Tarkastelualueelle saapui talvi viimein kunnolla viime viikon lopussa, mutta vain hetkellisesti. Se kuitenkin huipentui kuluvan viikon ma-ti välisenä yönä ensimmäisiin paikoin ankariinkin ja vähintään kohtalaisiin pakkasiin. Siksi nyt on vuorossa perinteiseen pakkasseurantaani ensimmäinen osa tämän talven osalta.
Tämä pakkasjakso on kuitenkin jo ehtinyt päättymään julkaistaessa tätä torstain 12.12.2013 kohdalle. Lisäksi koko joulukuun lopun vaikuttaessa ajoittain erittäinkin leudolle on se jäämässä vielä pitkään talven kylmimmäksi hetkeksi...
Pakkasjakso sai alkunsa, kun Itsenäisyyspäiväksi Suomen lounais-eteläpuolelle tuli voimakas myrskymatalapaine (Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin rajuja tuulia). Seuraavana päivänä lauantaina se siirtyi Suomen kaakkoispuolelle ja samaan aikaan Lappiin muodostui pakkaskorkeapaine; näin ollen koillisesta pääsi virtaamaan Etelä-Suomeenkin kylmää ilmaa ja sää alkoi pakastua. Sunnuntaina Lapin pakkaskorkeapaineessa kylmyys huipentui selkeässä ja tyynessä säässä erityisen ankariksi pakkasiksi alkaen Kilpisjärven tienoilta ja leviten su-ma yöksi laajasti Lappiin ja Koillismaalle (Ilta Sanomien jutut; Viime talven pakkasennätys meni rikki ja -40 astetta meni epävirallisesti rikki Kilpisjärvellä!) - minimilämpötilat jopa -35 ja -40 asteen välillä! Samaan aikaan kuitenkin su-ma Baltian eteläosia ylitti itään toinen matalapaine, jonka takia Etelä-Suomessa tuuli kääntyi tilapäisesti vähän leudommalle idän-kaakon kantille; pakkanen ei päässyt vielä kiristymään tarkastelualueella merkittävästi.
Pakkasjakson huipennus tuli sitten ma-ti välisenä yönä noin puoliltaöin, kun Lapin pakkaskorkeapaine venyi nopeasti maanantain aikana Etelä-Suomen yli Itämerelle selänteenä. Näin ollen sää tyyntyi ja selkeni ma illalla ja se tiesi tietenkin pakkasen kiristymistä. Lapin hyvin ankara pakkanen ei kuitenkaan ehtinyt enää kiertymään etelämmäksi muutoin kuin kapeana kiilana Pohjois-Karjalan tienoille; pakkaseurannassa käyttämälläni tarkastelualueella tämä tiesi sitä, että puoleenyöhön mennessä juuri itäisimmissä osissa pakkanen kerkesi täpärästi kiristymään hyvin ankaraksi eli paikoin jopa -30 asteen vaiheille, mutta muualla jyrkän kontrastisesti pakkanen ehti olla vain kohtalaista eli ei saavutettu -20 asteen rajaa.
Lapissa ja osin länsirannikolla alkoi leudontumaan jo osaksi maanantaina illalla, mutta tarkastelualueella selvemmin vasta tiistaina alkuyöllä - varhaisaamulla. Lapin leudontuminen oli suorastaan ennätyksellistä keskiviikkoon mennessä rajuudeltaan ja nopeudeltaan, mikä tässä myös mainittakoon. Ankarat pakkaset muuttuivat siellä n. vuorokaudessa jopa usean asteen suojasääksi! >> Hesarin juttu: Lapissa odotetaan lämpötilan nousuennätystä – 40 asteen pakkasesta suojakeliin.
Alle olen listannut jälleen näistä lämpötilaseurannoistani tutut paikkakunnat. Lämpötila-arvot on poimittu alle myös tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.
Maanantain 9.12.2013 alimmat iltalämpötilat: Maarianhamina -7 astetta, Turku -10 astetta, Salo -12 astetta, Pori -11 astetta, Hämeenlinna -14 astetta, Tampere; Härmälä -14 astetta, Tampere; Siilinkari -8 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -9 astetta, Vantaa -13 astetta, Hyvinkää -16 astetta, Lahti -13 astetta, Kouvola -13 astetta, Porvoo -13 astetta, Lappeenranta; Lepola -10 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -13 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -8 astetta, Mikkeli -12 astetta, Jyväskylä -15 astetta, Savonlinna -20 astetta, Joensuu -20 astetta ja Ilomantsi -25 astetta.
Tiistain 10.12.2013 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -6 astetta, Turku -11 astetta, Salo -13 astetta, Pori -10 astetta, Hämeenlinna -12 astetta, Tampere; Härmälä -11 astetta, Tampere; Siilinkari -10 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -10 astetta, Vantaa -14 astetta, Hyvinkää -16 astetta, Lahti -13 astetta, Kouvola -15 astetta, Porvoo -12 astetta, Lappeenranta; Lepola -13 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -17 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -9 astetta, Mikkeli -14 astetta, Jyväskylä -12 astetta, Savonlinna -24 astetta, Joensuu -24 astetta ja Ilomantsi -30 astetta.
Kyseessä oli siis yksi pakkashuipentuman hetki, mutta listauksiin se tuli esille kahden eri vuorokauden minimilämpötiloina sen jakauduttua puolenyön molemmin puolin ma ja ti välisenä yönä. Maanantaina oli siis kyse illan aikana saavutetuista sen vuorokauden alimmista lukemista ja tiistaina puolestaan varhaisyön aikana tulleista minimilämpötiloista juuri ennen nopeaa suojasäälle lauhtumista.
Tuossa yllä olevat kahdet listaukset käsittelen siksi tarkempana analyysinä yhdessä köntässä >> Alkutalvelle tyypilliseen tapaan lauhduttavina elementteinä esiintyivät tuttuun tapaan tietenkin vielä jäätön ja pintavesiltään pääosin yli +5 asteinen merialue: Suomenlahti, Pohjois-Itämeri ja Selkämeri. Toisaalta myös suurimmat järvet olivat vielä ulapoiltaan sulia, joka ilmeni Tampereen Siilinkarilla muuhun kaupunkiin verrattuna miedompana pakkasena. Merialueiden leudontavat vaikutukset olivat suurimmillaan Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa. Leudomman pakkasalueen kylmyyspisteiksi muodostuivat Uudenmaan ja Kymenlaakson sisämaaosat. Itärajalla puolestaan -30 asteen saavuttaminen oli yllättävää kylmyyttä jyrkkänä kiilana Lapista. Koko pakkashuipentuman alimpien lämpötilojen saavuttuminen koko alueella jakautui melko sattumanvaraisesti jommalle kummalle vuorokauden puolelle, mihin vaikutti mm. paikalliset ohuet sumu- ja hahtuvapilvilautat ja tuulten tyyntymisen aikataulut. Toisaalta aivan länsirannikolla ja lounaissaaristossa minimilukemat tulivat jo maanantain puolella siksi, kun sieltä alkoi lounaistuulinen leudontuminen ensimmäisenä.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment