Sää on äitymässä parhaillaan ylivoimaisesti tämän talven tähän mennessä kylmimmäksi Etelä-Suomessa, joten tuttu talven 2012 - 2013 kylmimmän yön kartoitusseuranta ko. alueelle on mitä ajankohtaisinta taas edeltäneen tammikuun alun oltua vähän aikaa hyvinkin leutoa. Tilanteessa on nyt erikoista se, että Etelä-Suomen värjötellessä huomisen lauantain aamuun saakka ankarassa pakkasessa on Lapissa samalla jopa yli 20 astetta leudompaa.
Tarkastelualueen pakkastilanteen aiheuttaa pohjoisesta Etelä-Suomen päälle tuleva kapea itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne, jonka edellä jo toissapäivästä alkaen itätuulet ovat tuoneet arktisen kylmää pakkasilmamassaa. Vaikka itätuulet eivät ole tulleet aivan suoraan Siperiasta saakka eivätkä kovin laajana vyöhykkeenä, niin jo eilisestä alkaen kokonaan seljenneessä ja hyvin kuivassa ilmamassassa tulevana pe-la yönä kokonaan tyyntyvät tuulet mahdollistavat lämmön hyvin voimakasta ulossäteilyä ja siten pakkasen kiristymistä nopeasti eteläisimmässä osassa; sisämaassa jopa -30 asteen paikkeille ja kylmemmäksikin!
Jo viime yönä tarkastelualueen pohjois- ja itäosissa näin oli monin paikoin käynyt korkeapaineen selänteen vaikutettua siellä jo ensimmäisenä. Korkeapaineen selänteen pohjoispuolella on vallinnut sen sijaan erittäin paljon leudommat länsituulet eilisestä alkaen, mikä on huipentunut Lapissa muuta maata erittäin paljon leudommiksi lämpötiloiksi; Pohjois-Lapissa on ollut tänään jopa suojasäätä! Huomenna la lämpötilat tasoittuvat >>
Tuo leudompi virtaus alkaa vaikuttaa jo ensi yönä tarkastelualueen pohjoisosissa, joten siellä pakkanen jää jo edellisyötä leudommaksi pilvisyydenkin runsastuessa. Sen sijaan juuri suunnilleen Pori - Saimaa -tasalta etelään koetaan hyvinkin ankaraa pakkasta ensi yönä ja etelärannikkoa myöten! Tälläkin alueella kuitenkin jo heti huomisaamusta luoteistuulet ja runsastuva pilvisyys lauhduttavat sään hyvin nopeasti niin, että jo iltapäivällä lämpötilat asettuvat -5 ja -10 asteen välille; länsiosissa vähän leudommaksikin. Leudontumisen alkamiseen saattaa liittyä jälleen jääsumuja, jotka voivat aiheuttaa paikoin näyttävää puustokuuraa...
Tämä ankara pakkanen aiheuttaa lyhyydestään huolimatta vesistöjäiden vahvistumista tavanomaista selvästi nopeammin tällä hetkellä sekä järvissä että merellä; meren leudontava vaikutus vähenee entisestään rannikko- ja jopa saaristoalueilla jäätymisen edistyessä ulapalle. Suomenlahdella eniten idässä. Myös routa etenee vähälumisilla paikoilla melko joutuisasti.
Lämpötila-arvot on poimittu alle tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.
Torstain 17.1.2013 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta, Turku -17 astetta, Salo -23 astetta, Pori -15 astetta, Hämeenlinna -20 astetta, Tampere -24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -15 astetta, Vantaa -17 astetta, Hyvinkää -19 astetta, Lahti -20 astetta, Kouvola -19 astetta, Porvoo -18 astetta, Lappeenranta -19 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -15 astetta, Mikkeli -27 astetta, Jyväskylä -25 astetta, Savonlinna -28 astetta, Joensuu -28 astetta ja Ilomantsi -31 astetta (Ko. päivän yönä jo -26 astetta).
Tämä ensimmäinen lämpötilalistaus havainnollistaa sitä, kuinka ankariksi pakkaslukemat ehtivät eilen torstaina kiristyä puoleenyöhön mennessä (Ko. päivän kylmimmät arvot tulivat siis illan loppuun mennessä), kun ilman voimakas kylmeneminen alkoi puolenpäivän - iltapäivän tienoilta sään seljettyä silloin kokonaan ja itätuulten tuotua vielä koko ajan entistä kylmempää ilmamassaa. Näemme mm. sen, kuinka to ylivoimaisesti kylmintä oli alueen pohjois-itäosissa korkeapaineen selänteen tyynen alueen alettua vaikuttaa siellä ensimmäisenä; idässä myös ilmamassa oli ehtinyt kylmimmäksi tyypilliseen tilanteen tapaan.
Perjantain 18.1.2013 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -23 astetta (-24 astetta), Turku -22 astetta (-23 astetta), Salo -27 astetta (-28 astetta), Pori -22 astetta (-20 astetta), Hämeenlinna -25 astetta (-26 astetta), Tampere -30 astetta (-25 astetta), Helsinki (Kaisaniemi) -18 astetta (-21 astetta), Vantaa -21 astetta (-24 astetta), Hyvinkää -26 astetta (-29 astetta), Lahti -26 astetta (-28 astetta), Kouvola -24 astetta (-26 astetta), Porvoo -23 astetta (-25 astetta), Lappeenranta -22 astetta (-25 astetta), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -18 astetta (-19 astetta), Mikkeli -31 astetta (-28 astetta), Jyväskylä -30 astetta (-25 astetta), Savonlinna -32 astetta (-30 astetta), Joensuu -29 astetta (n. -26 astetta) ja Ilomantsi -32 astetta (n. -23 astetta).
Tämän päivän lämpötiloissa oli selvä kaava lähes kaikkialla tarkastelualueella >> Yöllä - aamulla mitattiin jo lähes kaikkialla talven tähän mennessä ankarimmat pakkaset, jonka jälkeen koko päivän jatkuneessa kokonaan - lähes kokonaan selkeässä säässä jo vähän talvipäivänseisauksesta edistynyt auringonpaiste jaksoi lämmittää päivälämpötiloja jopa useillakin asteilla yöstä (Etelärannikolla ja läntisimmissä osissa maksimilämpötilat olivat -15 asteen vaiheilla ja muutoin -20 asteen vaiheilla - itäisimmissä osissa jopa -25 asteen vaiheilla ja kylmempääkin).
Illalla kuitenkin melkein kaikkialla lämpötilat laskivat vieläkin alemmaksi koko vuorokauden minimilukemiin juuri em. korkeapaineen selänteen tyynen alueen tultua päälle ulossäteilyvaikutuksensa kera. Tästä poikkesivat Pori, Tampere, Mikkeli, Jyväskylä, Savonlinna, Joensuu ja Ilomantsi >> Nämä olivat paikkoja, joissa korkeapaineen selänteen tyyni alue alkoi jo illalla väistymään sallien leudontavia länsituulia ja runsastuvaa pilvisyyttä. Muualla on siis odotettavissa vielä lauantain puolella yöllä - aamulla entistäkin ankarampaa pakkasta...
Em. huomioiden tein tuohon ko. päivän minimilämpötilalistaukseen seuraavan jaottelun jokaiselle paikkakunnalle >> Ilman sulkuja ovat paikkojen yön - aamun aikana mitatut minimilukemat ja suluissa ovat illalla puoleenyöhön mennessä mitatut uudet minimilukemat. Joensuun ja Ilomantsin illan lämpötiloissa oli muihin verrattuna se poikkeus (Maininta "noin"), että silloin niillä paikoilla mitattiin päivän maksimilämpötilat alkaneen leudontumisen takia, kun muualla vuorokauden maksimilämpötilat sattuivat alkuiltapäivän auringonpaisteen vaikutuksen hetkeen.
Lauantain 19.1.2013 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -25 astetta, Turku -25 astetta, Salo -30 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -29 astetta, Tampere -26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -23 astetta, Vantaa -29 astetta, Hyvinkää -31 astetta, Lahti -30 astetta, Kouvola -29 astetta, Porvoo -30 astetta, Lappeenranta -25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -20 astetta, Mikkeli -30 astetta, Jyväskylä -24 astetta, Savonlinna -30 astetta, Joensuu -24 astetta ja Ilomantsi -22 astetta.
Korkeapaineen selänteen tyynen alueen aiheuttamat ankarat pakkaset ovat nyt selvillä ja tuosta listasta nähdään kylmyyspisteen olleen noin Salo - Hyvinkää - Lahti - Savonlinna -akselilla; paikoin myös Itä-Uudellamaalla ja Mikkelin seudulla oli yhtä kylmää. Etelärannikolla ja saaristossakin mitattiin yleisesti -20 astetta kireämpää pakkasta. Em. tapaan Pori, Tampere, Jyväskylä, Joensuu ja Ilomantsi Savonlinnaa ja Mikkeliä lukuun ottamatta jäivät jo sivuun kylmimmästä alueesta ja eniten koillisosan kaksi viime mainittua paikkaa, missä leudontuminen oli alkanut jo edellisillan puolelta. Näillä paikoilla tämän vuorokauden minimilukemat tulivat siis heti puolenyön jälkeen - alkuyöllä. Varsinais-Suomessa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa sekä etelärannikolla ja saaristossa minimilämpötilat sattuivat pääsääntöisesti vasta aamuun auringonnousua vähän ennen tai sen tienoille. Nyt klo. 13:05 tätä kirjoitettaessa sää lauhtuu parhaillaan nopeasti -10 asteen leudommalle puolelle...
Näin tämä seuranta on saatettu päätökseen ja sen mukaan tämän talven tähän mennessä kylmimmät lukemat sattuivat kahtiajakoisesti >> Varsinais-Suomessa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa sekä etelärannikolla ja saaristossa kylmintä oli siis tänään lauantaina ja sen alueen pohjoispuolella jo eilen perjantaina. Kaikkialla seuranta-alueella edelliset talven ennätykset rikottiin kuitenkin reilusti ja monin paikoin sisämaassa päästiin myös -30 asteen paikkeille ja sitä kylmempiinkin pakkasiin. Kahden edellistalven pakkasennätyksiin jäi silti vielä pääsääntöisesti parisen astetta varaa ja tammikuun 1987 hirmuennätyksethän ovat edelleen täysin omaa luokkaansa.
Uutisjuttupäivitys lauantaina 19.1.2013 klo. 14:50: Päätinkin lisätä vielä kaksi valtamedian juttua tästä pakkastilanteesta, joissa käy ilmi mm. se, kuinka Parikkalassa mitattiin tänään jopa -33,2 astetta minimilämpötilaksi >>
Ilta Sanomat: Takana eriskummallinen sääyö - tässä etelän kovin pakkaslukema.
Helsingin Sanomat: Etelä-Suomen pakkasennätys rikki – sää lauhtuu roimasti.
Myös suomalaisten henkinen tila käy em. ilmi >> Ko. Ilta Sanomien sääjutun keskustelupalsta osoittaa nimittäin käytännössä täydellisesti juuri sen, mitä Seppo Oikkonen (Kuinka Karl Marx tavataan) teorisoi suomalaisten helmasyntitaipumuksesta kaikissa asioissa dualismeihin ja vastakkainasetteluihin; ihmiset kilvan tappelevat ja sättivät toisiaan etelä vs. pohjoinen -vastakkainasettelussa vain pakkasesta. Samalla yhtä kommentoijaa lukuun ottamatta kukaan ei edes tajua ko. jutun pointtia > Miksi viime yö oli eriskummallinen säältään?; ei pakkasen kovuuden takia, vaan erikoisen jyrkän ns. käänteisen lämpötilajakauman takia, missä Lapissa oli eteläisintä Suomea jopa kymmeniä asteita leudompaa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment