Wednesday, December 31, 2014

Uuden Vuoden 2015 tervehdys!

Viimekertaiseen tapaan toivotan tervetulleeksi Uuden vuoden 2015 ottamieni valokuvien kera - Tällä kertaa poimin esittelyyn tänään Uudenvuoden aattona 31.12.2014 ottamiani valokuvia havainnollistamaan vuodenvaihteen erikoisen leutoa säätilannetta verrattuna kaksi päivää aikaisemmin huipentuneeseen tämän talven tähän mennessä kylmimpään pakkasjaksoon. Ylimpänä kuvana on yksi erikoinen ote tämän kertaisesta ilotulituksesta, joka on ollut tasaisesti käynnissä tänä iltana klo. 18:00 alkaen. Alin kuva on otettu uudella kotiseudullani Espoon Karakallion ja Leppävaaran puolivälissä. Muut kuvat on otettu Hämeenlinnassa.

Sää on siis äitynyt tänään yllättävän leudoksi etenkin Etelä-Suomen länsi- ja eteläosissa, kun leuto länsivirtaus on lämmennyt Föhn-ilmiön ansiosta entisestään ja siksi lämpötilat ovat olleet iltapäivällä ja vielä tässä illalla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jopa +8 asteen lähellä ja muutoinkin laajasti em. alueella +5 asteen vaiheilla - vähän sen yli. Niinpä jouluviikolla 52 / 2014 saatu runsas lumipeite on sulanut erittäin nopeasti tänään ja tällä hetkellä jopa 80 - 90 % siitä on kadonnut esim. juuri sekä Espoossa että Hämeenlinnassa; lumipeite on jo vain laikullinen ja runsaasti sulamisvesiä on myös ollut liikkeellä kuin keväällä.

Päättyvä vuosi 2014 oli esim. yhteiskunnallispoliittisen aktivismini koko mitassa se huonoin - Maailman tapahtumat olivat sen puitteissa hirveimmät ja länsimaisen rappion syvyys paljastui entistä vakavammaksi ja totaalisemmaksi ilman riittävää toipumisen ja parantumisen mahdollisuutta näköpiirissä... Tästä aspektista paasaan varmasti myöhemminkin alkavana vuonna 2015 ja jo huomiseksi Uudenvuodenpäiväksi on tekeillä bloggausta siihen liittyen...

Toisaalta päättyvä vuosi oli itselleni henkilökohtaisesti raskas juuri mm. yhteiskunnallispoliittisen aktivismini hankaluuden takia, mitä sävyttivät mm. noiden esilletulleiden poliittisten asioiden hirvittävyys sekä aktivismiini negatiivisesti suhtautuneiden ihmisten negatiiviset reaktiot itseäni kohtaan ilmeten mm. minun hylkäämisenä facebook-ystävälistoilta.

Henkilökohtaista raskautta lisäsi myös uuden asunnon etsintä, joka osoittautui hyvin vaikeaksi. Onneksi kuitenkin Espoon Asunnot Oy tarjosi minulle lopulta entistäkin paremman ja kivemman asunnon :) Tämä oli tietenkin yllättävän hyvä käänne parempaan omalla kohdallani, josta olen kiitollinen ja jonka ansiosta arkeni ja yhteiskunnallispoliittinen aktivismini saavat myös ensi vuonna toimintavoimaa.

Olen silti ollut melkoisen pessimistinen alkavan vuoden 2015 suhteen varsinkin siis yhteiskunnallispoliittisesti - Näköpiirissä on nimittäin aivan liikaa länsimaiden perustavaa laatua olevien ongelmien välttelyä, kyvyttömyyttä ymmärtää niitä ja eliitin halua käyttää ko. kriisiä vain omaksi hyväkseen omaan mahdottomuuteensa luhistuen... 

En voi siis valitettavasti täysin sydämestäni uskoa parempaan ensi vuoteen, mutta toivotan nyt kuitenkin parempaa vuotta 2015 kaikille blogini lukijoille. Toivotaan, että löytyisi jokaisen omasta itsestä vaikkapa sopivana taistelutahtona paremman maailman luomiseksi uutta intoa ja valveutumisen tavoitteita!....


Uudenvuodenaaton valokuvia 31.12.2014 >>


Uudenvuoden 2015 ilotulitusta 31.12.2014 Hämeenlinnassa













Ilotulitusta kuvattuna illalla keskiviikkona 31.12.2014 Hämeenlinnan keskustassa; erikoinen punainen valopallo kieli omaksi huviksi laukaistusta hätäraketista - Se kuvaa täsmällisesti länsimaiden tilaa, missä omaksi huviksi länsieliitti luo hätää ja kärsimystä.


Uudenvuodenaaton suojasää 31.12.2014 Hämeenlinna C













Huurteesta sulavaa alikulkusiltaa kuvattuna keskiviikkona 31.12.2014 Hämeenlinnassa Paasikiventien alla; kovan pakkasen jälkeen nopeasti tullut erityisleuto suojasää tuotti mm. betonipintoihin saman huurre-sulamisilmiön, joka havaitaan jäätelöpakkauksen pakastimesta ottamisen yhteydessä. Ensin sään lämmettyä tulee huuru ja sitten se sulaa laikullisesti.


Uudenvuodenaaton suojasää 31.12.2014 Hämeenlinna B













Sulavaa rantalunta ja järvijäätä kuvattuna keskiviikkona 31.12.2014 Hämeenlinnassa Vanajaveden äärellä; nopea lumen ja jään sulaminen tuotti hienoa lumipeitteen laikkuestetiikkaa ja järviveden vyöhykejääloskaestetiikkaa.


Uudenvuodenaaton suojasää 31.12.2014 Hämeenlinna A













Sulavaa järvijäätä kuvattuna keskiviikkona 31.12.2014 Hämeenlinnassa Vanajaveden äärellä; järvijään päälle jouluviikolla satanut paksu lumipeite muuttui yhdessä yössä tummaksi loskavelliksi laajoilla järvenselillä. Taivaalla oli tässäkin tyypillistä Föhn-tilanteen aaltomaista keskipilvilauttaa.


Uudenvuodenaaton suojasää 31.12.2014 Espoo Karakallio / Leppävaara













Sulavaa lunta viljapellolla vesilammikon kera kuvattuna keskiviikkona 31.12.2014 Espoon Karakallion ja Leppävaaran puolivälissä; lumen sulaminen kiihtyi viime yön myötä jo niin rajuksi, että sulamisvedet kertyivät nopeasti suuriksi lammiksi alavilla paikoilla ja nousivat jopa lumihangen päälle asti.

Monday, December 29, 2014

Talven 2014 - 2015 kylmin yö - Osa 2

Talven tähän mennessä kylmin pakkasjakso on huipentunut eilen sunnuntaina ja tänään maanantaina tarkastelualueella, joten tässä tulee tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille molempien päivien minimilämpötilaseurannat kerralla.

Tämä viikonvaihteen pakkastilanne on johtunut siitä, kun Lappiin jäi edellispakkasjaksosta saakka vangiksi ankaraa pakkasilmamassaa ja se pääsi uudestaan etelämmäksi korkeapaineen selänteen vahvistuttua em. aikana Länsi-Venäjän pohjoisosista Fennoskandian eteläosien kautta Länsi-Eurooppaan - Tämän edellä pohjois-koillistuulet toivat ankaramman pakkasen tarkastelualueelle ja korkeapaineen selänteen tyynen ja vähäpilvisen vaiheen aikana mitattiin nämä viikonvaihteen - maanantain kylmimmät lämpötilat; sisämaassa päästiin lähes kaikkialla -20 asteen paikkeille tai muutaman asteen kylmempiinkin pakkasiin. Kylmintä oli tarkastelualueen mantereisilla itä- ja pohjoisosien paikoilla. Eivätpä nämäkään silti ole olleet vielä mitenkään poikkeuksellisen kylmiä lämpötiloja. Kylmimmän hetken ajankohta vaihteli alueellisesti tuon korkeapaineen selänteen tyynen vaiheen etenemisen mukaan; tästä alla tarkemmin lämpötilalistausten yhteydessä.

Tällä hetkellä (maanantain myöhäisilta) ennustettu raju lauhtuminen on jo päässyt käyntiin lähes kaikkialla ja jatko näyttää vielä pitkään niin leudolta, että voi mennä ehkä useamman viikon verran, ennen kuin seuraava mahdollinen ankara pakkasjakso tulisi ajankohtaiseksi ja seurannan veroiseksi...

Alla ovat siis tutut minimilämpötilalistaukset tarkempine olosuhdekuvailuineen. Lämpötila-arvot on poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.


Sunnuntain 28.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -13 astetta (aamulla), Turku -12 astetta, Salo -15 astetta, Pori -18 astetta, Hämeenlinna -19 astetta, Tampere; Härmälä -21 astetta, Tampere; Siilinkari -14 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta, Vantaa -15 astetta, Hyvinkää -15 astetta, Lahti -16 astetta, Kouvola -18 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta; Lepola -15 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -25 astetta (illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -20 astetta, Jyväskylä -24 astetta (illalla), Savonlinna -23 astetta, Joensuu -23 astetta ja Ilomantsi -25 astetta.

Korkeapaineen selänteen tyynen ja vähäpilvisen vaiheen eteneminen kylmimpien pakkaslukemien saavuttamiseen oli etenemässä tässä vaiheessa Keski-Suomen puolella ja siksi ko. päivän iltana siellä saavutettiin paikoin koko pakkasvaiheen kylmimmät lukemat. Muualla alkupäivän aikana oli vielä pohjois-koillistuulta ja runsasta alapilvilauttailua, joka hillitsi pakkasten kiristymistä ja lämpötilat laskivat aluksi vain hitaasti -10 asteen vaiheilla. Vasta illalla taivas selkeni laajasti ja vuorokauden alimmat lämpötilat tulivat lähes kaikkialla illan mittaan ja juuri ennen puoltayötä; nopeutunut kylmeneminen tuotti jo talven tähän mennessä kireimpiä pakkasia. Tällöin paikoin vähäpilvisyys aiheutti rajuja paikallisia lämpötilaeroja korostamalla mantereisten paikkojen kylmenemistä, kuten esim. listauksessa Lappeenrannan eri paikkojen välillä; Konnunsuo mantereisena ja alavana kylmeni hyvin rajusti hetkeksi.

Maanantain 29.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta (aamulla), Turku -19 astetta (aamulla), Salo -21 astetta (aamulla), Pori -21 astetta (aamulla), Hämeenlinna -22 astetta (aamulla), Tampere; Härmälä -22 astetta (aamulla), Tampere; Siilinkari -16 astetta (aamulla), Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta (aamulla ja alkuillalla), Vantaa -20 astetta, Hyvinkää -22 astetta, Lahti -23 astetta, Kouvola -21 astetta, Porvoo -21 astetta, Lappeenranta; Lepola -18 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -15 astetta (aamulla), Mikkeli -23 astetta, Jyväskylä -20 astetta (alkuyöllä ja aamulla), Savonlinna -25 astetta (aamulla), Joensuu -24 astetta (alkuyöllä) ja Ilomantsi -25 astetta (alkuyöllä ja alkuillalla).

Korkeapaineen selänteen tyynen ja selkeän sään eteneminen etelämmäksi ja sen jälkipuolella leudontavien länsi-lounaistuulten alkaminen tapahtuivat tarkastelualueella eri aikoina eri alueilla - Tämä määräsi kylmimmän hetken ajoittumiset eri alueille seuraavasti; sulkumerkinnöin (aamulla) olevilla paikkakunnilla Varsinais-Suomessa, Satakunnassa sekä osassa läntistä Uuttamaata, Kanta-Hämettä ja Pirkanmaata kylmintä oli siis aamulla ja iltapäivästä alkaen siellä on ollut jo koko ajan leudontuvaa, selvimmin länsirannikon tuntumassa ja lounaissaaristossa. Myös Jyväskylä-Joensuu -vyöhykkeellä on ollut samankaltainen tilanne. Sen sijaan etelärannikolla, Uudenmaan itäosissa, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja kaakkoisosissa aamun kylmän hetken lisäksi vielä alkuillalla on ollut niin kylmää, että sillä alueella yleisesti kylmintä oli vasta auringon laskettua. Erot aamun ja alkuillan kylmyyspiikkien välillä olivat tosin vain asteen - parin luokkaa ja keskipäivän auringonpaiste pystyi lämmittämään ilmaa siinä välillä 2 - 5 asteen verran. Paikoin aamun ja alkuillan kylmyyshuipentumat olivat samat. Listatuista lämpötiloista voidaan havaita myös, kuinka vielä laajasti sulasta merivedestä huolimatta pakkanen pystyi kiristymään melko alhaisiin lukemiin aivan meren äärelläkin, kuten Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa. Sula meri mahdollisti pakkasessa tyypillistä merisavua. Toisaalta esim. Tampereen seudulla isojenkin järvien jäätymisen eteneminen oli kaventanut leudontavan vaikutuksen enää Siilinkarin kaltaisille keskellä järveä oleville paikoille.

Nyttemmin on siis jo laajasti nopeasti leudontuvia lämpötiloja ja sitä on siivittänyt tämän loppupäivän / illan aikana monin paikoin näyttävät jääsumulautat ja jääkidesadepöllyt vähitellen virinneissä länsituulissa, mistä on aiheutunut mm. näyttäviä haloilmiöitä. Huomenna tiistaina lumipyryalueen myötä lännestä leviää jo suojasäätä.

Thursday, December 25, 2014

Talven 2014 - 2015 kylmin yö - Osa 1

Jouluviikon talven otteen kiristyminen on tuonut taas ajankohtaiseksi aikaisemmilta vuosilta tutun "Talven kylmin yö" -seurantani, jonka aloitankin alkaneen talven osalta tänään listaamalla eilisen Jouluaaton ja tämän Joulupäivän alimmat lämpötilat tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille. Vaikka talven tähän mennessä kylmin vaihe on nyt toteutunut, niin historiallisessa mittakaavassa nämä pakkaset eivät ole olleet vielä kovin kummoisia; vain tarkastelualueen itä-koilliskolkassa on mitattu paikoin -20 astetta kylmempää.

Tällä kertaa pakkasten kiristyminen on ollut seurausta siitä, kun matalapaineiden reitti siirtyi alkuviikolla aikaisempaa eteläisemmälle reitille Etelä-Skandinaviasta Länsi-Venäjän keskiosiin ja pakkasilmamassa on siksi päässyt valtaamaan alaa Jäämereltä lähes koko Fennoskandiaan. Kylmintä on ollut Lapissa, missä parina aikaisempana päivänä on jo mittailtu monin paikoin -30 asteen kylmemmällekin puolelle päätyneitä lämpötiloja. Tästä Lapin kylmän ilman kakusta on syöttynyt eilen ja tänään sen verran kylmää ilma-annosta tarkastelualueelle, että tämä pakkasvaihe huipentui. Alla kummankin päivän listauksessa kuvailen sääolosuhteita tarkemmin.

Tämä kylmä jakso on päättymässä itse asiassa jo tänään illalla, kun tuulet ovat kääntymässä leudommalle luoteen kantille ja siksi pe-la ajaksi on tiedossa tilapäisesti vain heikolle pakkaselle lauhtuva vaihe. Kuitenkin viikonloppuna pakkaskorkeapaine voimistuu uudestaan Suomen yllä, jolloin jo tulevana viikonvaihteena on mahdollista ehkä entistäkin kylmempi pakkasvaihe ja teen siitä jo toisen tämän talven pakkaseurannan parin-kolmen päivän mittaisena - Näillä näkymin uudet ennusteet kertovat sen kylmyyden päättyvän kuitenkin lyhyeen, kun myöhemmin ensi viikolla 1/2015 leudot lounais-länsivirtaukset näyttävätkin pääsevän helposti tulvahtamaan Fennoskandiaan Atlantilta...

Alla ovat siis tutut minimilämpötilalistaukset tarkempine olosuhdekuvailuineen. Lämpötila-arvot on poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.


Keskiviikon 24.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -3 astetta (illalla), Turku -7 astetta (illalla), Salo -6 astetta (illalla), Pori -12 astetta (illalla), Hämeenlinna -9 astetta (illalla), Tampere; Härmälä -9 astetta (illalla), Tampere; Siilinkari -9 astetta (illalla), Helsinki (Kaisaniemi) -9 astetta (aamulla), Vantaa -11 astetta (aamulla), Hyvinkää -10 astetta (alkuyöllä), Lahti -9 astetta (aamulla), Kouvola -14 astetta (aamulla), Porvoo -11 astetta (alkuyöllä), Lappeenranta; Lepola -11 astetta (pitkin päivää), Lappeenranta; Konnunsuo -20 astetta (aamulla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -7 astetta (aamulla), Mikkeli -21 astetta (aamulla), Jyväskylä -20 astetta (alkuyöllä), Savonlinna -18 astetta (aamulla), Joensuu -19 astetta (aamulla) ja Ilomantsi -22 astetta (aamulla).

Tässä vaiheessa tarkastelualueella myllersi itäkaakkoon siirtyneen matalapaineen sakea lumipyryalue etenkin linjalla Satakunta - Kanta-Häme - Päijät-Häme - Itä-Uusimaa ja Kymenlaakso. Tämä jakoi ilmamassoja siten, että koillispuolelleen pääsi vaikuttamaan jo koko päivän ajaksi Lapin ankara pakkasilmamassa ja siksi yllä listauksessa havaitaan -20 asteen vaiheille ja paikoin kylmemmäksikin äityneitä lämpötiloja itä-koilliskolkassa tapahtuneena jo aamulla. Tuo lumipyryalue alkoi väistyä illalla kaakkoon ja sen jälkipuolelta alkoi päästä koko alueelle tuota idän-koillisen kylmää ilmaa, jolloin em. listauksessa "ilta"-sulkumerkinnöillä havainnollistettuna pakkanen kiristyi sillä alueella vasta illalla päivän kylmimpiin lukemiin; kovin alhaisia minimilämpötiloja ei kuitenkaan vielä ehtinyt tulla, kun etenkin pyryalueen eteläpuolella oli päivällä vain heikkoa pakkasta. Ilmamassojen em. eroista huolimatta paikalliset pienilmastolliset erot olivat tyypillisen alkutalvisesti tässäkin jo esillä; vielä sulana pysyneet isot järvenselät leudonsivat pakkasia paikoin ja toisaalta mantereiset alueet kylmenivät paikoin hyvin paljon vähäpilvisillä alueilla, kuten nuo Lappeenrannan eri alueet osoittivat.

Torstain 25.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -6 astetta (alkuillalla), Turku -15 astetta (alkuillalla), Salo -17 astetta (alkuillalla), Pori -17 astetta, Hämeenlinna -17 astetta, Tampere; Härmälä -13 astetta, Tampere; Siilinkari -11 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta (illalla), Vantaa -15 astetta (illalla), Hyvinkää -15 astetta, Lahti -14 astetta, Kouvola -15 astetta, Porvoo -14 astetta (alkuillalla), Lappeenranta; Lepola -13 astetta (iltapäivällä), Lappeenranta; Konnunsuo -13 astetta (puoliltapäivin), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -12 astetta (iltapäivällä), Mikkeli -18 astetta, Jyväskylä -20 astetta, Savonlinna -18 astetta, Joensuu -22 astetta ja Ilomantsi -23 astetta (alkuillalla).

Edellispäivän pyryn tuonut matalapaine oli jo väistymässä nopeasti Venäjälle ja sen jälkeinen pohjois-koillistuuli purki aamuun mennessä Lapista ulottuneen kylmimmän ilmamassan koko tarkastelualueelle - Ilmamassa oli sen verran kylmää, että yhtäältä pienilmastolliset olosuhde-erot vaikuttivat korostuneesti lämpötiloihin. Toisaalta pilvisyyden vaihtelut lähes selkeän ja pilvisen välillä näkyivät myös lämpötilaeroina alueellisesti näin vuoden pimeimmälle ajalle tyypillisesti jopa ympäri vuorokauden. Kylmintä oli laajalla alueella muutoin aamun vähäpilvisyydessä, mutta sulkumerkintöinä on siitä poikenneet alimman lämpötilat hetket; esim. lounaiskolkassa ja paikoin etelärannikolla ja itäkolkassa sopivan vähäpilviset ja heikkotuuliset vaiheet alkuillalla tuottivat vasta silloin kovimmat pakkaset niillä paikoilla juuri ennen nyt illalla alkanutta leudontavaa luoteistuulta. Tampereen molemmissa kohteissa havaittiin pienilmastollisena erona vielä sulana pysyneiden isojen järvenselkien leudontanut vaikutus. Kotka Rankissa huomio kiinnittyy varsin kireään pakkaseen huolimatta vielä hyvin laajasti sulasta Suomenlahdesta; tässä ilmeisesti sopiva pohjoistuuli ulotti mantereen kylmyyttä kielekemäisesti ko. paikalle.

Wednesday, December 24, 2014

Joulun 2014 tunnelmia (Päivitetty!)

Joulun 2014 tunnelmien ja jouluvalojen valokuviani on tällä kertaa 8 kpl. ja lisää saatan laittaa näytille päivityksessä huomenna Joulupäivänä. Tämän Joulun jouluvalojen suhteen olen nyt havainnut aikaisempiin vuosiin verrattuna valomäärän rajuakin vähenemistä; esim. juuri Hämeenlinnassa jouluvalojen vaisuus ja rikkonaisuus on nyt yllättänyt! - Mm. Saaristenkadun ja Pikkutorinkujan kulmauksessa olevassa hyvin vanhassa vaahterassa kuuluisat valot eivät esim. eilen palaneet - Länsimaiden rappioluisu on siis alkanut näkymään jo tässäkin konkreettisesti.

Lisäksi tämän Joulun erikoispiirteeksi on nyt muodostunut sää, joka on kääntynyt aikaisemmista erittäin leudoista olosuhteista yllättävän nopeasti ankaroituneeseen talveen. Pakkaset ovat olleet sen merkkinä parin viime päivän aikana jo -10 asteen luokassa esim. täällä Hämeenlinnassa ja tänään aattona sen lisäksi on saatu erikoisen sankkaa lumipyryä, missä Hämeenlinna on peittynyt lumikaoottisesti yhtäkkiä jopa n. 20 - 30 cm:n vahvuiseen tuoreeseen lumivaippaan!


Joulun 2014 tunnelmakuvia >>


Jouluvalot Hämeenlinnan Reskalla 23.12.2014













Uudistettuja jouluvaloja Hämeenlinnan "Reska"-kävelykadulla kuvattuna tiistaina 23.12.2014; uudet jouluvalot kuvaavat isoja lumipalloja, mutta niiden ulkoasu näyttää vaisulta muutoinkin runsaasti valaistun kävelykadun piirissä.


Jouluvaloja Hämeenlinnassa 24.12.2014













Jouluvaloja äitini luona kuvattuna keskiviikkona 24.12.2014 Hämeenlinnassa; tällä kertaa taiteellisena lähikuvana saa tunnelmaa korostaa punaisten oksakimppujen valot.


Jouluvalot Hämeenlinnan torilla 23.12.2014













Joulukuusi ja kirkko Hämeenlinnan keskustorilla kuvattuna tiistaina 23.12.2014 Hämeenlinnassa; torin jouluvaloilme on tänä vuonna aikaisempia vuosia paljon vaisumpi, koska mm. tutut siniset kartion muotoiset valokorit on jätetty tällä kertaa pois. Lisäksi kuusi on vähemmän valaistu kuin aikaisemmin. Nyttemin sankka lumipyry on toki koristellut kuusta runsaaseen lumeen.


Jouluvalot Hämeenlinnan Reskalla B 23.12.2014













Jouluvaloja kävelykatu "Reskalla" kuvattuna tiistaina 23.12.2014 Hämeenlinnassa; myös tällä kävelykadulla on jouluvalot jääneet aikaisempaa vaisummiksi, koska kaikissa kadun lehmuksissa ei pala valot, kuten normaalisti. Tässä on kadun näyttävin valokohta.


Jouluvalot Hämeenlinnan Goodmanissa 23.12.2014













Jouluvaloja upouuden kauppakeskus Goodmanin sisätiloissa kuvattuna tiistaina 23.12.2014 Hämeenlinnassa; trendinä näyttää olevan sisätiloissa yksinkertaiset valomattoripustukset LED-valoista koottuina. Tämän kauppakeskuksen jouluvalaistus vaikuttaa silti yllättävän vaisulta.


Jouluvalot Espoon Leppävaaran Sellossa 22.12.2014













Jouluvaloja kauppakeskus Sellon sisätiloissa kuvattuna maanantaina 22.12.2014 Espoon Leppävaarassa; trendikäs LED-valomatto on otettu tässä ylempään kuvaan verrattuna paljon tehokkaampaan ja näyttävämpään käyttöön.


Jouluaaton äärimmäisen sakeat lumipyryt Joulun 2014 pikanttina tunnusmerkkinä! >>

Tällä kertaa Etelä-Suomen joulua on sävyttänyt monin paikoin yllättävän sakeat lumipyryt, missä lunta on satanut muutamassa tunnissa jopa yli 20 cm! - Esim. tätä julkaistaessa Hämeenlinnassa on satanut tänään jo yhteensä n. 30 cm! Sakeimman lumipyryn vyöhyke kattoi päivän mittaan alueen Satakunnasta Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kautta Itä-Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon. Tämä pyry saikin muuttamaan joulunviettosuunnitelmaamme täällä Hämeenlinnassa, kun lumikaaoksen takia siirsimme Ahveniston hautausmaalla käynnin autollani huomiselle Joulupäivälle. Alle olen laittanut alkuiltapäivän sakeimman pyryn vaiheesta kaksi kuvaa, jotka näppäilin kenties kaikkien aikojen lumisimman kävelylenkkini aikana >>


Äärimmäisen sakea lumipyry Hämeenlinnassa B 24.12.2014













Äärimmäisen sakeaa lumipyryä valokuvattuna keskiviikkona 24.12.2014 Hämeenlinnassa Ystävyydenpuistossa; 50 - 100 metrin etäisyydellä olleet kohteet katosivat pyryn taakse ja naamaani pommitti pyrytykki! Hämmästyttävästi kameran linssi ei tullut kovin paljoa pisaroille.


Äärimmäisen sakea lumipyry Hämeenlinnassa 24.12.2014 A













Äärimmäisen sakeaa lumipyryä valokuvattuna keskiviikkona 24.12.2014 Hämeenlinnassa Paasikiventien sillan alta Vanajaveden yli itään; vastarannan maisema oli kokonaan kadonnut pyryn taakse ja gradientti pyryn mukaan näkyi siltarakenteen paljastamana huippuerikoisesti! Jäätynyt Vanajavesi keräsi päälleen tässä jo yli 20 cm tuoretta pakkaslunta.


Päivitys torstaina 25.12.2014 klo. 18:15: Joulupäivän lumisia tunnelmakuvia Hämeenlinnassa >>

Tässä kuvapäivityksessä alla on 9 kpl. tänään torstaina 25.12.2014 ottamaani valokuvaa, missä ylimmät 5 ovat pian puolenpäivän jälkeen otettuja lähinnä keskusta-alueen ympärillä Vanajaveden äärellä. Aamupäivän aurinkoinen sää oli silloin ehtinyt jo vaihtua sumupilvien ja jääsumun sävyttämäksi, mutta samalla aamulla jopa -17 asteessa käväissyt kylmyys oli ehtinyt lauhtua -10 asteen paikkeille. Loput alemmat kuvat on otettu hämärtyneessä iltapäivässä Ahveniston hautausmaalla. Eilen aattona muodostuneet hyvin lumiset olosuhteet ilmenivät sielläkin hyvin; lumipeite on tosin kuohkeana pakkaslumena mennyt eilisestä nyt sen verran kasaan, että lumipeitteen paksuus on alentunut Hämeenlinnassa n. 20 cm:n paikkeille.


Talvinen Vanajaveden maisema 25.12.2014 Hämeenlinna













Jääsumun sävyttämää järvinäkymää jäätyneen ja lumisen Vanajaveden äärellä kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa Paasikiventien eteläreunalta lounaaseen uimahallille.


Talvinen maisema Ystävyydenpuistossa 25.12.2014 Hämeenlinna













Luminen näkymä Ystävyydenpuistoon kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; yllä olevista kahdesta aaton lumipyrykuvasta ylempi on mielenkiintoiseksi verrokiksi aivan sama näkymä kuin tämä.


Lumiset sateenvarjojalavat (Ulmus glabra "Camperdownii") torilla 25.12.2014 Hämeenlinna













Lumisia sateenvarjojalavia (Ulmus glabra "Camperdownii") torin reunalla ja taustalla torin joulukuusi kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; myös patsas oli saanut muhkean luminutun.


Lumista kävelykatu "Reskaa" 25.12.2014 Hämeenlinna













Kävelykatu "Reska" joulunajan kioskimökkeineen kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; teiden-katujen lumenluontia oltiin ehditty tekemään jo Jouluyönä mm. tällaisilla keskustapaikoilla. Tältä vuodelta teiden kunnossapitäjät muistavatkin joulun poikkeuksellisen työn täyteisenä.


Lumiset kanadantuijat (Thuja occidentalis) kirjastolla 25.12.2014 Hämeenlinna













Lumisia kanadantuijia (Thuja occidentalis) kirjastorakennuksen seinustalla kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; tuulensuojaisilla paikoilla havupuustot ja lehtipensaikotkin saivat runsaita lumikuorrutteita, vaikka aaton satanut lumi oli heikosti tarttuvaa pakkaslunta.


Luminen Ahveniston hautausmaa A 25.12.2014 Hämeenlinna













Lumista Ahveniston hautausmaata kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; vanhat hautakivet olivat hassusti lumikuorruttuneita ja taustalla nähdään valomerenä kynttilöitä palaneena jo edellisillasta alkaen.


Luminen Ahveniston hautausmaa B 25.12.2014 Hämeenlinna













Lumista Ahveniston hautausmaata kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; alueen runsas ja metsäinen puusto oli lumikuorruttunut sisäosiltaan tuulensuojassa varsin näyttävästi lumen pakkasluonteesta huolimatta.


Luminen Ahveniston hautausmaa D 25.12.2014 Hämeenlinna













Lumista Ahveniston hautausmaata kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; etualan alppiruusupensas (Rhododendron cv.) ilmensi kiristynyttä talvea hyvin, kun yhtäältä lumikuorrutus oli siinä muhkea ja toisaalta ainavihannat lehtensä olivat pakkasessa tyypillisessä nuokkuvassa rullamuodossa.


Luminen Ahveniston hautausmaa C 25.12.2014 Hämeenlinna













Lumista Ahveniston hautausmaata kuvattuna torstaina 25.12.2014 Hämeenlinnassa; sankarihautausmaaosan marjakuusiaita (Taxus sp.) oli lähes kadonnut lumen alle ja samalla hautakynttilät olivat suureksi osaksi myös hangen alle hautautuneita hautarivistöissä.

Viikkojen 52/2014 ja 1/2015 sää: Talven tulo tapahtunut nopeasti ja talvi jatkuu tavanomaista ankarampana; runsaita uusia lumipeitteitä ja ajoittain ankaria pakkasia (Päivitys! - Viikolla 1/2015 leuto länsivirtaus tulee pääosaan)

Joulukiireet ovat vuorostaan verottaneet hieman aikaa bloggaamisesta, mutta ryhdytäänpä katsomaan nyt sääasioita näin jouluaattona - Viime viikolla 51 Etelä-Suomen säätä hallitsi vielä leudot ja ajoittain vesi-räntäsateiset etelän ja lännen väliset virtaukset, missä toisaalta sateiden välillä nähtiin myös kuivempaa ilmaa auringonpilkahduksineen. Viikonloppuna alkoi muutos talvisempaan suuntaan, kun matalapaineen painopiste siirtyi lännestä Fennoskandian ylle ja luoteesta alkoi kiertyä kylmempää ilmaa; jo sunnuntaina lämpötila alkoi painua yleisesti pakkaselle ja lumikuuroista saatiin jo paikoin maa valkoiseksi Etelä-Suomessa, kuten pääkaupunkisedulla.

Tällä viikolla 52 talventulo on nopeasti kiristynyt tarkastelualueella, kun matalapaine siirtyi idemmäksi ja Jäämereltä ulottui Lappiin korkeapaineen selänne; tämän myötä ankaraa pakkasta on jo saatu Lappiin (Siellä on päästy -30 asteen kylmemmälle puolelle talven ensimmäisen kerran) ja pakkasilmamassa on ulottunut lähes koko Fennoskandiaan vielä Tanskaa ja Ruotsin eteläosaa lukuun ottamatta. 

Matalapaineet ovat ottaneet tämän myötä eteläisemmän reitin itään Fennoskandiassa, missä toissa päivänä maanantaina osaan eteläistä ja lounaista Suomea saatiin ensimmäisen matalapaineen ylityksen myötä paikoin runsaasti lunta; pääkaupunkiseudulle tuli 10 - 15 cm uutta lunta, mutta sisämaassa monin paikoin vain hyvin ohut nimellinen kerros. Eilen tiistaina oli poutaisempi välipäivä lumisateissa, missä pilvisyys oli vaihtelevaa ja lämpötilat laskivat vähäpilvisillä alueilla -10 asteen vaiheille ja itäkolkassa paikoin kylmemmäksikin - Koko alueella on ollut siis selvästi pakkasta lukuun ottamatta vielä osaa lounaissaaristosta.

Tänään jouluaattona on Etelä-Suomea ylittämässä jo toinen matalapaine itäkaakkoon ja sen lumisadealue on pyryttänyt erittäinkin sakeasti etenkin sisämaassa noin linjalla Pori - Hämeenlinna - Itä-Uusimaa - Kymenlaakso. Samalla sen linjan eteläpuolella pakkanen on heikentynyt tilapäisesti lähes nollakeliksi. Muutoin lämpötila on pysynyt -5 ja -10 asteen välillä; itäkolkassa kylmempänäkin.

Suursäätilallisesti Euroopan mittakaavassa tämä eteläisempi matalapainevyöhyke on siis asettunut parina viime päivänä noin linjalle Etelä-Skandinavia - Länsi-Venäjän keskiosa, minkä pohjoispuolella talvi on alkanut ankaroitumaan paljon; eniten juuri Lapissa, mutta vasta vähän Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja Uralilla. Sen sijaan ko. matalapainevyöhykkeen eteläpuolella länsivirtauksessa on vallinnut vielä hyvinkin leutoa säätä Britteinsaarilta yleisesti manner-Eurooppaan ja Mustanmeren pohjoispuolelle saakka.

Jatkossa parina seuraavana päivänä tämän päiväinen matalapaine siirtyy Etelä-Suomen yltä nopeasti kauaksi Venäjälle ja matalapaineen painopiste jää Suomen itä-pohjoispuolelle kierrättäen Jäämereltä ja Lapista kylmää ilmaa etelämmäksi - Fennoskandiassa jatkuu tavanomaista ankarampi talvi ja Länsi-Venäjän pohjoisosissakin talvi ankaroituu paljon lisää. Lauantain paikkeilla Britteinsaarilla muodostuu voimakas matalapaine ja siitä Etelä-Suomeen ulottuvassa rintamasysteemissä voi muodostua pieni matalapaine Etelä-Suomen kohdille - Tulevana viikonloppuna tuo Britteinsaarten matalapaine siirtyy rajuna lumipyryineen manner-Euroopan yli kohti Mustanmeren länsiosia ja purkaa Fennoskandiasta käsin hyvin talvista ilmaa jälkipuolellaan laajasti lähes koko Eurooppaan! Täten lumisateita ja pakkasta on tulossa Britteinsaarilta Välimerelle saakka yleisesti ja laajasti - Monin paikoin ankarasti! Viikonvaihteessa - ensi viikon 1 / 2015 alussa näyttää sitten muodostuvan pakkaskorkeapainetta jonomaisesti Länsi-Venäjän pohjoisosista Fennoskandian kautta Länsi-Eurooppaan, joka jättää laajasti tavanomaista ankaramman talvisään alueelleen ja etelä-kaakkoispuolelleen; lopulta myös Mustallamerellä kylmenee rajusti lumipyryineen. Sen sijaan voi olla toisaalta mahdollista, että Pohjois-Atlantin voimistuva matalapainetoiminta saa aikaan ko. korkeapainejonon luoteis-pohjoisreunalla leudontavaa lounaisvirtausta Britteinsaarilta Lappiin...

Etelä-Suomessa on tarkemmin sanottuna odotettavissa seuraavaa lähipäivinä >> Tämän päivän tilapäisesti lauhduttavat lumipyryt ovat kaikkoamassa illalla ja ensi yönä voimakkaan pohjois-koillistuulen mukana sää selkenee ja kylmenee reilusti niin, että huomenna torstaina jouluaamuna lämpötilat laskevat sisämaassa monin paikoin jopa -15 ja -20 asteen välille ja etelärannikolla -10 ja -15 asteen välille; lounaissaaristossa pakkanen pysyy heikkona. Huomenna päivällä tuulet ovat heikkoja ja sää aurinkoistakin, mutta lämpötilat eivät juuri lauhdu.

Tapaninpäivänä perjantaina tuuli kääntyy leudommalle luoteen kantille, jolloin pakkanen heikkenee ja sää jatkuu vaihtelevapilvisenä; länsirannikon tuntumassa - lounaissaaristossa voi tulla mereltä lumikuuroja. Lämpötilat nousevat lännestä alkaen siten, että sisämaassa päädytään enimmäkseen -5 ja -10 asteen välille ja länsirannikolla-lounaassa -1 ja -5 asteen välille.

Sitten lauantaina muutoin tuulet tyyntyvät ja pohjoisesta ulottuu kiristyvää pakkasta, mutta on mahdollista em. matalapaineen muodostuminen aiheuttamaan eteläisimpiin osiin lumipyryä ja tilapäisesti heikompaa pakkasta - Selkeillä alueilla sisämaassa lämpötila voi taas laskea -10 ja -20 asteen välille; kylmintä idässä.

Sunnuntaina tuo matalapaine voi vielä aiheuttaa riskiä lumisateelle osassa aluetta, mutta ilmeisesti sitten tuo em. korkeapainejono pitäisi säätä ensi viikon 1 / 2015 alussakin heikkotuulisena ja tavanomaista kylmempänä Etelä-Suomessa niin, että pilvisyydestä riippuen sisämaassa -20 astetta kovempienkin pakkasten mahdollisuutta saattaisi olla!...

Näiden kovien pakkasten mahdollisuutta tarkennellaan myöhemmin ja itse asiassa jo huomenna saattaa olla aiheellista aloittaa perinteinen pakkaseurantani, missä tälle talvelle kartoitan tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille alkaneen talven ankarinta pakkasta - palaan siis pian siihen asiaan!

Luontohavainnoista Etelä-Suomeen voidaan kartoittaa seuraavaa >> Lumipeitetilannehan on siis viime päivinä muuttunut erittäin radikaalisti ja paikalliset vaihtelut ovat olleet suuria - Ennen viime sunnuntaita lumipeite oli sulanut lähes kokonaan pois Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta ja vain laikulliseksi muualla Etelä-Suomessa. 

Sitten siis viime sunnuntaina lumikuuroista saatiin osaan tarkastelualuetta 1 - 3 cm uutta lunta, kuten pääkaupunkiseudulle. Sen jälkeen toissa päivänä maanantaina uutta lunta saatiin lähinnä juuri Varsinais-Suomessa ja etenkin Uudellamaalla, missä mm. pääkaupunkiseudulle saatiin 10 - 15 cm:n uuden pakkaslumen peite. Eilen tiistaina oli vain paikallisia lumikuuroja, mutta tänään keskiviikkona jouluaattoa on siis sävyttänyt etenkin linjalla Pori-Hämeenlinna erittäin sakeat pyryt, joista sille vyöhykkeelle on monin paikoin kertynyt parissa tunnissa yli 20 cm uutta lunta! Vielä illan mittaan useita senttejä (Jopa 10 - 20 cm) uutta lunta voi kertyä Kanta-Hämeessä, Itä-Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. 

Näin ollen Joulupäiväksi lumepeitetilanne on muodostumassa erikoiseksi; vyöhykkeellä Satakunnasta Kanta-Hämeen kautta Itä-Uudellemaalle - Kymenlaaksoon on muodostumassa yli 20 cm:n vahvuinen pakkaslumipeite. Pääkaupunkiseudullakin lumipeitteen syvyydeksi ollaan saamassa lähes saman verran yhteensä. Muualla lumipeite on tulossa ohuemmaksi 2 - 15 cm:n välillä vaihdellen. Jatkossa uutta lunta voi siis tulla ensi viikonloppuna, jos tuo em. matalapaine la-su aikana ulottuu Etelä-Suomeen; mahdollisesti taas useita senttejä lisää...

Maan routaantuminen on alkanut vaihtelevasti em. lumipeitetilanteista riippuen - Eniten maa on alkanut mennä jäähän niillä alueilla, joilla lunta on satanut vähiten edeltäneiden kahden päivän aikana; maa on voinut jäätyä jo useita senttejä. Sen sijaan pääkaupunkiseudun ensimmäisenä runsaasti uutta lunta saaneella alueella maa ei ole ehtinyt jäätyä kovin paljoa. Nyttemmin tänäänkin runsaasti uutta lunta saaneilla em. alueilla maan routaantuminen jää jatkossa hyvin hitaaksi suojaavan pakkaslumen ansiosta, vaikka jatkossa olisi koviakin pakkasia. Ohuimmin lunta saaneilla paikoilla routaantuminen on jatkossa nopeampaa, joskaan ei kovin nopeaa niilläkään alueilla, kun muutamankin sentin pakkaslumi on tehokkaan eristävää.

Järvivedet olivat ennen viime sunnuntaina alkanutta pakastumista lähes kaikkialla kokonaan sulia lukuun ottamatta itäosien vähän jäässä säilyneitä järviä - Tämän jouluviikon 52 pakkasissa järvivedet ovatkin jäätyneet erittäin nopeasti - Esim. Hämeenlinnan Vanajavesi meni hetkessä kokonaan jäähän ma-ti aikana ja nyttemmin jään päälle on siis satanut runsaasti uutta lunta. Uuden lumen sataminen järvijään päälle toisaalta tarkoittaa jatkossa sitä, että jäätyminen pakkaslumen alla jää hitaaksi ja epätasaiseksi, joka tekee järvijäistä vaarallisia varsinkin virtapaikoilla. Suurin vaara epätasaiselle jäätymiselle on em. runsaiten tänään uutta lunta saaneilla alueilla. Vähiten uutta lunta saaneilla alueilla järvijäät vahvistuvat jatkon pakkasissa toisaalta useita senttejä lisää.

Merellä eli Suomenlahdella jäätyminen on alkanut parin viime päivän aikana sisälahdissa, missä sielläkin syntyneiden jäiden päälle on tänään satanut uutta lunta. Toisaalta vasta jäätymisen alussa olevilla vesien osilla on muodostunut lumisateessa myös lumisohjoa ja jäästä on tulossa sellaisilla paikoilla normaalia heikompaa ns. kohvajäätä. Jatkon pakkasissa jäätyminen etenee myös Suomenlahdella, mutta keskittyy vielä pitkään lähinnä vain sisälahtiin ja aivan rantaviivan tuntumaan. Ulapalla jatkuu vielä vasta pintavesien kylmeneminen alle +5 asteen lukemissa. 

Järvivesien ja Suomenlahden jäätyminen on ollut kuitenkin niin paljon myöhässä normaalista, ettei vielä moneen päivään saavuteta ajankohdan normaaleita jäätymismääriä huolimatta jatkon ajoittain varsin ankaristakin pakkasista. Viikolla 1 / 2015 jäämäärät voivat kuitenkin jo saavuttaa normaalia piankin...

Sääennustepäivitys lauantaina 27.12.2014 klo. 21:00: Sää on toteutunut melko hyvin em. ennusteen mukaan tähän mennessä, mutta eilen perjantaina oli kuitenkin yllättävän sakeitakin lumikuuroja liikkeellä alkupäivällä leudommassa luoteistuulessa. Lisäksi tänään lauantaina on tullut sen verran muutoksia, että aikaisemmin näkyvissä ollut pieni matalapaine eteläisimpään Suomeen mahdollisine lumisateineen on jäänyt sateiden osalta vähäiseksi; ilma on alkanut kylmenemään -5 asteen vaiheilta vähitellen runsaahkon vaihtelevassa alapilvilauttailusäässä heikkojen lumikuurojen kera.

Huomenna sunnuntaina ja maanantaina em. ennuste pätee edelleen, kun pakkaskorkeapainetta vallitsee selännemäisesti Länsi-Venäjän pohjoisosista Fennoskandian kautta Länsi-Euroopan korkeapaineeseen. Tämän myötä pakkassää on ankarimmillaan tarkastelualueella juuri viikonvaihteessa ja kylmin hetki saattaa olla maanantaina illalla - Selkeimmillä ja heikkotuulisimmilla paikoilla sisämaassa -20 astetta kylmemmät lukemat ovat laajasti mahdollisia ja etelärannikollakin -15 asteen paikkeille voidaan päästä. Lounaissaaristo pysyy selvästi leudompana vielä sulan meren ansiosta, mutta koko tarkastelualueelle on siis tiedossa talven tähän mennessä kylmin vaihe.

Suursäätilallisesti ensi viikolle 1/2015 on kuitenkin odotettavissa raju muutos leudompaan suuntaan koko Fennoskandiassa; tämä tapahtuu tiistaina, kun korkeapaine keskittyy manner-Eurooppaan ja se päästää Pohjois-Atlantin voimakkaan matalapainetoiminnan myötä voimakkaan ja hyvin leudon länsi-lounaisvirtauksen tulvahtamaan koko Fennoskandiaan ja lopulta pitkälle Länsi-Venäjän pohjoisosiin saakka; jopa Lapissa on tiedossa suojasäätä ti alkaen! Sen sijaan pakkasilmaa jää vaikuttamaan korkeapaineessa ensi viikolla 1/2015 laajasti manner-Eurooppaan ja Länsi-Venäjän eteläosiin Välimerenkin muuttuessa varsin koleaksi. Toisaalta myöhemmin ensi viikolla pakkanen heikkenee silläkin alueella ja varsinkin Länsi-Euroopassa usean asteen plussakelit valtaavat lopulta alaa. Vain Uralille näyttää jäävän ankaraa pakkasta pitkin koko ensi viikkoa 1/2015.

Etelä-Suomessa tuo leudontuminen näyttää hyvin rajulta ja nopealta heti tuon maanantai-illan kylmyyshuipennuksen perään, kun siitä jo alle vuorokaudessa lämpötilat nousevat nollaan ja etenkin lännessä parisen astetta plussalle! - Leudontumiseen liittyy tiistaina lumisadealueen ylikulku lännestä ja samalla länsi-lounaistuulet voimistuvat navakoiksi - ajoittain koviksi. Kylmän lumipeitteisen maan päälle virtaava leuto sää aiheuttanee myös sumuja sadealueen jälkipuolella.

Tämä leuto länsi-lounaisvirtaustilanne jatkuu lähes samanlaisena keskiviikosta perjantaihin, jolloin sää on ajoittain tuulista ja runsaspilvistä, mutta ei koko aikaa täysin pilvistä ilmamassan ollessa kuivahkoa. Merkittäviä sadealueita ei näytä tuona aikana menevän tarkastelualueen yli; sateet keskittyvät Fennoskandian pohjoisosiin eli suojasäistä huolimatta Lappi saa lisää luntakin. Lämpötila on tarkastelualueen sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla - lounaassa pääasiassa koko ajan +1 ja +4 asteen välillä; leudoimmillaan voi olla ajoittain parisen astetta tätä korkeampiakin lämpötiloja koko alueella.

Seuraavana viikonloppuna saattaa olla sitten tulossa myrskyisääkin ja runsassateista matalapainetta Fennoskandiaan, jolloin sen myötä jälkipuolellaan voi olla tulossa ainakin tilapäisesti kylmempää ilmaa luoteesta käsin. Tämän jouluviikon 52/2014 kaltaisesta tukevasta talvesta ei kuitenkaan näillä näkymin ole merkkejä senkään jälkeen...

Lumipeitetilanteen ja vesistöjäiden suhteen on tietenkin mielenkiintoista tuon uuden suojasäävaiheen vaikutus - Näillä näkymin tuo ti-pe välinen suojasää ei olisi kovin kosteaa, jolloin lumen sulaminen pysyy hillittynä; silti ainakin etelärannikolla ja lounaassa lumipeitteen sulaminen vain laikuttaiseksi on mahdollista ja vain sisämaassa voi jäädä yhtenäistä lumipeitettä ensi viikon 1/2015 loppuun mennessä. Loskaa, vesilätäköitä ja niitä edestakaisin jäätyvinä ja sulavina keliongelmina on tulossa joka tapauksessa yleisesti.

Vesistöjäiden suhteen nykyinen suojaava lumipeite jäiden päällä hillitsee jäiden paksuuntumista tulevan viikonvaihteen pakkashuipennuksessakin ja sama koskee routaa. Niinpä ensi viikon suojasäiden armoilla jääpeitteet heikkenevät ja aukkoilevat nopeasti etenkin virtapaikoilla ja joissa, jotka ovat vielä toistaiseksi yhtenäisesti jäätyneitä / vielä umpeen jäätymässä. Jäätilanteet ovat siis jäämässä normaalia selvästi heikommiksi ensi viikolla 1/2015...

Saturday, December 20, 2014

Kirjoitus- ja aktivismiaikeeni taas syynissä ja rukattavina - Tilanne joulukuussa 2014

Tällä viikolla olen ollut väsyttävässä flunssassa, mikä on jälleen vaikuttanut mm. bloggaamisaktiviteettiini. Muutoinkin tämä vuosi ja varsinkin sen loppu on ollut raskas, joten ajattelin tässä taas pohtia jatkon kevennettyjä kirjoitteluaikeitani.

Loppuvuoden osalle ei ole enää kuin parisen viikkoa aikaa jäljellä, joten siihen en ala tunkemaan mitään suurta tai pientäkään kooste- tai yhteenvetokirjoitusta mistään aiheesta, kun nyt muutenkin tuntuu takki hieman tyhjältä kirjoitella. Tämä eilen aikaan saamani kasvivalokuvakooste (Viikon kasvivalokuva -kooste vuonna 2014) saa jäädä nyt ainoaksi vuosiyhteenvedoksi.

Minulla on ollut aikeissa monta valokuvallista kasviaiheista juttua tänä vuonna kohtaamistani tilanteista, missä yhtäältä kasviestetiikan uudenlainen esittely sekä toisaalta puisto- ja puutarhatöiden virheet ja kritiikki ovat olleet sisältöaikeina. Siirrän ne nyt kylmästi vain odottamaan seuraavaan kevääseen / ensi kasvukaudelle, jolloin kasvi-, puisto- ja puutarha-aiheet ovat taas ajankohtaisempia vuodenajan suhteen - Laitan siis kasviaiheet nyt lepoon koko talveksi!

Hämeenlinnan moottoritiekatteen ja kauppakeskus Goodmanin työmaavaiheita olen seurannut blogiini tekemäni valokuvaseurannan avulla. Sen teko on vielä paljon kesken ja tarkoitus on jatkaa sitä tämän alkaneen talven aikana vähitellen; ehkä ensi maaliskuuhun mennessä koko sarja on valmis...

Yhteiskunnallispoliittisesta aihepiiristä voisi riittää toki asiaa monessakin mielessä, mutten ole varma kuinka montaa aihetta ehdin / jaksan vielä tämän vuoden puolella käsitellä... Saati, miten ajattelin ensi vuonna kirjoitteluaktivismiani jatkaa...? Joka tapauksessa yksi ongelma tänä vuonna yhteiskunnallispoliittisessa kirjoittelussani on ollut se, että jäin jatkuvasti kirjoitusaikeistani ja -haluistani jälkeen; eli en saanut aikaan blogikirjoituksia niin paljon ja riittävän monista aiheista kuin olisin halunnut. Ajankäyttöni on siis ollut epäonnistunutta. Siispä muutoksia voi hyvinkin tulla!...

Jonkinlainen aktivistin tilinpäätös ja sosiaalispsykologinen tarkastelu sekä omakohtaisesti että kollektiivisesti tästä vuodesta voisi olla tarpeen tehdä, koska tänä vuonna yhteiskunnallispoliittinen ja sosiaalinen sisältö länsimaissa on ollut myös minun aktivistiurani puitteissa ennen näkemätön! Siksi tähdellisesti analysoitava ja työstettävä! - Nimittäin sellaista pahuutta ja harhaista pakkomiellettä on juuri läntisen valtamedian ja johtavien länsipoliitikkojen sekä asiamiestensä piirissä nähty, mitä en ollut sittenkään uskonut kehittyvän niin hurjasti kaikista aikaisemmista vaaraskenaarioista huolimatta. Silti ne joutui tänä vuonna kohtaamaan!... 

Se on ollut henkisesti erittäin raskasta, kun mm. ihmisten äärimmäinen ja sokea raakuus, länsijohtajien äärimmäinen petollisuus sekä kanssaväestön aivopesun syvyys ovat olleet kokemuksena kuin räikeästi ylösalaisin olevassa epämaailmassa elämistä. Samalla kollektiivisella tasolla monien suomalaisten vastakkainasettelu on kasvanut mm. russofobian oltua jakolinjoja muodostava apparaatti ja muutoinkin olen havainnut näissä melskeissä sosiaalisten konstruktioiden hajoamista monella tavalla ihan omaankin elämääni ulottuen - Sivistys on käännetty länsimaissa nurinkurin ja liattu äärimmäisen häpeällisesti!....

Joulu on jo aivan lähellä, joten ainakin perinteinen valokuvallinen postaukseni jouluvaloista ja joulutunnelmista on tulossa ensi viikolla piristämään muutoin lohduttoman synkkää suomalaista rappiota! :) 

Sää- ja luontoseuranta-aiheita kirjoittelen yhä suht säännöllisesti jatkossakin, ja uudessa sääennustekirjoituksessani onkin jo tulossa Joulun tienoon säät käsittelyyn ja alustavasti tietoja vuodenvaihteen sään luonteestakin ;) ...