Viime ennusteeni päivityksessä jäin uumoilemaan, että tällä viikolla 13 lämpöaalto voimistuu viikonloppua kohden. Melkein näin onkin tapahtunut, kun päivälämpötiloissa on ylitetty +10 astetta torstaina ja eilen lauantaina. Lämpöä edesauttanut korkeapaine on kuitenkin ollut sen verran kuivailmamassainen, aikaisempaan arvioon verrattuna läntisempi sijainniltaan ja ulottanut ajoittain tyyntä keskustaansa Etelä-Suomeen, että ko. tarkastelualueella yölämpötilat ovat pysyneet 0 ja -5 asteen välillä; etenkin idän sisämaassa paikoin -5 asteen kylmemmälläkin puolella. Ainoastaan etelärannikolla ja lounaassa joinakin öinä lämpötila pysyi niukasti plussan puolella.
Aikaisempaan ennusteeseen verrattuna poikkeava muutos on jo alkanut viime yönä ja etenee tänään sunnuntaina. Nimittäin korkeapaine siirtyy Islannin ja Norjan väliin ulottaen selännettä Mustallemerelle; tämän myötä tänään su pohjois-luoteistuuli alkaa vallita ja se tuo kylmempää ilmaa mukanaan Jäämereltä. Päivälämpötila nousee kuitenkin n. nollakelisen - heikon pakkasen yön jälkeen eteläisimmässä Suomessa vielä +5 asteen yläpuolelle. Pilvisyys on vaihtelevaa, mutta sateita ei juurikaan tule lukuun ottamatta idän heikkoja kuuroja.
Aikaisempaa kylmempää vaihetta jatkuu suunnilleen samanlaisena heikohkona pohjois-luoteisvirtauksena maanantain ja tiistain ajan, jolloin pilvisyys on vaihtelevaa; ajoittain voi olla selkeitäkin hetkiä, mutta etenkin iltapäivisin kumpupilvisyyttä syntyy ja luoteesta voi jonkin verran tulla kuurosateita; etenkin tiistaina. Sateet ovat räntää ja lunta etenkin keski- ja iltapäivän ulkopuolisina aikoina, mutta auringonsäteily sulattaa kaiken sataneen lumen tehokkaasti pois varjoisimpia paikkoja lukuun ottamatta. Tässä jaksossa päivälämpötilat ovat enimmäkseen +2 ja +5 asteen välillä, mutta lännessä / lounaassa voi olla vähän lämpimämpää. Yölämpötilat ovat pääasiassa -2 ja -5 asteen välillä. Sisämaassa paikoin kylmempää yöpakkasta, jos on selkeää ja heikkotuulista.
Keskiviikkona korkeapainetta muodostuu sen verran Suomen eteläpuolelle, että lännestä pääsee vähän lämpimämpää ilmaa; vaihtelevassa pilvisyydessä ilman sateita päivälämpötila kohoaa vähän laajemmin +5 asteen yläpuolelle. Torstaiksi korkeapainetta näyttää muodostuvan kuitenkin uudestaan Suomen länsipuolelle ja näin uusi kylmempi ilmamassa-annos tulee pohjoisesta. Pilvisyys jatkuu edelleen vaihtelevana ja räntä-lumikuuroja tulee lähinnä vain idässä. Päivälämpötila jäänee taas vähän enemmän alle +5 asteen etenkin idässä. Yöllä on heikkoa pakkasta.
Loppuviikon osalta korkeapaine näyttäisi vahvistuvan aluksi Fennoskandian eteläosiin ja siirtyy su mennessä Baltiaan / Itä-Eurooppaan. Näin ollen lännestä - lounaasta pääsee korkeapaineen pohjois-länsipuolitse taas lämpimämpää ilmaa Suomeen ja pääosin aurinkoisessa / vähäpilvisessä säässä päivälämpötilat nousevat päivä päivältä saavuttaen viimein yli +10 asteen lukemia viimeistään sunnuntaina. Öisin jatkuvat aluksi heikot pakkaset.
Viikon 15 osalle on nähtävissä matalapainetoiminnan vaikutusta lännestä alkaen, jolloin sää epävakaistunee pian ensi sunnuntain jälkeen. Vielä on kuitenkin hämärän peitossa se, kuinka paljon ja miksi ajaksi siinä yhteydessä tulisi lounaasta yhä lämpimämpää ilmamassaa... Päivitystä skenarioista tulee myöhemmin.
Euroopan mittakaavassa tämä alkava viikko 14 on lämpötilojen osalta aluksi erittäin kahtiajakoinen >> Suomeakin vaivaava aikaisempaa kylmempi ilmamassa kattaa lähes koko ajan ja lähes koko Fennoskandian sekä Baltiaa ja Länsi-Venäjää, missä aikaisemmin lämmintä säätä saaneet eteläosat Ukrainaa ja Mustanmeren pohjoisrannikkoakin myöten joutuvat kokemaan hidastuvaa kevään etenemistä halloineen ja yöpakkasineen. Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja Lapissa on jopa melko talvistakin. Sen sijaan korkeapaineen sijoittuminen selännemäisesti Norjanmereltä Mustallemerelle ja matalapaineiden pysyminen Euroopan länsireunalla Atlantilla mahdollistaa laajasti manner-Eurooppaan ja Britteinsaarille erittäin lämmintä säätä; joskin etenkin länsiosissa epävakaisenakin. Joka tapauksessa useana päivänä tuon lämpöaallon alueella mitataan kesäisiä lämpötiloja jopa yli +20 asteen ja yötkin pysyvät siellä hyvin leutoina. Näin ollen sillä alueella jatkuu maisemien etuaikainen vihertyminen voimakkaasti kohti täyskesää. Puolan ja Ukrainan puolelta voi aluksi uhata ajoittain kylmää ja hallanvaaraa Pohjois-Saksaan ja Mustanmeren länsipuolelle. Loppuviikolla idempänä ja Fennoskandiassakin alkaa lämmetä...
Täällä Suomessa tämän viikon 13 lämpöaalto on tehnyt tehtävänsä kasvien erittäin etuaikaisen heräämisen suhteen. Samoin sitä oli jo edesauttanut maaliskuun alkupuolen ennätysmäinen leutous >> Tällä hetkellä nimittäin mm. seuraavia kasvutapahtumia on jo tullut: haapa (Populus tremula) on aloittanut kukinnan lämpimillä paikoilla, leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnat ovat osittain jo ylittäneet huipentumansa ja varhaisimmin lehteen puhkeavilla puu- ja pensaslajeilla silmut ovat avautuneet jo pienelle hiirenkorvalle; kuten pikkuherukka (Ribes glandulosum), terttuselja (Sambucus racemosa) ja viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia). Monilla muillakin puilla ja pensailla silmut ovat selvästi jo turvonneet, mutta esim. koivuilla (Betula sp.) hiirenkorville puhkeaminen on vielä melko kaukana. Monet sipulikukat ovat jo monin paikoin täydessä kukassa; kuten krookukset (Crocus sp.), talventähti (Eranthis hyemalis), lumikello (Galathus nivalis) ja kukintaansa ovat aloittaneet mm. sinililjat (Scilla siberica).
Tätä viikon 13 lämpöaaltoa edeltänyt takatalvi viikolla 12 ja yöpakkaset ovat vioittaneet jo maaliskuun alussa esiintyneitä kasvutapahtumia vain hyvin vähän eikä alkavan viikon 14 kylmyyskään ole merkittävänä vaarana; mm. narsissien (Narcissus sp.) jo yli 10 cm pitkät kasvustot ovat säilyneet ja yhä säilymässä vetreän vihreinä. Kaikki kasvutapahtumat ovat kuitenkin ensi viikolla pysähtyneitä - vain hyvin hitaasti eteneviä ja näin ollen kasvukauden alkutapahtumien etuaikaero normaaliin alkaa kaventua. Tosin viikon 14 lopussa tuleva lämpeneminen kiihdyttää taas kasvua ja kasvukauden pysyvää alkamista voidaan ehkä alkaa uumoilemaan...
Mainittakoon vielä lopuksi, että Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa näsiän (Daphne mezereum) kukinta on toipunut runsaammaksi ja näin ollen ne pensaat ovat tavallaan kukkineet siellä lähes keskeytyksettä viime marraskuusta saakka! >> Tämä on huippuerikoinen ennätys!
Sääennustepäivitys torstaina 3.4.2014 klo. 23:05: Tähän mennessä em. ennuste on toteutunut varsin hyvin, joskin +5 asteen ylityksiä päivälämpötiloissa on tullut paikoin joka päivä ja esim. tänään etelärannikolla +7 asteen lähelle saakka; tosin itäosissa on ollut kylmempää ja esim. tänään siellä tuli melko paljon lumikuuroja. Päivien suhteellista lämpimyyttä kylmissä pohjoisvirtauksissa on kuitenkin edesauttanut tarkastelualueella mitä ilmeisimmin se, kun lumi on jo yleisesti poissa ja jopa routakin on jo sulanut lähes kaikkialta kokonaan pois. Näin ollen maa pääsee jo lämpenemään pienessäkin auringonpaisteessa ajankohtaan nähden todella erikoisesti vaikuttaen päivälämpötiloihin.
Jatkossa tuo em. viikonlopun lämpeneminen pitää yhä kutinsa, mutta siihen on tullut mukaan epävakainen muutos; nimittäin Suomen eteläpuolelle pe-la muodostuva korkeapaine antaa vähän enemmän periksi jo su mennessä ja Lapin pohjoisreunaa itään kulkevan matalapaineen jälkipuolella Lapista käsin uhkaa kylmempää ilmamassaa jo la-su. Kuitenkin näillä näkymin hyvin täpärästi Etelä-Suomeen pääsee länsi-lounaistuulella jo lauantaiksi niin lämmintä ilmamassaa, että päivälämpötila nousee silloin monin paikoin reiluun tai n. +10 asteeseen. Pilvisyys on kuitenkin runsastumassa ja itä-länsisuuntainen rintamasysteemi sateineen ja pohjoispuolisen kylmän ilman kera on laskeutumassa Keski-Suomesta etelämmäksi. Sunnuntaina rintama sijaitseekin jossain Etelä-Suomessa; pilvisyys on silloin runsaan vaihtelevaa ja vesisateita liikkuu päivän aikana itäkaakkoon. La-su välisen yön lämpötila pysyy leudon ilmamassan ja pilvien ansiosta enimmäkseen plussalla ja sunnuntaina voi poutahetkillä olla edelleen mahdollisuuksia +10 asteen ylityksiin. Muutoin etenkin sadehetkillä lämpötila jää päivällä +5 asteen vaiheille.
Ensi viikolla 15 maanantaiksi Lapista työntyy etelämmäksi korkeapaineen selänne; vielä on epäselvää se, että kaikkoaako edeltäneiden päivien lämmin ilmamassa kokonaan pois Etelä-Suomesta tässä vaiheessa vai jääkö sitä maanantaiksikin sen verran ohuena siivuna jäljelle, että etelärannikolla - lounaassa olisi päivälämpötiloissa yhä +10 asteen ylitysten mahdollisuus. Joka tapauksessa sää näyttää olevan poutaisempi ja vähäpilvisempi. Toisaalta uusi läntinen matalapainetoiminta alkanee vaikuttamaan viimeistään illalla...
Sitten ennustettavuus on melko huonoa >> Yksi skenario on se, että lännestä suuntautuu matalapaine sateineen Suomen eteläosia viistäen Baltian yli itään; silloin ti - ke aikana tarkastelualueelle voi ulottua sateita, mitkä yöaikaan voivat tulla osaksi räntänä-lumena. Alue jäänee nimittäin matalapaineen kylmälle sivulle, missä voimakkaat tuulet kääntyvät vähitellen kaakon ja idän kautta koilliseen... Näin ollen lämpötilat olisivat runsaassa pilvisyydessä öiden nollan vaiheilta päivien +2 ja +5 asteen välille. Matalapaine voi myös mennä etäämpää eteläpuolitse ohi, jolloin sateet jäävät tulematta; silloin päivälämpötilat olisivat em. korkeampia...
Tämän vaiheen jälkeen to eteenpäin on taas näkyvissä lämpenevä trendi korkeapaineen mahdollisesti vahvistuessa Suomen lähelle etelä- tai itäpuolelle; lounaasta / etelästä tulisi silloin lämmintä ilmaa, jolloin päivälämpötiloissa voidaan päästä vuoden ensimmäistä kertaa +15 asteen yli. Samalla Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta näyttää voimakkaalta eli lännestä voi pian taas uhata uutta epävakaisuutta perään... Palaan tarkentamaan näitä viikon 15 sääennusteita ensi su-ma paikkeilla uudessa ennustekirjoituksessa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment