Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 48 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 2.12.2013 kohdalle tapahtui lauantaina 28.12.2013 klo. 23:55.
Yleiskuvaus viikon 48 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Talvi yritti tulla tällä jaksolla ensimmäisen lievän - kohtalaisen kerran lähinnä sisämaassa, mutta lämpöolot olivat edestakaisin nollan molemmin puolin vaihtelevia ja siksi terminen talvi ei päässyt käyntiin määritelmän mukaan; "vähintään 5 vuorokautta peräkkäin keskilämpötila pakkasella". Heti alkuun sattui kylmää pohjoisvirtausta seuranneessa korkeapaineen selänteessä ma-ti välisenä yönä - aamuna viikon pakkashuipentuma, jolloin sisämaassa oli lähes -10 asteen kylmyyttä. Leuto länsivirtaus toi kuitenkin plussakelit ja vesisateet takaisin jo keskiviikoksi koko alueelle. Torstaina matalapaineen jälkipuolinen pohjoispuhuri toi kuitenkin taas kylmää ilmaa ja perjantain iltaan mennessä kylmentyminen huipentui korkeapaineen selänteessä taas lähes ma-ti yön veroisiin pakkasiin. La - su aikana olikin sitten viikon rajuimmat ja vaihtelevimmat säät: aluksi la okluusiorintama toi lännestä vaihtelevia säitä, jolloin sisämaassa sateet olivat lunta; päivän aikana lämpötila vaihteli edestakaisin pakkasesta suojaan. Sunnuntaina puolestaan länsiluoteesta tuli raju myrskymatalapaine, jota edelsi vielä vähän lisää lumisateita yöllä sisämaassa, uudestaan hetkeksi suojaa ja illaksi tuli Oskari-myrsky: Myrskyseuranta su 1.12.2013: Tuhoisa pohjoistuulinen Oskari-myrsky sade- ja lumikuuroisena.
Euroopan mittakaavassa kylmyys valloitti ahnaasti uusia alueita ja talvi yritti monin paikoin tehdä itsensä tykö: Jo edellisviikolla Länsi- ja Keski-Eurooppa pysyivät varsin kylminä, mutta tällä viikolla kylmyys levisi viimein laajasti ja rajusti Itä-Eurooppaankin, kun alkuviikolla Mustanmeren länsipuolelta koilliseen siirtyneen matalapaineen jälkipuolella pääsi Fennoskandiasta talvista ilmaa etelään. Kylmyyttä ylläpiti sitten lähes koko viikon Britteinsaarten tienoilla - yllä pysytellyt korkeapaine, joka lisäksi ulotti ajoittain selännettä kohti Mustaamerta, joka säilytti kylmyyttä sijoillaan ja teki yöpakkasista sikäläisittäin monin paikoin tuhteja manner-Euroopassa. Matalapaineiden päärata kulki tuon korkeapaineen pohjoispuolelta eli Islannista - Norjanmereltä Fennoskandian yli Venäjälle; leutoja pulsseja tuli siinä ajoittain lännestä etenkin Fennoskandiaan, mutta myös viikon puolivälissä Britteinsaarille ja vähän manner-Euroopan pohjoisosiin. Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä eteläosissa näiden matalapaineiden myötä pakkaset ja leudohko suoja vaihtelivat, mutta varsinaisesti talvi piti pintansa vain Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja Lapissa; niillä alueilla vuorottelivat kohtalaiset - kireähköt pakkaset heikkojen kanssa ja lumipyryjä tuli lisää ajoittain.
Ruskan päättyminen kokonaan Britteinsaarilla ja manner-Euroopan länsi-keskiosissa edistyi vauhdikkaasti kylmän yöpakkassään vallittua koko viikon laajasti. Niinpä vain leudoimmilla Britteinsaarten ja Länsi-Euroopan rannikkoalueilla selvisi vielä viikon kylmyydestä jäljelle kesävihantien puiden loppuruskaa. Mustanmeren länsipuolelle erittäin leudon edeltäneen viikon jälkeen iskenyt yöpakkasten talvinen sää päätti ruskan siellä lähes huipennuksesta hyvin nopeasti myös lähes kokonaan. Välimerelläkin ruska eteni vauhdikkaasti kesävihantien puiden parissa etenkin länsiosissa kolean sään jatkuttua ja alkoi päästä vauhtiin idässäkin viikon mittaan kylmentyneen sään myötä.
Tämä saa olla nyt viimeinen maininta ruskasta tänä vuonna Euroopan mittakaavassa; jatkossa viimeisiä ruskavaiheita voi vielä hieman jäädä Britteinsaarten ja Länsi-Euroopan rannikoilla pidemmälle joulukuulle ja Välimerellä on tyypillistä, että ruskaantumista tapahtuu vielä seuraavan vuoden puolella keskitalvenkin mittaan kesävihannilla lajeilla. Välimeren ruskan loppuun etenemistä voi kuitenkin vauhdittaa merkittävästi talven mahdolliset normaalia kylmemmät pakkastilanteet ja sikäläisittäin erityisen ankarat talvisäät siellä iskiessään voivat aiheuttaa jopa ainavihannille puille lehtien varisemista edesauttavia pakkasvaurioita. Erityisen leutoina ja pakkasettomina talvina puolestaan ruska-aika voi pitkittyä siellä häilyvästi jopa kevään (maaliskuun) uuteen vihertymiseen - kukintaan saakka.
Mainittakoon vielä, että talviset lumipeitteet pysyivät useita kymmeniä senttejä paksuina ja monin paikoin kasvoivatkin entisestään Lapista Kuolanniemimaan kautta Uralille olevalla alueella. Lisäksi alkuviikon aikana Mustanmeren länsipuolella ja Itä-Euroopassa muodostui kylmän purkauksessa useiden senttien lumipeitteitä monin paikoin ja niiden sulamista tapahtui vain vaivoin sään oltua koko loppuviikon sen verran kylmää. Länsi-Venäjällä lumipeitteet yleistyivät ja kasvoivat viikon mittaan eteläosissa Moskovan tasan eteläpuolellekin. Etelä-Suomessa tuli viikonloppuna ohuita lumipeitteitä sisämaahan. Vuoristoissa lumipeitteiden kehitys oli jo tietenkin pitkällä, kuten Alpeilla ja Skandinaviassa, missä Pohjois-Norjassa oli jo yli metrinkin paksuisia hankia!
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 25.11.2013: Korkeapaine siirtyi vahvana vähän enemmän Britteinsaarten ylle yöpakkasineen ja samalla sen pohjoispuolella Islannin yli itään muodostui leuto länsi-lounaisvirtaus pyrkien jo illalla Skandinaviaan. Matalapaine jäi heikkenevänä pyörimään keskukseltaan Barentsinmerelle ja toinen pieni matalapaine voimistui selvästi Mustanmeren länsipuolella ja alkoi liikkua koilliseen kohti Moskovan seutua; näiden matalapaineiden länsipuolitse jatkui kylmä pohjoisvirtaus aluksi Fennoskandiaan ja sieltä laajasti manner-Eurooppaan, missä Itä-Eurooppa kylmeni lännestä käsin rajusti ja siinä tuon eteläisen matalapaineen länsireunalla tulivat ensimmäiset rajut lumipyryt. Mustanmeren yli etelästä tuli silti vielä leutoa ilmaa Länsi-Venäjän eteläosiin; pohjoisessa pakkanen sen sijaan alkoi kiristyä. Tarkastelualueella kylmä luoteis-pohjoisvirtaus kuivui ja viimeiset sumupilvilautat liikkuivat yöllä. Aamusta lähtien koko loppupäivän oli yleisesti selkeää ja kuulaan kirkasta. Luoteis-pohjoistuuli oli enimmäkseen kohtalaista ja se heikkeni vähitellen illalla. Lämpötila pysyi aluksi yöstä iltapäivään suunnilleen samana eli sisämaassa -1 ja -3 asteen välillä ja etelärannikolla nollan vaiheilla; leudointa lounaissaaristossa. Illalla pakkanen yleistyi kaikkialla ja sisämaassa se kiristyi paikoin jo -5 asteen kylmemmälle puolelle.
Tiistai 26.11.2013: Korkeapaine jatkoi vahvana Britteinsaarten yllä lounaispainotteisesti ja alkoi ulottaa selännettä manner-Eurooppaan. Samalla sen pohjoispuolella jatkui voimakas ja leuto länsivirtaus Islannin yli kohti Fennoskandiaa; aluksi Etelä-Suomeen ulottui alkupäivällä lounaasta korkeapaineen selänne, mutta leuto länsivirtaus levisi myöhemmin alueelle ja Norjanmereltä Lappiin tulleen matalapaineen kera rintamasysteemin sateita lähestyi luoteesta. Manner-Euroopassa voimistui yöpakkasten sävyttämä talvisen kylmä sää ja se levisi lopulta lumisateiden kera jo Mustanmeren länsipuolelle saakka. Kylmyyttä jäljessään levittänyt matalapaine siirtyi lumipyryineen Moskovan seudun yli koilliseen ja Kreikan tienoon uusi matalapaine levitti koleutta keskiselle Välimerellekin. Länsi-Venäjän pohjoisosissa pakkaset kiristyivät kohtalaisiksi. Tarkastelualueella yö - aamupäivä olivat kuulaan selkeitä, mutta iltapäivästä alkaen lännestä-luoteesta levisi vaiheittain rintamapilvisyyttä; aluksi untuvapilviharsoja ja sitten vaihtelevasti hahtuva- ja verhopilvilauttailua. Loppuillalla pilvisyys runsastui alapilvikannen eli sumupilvien kera lisää ja ensimmäisiä vesi- ja etenkin idän sisämaassa aluksi myös lumi-räntäsateita alkoi tulla. Tuuli tyyntyi yöksi - aamuksi, mutta länsituuli voimistui aamupäivästä alkaen ja illalla se oli ajoittain navakkaa. Lämpötila oli yöllä - aamulla sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä ja etelärannikolla -2 ja -5 asteen välillä. Iltapäivällä ja illalla lauhtui lännestä alkaen paljon; loppuillalla länsirannikolla - lounaassa lämpötila oli jo n. +5 astetta ja muualla +1 ja +4 asteen välillä. Itäkolkassa nolla astetta oli vasta ylittymässä.
Keskiviikko 27.11.2013: Korkeapaine pysyi Britteinsaarten länsireunalla ja siitä ulottui vahva selänne manner-Euroopan poikki Mustallemerelle; sen alueella sää jatkui laajasti kylmänä ja yöpakkaset olivat monin paikoin sikäläisittäin reippaita. Britteinsaarilla leudontui. Norjanmerellä voimistui nopeasti laaja matalapaine ja se liikkui keskukseltaan illaksi Lappiin. Sen mukana okludoituva rintamasysteemi ylitti Fennoskandiaa itään leudon Föhntuulen kera. Länsi-Venäjällä eteläosat vielä kylmenivät lisää talvisemmiksi, mutta toisaalta tuo em. matalapaine tuotti pohjoisosiin leudontavaa lounaisvirtausta; Uralilla pakkanen kiristyi. Välimeren itäosissakin kylmeni. Tarkastelualueella pilvisyys pysyi runsaana ja alkupäivällä sumupilvinen alapilvikansi oli lähes rakoilematon. Lisäksi iltapäivällä em. rintama tuotti vesisateita ja utua. Rintaman jälkeen illaksi sumupilvet ja utu hälvenivät ja jäljelle jäi vaihtelevaa hahtuvapilvilauttailua. Länsi-luoteistuuli jatkui kohtalaisena - ajoittain navakkana ja kääntyi illalla enemmän luoteeseen. Lämpötila oli koko päivän lähes sama; sisämaassa se oli +1 ja +4 asteen välillä; kylmintä idässä. Etelärannikolla sekä eniten lounaassa ja lännessä se oli +5 asteen vaiheilla ja ajoittain vähän sen ylikin.
Torstai 28.11.2013: Voimakkaan ja laajan matalapaineen keskus siirtyi Lapista Vienanmeren yli Suomen itäpuolelle ja sen myötä Fennoskandiaan tuli annos kylmää pohjoispuhuria. Se levisi rintamasysteemin kera manner-Euroopan itäosiinkin, mutta sen myötä siellä edeltänyt kylmä korkeapainesää lauhtui paradoksaalisesti. Mustanmeren länsipuolelta Ranskaan ja Espanjaan jäi silti yhä talvisen kylmää ilmaa. Korkeapainetta ulottui yhä lännestä Britteinsaarten lounaiskulmalle ja Islannin tienoilla muodostui uusi matalapaine. Länsi-Venäjällä Uralin pakkanen jatkui ankarahkona, mutta tuo laaja matalapaine leudonsi muualla säätä vähän lisää laajojen lumipyryjen kera; eteläosissa vielä pakkasia. Tarkastelualueella yöllä - aamupäivällä oli vaihtelevaa hahtuva- ja kumpukerrospilvisyyttä seassaan heikkoja vesikuuroja. Iltapäivällä pohjoispuhuri toi yhtenäisen kumpukerrospilvikannen loppupäiväksi ja seassa esiintyi itäpainotteisesti heikkoja lumikuuroja. Luoteistuuli oli aluksi kohtalaista - navakkaa, mutta iltapäivästä alkaen loppupäivän ajan pohjoistuuli oli kovapuuskaista. Lämpötila pysyi aluksi sisämaassa idässä 0 ja +3 asteen välillä sekä muualla +5 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla - lounaassa. Illalla lämpötila laski nollan vaiheille; kylmintä sisämaassa.
Perjantai 29.11.2013: Suomen itäpuolinen laaja matalapaine etääntyi heikkenevänä kohti Uralia lumisateineen. Samalla Skandinaviaan muodostunut pakkaskorkeapaineen selänne siirtyi illaksi Suomen päälle eteläpainotteisesti; pakkanen kiristyi laajasti Fennoskandiassa - Länsi-Venäjän pohjoisosissa, mutta Uralilla lauhtui. Itä-Euroopassa - Länsi-Venäjän eteläosissa lauhtui vähän lisää nollakelisen - lievästi suojaisen poudaksi. Islannin itäpuolinen pieni matalapaine siirtyi Norjan länsirannalle ja venyi siitä Tanskan ylle tuoden Länsi- ja Keski-Euroopan pohjoisosiin vähän leudompaa ilmaa Britteinsaaret ylittäneen pohjoistuulen myötä, mutta melko talvista korkeapainetta pysyi vielä Mustanmeren länsipuolelta Alppien yli Ranskaan - Espanjaan ja lähes koko Välimeren alue oli viileä - kolea. Tarkastelualueella yöllä oli vielä kumpukerrospilvisyyttä runsaasti, mutta aamuksi / aamulla ne hälvenivät. Sitten oli muutoin selkeää, mutta illalla luoteesta tuli vähän yläpilviharsoa. Pohjoistuuli oli aluksi yöllä navakkapuuskaista, mutta aamulla ja iltapäivällä tuulet heikkenivät nopeasti lännestä käsin; illalla oli tyyntä. Lämpötila laski yöllä vähän sisämaassa ja asettui aamun ja iltapäivän ajaksi sisämaassa -1 ja -4 asteen välille; kylmintä idässä. Etelärannikolla jatkui nollakeli. Illalla lämpötila laski etelärannikolla -1 ja -4 asteen välille ja sisämaassa monin paikoin -5 asteen kylmemmälle puolelle.
Lauantai 30.11.2013: Jäämerellä voimistui matalapainetta ja samalla Norjan länsireunalle edellispäivänä jäänyt okluusiorintama lähti ylittämään Suomeakin itään nopeasti. Samalla Islannin pohjoispuolella voimistui nopeasti uusi matalapaine ja se saapui rintamasysteeminsä kera jo illaksi Skandinavian keskiosiin myrskymatalapaineena; illalla sen koillispuolella Lapissa pakkanen kiristyi ja muualla Fennoskandiassa sää lauhtui. Tanskaan edellispäivänä tullut pieni matalapaine venyi lievänä epävakaisuutena vesi-räntäsateineen etelään eikä jaksanut kunnolla päättää manner-Euroopan kylmyyttä, mutta Välimeren keskivaiheille muodostui runsassateinen matalapaine. Britteinsaarten länsipuolelle edellispäivänä etääntynyt korkeapaine työnsi pian uudestaan kylmää selännettä kohti Mustaamerta. Länsi-Venäjällä Uralilla pakkanen kiristyi taas tuhdisti vanhan matalapaineen jälkeen, mutta muualla talvisää pysyi em. uusien matalapaineiden tuomien länsituulten ansiosta leppeänä. Tarkastelualueella lähestyneen okluusiorintaman edellä pilvisyys runsastui näyttävästi vyöhykkeittäin ylä- ja keskipilvinä yön - aamun aikana mahdollistaen kirkasta aamuruskoakin. Iltapäivän aikana rintaman lumi-räntäsateita ja rannikoilla vesisateita liikkui nopeasti ylitse. Alkuillalla sää selkeni nopeasti kumpukerrospilvien kautta. Loppuillalla seuraavan rintamasateen etummaiset ylä- ja keskipilvilautat vyöryivät jo lännestä alkaen. Yöllä oli aluksi tyyntä, mutta jo aamulla länsituuli voimistui ajoittain navakaksi. Iltapäivällä tuuli kääntyi tilapäisesti luoteeseen ja heikkeni, mutta illalla länsi-lounaistuulet alkoivat voimistua jo lännessä. Lämpötila lauhtui jo yöllä länsirannikolla nollan yläpuolelle, mutta muualla se oli vielä vähän -5 asteen molemmin puolin; kylmintä idän sisämaassa. Aamusta alkaen lauhtui kaikkialla ja iltapäivällä lämpötila oli sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla - lännessä +1 ja +3 asteen välillä. Alkuillalla pakastui tilapäisesti etenkin sisämaassa, mutta länsiosissa loppuillalla jo lauhtui taas uudestaan.
Sunnuntai 1.12.2013: Myrskymatalapaine siirtyi päivän aikana keskukseltaan Skandinavian keskiosista Etelä-Suomen yli Laatokan kaakkoispuolelle; Lapissa ja Novaja Zemljan tienoon matalapaineesta huolimatta yhä laajemmin myös Länsi-Venäjän pohjoisosissa pakkanen jatkui kohtalaisena - kireähkönä ja myrskymatalapaineen jälkipuolinen pohjoispuhuri levitti siten kylmyyttä Suomesta hyvin etelämmäksi illasta alkaen. Silti aluksi Itä-Eurooppa - Mustanmeren pohjoispuoli pysyivät vielä aluksi nollakelisen - lievästi suojaisen leutoina. Korkeapaine siirtyi takaisin lännestä Britteinsaarten päälle ja melko talvinen selänne ulottui siitä Mustallemerelle yöpakkasineen. Keskiselle Välimerelle jäi pyörimään runsassateinen matalapaine. Tarkastelualueella yöllä myrskymatalapaineen okludoituneen rintaman lumi-räntäsateita ja rannikolla vesisateita liikkui nopeasti itäkaakkoon. Sitten aamulla - alkuiltapäivällä oli vaihtelevaa kumpukerros- ja hahtuvapilvilauttailua. Iltapäivällä kumpukerrospilvisyys runsastui ja vesi- sekä sisämaassa räntäkuuroja alkoi tulla. Illalla myrskyn kovimmissa vaiheissa kumpukerrospilvisyys vaihteli lähes selkeän ja runsaan välillä ja vähäiset sisämaapainotteiset kuurot muuttuivat lumeksi. Länsi-luoteistuulet olivat alkupäivällä kohtalaisia - ajoittain navakoita, mutta iltapäivästä alkaen luoteeseen ja lopulta pohjoiseen kääntynyt tuuli voimistui myrskypuuskaiseksi ja aiheutti monin paikoin tuhoja loppuillalla. Alkuyöllä idän sisämaassa oli hetken pakkasta muutama aste, mutta muutoin aamuksi sisämaassa em. rintama toi noin nollakelin - lievää suojaa ja etelärannikolla - lounaassa lämpötila kohosi +1 ja +3 asteen välille; iltapäivällä oli hetken parisen astetta leudompaakin, mutta illan myrskyssä alkoi kylmenemään sisämaasta alkaen pakkaselle.
---> Myrskyseuranta su 1.12.2013: Tuhoisa pohjoistuulinen Oskari-myrsky sade- ja lumikuuroisena.
Alkaneen viikon 49 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 48 - 2013: Etelä-Suomessa etenkin etelärannikolla vielä kahtena edellisenä viikkona sinnitelleet viimeiset vähäiset ruskavaiheet muutamilla ulkomaisilla puu- ja pensaslajeilla päättyivät viimein käytännössä kokonaan ko. viikolla tulleissa pakkasissa; niinpä tämäkin on vuoden viimeinen ruskamaininta tässä seurantasarjassa. Etelärannikolla lisäksi noiden kahden edellisviikon aikana vielä ilmennyt osittainen kasvukausi tuli viimein päätökseen tämän viikon kylmissä säissä; näin ollen esim. aikaisemmin ilmaantunut huippuerikoinen näsiän (Daphne mezereum) osittainen syyskukinta Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa jämähti. Nurmikoiden runsas vihreys jäi säilymään; eniten etelärannikolla, mutta myös sisämaassa osittaisena.
Heti alkuviikolla viikon reippaimmissa pakkasissa erittäin märkä maa jäätyi ja sisämaassa tuloksena oli jo pari-kolme senttiä routaa; se ei enää pystynyt sulamaan siellä juurikaan pois edes ajoittaisissa lämpöasteissa etenkään itäosissa. Lounaiskolkassa - etelärannikollakin maa jäätyi jo viikon alussa vähän, mutta sisämaata reippaammissa ajoittaisissa plussakeleissä se ehti välillä sulaa lähes kokonaan, kunnes esim. pe tienoon uudet pakkaset jäädyttivät maata uudestaan / lisää. Notkopaikkojen lätäköt jäätyivät silti viikon alussa jo niin, että etelärannikollakaan ne eivät enää juuri sulaneet.
Viikon näyttävin kuuratilanne oli tuon alkuviikon pakkashuipentuman aikaan, kun ma-ti yön tyyni sää mahdollisti nurmikoille hyvin valkoisen kuurapeitteen ti aamuksi. Lunta saatiin kuitenkin vasta mainittavasti viikonloppuna, kun la ja su sisämaassa ilmeni lumipeitteitä 1 - 5 cm:n paksuisina; etelärannikko ja lounaiskolkka jäivät vielä lumitta.
Vesistöjen pintavedet kylmenivät ko. viikolla järvissä jo alkuviikolla nopeasti lähelle nollaa ja alkoivat jäätyä yleisesti ohuisiin jääkansiin isoja järvenselkiä ja virtaavia vesiä lukuun ottamatta jo ti aamuksi. Sitten loppuviikon mittaan sulamista ja jäätymistä tapahtui edestakaisin, mutta jäätyminen ei kokonaisuutena edennyt alkuviikon pakkastilanteesta juurikaan eteen päin. Jokien virtaamat pysyivät normaaleina ja jäätymistä ei vielä tapahtunut. Lievää riitteisiin jäätymistä sattui Suomenlahden sisimmissä sisälahdissa etenkin itäosissa alkuviikolla ja pe tienoilla, mutta ulapalla pintavesien lämpötiloissa kylmeneminen pysyi hitaana; yhä koko viikon lämpötilat pysyivät siellä suureksi osaksi +5 ja +9 asteen välillä etenkin lähempänä Pohjois-Itämerta.
Tämän viikon lopussa lumisateidenkin myötä talven tuntua tuli sen verran sisämaassa, että uuteen valokuvataiteeni sarjaan Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 tein ensimmäiset osat koskien tämän viikonlopun - viikonvaihteen tilanteita >> Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikonvaihteesta 48 - 49: Maisemakuvat ja Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikonvaihteesta 48 - 49: Zen-kuvat.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat. Lisäksi jo ajankohtaisesti: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Monday, December 02, 2013
Viikon 48 sää vuonna 2013: Alussa kylmimmät pakkaset kohtalaisina ja muutoin vaihtelevaa epävakaisuutta leudon ja normaalikylmän välillä; sunnuntaina Oskari-myrsky
Labels:
jäätilanne,
lumi,
meteorologia,
myrskybongaus,
Oskari-myrsky,
ruska,
sää,
sääseuranta,
vuodenajat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment