Tällä viikolla 4 pakkasjakso jatkui suoraan viikolta 3 vähintään yhtä ankarana ja ajoittain kylmempänäkin, joten tässä on "Talven 2013 - 2014 kylmin yö" -sarjan osalle 2 (Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 2) suoraan jatkuva jatko-osa 3. Se on jälleen julkaistuna näin takautuvasti vasta tänään lauantaina 25.1.2014 klo. 23:55, vaikka pakkaseuranta kattaa ajan maanantaista lauantaihin saakka.
Tällä seurantajaksolla pakkassäätä ylläpiti ankarana suursäätilassa se, kun korkeapainetta jäi ulottumaan itsepintaisesti Venäjältä pitkulaisesti Suomen päälle ja myös uuden korkeapaineen keskuksenkin kera, jolloin pakkasilmamassat jäivät myös sijoilleen heikoissa tuulissa. Aikaisempaa tyynemmät tuulet ankaroittivat selkeäsäisissä tilanteissa yöpakkasia entisestäänkin. Näin ollen yö- ja päivälämpötilojen väliset erot kasvoivat edellisviikkoon verrattuna; ajoittain etenkin sisämaassa vuorokausivaihtelu oli jo n. 10 asteen luokkaa.
Tätä pakkassäätä ulottui Euroopan mittakaavassa koko ajan myös Skandinaviaan, mutta vain vähitellen etelämmäksi ja lännemmäksi muualla; Keski-Euroopan pohjoisosat, Itä-Eurooppa ja Mustanmeren pohjoisreuna ovat saaneet kunnon pakkasta eniten vasta aivan viime päivinä. Pohjois-Atlantilla koko viikon 4 ajan jatkunut hyvin aktiivinen ja voimakaskin matalapainetoiminta sen sijaan on ylläpitänyt sateista ja leutoa säätä edelleen Länsi-Euroopassa ja varsinkin Britteinsaarilla.
Pakkasjakso ankaroitui huippuunsa osassa Etelä-Suomea eilisen perjantain aikana, mutta tänään lauantaina korkeapaineen siirryttyä vähän etelämmäksi ovat etelän ja lännen väliset tuulet ja runsaampi alapilvisyys leudontaneet säätä laajasti jopa vain -5 asteen vaiheille ja siksi pakkasseurannan tämä osa onkin tänään la päättymässä; jatkossa näiden osien 2 ja 3 veroisia pakkasia ei ole näillä näkymin tulossa, vaikka ensi viikolla on jonkin verran uutta kylmenemistä näköpiirissä Venäjältä käsin etenkin tarkastelualueen itäosiin...
Tässä alla ovat kunkin vuorokauden minimilämpötilakartoitukset maanantaista tähän lauantaihin tarkempine olosuhdekuvailuineen. Lämpötila-arvot on yhä poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista ja julkaisun viipymisestä huolimatta poimintaa tein päivittäin. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.
Maanantain 20.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -5 astetta (lähes koko päivän), Turku -15 astetta, Salo -20 astetta, Pori -18 astetta, Hämeenlinna -22 astetta, Tampere; Härmälä -23 astetta, Tampere; Siilinkari -18 astetta (aamulla ja illalla), Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -16 astetta, Hyvinkää -22 astetta, Lahti -23 astetta, Kouvola -22 astetta, Porvoo -21 astetta, Lappeenranta; Lepola -19 astetta (illalla), Lappeenranta; Konnunsuo -25 astetta (aamulla ja illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -14 astetta, Mikkeli -25 astetta, Jyväskylä -21 astetta (alkuyöllä), Savonlinna -25 astetta (illalla), Joensuu -23 astetta (aamulla ja illalla) ja Ilomantsi -25 astetta.
Tässä vaiheessa yöllä koko Suomen mittakaavassa Lapissa koettiin talven ankarimmat pakkaset paikoin, kun siellä rikottiin virallisestikin -40 asteen raja sekä Utsjoella että Inarissa >> Talven pakkasennätys rikki: -40,7 astetta! Jatkossa Lapin pakkaset pysyivät miedompina. Tarkastelualueen suhteen ko. päivänä pakkaskorkeapaineen tyyni keskusalue pysyi yhä Etelä-Suomen päällä, mutta se venyi kauaksi Mustanmeren pohjoispuolelle; vuorokauden kylmimmät lukemat mitattiin pääosin aamun aikana, kun korkeapaineessa tyyni ja selkeä sää oli yön - aamun aikana laajimmillaan ja etelärannikoltakin lumikuuropilvet väistyivät silloin hetkeksi. Korkeapaineen länsipuolella Ahvenanmaalle ulottui kuitenkin yhä muuta aluetta paljon leudompaa etelä-kaakkoistuulta mereltä. Sulkuihin olen merkannut aamuminimistä poikenneet minimiajankohdat, kun laajasti illallakin oli yhtä kylmää ja paikoin kylmempääkin. Heikenneen tuulen takia ja Vienanmeren vaikutuksen vähennyttyä tarkastelualueen kylmintä seutua oli entistä korostuneemmin itäkolkka, jossa saavutettiin -25 asteen raja ensimmäisen kerran sitten sen alueen joulukuun pakkashuipentuman (Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 1). Venäjän puolella jatkui silti aikaisempaa leudompi luoteisvirtaus Jäämereltä.
Tiistain 21.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -6 astetta, Turku -16 astetta, Salo -20 astetta, Pori -17 astetta (aamulla ja illalla), Hämeenlinna -20 astetta, Tampere; Härmälä -23 astetta (yöllä), Tampere; Siilinkari -19 astetta (aamulla ja illalla), Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta, Vantaa -17 astetta, Hyvinkää -20 astetta, Lahti -22 astetta (aamulla ja illalla), Kouvola -21 astetta (yöllä), Porvoo -19 astetta, Lappeenranta; Lepola -20 astetta (yöllä ja aamulla), Lappeenranta; Konnunsuo -25 astetta (yöllä ja aamulla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -16 astetta, Mikkeli -23 astetta (yöllä ja aamulla), Jyväskylä -19 astetta (aamulla), Savonlinna -26 astetta (aamulla), Joensuu -20 astetta (alkuyöllä) ja Ilomantsi -22 astetta (yöllä).
Korkeapaine vetäytyi enemmän itäkaakkoon Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoispuolille, mutta siitä jäi ulottumaan selännettä Keski-Suomeen ja loppupäivällä keskukseltaan Perämeren tienoille alkoi vahvistumaan uusi korkeapaine. Tuuli- ja pilviolosuhteet vaihtelivat tämän mukaan vaikuttaen ko. vuorokauden minimilämpötiloihin, mutta ilmamassa pysyi edelleen suunnilleen yhtä kylmänä. Etenkin länsiosissa ja etelärannikon tuntumassa minimilämpötilat tulivat vasta illalla (Tuossa listauksessa ko. paikat sulkuhuomioitta), koska alkupäivällä kaakkoistuulet toivat mereltä pilvisyyttä myös laajalti sisämaahankin ja etelärannikolle taas lisäksi lumikuurojakin. Illalla tuo uusi korkeapaine käänsi heikkoja tuulia pilviä putsaavasti uudestaan koilliseen ja pakkanen kiristyi. Itäosissa nämä vaihtelut vaikuttivat vähemmän, jolloin minimilämpötilat olivat siellä jo enemmän yöllä - aamulla, joskin alapilvisyys oli sielläkin vaihtelevaa epätasaistaen pakkashuippuja. Tässä vaiheessa Kotka Rankissa minimilämpötilat alkoivat saavuttaa yhä kylmempiä lukemia, kun Suomenlahden jäätyminen umpeen ulapallakin eteni jo meren itäosissa. Tampereella Härmälän ja Siilinkarin lämpötilaero oli kaventumassa pois, kun suuri Näsijärvi jäätyi yhä paksummin jäähän. Ahvenanmaalla sen sijaan vaikutti vielä lähes koko päivän kaakosta mereltä tullut leudontava tuuli, mutta loppuillalla sielläkin oli kylmempi muutos tulossa mantereelta käsin.
Keskiviikon 22.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta, Turku -17 astetta (yöllä), Salo -21 astetta (aamulla), Pori -17 astetta, Hämeenlinna -21 astetta (yöllä ja illalla), Tampere; Härmälä -22 astetta, Tampere; Siilinkari -21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -15 astetta (aamulla ja illalla), Vantaa -18 astetta (aamulla), Hyvinkää -22 astetta (aamulla), Lahti -22 astetta (aamulla), Kouvola -20 astetta, Porvoo -15 astetta, Lappeenranta; Lepola -19 astetta (aamulla), Lappeenranta; Konnunsuo -23 astetta (yöllä), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -18 astetta (aamulla ja illalla), Mikkeli -24 astetta, Jyväskylä -23 astetta, Savonlinna -22 astetta (alkuillalla), Joensuu -23 astetta ja Ilomantsi -26 astetta.
Uusi korkeapaine osana jopa Kaspianmeren itäpuolelle ulottunutta laajaa korkeapainevyöhykettä vahvistui Suomen päällä vähän lisää ja liikkui päivän aikana hitaasti etelämmäksi keskukseltaan Keski-Suomessa; näin ollen kuiva ja heikko koillistuuli vallitsi alkupäivällä tarkastelualueella etenkin eteläosissa ja kääntyi illalla enemmän itään-kaakkoon. Tämän myötä iltapäivään saakka oli laajoilla alueilla selkeää - lähes selkeää lukuun ottamatta hajanaisia sumupilviä / jääsumuja. Illalla tuo tuulen kääntyminen toi taas etelärannikon tuntumaan mereltä kosteutta ja pilviä heikkoine lumikuuroineen ja tämä kosteus eteni etenkin Uudenmaan - Varsinais-Suomen alueella sisämaahankin alapilvineen, jolloin sillä alueella minimilämpötilat olivat muuta aluetta korostetummin jo yön - aamun aikana. Muualla kylmeneminen jatkui päivän mittaan niin, että myös ilta oli paikoin yhtä kylmä ja kylmempikin minimilämpötiloissa; nämä iltaminimin sisältäneet paikat ovat tuossa listauksessa sulkuhuomautuksitta. Kylmintä tarkastelualueella alkoi taas olemaan selvimmin itäkolkassa, vaikka edelleenkin Venäjän puolella ei ollut erityisen kylmää Uralia lukuun ottamatta. Ahvenanmaalla tapahtui raju uudestaan kylmeneminen iltaan mennessä, kun tuon korkeapaineen eteläpuolitse idästä tuli sinne mantereen ankarampaa pakkasilmaa.
Torstain 23.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -14 astetta (yöllä), Turku -17 astetta (yöllä), Salo -19 astetta (yöllä ja illalla), Pori -20 astetta (aamulla), Hämeenlinna -23 astetta (yöllä ja illalla), Tampere; Härmälä -24 astetta (aamulla), Tampere; Siilinkari -23 astetta (aamulla), Helsinki (Kaisaniemi) -17 astetta, Vantaa -20 astetta, Hyvinkää -21 astetta, Lahti -21 astetta (yöllä ja alkuillalla), Kouvola -21 astetta (aamulla ja illalla), Porvoo -21 astetta (aamulla), Lappeenranta; Lepola -21 astetta (aamulla ja illalla), Lappeenranta; Konnunsuo -26 astetta (aamulla ja illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -20 astetta, Mikkeli -25 astetta (alkuyöllä ja illalla), Jyväskylä -27 astetta, Savonlinna -26 astetta, Joensuu -25 astetta (aamulla ja illalla) ja Ilomantsi -26 astetta (yöllä).
Korkeapaineen tyynituulinen keskusalue asettui Etelä-Suomen päälle siten, että se alkoi loppupäivällä venyä Vienanmeren eteläreunitse itään, kun samalla Uralilta eteni laajemmalle Venäjälle erittäin ankaraa pakkasilmaa syrjäyttäen aikaisempaa Kaspianmeren itäpuolelle ulottunutta korkeapainetta. Tarkastelualueen pakkaset käyttäytyivät täten tyynissä olosuhteissa herkästi pilvitilanteiden mukaan ja selkeimmillä paikoilla minimilämpötilat saavuttivat talven kylmimpiä lukemia tähän mennessä. Etelärannikolla edellisillan puolelta oli vielä merellistä pilveilyä yöllä ja ajoittain myöhemminkin, mutta muutoin oli vain ajoittain hajanaista sumupilveä / jääsumua. Näissä em. oloissa minimilämpötilat sattuivat melko sekalaiseen tapaan lähes kaikkina vuorokauden aikoina paikallisesti vaihdellen paitsi keski- ja iltapäivällä auringon lämmittävän vaikutuksen ansiosta; lämpötilan vuorokausivaihtelu oli paikoin koko pakkasjakson suurinta sisämaassa tässä vaiheessa. Ilta oli kuitenkin monella paikalla päivän kylmin ilmamassan kylmennyttyä tyynessä säässä hitaasti; nämä paikat olen jättänyt tuossa yllä sulkuhuomioitta. Ahvenanmaalla alkoi jo loppupäivällä korkeapaineen länsipuolella vaikuttamaan -5 asteen lähelle leudontanut etelävirtaus alapilvineen. Kotka Rankki saavutti yhä talven ankarimpia pakkasia Suomenlahden itäosan ulappajäätymisen edettyä yhä lännemmäksi. Itä-pohjoiskolkka korostui koko tarkastelualueen kylmimpänä.
Perjantain 24.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -5 astetta (lähes koko päivän), Turku -15 astetta (aamupäivällä), Salo -23 astetta, Pori -19 astetta, Hämeenlinna -22 astetta (yöllä ja illalla), Tampere; Härmälä -24 astetta, Tampere; Siilinkari -24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -18 astetta (yöllä), Vantaa -22 astetta, Hyvinkää -23 astetta (aamulla ja illalla), Lahti -23 astetta (illalla), Kouvola -25 astetta, Porvoo -23 astetta, Lappeenranta; Lepola -22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -20 astetta, Mikkeli -27 astetta, Jyväskylä -28 astetta, Savonlinna -27 astetta, Joensuu -26 astetta ja Ilomantsi -26 astetta.
Korkeapaineen tyyni keskusalue alkoi siirtyä vähitellen Etelä-Suomen päältä Baltiaan päivän aikana, jolloin länsipuoleltaan sen pohjoispuolelle pääsi kiertymään paljon leudompaa ja kosteampaa ilmamassaa mukanaan tiivistä sumupilvikantta sekä etelän ja lännen välisiä tuulia. Tämä alkoi aamulla länsirannikolla ja loppupäivällä sitten pian sieltä käsin tarkastelualueen pohjoisimpiin osiin ja itäkolkkaan kaareutuen. Sen sijaan Uusimaa, Kanta-Häme ja Päijät-Häme jäivät vielä loppuiltaan saakka tyynen ja selkeän sään piiriin. Näin ollen kokonaisuutena illalla syntyi erittäin suuria lämpötilaeroja ko. eri aluetyyppien kesken >> Tuolla ensimmäisenä sumupilvistyneellä alueella vuorokauden minimit tulivat jo aamuun mennessä (Nämä aamuminimit jätin sulkuhuomioitta) ja pian sen jälkeen lämpötilat kohosivat koko ajan päivän loppuun saakka; loppuillalla jo -10 asteen leudommalle puolelle laajasti. Sen sijaan tuolla loppuiltaan saakka selkeänä ja tyynenä säilyneellä pienellä alueella yön-aamun lisäksi myös illalla oli vielä pakkasjakson ankarimpiin kuuluneita minimilämpötiloja. Tosin etelärannikolla aamun - iltapäivän merellisistä lumikuuroista oli vielä vähän leudontavaa vaikutusta illallakin; minimilämpötilat eivät sen vaikutusalueella tulleet enää illalla täpärästi. Juuri ennen rajua lauhtumista koko tarkastelualueen kylmintä ehti olla itäisimmissä ja pohjoisimmissa paikoissa. Ahvenanmaalla leudontuminen kaikkein ensimmäisenä jo edellisillan puolelta alkaen aiheutti jo sen, että siellä lämpötila pysyi koko päivän lähes samana -5 asteen vaiheilla ja loppuillalla oli vieläkin leudompaa.
Lauantain 25.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -3 astetta (koko päivän), Turku -9 astetta, Salo -15 astetta, Pori -7 astetta, Hämeenlinna -22 astetta, Tampere; Härmälä -10 astetta, Tampere; Siilinkari -11 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -17 astetta, Vantaa -20 astetta, Hyvinkää -24 astetta (yöllä), Lahti -23 astetta, Kouvola -14 astetta, Porvoo -22 astetta (yöllä), Lappeenranta; Lepola -13 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -14 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -15 astetta (yöllä), Mikkeli -11 astetta, Jyväskylä -9 astetta, Savonlinna -8 astetta, Joensuu -7 astetta (yöllä ja illalla) ja Ilomantsi -9 astetta (illalla).
Tämän kuluvan talven tähän mennessä ankarin pakkasjakso tuli viimein päätökseen tämän päivän aikana, kun korkeapaine asettui Baltiaan päästäen koko tarkastelualueelle länsipuoleltaan etelän ja lännen välisten tuulten mukana aikaisempaa paljon leudompaa ja kosteampaa ilmamassaa tiiviin sumupilvikannen kera. Viimeisenä tämä leudontuminen alkoi edellisiltana vielä tyynen kylmänä pysyneellä Uusimaa, Kanta-Häme ja Päijät-Häme -alueella melko tarkalleen puoliltaöin. Muualla lauhtuminen oli siis jatkunut jo selvästi edellispäivän puolelta käsin, mutta lähes koko alueella vuorokauden minimit tulivat juuri koko ajan edenneen lauhtumisen takia jo heti puolenyön jälkeen. Poikkeuksia tähän olivat ainoastaan yksittäiset tuon viimeisenä lauhtuneen alueen paikat vähän pidemmälle yölle viipyneen kylmyyden takia sekä yllättäen itä-koilliskolkassa, missä lauhtumisen asettuminen koko päivän jatkuneeseen vakiolämpötilaan aiheutti vähäisessä heilahtelussaan -10 asteen leudommalla puolella minimilukemia illallakin.
Tähän siis päättyy tämä tavallaan kaksiosainen yhtenäinen pakkasseuranta ja näillä näkymin ei uutta neljättä osaa ole näköpiirissä tämän talven pakkasseurantaan, koska ensi viikolla tapahtuva uudestaan kylmeneminen Venäjältä käsin ei näyttäisi olevan tarpeeksi kovaa pakkasta tuova. Pohjois-Atlantin voimakas matalapainetoiminta alkaisi laittamaan Venäjän pakkaskorkeapaineelle aikaisempaa enemmän kampoihin... Tämä on kuitenkin epävarmaa ja pakkanen voinee vielä yllättää piankin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment