Toissapäiväinen keskiviikko oli vain lievä keskeytys tämän toukokuun hämmästyttävälle helleaallolle Etelä-Suomessa: Tässä edellinen helleseuranta viime päiviltä; Kesän 2014 kuumin päivä - Osa 1. Jo eilen torstaina mitattiin jälleen hellelukemia ja tänä viikonloppuna helleaalto huipentuu jälleen +30 asteen tienoille päätyviin päivälämpötiloihin.
Syynä tilanteelle on se, kun Suomen etelä- ja kaakkoispuolelle on yhä jäänyt laajasti kosteaa ja erittäin helteistä ilmamassaa ja nyt Baltian itäpuolelle asettuneen korkeapaineen länsipuolitse on alkanut syöttymään takaisin tuota hellettä etelä-lounaistuulilla. Tämä asetelma pysyy vielä huomisen lauantain ja sitten alkaa vaiheittain muutos viileämpään suuntaan, kuten olen sääennustepäivityksessä vihjannut; vielä sunnuntaina ja uusimpien tietojen mukaan mahdollisesti vielä maanantainakin eteläisimmässä Suomessa mitattaisiin hellettä...
Ennen viilenemistä on taas jännityksen kohteena se, että rikkoontuuko viimein huomenna lauantaina maamme mittaushistorian toukokuun helle-ennätys, joka siis on vielä tasan +31 astetta mitattuna vuonna 1995 Lapinjärvellä. Viime maanantaina sen ennätyksen rikkoontuminen oli jo parin kymmenyksen päässä...
Teen tätä seurantaa ainakin sunnuntaihin saakka ja sisällytän myös eilisen torstain mukaan alla oleviin paikkakuntalistauksiin. Nähtäväksi jää listaanko vielä maanantainkin maksimilämpötilat mukaan; silloin on joka tapauksessa odotettavissa jyrkkää lämpötilaeroa tarkastelualueen eri osiin, kun pohjois-koilliskolkassa on jo paljon viileämpää samalla, kun eteläisin osa kylpisi vielä helteessä. Tämäkin voi olla hyvin mielenkiintoista listata esille...
Lähteenä lukemille ovat tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella.
Torstain 22.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +19 astetta, Turku +23 astetta, Salo +25 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +16 astetta (Illalla), Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +23 astetta ja Ilomantsi +23 astetta.
Korkeapaine alkoi asettumaan tässä vaiheessa Baltian itäreunalle idästä ja helteisen ilmamassan takaisin virtaaminen tarkastelualueelle alkoi lounaasta. Ilma oli kuitenkin aikaisempaa kuivempaa ja pilvisyys pysyi hyvin vähäisenä - Laajoilla alueilla oli käytännössä selkeää, mutta itäosissa syntyi iltapäivällä kumpupilvisyyttä ja itäkolkassa oli runsaspilvisintä. Näillä oli vaikutusta päivän maksimilämpötilohin; itäosissa jäätiin vielä hellelukemista, mutta länsiosissa ylitettiin +25 astetta taas jo monin paikoin. Kuumimmat paikat olivat mm. Hämeenlinnan, Tampereen, Lahden ja Jyväskylän seudut. Vaikka merivesi on ollut jo lämpenemässä paljon tavanomaista korkeammissa pintavesilämpötiloissa, niin selvää viilentävää vaikutusta sillä oli mm. Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa. Suurilla järvillä näin oli myös, vaikka yli +15 asteen pintavesilämpötiloja esiintyi jo monissa järvivesissä.
Perjantain 23.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +28 astetta, Salo +28 astetta, Pori +28 astetta, Hämeenlinna +28 astetta, Tampere; Härmälä +29 astetta, Tampere; Siilinkari +26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +24 astetta, Vantaa +27 astetta, Hyvinkää +28 astetta, Lahti +28 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +27 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +18 astetta, Mikkeli +29 astetta, Jyväskylä +28 astetta, Savonlinna +26 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.
Edellispäivään nähden asetelma ei ollut muuttunut tässä vaiheessa eli korkeapaine oli yhä asettuneena Suomen kaakkoispuolella ja sen länsipuolitse etelästä jatkui entistä helteisemmän ilman syöttyminen laajasti jopa Etelä-Lappia myöten. Sisämaassa syntyi vähäisiä kumpupilviä iltapäivällä ja lisäksi oli myös pientä hajanaista untuvapilvilauttailua; sään yleisilme oli silti aurinkoinen. Niinpä päivän maksimilämpötilat kohosivat jo monin paikoin +28 ja +29 asteen hujakoille; kuumimmat paikat olivat mm. Mikkelin tienoo sekä Tampereen seutu lukuun ottamatta Siilinkarin kaltaisia viileämpiä suurten järvien äärellä olevia paikkoja. Itäkolkkaan ei päässyt kaikkein kuuminta hellettä. Suomenlahden viilentävä vaikutus ilmeni edelleen vahvasti Kotka Rankissa, kun edellispäivän tapaan tuuli kävi ulapalta. Lievemmin sama ilmeni taas Ahvenanmaalla ja paikoin etelärannikolla. Länsirannikolla tuuli ei käynyt niin suoraan mereltä, joten mm. Porissa mahdollistui kunnon helle.
Lauantain 24.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +29 astetta, Salo +30 astetta, Pori +30 astetta, Hämeenlinna +29 astetta, Tampere; Härmälä +29 astetta, Tampere; Siilinkari +27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +26 astetta, Vantaa +29 astetta, Hyvinkää +29 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +28 astetta, Porvoo +28 astetta, Lappeenranta; Lepola +28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +28 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +20 astetta, Mikkeli +30 astetta, Jyväskylä +29 astetta, Savonlinna +28 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.
Edellispäivään nähden suursäätilan asetelma pysyi vielä ennallaan eli korkeapaine sijaitsi Suomen kaakkoispuolella ja sen länsireunalla etelästä syöttyi ajankohtaan nähden erittäin helteistä ja kosteaa ilmaa alueelle. Iltapäivän kumpupilvisyyttä oli myös edellispäivän tapaan sisämaassa. Pienenä muutoksena oli yhtäältä se, että oli edellispäivää asteen - pari vieläkin helteisempää. Toisaalta viileämmät ilmamassat lähestyivät jo sekä lännestä että pohjoisesta niin, että Ruotsissa oli ukkostava kylmä rintama ja Lapin koleaa ilmaa rajaava kylmä rintama sijaitsi n. Oulun tasalla. Tarkastelualueesta havaitaan, että Joensuu-Ilomantsi -seutu ei edelleenkään saanut kaikkein kuuminta hellettä. Sen sijaan etelä-lounaisosan sisämaassa parin kymmenyksen mukaan pyöristettynä +30 asteen vaiheille päästiin sellaisilla mantereisilla paikoilla, missä isoja järviä ei ole lähellä tai vallinneella etelätuulella on mannerta pitkän matkan; näin tuossa yllä mm. Salossa, Lahdessa ja Mikkelissä. Porin +30 asteen kuumuus selittyi enemmän mantereen kuin meren puolelta puhaltaneella tuulella. Ilmeisesti missään ei kuitenkaan saavutettu +31 astetta eli yhä voimaan jäänyttä tunnetun historian toukokuun helle-ennätystä. Lisäksi viime maanantain +30,8 astetta jäi tämän kuun kuumimmaksi lukemaksi. Suomenlahden ulapallakin merivesi alkoi olla jo niin reilusti yli +10 asteista ja sisälahdissa yli +15 asteista, että sillä alkoi olla jo vaikutusta meren viilentävän vaikutuksen vähenemiseen; osaltaan siksi viimein etelärannikolla meren äärellä helteittä vielä säilyneillä paikoilla mitattiin nyt vuoden ensimmäiset hellelukemat, kuten Helsingin Kaisaniemessä. Myös Kotka Rankissa oli ajankohtaan nähden hyvin lämmintä huolimatta ulapalta puhaltaneesta tuulesta, mutta Ahvenanmaata viilensi yhä selvästi Itämeren viileys.
Sunnuntain 25.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +20 astetta, Turku +24 astetta, Salo +28 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +28 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +28 astetta, Hyvinkää +29 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +29 astetta, Porvoo +27 astetta, Lappeenranta; Lepola +29 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +29 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +25 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +27 astetta, Savonlinna +27 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +26 astetta.
Tässä vaiheessa eteläkaakosta ulottunut helleilmamassan kiila oli kaventunut jo selvästi edellispäivään nähden, kun Suomen kaakkoispuolella ollut korkeapaine heikkeni ja toisaalta Jäämerellä vaikuttanut korkeapaine vahvistui selänteenä kohti Kuolanniemimaata. Keski-Suomessa sijaitsi täten hitaasti etelämmäksi hivuttautunut itä-länsisuuntainen rintamasysteemi, joka erotti Pohjois-Suomen hyvin kolean itä-koillistuulisen ilmamassan tarkastelualueen helteestä. Samalla ko. rintamasysteemissä olleen pienen matalapaineen eteläpuolella lännestä alkoi virtaamaan päivän mittaan hieman kuivempaa ja viileämpää ilmamassaa; tämän synnyttämänä tarkastelualueen sisämaassa syntyi iltapäivällä monin paikoin länsilounaasta itäkoilliseen liikkuneita ukkoskuurojonoja ja -ryppäitä. Yllä olevassa listauksessa havaitaan, kuinka läntisimmissä osissa jäätiin jo vain hellerajalle, mutta ukkoskuuroilta pisimpään / kokonaan välttyneillä Uudenmaan, Kymenlaakson ja kaakonkulman sisämaa-alueilla ehdittiin vielä saavuttaa huippuhelteitä lähes +30 asteen lukemin. Sen sijaan mm. Hämeenlinnan ja Lahden seuduilla pian puolenpäivän jälkeen alkanut ukkoskuurottelu verotti hieman hellelukemia. Hellettä ehti kuitenkin riittää vielä jopa Jyväskylä - Joensuu - Ilomantsi -vyöhykkeellä saakka, mutta iltapäivän ukkostelun jälkeen siellä kylmeni illalla nopeasti tuon pohjoispuolisen koleuden vallattua alueita. Tässä vaihessa etelärannikolla oli vielä myös hellettä ja sitä ilmeni pulssimaisesti länsituulissa mantereelta käsin hetkeksi jopa Kotka Rankin tapaisessa merellisessä paikassa; siellä oli siis vuoden ensimmäinen hellepäivä.
Maanantain 26.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +15 astetta, Turku +16 astetta, Salo +20 astetta, Pori +16 astetta (Alkuyöllä), Hämeenlinna +22 astetta, Tampere; Härmälä +18 astetta (Alkuyöllä ja iltapäivällä), Tampere; Siilinkari +17 astetta (Alkuyöllä), Helsinki (Kaisaniemi) +24 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +23 astetta, Lahti +24 astetta, Kouvola +24 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +18 astetta (Illalla), Mikkeli +19 astetta, Jyväskylä +15 astetta (Alkuyöllä), Savonlinna +17 astetta (Alkuyöllä), Joensuu +11 astetta (Alkuyöllä) ja Ilomantsi +8 astetta (Alkuyöllä).
Korkeapaine jatkoi vahvana Jäämerellä ulottaen selännettä Lappiin ja Kuolanniemimaalle; sen eteläpuolella hyvin kolea itä-koillisvirtaus vallitsi edelleen, mutta täpärästi se ei vielä päässyt valtaamaan koko tarkastelualuetta tänä päivänä. Etelä-Suomessa viipyi nimittäin vielä pieni matalapaine, jonka alueelle jäi pienenä kiilana kaakosta käsin ulottunutta lämpöä niin, että Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja kaakonkulman alueella mitattiin lähes hellelukemia iltapäivällä poutaisessa länsituulessa. Samaan aikaan yllä oleva listaus paljastaa sen, kuinka yhtäältä ko. matalapaineen pohjois-koillispuolella mm. Jyväskylä - Joensuu - Ilomantsi -vyöhykkeellä koleus piti lämpötilat jo radikaalisti alempina eli lähes koko päivän alle +10 asteessa; tällä alueella maksimilämpötilat ilmenivät jo alkuyöllä, kun päivän mittaan kylmeni edelleen ja lopulta jopa vajaaseen +5 asteeseen saakka! Toisaalta matalapaine kierrätti länsireunallaan tarkastelualueen länsiosiin pohjoisesta jo iltapäiväksi tuota koleutta niin, että Turku - Pori - Tampere -vyöhykkeellä jäätiin alle +20 asteen ja osittain sielläkin maksimilämpötilat ilmenivät siksi jo yöllä. Illalla koleus alkoi viimein valtaamaan alaa tuolla "lämpimän kiilan" alueellakin, kun matalapaine siirtyi etelään ja päästi kolean koillisvirtauksen koko tarkastelualueelle seuranneen yön aikana. Tämä kylmeneminen oli lähes sateeton matalan sumupilvikannen saapumisena >> Siitä alkoi tarkastelualueella ti - to ajan kestänyt erittäin kolea, mutta runsaspilvisyytensä ansiosta onneksi hallattomana säilynyt säävaihe.
PS.: Blogini pitämisessä olleen tauon takia päivitin nyt tuossa yllä tänään sunnuntaina 1.6.2014 klo. 17:25 viimeiset kaksi seurantavuorokautta takautuvasti kohdilleen; niiden lämpötilalistaukset poimin ja säilytin jo ko. päiviltä saakka, joten kyseessä eivät ole "hatusta / muistista temmatut" arvot :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment