Thursday, August 29, 2013

Viikon 34 sää vuonna 2013: Pääosin poutaa ja normaalia lämpimämpää; ma ja to sateita ja viikonlopun viileys öisin korostunutta (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 34 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Jakson sää oli lämpöoloiltaan alussa vielä tavanomaista lämpimämpi, mutta viikonloppuna oli viileämpää. Maanantai oli nopeavaihteluisena osaksi sateinen, mutta myös lämpimin; ennen lännestä tulleita rintamasateita ma yö - aamu oli vielä erittäin lämmin ja kostea. Sitten to saakka vallitsi kuivempi ja heikkotuulinen länsivirtaus ja Baltiasta ajoittain ulottuneiden yläpilviharsojen vaihtelevapilvinen sekä öisinkin yhä varsin lämmin kesäsää. Torstaina kylmä rintama ylitti alueen luoteesta kuurottaisine sateineen ja viikon ainoine paikallisine ukkosineen. Sen myötä ennen lännestä tullutta korkeapainetta perjantain pohjoistuuli muutti ilmamassan viikonlopuksi viileämmäksi kumpupilvisessä säässä. La ja su olivat sitten aurinkoisempia ja heikkotuulisia Fennoskandian korkeapaineessa. Etenkin sisämaassa yölämpötilat olivat tyynessä ja kuivailmaisessa säässä kuitenkin alhaisia pe - su; ensimmäisen kerran pitkään aikaan minimilämpötilat olivat n. +5 astetta, vaikka päivälämpötiloissa palattiin pe tilapäisten alle +20 asteen lukemien jälkeen yli +20 asteen lukemiin. Hallaa ulottui pe-la yönä eteläisimmillään Pohjanmaalle. Terminen kesä jatkui silti tukevasti edelleen, vaikka hieman syyskesäisempää ilmaa tulikin loppuviikolla maistiaisiksi.

Euroopan mittakaavassa hellekesää pysyi vielä aluksi Itä-Euroopassa ja melko laajasti Länsi-Venäjällä; yli +30 asteen lukemiin päästiin kuitenkin enää lähinnä vain Mustanmeren länsipuolella. Välimeren helteet olivat tosin vielä kuumuushuipentumassa viikon alussa; Espanjan - Portugalin eteläosissa oli aluksi yli +40 astetta! Manner-Euroopassa länsiosat olivat aluksi normaalikesäisiä, mutta ke - to hellettä palasi sinnekin Britteinsaarten eteläosia myöten uuden korkeapaineen kera. Loppuviikolla suursäätilassa tapahtui selkeä muutos; pe korkeapaine vahvistui aluksi Skandinaviaan ja sitten se jäi yhä vahvempana koko Fennoskandiaan. Tämän myötä Länsi-Venäjän pohjoisosissa voimistuneiden matalapaineiden jälkipuolella Vienanmeren ja Uralin välille alkoi purkautua Jäämereltä laajasti ensimmäinen syksyisen viileä pohjoisvirtaus. Atlantin matalapaineiden reitti suuntasi Islannin yli Jäämerelle, mutta yksi osakeskus siirtyi Britteinsaarten yli kaakkoon pe - su ja päätti Länsi-Euroopan helteen; viikon loppuun mennessä hellettä jäi enää vain Välimerelle ja Mustanmeren - Kaspianmeren lähialueille.

Syksyn ruskaa alkoi jo ilmenemään monin paikoin kirkkaina väreinä viikon mittaan Pohjois-Lapissa, Kuolanniemimaalla ja Vienanmeren - Uralin välillä Jäämeren läheisillä alueilla. Tällä kuluvalla viikolla 35 etenkin tuolla Venäjän alueella ruska on etenemässä selvästi eteen päin etelämpänäkin ja Lapissakin laajemmin.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 19.8.2013: Itä-Euroopasta Länsi-Venäjälle ulottui korkeapaine, jonka alueella oli helteistä ja etenkin Mustanmeren länsipuolella vielä erittäin kuumaa. Islannin tienoilta Norjanmerelle ulottui laajan ja voimakkaan matalapaineen keskusalue, jossa oli useita osakeskuksia. Siihen liittyen kylmä okluusiorintama ylitti lännestä Suomen ja karkoitti hyvin lämpimän ja kostean ilmamassan Venäjälle. Manner-Euroopassa liikkui pieni matalapaine ukkosineen kohti Baltiaa. Tarkastelualueella ennen rintaman ylitystä yöllä - aamulla oli hyvin utuista ja laajasti muodostui sumupilvikantta. Rintaman ylityksessä esiintyi rankkaa kuurottaista sadetta ilman ukkosta; jo aamulla lännessä sekä aamupäivän - alkuiltapäivän aikana idässä. Heti rintamasateiden ylityksen jälkeen utu ja sumupilvikansi hälvenivät nopeasti ja jäljelle jäi etääntyvää rintaman takaosan verho- ja hahtuvapilvilauttaa. Sitten iltapäivän aikana esiintyi hajanaisesti kumpu- ja kumpukerrospilviä, mutta illalla selkeni lähes kokonaan lukuun ottamatta hajanaisia untuvapilvilauttoja. Lounais-etelätuuli voimistui ennen rintamaa kohtalaiseksi - navakaksi, mutta rintaman jälkeen tuulet kääntyivät pian länteen ja olivat loppupäivän enimmäkseen heikkoja. Yölämpötila oli enimmäkseen jopa +16 ja +19 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla ja lounaassa. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; viimeiseksi poutaantuneessa itäkolkassa vähän alle. Loppuillalla oli edeltänyttä yötä viileämpää vajaan +15 asteen lukemineen.

Tiistai 20.8.2013: Mustanmeren tienoilta koilliseen jäi ulottumaan vielä hellekorkeapainetta; kuuminta yhä Mustanmeren länsipuolella. Helleilmamassan luoteisreunalla Baltiaan tuli manner-Euroopasta pieni matalapaine pullistaen etelä-kaakkoispuolista hellettä rajannutta rintamasysteemiä etelästä takaisin kohti Suomea. Toinen korkeapaine vahvistui Britteinsaarten - Ranskan tienoille ja Islannin - Norjanmeren matalapaine heikkeni vähän. Tarkastelualueella yöllä oli paikoin usvaa. Baltiasta käsin ulottui etenkin etelärannikolle koko päivän untuva- ja harsopilviä lauttoina ja vyöhykkeinä; aurinko kuulsi kuitenkin niiden läpi. Lisäksi iltapäivällä sisämaassa esiintyi kumpupilviä osittain lauttaantuneina. Länsi-lounaistuulet olivat heikkoja; illalla oli enimmäkseen tyyntä. Yölämpötila oli sisämaassa +10 ja +14 asteen välillä ja etelärannikolla +15 asteen vaiheilla. Päivälämpötila oli +20 ja +23 asteen välillä.

Keskiviikko 21.8.2013: Länsi-Eurooppaan vahvistunut uusi korkeapaine siirtyi idemmäksi, toi uutta hellettä ja alkoi vähän sulautua Mustanmeren pohjoispuolelle jääneeseen hellekorkeapaineeseen. Norjanmeren matalapaine siirtyi vähitellen Jäämerelle ja sen kierrättämä uusi kylmä rintama saapui luoteesta Skandinaviaan ja Lappiin; läheni illalla Etelä-Suomea. Baltiassa kehittynyt pieni matalapaine helleilman rajalla siirtyi rintamasysteemeineen Venäjälle ja siirsi hellettä kaakommaksi. Tarkastelualueella Baltiasta ulottunut yläpilviharso velloi yöllä näyttävästi kuutamon edessä, mutta alkoi vetäytyä itään ja kaakkoon pois aamun ja aamupäivän aikana; vähän hajanaista untuvapilvilauttailua jäi silti jäljelle. Lisäksi sisämaassa oli taas iltapäivällä kumpupilvisyyttä. Illalla oli vähän aikaa lähes selkeää, mutta em. uuden rintaman etummaiset yläpilviharsot alkoivat saapua luoteesta. Aluksi oli tyyntä - lähes tyyntä, mutta iltapäivällä länsituulet vallitsivat heikkoina. Illalla oli taas tyynempää. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla - vähän yli ja etelärannikolla +12 ja +15 asteen välillä. Päivälämpötila oli +20 ja +23 asteen välillä.

Torstai 22.8.2013: Mustanmeren hellekorkeapaine heikkeni ja manner-Euroopassa olleen korkeapaineen painopiste alkoi siirtyä Norjan länsireunalle edellisiltana muodostuneen korkeapaineen suuntaan; illalla se korkeapaine vahvistui Skandinaviaan. Länsi-Euroopassa jatkui helle. Jäämerelle siirtyneen matalapaineen kierrättämä kylmä rintama ylitti päivän aikana luoteesta Etelä-Suomea ja sen koillispäässä Länsi-Venäjän pohjoisosissa matalapainetoiminta voimistui. Läntinen matalapainetoiminta pysyi Britteinsaarten länsipuolella, vaikka itse saarilla oli epävakainen alue edellisillasta alkaen. Tarkastelualueella em. rintaman verho-sadepilvisyys kattoi aamuun mennessä taivaan yleisesti ja kuurottaisia sateita tuli aamupäivällä - iltapäivällä monin paikoin; osa sateista oli rankkoja ukkosen kera. Yksittäisillä paikoilla ei satanut ja aurinko pilkisti välillä. Illalla rintamapilvisyys hajaantui etelään, mutta yksittäisiä uusia sadekuuroja syntyi vielä ennen auringon laskua pulleista kumpupilvistä; puoleen yöhön mennessä selkeni kokonaan. Aluksi oli enimmäkseen tyyntä - länsituulet olivat heikkoja. Rintaman ylityksen myötä luoteis-pohjoistuulet voimistuivat ajoittain kohtalaisiksi iltapäivästä alkaen. Yölämpötila oli +10 ja +15 asteen välillä; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla.

Perjantai 23.8.2013: Korkeapaine oli vahvistunut Skandinaviaan ja se alkoi päivän aikana entisestään vahvistuen siirtyä enemmän Suomen päälle. Matalapainetta oli Vienanmeren itäpuolella syöttäen länsipuolellaan viileää ilmaa Jäämereltä osin Suomeen ja etenkin Venäjälle. Atlantin matalapainetoiminnasta tuli Islantiin uusi voimakas matalapaineen osakeskus ja se toi rintamasysteemin Britteinsaarille lännestä. Mustanmeren pohjoispuolen hellealue pieneni yhä, mutta Länsi-Euroopassa jatkui vielä helle. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli kokonaan selkeää kuulaan kirkkaassa viileämmässä ilmamassassa. Iltapäivällä syntyi ohuita kumpupilviä, jotka lipuivat tuulten mukana sisämaasta merellekin ja lauttaantuivat vähän. Illalla selkeni muutoin, mutta hajanaista untuvapilvilauttailua saapui pohjoisesta. Pohjoistuulet olivat heikkoja - etenkin iltapäivällä kohtalaisia. Illalla tyyntyi lännestä alkaen lähes kokonaan. Yölämpötila oli sisämaassa +6 ja +10 asteen välillä ja etelärannikolla +10 ja +14 asteen välillä. Päivälämpötila jäi +17 ja +20 asteen välille.

Lauantai 24.8.2013: Korkeapaine jäi aloilleen Fennoskandiaan. Sen pohjoispuolella Jäämereltä siirtyi uusi voimakas matalapaine kohti Uralia tuoden yhä syksyisemmän koleaa säätä Vienanmeren itäpuolelle; osa sen rintamasysteemeistä ulottui Lappiin. Islannin tienoille jäi matalapaine ja siitä alkoi irrota eteläkaakkoon Britteinsaarten yli osakeskus rintamasysteemeineen ja kuuro-ukkossateineen päättäen Länsi-Euroopan helteen. Tarkastelualueella oli lähes selkeää; pohjoisesta ajelehti alkupäivällä hajanaista untuvapilvilauttailua, mutta illalla se väheni ja lopulta poistui. Iltapäivällä oli lisäksi hyvin vähäistä ohutta kumpupilveä sisämaapainotteisesti. Ilma oli kuulaan kirkasta. Tuulet olivat pääasiassa hyvin heikkoja ja tyyntä oli etenkin yöllä - aamulla ja illalla; iltapäivällä pohjoisen ja idän väliset tuulet olivat selvimpiä eteläisimmissä osissa. Yölämpötila oli etelärannikolla +10 asteen vaiheilla ja sisämaassa +4 ja +8 asteen välillä; paikallista hallaa kurkotti eteläisimmillään Pohjanmaalle. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; idässä viileintä.

Sunnuntai 25.8.2013: Korkeapaine pysyi yhä paikoillaan Fennoskandiassa, mutta illalla se alkoi venyä itä-länsisuunnassa. Uralille jäi matalapaine kierrättämään Venäjälle Jäämereltä yhä laajemmin syksyisen viileää ilmaa; hellettä sinnitteli vielä Mustanmeren äärellä. Voimakas matalapainetoiminta pysyi reitillä Islannin länsipuolelta Jäämerelle. Britteinsaaria ylittänyt toinen matalapaine matkasi sateineen ja ukkosineen manner-Euroopassa kaakkoon kohti keskistä Välimerta. Tarkastelualueella sää oli laajoilla alueilla täysin selkeää ja kuulaan kirkasta; vain illalla alkoi ilmaantua vähäisiä untuvapilvilauttoja. Tuulet olivat yöllä - aamulla ja loppuillalla tyyniä, mutta aamupäivän ja illansuun välillä pohjoisen ja idän välisiä heikkoja tuulia virisi ajoittain. Yölämpötila oli etelärannikolla taas +10 asteen vaiheilla ja sisämaassa +5 ja +8 asteen välillä; hallanvaara oli Pohjanmaalla nyt vähäisempi. Päivälämpötila oli +19 ja +22 asteen välillä; lämpimintä lounaassa.

Alkaneen viikon 35 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Viikkoa on kulunut taas jo torstaihin saakka, joten ma - to on jo toteutunutta säätä; se on kuitenkin ollut lähes täysin sellaista, kuten viime viikkosääraporttini ennusteessa arvioin eli vähäpilvisen aurinkoista ja normaalia lämpimämpää loppukesää. Tarkemmat sen ajan kuvaukset teen seuraavassa viikkosääraportissa, joten seuraavaksi ennustetta tästä hetkestä eteen päin.

Alkuviikolta jatkunutta korkeapaineen jonoa on vallinnut tänään Länsi-Euroopasta Baltian yli Venäjälle. Matalapaineiden reitti on ollut Islannin tienoolta Jäämerelle Lappia hipoen. Korkeapaine on kuitenkin jo heikkenemässä Baltian kohdilla ja lännessä se asettuu loppuviikoksi Britteinsaarten länsi-lounaisreunalle vahvistuen siellä. Tämä alkaa päästää jatkossa lännestä matalapainetoimintaa Fennoskandiaan ja tarkastelualueelle >>

Tänään torstaina Pohjois-Itämerelle ja Baltiaan on tullut pienen matalapaineen kera jo epävakaista säätä, josta on ulottunut runsasta yläpilvisyyttä tarkastelualueellekin. Tämä epävakaisempi alue ulottuu huomenna pe etenkin etelärannikolle; pilvisyys on runsasta ja kuurosateita voi tulla jo yöstä alkaen mahdollisesti ukkosenkin kera. Yölämpötila on +10 asteen molemmin puolin; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila jää sateisimmilla paikoilla +15 asteen vaiheille ja muutoin päästään lähes +20 asteeseen. Tuulet ovat heikkoja.

Lauantaina matalapainejonoa on jo muodostunut enemmän Skandinaviasta itäkaakkoon Suomen lounaiskulmaa hipoen ja kuurosateinen epävakaisuus jatkuu. Aurinkoakin tosin pilkahtelee välillä. Ilmamassa on yhä melko lämmintä; yölämpötilat ovat yleensä reilussa +10 asteessa ja päivällä poutahetkillä on mahdollisuudet +20 asteen lähelle. Sunnuntaina näyttää lännestä tulevan voimakkaampi matalapaine Etelä-Suomen yli, jolloin runsaammat sateet ovat mahdollisia ja silloin päivälämpötilat jäävät lauantaita alemmiksi. Näissä viikonlopun sateissa voi olla sekä la että su seassa ukkosta etenkin meren äärellä.

Ensi viikon 36 alkupuolella matalapaineet näyttäisivät ottavan taas pohjoisempaa reittiä Jäämerelle, kun tuo em. Britteinsaarten länsireunan korkeapaine alkaisi siirtymään idemmäksi Eurooppaan. Se tietäisi manner-Eurooppaan vielä jopa uutta hellettä ja tänne Suomeenkin voisi kesäistä lämpöä ulottua lounaistuulilla jossakin vaiheessa, mutta toisaalta Fennoskandia säilynee epävakaisena lännestä tulevien rintamien kera. Tästä teen kuitenkin vielä sunnuntaina tarkennuksen...

Euroopan mittakaavassa tämän kuluneen viikon 35 alussa Länsi-Venäjän pohjoisosat saivat siis jo ensimmäisen syksyisen tuulahduksen halloineen ja paikoin jopa yöpakkasineen. Manner-Euroopassa lämpeni alkuviikolla uudestaan helteen rajamaille ja Fennoskandiassakin oli yhä laajasti hyvin kesäistä; pääosa helteistä on kuitenkin pysynyt enää lähinnä vain Välimerellä ja vähän Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolilla. Nyttemmin myös Länsi-Venäjän pohjoisosissa on silti ollut kesäisempää Jäämeren läheisiä osia lukuun ottamatta ja sama jatkuu viikon lopunkin, joskin osittain on epävakaistakin.

Manner-Euroopassa puolestaan viilenee vähän tänä viikonloppuna, kun tuo Britteinsaarten länsireunan korkeapaine kierrättää pohjoispuolitseen länsiluoteesta mereistä ilmamassaa sinne Fennoskandiaan tulevan matalapainetoiminnan avustuksella. Ensi viikolla 36 siellä olisi tosiaan vuorossa uusi loppukesäinen helleaalto...

Päivitys sunnuntaina 1.9.2013 klo. 20:45: Sääennuste on pitänyt varsin hyvin paikkansa; tosin pe ja la sateet jäivät varsin vähäisiksi kuuroiksi, vaikka Suomenlahdella ukkosteli paikoin kumpanakin päivänä. Tänään sunnuntaina toisaalta okludoituvan rintaman mukana tuli alkupäiväpainotteisesti hyvinkin rankkoja kuurottaisia sateita paikoin ukkosten kera, joista aiheutui paikoin äkkitulvimista mm. taajamissa.

Alkavalla viikolla 36 on toteutumassa aikaisemmassa ennusteessa nähty skenario melko hyvin. Aluksi kuitenkin huomenna maanantaina Etelä-Skandinaviassa muodostuva uusi matalapaineen osakeskus siirtyy Etelä-Suomea viistäen Baltian yli itäkaakkoon. Se runsastuttaa pilvisyyttä uudelleen ja etenkin etelärannikon tuntumaan voi taas ulottua hetken aikaa sateita. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila on +15 asteen vaiheilla - vähän yli; lämpimintä poutaisimmilla alueilla.

Sitten tuo matalapaine siirtyy Mustanmeren pohjoispuolelle, missä se näyttää jäävän pyörimään paikalleen useaksi päiväksi. Samalla korkeapaine on asettumassa lännestä manner-Euroopan kautta Suomen eteläpuolelle tuoden länsikauttaan mukanaan kesäisen lämmintä ilmaa ja manner-Eurooppaan tosiaan vielä uuden helleaallon >>

Tiistaina vaikuttaa vielä em. matalapaineen jälkipuolen pohjois-koillisvirtaus, mutta se ei ehdi tuomaan kovin viileää ilmaa, kunnes jo keskiviikkona manner-Euroopan korkeapaineesta ulottuu vahva selänne Suomeen ja uusi lämpöaalto kehittyy; ti - ke pilvisyys on vaihtelevaa ja lämpötila on öisin yhä enimmäkseen n. +10 astetta ja päivisin +16 ja +19 asteen välillä.

Sitten to - pe aikana korkeapaine venyisi pitkulaiseksi ulottuen Itä-Euroopasta Suomen kautta Vienanmeren itäpuolelle; lounaisvirtauksessa vähäpilvisen aurinkoisessa poutasäässä päivälämpötilat voivat kohota +20 asteen vaiheille ja öisin on yhä n. +10 astetta; leudointa rannikolla.

Viikonloppuna la - su Pohjois-Atlantin matalapaineet saattavat alkaa vaikuttaa taas enemmän, mutta niiden kulkureitti olisi vielä varsin pohjoinen ja lähinnä Lappi olisi saamassa niistä osansa. Melko lämmin sää näyttäisi yhä jatkuvan ja halloista ei olisi mitään vaaraa... Lisää ennusteita seuraavassa viikkosääraportissa.

Lopuksi vielä arvioita syksyn etenemisestä lähipäiville Euroopan mittakaavassa; oikeastaan ainoa paikka syksyn etenemiselle tulee alkavalla viikolla 36 olemaan Vienanmeren ja Uralin välinen alue, jossa viilenee taas tuon em. matalapaineen asettuessa Mustanmeren pohjoispuolelle. Ko. syksyalueella alkaa esiintyä yöpakkasia ja sieltä viileyttä kiilautuu kapeasti etelään Suomen itäpuolella tuon em. matalapaineen länsi-luoteisreunalla. Sen sijaan Lappiinkin saadaan em. lämpöaaltoa kunnolla ja syksyn eteneminen / alkaminen viivästyy siellä.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
 
Luontohavaintoja viikolta 34 - 2013: Normaalia lämpimämmät säät kirittivät kasvukautta jo noin 3 viikkoa edelle normaalista ajankohdan aikataulusta. Sen mukaan >>

Pietaryrtti (Tanacetum vulgare), rantakukka (Lythrum salicaria) ja pujo (Artemisia vulgaris) olivat jo lähes kaikilta kasvustoiltaan lopettaneet kukintansa, mutta varsinkin rantakukka alkoi paikoin kukkimaan uudestaan hyvinkin runsaasti lisähaaroista; näin etenkin etelärannikon tuntumassa, jossa edellisviikolla palautunut kuivuuden jälkeinen kosteus ilmeisesti edesauttoi sitä. Saunakukan (Tripleurospermum inodorum) uusintakukinta jatkui monin paikoin runsaana. Maitohorsman (Chamerion angustifolium) ennenaikainen kuihtuminen eteni yhä voimakkaampana; ruostesieniruskeaksi tai punaoranssisen ruskaisaksi muuttuneet kasvustot alkoivat olla pääosassa. Ennenaikainen kuihtuminen alkoi koskea sananjalkaakin (Pteridium aquilinum).

Puistoissa ja puutarhoissa nurmikoiden kasvu jatkui normaalin vihreänä ja nopeana. Pitkä poutajakso (Lukuun ottamatta torstain sataneita paikkoja) maanantaista tälle kuluvalle viikolle saakka ei enää juurikaan onnistunut aloittamaan kuivuusongelmia uudestaan edes nurmikoiden paahdepaikoilla, koska pimentyneiden öiden ja laskeneen auringonkaaren takia haihtuminen on jo huomattavasti vähentynyt.

Edeltäneen viikon 33 sateiden myötä sienien valtakausi alkoi nopeasti ja sammaletkin vihertyivät; nämäkin ovat hyötyneet vähentyneestä haihtumisesta tälle kuluvalle viikolle jatkuneessa poutasäässä. Esim. Espoon Tapiolassa nurmikoillekin on noussut paljon sieniä.

Puutarha- ja puistokukinnassa kukintaansa jatkoivat vielä loppusävytteisesti tarhapiiskuista (Solidago sp.) myöhäiset, kompassikukka (Silphium perfoliatum), monet päivänsilmät (Heliopsis sp.), kultapallo (Rudbeckia laciniata "Goldball"), japaninjaloangervot (Astilbe japonica hybr.) sekä jotkut myöhäiset nauhukset (Ligularia sp.), kuten soihtunauhus (Ligularia X hessei). Tuoksuasterin (Aster novae-angliae) kukinta sen sijaan runsastui selvästi. Komeaan kukintavaiheeseen oli tullut jo viikon kasvina esittelemäni jättiläisheinälaji >> Viikon 34 kasvivalokuva: Elefanttiheinä (Miscanthus sinensis).

Syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinnassa vaaleanpunainen vaihe voimistui ja yleistyi selvästi. Pallohortensialla (Hydrangea arborescens "Grandiflora") puolestaan voimistui neuvottomissa kukissaan vihreät sävyt. Maakkian (Maackia amurensis) kukinta loppui vähitellen.

Hedelmäkypsymisessä myöhäisimmät mustaselja (Sambucus nigra) ja viinirypäleet (Vitis sp.) alkoivat viimein kypsyttää marjojaan puolikypsään vaiheeseen. Suomenpihlaja (Sorbus hybrida), ruohoselja (Sambucus ebulus), marjaomenapensas (Malus toringo var. sargentii) ja myöhäiset orapihlajat (Crataegus sp.) kypsyttivät marjojaan puolikypsän ja täysikypsän välillä. Syysomenalajikkeiden (Malus sp.) satokausi jatkui vielä joidenkin lajikkeiden osalta. Myöhäiset luumut (Prunus sp.) alkoivat kypsyä.

Häilyvää esiruskaa esiintyi varhaisimmin ruskaantuvilla puilla ja pensailla samaan tapaan kuin edeltäneellä viikolla 33, mutta tällä kuluvalla viikolla 35 ruskan ensimmäisten etenemisten merkkejä on alkanut tulla näiden esiruskasävyjen vahvistumisina. Näin esim. ensimmäisen ruskavaiheen metsävaahteroilla (Acer platanoides), kaikilla villiviineillä (Parthenocissus sp.), joillakin pensasangervoilla (Spiraea sp.), pikkuherukalla (Ribes glandulosum), joillakin kotipihlajilla (Sorbus aucuparia) ja yksittäisillä tuomilla (Prunus padus). Punasaarnella (Fraxinus pennsylvanica) näkyi paikoin jo kirkastakin ruskasävyä. Etuaikainen kasvukausi on ehkäpä virittämässä ensimmäisiä kirkkaita ruskasävyjä vähän etuajassa, joka alkaa selvitä kunnolla syyskuun ensimmäisellä viikolla...

Härmän ja ruostesienien esiintymisessä ei tapahtunut merkittävää muutosta edellisviikkoon nähden; koivut (Betula sp.) säästyivät edelleen sellaiselta invaasiovaleruskalta, millaista ruostesienet tekivät edellisvuosina hyvin runsaasti jo elokuun lopussa. Istutetun puuston piirissä ruostesienivaurioita ilmeni sen sijaan edelleen joillakin paikoilla hyvin runsaasti metsävaahteralla (Acer platanoides) ja puistolehmuksella (Tilia X vulgaris); osa näistä metsävaahteroista oli varistunut siksi jopa jo alastomaksi!

Puistolehmuksen kirvaongelmat alkoivat kuitenkin jäädä jo taakse; uuden kirvanesteen kertyminen oli jo paljon vähentynyt; niinpä ennenaikaista ruskaantumista ei tullut siitä johtuen juurikaan enää lisää. Kirvanestemustuneita lehmuslehvästöjä säilyi kuitenkin yhä yleisesti.

Maaseudun peltoviljelyssä maanantain jälkeen alkanut poutasää torstain pientä sadekeskeytystä lukuun ottamatta palautti viimeisten viljojen puinnin kiireiseen loppuvaiheeseen. Samalla syksyllä tehtävät ns. syysviljojen (Ruis ja syysvehnä) kylvöt pääsivät kunnolla vauhtiin.

Maaperän kosteus on säilynyt jo syyskesäiseen tapaan varsin hyvin aurinkoisen poutaisesta säästä huolimatta, kun haihtuminen on vähentynyt ja öiden kastekosteus on lisääntynyt. Edeltäneen viikon 33 rankkasateista tullut liikamärkyys kuitenkin poistui. Vesistöissä jokien virtaamat olivat jo palautuneet normaaleiksi ja siinä ne suunnilleen pysyivät kuitenkin vähän laskien tämän kuluvan viikon aikana.

Vesistöjen pintavesilämpötiloissa järvien osalta lukemat pysyivät koko viikon noin +16 ja +19 asteen välillä varsin tasaisesti. Tällä kuluvalla viikolla 35 sama on pätenyt, mutta paikoin on päästy vielä +20 asteen vaiheillekin pitkässä lämpimässä poutasäässä. Suomenlahdellakin pintavesilämpötilat pysyivät varsin tasaisesti +16 ja +19 asteen välillä; sisälahdissa lämpimintä. Sama on jatkunut tällä kuluvalla viikolla 35. Jatkossa vesien viileneminen on hyvin hidasta normaalia lämpimämpänä jatkuvan sään ansiosta.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat.

No comments: