Monday, December 16, 2013

Viikon 50 sää vuonna 2013: Pakkasista suojasäähän edestakaisin vaihdellutta epävakaisuutta; ma-ti kohtalainen pakkashuipennus ja pe Seija-myrsky

Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 50 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 16.12.2013 kohdalle tapahtui torstaina 9.1.2014 klo. 23:55.

Yleiskuvaus viikon 50 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Jakson säätä hallitsi edestakaisin leudosta plussakelistä pakkaseen vaihdellut ailahtelevuus, minkä kruunasi pikantisti perjantaina Seija-myrsky (Myrskyseuranta pe 13.12.2013: Tuhoisa luoteis-pohjoistuulinen Seija-myrsky sade- ja räntäkuuroisena erittäin leudon Föhn-ilmiön kera); viikko alkoi talven tähän mennessä kovimmilla pakkasilla (Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 1) ma-ti välisenä yönä, mutta jo tiistai-iltana suojasää valtasi nopeasti alaa ja sitten ke - pe välinen jakso oli koko ajan plussakelisen leuto sekä utuisen ja sumuisen kostea länsi-lounaisvirtauksessa. Sen päätti pe yönä - aamuna tuo Seija-myrsky, jonka lännestä Keski-Suomen ylittänyt raju matalapaine aiheutti hetkellisen erittäin leudon Föhnilmiön kera. Heti sen perään pohjoisesta tuli uusi pakkasannos, joka huipentui talven tähän mennessä toiseksi kovimpiin pakkasiin la aikana poutaisessa korkeapaineen selänteessä. La-iltana lännestä yritti jo kuitenkin seuraava leuto annos Pohjois-Atlantilla hyvin laajaksi muhineen matalapaineen syöttämänä, mutta vasta sunnuntain aikana leuto länsi-lounaisvirtaus pääsi taas kunnolla alueelle. Sateet eivät olleet tällä viikolla merkittävän suuria ja siksi mm. merkittäviä uusia lumipeitteitä ei tullut; tästä lisää alla "Luontohavaintoja"-osassa. Terminen talvi ei kerinnyt alkaa edelleenkään ainakaan etelärannikon tuntumassa - lounaassa, kun pakkasjaksot eivät täyttäneet ns. 5 vrk. sääntöä.

Euroopan mittakaavassa Fennoskandia oli siis hyvin ailahtelevaisten säiden armoilla matalapaineiden, länsivirtausten ja korkeapaineen selänteiden vuoroteltua lännestä käsin, mistä esimerkkinä oli Lapin lämpötilat ma - ke aikana; ma ankara pakkanen leudontui jo keskiviikoksi usean asteen plussakeliksi (Lapissa odotetaan lämpötilan nousuennätystä – 40 asteen pakkasesta suojakeliin)! Sittemmin siellä oli tasaisemmat pakkasolosuhteet. Manner-Euroopassa vallitsi lähes koko viikon laaja korkeapaine, jonka alueella sää yritti leudontua, mutta viileä - kylmähkö ja osin sumuinen sää jäi vallitsemaan eikä kaikista yöpakkasista päästy eroon; itäosat olivat tyypillisesti kylmimmät. Britteinsaarille ulottui koko ajan leutoja etelän ja lännen välisiä virtauksia Pohjois-Atlantin matalapainetoiminnan myötä ja viikonloppuna sitä leutoutta alkoi viimein päästä paremmin myös Länsi-Eurooppaan rintamasateineen. Länsi-Venäjällä viikko alkoi ankaran pakkasaallon levittyä ma - ke välillä koko alueelle Mustaamerta myöten ja siitä talvista kylmyyttä pääsi Turkin kautta myös Välimeren itäkolkkaan, missä koettiin erittäin hämmästyttäviä lumisateita viikon puolivälin tienoilla (Here Are Pictures Of Cairo In The Snow — Something That Hasn't Happened In 112 Years). Muu osa Välimerestä sen sijaan alkoi päästä koleudesta leppeämpään poutasäähän viikon mittaan tuon manner-Euroopan korkeapaineen vaikutettua sielläkin. Fennoskandiasta pyrkinyt leutous miedonsi Venäjän pakkasia ke jälkeen ja pe tuo Seija-myrsky auttoi myös asiaa, mutta lumipyryjä tuli laajasti ja viikonloppuna uusi pakkasaalto tuli siellä pohjoisesta.

Muualla maailmassa Yhdysvaltain säät olivat kummastelun aiheena >> Over 2000 cold and snow records set in the USA this past week: Lainaus Facebook-statuksestani; "Yhdysvaltojen säässä on tapahtunut kummia!! >> Suuressa osassa aluetta kylmyys- ja lumiennätyksiä, mutta rajun kahtiajakautuneesti kaakonkulmalla myös lämpöennätyksiä.".

Lumipeitteet siis kasvoivat erityisesti Länsi-Venäjällä laajasti, missä lunta saatiin Mustanmeren pohjoisrantoja myöten ja usean kymmenen sentin kinokset yleistyivät jo keskiosissakin. Fennoskandian pohjoisosissakin lumikertymiä tuli paikoin runsaasti tässä esitellyistä matalapaineista. Sen sijaan Itä-Euroopassa jo ennestään vallinneiden lumipeitteiden joukkoon ei juurikaan tullut lisäystä pääasiassa poutaisten säiden takia ja ne entisetkin sulivat pikkuhiljaa pois leudoimmilla paikoilla. Edellisviikolla Skotlannissa, Saksassa ja Etelä-Skandinaviassa pistäytyneistä lumista ei enää ollut mitään jäljellä. Etelä-Suomessa lunta oli jäljellä edellisviikosta sisämaassa, mutta uutta lunta ei tullut paria senttiä enempää ja ke-pe välinen leuto jakso sulatti lumia paljon pois; alla asiasta lisää.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 9.12.2013: Etelä-Baltian matalapaine siirtyi lumipyryineen nopeasti Mustanmeren pohjoisreunalle ja toinen matalapaine jatkoi vellomistaan Länsi-Venäjän keskiosissa. Samalla Lapin ankaralta pakkasalueelta korkeapaine ulotti selännettä etelä-lounaaseen ja se siirtyi päivän aikana Skandinaviasta Etelä-Suomen päälle. Pakkaset täten kiristyivät Etelä-Suomessa sekä em. matalapaineiden länsipuolilla Länsi-Venäjän pohjoisosista kohti Mustaamerta. Manner-Euroopan korkeapaine vahvistui länsiosiin ja sen alueella sekä Välimerellä alkoi vähän leudontua. Leudoin annos virtasi korkeapaineen pohjoispuolella edelleen Britteinsaarten kautta Saksaan kiertyen. Islannin tienoon matalapaine laajeni entisestään osakeskuksineen ja sen rintamasysteemit alkoivat ulottaa illalla jo Skandinaviaan - Lappiin sateita ja leudompaa lounaisvirtausta. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli vielä runsasta alapilveä, mutta se alkoi hajoamaan hahtuvapilvien kautta aamu- ja iltapäivien aikana; tuuliväänteen takia hatuvapilvet olivat ajoittain näyttävän aaltomaisia. Loppuillalla oli osaksi selkeää, mutta yhä ajoittain myös alapilvilauttoja. Itätuulet olivat aluksi heikkoja ja kääntyivät koilliseen; loppuillaksi tyyntyi kokonaan. Lämpötila oli aluksi itäkolkkaa lukuun ottamatta etelärannikolla - lounaissaaristossa -5 asteen vaiheilla ja sisämaassa - 6 ja -10 asteen välillä; loppuillaksi kylmeni etelärannikolla -10 asteen vaiheille ja sisämaassa -12 ja -18 asteen välille. Itäkolkkaan ulottui jyrkästi muusta alueesta erottuen Lapin ankaraa pakkasta; illalla siellä oli monin paikoin jo -20 ja -25 asteen välisiä lukemia.

Tiistai 10.12.2013: Kylmä korkeapaineen selänne siirtyi jo yöllä Suomen itäpuolelle ja manner-Euroopassa korkeapaine laajeni idemmäksi; Itä-Eurooppaan jäi yhä pakkasilmaa ja Länsi-Venäjän pohjoisosista virtasi laajasti erittäin kylmää pakkasilmaa Mustallemerelle ja koleutta jo osin Itä-Välimerellekin. Länsi-Euroopassa ja muualla Välimerellä leudontui vähän sumuineen ja Britteinsaarille vahvistui leuto ja kostea lounaisvirtaus. Samalla Islannista venyi matalapainetta Norjanmerelle ja se toi päivän mittaan rintamasateiden kera Britteinsaarilta käsin paljon leudompaa ilmaa koko Fennoskandiaan. Tarkastelualueella alkuyöllä oli vielä kylmää ja osin selkeää, mutta sumu- ja kumpukerrospilvet alkoivat kasaantua ja aamulla etelärannikon tuntumassa esiintyi lumiraekuuroja. Pian oli kokopilvistä ja iltapäivällä - illalla lämpimän rintaman vähäiset lumi-räntäsateet ylittivät alueen lännestä itään. Sen jälkeen sumupilvikansi oli tiiviin tasainen, tihkusateita esiintyi ja myös utu lisääntyi; sisämaassa tuli sumujakin. Yöllä tyyni sää alkoi väistyä lännestä alkaen lounaistuulten tieltä, jotka olivat aamusta alkaen ajoittain navakoita; illalla tuuli kääntyi länteen ja heikkeni. Lämpötila oli vielä alkuyöllä lounaissaaristossa -5 asteen vaiheilla, etelärannikolla -10 asteen vaiheilla, sisämaassa vähän -15 asteen molemmin puolin sekä itäisimmässä kolkassa -20 ja -30 asteen välillä; kylmintä Ilomantsin alueella. Aamusta alkaen lauhtui paljon ja iltaan mennessä lämpötila kohosi 0 ja +4 asteen välille kaakonkulma - Vaasa -linjan lounaispuolella; leudointa saaristossa. Itäkolkassa pakkanen lauhtui illalla vasta -1 ja -10 asteen välillä.

Keskiviikko 11.12.2013: Laaja korkeapaine vahvistui vielä lisää manner-Euroopan keski- ja itäosissa; sen länsipuolella leuto ja kostea lounaisvirtaus jatkui kaukaa Britteinsaarten länsiosien yli ja kiertyi koko Fennoskandiaan sekä Vienanmeren tasalle saakka; tätä edesauttoi voimistuneen matalapaineen siirtyminen Norjanmereltä Jäämerelle ja sen myötä Lappikin leudontui vesisateissa plussalle. Manner-Euroopassa leudontuminen jäi osin sumuisessa korkeapainesäässä kylmähköksi ja itäosissa jatkui kuivempi pakkassää. Erityisen kylmää pakkassäätä jäi edelleen laajasti Länsi-Venäjälle korkeapaineen selänteessä ulottuen Mustanmeren pohjoisrannallekin n. -10 asteen lukemin ja Turkki pakastui rajusti. Siksi pohjois-koillistuulten myötä Välimeren itäkolkassa alkoi poikkeuksellinen kylmeneminen ja erikoiset lumisateet. Uralilla pakkaset kiristyivät -30 ja -40 asteen välille. Tarkastelualueella jatkui koko päivän tiiviin runsaspilvinen sää, missä koko päivän vallitsi tasainen sumupilvikansi. Ilmamassa oli lisäksi utuinen ja sisämaassa ajoittain myös sumuinen. Ajoittain tuli heikkoja vesisateita - tihkua; itäkolkassa aluksi lunta. Länsituuli oli koko päivän enimmäkseen kohtalaista. Lämpötila asettui itäkolkkaa lukuun ottamatta jo yöstä lähtien +1 ja +4 asteen välille; lounaiskolkassa +5 asteen tienoille. Itäkolkassa oli yöllä vielä heikkoa pakkasta, mutta aamusta alkaen suojasäätä tuli loppupäiväksi.

Torstai 12.12.2013: Jäämeren voimakas matalapaine asettui keskukseltaan Novaja Zemljan eteläpään tienoille; samalla matalapaineen rintamasysteemi jäi Fennoskandian keskivaiheille itä-länsisuunnassa eteläpuolellaan kostea ja yhä leudontunut länsivirtaus. Sen länsipäässä Skotlannin pohjoispuolella voimistui hyvin nopeasti matalapaineen osakeskus ja se siirtyi illaksi itään Skandinaviaan muodostuen myrskykeskukseksi. Lappi pakastui samalla uudestaan. Manner-Euroopassa kylmähkö ja sumuinen korkeapainesää jatkui ja Itä-Euroopassa alkoi vähän leudontua. Länsi-Venäjällä leudontuminen pikkupakkaselle Fennoskandiasta käsin eteni kohti Uralia lumipyryineen, mutta etelämpänä koillisesta jäi vielä ulottumaan Mustallemerelle ja Turkkiin hyvin kylmää pakkasilmaa, josta ulottui Välimeren itäkolkan matalapaineiseen säähän erittäin erikoisia lumipyryjä aiheuttanutta kylmyyttä. Tarkastelualueella yöllä - aamulla jatkui vielä tiiviin ja tasaisen sumupilvinen sekä utuinen - ajoittain sumuinen sää tihkusateineen. Iltapäivällä ilmamassa alkoi kuivua lännestä alkaen hälventäen udut ja sumut. Samalla sumupilvikansi alkoi hälvetä kokkaroitumisen kautta. Illalla naamioitunut kylmä rintama ylitti alueen kaakkoon kapeana kuurottaisen vesisateen nauhana ja sen jälkeen oli hetken selkeää. Länsituuli oli aluksi enimmäkseen kohtalaista, mutta iltapäivästä alkaen se oli jo navakkaa. Illan mittaan länsi-luoteistuuli voimistui kovapuuskaiseksi ja loppuillalla lännestä alkaen ensimmäisiä myrskypuuskia alkoi esiintyä ennakoiden yöllä seuraavan vuorokauden puolella iskenyttä Seija-myrskyä. Lämpötila pysyi koko alueella +2 ja +5 asteen välillä; leudointa etelärannikolla - lounaassa. Poikkeuksena illalla etelärannikolla - lounaassa alkoi leudontua yli +5 asteen.

Perjantai 13.12.2013: Myrskymatalapaineen keskus liikkui yön ja aamun aikana nopeasti Skandinaviasta Keski-Suomen yli Venäjälle; keskuksen etelä-lounaispuolilla eteni Seija-myrsky ja erityisen leuto Föhn-ilmiö. Matalapaineen jälkeen Suomeen purkautui pohjoisesta kylmää ilmaa ja Skandinaviaan muodostui pakkaskorkeapaineen selänne. Länsi-Venäjällä tuo myrskymatalapaine yhdistyi loppupäivällä Novaja Zemljan eteläpuolen matalapaineen kanssa laajaksi matalapaineeksi laajoine lumisateineen; samalla Uralillakin lauhtui miedompiin pakkasiin ja Mustanmeren pohjoisreunalle tuli tilapäistä suojaa, mutta Välimeren itäkolkassa jatkui ennätystalvi monin paikoin. Manner-Euroopassa jatkui kylmähkö ja osin sumuinen korkeapainesää, mutta Pohjois-Atlantin uusi laaja matalapainetoiminta alkoi syöttää tuulisempaa, leudompaa ja epävakaisempaa länsi-lounaisvirtausta rintamineen Britteinsaarten lisäksi jo Länsi-Eurooppaankin - Norjaan. Tarkastelualueella yöllä pauhasi Seija-myrsky, missä myrskyn mukana seilasi vaihtelevasti kumpukerrospilvilauttaa ja sisämaapainotteisia vesi-räntäkuuroja tuli heikkoina seassa. Aamulla myrskyn väistymisen myötä selkeni ajoittain lähes kokonaan, mutta vielä iltapäivällä pilvilauttoja esiintyi. Illalla oli enimmäkseen selkeää. Luoteesta pohjoiseen kääntynyt tuuli oli siis myrskypuuskaista yöllä - aamulla ja vielä iltapäivälläkin pohjoistuuli oli navakkapuuskaista. Illalla tuuli tyyntyi lännestä alkaen. Lämpötila oli myrskyn alkuvaiheessa etelärannikon tuntumassa - lounaassa +6 ja +9 asteen välillä ja muualla +2 ja +6 asteen välillä. Aamuksi kylmeni jo koko alueella 0 ja +3 asteen välille ja iltapäivällä alkoi pakastuminen; illalla lämpötila oli etelärannikolla -2 ja -5 asteen välillä; lounaissaaristossa leudompaa. Sisämaassa lämpötila laski jo -5 ja -10 asteen välille.

Lauantai 14.12.2013: Etelä-pohjoissuuntainen pakkaskorkeapaineen selänne siirtyi yön aikana Skandinaviasta Suomen päälle. Samalla Pohjois-Atlantin laaja matalapaine voimistui edelleen Islannin läheisine osakeskuksineen; siihen liittyen okludoituva rintamasysteemi ylitti lännestä Skandinaviaa vesi-lumisateineen, mutta pyrki vain hitaasti kohti Suomea. Länsi-lounaasta virtasi rintaman takana hyvin leutoa ilmaa Britteinsaarille ja osaan Länsi-Eurooppaa, mutta muualla manner-Euroopassa jatkui vielä koleahko ja osin sumuinen korkeapainesää. Länsi-Venäjällä laaja matalapaine jäi vellomaan lumisateineen, mutta länsipuolellaan pohjoisesta levisi taas hyytävää pakkasilmaa laajasti etelämmäksi; Uralilla ankarat pakkaset alkoivat yleistyä ja Mustanmeren pohjoisreunalla pakastui uudestaan. Välimeren itäkolkan erikoistalvi hellitti matalapaineen heikkenemisen myötä. Tarkastelualueella läntisen rintaman ylä- ja keskipilviharsot lähestyivät vyöhykkeittäin lännestä, mutta niiden eteneminen oli iltapäivään saakka hidasta; itäosat pysyivät selkeinä. Illalla rintamasysteemin pilvisyyttä tuli runsaammin - nopeammin ja lännessä tuli heikkoja lumisateita. Tuulet olivat tyyniä yöllä - aamulla koko alueella, mutta sitten aluksi länsiosissa etelätuulet virisivät. Illalla etelä-lounaistuuli voimistui yleisemminkin ja oli lännessä kohtalaista. Lämpötila oli yöllä - aamulla sisämaassa -10 asteen vaiheilla; kylmintä idässä. Etelärannikolla se oli -5 asteen vaiheilla; lounaissaaristossa parisen astetta pakkasta. Iltapäivällä korostui itä-länsiero: lounaissaaristossa tuli parisen astetta plussaa ja muutoin lännessä lämpötila oli 0 ja -5 asteen välillä; lauhinta rannikolla. Idän sisämaassa kylmeni paikoin -15 asteen vaiheille, mutta etelärannikolla lämpötila pysyi -5 asteen vaiheilla. Illalla lännestä alkaen lauhtui laajemmin; lounaassa nollakeliä - aste pari plussaa ja idässä lauhtui -10 asteen leudommalle puolelle.

Sunnuntai 15.12.2013: Pohjois-Atlantin laaja ja voimakas matalapaine jatkoi vellomistaan Islannin läheisine rajuinekin (myrskyä!) osakeskuksineen; tämän edellispäivänä Skandinaviaa itään ylittämään lähettämä rintamasysteemi ylitti heikkenevänä Suomea itään. Sen perään Fennoskandiaa alkoi ylittämään itään toinen voimakkaampi rintama kiinni ottaen edellistä ja tuoden leutoa ja kosteaa länsi-lounaisvirtausta mukanaan. Sama virtaus tuotti entistä enemmän kosteutta ja leutoutta myös Britteinsaarille ja Länsi-Eurooppaan; +10 asteen ylitykset lisääntyivät. Manner-Euroopan itäosissa jatkui vielä kylmähkö korkeapainesää ja Länsi-Venäjällä eteni Mustanmeren rantaa myöten laajasti pakkassää, joka vielä ankaroitui monin paikoin. Välimerellä leppeä syyssää vallitsi edelleen ja itäkolkan kylmyys kaikkosi nopeasti sulattaen lumet pois. Tarkastelualueella sää pilvistyi kokonaan yöllä lopulta idässäkin ja heikkoja - kohtalaisia lumisateita saatiin lännestä käsin em. ensimmäisessä rintamassa; lounaassa sade alkoi olla räntää - vettä. Illalla toisen rintaman vähän runsaampia sateita saapui lännestä; olomuoto oli entistä enemmän vain vettä, mutta idässä yhä lunta-räntää. Samalla ilmamassa kostui; tihkut sekä udut ja sumut ilmaantuivat lännestä alkaen. Etelä-lounaistuulet voimistuivat aamuksi - alkuiltapäiväksi ajoittain navakoiksi, mutta loppupäivän aikana lounaistuulet olivat heikkoja - kohtalaisia. Lämpötila oli lännessä jo yöllä - aamulla nollan vaiheilla; rannikolla ja saaristossa parisen astetta plussalla. Idässä jatkui pakkanen etelärannikon parista asteesta sisämaan -5 asteen vaiheille. Iltapäivällä ja illalla lauhtui selvästi lisää; loppuiltaan mennessä idässä lämpötila nousi nollan vaiheille ja lännessä se asettui +2 ja +5 asteen välille; leudointa lounaiskolkassa.  

Alkaneen viikon 51 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 50 - 2013: Etelä-Suomessa lumipeite pysyi ennallaan tiistain aamuun saakka, missä sisämaassa siis oli lumipeitettä 2 - 5 cm:n välillä (Idässä paikoin n. 10 cm) ja etelärannikolla alle sentin veroista nimellistä huurua. Tiistaina lämpimän rintaman ylityksessä uutta lunta tuli alle sentistä pariin senttiä lisää, mutta edelleenkään etelärannikolla ei monin paikoin täyttynyt ensilumen tilanne ja aurauskalustoa ei saatu täten liikkeelle. Lumet sulivat ke-pe välisessä leudossa jaksossa kokonaan pois noin Kymenlaakso - Hämeenlinna - Porin ja Vaasan puoliväli linjan eteläpuolelta ja pohjoisempanakin lumipeite oli enää lähinnä laikuttaista itäkolkan runsaampia lumia lukuun ottamatta. Loppuviikolla ei sitten enää tullut lunta kuin vain la-su aikana nimellisenä huuruna - sisämaassa paikoin parisen senttiä, mutta sunnuntaina uusi leuto vaihe alkoi niitäkin jo sulattaa nopeasti pois lännestä alkaen.

Maaperä routaantui ma-ti jakson pakkashuipennuksessa monin paikoin useitakin senttejä jäähän; jopa 5 - 10 cm sisämaan vähälumisilla paikoilla. Sitten ke-pe välinen leuto jakso sulatti routaa aluksi hitaasti, mutta em. Seija-myrskyn leudoin vaihe etelärannikolla ja lounaassa sulatti kaiken roudan nopeasti. Sisämaassa sekään vaihe ei silti vielä riittänyt kaiken roudan sulattamiseen ja maa jäätyi vielä uudestaan koko alueella pe-la ajan toisessa pakkasvaiheessa muutamia senttejä uudestaan. Sunnuntaina alkoi sitten taas uusi sulaminen.

Vesistöjen pintavedet jäätyivät järvien osalta kokonaan umpeen ma-ti aikana ja paikoin saavutettiin useita senttejä paksuja jääkansia; pääasiassa jäät olivat silti lopputuloksena vielä liian heikkoja liikkumiseen. Ke-pe välinen leuto jakso ei jaksanut sulattaa seisovavetisiä alueita muutoin kuin vain jään pinnaltaan vetisiksi, mutta virtapaikkoja alkoi avautua auki. Sitten Seija-myrsky repi avointen vesialueiden jääreunoille ahto- ja lauttajääkasoja. Pe-la aikana tapahtui uutta jäätymistä ja la-su aikana jäiden päälle satoi hieman uuden lumen valkoista huurua osittain - vähän kinostuenkin tuulessa, mutta su iltana uusi sulaminen siis alkoi tässäkin. Jokien jäätymistä tapahtui riite- ja hyydelautoiksi ja paikoin lähes kokoumpinaiseksi ma-ti aikana, mutta sittemmin jokivirtaamat pysyivät pääasiassa auki. 

Suomenlahdella jäätymistä tapahtui ma-ti aikana sisälahdissa etenkin idässä, mutta ke-pe leuto jakso sulatti jäät itäpään vähäisiä jäänteitä lukuun ottamatta pois eikä pe-la aikana uutta jäätymistä tapahtunut enää kovin paljoa idässäkään. Ulapalla pintavesien lämpötilojen laskua tapahtui edellisviikkoa nopeammin, mutta silti viikon lopussakin länsiosissa ja Pohjois-Itämerellä reilun +5 asteen lukemia mitattiin edelleen. 

Viikon merkittävimmästä säätapahtumasta eli Seija-myrskystä koostin myös valokuvallisen esityksen >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Seija-myrsky perjantaina 13.12.2013.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja jäätilanneYmpäristö.fi:n pintavesien lämpötilat ja jäiden paksuus. Lisäksi jo ajankohtaisesti: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta

No comments: