Takautuvasti julkaistuna lauantaina 23.2.2013 tässä on viikon 6 sääkatsaus vuonna 2013 Etelä-Suomeen. Tämä takautuva sääkatsaus ei täten sisällä ennustetta. >>
Yleiskuvaus viikon 6 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Säätä hallitsivat eurooppalaiset matalapaineet, jotka asettuivat viikon mittaan osittain lähelle Suomea etelä- ja lounaispuolelle. Yhtäältä ne pitivät yllä varsin leutoja etelän ja idän välisiä ilmavirtauksia; ainoastaan ma yöllä ja pe oli kohtalaista pakkasta, mutta muutoin vain heikkoa pakkasta ja ajoittain jopa lievää suojaa etenkin su ja etenkin etelärannikolla. Toisaalta matalapaineet toivat runsaasti lumisateita tarkastelualueelle; etenkin ti - pe välillä satoi monin paikoin jopa yli 20 cm uutta lunta.
Euroopan mittakaavassa huomiota herättäneenä seikkana pysyi Euroopan matalapainetoiminnan ansiosta Länsi-Venäjälle etelästä yhä virranneet hyvin leudot ilmamassat, joista etenkin viikon lopussa Etelä-Suomeen tuli erikoisesti kaakon suunnalta suojasäätä. Kylmintä oli alkuviikon jälkeen Skandinavian - Lapin pienen pakkaskorkeapaineen alueella; paikoin -30 astetta kylmempää. Varsin talvista oli myös manner-Euroopassakin lähes koko viikon pakkasineen ja lumisateineen; alkuviikolla länsiosiin ulottui kuitenkin hetkeksi leutoa atlanttista kosteutta Islannin suunnasta Suomen lounaispuolelle tulleen matalapaineen syöttämänä; +10 asteen ylityksiä mm. Britanniassa.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 4.2.2013: Voimakas matalapaine alkoi venyä Islannin suunnasta Etelä-Skandinaviaan ja sen mukana okluusiorintaman sadealue alkoi ulottua tarkastelualueen länsiosiin. Etelätuulet voimistuivat navakan puuskaisiksi jo aamusta alkaen ja pysyivät loppupäivän voimakkaina. Pilvisyys oli aluksi vaihtelevaa ja etenkin itäosiltaan vähäpilvistä, jolloin yölämpötila oli lännen parista pakkasasteesta idän -10 ja -15 asteen välille. Illaksi lounaassa leudontui nollan tienoille (Lievää suojaa) ja idässä -5 asteen vaiheille. Samalla länsiosiin tuli lumisateita lounaasta.
Tiistai 5.2.2013: Matalapaineen keskusalue sijoittui Etelä-Skandinavian päälle, mistä jäi ulottumaan okluusiorintama lumisateineen Etelä-Suomen päälle itä-länsisuuntaisena. Pilvisyys oli koko päivän yhtenäisen runsasta ja lumisateita tuli ajoittain; etelärannikolla ja lounaassa osin märkänä. Etelätuulet heikkenivät edellispäivästä ja kääntyivät ajoittain kaakkoon. Illalla etelärannikolla oli ajoittain tyyntä ja suunnaltaan vaihtelevaa tuulta rintaman kohdalla. Lämpötila pysyi koko päivän etelärannikolla ja lounaassa nollan paikkeilla (Osaksi lievää suojaa) ja sisämaassa pakkasella -5 asteen vaiheille saakka; kylmintä pohjoisessa.
Keskiviikko 6.2.2013: Matalapaine jäi heikkenevänä Etelä-Skandinavian - Itämeren ylle ja samoin sen okluusiorintama jäi Etelä-Suomen ylle itä-länsisuuntaisena saaden etelästä uuttakin täydennystä. Lappiin muodostui pieni pakkaskorkeapaine. Sää pysyi edelleen koko päivän täyspilvisenä ja lumisateita tuli ajoittain etenkin iltapäivällä - illalla. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja; sisämaassa enemmän idästä ja etelärannikolla enemmän etelästä. Tyynintä idässä. Lämpötilat pysyivät koko päivän suunnilleen ennallaan; etelärannikolla nollassa - aavistuksen pakkasella ja sisämaassa -2 ja -5 asteen välillä; kylmintä pohjoisessa.
Torstai 7.2.2013: Etelä-Skandinavian - Itämeren matalapaine heikkeni pois, mutta alkoi saamaan Mustanmeren länsipuolelta hieman lisää täydennystä. Lapin pakkaskorkeapaine levisi Skandinaviaan - Vienanmerelle selänteeksi. Tarkastelualueella jatkui taas koko päivän täyspilvinen sää, mutta lumisateet olivat nyt heikkoja ja aikaisempaa ajoittaisempia. Etelän ja idän väliset tuulet olivat enimmäkseen heikkoja. Ilmamassa alkoi hieman kylmenemään päivän mittaan, mutta pääosin lämpötilat pysyivät etelärannikolla 0 ja -3 asteen välillä ja sisämaassa -3 ja -7 asteen välillä; kylmintä pohjoisessa.
Perjantai 8.2.2013: Skandinavian - Vienanmeren korkeapaineen selänne pysyi paikoillaan. Etelästä tuli Baltiaan uusi matalapaineen keskus, jonka myötä aikaisempaa kylmempi itävirtaus voimistui. Sää pysyi edelleen koko ajan täyspilvisenä, mutta aluksi poutaisena. Aamusta alkaen etelästä tuli rintamalumisateita loppupäiväksi. Itätuulet olivat ajoittain navakoita, mutta heikkenivät illalla etelästä alkaen. Lämpötila laski siten, että aamulla kylmimmillään etelärannikon lämpötila oli -2 ja -5 asteen välillä ja sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä. Iltapäivällä ja illalla alkoi taas leudontumaan etelästä.
Lauantai 9.2.2013: Skandinavian - Vienanmeren korkeapaineen selänne pysyi yhä paikoillaan ja Mustaltamereltä ulottui Baltiaan heikkoa matalapainejonoa. Sää pysyi edelleen koko ajan täyspilvisenä, mutta yöllä - aamulla oli tilapäisesti poutaista. Iltapäivällä ja illalla etelästä tuli jälleen lumisateita; myöhemmin kuuroina ja sumun kera leudomman ja kostean ilmamassan alettua tulla kaakosta alueelle. Etelän ja idän väliset tuulet olivat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia; tyynintä illalla. Lämpötila oli aluksi etelärannikon parista pakkasasteesta sisämaan -5 ja -10 asteen välille, mutta illalla etelärannikolla leudontui jo lieväksi suojaksi ja sisämaassa pariin pakkasasteeseen.
Sunnuntai 10.2.2013: Korkeapaine pysyi yhä pohjoisessa melkein sijoillaan - liikkui vähän enemmän Jäämerelle. Baltiaan muodostui taas oma pieni matalapaine, jonka keskus sijoittui illalla Suomenlahdelle. Matalapaine kierrätti kaakosta leutoa ja kosteaa ilmamassaa; sää pysyi koko ajan täyspilvisenä sekä utuisena - ajoittain sumuisena. Etelän ja idän väliset tuulet olivat heikkoja - ajoittain oli tyyntä. Lumi- ja räntäsateita tuli ajoittain kuurottaisesti; illalla yhä vähemmän. Lämpötila pysyi koko ajan etelärannikon +1 asteen paikkeilta sisämaan 0 ja -2 asteen välille. Lievä suojasää vallitsi täten eniten Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.
Luontohavaintoja viikolta 6 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite paksuuntui tällä viikolla huomattavan paljon lumisateista, joita tuli monena päivänä ja eniten ti - pe välillä. Uuden lumen kertymäksi tuli monin paikoin jopa 20 - 30 cm, jolloin lumipeitteen kokonaispaksuus vaihteli viikon lopussa läntisimmissä osissa laajasti 10 - 50 cm välillä ja suunnilleen linjan Salo - Tampere itäpuolella 50 cm paksumpia hankia alkoi esiintymään varsin yleisesti. Viikon lievät suojasäät sulattivat - tiivistivät hankia korkeintaan parin - kolmen sentin verran.
Puustoonkin tarttui runsaita lumitaakkoja etenkin etelärannikon lähellä, jossa osa lumisateista oli märän tarttuvia; etenkin ti - ke tienoilla lehtipuustokin oli hetken hyvin kuorruttunutta ennen tuulen osittaista varistamista. Sunnuntaina suojasää tosin alkoi varistaa osan lumesta pois laajemminkin ainakin Uudellamaalla - Kymenlaaksossa / etelärannikolla.
Vesistöjäiden tilanne pysyi koko viikon lähes ennallaan, joskin jäidenkin päälle satoi monin paikoin runsaasti uutta lunta. Se puolestaan alkoi eristämään pakkasten vaikutusta entistä enemmän ja siten hillitsemään jäiden paksuuskasvua. Järvissä jäiden paksuus pysyi pääasiassa 30 ja 40 cm välillä ja paikoin yli. Joissa jää alkoi paikoin syöpyä virtaamisen mukana pois sään pysyttyä tasaisehkon leutona. Suomenlahdella länsiosan ulapalla jatkui vaihteleva ja osittain sula jäätilanne ja vain sisälahdissa, rantaviivan tuntumassa sekä laajemmin itäosissa yhtenäinen jääpeite kattoi aluetta. Merijäidenkin päälle satoi yhä paksumpaa lumipeitettä. Sisälahdissa jäiden paksuus vaihteli länsiosan 15 sentistä itäosan yli 40 cm saakka.
Routatilanteeseen ei myöskään tullut merkittäviä muutoksia; länsiosissa uutta suojaavaa lunta tuli lisää, joka ehkäisi roudan paksuuntumista; siellä oli paikoin routaa kuitenkin 10 ja 20 cm välillä. Koko talven paksulumisina pysyneillä Varsinais-Suomen - Satakunnan itäpuoleisilla alueilla routaa oli edelleen hyvin vähän tai ei juuri ollenkaan.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment