja varsinkin turvallisuusviranomaisten eli poliisien itsensä järjestämää mielenilmausta ei ole oikeastaan ennen nähty maassamme!


Siinä kuvastui hyvin se, kuinka maamme yhteiskuntarakenteissa itsessäänkin on onneksi lupaavasti alettu heräämään todellisuuteen ja alettu havaitsemaan keskeisiä ongelmia! Juuri niitä, jotka oireina kuvaavat länsimaiden rappioprosessin etenemistä ja ilmenevät mm. tässä tapauksessa poliisien / laajemmin turvallisuusviranomaisten voimavarojen rajuina alasajoina länsieliittihegemonian aiheuttaman niukkuuspolitiikan kuristavan kouran tukahduttamana.

Tämänlainen julkisen sektorin huolestuminen ja havahtuminen ei silti sinällään vielä ole merkki kunnolla paremmasta käänteestä, koska taustalla kulissien takana täällä Suomessakin on poliisivaltiotyrannia-agendaa länsieliitin promotoitavana >> Siinä myös turvallisuus- ja oikeussysteemikysymyksissä korostuu juuri väestön neofeodaalinen kahtiajako ja sen pahentaminen imperiaalisen ja yksinapaisen länsivallan sementoimiseksi.

On siis huomioitava ja turvattava se, mitä varten turvallisuusviranomainen ja koko oikeussysteemi tulevaisuudessa on >> Onko se kaikkien kansalaisten turvallisuutta vai lähinnä vain eliitin ja / tai ns. spesiaali-intressien turvallisuutta varten?! Jälkimmäinen vaara ei ole mitenkään edistyksellistä eikä humaania eli se ei kuulu demokratiaan, mikä on alkanut länsimaissa valitettavasti unohtumaan niin monella muullakin tavalla!...

Tuosta väärästä suunnasta olikin merkkeinä mielenilmauksessa mm. se, kun Senaatintorilla mielenosoituksen päätapahtumassa puhujalavalla puheita ei saanut pitää kukaan muu kuin etukäteen sovitut muutamat kansanedustajat ja poliisiviranomaiset! Se siitä tukimielenilmauksesta!

Mielenilmauksen päätteeksi oli toisaalta virkistävää keskustella politiikkaa ja muitakin asioita hyvän ruoan äärellä muutaman aktivistin kanssa, joita seurassani olivat aikaisemmastakin tuttuun tapaan Arhi Kuittinen, Teemu Vehkala ja Auvo Rouvinen. Kiitokset heille taas mielenkiintoisista ajatuksista!

Tässä alla tarjoan yhdeksän ottamani valokuvan verran näkymiä ko. päivän mielenilmaukseen; kuvissa näkyy muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten tulette huomaamaan. Päivän säätilanne näkyy kuvissa myös hyvin; tuolloin lämpötila oli n. +2 astetta ja vallinneessa korkeapaineen etelä-lounaisreunan kaakkoistuulessa oli kuitenkin varsin kylmän tuntuista.


Kuvia noin kronologisessa järjestyksessä (vanhin ylinnä) mielenosoituksesta Helsingissä 19.11.2014 >>


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 9













Kuva 1 - Oikein hyvä periaate moneen asiaan, joka loisti Nyt Saa Riittää -kansanliikkeen järjestämän leipäjonon iskulauseena ko. mielenilmauksen yhteydessä Senaatintorin rappusten alapäässä.


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 8













Kuva 2 - Turvallisuus on tärkeää, kunhan sekin jakautuu tasapuolisesti ja humaanisti kaikille. Turvattomuus kansalaisten keskuudessa on toki lisääntynyt viranomaisresurssienkin alasajossa, mutta eliitti on yhä vankemmin "turvattu". Se on feodaalisen yhteiskunnan selvimpiä merkkejä!


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 7













Kuva 3 - Senaatintorilla reilut 1000 mielenosoittajaa ei täyttänyt vielä koko tilaa. Eduskuntatalolla ko. ihmismäärä olisi ollut paljon näyttävämpää, mutta sillä perinteisellä mielenilmauspaikalla oli alkanut porrasremontti.


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 6













Kuva 4 - Muutama kansanedustaja ja poliisiviranomainen piti puheita tuon tulevan joulukuusen viereisellä lavalla; iskulause "Meitä on liian vähän" toistui usein, mutta se kuvasi käänteispsykologisesti sitä, kuinka ko. mielenilmaus ja aktivismi muutenkin olisi "mitätöntä". Ei hyvä!


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 5













Kuva 5 - Eduskuntatalon rappusten remontti oli siis käynnistynyt työmaa-aitoineen (kansankielellä mielenosoitusestoaita) ja erikoisuutena noiden kahden "poliisi on ystävä" -tyypin lisäksi joku viranomainen tarkkaili meitä mielenosoittajia kiikarillaan tms. laitteella. Ehkä jopa taltioiden meitä kuviin / videolle. Sekin oli hyvin aikaamme kuvaavaa; kansanedustuslaitos on yhä vähemmän kansan puolella ja käyttäytyy ylimielisesti.


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 4













Kuva 6 - Mielenosoituskulkue venyi Musiikkitalolta tullessaan Mannerheimintiellä pitkälti yli 100 metriä pitkäksi. Tämä puolisen tuntia kestänyt kulkue keräsi hyvin huomiota, mutta ihmisten ilmeet katujen varsilla ainakin tukimielenosoitustamme kohtaan olivat myös aikaamme kuvaavia; varsin iso osa oli joko alistuneen apaattisia tai ylimielisen ihmetteleviä... Toisaalta mahtui mukaan myös kannustavia hymyjä, taputuksia ja peukutuksia.


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 3













Kuva 7 - Lähtövalmiina olevia mielenosoittajia Musiikkitalon takana olevalla nurmikentällä ja esimerkkeinä joitakin mielenilmauskylttejä. Tunnelma oli alussa hyvin positiivisen odottava ja rauhanomaisen vankka, vaikka jäikin sitten tapahtuman jälkeen lässähtäneeksi. Tällainen positiivinen ja rauhanomainen asenne tulee kuitenkin ottaa jatkossa kaikkiin mielenosoituksiin ohjeeksi!


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 2













Kuva 8 - Oivallinen asia tähdennettäväksi, jotta neofeodaalinen rappiokehitys osaltaan sen avulla saadaan lopetettua! Kyseinen plakaatti kulki mielenosoituskulkueen peräpäässä, jossa ko. tukimielenilmaus piti paikkaansa.


Mielenosoitus 19.11.2014 - Kuva 1













Kuva 9 - Paikalle juuri saavuttuani avautui jo kerääntyneeseen mielenosoitusjoukkoon hieno näkymä Musiikkitalon eteläpuolen terasseilta. Etualalla joku mies "halusi" välttämättä "poseerata" kameralleni, joten hän "pääsi" kuvaan ;)

Sunday, November 16, 2014

Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheet valokuvaseurantana - Työmaatilanne 17.3.2013; kauppakeskuksen, asuinkerrostalojen ja pysäköintihallin rakentamisvaiheet etenemässä vauhdikkaasti

Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheiden valokuvaseurantaosien tekeminen on valitettavasti harventunut entisestään, mutta jatketaan nyt seuraavalla vaiheella, jonka valokuvasin vuoden 2013 maaliskuun 17. päivänä.

Tuolloin talvi 2012-13 oli jatkunut yhä vahvana maaliskuulle ja siitä kuusta muodostuikin jopa poikkeuksellisen kylmä; siksi alla olevissa 15 valokuvassa nähdään vielä paksut lähes kokonaan sulamattomat lumihanget ja kevät pääsikin alkamaan kunnolla vasta seuranneen huhtikuun puolivälin paikkeilta lähtien. Tosin silloin jo hyvin nopeasti.

Rakennusvaiheet olivat edenneet koko työmaa-alueella edelliseen esittelyosaan verrattuna eli reilussa kahdessa kuukaudessa hyvin näkyvästi - Itse kauppakeskus alkoi olla rungoltaan suurimmaksi osaksi pystytetty, mutta eteläpäässään mm. seinäelementtien ja kantavien rakenteiden laittaminen oli eniten kesken. Eri puolilla rakennuksen runkoa havaittiin erivaiheisia seinien eristys- ja rakennekerroksien laittoa. Kaivokadun pohjoispäässä asuinkerrostaloalue alkoi olla jo siinä vaiheessa, että pihaterassitasot oli valettu valmiiksi ja pisimmälle rakennettu talo oli saanut jo kaksi kerrosta seinäelementtejä. Kauppakeskusta varten muodostettava maanalainen pysäköintihalli alkoi myös jo osaksi peittymään maatasojen alle työmaan itäpuoliskolla. Sen sijaan työmaata rajaavat tiet: Paasikiventie, Eureninkatu ja Turuntie kevyenliikenteen väylineen olivat vieläkin kierto- / poikkeusreiteillä uudestaan luomistaan vailla. Paasikiventielle oli kuitenkin jo pystytetty uusia katuvalaisimia.

Tässä on tutusti avuksi Hämeenlinnan Google Maps -kartta, josta voitte tarkastella vertaillen alla olevien valokuvieni kohteita ja näkymäsuuntia sekä tietenkin katsoa myös Street View -näkymiä. Moottoritiekate ja nyt valmis kauppakeskus Goodman sijoittuu seuraavien katujen rajaamalle alueelle: Eureninkatu, Turuntie, Kaivokatu ja Paasikiventie. Kuvat ovat tuttuun tapaan kuvaamisreitin mukaisessa kronologisessa järjestyksessä; ylinnä on viimeiseksi otettu kuva.

Valokuvaseurantaesittelyn edelliset osat ovat puolestaan tässä: Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheet valokuvaseurantana - Työmaatilanne 13.1.2013; kauppakeskuksen, asuinkerrostalojen, pysäköintihallin ja infran rakentamisvaiheita,

Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheet valokuvaseurantana - Työmaatilanne 22.9.2012; katerakenteen valut valmiit, Turuntien silta uudestaan rakennettavana ja asuinkerrostalojen rakennus alussa,

Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheet valokuvaseurantana - Työmaatilanne 18.3. ja 22.4.2012; katerakenteen teräsbetonien valua sekä Paasikiventien sillan purku,

Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheet valokuvaseurantana - Työmaatilanne 9.10. ja 20.11.2011; maanrakennustöitä sekä paalutuksen aloitusta ja betonivaluvalmisteluja

Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheet valokuvaseurantana - Työmaatilanne 11.9.2011; puunkaatosavotta suoritettu ja


Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin rakennusvaiheet valokuvaseurantana - Työmaan alkamista edeltäneitä näkymiä syyskuun 2011 alussa.


Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja Goodman-kauppakeskuksen rakentaminen: Työmaatilanne 17.3.2013 asuinkerrostalojen, kauppakeskuksen ja pysäköintihallin rakennuttua vauhdikkaasti edelleen >>


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 15













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Paasikiventien varrelta työmaa-alueen kaakkoiskulmalta pohjoiseen; nämä kolme ylintä kuvaa on otettu samasta pisteestä ja tässä näkymässä havaitaan taustalla ensimmäistä kertaa uusien asuinkerrostalojen alkuhahmot.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 14













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Paasikiventien varrelta työmaa-alueen kaakkoiskulmalta luoteeseen; nämä kolme ylintä kuvaa on otettu samasta pisteestä ja tässä näkymässä havaitaan kauppakeskuksen pisimmälle valmistunutta pohjoispään osaa. Etualalla pysäköintihalli oli jo paljon maaelementtien peittämä.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 13













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Paasikiventien varrelta työmaa-alueen kaakkoiskulmalta länsiluoteeseen; nämä kolme ylintä kuvaa on otettu samasta pisteestä ja tässä näkymässä nähdään vielä paljon keskeneräisenä ollutta kauppakeskuksen eteläpäätä.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 12













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos edelliseen kuvaan nähden lähempää Paasikiventien varrelta kohti kauppakeskuksen keskeneräistä eteläpäätä; kevyenliikenteen väylä oli vielä poikkeusreitillä ja kauppakeskuksen vaatima infraputkisto oli vielä paljaana näkyvissä.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 11













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Paasikiventien siltaosan itäpäästä pohjoiseen pitkin moottoritiekatteen itäreunaa; kuvan keskelle oli tuleva kauppakeskuksen sisätilojen keskiaulat kahdessa kerroksessa. Kuvan oikeassa reunassa nähdäänkin vielä valmisteilla kauppakeskuksen itäpuoliskon kantavia rakenteita peittäen alleen jatkossa em. pysäköintihallia.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 10













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos edelliseen kuvaan nähden samasta pisteestä itäkoilliseen työmaan kaakkoiskulman yli; kauppakeskuksen itäpuoliskon kantavien rakenteiden laittoa oli menossa kuvan vasemmassa reunassa ja oikeassa reunassa nähdään uusia Paasikiventien katuvalaisimia.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 9













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Paasikiventien ja Eureninkadun risteyksen läheltä itäkoilliseen; tämä kuva on otettu n. samasta kohtaa kuin edellisen kuvasarjaosan se kuva, jossa myös näkyy tuo betoniharkon "Jimmy"-teksti. Kauppakeskuksen eteläpään kantavien rakenteiden, lattioiden, portaikkojen ja ensimmäisten seinäelementtien laittovaiheet olivat hienosti näkyvissä. Kuvan keskellä näkyy myös uusi katuvalaisinpylväs.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 8













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Eureninkadun varrelta kaakkoon yli kauppakeskuksen eteläpään; myös tässä kuvassa näkyy hienosti rakennuksen kantavien rakenteiden ja lattioiden betonivaluisia ja -pylväisiä laittovaiheita. Eureninkatu oli yhä vain yksikaistainen ja epäsiistinä tavallaan työmaan osa.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 7













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Turuntien ja Eureninkadun risteyksen läheltä eteläkaakkoon pitkin Eureninkatua ja kauppakeskuksen länsilaitaa; kauppakeskus hallitsi tällä puolella jo vahvana näkymää, mutta itse kadun keskeneräisyys oli vielä myös keskeinen elementti tilapäisine katuvalaisimineen ja suojattuine lehmuksineen.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 6













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Turuntien ja Eureninkadun risteyksestä kaakkoon kohti kauppakeskuksen pohjoispäätä; ko. rakennuksen lopullinen muoto oli tässä kohdassa jo valmis, vaikka seinäelementit olivat vielä ilman julkisivumateriaaleja.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 5













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Turuntien siltaosan itäpäästä etelään pitkin moottoritiekatteen itäreunaa; kauppakeskuksen pisimmälle valmistunut pohjoispään osa varjosti jo selvästi työmaata iltapäiväauringossa ja etualalla epäsiisti ja aidattu työmaaosa paljasti Turuntienkin olleen vielä vailla lopullista uutta asuaan.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 4













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Turuntien varrelta etelään yli työnmaan itäpuoliskon; asuinkerrostaloalueen pisimmälle rakentuneen talon kahden kerroksen veroiset seinäelementit olivat tulleet jo osaksi maisemaa. Etualalle lähemmäksi oli myöhemmin rakentumassa alueen koilliskulman hotellirakennus, mutta nyt siinä oli vasta iso työmaamonttu.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 3













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Kaivokadun varrelta kohti pisimmälle rakentunutta asuinkerrostaloa; alimpana näkyvä pihaterassitason seinä oli jo osaksi koristeltu lopulliseen kuviolliseen rappausasuun. Koko rakennukseen heijastui hauskasti auringonvaloa Kaivokadun vastakkaisen puolen asuinkerrostalojen ikkunoista.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 2













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos Kaivokadun eteläpäästä pohjoisluoteeseen kohti asuinkerrostaloaluetta; etummaiset kaksi pihaterassitasoa olivat jo betonivalultaan lähes valmiit. Niiden välistä kuvan keskellä oli tuleva liikennöinti terassitasojen alle jäävään pysäköintihalliin. Sääolot ilmenivät tässä hyvin; poikkeuksellisen kylmästä pakkassäästä huolimatta kevättalviaurinko sulatti jo hieman tummien asfalttipintojen lumia ja jäitä.


Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - kuva 1













Hämeenlinnan moottoritiekate ja Goodman-kauppakeskus: Työmaatilanne 17.3.2013 - Otos kauppakeskus Tavastilan länsipään edustalta länteen kohti kauppakeskus Goodmanin eteläpäätä; uuden rakennuksen hahmo hallitsi jo kauempaakin katsottuna keskeneräisyydestään huolimatta.