Tuesday, May 31, 2016

Kesän 2016 valokuvallinen ukkosseuranta, osa 1 - Toukokuun viikolla 21 keskiviikon 25.5. lämpöukkostilanne

Nyt olen päättänyt aloittaa blogiini uuden valokuvallisen seurantasarjan tälle kesälle 2016 - Kun muutenkin valokuvaan päivittäin säätä ja siinä siis eritoten pilviä, niin ajattelin julkaista siitä sadosta tänä kesänä haaviini tarttuvia ukkospilvitilanteita; valokuvauspaikat siinä tulevat olemaan yleensä joko Espoo tai Hämeenlinna, eli en niinkään erikseen tee ukkosbongausreissaamista sinne tänne, vaan lähinnä odottelen, josko ukkoset tulisivat luokseni. Joku erityinen tilanne tosin saattaisi saada minutkin liikkeelle poikkeuksellisesti...

Aloitan tämän sarjan näin toukokuun päätteeksi viime viikon keskiviikon 25.5. ukkostilanteella, joka liittyi silloiseen helleaallon huipennukseen ja oli tämän kuun yksi aktiivisimmista ukkospäivistä seuranneen torstain 26.5. lisäksi - Tuo keskiviikon tilanne oli siis ainoa, jossa itse havaitsin Espoosta käsin ukkospilviä, ja se oli myös vuoden ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa ukkosbongaukseni. Tuona seuraavana päivänä ukkospilvisyys loisti poissaolollaan kohdaltani.

Viime kesähän oli Suomen meteorologisessa mittaushistoriassa monin paikoin kaikkien aikojen vaisuin ukkoskesä, kun salamamäärät jäivät erittäin vähiin, ja siis paikoin ennätysalhaisiksikin - Tälle alkaneelle kesälle ukkosfanin toiveet ovatkin jo korkeat, ja minusta tuntuukin nyt siltä, että seuraavina 3 kuukautena ukkosten suhteen sekä määrissä että voimakkuuksissa päästäisiin hyvinkin kivasti korkealle. Tähän seurantaan siis tulisi yllin kyllin materiaalia!...

Tuo viime viikon ukkostilanne siis sattui tavallaan osaksi silloista helleseurantaakin, ja jatkossakin tulee olemaan tyypillisesti samoin, eli helteisiin liittyy Suomessa tyypillisesti eniten ukkosriskiä. Niinpä usein minun ei tarvitse erikseen paljon kertoa näihin ukkostilanteisiin liittyvistä suursäätilan olosuhteista kuin mitä jo kulloisissa helleseurannoissakin jo tulen ottamaan esille - Niin tässäkin tapauksessa, joten linkitän tässä viime viikon helleseurantaan ja lainaan siitä otteen tähän ukkostilanteeseen liittyen >>

Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 2:

Lainaus keskiviikon 25.5. tilanteesta: "Kylmä rintama saapui luoteesta yhä paremmin tarkastelualueen länsi- ja pohjoisosiin, kun korkeapaineen alue oli jo lähes kadonnut Etelä-Suomenkin päältä; samalla Baltiaan - Suomen kaakonkulman lähelle alkoi muodostua pieni matalapaine - Tämän myötä tuo kylmä rintama jäi lähes sijoilleen päivän mittaan ulottuen lounais-koillissuuntaisena lounaiskolkasta Keski-Suomeen; tarkastelualueella vallitsivat joka tapauksessa enimmäkseen idän ja pohjoisen väliset tuulet. 

Tuon rintaman välittömässä läheisyydessä kaakkoispuolellaan syntyi iltapäivällä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Länsi-Uudenmaan sisämaassa sekä osittain Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueille pienialaisia ukkoskuuroja, ja niiden vyöhykettä syntyi myös Keski-Suomeen ja tarkastelualueen koilliskolkkaan (Joensuu-Ilomantsi).".


Tuolla alla on kolmen ottamani valokuvan avulla havainnollistus tuon päivän alkuillalla lähimmäksi Espoota muodostuneen yksittäisen ukkossolun elinkaaresta > Kyseinen ukkossolu sijaitsi Hyvinkäästä hieman länteen ja tältä Espoon Leppäsillan tarkastelupaikalta käsin katsottuna se oli sen mukaan luoteisella taivaanrannalla. Tilanteen teki hienoksi se, kun muutoin taivas oli aivan selkeä, joten itse ukkospilvelle oli suora ja esteetön näkymä.

Ennen alla olevia valokuvia pienine selityksineen kerron vielä tämän seurantasarjan muutamista periaatteista > Julkaisutahti tulee olemaan vapaamuotoinen. Se tarkoittaa sitä, että seurantaosia tulee tietenkin ukkospilvien esiintymisen mukaan; jos on vähän ukkosia, niin ehkä n. kerran viikossa esim. su / ma edeltäneen viikon materiaalista tulee könttäkooste. Toisaalta aktiivisimpina ukkosjaksoina voin tehdä päivittäiset koosteet heti ukkosten mentyä; kovimmat ukkostilanteet saattavat sisältää myös paljonkin valokuvia (paljonkin yli 10 kpl.)...

Jos ukkosia tosiaan tulee paljon, niin saatan rajoittaa seurantaani siten, etten aivan pienimpiä / heikoimpia ukkosia noteeraa tänne blogiin, vaan keskityn enemmän merkittäviin ukkosepisodeihin. Lisäksi on siis syytä huomioida, että noteeraan vain ne ukkoset, jotka ovat kulloinkin näköpiirissäni tavalla taikka toisella, eli etäisistä taivaanrannan ukkospilviyläosista aivan kohdalle saapuviin saakka...

Valokuvien sommittelemisesta vielä sen verran, että käytän blogikirjoittamiseen nähden käänteistä kronologiaa kuvien allekkain laittamisessa > Eli kussakin seurantaosassa ylimmäksi tulee aina vanhin kuva, ja siitä etenee alaspäin kronologia uusimpaan kuvaan.

Lopuksi ennen kuvia > Kokonaisuutena tästä päättyvästä toukokuusta voidaan ukkosten suhteen sanoa, että melkoisen vaisuksi ukkosten määrä on jäänyt verrattuna siihen, kuinka erityisen huippulämmin ja helteinen kuu on ollut - Suuri syy siihen on ollut se, että kuun kolme huippulämmintä / -helteistä jaksoa eivät vain ole olleet riittävän kosteita ja epävakaisia runsaille ja voimakkaille ukkosille Suomen alueella; tosin mainittakoon, että juuri tänään tiistaina 31.5. Pohjois-Lapissa on ukkostanut ajankohtaan nähden merkittävästi.


Keskiviikon 25.5.2016 ukkostilanne >>














Tuoreen ukkossolun yläosaa kuvattuna Espoon Leppäsillasta (Leppävaaran stadionin länsipuoliselta peltoalueelta) luoteeseen 25.5.2016 klo. 17:44 - Tässä vaiheessa ukkossolun tuoreus havaittiin kapean tornimaisena ja kukkakaalimaisena rakenteena, missä hyvin pienellä alueella oli rankkasadetta ja kohtalaisen tiivistä salamointia.














Vanhenevan ukkossolun yläosaa kuvattuna Espoon Leppäsillasta (Leppävaaran stadionin länsipuoliselta peltoalueelta) luoteeseen 25.5.2016 klo. 18:55 - Reilua tuntia myöhemmin edellisen kuvan ukkostorni oli levinnyt vasempaan suuntaan laajemmaksi kilveksi ja sen "taakse" oikeaan reunaan oli syntynyt uutta pientä kuurosolua; sade ja ukkonen oli vasemmalla pilvialueella jo heikentynyttä.














Pois hajoavan ukkossolun yläosaa kuvattuna Espoon Leppäsillasta (Leppävaaran stadionin länsipuoliselta peltoalueelta) luoteeseen 25.5.2016 klo. 20:04 - Ukkospilviltä loppui energia jo kesken, kun ilta oli edennyt jo varsin pitkälle; niinpä edellisessä tilanteessa se uusi ukkossolun yrityskin oli jo tyrehtynyt, ja koko pilvialue oli hajoamassa harso- ja kumpukerrospilvijäänteiksi.

Monday, May 30, 2016

Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 3

Kuten oli viime viikolla 21 jo odotettavissa, niin tälle viikon 22 osalle on alkanut tänään maanantaina uusi helleaalto myös Etelä-Suomeen - Edellinen hellejakso päättyi viime keskiviikkona ja sen jälkeen to-su oli epävakaisempaa ja ajankohtaan nähden melko normaalilämpöistä aikaa; tosin Lapissa alkoi jo viikonloppuna lämpenemään erityisen kesäiseksi, ja siellä jo eilen sunnuntaina mitattiin monin paikoin hellelukemia > Lapissa mitattiin hurja lukema: Sallassa yli 26 astetta lämmintä!

Tämä uusin helleaalto alkoi muodostua päättyneenä viikonloppuna korkeapaineen vahvistumisella uudestaan Fennoskandian ylle, jonka länsipuolitse Lappi sai ensimmäisenä lämpöä - Etelä- ja osin Keski-Suomen päälle jäi kuitenkin viime to aikaisesta rintamasysteemin sateesta sen verran kosteutta, että vallinneessa heikossa itävirtauksessa pysyi pe - su aikana itsepintaisesti tiivis ja lähes rakoilematon alapilvikansi sijoillaan; se piti päivälämpötilat yleensä korkeintaan +15 asteen vaiheilla, mutta yöt pysyivät toisaalta yleensä yli +10 asteisina.

Vasta eilen sunnuntaina pilvipeite alkoi vähitellen hajota idästä käsin, joten ensimmäisenä yli +20 asteen lukemiin päästiin silloin tarkastelualueen itäisimmissä osissa. Toisaalta lämpenevä ilmamassa alkoi näkyä eilen myös vielä pilvisinäkin pysyneillä alueilla, kun maksimilämpötilat tulivat siinä vasta alkuillalla lähes +20 asteen pintaan.

Niinpä tänään maanantaina Etelä-Suomessa ensimmäisenä vähäpilvisenä päivänä iltapäivälämpötiloilla oli heti helppoa nousta monin paikoin +25 asteen vaiheille ja ylikin - Heikkotuulinen korkeapaine pitää pintansa Fennoskandiassa näillä näkymin ainakin ensi torstaihin saakka, jolloin helteiset päivälämpötilat ovat mahdollisia sinne saakka etenkin tarkastelualueen länsi-eteläosissa (itäosiin voi kiertyä koillisesta viileämpää ilmaa); toisin sanoen teen tämän helleseurantaosan päivittämistä ainakin ma - to välille, mahdollisesti vielä ensi perjantaillekin...

Ensi viikonloppuna on kuitenkin näillä näkymin odotettavissa koko Suomeen mahdollisesti hyvinkin raju kylmeneminen voimakkaan pohjoistuulen tulvahtaessa alueelle!... Aika näyttää sen, liittyykö siihen muutokseen ukkosia, ja onko kylmeneminen hirveän ankea...

Erikoista tässä viime päivien Fennoskandian korkeapainetilanteessa on ollut Euroopan mittakaavassa se, kun sen eteläpuolella on vellonut sellaista hyvin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa matalapaineiden ja osin itävirtausten kera, että se on tuottanut viime päivinä hyvin laajalla alueella manner-Euroopassa Ukrainasta ja Länsi-Venäjän eteläosista Itä- ja Keski-Euroopan kautta Benelux-maihin ja Ranskaan saakka poikkeuksellisen aktiivista ja voimakasta ukkostoimintaa > Esim. viime päivinä Saksa on ollut eräs hotspot, jossa salamoita on iskenyt parhaimmillaan 7000 kpl. muutamassa minuutissa! - Myös lähipäivinä tuhoisia ukkosia esiintyy Euroopassa laajasti edelleen.

>> Tuossa on hyvin osuva Twitteriin laitettu salamatutkakuva koosteena viimeisten 48 tunnin ajalta Euroopassa.

>> Edelliset kesän 2016 helleseurantaosat: Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 1 (Poikkeuksellinen toukokuun 1. ja 2. viikon lämpöaalto) ja Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 2.

Vielä tuttu maininta ennen maksimilukemalistauksia: Lähteenä alla oleville maksimilämpötiloille ovat tuttuun edellisvuosien tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo Ilmatieteen laitoksen lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun.


Maanantain 30.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +21 astetta, Turku +26 astetta, Salo +24 astetta, Pori +23 astetta, Hämeenlinna +24 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +20 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +23 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +23 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +24 astetta.

Korkeapainetta vallitsi ko. päivänä Etelä- ja Keski-Suomen päällä, joka mahdollisti itävirtausta eteläisimpään osaan. Toisaalta toisen Barentsinmeren yllä olleen korkeapaineen itäpuolitse virtasi Länsi-Venäjän pohjoisosiin kylmää ilmaa pohjoisesta ja sen vaikutus alkoi yrittämään kiertymistä aivan maan itäisimpiin osiin. Pilvisyys oli vähäistä koko päivän; iltapäivällä sisämaassa oli hieman pientä kumpupilvisyyttä, joten pilvillä oli melko vähäinen vaikutus iltapäivän maksimilämpötiloihin.


Kuumimmiksi paikoiksi tarkastelualueella muodostui muutamia sisämaa-alueita Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, joissa mitattiin ylimmillään +26 ja +27 asteen luokkaa olevia hellelukemia; esim. Kouvolan seutu oli varsin helteinen, ja itävirtauksen mahdollistamana Turun seutukin.

Vesistöillä oli edelleen selvästi viilentävää vaikutusta, vaikka sekä järvien että merien pintavesilämpötilat ovat olleet viime viikon lopun viileämmästä säävaiheesta huolimatta edelleen montakin astetta ajankohdan tavanomaisia arvoja lämpimämpiä (pääasiassa +15 ja +19 asteen välillä järvissä ja merellä +10 ja +15 asteen välillä) > Esim. Tampereen seudulla havaittiin järvien viilentävää vaikutusta mm. Siilinkarilla. Paikoin kuitenkin rannikon läheisillä meren saarilla tulvahti itävirtauksessa yllättävääkin lämpöä, kuten Kotka Rankin kohdalla selvästi yli +20 asteen lukemineen.

Tiistain 31.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +25 astetta, Turku +28 astetta, Salo +26 astetta, Pori +27 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +22 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +23 astetta, Joensuu +23 astetta ja Ilomantsi +23 astetta.

Pääkorkeapaineen osa laskeutui päivän mittaan keskukseltaan Barentsinmereltä Vienanmeren koilliskulmalle ja sen itäpuolitse pääsi kiertymään hieman viileämpää ilmaa tarkastelualueen itäosiin suunnilleen alueelle Joensuu-Savonlinna-Lappeenranta; siellä hellelukemat jäivätkin tällä kertaa saavuttamatta, vaikka selvästi yli +20 asteen lukemiin päästiin.

Muutoin ilmamassa lämpeni entistäkin helteisemmäksi, missä kuumin alue muodostui vallinneessa heikossa itävirtauksessa ja keskukseltaan Selkämerellä vallinneen pienen korkeapaineen vaikutuksesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelle läntistä meren rantaa myöten; niinpä sen ansiosta vuorokaudesta tuli kesän tähän mennessä kuumin jopa +28 asteen lähelle nousseiden iltapäivälämpötilojen kera.

Em. idän viileää aluetta lukuun ottamatta muuallakin päästiin yleisesti hellelukemiin, mutta etelärannikolle pääsi ajoittain vaikuttamaan heikenneen itävirtauksen takia viilentänyttä merituulta, jolloin esim. Helsinki Kaisaniemi jäi helteettä. Ahvenanmaan hellelukemat mahdollistuivat sopivan itävirtauksen tuotua Turun seudun kuumuuspisteeltä lämpöpulssia paikalle. Järvivedet olivat lämmenneet jo monin paikoin lähelle +20 astetta, jolloin oli jo havaittavissa heikentynyttä järvien viilennysvaikutusta maksimilämpötiloihin.

Pilvisyydellä oli edelleen vähäinen merkitys maksimilämpötilojen muodostumiselle, kun taivaalla seilasi vain vähäistä untuvapilvilauttaa luoteesta kaakkoon heikkoa rintamalinjaa pitkin. Samalla iltapäivällä vain tuolle em. kuumimmalle alueelle lännessä muodostui vähän kumpupilvisyyttä.


Keskiviikon 1.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +28 astetta, Salo +26 astetta, Pori +24 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +26 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +23 astetta, Joensuu +23 astetta ja Ilomantsi +22 astetta.

Selkämeren tienoilla jatkoi vähäinen korkeapaine ja pohjoisesta siirtyi Suomen itäpuolelle heikkenevä korkeapaine - Läntisen korkeapaineen vaikutusalueella säilyi sijoillaan helteisin ilmamassa, joka ei enää kunnolla päässyt tarkastelualueen koillis-itäkolkkaan (Joensuu-Ilomantsi).

Itäkolkan pysymistä muuta aluetta viileämpänä edesauttoi sekin, kun Keski-Suomen alueella näiden korkeapaineiden välissä kehittyi hyvin pientä matalapainetta; sillä alueella myös kosteampi ilmamassa kehitti iltapäivällä mm. Jyväskylän seudulle runsaasti kumpupilviä ja tuolla itä-koilliskolkassa oli muutenkin runsaspilvistä; sateita ei kuitenkaan juuri esiintynyt ennen iltaa. Muutoin taivas oli laajasti selkeä tai esiintyi vain vähän untuvapilvisyyttä; illalla tosin myös muualla ylä- ja osin keskipilvetkin hieman lisääntyivät.

Tuuliprofiili oli tässä tilanteessa joka tapauksessa hyvin heikko, ja ajoittain sisämaassa olikin tyyntä. Tuulensuunta oli myös vaihtelevaa, mutta iltapäivällä varsinkin etelärannikolla puhalsi mereltä viilentävä merituuli kaakosta.

Näissä olosuhteissa kaikkein kuumin alue pysyi edellispäivään nähden suunnilleen samana länsiosissa, jolloin mm. Turun seudulla päästiin taas +28 asteen vaiheille. Sen sijaan länsirannikolla merituuli alkoi myös hieman vaikuttaa yleisen tuuliprofiilin heikennyttyä, ja siksi mm. Porissa ja Ahvenanmaalla oli edellispäivää viileämpää. Etelärannikon paikoissa oli kuitenkin selvimmin em. merituulen viilentämiä helteettömiä maksimilämpötiloja.

Järvien pintavesilämpötilat alkoivat jo ylittää monin paikoin +20 astetta, joten järvien läheisyydessä viilentävä vaikutus alkoi entisestään pienentyä, ja öisin niiden lähellä oli selvää lämmittävää vaikutusta - esim. Siilinkarilla päästiin jo samaan maksimilämpötilaan kuin ympäröivän Tampereen alueellakin, mutta toisaalta vain pulssimaisen lyhyen aikaa.

Torstain 2.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +25 astetta, Turku +29 astetta, Salo +28 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +28 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +28 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +26 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +23 astetta.

Heikko korkeapaine etääntyi Suomen itäpuolelta kaakkoon ja samalla uusi pieni korkeapaine syntyi Lapin-Kuolanniemimaan ylle; kylmenemistä enteilevä matalapaine kuitenkin väijyi jo Lappia Jäämerellä Huippuvuorten lounaispuolella - ko. korkeapaineiden välissä kosteamman ja epävakaisemman sään vyöhyke liikkui Etelä- ja Keski-Suomen yli etelään. Tuuliprofiili oli kuitenkin edelleen hyvin heikko, ja sisämaassa oli ajoittain tyyntä; muutoin oli heikkoja enimmäkseen pohjois-koillistuulia.

Tuo epävakainen tilanne synnytti iltapäivällä ja alkuillalla monin paikoin sade- ja ukkoskuuroja > ukkostelevin alue oli Uusimaa ja Kymenlaakso aivan meren rantaan myöten, kun kuurot liikkuivat sisämaasta merelle päin; mm. pääkaupunkiseutu sai kesän ensimmäiset kunnon ukkossateet. Ukkosia esiintyi myös mm. Turun seudun itäpuolella, Tampereen seudulta vähän kohti Hämeenlinnaa, Savonlinnan pohjoispuolella sekä Ilomantsin seudulla.

Kuumimmat ilmamassat sijaitsivat edelleen Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Uudenmaan alueilla, missä ennen ukkosia ehti olla yleisesti ja reilusti hellettä, ja korkein lämpötila mitattiin Turun Artukaisissa, eli +28,5 astetta (pyöristyssääntö listauksessani) ja se on jäämässä kesän tähän mennessä koko maan korkeimmaksi lukemaksi.

Em. ukkostelevimmilla alueilla Tampereen seutu sai kuuronsa ensimmäisenä, jolloin siellä jäätiin edellispäiviä matalampiin lämpötiloihin. Itäkolkassa oli muutenkin edelleen muuta tarkastelualuetta viileämpää, ja paikoin ukkoskuurot rajoittivat lämpötilojen nousua sielläkin. Sen sijaan esim. Vantaalla ja muutenkin pitkin etelärannikon tuntumaa juuri ennen ukkosia ehti olla kesän kuumin päivä tähän mennessä.

Etelärannikollakin osaltaan siksi saavutettiin nyt myös hellelukemia, kun lisäksi heikko virtaus pohjoisesta pystyi sen verran kumoamaan merituulen vaikutusta. Ahvenanmaalle virtaus kävi taas sen verran sopivasti saariston kautta idästä, että sielläkin oli taas hellettä.

Perjantain 3.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +26 astetta, Salo +26 astetta, Pori +21 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +26 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +26 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +22 astetta.

Hellejakso tuli päätökseen ko. vuorokauden aikana, kun voimistuva matalapaine siirtyi keskukseltaan Jäämereltä kaakkoon Kuolanniemimaan tienoille; sen länsipuolitse alkoi virrata pohjoisesta kylmää ilmaa ensin Lappiin, ja ko. vuorokauden iltapäivällä ja illalla kylmä rintama ylitti Etelä- ja Keski-Suomen etelään.

Rintaman ylitykseen kuului sade- ja ukkoskuurojen vyöhykettä lähinnä vain Päijänteen tasan itäpuolella; ensimmäisenä kuurotteli jo alkuiltapäivällä Jyväskylä-Ilomantsi -tasalla ja etelämpänä vasta illansuussa; lännessä ja etelärannikon länsiosissa ei satanut ollenkaan, ja esim. pääkaupunkiseudulla yksittäinen pieni ukkoskuuro muodostui lähimmilleen Vantaa-Sipoo -linjalle. Rintamaan liittyi silti sateettomillakin alueilla runsaampaa yläpilvivyöhykettä.

Tuosta kuurorintamasta huolimatta lähes koko tarkastelualueella ehti olla hellelukemia ennen rintamaa > helteisin alue oli suunnilleen edeltäneiden päivien kaltaisesti etenkin länsi- ja eteläosissa, mutta ennen rintamaa voimistuneiden aluksi lounais- ja sitten länsi-luoteistuulten ansiosta helle yhtäältä ehti laajentua myös Lappeenranta-Savonlinna -alueille, ja toisaalta se levittäytyi sillä tavalla tasaisesti, että laajasti mitattiin lähes samoja +26 asteen lukemia; Lahti, Kouvola ja Mikkeli erottuivat kuitenkin hitusen kuumimmiksi paikoiksi.

Lämpötiloissa tapahtui heti nopea lasku alle +20 asteen kuurorintaman tultua kullekin paikalle; kuitenkin em. sateettomaksi jääneellä alueella lämpöä viipyi vielä iltaan saakka, ja etenkin etelärannikolla ehti olla vielä alkuillallakin paikoin hellettä. Näin esim. Helsinki Kaisaniemessä, missä maksimilämpötila sattui vasta n. klo. 19:00 tienoilla, kun tuulten kääntyminen mantereelta puhaltaviksi toi viimeisen pulssin hellettä ennen rintaman kylmää puolta. Sen sijaan länsirannikolla em. tuulten takia Selkämereltä tuli jo ennen rintamaa sen verran viileää ilmaa, että esim. Porissa jäätiin selvästi helteettä; sama koski myös Ahvenanmaata.

Järvivesien lämpötilat olivat jo ajankohtaan nähden erityisen korkeita, eli melkein kaikkialla yli +20 asteisia! - Jatkossa tämä järvien lämpö lähialueillaan turvaa alkavassa koleassa säävaiheessa öiden pysymistä muita alueita paikoin paljonkin leudompina.

Jatkossa on siis tulossa paljon aikaisempaa kylmempää > Kylmintä on heti alkavana lauantaina 4.6. ja sunnuntaina 5.6., jolloin kumpanakin päivänä eteläisintä Suomea myöten jäädään alle +20 asteen päivälämpötiloissa; su voidaan jäädä melkein kaikkialla jopa vajaaseen +15 asteeseenkin koleassa pohjoisviimassa - Sitten ensi viikon alussa lämpenee sen verran, että +20 asteen paikkeille on taas mahdollisuuksia ti aikana. Kuitenkin su-ma yönä ainakin järvistä kaukana olevilla alavilla mailla voi olla sisämaassa hallanvaaraakin, kunnes yöt taas leudontuvat.

Sitten ensi viikon 23 (6. - 12.6.) keskiviikosta alkaen voi olla tulossa jopa runsassateista matalapainesäätä luoteesta-pohjoisesta, mutta toisaalta ko. viikon lopulle on olemassa merkkejä taas selvästi lämpenevästä säästä kaakosta / idästä käsin, ja epävakaisuuden jatkuminen tietäisi silloin ukkosten lisääntymistä - Vielä on kuitenkin liian varhaista sanoa, josko siellä olisi uuden helleaallon alku....

Saturday, May 28, 2016

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Radiohead - Daydreaming

Jatkan tässä nyt välittömästi edellisen musiikkikirjoitukseni perään Radioheadin uuden "A Moon Shaped Pool" -albumin kahden kappaleen esittelyä - Edellisessä osassa esittelin siis kappaleen "Burn The Witch", ja tässä on vuorossa kappale nimeltään "Daydreaming".

Edellisessä tämän Radioheadin uusimman tuotantonsa esittelyssä kerroin jo perustietoja itse yhtyeestä, joten siirrynkin nyt suoraan tämän ko. kappaleen analysointiin - Sanottakoon vielä aluksi, että tämä kappale julkaistiin tässä kuussa toisena singlenä tuolta uudelta albumilta, mutta sen listamenestys on jäänyt edellistäkin singleä huonommaksi; se saavutti esim. Britannian singellistalla vain sijan 74.

Musiikillisesti kyseessä onkin hittilistamuottiin nähden vaikean hidas, unenomainen ja pohdiskeleva ambient-tyylinen kappale, joka itse asiassa on enemmänkin klassista musiikkia kuin populaarimusiikkia - pianoa, jousisoittimia ja elektronisia soittimia käytetään siinä yhdessä, missä musiikki alkaa lempeästi ja tunnustelevasti, mutta yltyy lopulta monitasoisen ja uhkaavankin sinfoniseksi. 

Musiikin päälle yhtyeen Thom Yorke laulaa hauraan ja hennon varovaisesti kuin koko maailman ulkopuolelle jätetty yksinäinen erakko > Tämä tulkintatapa onkin oivallisesti kappaleen sanomaan kuuluva tehokeino, kuten tulen alla osoittamaan. Lisäksi kappaleen lopussa toisella tavalla erinomaisena tehokeinona on takaperin lausuttua ja äänellisesti vääristettyä rujoa muminaa, jolla on myös hyvin täsmällinen roolinsa...

Lyriikoissa teemana on selvästi ns. erityisherkän ja / tai kiltin ihmisen reagointi ja suhtautuminen nykyiseen länsimaisen yhteiskunnan rappioprosessiin - Valitsin itse tulkintakulmaksi tuon erityisherkkyyden juuri yhtäältä siksi, kun sen kaltaiset ihmiset voivat todennäköisesti kaikkein huonoimmin tämänlaisessa yhteiskuntien alasajossa. Toisaalta itsekin sellaiseksi erityisherkäksi itseni tunnistaneena (Erityisherkkyys ja yhteiskunnallispoliittinen aktivismi - Persoonani erityisherkkyyden analysointia ja elämäni paljastamista) tämä tarkastelukulma on minulle hyvin läheinen ja koskettava.

Yhtyeen laulaja-kitaristi Thom Yorken tarkastelukulma alkaakin lyriikoissa siitä, kuinka tällaiset "unelmoijat" eli sellaiset erityisherkät ihmiset ovat olevinaan täysin väärässä suhteessa ympäröivään todellisuuteen - He "eivät koskaan opi", koska myös joutuvat siinä "peruuttamattomasti hukkaan"...

Tämä "oppimattomuus" on tietenkin sitä, että he eivät kykene (eivätkä halua!) sopeutumaan niihin yhteiskuntamuutoksiin, mitä ko. rappioprosessissa ja eliitin intressien pakkomielteisissä täyttämistarpeissa seuraa hulluina yhteisövaatimuksina pärjäämiseen ja olemiseen > Kuten esim. kovenevan totalitaristisen sisällön ryhmävahvistautumisen-, ryhmäsidonnaisuuden, häpeän ja kunnian tuntojen mukaan pakottumisen, taloususkonnollisen tavarallistumisen ja muiden sellaisten epäinhimillisten sisältöjen muodot parhaillaan pahenevasti tekevät.

Thom Yorken katsanto biisin lyriikoissa on kuitenkin lohduton ja toivoton paremman tilanteen saavuttamiseksi - "Peli on jo menetetty, koska yhteiskunnallinen tuho on jo niin pahaa"...

Lyriikoissa tätä havainnollistetaan sitten myös sillä, kuinka ko. tuho ylittää mittakaavaltaan kaiken yksilöllisen, "sinun ja minun"...

Siinä on enää jäljellä vain se, mitä lyriikoissa kuvataan kuin mielisairaalassa olona - "valkoinen huone" - ja siellä "palvellen sinua" >> Eli maailma on muuttunut niin hulluksi, ettei ole jäljellä enää muuta kuin sen hallitsijoiden mukaan tahdottomasti totteleminen ja täydellinen kuutioituminen sen hegemoniaan...

Kappaleen musiikkivideon tyylivalinta alleviivaa tätä yllä sanottua hyvin tarkasti ja sovellettuna ihmisen kokemukseen ympäristöönsä nähden - Siinä Thom Yorke on laitettu kävelemään päämäärättömästi läpi erilaisista toisiinsa liittymättömistä ovista ja erilaisten sekalaisten huoneiden ja käytävien läpi: koko kavalkadin tarkoitus on havainnollistaa symbolisesti sitä, kuinka Yorken esittämä hahmo on tässä länsimaiden ko. rappiotilaa kuvaavassa kollaasissa täysin eksynyt ja ei ollenkaan kotonaan > Toisin sanoen hän on täydellisesti vieraantunut.

Erityisherkkien ja toki muutenkin tähän länsimaiden rappiotilaan eniten valveutuneiden ihmisten reagointitavat ja tunne-elämän suhtautumiset ovat juuri osaltaan hyvin vahvaa vieraantuneisuuden kokemista tätä yhteiskuntaprosessia kohtaan - Minäkin olen tuntenut sitä viimeisten 8 - 9 vuoden aikana monta kertaa. 

Se on oikeastaan oleellinen epätoivon ilmaus tilanteen tajunneen aktivistin prosessissa ja yrityksessään kehittää itseään ihmisenä löytääkseen sopeutumis- ja parhaimmillaan jopa maailmanparantamistapoja suhteessa ko. rappioon. Aika näyttää, voiko sellainen olla todellisuudessakaan mahdollista...

Todella vakavalta tilanne kuitenkin näyttää meille monille, ja tässä kappaleessa lopputunnelmat ovatkin siinä mielessä aikamoisen pelottaviakin! > Musiikkivideossa Thom Yorken hahmo ei lopulta löydä mitään muuta keinoa maailmaan sopeutumiseksi kuin irrottautua ja eristäytyä kokonaan siitä ulkopuolelle sijaismaailmaan - Hän löytää maailman ulkopuolelta jonkinlaisen turvapaikan, mitä videossa symboloi siis luolapaikka kaukana erämaassa. Se on kuitenkin siis tavallaan maailmaan nähden käänteinen / vääristynyt korvike, jota ilmeisesti kuvaa tuossa biisin loppukohdan lyriikoissa tuo em. takaperin lausuttu muminatoisto.

Löysin tuosta takaperin lausutusta loppumuminasta erilaisia tulkintaversioita, joista tähän sopivasti yksi on tällainen oikein päin käännettynä (alla olevassa lyriikkalainauksessa on siitä se takaperin mumistu versio) >> "I've found my love", jota toistetaan kappaleen loppuun saakka - Tuossa käy toteen juuri se, että tuo erityisherkkä hahmo on löytänyt tavan olla rappiomaailmassa, mutta se on olevaiseen nähden käänteinen ja siten siitä maailmasta symmetrisesti irrallinen olemistapa.

>> Rappiomaailma ei enää sallinut "oikeaa olemistapaa", vaan sen sijalle oli keksittävä täydellisesti vieraantunut vaihtoehtoinen olemistapa - "Päiväunelmoinnin" tuloksena oli se havainto, että ihmisyyden toteuttaminen hyvin on mahdollista vain "muualla" eikä täällä, "rakkaus löytyy", muttei täältä...

Pahinta voi olla pian ja ehkä joillekin jo nyt sekin, etteivät jotkut löydä edes sellaista käänteistä / vaihtoehtoista tapaa olla...!

Joka tapauksessa länsimaiden rappioprosessi etenee siihen malliin, että monet ennestään länsimaisiin arvoihin ja olemistapoihin uskoneetkin ovat viime aikoina havahtuneet niiden valheelliseksi muuttuneeseen perustaan, joka luo vakavaa ristiriitaa kehittyneenä ihmisenä tässä maailmassa olemisen kanssa. 

Siksi on tärkeää ymmärtää se, että länsimaisiin arvoihin kuuluu erittäin oleellisesti yhteishyvän ja ihmisen perusolemuksien ymmärtäminen ja turvaaminen oikein, eli että ihminen on sosiaalinen ja kehittyvä olento, joka tarvitsee edistysuskoa ja olemisen turvaamisen kokemusta tulevaisuuteen monella tavalla! 

>> Nyt länsimaissa moni prosessi on alkanut menemään entistä pahemmin kaikkia näitä vastaan, ja me ns. erityisherkät ja muut aktivisti-ihmiset olemme sen ensimmäisten joukossa parhaiten ja hälyttävimmin havainneet jo vuosia sitten, ja siksi siitä alkaneet vakavasti varoittamaan kaikkia - ymmärsivät he siitä mitä tai miten vain!

Niinpä oikeastaan tämä Daydreaming-kappale on myös erittäin vakava viime hetken varoitus ja havahduttaja!!


Radiohead: Daydreaming - Video

Lyriikat: "Dreamers
They never learn
They never learn
Beyond the point
Of no return
Of no return

And it's too late
The damage is done
The damage is done

This goes
Beyond me
Beyond you
The white room
By window
Where the sun goes
Through

We are
Just happy to serve
Just happy to serve
You

Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I

Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I
Evol ym dnuof ev'I".

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Radiohead - Burn The Witch

Nyt otan viimeaikaisten euroviisukirjoitusteni perään esille erittäin ajankohtaista muuta populaarimusiikkia! > Ajankohtaista sekä äskettäisen julkaisunsa takia että siitä kahden esille otettavan kappaleen erittäin tarkkanäköisten ja syvällisten yhteiskunnallispoliittisen tilanteemme havainnollistusten katsannossa.

Kyseessä ovat brittiläisen Radiohead-yhtyeen tämän kuun alussa julkaistun uuden albuminsa "A Moon Shaped Pool" kaksi kappaletta, joista tässä ensimmäisenä esittelen albumin ensimmäisenä singlenä julkaistun "Burn The Witch" -biisin; toisen kappaleen paljastan pian tämän kirjoituksen perään seuraavassa ko. musiikkisarjani osassa. 

Huomiota herättävä seikka tässä "Burn The Witch" -kappaleessa meille suomalaisille on lisäksi se, että siihen kuuluvan nukkeanimaatiovideon on ohjannut suomalainen Virpi Kettu.

Radiohead on tullut tunnetuksi yhtyeenä, joka on ollut jo vuosikausia sekä kaupallisesti erittäin menestynyt että taiteellisesti vahva, kokeileva ja kompromissiton; harvinaisuus siis parin viime vuosikymmenen katsannossa - Tämä viimeisinkin albuminsa menestyi heti julkaisunsa perään albumilistoilla erinomaisesti saavuttaen listaykköspaikan kotimaassaan Britanniassa. Siitä tulikin siellä heidän jo kuudes listaykkösalbumi vuoden 1997 "OK Computer" -albumistaan lähtien. Tämä "A Moon Shaped Pool" -albumi saavutti top 3 -sijoituksia myös monissa muissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Samalla kriitikot ovat olleet albumiin enimmäkseen hyvin tyytyväisiä.

Kyseinen kappale ei kuitenkaan menestynyt singlelistoilla, kun esim. Britannian singlelistalla se jäi vain sijalle 64. Tämä suhteellisen vanhojen bändien tekemien rock- ja vaihtoehtorock-kappaleiden huono hittilistamenestys on ollut tyypillistä viime vuosina, kun singlelistoilla jyllää nykyään erittäin korostetusti nuoret ja uudet artistit, sekä heidän ääriteollisesti tuotetut rap-, r&b-, EDM- ja poptyylit. Rock on itse asiassa poistunut melkein kokonaan hittilistoilta, mutta se menestyy vielä ajoittain erinomaisestikin albumilistojen puolella, sekä joillakin radiosoittolistoilla.

Joka tapauksessa tämä kappale on ollut varsin onnistunut valinta uuden albuminsa ensimarkkinoinnissa, ja kappaleen yhteiskunnallispoliittinen sanoma-kannanotto on lyriikoidensa puolesta erittäin suoraviivainen ja iskevä. Musiikillisesti kappale esittelee bändin uuden albuminsa yhtä kantavaa teemaa, joka on jousisoittimien runsas ja osin sinfoninenkin käyttö yhdistettynä populaarimusiikin keinoihin, kuten tässä biisissä moderniin rumpukonerytmiin.

Katsotaanpa seuraavaksi kappaleen sanomaa tarkemmin omassa analyysissäni:

Biisi on kokonaisuutena yhteiskunnallispoliittisesti totalitarismin ja sosiologisesti ryhmäsidonnaiseen diktatuuriin taantumisen vastaisuus ja varoitus - Tämänlaisen yhteiskuntarappion uhkahan on ollut länsimaissa yksi etenevä vaara, joten tässä kappaleessa sellaisen varoitus on erittäin ajankohtainen ja tärkeä!

Lyriikoissaan ko. varoitus puetaan kuin jo toteutuneen totalitarismin kuvailuun, jossa sosiaalinen konstruktio toteutuu pahasti rappioituneena siten, että

-- ihmiset piilottavat ja tukahduttavat inhimilliset, edistykselliset ja tarpeelliset aikeensa "varjoon" totalitarismiin kuuluvien häpeän ja tabujen tuntojen takia.

-- ihmiset on ohjelmoitu hurraamaan ja puoltamaan "oman puolen" suorittamaa väkivaltaa ulkopuolisia vihollisia eli "noitia" ja ns. syntipukkeja vastaan, ja siinä kansa "hurraa hirttolavoilla".

-- ihmiset leimaavat näitä kuviteltuja systeemin ja totalitarismin sisällön vastaisia "noitia" ja syntipukkeja "punaisin ristin oviin", eli merkkaavat "väärinajattelijoita" esim. tietyillä häpeää tuottavilla ja mustamaalaamista korostavilla leimasanoilla sekä ryhmäpsykologisesti eristämisen ja ulkopuolelle sulkemisen keinoilla.

-- ihmiset välttelevät totalitarismiin sopimattomien sosiaalisten ryhmien ja kontaktien muodostumista, jossa "katsekontaktin puuttumisen" lisäksi puuttuu lopulta myös yhteenkuuluvuus ja solidaarisuus. Tilalle astuu sitten yhä kovempi vastakkainasettelujen asenne, missä poliittisesti epäkorrektit ja syntipukeiksi / "noidiksi" em. tapaan leimatut "viestintuojat ammutaan".

-- ihmiset alkavat sitten "hylkäämään koko järkeään", menettävät siinä kykynsä keskustella "pöytien ääressä", ja siitä on kohtalokkaana seurauksena lopulta se, että ihmiset "eivät enää reagoi" > Se on mielten taantuminen totalitarismin mukaiseen opilliseen konformismiin sekä kunnian ja häpeän tuntojen määrittämiin ryhmäsidonnaisuuden raameihin, mikä kivettää ja tuhoaa yhteiskunnan totalitarismin muottiin lopullisesti....

Niinpä sellaisessa yhteiskuntarappiossa luodaan uutterasti ja projektiivisesti ulkopuolisia viholliskuvia onttona itsesuojeluna, missä kulloinenkin ismillinen ja ryhmävahvistautumissisältöjen opillisuus sanelee niitä ehtoja, miten ne viholliskuvat muodostuvat "noidiksi" >> Nykyisessä länsimaisessa tälla lailla uhkaavasti etenevässä rappio- ja totalitarismikehityksessä näitä "noitia" ovat olleet viime vuosina esim.: "rasistit", "suvakit", "venäjämieliset", "fasistit", "kommunistit", Donald Trump, Johan Bäckmann, Vladimir Putin, "venäjätrollit", muuten vain "trollit", "vihapuhujat" jne.

Huolimatta siis siitä, onko olemassa mitään oikeaa ja todellista syytä heidän "noituudelle" - Ja vaikka jotain olisikin, niin se vääristetään ja yliluonnehditaan totalitarismin opillisen konformismin muotissa irrationaaliseksi viholliskuvaksi, eli joka tapauksessa stereotyyppiseksi "noidaksi".

Mutta kuten Radiohead ko. kappaleessaan laulaa, niin tällainen ismillinen ja ryhmäsidonnainen totalitarismin viholliskuva-ajattelu on siis hyvin herkästi "väärän noidan" tuomitsemista, ja sitten jo harhaisesti ja pian "hurrataan hirttolavalla"! >> Olemme senkin nähneet oikeasti jo tässä länsirappion prosessissa, kuinka leimaava ja tuomitseva syntipukki- ja viholliskuva-ajattelu on voimistunut monissa eri ismien ja joukkovoimautumisen leireissä, sekä tietenkin eliitin ohjaamana valtamedian syyllistämis-, tabunluomis- ja mustamaalaamisleikeissä eliitin intressien turvaamiseksi ja väestön kontrolloimiseksi!

Kaikki ne ovat merkkejä nousevasta totalitarismista!!

Musiikkivideossaan tätä totalitarismin ja joukkoliiketaantuman vaaraa kuvataan nukkeanimaation avulla, jossa "järjen ääntä" edustaa animaatiossa erääseen "mallikylään" tarkastuskäynnille tuleva virkamies. Animaatio maalaa ko. mallikylästä yhtäältä idyllisen tai paremminkin ideaalin kuvan pinnalta katsoen. Toisaalta sen alla vaanii totalitarismille tyypillinen saasta ja viallisuus, jota animaatiossa kuvataan ko. idyllistä / ideaalista poikkeavilla kummallisuuksilla ja irrationaalisuuksilla, kuten "rituaalisen tanssinumeron" ja "verta valuvan päivällisen" muodoissa. 

>> Tätähän totalitarismi juuri oikeastikin on: totaalista "ideaalia", mutta se joutuu ristiriitaan todellisuuden kanssa ja tuottaa siinä tuhoa, irrationaalisuutta, viallisuutta ja epäjatkuvuutta > hajottaa yhteiskunnan, yhteishyvän ja jopa koko olemisenkin sisältäpäin, mutta juhlii julkisivulla kummallisin ja mahtipontisinkin rituaalein.

Olemme nähneet länsieliitin NWO-hankkeessa kaikkine osineen juuri tällaista yhteiskuntarakentamisen muotoa >> tietynlaista ismillistä ja uskonnollista ääri-ideaalia eli oikeammin dystopiaa, joka on parhaillaan joutumassa pahaan ristiriitaan yhteiskuntien oikeiden sisältöjen ja tarpeiden kanssa: juuri sitä on ollut esim. Sipilän hallituksen länsieliittisidonnaisen ohjelman joutuminen ristiriitaan Suomen väestön tarpeiden ja sisältöjen kanssa!

Musiikkivideon lopussa näytetään ns. loppuhuipennuksena suoraviivainen totalitarismin lopputulema symbolisesti >> Järjen ääni (ko. animaatiossa se virkamies) uhrataan totalitarismin sisältöjen ja muodon kunniaksi, eli tuo virkamies poltetaan uhrijuhlassa elävältä - Huomautettakoon kuitenkin, että aivan musiikkivideon loppukohtauksessa paljastetaan tuon virkamiehen pelastautuneen täpärästi; siinä siis annetaan toivoa "järjen äänen" selviytymiselle, mahdollisesti jopa joskus uuteen renessanssiin!...

Tässä musiikkivideossa on itse asiassa muutakin hyvin mielenkiintoista, mitä ei missään muualla ole havaintoni mukaan tuotu esille! - Nimittäin tuon animaation joissakin hahmoissa on jotain perin tuttua.... Huomasin ensinnäkin sen naishahmon, jonka hiustyyli on täsmälleen sama kuin Ukrainan entisen pääministerin Julia Timoshenkon. Lisäksi tuon animaatiokylän päällikköä esittävän hahmon univormussa on vahvasti Ukrainan lippua ja vaakunaa mukailevia sinisen ja keltaisen kuvioita...

Mielestäni tässä voisi olla ihan tietoinenkin kannanotto Ukrainan nykytilaa vastaan oikeistosektorin ja muiden totalitarististen ainestensa vallassa, sekä heidän taholtaan tekemäänsä Itä-Ukrainan (Donbass) venäläisvähemmistön kansanmurhaa vastaan... Ja kuinka moinen esitetään läntisessä valtamediassa juurikin "mallikylän" tapaan pahuuden piilottavana ideaalina, eli "onnistuneena Maidanin vallankumouksena" ja "länsimaisten arvojen voittona"...

Kuitenkin musiikkivideon animaatiosta vastannut Virpi Kettu ei ole tuonut sanallisesti mitään tähän liittyvää esille, vaan on esim. tässä ko. biisin wikipedia-artikkelissa maininnut kappaleen sisällön olevan hänen mielestään kritiikkiä muka maahanmuuttokriitikoita vastaan... 

Muutenkin olen havainnut, että tämän kappaleen lyriikka-musiikkivideotulkinnoissa ovat tilaa ottaneet helpon populistiset ja poliittisesti korrektit arviot, missä mustamaalaamisen kohteeksi ovat joutuneet paradoksaalisesti vastoin tämän kappaleen sanomaa juuri nykyajan "noidiksi" leimatut Donald Trump ja muut sellaiset "nationalistit" ja "oikeistolaiset"... 

Toisin sanoen tämän kappaleen sanomaa voidaan ilmeisen ja valitettavan helposti valjastaa myös monenlaisen propagandan käyttöön eri leireissä ja katsannoissa, ja siten kääntää taas mustaa valkoiseksi ja valkoista mustaksi... Ole siinä sitten selvillä siitä, kuka tekee pahaa ja kuka ei, jos et ole poikkeuksellisen hyvin valveutunut ja perehtynyt tähän länsimaiden tilanteen kokonaisproblematiikkaan!?...


Radiohead: Burn The Witch - Video

Lyriikat: "Stay in the shadows
Cheer at the gallows
This is a roundup

This is a low flying panic attack
Sing the song on the jukebox that goes

Burn the witch
The wrong witch
We know where you live

Red crosses on wooden doors
And if you float you burn
Loose talk around tables
Abandon all reason
Avoid all eye contact
Do not react
Shoot the messengers

This is a low flying panic attack
Sing a song of sixpence that goes

Burn the witch
The wrong witch
We know where you live
We know where you live".

Friday, May 27, 2016

Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 2

Lopuilleen tuleva toukokuu on ollut tällä kertaa erityisen lämmin varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa; paikoin on mahdollisuuksia jopa ennätyslämpimään kuuhun! - Nimittäin jo kuun alussa oli pitkä erittäin lämmin sääjakso, josta tein tämän hyvin varhain alkaneen kesän 2016 ensimmäisen helleseurantaosan > Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 1 (Poikkeuksellinen toukokuun 1. ja 2. viikon lämpöaalto).

Sen jälkeen viime viikolla 20 koitti viileämpi ja epävakaisempi sääjakso, mutta eipä se ollut kummoisesti viileä Etelä-Suomen osalta, vaan lämpötilat pysyivät enimmäkseen ajankohdan normaaleissa tai hieman sitä lämpimämpinä. Pian kuitenkin jo viime viikonloppuna normaalia selvästi kesäisemmät yli +20 asteen päivälämpötilat palasivat ja tämän kuluvan viikon 21 alussa huipentui seuraava lämpö- ja helleaalto > Tämän hellejakson seurannan tutuille Etelä- ja Keski-Suomen paikkakunnille teen nyt takautuvasti maanantain 23.5. ja keskiviikon 25.5. väliseltä ajalta tänään perjantaina 27.5.

Tämä takautuva seurantakartoitus mahdollistuu hyvin nyt sen ansiosta, kun ko. maksimilämpötilatlukemat on mahdollista poimia Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista useita päiviä menneisyyteen ulottuvalta tilastojanalta.

Ko. hellejakso alkoi siis muodostua jo viime viikonloppuna, kun Suomen itä-kaakkoispuolelle tullut pieni matalapaine kierrätti tänne jo annoksen lämmintä ilmaa pohjoispuolitseen Venäjältä, jonne tuolloin oli pesiytynyt laajasti helleilmamassaa. Sitten tämän viikon alussa ko. lämmin ilmamassa alkoi entisestään lämmetä, koska etelästä vahvistui etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne Baltiasta Suomeen, jonka myötä aluksi länsireunoitseen etelästä tuli lisää lämmintä ilmaa Keski-Euroopasta ja samalla ilmamassa lämpeni myös sijoillaan korkeapaineen heikkotuulisella alueella.

Helleaallon päättyminen oli kuitenkin jo käynnissä toissapäivänä keskiviikkona, kun korkeapaineen selänne oli heikkenemässä pois ja luoteesta oli etenemässä kylmä rintama länsirannikon - Keski-Suomen alueella etelämmäksi; eilen torstaina lämpötilat tippuivatkin jo koko alueella pääsääntöisesti alle +20 asteen... Näistä helleaallon vaiheista on alla tuttuun tapaan tarkempaa analyysiä lämpötilalistauksineen >>

Vielä ensin tuttu maininta: Lähteenä alla oleville maksimilämpötiloille ovat tuttuun edellisvuosien tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo Ilmatieteen laitoksen lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun.


Maanantain 23.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +19 astetta, Turku +22 astetta, Salo +21 astetta, Pori +24 astetta, Hämeenlinna +22 astetta, Tampere; Härmälä +23 astetta, Tampere; Siilinkari +22 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +20 astetta, Vantaa +22 astetta, Hyvinkää +22 astetta, Lahti +23 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +22 astetta, Lappeenranta; Lepola +22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +23 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +18 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +23 astetta, Savonlinna +22 astetta, Joensuu +22 astetta ja Ilomantsi +22 astetta.

Tässä vaiheessa etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne vahvistui etelästä Suomen päälle siten, että tarkastelualueen länsiosissa oli etelä- ja lounaistuulia ajoittain; muutoin oli hyvin heikkotuulista ja tuulen suunta vaihteli. Rannikoilla oli myös paikoin merituulta iltapäivällä. Iltapäivän pilvisyys oli sisämaan kumpupilvisyyttä ja muutoin oli hyvin vähäpilvistä / selkeää. 

Niinpä vuorokauden maksimilämpötilat jakautuivat melko tasaisesti yli +20 asteen lukemina koko tarkastelualueelle - lämpimin alue muodostui kuitenkin yhtäältä Lahden, Mikkelin ja Kouvolan muodostaman alueen tienoille, missä esim. juuri Kouvolan seudulla saavutettiin jo helleraja eli n. +25 astetta. Toisaalta länsirannikon tuntumassa vallinneet etelätuulet pystyivät sen verran kumoamaan Selkämeren merituulta, että esim. Porissa päästiin myös lähes hellelukemiin. 

Vesistöillä oli edelleen selvästi viilentävää vaikutusta, vaikka esim. järvivedet olivat tässä vaiheessa jo monta astetta tavanomaista lämpimämpiä yli +15 asteen lukemineen; viilentävää vaikutusta havaittiin tutusti mm. Tampereen Siilinkarilla, sekä merialueiden äärellä etenkin etelärannikolla mm. Maarianhaminan, Helsinki Kaisaniemen ja Kotka Rankin tapauksissa.


Tiistain 24.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +25 astetta, Salo +23 astetta, Pori +23 astetta, Hämeenlinna +24 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +23 astetta, Hyvinkää +24 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +26 astetta, Porvoo +23 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +21 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +24 astetta.

Korkeapaine alkoi jo heikkenemään Baltian sekä Etelä- ja Keski-Suomen päällä; samalla luoteesta lähestyi sadevyöhykkeensä kera kylmä rintama länsirannikon pohjoisosia - Kylmän rintaman vaikutus ei kuitenkaan ehtinyt vielä ulottua tarkastelualueen länsiosiinkaan merkittävästi iltapäivään mennessä, vaan ilmamassa jatkoi edelleen lämpenemistään lähes koko alueella. 

Niinpä vuorokauden maksimilämpötiloissa havaittiin edellispäivään nähden enemmän +25 asteen vaiheille ja hieman ylikin päässeitä hellelukemia - lämpimimmäksi alueeksi muodostui Lahden - Kouvolan välinen vyöhyke, jossa päästiin +26 asteen paikkeille. Päivän mittaan kumpupilvisyyttä ei juuri ollut, mutta tuon kylmän rintaman mukana tulleita ylä- ja keskipilvialueita esiintyi ajoittain etenkin länsiosissa; se vaikutti kuitenkin vain vähän maksimilämpötiloihin.

Korkeapaineen heikkenemisen myötä Baltiaan muodostuneen itävirtauksen vaikutus ulottui sen verran eteläisimpään osaan tarkastelualuetta (Uusimaa ja Varsinais-Suomi), että virtaus kääntyi myös lounaiskolkassa puhaltamaan sen verran sopivasti mantereelta Ahvenanmaalle iltapäivällä, jolloin Maarianhamina sai selvästi edellispäivää lämpimämmän ilma-annoksen. Osaltaan samasta syystä myös Kotka Rankissa lämpeni merituulivaikutuksen hieman kumouduttua ulapalta.


Keskiviikon 25.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +13 astetta, Turku +24 astetta, Salo +25 astetta, Pori +19 astetta, Hämeenlinna +23 astetta, Tampere; Härmälä +21 astetta, Tampere; Siilinkari +17 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +26 astetta, Jyväskylä +19 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.

Kylmä rintama saapui luoteesta yhä paremmin tarkastelualueen länsi- ja pohjoisosiin, kun korkeapaineen alue oli jo lähes kadonnut Etelä-Suomenkin päältä; samalla Baltiaan - Suomen kaakonkulman lähelle alkoi muodostua pieni matalapaine - Tämän myötä tuo kylmä rintama jäi lähes sijoilleen päivän mittaan ulottuen lounais-koillissuuntaisena lounaiskolkasta Keski-Suomeen; tarkastelualueella vallitsivat joka tapauksessa enimmäkseen idän ja pohjoisen väliset tuulet. 

Tuon rintaman välittömässä läheisyydessä kaakkoispuolellaan syntyi iltapäivällä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Länsi-Uudenmaan sisämaassa sekä osittain Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueille pienialaisia ukkoskuuroja, ja niiden vyöhykettä syntyi myös Keski-Suomeen ja tarkastelualueen koilliskolkkaan (Joensuu-Ilomantsi); muutoin pilvisyys pysyi iltapäivällä sen verran vähäisenä, että helleaallon huipennus mahdollistui monin paikoin etenkin itäosissa - lämpimin vyöhyke syntyi suunnilleen Hyvinkää-Lahti-Kouvola -akselille, missä saavutettiin paikoin n. +27 astetta. Hellelukemia oli muutenkin etenkin itäosan sisämaassa ja vallinneissa idän ja pohjoisen välisissä tuulissa melkein etelärannikon meren äärtä myöten, kuten Vantaalla. 

Sen sijaan kylmän rintaman kylmemmälle puolelle ehti jo päätyä pohjoisessa Jyväskylän seutu (maksimilämpötila alle +20 astetta) sekä lännessä mm. Porin seutu, ja kaikkein pahiten lounaissaaristo, missä koleuden tuntua tehosti rintaman länsipuolella voimistunut pohjois-koillistuuli Selkämeren vielä viileänä (vajaat +10 asteista pintavettä) pysyneeltä ulapalta; Maarianhaminassa maksimilämpötila tippuikin hyvin radikaalisti edellispäivästä alle +15 asteeseen. 

Kotka Rankissa puolestaan mitattiin vuoden tähän mennessä selvästi korkein lämpötila, kun yhtäältä tuuli kävi aikaisempaa sopivammin mantereelta ja toisaalta Suomenlahden merivesi oli jo ehtinyt lämmetä ajankohtaan nähden huikeasti +10 ja +15 asteen välille ulapallakin ja rannikolla paikoin +15 asteen tienoille.


Seuranta päättyy siis tähän, kun eilen torstaina 26.5. tuo rintamasysteemi muodostui pienen matalapaineen kera itä-länsisuuntaisena eteläisimmän Suomen päälle kaventaen kokonaan pois lämpimän ilmamassan, ja samalla viileä koillistuuli pääsi vallitsemaan sisämaassa kauttaaltaan - Niinpä jo eilen jäätiin tarkastelualueella lähes kaikkialla alle +20 asteen maksimilämpötiloihin; koilliskolkassa jopa alle +15 asteen. 

Eilinen em. rintamasysteemi tuotti myös sateita, jotka keskittyivät sisämaahan siten, että Varsinais-Suomeen syntyi iltapäiväksi luode-kaakkosuuntainen ja paikallaan pysynyt ukkosrintama. Samalla kuuronauhaa syntyi pääkaupunkiseudun pohjoisosiin itä-länsisuunnassa, missä sen pohjoispuolella tuuli koillisesta ja eteläpuolella länsilounaasta; siinä yhteydessä mm. Espoon eteläosat sekä laajemmin Uudenmaan länsiosat ja Hankoniemi jäivät kokonaan sateetta.

Tänään perjantaina 27.5. korkeapaine on alkanut jälleen vahvistumaan Suomen / Fennoskandian päälle ja uusi lämpeneminen on jo alkanut etenkin Lapissa (paikoin jo +20 asteen ylityksiä siellä); Etelä-Suomessa menee vielä huominen lauantaikin paikoin vajaissa +20 asteen iltapäivälämpötiloissa, mutta ylihuomisesta sunnuntaista alkaen hellelukemiakin aletaan taas lähestyä - Uusi helletilanne näyttäisi syntyvän kunnolla ainakin ensi viikon 22 alkuun kattaen hetkeksi lähes koko maan Lappia myöten, joten todennäköisesti palaan ensi viikolla jo kolmannen tämän kesän 2016 helleseurantaosan kera asiaan!... 

Tämä ennustettu huippulämmin toukokuun viimeinen osuus varmistanee paikoin (Kuten esim. Helsingin Kaisaniemessä) sen, että tästä toukokuusta tulee Suomen koko meteorologisen mittaushistorian lämpimin ja joka tapauksessa yleisesti erityisen lämmin!...

Euroviisut 2016 - Tulosten tilastollista ryhmittelyä alustavasti jatkon yhteiskunnallispoliittisia analyysejä varten

Euroviisuanalyysini on viivästynyt - Pahoittelut siitä! 

Nyt kuitenkin julkaisen aluksi pelkästään näissä vuoden 2016 viisuissa annetuista tuomariraati- ja yleisöäänten jakautumisista ryhmittelyä tietyillä tarkastelukannoilla. Tässä alla on siis puhtaasti vain numerollinen ja tilastollinen tutkimusalusta, josta pääsette jo jyvälle asioiden tiloista itsekin päättelemällä

Tämän on tarkoitus olla sopivasti alustava havaintoaineisto, jolle teen jatkossa yhteiskunnallispoliittisen johtopäätösanalyysin erikseen. Sitä ennen kerään kuitenkin vielä jonkin aikaa ohelle laitettavaa muutakin yhteiskunnallispoliittista aineistoa havainnollistamaan näissä viisuissa aivan erityisesti ilmennyttä Ukraina vs. Venäjä -vastakkainasettelua sekä sen mukana havaittuja Ukraina-fiiliyden ja russofobian tendenssejä. Samalla siitä kirjoituksesta tulee siten jälleen russofobian ja länsieliitin propagandavyörytyksen paljastus- ja kritiikkianalyysi > On syytä osoittaa Euroopan vakava kriisitila myös tältä katsannolta!...

-- Tässä on edellinen tämän vuoden viisuista tekemäni kirjoitus: Euroviisut 2016 - Analyysiä Suomen viisuedustaja Sandhjan "Sing It Away" -kappaleen monitasoisesta epäonnistumisesta osana yhteisömme rappiota ja katsaus viisufinaalin voittajaehdokkaisiin.


Top 10 maat pelkillä tuomariraatipisteillä (suluissa on Tanskan tuomariraadin väärin antamien pisteiden korjatut luvut; 
Tanskalta karmiva moka viisufinaalissa – antoi väärät pisteet>>

1. Australia - 320 (+2 = 322)

2. Ukraina - 211
3. Ranska - 148 (+2 = 150)
4. Malta - 137
5. Venäjä - 130 (+3 = 133)
6. Belgia - 130
7. Bulgaria - 127
8. Israel - 124 (+2 = 126)
9. Ruotsi - 122 (+3 = 125)
10. Armenia - 115.

Kaikkien maiden antamat 12 pisteet tuomariraadeilta >>

Armenia >> Ranskalle
Suomi >> Ruotsille
Kreikka >> Venäjälle
Kroatia >> Australialle
Moldova >> Ukrainalle
Alankomaat >> Australialle
Venäjä >> Armenialle
San Marino >> Ukrainalle
Unkari >> Australialle
Azerbaijan >> Venäjälle
Bosnia & Herzegovina >> Ukrainalle
Kypros >> Venäjälle
Viro >> Ruotsille
Islanti >> Alankomaille
Malta >> Britannialle
Montenegro >> Maltalle
Tsekki >> Ruotsille
Itävalta >> Australialle
Australia >> Belgialle
Irlanti >> Belgialle
Israel >> Ukrainalle
Latvia >> Ukrainalle
Liettua >> Australialle
Makedonia >>Ukrainalle
Puola >> Ukrainalle
Sveitsi >> Australialle
Serbia >> Ukrainalle
Valko-Venäjä >> Venäjälle
Albania >> Australialle
Belgia >> Australialle
Bulgaria >> Armenialle
Tanska >> Australialle
Georgia >> Ukrainalle
Norja >> Italialle
Slovenia >> Ukrainalle
Ukraina >> Liettualle
Ruotsi >> Australialle
Britannia >> Georgialle
Ranska >> Italialle
Saksa >> Israelille
Espanja >> Armenialle
Italia >> Espanjalle.


Top 10 yleisöäänipisteet >>

1. Venäjä - 361
2. Ukraina - 323
3. Puola - 222
4. Bulgaria - 180
5. Ruotsi - 139
6. Armenia - 134
7. Itävalta - 120
8. Ranska - 109
9. Liettua - 96
10. Serbia - 80.

Kaikkien maiden antamat 12 pisteet yleisöäänestyksessä >>

Armenia >> Venäjälle
Suomi >> Ukrainalle
Kreikka >> Kyprokselle
Kroatia >> Serbialle
Moldova >> Venäjälle
Alankomaat >> Belgialle
Venäjä >> Armenialle
San Marino >> Ukrainalle
Unkari >> Ukrainalle
Azerbaijan >> Venäjälle
Bosnia & Herzegovina >> Serbialle
Kypros >> Bulgarialle
Viro >> Venäjälle
Islanti >> Ruotsille
Malta >> Australialle
Montenegro >> Serbialle
Tsekki >> Ukrainalle
Itävalta >> Puolalle
Australia >> Belgialle
Irlanti >> Liettualle
Israel >> Ranskalle
Latvia >> Venäjälle
Liettua >> Latvialle
Makedonia >> Serbialle
Puola >> Ukrainalle
Sveitsi >> Serbialle
Serbia >> Venäjälle
Valko-Venäjä >> Venäjälle
Albania >> Australialle
Belgia >> Puolalle
Bulgaria >> Venäjälle
Tanska >> Ruotsille
Georgia >> Armenialle
Norja >> Liettualle
Slovenia >> Serbialle
Ukraina >> Venäjälle
Ruotsi >> Australialle
Britannia >> Liettualle
Ranska >> Armenialle
Saksa >> Venäjälle
Espanja >> Bulgarialle
Italia >> Ukrainalle.


Venäjän tuomariraadeilta saamat parhaat ja huonoimmat äänestystulokset >>

Venäjälle enemmän kuin 6 pistettä antaneet maat (12 pistettä punaisella, 10 pistettä vihreällä, 8 pistettä sinisellä ja 7 pistettä mustalla):

Albania, AzerbaijanValko-VenäjäKyprosKreikkaIslanti, Latvia, Moldova, Montenegro ja San Marino (Kukaan ei antanut 10 pistettä).

Venäjälle nolla pistettä antaneet maat:

Australia, Belgia, Tsekki, Tanska, Viro, Makedonia, Suomi, Georgia, Saksa, Unkari, Irlanti, Israel, Italia, Liettua, Norja, Puola, Slovenia, Sveitsi, Alankomaat, Ukraina ja Britannia.

Ukrainan tuomariraadeilta saamat parhaat ja huonoimmat äänestystulokset >>

Ukrainalle enemmän kuin 6 pistettä antaneet maat (12 pistettä punaisella, 10 pistettä vihreällä, 8 pistettä sinisellä ja 7 pistettä mustalla):

Azerbaijan, Valko-Venäjä, Bosnia & Herzegovina, Viro, MakedoniaGeorgia, Saksa, IsraelItaliaLatviaLiettuaMoldovaPuolaSan MarinoSerbiaSlovenia ja Britannia.

Ukrainalle nolla pistettä antaneet maat: Tanska, Albania, Armenia, Itävalta, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tsekki, Suomi, Ranska, Unkari, Islanti, Irlanti, Malta, Montenegro, Venäjä, Espanja ja Ruotsi.


Venäjän yleisöltä saamat parhaat ja huonoimmat äänestystulokset >>

Venäjälle enemmän kuin 6 pistettä antaneet maat (12 pistettä punaisella, 10 pistettä vihreällä, 8 pistettä sinisellä ja 7 pistettä mustalla):

Albania, ArmeniaItävaltaAzerbaijanValko-VenäjäBulgariaKroatiaKyprosTsekkiViroMakedoniaSuomiGeorgiaSaksaKreikkaUnkari, Islanti, IrlantiIsraelItaliaLatviaLiettuaMaltaMoldovaMontenegroPuolaSan MarinoSerbiaSloveniaEspanjaRuotsiUkraina ja Britannia.

Venäjälle nolla pistettä antaneet maat: Mikään maa ei antanut Venäjälle nollaa pistettä, mutta mainittakoon, että huonoimmat 3 - 5 pistettä antoivat: Australia, Tanska ja Alankomaat.

Ukrainan yleisöltä saamat parhaat ja huonoimmat äänestystulokset >>

Ukrainalle enemmän kuin 6 pistettä antaneet maat (12 pistettä punaisella, 10 pistettä vihreällä, 8 pistettä sinisellä ja 7 pistettä mustalla):

ArmeniaAustraliaItävaltaAzerbaijanValko-Venäjä, Bosnia & Herzegovina, BulgariaKroatia, Kypros, TsekkiViroSuomiRanskaGeorgiaUnkariIsraelItaliaLatviaLiettuaMoldovaMontenegroPuolaVenäjäSan Marino, Serbia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Alankomaat, .

Ukrainalle nolla pistettä antaneet maat: Islanti - Lisäksi huonoimpia 1 - 5 pisteen arvosteluja antoivat maat; Belgia, Tanska, Irlanti, Malta, Norja, Sveitsi ja Britannia.


Suomen antamat tuomariraatipisteet:

1 >> Ranskalle
2 >> Italialle
3 >> Tsekille
4 >> Itävallalle
5 >> Maltalle
6 >> Liettualle
7 >> Israelille
8 >> Australialle
10 >> Alankomaille
12 >> Ruotsille.

Suomen antamat yleisöpisteet:

1 >> Kyprokselle
2 >> Latvialle
3 >> Ranskalle
4 >> Bulgarialle
5 >> Puolalle
6 >> Itävallalle
7 >> Australialle
8 >> Venäjälle
10 >> Ruotsille
12 >> Ukrainalle.


Suomen tuomariraadin kokoonpano (lähde: Euroviisujen tuomarikokoonpanosivusto) >>

Lainaus: "Simo Reunamäki
Hanna Kinnunen
Heimo Hatakka
Jori Allan Petteri Sjöroos
Jannika Ona Elisabeth Wirtanen".

-- Yleisöäänet - lähde: Wikipedia-artikkeli ja Euroviisujen tulostaulukot.

-- Tuomariäänet - lähde: Euroviisujen tulostaulukot.