Nyt sääaiheiset kirjoitukseni kasaantuvat sumaksi, mutta olosuhteet ovat äityneet taas sellaisiksi, että aihetta sään esille ottoon on - Kyse on tänään tiistaina 10.2.2015 harvinaisen leudoksi muodostuneesta Föhn-leutoudesta jopa lähes +10 asteen päivälämpötiloineen!
Tämä tilanne on syntynyt hyvin klassisesti ja oppikirjamaisesti, missä korkeapainetta on Suomen etelä-lounaispuolella (Korkeapaineen keskus on siirtymässä Britteinsaarilta itään) ja voimakkaiden matalapaineiden reitti on Islannin suunnasta Lapin pohjoisreunoitse itään; tämän myötä Atlantilta Kölivuoriston yli on vallinnut voimakas länsivirtaus, jossa Föhn-ilmiön mahdollistuminen on ollut vahvaa. Tässä on Föhn-ilmiön selitys.
Teen tästä Föhn-vaiheesta päivälämpötilaseurannan muista lämpötilaseurannoista tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille. Seuranta kattaa ainakin tämän tiistain ja huomisen keskiviikon sekä todennäköisesti vielä torstainkin, jos päivälämpötilat ehtivät vielä silloin nousta poikkeuksellisen korkeiksi ennen pian perään odotettavissa olevaa kylmempää säätä. Huomenna keskiviikkona on ainakin vielä lievä mahdollisuus jopa tätä tiistaita lämpimämpiin lukemiin paikoin... Lämpötila-arvot on poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista.
Tiistain 10.2.2015 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +9 astetta, Turku +9 astetta, Salo +8 astetta, Pori +7 astetta, Hämeenlinna +7 astetta, Tampere; Härmälä +8 astetta, Tampere; Siilinkari +6 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +8 astetta, Vantaa +7 astetta, Hyvinkää +8 astetta, Lahti +7 astetta, Kouvola +6 astetta, Porvoo +8 astetta, Lappeenranta; Lepola +5 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +5 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +3 astetta, Mikkeli +6 astetta, Jyväskylä +5 astetta, Savonlinna +5 astetta, Joensuu +2 astetta ja Ilomantsi +3 astetta.
Ko. päivänä Föhn-tuuli pääsi vaikuttamaan yöstä alkaen ja ko. länsi-luoteistuulen voimakkuus oli iltapäivällä ajoittain navakkaa. Tyypillisesti ilmamassa oli kuulaan kuivaa ja taivaalla seilasi vain vähäisiä untuvapilvilauttoja, jotka olivat ajoittain aaltomaisesti palleropilviksi kuvioituneita; pilvillä oli siis em. lämpötiloihin olematon vaikutus. Tosin Keski-Suomen puolella yläpilvisyys oli runsaampaa. Alkuiltapäivän maksimilämpötilojen aikaan olikin hyvin aurinkoista, mikä tähän vuodenaikaan oli osaltaan jo hieman "keväistyneesti" lämmittävä vaikutukseltaan. Niinpä yllä olevassa listauksessa havaitaan jopa +8 ja +9 asteen maksimilämpötiloja, joista on vain parisen asteen matka helmikuun mittaushistorian lämpöennätykseen; vuodelta 1943 oleva Helsingin Ilmalan +11,8 astetta.
Yllä oleva listaus havainnollistaa, kuinka lämpimin alue kattoi maakunnat; Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Uusimaa. Yhtäältä Föhn-tuuli suuntautui parhaiten juuri tälle alueelle ja toisaalta tuon alueen vähäisin lumipeite varsinkin juuri lounaisimmassa kolkassa edesauttoi myös lämpöä. Lähes kaikkialla muuallakin päästiin vähintään +5 asteeseen lukuun ottamatta itäisintä kolkkaa ja Kotka Rankkia; ensin mainitulle alueelle Föhn-tuulen vaikutus oli jo vaimeampaa ja jälkimmäisellä paikalla itäisen Suomenlahden vaikutus olikin viilentävä, kun merivesi on siellä ulapallakin vain hitusen plussalla ja itäisellä rannikkoalueella on eniten jäätä. Ilmatieteen laitoksen kaikkien asemien piirissä Kaarinan Yltöisillä oli lämpimintä +9,6 asteen verran! - Ilmatieteen laitoksen Twitter-jutut.
Keskiviikon 11.2.2015 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +4 astetta, Turku +6 astetta, Salo +7 astetta, Pori +7 astetta (yöllä), Hämeenlinna +7 astetta, Tampere; Härmälä +7 astetta, Tampere; Siilinkari +5 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +6 astetta, Vantaa +7 astetta, Hyvinkää +7 astetta, Lahti +8 astetta, Kouvola +7 astetta, Porvoo +9 astetta, Lappeenranta; Lepola +7 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +7 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +3 astetta, Mikkeli +6 astetta, Jyväskylä +8 astetta, Savonlinna +7 astetta, Joensuu +3 astetta ja Ilomantsi +5 astetta.
Länsivirtaus ja siten myös Föhn-tilanne jatkuivat lähes edellisen päivän tapaan, mutta muutoksina olivat yhtäältä tällä kertaa vähän runsaampi untuvapilvilauttailu keski- ja iltapäivän maksimilämpötilojen aikana. Toisaalta länsivirtaus alkoi muuttua hieman länsi-luode -suunnasta kohti länsi-lounas- suuntaa ja oli keskimäärin vähän heikompaa voimaltaan. Muutoksena oli myös se, kuinka lämpimin Föhn-annos suuntautui edellispäivää pohjoisempaa reittiä - Lämpimin pulssi alkoi itse asiassa tulla noin Porin seudun yli jo yöllä siten, että juuri Porissa vuorokauden lämpimin lukema sattui jo yöllä, kuten em. listauksessa osoitan; Porissa iltapäivän toissijaisempi maksimi oli +6 astetta. Tämä lämpimin pulssi suuntautui sitten päivän mittaan itäkaakkoon siten, että tarkastelualueen korkeimmat iltapäivän maksimilämpötilat sattuivat suunnilleen vyöhykkeellä Satakunta - Pirkanmaa - Kanta-Häme - Päijät-Häme - Itä-Uusimaa - Kymenlaakso; korkeimmat lukemat olivat ko. vyöhykkeen loppupäässä Porvoon seudulla n. +9 asteen veroisesti. Myös Jyväskylän seudulle tuli huomattavan huikea lämpöpulssi.
Sen sijaan yllättävänkin paljon viileni edellispäivän lämpimimmällä alueella lounaiskolkassa; siellä syynä tähän oli osaltaan muuta aluetta enemmän heikentynyt tuuli, joka päästi aamulla lämmön ulossäteilyvaikutuksen takia lämpötilat niin alas, etteivät ne jaksaneet enää nousta keskipäivän auringonpaisteessakaan kovin korkealle - Tänäkin päivänä havaittiin lievää paikallisilmastollista eroa mm. noissa Tampereen eri kohteissa, kun jäiden ja lumen peittämä järvialue oli viilentävä elementti Siilinkarilla.
Torstain 12.2.2015 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +4 astetta, Turku +3 astetta, Salo +3 astetta (yöllä), Pori +3 astetta, Hämeenlinna +2 astetta, Tampere; Härmälä +2 astetta, Tampere; Siilinkari +2 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +3 astetta (aamulla), Vantaa +3 astetta (aamulla), Hyvinkää +2 astetta (pitkin päivää), Lahti +2 astetta, Kouvola +2 astetta (pitkin päivää), Porvoo +3 astetta (aamulla), Lappeenranta; Lepola +2 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +2 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +1 astetta (pitkin päivää), Mikkeli +2 astetta, Jyväskylä +3 astetta, Savonlinna +2 astetta, Joensuu +1 astetta ja Ilomantsi +1 astetta.
Länsivirtaus ja samalla Föhn-tilanne alkoi tulla loppuunsa ko. päivän aikana, kun Lapin pohjoispuolella olleen matalapaineen jälkipuolella alkoi pyrkiä luoteesta kylmempää ilmaa kohti Etelä-Suomea; tämä katkaisi jo alkupäivällä Norjassa Föhn-tuulitilanteen Suomeen, mutta tarkastelualueelle jäi vielä iltaan saakka leutoa länsi-lounaistuulta. Sen sekaan tuli jo edellisiltana mereltä sen verran kosteaa ilmaa, että siitä lähtien suuressa osassa etenkin eteläisintä osaa tarkastelualuetta taivasta peitti tiivis sumupilvikansi. Tämä tasoittikin lämpötilat niin, että yhtäältä edellisten kahden päivän huippulukemista jäätiin koko alueella ja toisaalta alueen eri osissa lämpötilaerot pienentyivät. Osassa aluetta lämpötila myös joko pysyi lähes koko päivän samana tai etenkin lännessä vuorokauden ylimmät lukemat sattuivat paikoin niukasti yöllä-aamulla - Näistä tein maininnat sulkuihin em. listassa. Joka tapauksessa nuo maksimilämpötilat olivat yhä melko paljon normaalia korkeampia ajankohtaan nähden. Illalla alkoi koko alueella tilapäinen pakastuminen ja sää selkeni.
Seuranta päättyy tähän, mutta ensi viikolle 8 näyttää olevan tulossa taas uusi voimakas länsivirtaustilanne, missä Föhn-ilmiö saattaa vahvistua taas jopa yhtä leudoksi eli uusi lämpötilaseuranta voi todennäköisesti tulla jo silloin...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Jos oletetaan että keskimääräisesti kylmintä on tammi- helmikuun vaihteessa, onko tammikuun 15 viimeisen ja helmikuun 15 ensimmäisen päivän aikana ylitetty koskaan +10 asteen rajaa ?
Tämä samainen +9,6 astetta mitattiin ainakin 28.1.1992 Porissa.
Vaikea kysymys, johon minulla ei ole tarpeeksi tilastotietoa saatavilla antaakseni tarkan vastauksen. Tosin olen itsekin laittanut ylimalkaan merkille, kuinka juuri tuona aikana tammi-helmikuussa tosiaan taitaa puuttua +10 asteen ylitys Suomessa.
Post a Comment