Palaan aktiivisemman blogikirjoittelun pariin nyt lähinnä sääasioiden kera, vaikka tuossa toukokuun lopulla harmittelin elämäntilanteeni muutosprosessin takia mm. bloggaamishaluttomuutta.
Nyt kuitenkin olen toipunut vähän parempaan iskuun jälleen kerran ja myös yhteiskunnallispoliittista antia tulen tekemään, mutta en voi silti luvata oikutteluvapaata ja sujuvaa kirjoitusintoa tälle kesälle - lähikuukausille ja raskaimpia kirjoitettavia siinä ovat edelleen tietenkin yhteiskunnallispoliittiset asiat >> Varmaankin normaalista poikkeavaa taukoilua täytyy välillä ehkä pitää jatkossakin - Haasteita elämässä riittänee joka tapauksessa... No, ainakin te enemmän tai vähemmän vakituiset lukijani olette silti tottuneet aikaisempiinkin bloggaamisoikutteluihini ilmeisen hyvin, koska blogini statistiikan perusteella joka päivä lukijoita riittää kuitenkin yhä ihan kivasti; kiitos siitä teille! :)
Blogini päivittämisessä oli siis parin viime viikon aikana taukoa, mutta olette varmaankin jo huomanneet, kuinka olen silti takautuvasti tehnyt paikoilleen kahden viime viikon kasvivalokuvaesittelyt. Laitan niistä linkit vielä tähän >> Viikon 21 kasvivalokuva: Kiinanmagnolialajike (Magnolia denudata "Yellow River") ja Viikon 22 kasvivalokuva: Kiinansinisade (Wisteria sinensis).
Sää- ja luontoaiheiseen kirjoitteluuni olin aikeissa sisällyttää toukokuun päätteeksi ihan valokuvallistakin havainnollistusta toukokuun lopun erikoisen helleaallon aiheuttamasta kasvukauden huippunopeasta edistymisestä huomattavaan etuaikaan normaaliin aikatauluun nähden. Se on jäänyt kuitenkin tekemättä, mutta tällä viikolla 23 uudet helteet ovat edelleen edistäneet kasvua erittäin nopeasti ja tuon toukokuun havainnollistuksen voisi liittää osaksi tämänkin hetken samojen piirteiden normaalista selvästi poikkeavaa esittelyä. Katsotaan, koska ehdin ja missä muodossa se tulisi... Joka tapauksessa erillisen kasviaiheisen kirjoituksen teen ja en siksi tässä puutu kasvukauden tilannekuvauksiin.
Tässä kerron seuraavaksi lähinnä sääasioita hieman menneestä katsannosta ja ennustetta tulevasta Etelä-Suomeen >> Viime viikolla 22 edellinen helleaalto päättyi maanantaina ja heti sen perään radikaalina äkkimuutoksena tiistain - torstain välillä Etelä-Suomi värjötteli koillistuulessa hyvin kolean ja runsaspilvisen sään armoilla, mutta kasvien kasvattajien onneksi ilman hallanvaaraa. Sitten viime viikonloppuna sään lämpeneminen käynnistyi, kun Baltiasta nousi Suomeen uudestaan matalapainetta tuoden mukanaan sateita ja sumuja, mutta myös lämpimämpää ilmaa; jo su päivälämpötiloissa saavutettiin paikoin +20 astetta sään osittain poutaannuttua.
Sunnuntaina matalapaine väistyi Suomen päältä koilliseen ja tämän viikon 23 maanantaiksi Skandinaviasta kiepsahti korkeapaine itä-länsisuuntaisena Suomen päälle; maanantaina oli pääosin poutaa, mutta toisaalta eteläkaakosta alkoi lähestymään jo seuraavan helleaallon etureunassa runsaampaa pilvisyyttä ja kuurosateita eteläisimpään osaan. Poutapaikoilla päästiin taas päivällä +20 asteen vaiheille. Tiistaina tuon helteen etureunassa lämmin rintama sitten ylitti Etelä-Suomea pohjoisluoteeseen pilvisessä säässä sateiden ja perään seuranneiden sumujen kera; lämpötilat olivat tässä vaiheessa yötä-päivää +15 asteen vaiheilla.
Keskiviikkona ja eilen torstaina helleaalto onkin sitten ollut päällä, mistä ajattelin tehdä jo kolmannen osan seurantaani "Kesän 2014 kuumin päivä": Sen verran kova helle on nyt ollut menossa, että se on huipentunut itse asiassa eilen ja tänään perjantaina tarkastelualueen itäosissa paikoin jopa n. +30 asteen päivälämpötiloihin! >> Palaan asiaan tarkemmin tuossa seurannassa jälkitarkasteluna...
Tästä helteestä vielä sen verran ukkosten suhteen, että niitä on esiintynyt seuraavasti tiistain illasta alkaen >> Tuon em. lämpimän rintaman jälkeen myöhään ti illalla ja seuranneena keskiviikkoyönä pieni rykelmä ukkoskuuroja liikkui Suomenlahdelta pääkaupunkiseudun länsipuolitse Hämeenlinnan yli pohjoiseen.
Sitten keskiviikkona iltapäivällä pian puolen päivän jälkeen ukkoskuurojen rykelmä syntyi Hämeenlinnan itäpuolelle liikkeessä pohjoiseen ja sen jälkeen hajanaista ukkoskuurottelua oli iltaan saakka lähinnä vain Hämeenlinnan tasan pohjoispuolella laajasti. Virossa ukkosteli myös hieman iltapäivällä - illalla, mutta sieltä kohti etelärannikkoa tulleet kuurot Suomenlahden viileys kuivatti kuitenkin varsin tehokkaasti pois; esim. seurantapaikalleni Espoon Tapiolaan ei osunut edes kuurojen rippeitä.
Eilen torstaina oli melko samanlainen tilanne; aluksi aamupäivällä heikkoja kuuroja ja runsaampaa pilvisyyttä tuli Virosta Uudellemaalle ja lounaaseen, mutta niistä ei ollut kehittämään ukkosta missään. Sitten alkuillalla Virossa ukkosteli taas kohtalaisesti, mutta niistäkin tuli Suomenlahden ylitse loppuillaksi - tämän perjantain alkuyöksi vain pientä kuurottelua mm. pääkaupunkiseudulle. Niinpä tiistaista tähän saakka olen havainnut vain pari kaukaista salaman välkähdystä yöhämärässä ja parisen kaukaista jyrinää.
Tänään perjantaina näytti aluksi lupaavammalta, mutta ukkosseurantapaikkani oli väärä, kun olen jäänyt vielä Espoon Tapiolaan - Nimittäin tämän päivän parhaimmat ukkoset syntyivät Hämeenlinnan seudulla, jossa olisin voinut olla niitä ihastelemassa... No, täällä pääkaupunkiseudulla Virosta yritti taas tulla klo. 14:00 ja 15:00 välillä muhkeaakin ukkosta, mutta Suomenlahti teki taas tehtävänsä; se mössöönnytti ukkosen tasaiseksi ja heikkeneväksi sateeksi. Sen sijaan Hämeenlinnan seudulla ukkosti isossa konvektiivisessa järjestelmässä klo. 15:00 ja 16:30 välillä. Samalla sen itäpuolella Saimaalla saakka kehittyi hajanaisempaa ukkoskuurottelua ja nämä sitten ovat liikkuneet iltapäivän ja alkuillan aikana melko laajana vyöhykkeenä Tampereen ja Jyväskylän seutujen ylitse pohjoisluoteeseen. Myöhemmin illalla Saimaan seudulla ukkosti vielä hieman uudestaan, mutta Virosta päin ei ole tullut enää moneen tuntiin mitään tarjolle etelärannikolle ja tällä hetkellä ukkoset ovat poissa ja kuurojakin on vain vähän liikkeellä.
Toisin sanoen varsin lässähtänyt tämäkin päivä oli ukkosseurannan suhteen, joten ei ole tarvetta tehdä tämän enempää ukkosraportointia.
Jatkossa helleaalto antaa taas periksi, mutta kylmän sään uhkaa ei silti ole tulossa, kun ajankohtaan nähden sää pysyy normaalia vähän lämpimämpänä ainakin tämän viikonlopun ja ensi viikon 24 alkupuoliskon: Aluksi huomenna lauantaina pieni matalapaine muodostuu Suomen päälle siten, että sen keskuksen eteläpuolella Etelä-Suomessa länsituuli viriää ja ajaa helleilmamassaa idemmäksi. Samalla on etenkin iltapäivällä sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuutta ja eniten sisämaassa. Sunnuntaina on melko samanlainen säätilanne, mutta matalapaine venyy kohti Uralia ja jättää Etelä-Suomeen heikkotuulisen matalapaineen solan. Kumpanakin päivänä yölämpötilat ovat +10 asteen vaiheilla siten, että la-su yö on viilein. Päivälämpötilat ovat puolestaan +20 asteen vaiheilla tai vähän yli.
Ensi viikon 24 alussa ma ja ti matalapaine siirtyy enemmän Venäjälle ja tilalle Suomen päälle syntyy Barentsinmereltä lounaaseen ulottuva korkeapaineen selänne; sää poutaantuu ja kuurosateet ovat korkeintaan vähäisiä iltapäivän ripsuja. Samalla sää taas vähän lämpenee siten, että yölämpötilat ovat +10 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötiloissa lähestytään taas hellelukemia varsinkin tiistaina.
Myös keskiviikkona hellettä voi taas olla hieman, mutta toisaalta lännestä uhkaisi uutta matalapainetta epävakaisen sään kera... Palaan tarkentamaan tätä vielä päivityksessä.
Tähän loppuun vielä vesistöjen pintavesilämpötilojen käyttäytymisestä viimeaikoina >> Viime viikolla kolea sää romahdutti myös järvivesien lämpötilat +20 asteen vaiheilta vain reiluun +10 asteeseen, mutta viime viikonlopusta alkaen on ollut taas lämpenemisen vuoro ja varsinkin parin viime päivän aikana lämpeneminen on ollut nopeaa saavuttaen taas paikoin n. +20 asteen lukemia muutamissa järvissä. Jatkon melko lämmin sää takaa edelleen sen, että +20 asteen ylityksiäkin on päivittäin järvissä.
Suomenlahdella lämpötilojen heilahtelut ovat olleet lievempiä varsinkin ulapalla, missä viime viikolla pintavesilämpötilat pysyivät pääasiassa +10 ja +15 asteen välillä. Tällä viikolla +15 asteen ylityksiä on alkanut tulemaan ja ensi viikon 24 alkuun mennessä ulapalla vakiintuu +15 ja +18 asteen väliset lämpötilat. Sisälahdissa viime viikon koleus ehti vaikuttaa melko lailla järvivesien tapaan, mutta tällä viikolla lämpötilat ovat olleet niissä +15 ja +19 asteen välillä; ensi viikolla +20 asteen vaiheille saatetaan joissakin lahdissa hyvinkin päästä.
Sääennustepäivitys maanantaina 9.6.2014 klo. 13:50: Aikaisempaan ennusteeseen ei ole tämän alkuviikon osalta tullut kovin suuria muutoksia muuten kuin, että myös tänään maanantaina on iltapäivällä kuurosateiden riskiä; luoteisvirtauksessa vaikuttaa myös siltä, että nyt kuurot ja mahdolliset ukkoset pääsevät etelärannikollekin ja siten mm. pääkaupunkiseudulla voisi ukkostaa lähituntien aikana. Myös huomenna tiistaina voi olla vielä paikoin iltapäiväkuurojen riskiä, mutta aurinkoakin näkyy ja sekä tänään että huomenna on varsin lämmintä yli +20 asteen päivälämpötiloineen ja poutaisimmilla paikoilla hellerajakin voi olla lähellä.
Keskiviikko on tämän viikon lämpimin päivä, jolloin Skandinaviaan saapuu lännestä voimistuva matalapaine ja sen itäpuolella ehtii Suomeen etelästä manner-Euroopan hyvin kuuman helleaallon maistiaista; enimmäkseen vähäpilvisessä poutasäässä päivälämpötilat ehtivät kohoamaan lievästi hellelukemiin monin paikoin, mutta jo illalla lännestä käsin uhkaa epävakaisuus kuuro- ja ukkossateineen ainakin läntisimpiin osiin.
Torstaista alkaa sitten hyvin mielenkiintoinen säänmuutos! >> Nimittäin näyttää valitettavasti siltä, että koko Suomi saa Jäämereltä kolean säävaiheen, joka ei niin vain päästäkään otteestaan ja tässä vaiheessa näyttää jopa siltä, että kunnon lämpenemistä takaisin kesäsäähän ei ehtisi edes Juhannukseen mennessä tapahtumaan; ainakin seuraavia helteitä joudutaan odottamaan näillä näkymin pitkään...
Tämän aiheuttaa se, kun tuo em. matalapaine voimistuu edelleen to - pe aikana liikkuen Etelä-Suomen päällä itään ja sijoittuu Suomen kaakkois-itäpuolelle la-su mennessä. Sitten se jatkaisi yhä seuraavan viikon aikana vellomistaan Suomen itäpuolella. Seuraus on tästä se, että matalapaineen länsireunalla suoraan Jäämereltä valtaa koko Fennoskandian kylmä pohjois-koillisvirtaus, joka on voimakkain navakka-kovapuuskaisine tuulineen juuri Suomen kohdalla viikonloppuna. Tosin tässä vaiheessa näyttää myös siltä, että aluksi kuitenkin matalapaineen keskuksen ympäri koillisesta kiertyen voi vielä tulla suht lämmintä ilmaa pitkään, koska ko. matalapaine on ehtinyt edellään työntää etelästä Suomen itäpuolella Jäämeren rannalle saakka hyvin lämmintä ilmaa. Tällä voi olla lämpöä yllättävän pitkään / hyvin ylläpitävää vaikutusta ja koleus jäisi kunnolla tulematta Etelä-Suomeen...
Kuitenkin jo torstaina runsaiden kuurottaisten sateiden ja ukkosten kera alkaa viileneminen lännestä käsin; vielä to päivälämpötila voi olla n. +20 astetta, jos sateiden välissä aurinko pääsee pilkahtamaan. Sitten pe kylmeneminen vahvistunee vähitellen lännestä käsin, kun matalapaineen keskus siirtyy Etelä-Suomen päällä hitaasti idemmäksi suunnaltaan ja voimakkuudeltaan vaihtelevin tuulin... Toisaalta myös pe lämpöä voi vielä jäädä koko Etelä-Suomeen...
Joka tapauksessa pe - la jatkuu runsaspilvinen ja ajoittain hyvinkin sateinen sää; kylmeneminen tosin poistaa ukkosriskin la mennessä, mutta idässä / kaakossa ukkosteluakin voi säilyä pidempään. Lämpötilan vuorokausivaihtelu on kaventumassa tässä vaiheessa pieneksi tuulten ja pilvien takia, mutta kylmeneminen etenee siten, että pe voidaan vielä alkuun olla +15 ja +20 asteen välillä ainakin idässä (Mahdollisesti suuri lämpötilaero idän ja lännen välillä), mutta lauantaina on jo mahdollista jäädä koko päivän ajaksi idässäkin +10 ja +15 asteen välille; viimeistään sunnuntaina...
Tässä vaiheessa näyttää siltä, että tämän koleuden huipennus olisi su - ma vaiheilla, jolloin vieläkin runsaassa pilvisyydessä, voimakkaissa pohjois-koillistuulissa ja ajoittaisissa sateissa lämpötila ei nouse päivälläkään yli +15 asteen tai voi jopa jäädä vain +10 asteen vaiheille koko päiväksi. Sitten ensi viikolla on näkyvissä sään vähitellen tapahtuvaa poutaantumista ja lämpenemistä, mutta vaihtelevassa pilvisyydessä on kuurosateiden riskiä. Tarkempaa lämpenemistapaa en vielä arvioi, joka voi olla monenlainen tässä vaiheessa nähtynä...
Euroopan mittakaavassa on siis parhaillaan vellomassa hyvin kuuma helleaalto manner-Euroopassa Ranskasta Puolaan. Venäjällä helteet ovat jääneet tässä vaiheessa vain eteläisimpiin osiin, mutta kesäsäätä on toisaalta etenemässä Suomen itäpuolella siis Jäämeren rannalle saakka. Tuo viikonlopun matalapainetilanne tuo sitten Fennoskandiasta manner-Eurooppaankin viileää säätä laajasti ja kesähelteet jäävät vain Välimerelle.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment