Yhteiskunnallispoliittiset ajat ovat ongelmalliset ja inhottavat. Siksi päätinkin nyt ilahduttaa välillä valokuvaestetiikkani avulla mieliä >>
Tällä viikolla 6 / 2015 ma-to välinen aika oli tämän talvikauden upeinta lumikuorruteaikaa Etelä-Suomessa metsien, puistojen ja puutarhojen puustoissa, mikä oli erityisen korostunutta juuri lehtipuissa ja -pensaissa. Niinpä ahkerana valokuvaajana haaviini tarttui siitä runsaasti kuvamateriaalia, josta teen tähän ko. lumitilanteen kuvallista maisema-analyysiä kohteinaan Hämeenlinna ja Espoossa akseli Leppävaara - Karakallio.
Puiden ja pensaiden tällainen lumikuorrutetilanne pääsi syntymään, kun Etelä-Suomen päälle jäi viime viikonvaihteessa eli su-ti väliseksi ajaksi matalapaine sopivan tasaisesti vallinneessa nollakelissä / hyvin lievässä suojasäässä heikkojen - tyynien tuulien kera; tästä seurasi se, että tuolloin parisen päivää lähes jatkuvasti sataneet sopivan tarttuvan märät lumisateet kertyivät puustoihin ja pensaisiin erinomaisen näyttävästi.
Alla olevissa ottamissani valokuvissa nähdään näiden lumikuorrutetilanteiden ominaisuuksia ja tyyppejä sekä sitä, kuinka etelärannikon ja sisämaan välillä syntyi vain hyvin pienen lämpötilaeron takia huomattavaa eroa lumikuorrutteiden määrään sekä laajemmassa alueellisessa että paikallisessa katsannossa.
Meren (Suomenlahden) äärellä etelärannikolla lumikuorrutteet jäivät vähiin / jopa puuttumaan, mutta raja-alue runsaiden lumikuorrutteiden laajaan sisämaa-alueeseen nähden oli hyvin jyrkkä ja esiintyi pääkaupunkiseudulla esim. Hki-Hämeenlinna -moottoritiellä lähellä Kehä I:n liittymiä. Su-ti välisenä aikana jatkunut lähes muuttumaton lämpötila edesauttoi täten raja-alueen sijoittumista eskaloitumaan ko. samoille kohdille ja se näkyi sekä vaakatasossa etelä-pohjoissuunnassa että ylänkö ja alankoalueiden välillä vertikaalisesti ko. raja-alueen läheisyydessä, kuten juuri akselilla Espoon Leppävaara (alanko-laakso) ja Karakallio (ylänkö-mäki).
Alla olevat kuvat ovat otettuna Hämeenlinnan osalta 1. - 3.2. välisenä aikana kattaen kaikki ko. kolme päivää; runsain kuorrutetilanne oli nähtävissä kahtena viimeisenä päivänä, jolloin se kehittyi sisämaassa huippuunsa. Espoossa Leppävaara - Karakallio -akselin kuvat otin puolestaan 4.2., jolloin asteen - parin pakkasessa ko. lumikuorrutetilanteet eroineen olivat jähmettyneet heikoissa tuulissa muottiinsa sateiden pääosin jo lakattua.
Lumikuorrutteet alkoivat varista eilen perjantaina nopeasti pois koko tarkastelualueella, kun tuulinen ja usean plusasteen iltapäivälämpötiloja tuonut leuto Föhn-virtaus luoteesta tuli alueelle.
Lumikuorrutetilanteiden äärimmäinen vaihtelu Espoossa akselilla Leppävaara - Karakallio >>
Runsaasti lumikuorruttunutta maisemaa kuvattuna keskiviikkona 4.2.2015 Espoon Karakalliossa; ko. paikka sijaitsee ylänköalueella, jolloin nollakelitilanteessa lumisateen "kylmyys" oli sopivasti keskimäärin puolisen astetta vahvempi alueen alankoalueisiin (Leppävaara) verrattuna, jolloin sisämaan (Hämeenlinnan) kaltainen lumikuorrutetilanne puissa ja pensaissa ulottui tälle pienilmastolliselle ylänköalueelle.
Lumikuorruttumatonta maisemaa kuvattuna keskiviikkona 4.2.2014 Espoon Leppävaaran keskustassa; ylempään kuvaan verrattuna Leppävaaran laaksoalueella lumikuorrutteet eivät pääseetkään syntymään, koska satanut lumi-räntä oli sen verran vetisempää ja sulavampaa Karakallioon verrattuna. Siinä lämpötilat olivat su-ti aikana nollan vaiheilla juuri keskimäärin sen n. puolisen astetta leudompia - suojasäisempiä. Puustona on näyttävä pilvikirsikoista (Prunus pennsylvanica) rakennettu kujannesysteemi.
Lumikuorruttumatonta maisemaa kuvattuna keskiviikkona 4.2.2014 Espoon Leppävaaran luoteiskulmalla lähellä Kilon kartanoa; puustolumia ei ollut myöskään Leppävaaran urbaania keskustaa ympäröivillä maaseutualueillakaan - Vaikka tunnettua on se, kuinka tällaisissa tilanteissa pienen piirun verran juuri rakennetun alueen lämpövaikutus voi olla ratkaisevasti asteen pari kymmenystä vahvempi ympäröivään alueeseen verrattuna. Kuvassa taustalla nähdään hyvin vanhaa tammikujannetta.
Lumikuorruttuneen ja -kuorruttumattoman maiseman raja-aluetta kuvattuna keskiviikkona 4.2.2014 Espoon Leppävaaran ja Karakallion välisillä viljapelloilla; näiden kahden erilailla lumikuorruttuneen alueen raja erottui tässä siten, että etualan pellon reunassa olevat puustot eivät päässeet juurikaan kuorruttumaan, mutta kuvassa oikealla kauempana olevan mäen / ylängön päällä oleva metsä nähdään tilanteessa erittäin lumisena - Näin jyrkkä ja selvä lumisuusero samassa näkymässä onkin hyvin harvinaista!
Hämeenlinnan (sisämaan) lumikuorrutetilanteen havainnollistusta pensaslähikuvin >>
Luminen viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) kuvattuna tiistaina 3.2.2015 Hämeenlinnassa.
Luminen sinikuusama (Lonicera caerulea) kuvattuna tiistaina 3.2.2015 Hämeenlinnassa.
Luminen kurtturuusu (Rosa rugosa) kuvattuna tiistaina 3.2.2015 Hämeenlinnassa.
Luminen unkarinsyreeni (Syringa josikaea) kuvattuna tiistaina 3.2.2015 Hämeenlinnassa.
Hämeenlinnan (sisämaan) lumikuorrutetilanteen havainnollistusta kaupunkitilan viheralueilla >>
Lumista näkymää Paasikiventien vieren kevyenliikenteen väylällä kuvattuna tiistaina 3.2.2015 Hämeenlinnassa; vasemmalla virpiangervopensasaita (Spiraea chamaedryfolia) sai hyvin tiheän lumikuorrutteen.
Lumista näkymää Lyseon vieressä Linnankadulla kuvattuna maanantaina 2.2.2015 Hämeenlinnassa; aitaorapihlajasta (Crataegus grayana) kasvatettu pensasaita oli myös näyttävästi luminen.
Lumista näkymää kirjastolle Lukiokadulta kuvattuna maanantaina 2.2.2015 Hämeenlinnassa; lumisateen tarttuvuutta kuvasi myös se, kuinka varsin avoimillakin eli "tuulisilla" paikoilla lumikuorrutetta pääsi myös syntymään hyvin vahvasti, kuten tässä sinikuusaman (Lonicera caerulea) oksille.
Lumista näkymää Vanhan hautausmaan puiston sisällä kuvattuna maanantaina 2.2.2015 Hämeenlinnassa; puistojen isot puustot saivat myös hattaraisen lumen päälleen, mutta niiden allekin riitti lumikuorrutetta pensaille, kuten tässä alppiruusujen (Rhododendron cv.) tapauksessa. Kuvan sinertävyys muihin saman päivän kuviin nähden selittyy auringon laskua lähempänä olleella kuvauskellonajalla.
Hämeenlinnan (sisämaan) lumikuorrutetilanteen havainnollistusta vesistötyyppien kera >>
Lumista ojanäkymää Moottoritien, Brahenkadun ja Kasarmikadun rajaamassa lehtipuumetsässä kuvattuna maanantaina 2.2.2015 Hämeenlinnassa; lumikuorrutteiden lisäksi tässä vaiheessa erityisen huomion arvoista oli se, kuinka virtaavat vesistöt ojista jokiin olivat kuoriutuneet virtaamaan jopa kokonaan jäistä vapaina, vaikka lunta oli etenkin juuri sisämaassa ajankohtaan nähden normaalisti - Pakkasten heikkous ja suojasäävoittoisuus oli ollut parin viime viikon aikana tässä syynä. Normaalisti näin helmikuun alussa näitä maiseman mustan taiteellisia viiltoja ja sivalluksia ei olisi, koska ojat ja joet olisivat sekä jäässä että lumipeitteisiä.
Lumista järvi- ja lehtimetsänäkymää Arvi Kariston kadun ja Lukiokadun kulmauksesta Varikonniemelle kuvattuna maanantaina 2.2.2015 Hämeenlinnassa; normaalia leudompi ja vain heikkoja pakkasia parin viime viikon aikana sisältänyt sää oli tuottanut järvien virtapaikoilla jääpeitteiden loskaisuutta ja sula-aukkoisuutta, mikä tässä Vanajaveden kapealla salmikohdalla hyvin nähdään. Alempaan Varikonniemen kuvaan verrattuna puolestaan nähdään, kuinka lehtipuusto oli tässä vaiheessa saanut kauttaaltaan lumikuorrutteen, kun tuulet olivat olleet lumisateessa edellispäivää tyynempiä.
Lumista näkymää Varikonniemen sisällä kuvattuna sunnuntaina 1.2.2015 Hämeenlinnassa; ylempään kuvaan verrattuna tämän päivän lumisateiden aikana tuulet olivat vielä sen verran voimakkaita, että nollakelistä lumikuorrutetta pääsi syntymään lähinnä vain puustojen alempiin oksakerroksiin / metsien sisäosiin, jotka olivat tuulelta suojassa; tässä havaitaankin, kuinka noiden puiden latvat olivat vielä lähes lumettomia. Lumisimman oksiston takana pilkottaa alueelle tyypillinen betoniraunio, joita alueella on monia muistuttamassa alueen historiallisesta käytöstä mm. armeijan varikkona.
Saturday, February 07, 2015
Etelä-Suomen runsas puustolumi helmikuun alussa viikolla 6 / 2015 - Maisemien esteettinen kuva-analyysi Hämeenlinnasta ja Espoosta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment