Sunday, July 15, 2012
Viikon 28 kasvivalokuva: Opuntia (Opuntia phaeacantha)
Kukkimaan alkanutta opuntiaa (Opuntia phaeacantha) kuvattuna perjantaina 13.7.2012 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Tämän viikon kasviesittelylaji onkin Suomen oloissa kenties sensaatiomaisin tapaus, jonka olen koko bloggaamisurani aikana esitellyt! --> Opuntia (Opuntia phaeacantha)! Opuntiakaktus on kuvaavampi, mutta virallisena nimenä on pelkkä "opuntia" tällä kasvupaikalla. Opuntiat ovat siis kaktuksia ja tähän Opuntia-sukuun luetaan jopa lähes 300 eri lajia ja jaotteluita on tehty myös alasukuihin. Tämä kuvan laji on kotoisin Yhdysvaltain lounaisosista ja Pohjois-Meksikosta eli lajia näkee mm. Las Vegasin ympäristössä tyypillisesti.
Tämä nimenomainen kuvan laji on mitä ilmeisimmin talvenkestävimpiä suvussaan, sillä olen seurannut tämän yksilön - ryhmän edesottamuksia tällä kasvupaikalla jo muutaman vuoden ajan. Kasvusto on siis säilynyt jo muutaman talven yli hengissä ULKONA yllättävän hyvin vain osaksi kärsineenä ja nyt tänä kesänä laji on alkanut kukkimaan ensimmäisen kerran kasvupaikallaan; tämä on historiallinen sensaatio Suomessa!
Opuntioilla kaktuksille kuuluva tyypillinen mehevä varsi muodostuu leveistä lapamaisista osista, jotka ovat nivelikkäästi toisiinsa kiinnittyneitä. Kasvustosta voinee odottaa Suomen oloissa n. 50 cm korkeaa, mutta se leviää enemmän sivusuunnassa. Kussakin lavassa on säännöllisesti sijoittuneina piikkisiä "napoja"; piikit ovat erittäin teräviä ja niiden pisto tuntuu kivuliaalta. Joka kasvukausi uusi sikermä näitä lapoja kasvaa vanhojen lapojen kärkiosista; kasvu alkaa punertavana ruusukkeena piikkejä sisältävästä "navasta" ja täällä Suomen oloissa yhden lavan kasvu täyteen kokoon näyttää kestävän toukokuun alusta heinä-elokuulle. Opuntia on "ainavihanta", mutta täällä Suomessa talvi aiheuttaa helposti ruskeanharmaita vaurioituneita laikkuja ja joku osa kokonaisia lapojakin voi kuolla. Pääosin menestyminen on kuitenkin yllättävästi varsin hyvää.
Tämän opuntialajin kukinta näyttää siis sijoittuvan Etelä-Suomessa heinäkuulle ainakin 2 - 3 viikon ajaksi, mutta sen säännöllisestä ajoittumisesta tämän veroisen lämpösummakertymän mukaisesti ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta ja kukinta ei välttämättä ehkä toteutuisi joka vuosi; tämä vaatii lisää havainnointia ja tutkimista... Kukat ovat joka tapauksessa limenkeltaisina hyvin ihastuttavia. Niistä ei tosin lähde kovin kummoista tuoksua.
Hedelmä on kauniin purppuranpunainen ja päärynän muotoinen iso marja (4 x 8cm), jonka lakialue on vaaleanruskean kuiva. Marjat ovat syötäviä. Tämän kuvan yksilön - ryhmän kyky tuottaa tämä sato onkin seuraava hyvin mielenkiintoisen jännäämisen paikka tänä vuonna... Tässä kuvasarjassa on lajin hedelmätkin esiteltyinä.
Opuntia näyttää ainakin tämän lajin valossa olevan erittäin kiinnostava uusi tuttavuus hyvin potentiaaliseksi uudeksi koristekasvilajiksi ja jopa kokonaan uudeksi koristekasvityypiksi ulkoviljelyyn ainakin Etelä-Suomeen; tarkkaa menestymisen pohjoisrajaa ei ole tiedossa, mutta ilmeisesti lumihangen alla se selviää varsin hyvin talven yli. Kasvupaikkojen valinnassa täytyy aina suosia aurinkoisuutta, joten eteläseinustat ja muurien eteläpuolet ovat luontevia viljellä lajia. Kivikkokasvien pariinkin lajia voi sijoitella ja kuivuutta sietävien havukasvien kanssa estetiikka voi olla jännää. Opuntiat ovat luonnollisesti erittäin kuivuudenkestäviä, mutta liikamärkyys etenkin talvella on haitta; siksi kasvupaikalle pitää perustaa vettä hyvin läpäisevä maa. Se saavutetaan kasvualustan hiekkapitoisuutta lisäämällä ja tarpeen mukaan salaojittamalla.
Suosittelen kokeilemaan tämän opuntialajin avulla kaktusten kasvattamista Suomessa myös ulkona ja siten kyseenalaistamaan niiden kelpaaminen täällä vain huonekasviksi. Tämän lajin saatavuus sitä varten on kuitenkin tällä erää oikeastaan olematonta, mutta esim. ulkomaisista siemenluetteloista voi bongailla lajin siemeniä, jos on kärsivällisyyttä itse kasvattaa koristekasvejaan. Joka tapauksessa tästä on mahdollisuus avata kaktuksille Suomessa myös ulkopuutarhojen koriste-elämä, jonka takia lajin sellaista saatavuutta taimimyymälöissä on hyvä alkaa toteuttamaan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment