Nyt seuraa hieman uudistetussa muodossa sääraporttini sisältäen toteutuneen sään kartoitusta tälle päättyvälle viikolle 3 sekä ennusteena viikolle 4. Mukana on yhä tutusti luontohavainto-osio lopussa mm. ajankohdan lumipeite- ja jäätilanneselostuksineen - Tällä päättyvällä viikolla leudot suojasäät valtasivat pääosan varsinkin viikon loppupuoliskolla, mutta alkavalle viikolle 4 on odotettavissa tämän talven tähän mennessä pisin pakkasjakso kestäen koko viikon ajan; se on kuitenkin muodostumassa itä-länsisuunnassa hyvin kaksijakoiseksi, missä vain itäkolkan sisämaassa voi olla tulossa tähän mennessä ankarimpia pakkasia, mutta muualla pakkaset ovat jäämässä lähinnä kohtalaisiksi / normaaleiksi. Lounaissaaristo jäänee jopa lähes olemattomille pakkasille sulan meren osaksi lämmittämänä. Uutta lunta ei alkavalla pakkasviikolla tule kuin korkeintaan ns. nimellisesti ja vasta ehkä viikon lopussa reilummin...
Suursäätilasta toteutuneen sään osalta viikolla 3: .
Aluksi Länsi-Venäjän pohjoisosista ulottui maanantaina pakkasilmamassaa lähes koko Fennoskandiaan ja erityisesti Lappiin, missä mitattiin jopa lähes -40 asteen kylmyyttä. Jo tiistaiksi tuli raju muutos leudompaan säähän Etelä-Suomen tasaa myöten, kun Pohjois-Atlantin laaja ja voimakas matalapainetoiminta alkoi syöttää matalapaineen osakeskuksia Fennoskandian keskiosien yli itään - Tämä asetelma jatkui to saakka, missä Britteinsaarilta manner-Euroopan yli Mustanmeren pohjoispuolelle ulottui voimakas ja ajoittain erittäinkin leuto länsivirtaus sadealueineen, mutta Lapissa kova pakkanen antoi vain hitaasti periksi. Tavanomaista paljon leudompi sää alkoi silti pureutua Euroopasta Länsi-Venäjällekin. Se huipentui viikon loppupuolella, kun Britteinsaarten länsipuolelta Skotlantia viistäen Fennoskandian pohjoisosia lähestyi voimakas, mutta vähitellen heikentynyt matalapaine; tämä syötti mukanaan niin paljon leutoa ilmaa lounaasta, että Lapin pakkaset heikkenivät lähes nollakeliksi ja suojasäätä ulottui Etelä- ja Keski-Suomesta jopa vähän Vienanmeren itäpuolelle saakka. Eilen ja tänään sunnuntaina siksi jopa Uralillakin kovat pakkaset heikkenivät pikkupakkaseksi. Välimerellä on ollut koko viikon enimmäkseen lämpimähköä ja rauhallista säätä, mutta pieniä matalapaineitakin on ollut liikkeellä kuuroineen.
Muutos taas kylmempään suuntaan on kuitenkin ollut jo käynnissä tänään sunnuntaina - Fennoskandian pohjoisosiin tullut matalapaine on kierrättänyt jälkipuolellaan Länsi-Eurooppaan talvisempaa ilmaa Grönlannin suunnasta samalla, kun sinne on jäänyt heikkoa matalapainejonoa Fennoskandiasta lounaaseen-etelään. Samalla Lappiin on alkanut virrata uudestaan ankarampaa pakkasilmaa Jäämereltä ja sinne on alkanut muodostua pakkaskorkeapainetta. Manner-Euroopassakin on alkanut hissukseen kylmetä talvisemmaksi, kun siellä lounaisvirtaus on heikentynyt. Etelä-Suomessa leuto sää on vielä jäänyt sijoilleen heikenneissä tuulissa, mutta Lapin uutta kylmää ilmaa rajaava heikko matalapaineen sola on siirtymässä Keski-Suomessa etelään...
Etelä-Suomen tarkastelualueen toteutuneesta säästä tarkemmin: .
Maanantaina 12.1. oli aluksi lännestä itään siirtyneen heikon korkeapaineen selänteen vaihtelevapilvistä ja tuuliltaan tyyntynyttä vaihetta, missä lämpötila oli laskenut yöstä alkaen lounaissaaristossa pikkupakkaselle, etelärannikolla -10 ja -15 asteen välille ja sisämaassa -15 ja -20 asteen välille. Illalla alkoi tapahtua lännestä vyöryneen rintamasysteemin ja matalapaineen osakeskuksen myötä nopeaa lauhtumista; ennen puoltayötä läntisimmissä osissa pyrytti jo runsaasti lunta, pakkanen heikkeni selvästi ja lounaiskolkassa leudontui jo suojasääksi etelä-kaakkoistuulten voimistuttua lännestä alkaen ajoittain navakka-kovapuuskaisiksi. Juuri ennen rintamasateita keski- ja alapilvilauttailu oli ajoittain erittäin näyttävästi aaltomaisen rakenteellista.
Tiistaina 13.1. pieni matalapaineen osakeskus siirtyi Etelä-Suomen yli itään jakaen ilmamassat jyrkästi kahtia; pohjoispuolelleen jäi kohtalaista pakkasta ja eteläpuolella suojasää valtasi eteläisimmän Suomen - Aluksi yöllä ajoittain sakeasti pyrytellyt lumisadealue siirtyi nopeasti leudontaneena itään tarkastelualueen yli. Sen etupuolella etelä-kaakkoistuulet olivat navakoita ja sadealueen myötä pienen tyynen vaiheen kautta tuuli kääntyi länteen; länsituuli oli aamulla-iltapäivällä kovapuuskaista - ajoittain jopa myrskyisää, mutta sisämaassa heikompaa varsinkin matalapaineen keskuksen reitillä. Aamusta iltapäivään vallitsi pilvipoutainen sää auringonpilkahduksineen, mutta sisämaassa jäi esiintymään ajoittain lumikuuroja. Illalla lounaasta alkoi lähestymään uusi rintamasade ja leuto annos, missä heikenneet tuulet kääntyivät lounaaseen ja lounaassa alkoi sataa vettä-räntää. Lämpötila kohosi yön aikana Pori-Hämeenlinna-Kotka -linjan eteläpuolella nopeasti 0 ja +5 asteen välille; leudointa etelärannikolla-lounaiskolkassa. Suoja jatkui saavutetulla alueella loppupäivän viileten paikoin pari astetta, mutta em. linjan pohjoispuolella oli pakkasta -1 ja -10 asteen välillä siten, että pohjoiseen mennessä oli jyrkästi kylmempää; illalla sisämaan pakkaset heikkenivät.
Keskiviikkona 14.1. uusi rintamasysteemi ja edellistä vähän pohjoisempaa reittiä itäkoilliseen siirtynyt matalapaineen osakeskus toivat suojasäätä enemmän sisämaahan - Yöllä alueen ylitti ko. rintamasateet hajanaisina ja kohtalaisina, missä lounaiskolkassa satoi vettä, etelärannikolla-lännessä räntää sekä muutoin lunta. Aamusta alkaen koko loppupäivän vaihtelevan runsas pilvipeite rakoili ajoittain, mutta kuurosateita räntänä ja vetenä tuli monin paikoin. Länsi-lounaistuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia; illalla tuuli heikkeni. Lämpötila pysyi eteläisimmässä osassa ja lounaassa 0 ja +4 asteen välillä; leudointa saaristossa. Muualla sisämaassa lämpötila kohosi hiljalleen pakkaselta suojan puolelle - nollakeliksi.
Torstaina 15.1. Skotlannista koilliseen siirtynyt voimakas matalapaine alkoi voimistaa lounaistuulia, mutta sen lähestynyt runsas rintamasade kasteli vasta eteläistä Skandinaviaa - Alkupäivä iltaan saakka oli heikkojen-kohtalaisten länsi-lounaistuulten aikaa vaihtelevassa pilvisyydessä, missä ajoittain oli lähes selkeitäkin vaiheita. Illalla lounais-etelätuuli voimistui lännestä alkaen navakaksi ja pilvisyys alkoi vähitellen runsastua lounaasta käsin, mutta vasta lounaissaaristoon-länsirannikolle ehti vesisateita juuri ennen puoltayötä. Lämpötila vaihteli sisämaassa nollan vaiheilla; itäosissa enimmäkseen heikkoa pakkasta. Etelärannikolla-lounaassa lämpötila pysyi +1 ja +4 asteen välillä; leudointa saaristossa.
Perjantaina 16.1. voimakas matalapaine siirtyi hitaasti heikenneenä ja keskukseltaan Norjan länsirannikkoa pitkin koilliseen ja sen runsas rintamasade kulki alkupäivällä tarkastelualueen yli koilliseen tuoden entistä leudompaa ja kosteampaa ilmaa - Yöstä alkaen alkuiltapäivään saakka alueella tuli laajasti ja runsaasti rintamasateita, missä lounaiskolkassa tuli lähes yksinomaan vettä, mutta muutoin räntää ja märkää lunta; iltapäivällä vesisateen alue laajeni nopeasti sisämaahan. Sadealueen jälkeen ilmamassa jäi vähäksi aikaa utuiseksi ja ajoittain tuli vesikuuroja / tihkua pitkin loppupäivää. Myöhään illalla pilvipeite alkoi rakoilla. Etelä-lounaistuulet olivat sadealueen aikana navakoita ja sen jälkeen enemmän länteen kääntyneet tuulet voimistuivat kovapuuskaisiksi. Lämpötila oli aluksi nollan vaiheilla muutoin, mutta lounaiskolkassa jo +1 ja +5 asteen välillä. Iltapäivällä leudontui sisämaassakin +1 ja +5 asteen välille yleisesti ja lounaassa ajoittain reiluun +5 asteeseen.
Lauantaina 17.1. laaja matalapaine alkoi asettua Fennoskandian pohjoisosiin sekä venyä siitä myös itäkoilliseen, ja sen eteläpuolella tarkastelualueellakin jatkui voimakas ja hyvin leuto länsi-lounaisvirtaus - Pilvisyys jakautui yön aikana kahtia, missä aluksi alapilvikansi hälveni lähes kokonaan ilman kuivuttua. Sitten aamuksi eteläisimpään osaan alkoi ulottua eteläpuolella lähestyneen rintamajonon ylä- ja keskipilvikantta harsona ja rajautuen pohjoisreunaltaan jyrkästi. Siitä pienellä hajuraolla kauempana sisämaassa iltapäivällä alapilvenä muodostui uutta kumpukerrospilvikantta. Illalla länsilounaasta käsin tuli yleisemminkin runsaampaa ja vaihtelevampaa pilvisyyttä ja vesi-räntäkuuroja alkoi esiintymään hajanaisesti, mutta paikoin melko ravakoinakin. Länsi-lounaistuuli jatkui aluksi navakka-kovapuuskaisena, mutta heikkeni etenkin illalla selvästi. Lämpötila pysyi muutoin enimmäkseen +1 ja +4 asteen välillä (leudointa lounaiskolkassa), mutta aamun-iltapäivän vähäpilvisessä vaiheessa sisämaassa oli hetken kylmempää nollan vaiheilla.
Tänään Sunnuntaina 18.1. matalapaineen painopiste siirtyi nopeasti Lapista itäkoilliseen, mutta jätti jälkeensä hitaasti etelämmäksi siirtyneen heikon matalapaineen solan; sen eteläpuolella jäi vielä vallitsemaan suojasäätä tarkastelualueelle - Pilvisyys pysyi koko päivän enimmäkseen runsaana alapilvikantena, mutta etenkin etelärannikolla on ollut sen rakoiluakin. Vesi- ja räntäkuuroja tuli iltaan mennessä paikoin ja ajoittain, mutta vain heikosti. Länsituulet olivat heikkoja-kohtalaisia, mutta sisämaasta alkaen tuulet ovat tyyntyneet illalla. Lämpötila on pysynyt koko päivän enimmäkseen +0 ja +3 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa. Illalla sisämaassa on alkanut pakastumaan lievästi ja sinne illaksi keskittyneet kuurosateet ovat alkaneet muuttua lumeksi.
Sääennustetta viikolle 4 suursäätilallisena analyysinä Euroopan mittakaavassa >>
Pakkaskorkeapaine vahvistuu alkuviikolla Fennoskandian yllä siten, että siitä muodostuu kaakko-luodesuunnassa pitkulainen ma-ke ajaksi; sen tyyni alue ulottuu noin Perämereltä Itä-Suomen yli kaakkoon. Täten pakkanen kiristyy lähes koko Fennoskandiassa ja etenkin Lapissa ankaraksikin, mutta Etelä-Skandinavia jää selvästi leudomman etelä-kaakkoisvirtauksen piiriin; jyrkkä lämpötilaero muodostuu Lounais-Suomeen ja siitä Länsi-Venäjän keskiosiin - Korkeapaineen itäpuolella ankarahkoa pakkasta tulee Länsi-Venäjän pohjoisosiin, mutta toisaalta Novaja Zemljan tienoille muodostuva matalapaine leudontaa Jäämeren läheisiä alueita. Britteinsaarilla ja manner-Euroopassa sää on epämääräisesti matalapainevoittoista, mutta sen verran talvisen koleaa, että osa sateista tulee lumena ja yöpakkasia esiintyy monin paikoin. Tämä johtuu matalapaineiden asettumisesta Islannista etelä-kaakkoon Välimerelle muodostuvaksi vyöhykkeeksi, joka ei päästä länsipuoleltaan leutoa Atlantin meri-ilmaa alueelle kuin korkeintaan Irlantiin. Toisaalta tavanomaista leudompaa suojasäätä jää vielä Mustanmeren pohjoispuolelle.
Sitten myöhemmin viikon aikana tuo pakkaskorkeapaine siirtyy hitaasti idemmäksi voimistuen ja laajeten samalla - Viikon loppuun mennessä korkeapaine on siirtynyt vahvana keskukseltaan noin Kaspianmeren ja Uralin väliin. Samalla em. Islanti-Välimeri -vyöhykkeen laaja matalapainevyö jakaantuu kahtia jo ke-to siten, että loppuviikoksi vakiintuu kahden voimakkaan matalapaineen alueet: Yhtäältä Välimeren keskiosiin jää pyörimään matalapaine hyvin runsaine sateineen ja toisaalta Pohjois-Atlantilta Islannin yli koilliseen jää liikkuvien matalapaineiden rata. Tämän myötä Venäjällä ankaroituu ja laajenee pakkasilmamassa, mikä alkaa tuottamaan pohjois-keskiosissaan taas -30 ja -45 asteen välisiä pakkasia ja reipasta pakkasilmaa alkaa tulla Mustanmeren pohjoisrannallekin ja Itä-Eurooppaan; kovimmat pakkaset keskittyvät ko. korkeapaineen tyynelle keskusalueelle. Samalla Suomi jää tuon pakkasilmamassan ja Skandinavian leudomman ilman välimaastoon vähine lumisateineen kaakkois-etelävirtauksessa; odotettavissa on itä-länsisuuntaista lämpötilaeroa ja Lapissa pakkaset heikkenevät loppuviikkoa kohden. Manner-Euroopassa jatkuu talvisen kylmä sää heikkoine pakkasineen noiden matalapaineiden välisessä korkeapaineen selänteessä, mutta viikon loppua kohden tuo Islannin tienoon matalapainetoiminta voi alkaa tuoda ainakin Britteinsaarille selvästi leudompaa ilmaa lännestä ja samalla Skandinaviassakin suojasää laajenisi...
Sääennustetta Etelä-Suomen tarkastelualueelle tarkemmin >>
Maanantaina 19.1. alkupäivällä etelästä pohjoiseen siirtyy itä-länsisuuntainen matalapaineen sola, minkä jälkipuolella tyynen vaiheen kautta voimistuu navakaksi itä-koillistuuli tuoden pakkasilmaa - Pilvisyys pysyy aluksi runsaana, joskin voi rakoilla ajoittain. Heikkoja lumisateita tulee samalla paikoin. Sää alkaa selkenemään idän sisämaassa jo aamulla, missä kylmenee nopeimmin. Sitten selkenee lännen sisämaassakin iltaan mennessä, mutta etelärannikko-lounaiskolkka jäävät runsaspilvisemmiksi. Lämpötila on vielä aluksi yöllä-aamulla etelärannikolla-lounaassa nollassa tai asteen pari plussalla ja sisämaassa on alkanut nopeahko pakastuminen. Iltaan mennessä tulee tilanne, missä lounaassa-etelärannikolla lämpötila on -1 ja -5 asteen välillä, lännen sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä sekä idän sisämaassa -10 ja -20 asteen välillä siten, että kylmintä on itäkolkassa.
Tiistaina 20.1. - Keskiviikkona 21.1. korkeapaineen tyynen alueen asettuminen Itä-Suomeen muodostaa lämpötilaerot jyrkiksi ja pilvisyyskin vaihtelee alueittain - Etelärannikolle-lounaaseen jää edelleen ajoittain runsaampaa pilvisyyttä idästä kaakkoon kääntyvissä kohtalaisissa - ajoittain navakoissa tuulissa. Muutoin on vähäpilvistä varsinkin idässä. Heikkoa pakkaslumisadetta voi tulla paikoin ja myös jääkidesateet ovat mahdollisia. Lämpötila laskee edelleen etenkin idässä; aamuisin ja toisaalta iltaisin mitataan lännen sisämaassa paikoin -15 astetta kylmempää, mutta idän sisämaassa kylmenee etenkin tyynellä alueella jopa -20 ja -30 asteen välille. Etelärannikolla idässä voi olla -10 astetta kylmempää, mutta muuten pysytään -5 ja -10 asteen välillä. Lounaissaaristossa on vain heikkoa pakkasta. Iltapäivisin aurinko jaksaa lämmittää ilmaa aamulukemista sisämaan vähäpilvisellä alueella n. 5 astetta.
Torstaina 22.1. - sunnuntaina 25.1. on odotettavissa etääntyvän korkeapaineen länsireunan kaakkoisvirtausta, joka vaihtelee enimmäkseen heikosta kohtalaiseen voimakkuudeltaan ja voi kääntyä viikon loppuun mennessä enemmän etelään. Pilvisyys on aluksi vaihtelevasti runsainta lännessä-etelärannikolla, mutta viikon loppua kohden yleisesti runsaspilvinen sää tulee todennäköisemmäksi koko alueella. Samalla etelästä voi tulla ajoittain heikkoja-kohtalaisia lumisadealueita la-su; runsain lumikertymä ehkä etelärannikolla. Lämpötiloissa pysyy itä-länsisuuntainen ero idän ollessa koko ajan selvästi kylmin alue, mutta runsaspilvisyys häivyttää lämpötilan vuorokausivaihtelun lopulta koko alueella - Aluksi idän sisämaassa voi olla vielä -20 ja -30 asteen välisiä pakkasia öisin-aamuisin, mutta su mennessä lännessä sisämaassa pakkaset lauhtuvat vähitellen -10 ja -15 asteen väliltä -5 asteen vaiheille ja etelärannikolla-lounaassa -5 ja -10 asteen väliltä päädytään -1 ja -5 asteen välille. Lounaissaaristossa pysyy nollakeli-ajoittainen heikko pakkanen. Idän sisämaassa lauhtunee viikon loppuun mennessä -10 asteen vaiheille / -10 ja -15 asteen välille.
Luontohavaintoja Etelä-Suomesta viikolta 3 ja ennusteena viikolle 4 >>
Tarkastelualueella päättyvän viikon 3 lumipeitetilanteet vaihtelivat nopeasti säiden mukaan - Aluksi ma-ti välinen yö toi lauhduttavasta pyrystä uutta lunta lähes koko alueelle n. 10 cm, jonka jälkeen kuivahko suojasää sulatti vain hitaasti lunta ti-to välisenä aikana lähinnä vain etelärannikon tuntumassa ja lounaassa. Tiistaina lumipeite oli siis paksuimmillaan, jolloin myös lounaissaaristossa oli vielä muutama sentti lunta ja mantereella etelärannikolla - lounaassa 10 - 25 cm ja muualla yli 25 cm sekä idässä paikoin lähes 50 cm. Märempää lunta tuli lisäksi pe yönä-aamuna 5 - 10 cm, mutta se alkoi sulaa samana päivänä jo nopeasti koko alueella.
Lumipeitetilanteeksi on tänään sunnuntaina muodostunut se, että viime päivien suojasäät ovat sulattaneet lumipeitteen lähes kokonaan pois lounaissaaristosta sekä Varsinais-Suomen ja Satakunnan rannikkoseuduilta. Uudenmaan rannikkoseudulla sekä Varsinais-Suomen ja Satakunnan sisämaassa on runsaammin lunta, mutta laikuille sulaneena. Kulmikkaasti noin linjalle Kotka-Hyvinkää-Salo-Porin pohjoispuoli saakka pohjoiseen lumipeite on 5 ja 10 cm:n välillä lähes yhtenäinen, mutta pelloilla on paikoin paljastunut kynnöksiä näkyviin ja sänkipelloilla sänget ovat näkyvissä. Sen linjan pohjoispuolella lumipeite on enimmäkseen 10 - 25 cm ja Päijänteen itäpuolella yhä paikoin yli 25 cm. Koko tarkastelualueella vetiset suojasäät ovat kuitenkin muuttaneet hangen koostumuksen tiiviiksi, märäksi ja nyt pakkasten tullen hanget jäätyvät koviksi ja jäisiksi. Jatkossa seuraavassa (vielä näkymättömässä) suojasäässä sellainen hanki sulaa aikaisempaa paljon hitaammin...
Keski-Suomessa olivat viikolla 3 puuston runsaat tykkylumet yhä paikoin suurena haittana ja niistä ulottui tarkastelualueen itäosiinkin tykkylumisuutta, joka varsinkin ma-ti ja pe yön-aamun lumipyryistä paikoin vahvistui tuulensuojapaikoilla. Muualla puustolumet olivat vähäisempiä, mutta nuo pyryt etenkin sisämaassa tuottivat kaunista kuorrutetta tuulensuojapaikoilla. Kaikki puustolumet kuitenkin sulivat koko alueella viimeistään pe-la leudoimman suojasäävaiheen aikana ja Keski-Suomessakin haitallinen tykkylumitilanne on päättynyt.
Alkavalla viikolla 4 lumisateet jäävät koko alueella aluksi sen verran vähiin, että korkeintaan paikoin voi olla tulossa n. sentin verran nimellistä uutta valkoista. Muutoin "valkoisen" lisääntyminen on lähinnä vain kuuran muodostumista etenkin heikkotuulisten itäosien ankarampien pakkasten alueella. Viikon 4 loppua kohden lumisateen mahdollisuus on siis lisääntymässä hieman, jolloin sentin - parin uutta pakkaslumikerrosta voi olla tulossa monin paikoin; etelärannikolla mahdollisesti enemmänkin...
Tämä päättyvä suojasäävaihe on taas lisännyt myös kaljaman / ahavan määrää etenkin sisämaassa eli jääkentät ovat sekä laajentuneet että paksuuntuneet mm. kevyenliikenteen väylillä ja pelloilla - nurmikoilla notkopaikoissa. Sen sijaan etelärannikolla ja varsinkin lounaiskolkassa on ollut niin leutoa, että aikaisemmatkin jääkentät ovat paikoin sulaneet vähemmiksi. Tuleva viikko 4 ei tuo muutosta kaljamatilanteeseen, kun nykytilansa jäätyy pakkasten tullen muottiinsa pysyväksi.
Maaperän routaantuminen on jäljessä normaalista, kun aikaisemmat hetkelliset pakkaset eivät ole ehtineet n. 10 cm enempää sitä muodostaa ja viimeaikaisissa leudoissa säissä sulamistakin on vähän tullut hankien alla altapäinkin. Alkavan viikon 4 pakkasissa roudan muodostuminen kiihtyy aikaisempaa nopeammaksi, koska nyt jäätyvä vanha suojasäälumi on eristeenä tuoretta lunta paljon heikompi - Etenkin idän ankarampien pakkasten alueella voidaan siis odotella ehkä paljon yli 10 cm:n lisäystä routaan viikon loppuun mennessä ja muuallakin useita senttejä.
Vesistöjäidenkin tilanne on ollut edelleen selvästi jäljessä normaalista - Järvissä on vakiintuneet jäiden paksuudet enimmäkseen 10 ja 20 cm:n välillä, mutta viimeaikaiset leudot säät ovat sulattaneet virtapaikoilla jäitä selvästi ohuemmiksi ja paikoin aukoille. Vaikka ma-ti yönä sekä pe yönä-aamuna tuli em. tapaan runsaasti lunta järvijäidenkin päälle, niin etenkin juuri pe-su aikana suojasää on ne taas loskaannuttanut etenkin lännessä ja se on nyt jäätymässä taas uudeksi kerrokseksi ns. kohvajäätä vanhojen jäiden päälle - Alkavan viikon pakkassäät kuitenkin vahvistavat alla jäitä vähitellen yli 20 cm:n paksuuksiin ja nopeinta paksuuntuminen on siis idän sisämaan ankarimman pakkasen alueella. Järvijäidenkin päälle voi tulla em. tapaan vähäisiä määriä uutta pakkaslunta alkavan viikon 4 etenkin lopulla... Joissa virtaamat ovat olleet vähän nousussa ja jäät ovat osittain lähteneet / aukkoilleet - Alkavalla viikolla jokijäät vahvistuvat etenkin idässä ja virtaamat kääntyvät laskuun.
Merellä eli etenkin Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämerellä ollaan eniten jäljessä normaalista ajankohdan jäätymistilanteessa. Myös Perämeri on normaalia jäättömämpi, kun se on ulapaltaan vielä avoin; normaalisti se olisi jo umpijäässä - Tällä hetkellä ko. etelän merialueilla edelleen vain lähinnä sisälahdissa on jäätä, joka Suomenlahden itäosissa on 5 - 15 cm paksua ja muutoin vaihtelevasti epämääräistä / heikkoa. Ulappa on yleisesti sula ja pintavesilämpötilat ovat pysyneet yhä +1 ja +5 asteen välillä; Pohjois-Itämerellä on ollut jopa reilut +5 astetta. Tuleva pakkasviikko alkaa lisäämään merijäitä etenkin Suomenlahden itäosissa rannan edustoillakin, mutta uusien jäiden muodostuminen on vain hyvin vähäistä yhä lähes kokonaan sulana pysyneellä Saaristomerellä. Ulappa-alueiden pintavesilämpötilat laskevat etenkin lännessä vain hyvin hitaasti lähemmäksi nollaa.
Vesistöjäiden tilanne normaaliin verrattuna saavuttuu siis tulevan viikon mittaan parhaiten idässä, mutta jää edelleen selvästi normaalia heikommaksi etenkin lounaassa.
Sääennustepäivitys perjantaina 23.1.2015 klo. 23:55: Teen lyhyen päivityksen, jossa totean em. ennusteen toteutuneen varsin hyvin kohdilleen eiliseen saakka; tässä on äsken tekemäni pakkasseuranta ti-to ajan kylmyydestä. Toteutuneen sään tulen kertomaan tämän viikon 4 osalta uudessa ennusteessa tarkemmin ensi su / ma.
Tänään perjantaina em. ennusteeseen verrattuna on alkanut tulemaan sen verran muutosta, että tuo Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta on alkanut työntämään arvioitua idemmäksi leutoa ilmaa Fennoskandiaan, missä tänään pieni matalapaine Pohjois-Itämerellä hajanaisine lumisateineen on sitä edesauttanut Etelä-Suomessa; etelärannikolla-lounaassa on tullut paikoin jopa lievää suojaa ja idässäkin on jo lauhtunut -10 asteen vaiheille.
Jatkossa tänä viikonloppuna la-su lauhtuminen kuitenkin junnaa paikoillaan, koska kauaksi Venäjälle siirtyneestä isosta korkeapaineesta ulottuu Suomen eteläpuolitse vielä kylmähköä selännettä Euroopan länsireunalle muodostuvaan korkeapaineeseen; täten Fennoskandiaan ulottuva länsi-lounaisvirtaus ei pääse vielä kunnolla vaikuttamaan - Tarkastelualueella etelän ja lännen väliset tuulet jatkuvat heikkoina-kohtalaisina, mutta ajoittain tuuli voi olla navakkaakin etenkin lännessä. Pilvisyys on enimmäkseen runsasta, mutta tulevana yönä rakoilua voi olla. Lähinnä länsiosiin voi ulottua la-su hajanaisia / heikkoja lumisateita lounaasta. Lämpötila voi olla ajoittain lievästi suojalla korkeintaan etelärannikolla-lounaassa sekä toisaalta läntisimmissä osissa sunnuntaina, mutta sisämaassa pysytään enimmäkseen -1 ja -5 asteen välillä siten, että kylmintä on idässä paikoin -5 asteen kylmemmällä puolella. Tulevana yönä voi olla em. lukemia paikoin vähän kylmempää.
Ensi viikon 5 säästä kerron alustavasti sellaista, että alkuviikolla Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta voimistuu huomattavasti ja syöttää yhä voimakkaammin ja yhä leudommin länsi-lounaisvirtausta Fennoskandiaan ja siten tarkastelualueella suojasään todennäköisyys ja voimakkuus kasvaa. Samalla tiistaina lännestä tulee runsaampia rintamasateita, jotka ovat muutoin lunta / märkää lunta, mutta etelärannikolla-lounaassa ajoittain räntäisempiä ja saaristossa vettäkin.
Sitten viikon jatkuessa matalapaineen painopiste siirtyy hyvin voimakkaana ja laajana keskusalueeltaan Fennoskandiaan, jolloin tuulet kääntyvät tarkastelualueella enemmän etelään, mutta ilmamassa pysyy tavanomaista leudompana ja suojasää voi olla vielä lievästi mahdollista. Myrskytuulia raju matalapaine ei kuitenkaan toisi... Uusia lumisateita voi tulla matalapaineen itäpuolitse etelästä ajoittain.
Aivan viikon lopulla ko. laaja matalapaine näyttäisi hajoavan Suomen etelä-lounaispuolella eri osakeskuksiksi, joiden sijoittumisesta, liikkeistä ja aikatauluista lisää seuraavassa ennusteessa. Tuossa vaiheessa sää näyttäisi myös jonkin verran kylmenevän tarkastelualueella...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment