Yleiskuvaus viikon 3 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Kohtalaiset / normaalit sydäntalvipakkaset vaikuttivat alueella alkuviikolla, mutta Venäjälle ulottuneen itä-länsisuuntaisen korkeapaineen selänteen eteläpuolella itätuulet toivat arktista ilmamassaa ke jälkeen, missä pe - la aikana korkeapaineen selänteen tyynellä alueella mahdollistuivat tämän talven tähän mennessä ankarimmat huippupakkaset; mm. sisämaassa -30 astetta kylmempääkin. Aivan viikon lopussa pohjoistuulet toivat paradoksaalisesti leudompaa säätä ja pakkanen palasi ajankohdalle normaaliksi. Enintään kohtalaisia lumisateita oli yhtäältä ti - ke ja toisaalta la - su yönä, mutta uuden lumen kertymä jäi pääasiassa alle 10 sentin - korkeintaan 10 cm paikkeille.
Manner-Euroopassa ja osin Britanniassakin jatkui laajasti varsin talvinen sää pakkasineen ja lumisateineen Atlantin heikenneen matalapainetoiminnan suuntauduttua lännestä lähinnä Välimerelle. Länsi-Venäjällä ei sen sijaan ollut erityisen kylmää, mutta yhtäältä Jäämereltä kaakkoon ja toisaalta Välimereltä Mustanmeren pohjoispuolelle suuntautunut matalapainetoiminta toi esim. Moskovan seudulle erittäin paljon lumisateita >> Snowpocalypse Russia: 'Snow tsunami' swallows streets, cars, buildings (PHOTOS).
Maailmalla toinen erityisen merkittävä säätapahtuma ko. viikolla oli Australian kesän superhelteiden huipentuminen Sydneyssä sen kaikkien aikojen helle-ennätykseen >> Huh hellettä! Sydneyssä kuumin päivä koskaan. Uusi kuumuusennätys on siellä nyt jopa +45,8 astetta!
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 14.1.2012: Suomen lounaispuolella ollut kaakko-luodesuuntainen korkeapaineen selänne alkoi siirtyä Etelä-Suomen ylle. Sen mukaan länsi-luoteistuuli alkoi heiketä ja tyyntyäkin lännestä alkaen. Suurimman osan päivää vallitsi yhtenäinen alapilvikansi, mutta se alkoi rakoilla illalla. Lämpötilat olivat enimmäkseen vähän -5 asteen molemmin puolin; leudointa lännessä. Illalla alkoi kylmenemään muutamilla asteilla.
Tiistai 15.1.2013: Yöllä ja aamulla Etelä-Suomen päällä vaikutti vielä kaakko-luodesuuntainen korkeapaineen selänne, missä oli tyyntä ja runsaahkon vaihtelevaa ala- ja keskipilvisyyttä. Loppupäivän aikana etenkin etelärannikolle ulottui Etelä-Skandinavian - Baltian vähäisestä matalapaineesta rintamalumisateita heikkoina - kohtalaisina itä-kaakkoistuulten voimistuttua kohtalaisiksi. Samalla Lappiin vahvistui korkeapainetta. Lämpötila vaihteli enimmäkseen -5 ja -10 asteen välillä, mutta etelärannikolla - lounaassa oli lumisateiden tultua vähän sitä leudompaakin.
Keskiviikko 16.1.2013: Lappiin vahvistunut korkeapaine alkoi venyä itä-länsisuuntaiseksi selänteeksi sijoittuen Keski-Suomen poikki ja samalla Etelä-Skandinavian - Baltian vähäinen matalapaine alkoi häipyä pois. Tarkastelualueella itätuulet vallitsivat enimmäkseen kohtalaisina ja aluksi runsaassa pilvisyydessä etenkin etelärannikolla - lounaassa tuli edelleen ajoittain heikosti - kohtalaisesti lumisadetta. Illalla sateet lakkasivat, mutta alapilvikansi jäi vielä yhtenäisenä alueelle. Lämpötilat alkoivat vähitellen laskea -5 ja -10 asteen väliltä -10 asteen kylmemmälle puolelle idän sisämaasta alkaen.
Torstai 17.1.2013: Em. itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne alkoi siirtyä vähitellen Etelä-Suomeen pohjoisesta tuoden mukanaan tämän talven tähän mennessä ankarimman pakkastilanteen. Itä-koillistuulet vallitsivat aluksi heikkoina - kohtalaisina, mutta illalla alkoivat tyyntymään pohjoisesta alkaen. Yöllä ja aamulla oli vielä lähes yhtenäistä alapilvisyyttä, mutta ilmamassan kylmetessä ja kuivuessa sää selkeni kokonaan; tosin etelärannikon lähellä oli vielä illallakin ajoittain vähäistä pilvilauttaa pienen pakkaslumisateen kera. Lämpötilat laskivat selkenemisestä lähtien nopeasti; aluksi ne olivat n. -10 asteesta idän -15 ja -20 asteen välille. Illalla pakkanen kiristyi etelärannikolla ja lounaassa jo -15 asteen vaiheille sekä idässä -20 ja -30 asteen välille.
Perjantai 18.1.2013: Kapea itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne vaikutti koko päivän Etelä-Suomen yllä ja samaan aikaan Lappiin virtasi lännestä jopa paikoin suojasäistä ilmamassaa. Tarkastelualueella vallitsi koko ajan enimmäkseen täysin selkeä ja kuivan kirkas sää. Tuulet olivat etenkin sisämaassa kokonaan tyyniä; etelärannikolla oli vielä ajoittain itä-koillistuulivirettä. Lämpötilat olivat jo yöllä sisämaassa pääasiassa -20 ja -30 asteen välillä; kylmintä idässä, jossa oli -30 astetta kylmempääkin. Iltapäivällä aurinko jaksoi lämmittää lämpötiloja lännessä -10 ja -15 asteen välille ja idässä leudoimmillaan -15 ja -20 asteen välille. Illalla kylmeni jo paikoin edellisyötäkin kylmemmäksi, mutta pohjoisimmissa osissa leudontavat länsituulet alkoivat vaikuttaa.
Lauantai 19.1.2013: Tuo kapea itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne vaikutti vielä yöllä ja aamulla eteläisimmän Suomen yllä tuoden sinne talven tähän mennessä ankarimmat pakkaset; täysin tyynessä säässä lämpötilat etelärannikkoa myöten yleisesti -20 ja -30 asteen välillä ja sisämaassa paikoin kylmempää kuin -30 astetta. Lapin koillisreunalle tullut matalapaine siirsi kuitenkin pohjoisesta koko ajan lähemmäksi ns. naamioituneen kylmän rintaman (Tuo leudompaa ilmamassaa) lumisadealuetta > Se näkyi aluksi yläpilvisyyden lisääntymisenä päivän mittaan, joka mahdollisti auringonlaskun aikaan näyttävää iltaruskoa eteläisimpiin osiin. Loppuillalla heikot - kohtalaiset lumisateet saapuivat pohjoisesta myös etelärannikolle. Rintaman lähestyessä länsi-luoteistuulet olivat heikkoja - kohtalaisia ja lämpötilat nousivat iltaan mennessä pohjoisesta alkaen -5 ja -10 asteen välille; viimeiseksi leudontui etelärannikko ja leudointa tuli koko alueen länsiosiin.
Sunnuntai 20.1.2013: Matalapaine siirtyi heikkenevänä Lapin itäpuolella etelään ja korkeapaine alkoi asettumaan Norjanmereltä Skandinaviaan. Näiden välissä pääsi vaikuttamaan leudontaneet pohjoistuulet, jota edelsi vielä alkuyöllä em. naamioituneen kylmän rintaman ylitys etelärannikolla lumisateineen. Aamuksi sää selkeni kuitenkin tilapäisesti lähes kokonaan sielläkin, mutta iltapäivällä ajoittain navakaksi voimistuneet pohjois-koillistuulet toivat mukanaan yhtenäisen alapilvikannen paikoin heikkojen lumisateiden kera loppupäiväksi. Lämpötilat olivat koko päivän melko tasaisesti -5 ja -10 asteen välillä; aamulla sisämaassa ensimmäisenä seljenneessä säässä lämpötilat käväisivät paikoin -15 asteen vaiheilla tuulen oltua vielä heikkoa em. rintaman ylityksen jälkeen.
Tuosta to - la välisestä ankarasta pakkasjaksosta tein tarkempaa seurantaa tutussa sarjassani >> Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 4 (Potentiaalinen talven ankarin pakkastilanne...).
Alkaneen viikon 4 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina pohjois-koillistuulet ovat olleet heikkenemässä Skandinavian korkeapaineen yritettyä ulottaa selännettä Etelä-Suomeen. Lämpötilat ovat vaihdelleet vaihtelevapilviseksi seljenneessä poutasäässä (Itäosissa on tullut heikkoja lumikuuroja) vähän -10 asteen molemmin puolin.
Jatkossa suursäätilallisena kuviona näyttää pysyvän to saakka sellainen, missä läntinen korkeapaine sijaitsee selännemäisesti Grönlannista Etelä-Skandinaviaan ja Jäämerellä vaikuttaa melko voimakas matalapaine keskukseltaan noin Lapin koillisreunalla (Tämä jatkaa laajasti manner-Euroopassa lumisade- ja pakkasvoittoista talvea). Täten tarkastelualueella vaikuttaa koko ajan lännen ja pohjoisen välinen melko kuiva ja tavanomaista vähän kylmempi ilmavirtaus, missä on vaihtelevapilvisen poutaista ja ajoittain voi olla myös selkeääkin. Pakkanen vaihtelee enimmäkseen vähän -10 asteen molemmin puolin ja auringonpaiste saa aikaan jo yli 5 asteen vuorokausivaihtelua lämpötiloihin; sisämaassa jonakin yönä lämpötila voi laskea paikoin -15 asteen kylmemmälle puolelle, jos on sopivan heikkotuulista ja vähäpilvistä.
Loppuviikon osalta sään kehitys on vielä vähän arvoitus. Yksi skenario olisi se, että läntinen korkeapaine siirtyisi painopisteeltään Suomen etelä- ja viimein kaakkoispuolelle, jolloin leudommat länsi-lounaisvirtaukset mahdollistuisivat viimeistään la - su, kun samalla Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta olisi voimistumassa selvästi uudestaan... Päivityksessä lisää myöhemmin.
Päivitys perjantaina 25.1.2013 klo. 22:55: Em. ennuste on pitänyt varsin hyvin paikkansa tähän mennessä; tosin ajoittain runsaimpien pilvilauttojen aikana oli alkuviikolla sekä ennustettua leudompaa (Ajoittain lämpötilat olivat -5 asteen leudommallakin puolella lännessä) että etenkin keskiviikkona paikoin lumikuuroista.
Jatkokehitys noudattaa aikaisemmin tehtyä arviota eli la - su sää alkaa leudontua, kun korkeapaine asettuu Suomen kaakkoispuolelle ja Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta on voimistumassa erittäin rajuksi ja laaja-alaiseksi osakeskuksineen (Länsi-Eurooppa saa tuta rajuja tuulia ja rankkasateita leudossa säässä) tuoden länsi-lounaisvirtauksen suureen osaan Fennoskandiaakin. Pakkasilmamassa kuitenkin näyttäisi pitävän pintansa vielä koko viikonlopun etenkin tarkastelualueemme kaakkoisosissa etelä-kaakkoispuolelle jäävän kylmän sään takia ja vain lounaiskolkassa ja länsirannikolla olisi mahdollisuutta lievään suojasäähän su iltaan mennessä. Sää pysyy myös enimmäkseen poutaisena vielä la - su ajan, mutta pilvisyys on runsastumaan päin ja tuulet ovat ajoittain melko voimakkaita.
Ensi viikon alussa leudot ilmamassat voisivat päästä paremminkin perille, jolloin suojasäätä pääsisi leviämään ti - ke tienoilla laajasti alueelle ja samalla sateitakin olisi tulossa lännestä-lounaasta. Jotkut ennustemallit ovat väläytelleet ke-to tienoille myös voimakkaan matalapaineen osakeskuksen saapumista jopa suoraan Etelä-Suomeen...
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 3 - 2013: Etelä-Suomen lumipeitetilanteeseen tuli päättyneellä viikolla ennustearviota enemmän muutoksia; etenkin etelärannikolla ja lounaassa ti - ke satoi paikoin 5 - 10 cm uutta pakkaslunta ja vielä la - su välisenä yönä koko alueella parisen senttiä lisää. Näin ollen routaantumista vastaan tuli vähän parempi suoja, mutta to - la ajan em. hyvin ankara pakkanen todennäköisesti edisti vähälumisilla paikoilla roudan syvenemistä huomattavastikin; ehkä selvästi yli 10 sentin. Ainakin auratuilla valtateillä on havaintoni mukaan syntynyt paikoin pikantistikin routaantumisen aiheuttamia kuoppia.
Lumisateista jäi (havu)puustoon lumikuorrutteita lähinnä vain tuulensuojaisimmille paikoille, koska pakkaslumena ne olivat vallinneissa tuulissa herkästi varistuvaa laatua. Ennakoituja puustokuuratilanteita ei tullut, koska jääsumuja ei juuri ollut ja tuon ankaran pakkasjakson ilmamassa oli niin kuivaa; pe - la välisenä tyynenä paukkupakkasyönä tosin muodostui vähän kuuraa.
Jatkossa lumipeite ei olisi ollenkaan muuttumassa tarkastelualueella ainakaan to mennessä, koska uusia sateita ei ole tulossa kuin ehkä vasta viikonloppuna... Eli etelärannikolla ja läntisimmissä osissa pysyy vielä useita päiviä enimmäkseen 10 - 25 sentin syvyiset hanget ja muutoin laajasti 25 - 50 cm syvyiset nietokset.
Järvien jäätilanne on vahvistunut päättyneen viikon ankarien pakkasten myötä selvästi, vaikka uutta lumipeitesuojaakin em. lumisateista tuli; nyt jäät ovat saavuttaneet jo varsin yleisesti 30 ja 40 sentin väliset paksuudet. Myös merellä jäätyminen on edistynyt joutuisasti, jolloin esim. Suomenlahdella jääpeite on jo muodostunut melkein koko ulappa-alueelle lännessäkin sekä lähes koko Saaristomerelle. Rannikolla ja sisälahdissa etenkin idässä 30 cm paksumpia jäitä on alkanut esiintymään. Näin ollen lähes kaikki jäätymistilanteet ovat etenemässä tavanomaista ankarampina ja tällä alkaneella viikolla 4 pakkaskelit ylläpitävät ainakin to saakka selvää jäätymistahtia.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Monday, January 21, 2013
Viikon 3 sää vuonna 2013: To - la selkeäsäistä ankaraa pakkasta, muutoin kohtalaisia lumisateita ja normaalia sydäntalvipakkasta (Päivitetty!)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment