Sääennusteessani Etelä-Suomeen alkaa olemaan jo Juhannuksen säänkin arvioimista, joten jatketaan tästä näissä merkeissä. Aluksi kertausta menneestä säästä:
Viime viikollahan sää vaihtui vaiheittain epävakaiseksi, missä ma ja ti kuurosateita saatiin yleisesti ja ukkosteluakin oli niissä paikoin seassa. Lämpötilojen osalta pysyttiin kuitenkin ajankohtaan nähden melko tavanomaisissa lukemissa eli öisin pääasiassa vähän +10 asteen yläpuolella ja päivälämpötiloissa +20 asteen vaiheilla. Keskiviikkona oli lounais-koillissuuntaisessa korkeapaineen selänteessä aurinkoinen välipäivä sateista, jolloin päivälämpötilat olivat selvästi yli +20 asteessa.
Torstaiksi ja perjantaiksi Skandinaviasta tuli kuitenkin matalapaine suoraan Suomen päälle ja samalla Lapista käsin alkoi lähestymään Jäämereltä peräisin olevaa koleaa ilmamassaa. Tällöin runsaspilvisessä säässä tarkastelualueella saatiin yleisesti sekä yhtenäisiä (to) että kuurottaisia (pe) sateita, jotka varsinkin länsiosapainotteisesti olivat monin paikoin hyvinkin runsaita; sademäärät nousivat näinä päivinä jopa 20 ja 50 mm:n välille ja yksittäisillä paikoilla jopa yli 50 mm:n! Lämpötilat pysyivät kuitenkin melko leutoina vähän +15 asteen molemmin puolin yötä-päivää.
Eilen lauantaina matalapaineen painopiste asettui sitten Suomen kaakkoispuolelle, jolloin koillisesta pääsi virtaamaan koleaa ilmaa voimakkaan puuskaisena tuulena; pilvisyys oli aluksi runsasta alapilvilauttaa, mutta sateet jäivät jo vain heikoiksi kuuroiksi ja illalla selkeni. Lämpötila jäi iltapäivällä etenkin sisämaassa vain reiluun +10 asteeseen ja viime yö oli ajankohtaan nähden hyvin kylmä heikkotuulisen ja selkeän sään takia >> Sisämaassa minimilämpötilat laskivat jopa alle +5 asteen ja hallanaroilla paikoilla oli hallaa. Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla oli paikoin jopa heikkoa yöpakkasta!
Tänään sunnuntaina koleus on helpottanut heikoissa pohjoistuulissa sään oltua iltapäivällä vähäisesti kumpupilvistä - untuvapilvistä ja päivälämpötila on noussut lähes +20 asteeseen. Jatkossa näyttää kuitenkin valitettavasti siltä, että tavanomaista jopa paljonkin koleampi ja epävakainen sää on hallitseva itse asiassa koko ensi viikon 25 ajan ja se merkitsee siten näillä näkymin myös Juhannukseksi huonoa säätä. Katsotaanpa tarkemmin:
Matalapaineen painopiste pysyy ensi viikon alussa Suomen itä-koillispuolella, jolloin koko ajan vallitsevat koleat pohjois-luoteistuulet koko Fennoskandiassa; lisäksi ma-ti ajaksi aivan itärajan tuntumaan muodostuu uusi matalapaineen osakeskus, jonka takia pohjoistuuli voimistuu ja etenkin iltapäivisin ja itäosapainotteisesti tulee kuurottaisia sateita. Pilvisyys on runsasta ja päivälämpötilat voivat jäädä jopa vain +10 ja +15 asteen välille; vain lounaiskolkassa on mahdollisuuksia +15 asteen ylittämiseen. Tuulten ja pilvien takia yölämpötilat eivät kuitenkaan laske +5 ja +10 asteen väliä kylmemmäksi.
Ti-ke välisestä yöstä alkaen matalapaineen painopiste etääntyy vähän idemmäksi, jolloin sää poutaantuu ja tuulet heikkenevät kääntyen enemmän luoteeseen; tässä vaiheessa ti-ke välinen yö voi olla taas niin kylmä, että sisämaan hallanaroilla paikoilla voi olla jopa hallanvaaraa! Iltapäivisin voi kumpupilvistä edelleen kehittyä kuurosateita, mutta ma-ti jaksoa vähemmän. Samalla päivälämpötiloissa päästään reiluun +15 asteeseen kuurojen välillä; torstaina lämpimintä.
Sitten Juhannusaatoksi (pe) ja Juhannuspäiväksi (la) tulee näillä näkymin Etelä-Skandinaviaan torstaina muodostuva matalapaine suoraan Suomen päälle aiheuttaen runsasta pilvisyyttä, paljon sateita ja suunnaltaan matalapaineen keskuksen mukaan vaihtelevat tuulet voivat olla ajoittain voimakkaita. Tässä vaiheessa matalapaineen länsipuolitse kiertynee edelleen sen verran koleaa ilmaa, että runsaassa pilvisyydessä päivälämpötilojen nousu yli +15 asteen saattaa olla tiukassa / vain itäosien asiaa; mahdollisesti saattaisi olla hyvinkin koleaa, jos matalapaineen keskus jää tarkastelualueen itäpuolelle. Toisaalta läntisempi matalapaineen keskus sallisi selvästi lämpimämpää säätä... Tätä ensi viikonlopun säätä tarkennan vielä lähempänä ja sen jälkeisellä viikolla 26 näkyvissä olevaa sään lämpenemistä tulee arvioitua samalla...
Euroopan mittakaavassakin on ollut myös varsin viileää ja kesähelteet ovatkin paenneet täksi viikonlopuksi hyvin kauaksi Suomesta kaikilla suunnilla ollen vain Välimerellä ja Venäjän puolella Kaspianmerellä. Britteinsaarilla tosin on ollut aurinkoista ja kesäisen lämmintä länsireunallaan pysytelleen korkeapaineen ansiosta. Tämä viileä asetelma näyttää pysyvän tuon korkeapaineen ja em. Fennoskandian - Länsi-Venäjän matalapainetoiminnan takia ensi viikollakin sellaisena, että nuo helleilmat eivät juurikaan etene Välimeri-Mustameri-Kaspianmeri -seuduilta pohjoisemmaksi - Tosin hellettä ohjautuu Uralin itäpuolelle mm. ajoittain Jäämeren rannalle saakka. Välimerelläkin on ajoittain matalapaineista ukkossateineen. Parhaimpia säitä pysyy täten edelleen Britteinsaarilla, mutta toisaalta ensi viikonloppuna Suomen matalapaineisen sään itäpuolella etelätuulet lämmittävät osaa Länsi-Venäjästä paljon kesäisemmäksi...
Vesistöjen pintavesilämpötiloista vielä lopuksi >> Viimeaikaiset runsaspilviset ja viileät säät ovat kylmentäneet järvissä vesilämpötiloja vain +15 asteen vaiheille - vähän sen yläpuolelle. Jatkossa normaalia kylmempi sää ei muuta tilannetta ainakaan lämpimämpään suuntaan; ensi viikon koleimpien ma-ti ja mahdollisen pe-su aikana järvivedet saattavat viilentyä jopa asteella parilla lisääkin. Suomenlahdella ulapan pintavesilämpötilat ovat asettuneet pääasiassa +10 ja +15 asteen välille ja sisälahdissa - rannikon lähellä reiluun +15 asteeseenkin. Ensi viikon koleissa säissä ainakaan lämpenemistä ei ole tulossa näissä merivesissäkään.
PS.: Kasvien viimeaikaisista kehitysvaiheista ja ilmiöistä pyrin tekemään jo tänään sunnuntaina / viimeistään ensi viikon alussa oman jopa valokuvallisen kirjoituksen...
PS2.: Kuten olen jo uudesta valokuvaesittelyjen käänteestä maininnut (Valokuvieni esittelyn uudet hyvät käänteet Flickr-palvelussa - Valokuvabloggaamiseni myös uudistumassa runsaammaksi ja monipuolisemmaksi...), niin kasvi-, sää- ja luontovalokuvaamiseni alkaa ajallaan tämän kesän aikana runsastua täällä blogissa uusien mahdollisuuksien myötä - Itse asiassa jo Juhannuksena ajattelin työstää ensimmäistä runsaampaa valokuvabloggaamista esille, kun juhannusohjelmani muutoin on vähäinen...
Sääennustepäivitys perjantaina 20.6.2014 klo. 02:15: Juhannusaatto on jo käynnistynyt, mutta päivitän tässä vielä lyhyesti uusimpia säätietoja. Ensin aluksi vielä viime tiistaina tapahtuneesta koleuden huipentumasta: Nimittäin Jäämereltä tulvahtanut ilmamassa oli silloin jopa niin koleaa, että sen aikana kuurosateissa saatiin lumi- ja räntäsateita osaksi Etelä-Suomea myöten! Lisäksi päivälämpötilat jäivät samalla monin paikoin alle +10 asteen ylimmilläänkin. Nyttemmin on ollut onneksi em. ennusteen mukaisesti leudompaa ja onneksi myös ti-ke välisenä yönä halla jäi tuulten ja pilvien ansiosta varsin mitättömäksi ilmiöksi.
Tänä juhannusviikonloppuna kolea sää on siis jatkumassa edelleen, mutta aikaisempaan ennusteeseen verrattuna ilmat eivät ole pahimpia mahdollisia; nimittäin matalapaine on asettumassa pe - su ajaksi Suomen päälle siten, että sen keskus on enimmäkseen itä-koillispuolella noin Kuolanniemimaan tienoilla. Täten sateet ovat lähinnä iltapäiviin painottuvia kuurosateita, jotka tosin voivat olla paikoin ravakoita ja heikkoa ukkostakin saattaa olla seassa. Ilmeisesti eniten kuuroja on la ja su - Eilen torstaina illalla heikko - kohtalainen sadealue siirtyi Etelä-Suomen yli itään, mutta tänään pe siitä ei ole enää haittaa. Pilvisyys on viikonloppuna vaihtelevaa ja tuulet enimmäkseen lännen ja pohjoisen väliltä tuoden Jäämereltä edelleen niin koleaa ilmaa, että yölämpötilat ovat sisämaan +5 asteen vaiheilta etelärannikon +6 ja +9 asteen välille; arimmilla sisämaapaikoilla voi olla lievää hallanvaaraa. Päivälämpötilat ovat korkeintaan +15 asteen paikkeilla; rankoissa kuuroissa voi kylmetä hetkittäin alle +10 asteenkin.
Ensi viikon alussa Venäjällä liikkuu Mustaltamereltä alkunsa saava matalapaine pohjoiseen kohti Vienanmerta, mikä jatkaa koleaa pohjoisvirtausta Fennoskandiassa ja täten juurikaan lämpenemistä / vain vähän lämpenemistä tapahtuu tarkastelualueella ensi viikon ma - ke välillä. Myös iltapäiväkuurojen säätyyppi jatkuu edelleen, mutta on mahdollista myös jatkuvammat ja yöaikaankin sattuvat sateet, jos ma-ti paikkeilla sattuu ennusteissa näkyvän matalapaineen osakeskuksen synty Etelä-Suomen päällä. Lämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia edeltävään viikonloppuun nähden, mutta poutaisimmilla iltapäivähetkillä lähes +20 asteeseen saatetaan päästä paikoin etenkin lännessä.
Keskiviikosta eteen päin näyttäisi sitten olevan mahdollista joidenkin säämallien mukaan korkeapaineen muodostumista Skandinaviaan / jopa koko Fennoskandiaan ainakin sen verran, että sää poutaantuu ja selkenee osaksi. Samalla lämpenemistä voisi olla tulossa ainakin sen verran, että päivälämpötiloissa alettaisiin päästä +20 asteen yli jo to tai viimeistään pe... Tästä skenaariosta ensi viikolla lisää uudessa ennusteessa.
Euroopan mittakaavassa näyttää lähipäivinä kesähelteiden osalta siltä, että Kaspianmereltä pyrkii hellettä laajasti Uralille ja sen itäpuolelle osaksi erittäinkin kuumana, mutta muutoin Venäjällä helteet pysyvät Mustanmeren lähellä ja manner-Euroopassa lähinnä Välimerellä. Ainoastaan Ranskassa hellettä pyrkii pohjoisemmaksi kohti Britteinsaaria, muttei pääse sinnekään kunnolla, kun Fennoskandiasta käsin myös Länsi-Euroopan puolelle on sen verran viileän ilman tunkua.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment