Saturday, January 30, 2016

Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita valokuvin - Ankaran talven vaihetta joulukuun lopusta tammikuun kolmannelle viikolle

Etelä-Suomen menossa olevaa erikoista talvea 2015-16 on sävyttänyt tänä päättymäisillään olevana tammikuuna yllättävän ankarat talviolosuhteet. Toisaalta alku"talvi" joulukuussa oli Tapaninpäivään saakka ja marraskuun puolelta jatkuen erityisen ja jopa ennätyksellisenkin leutoa syksyä. Lisäksi nyttemmin tällä viikolla 4 on palattu jälleen erittäin leutoihin olosuhteisiin, ja talven tilalla onkin ollut pikemminkin ns. syyskevättä - Normaalia selvästi leudompi sää näyttää jatkuvan pitkälle helmikuuhun ennusteiden mukaan...

Tässä valokuvieni kavalkadissa palaan esittelemään tuota aidon talven vaihetta, jossa alla olevat 22 kpl. valokuviani kattaa ajan joulukuun 29. päivästä viime viikon 3 perjantaihin 22.1. saakka > Tuon jakson aikana talvi oli syvimmillään kahden ankaran pakkasjakson aikana, joista tein nämä kaksi minimilämpötilaseurantaa. Niistä pääsette katsomaan tarkemmin ko. jaksojen säähavainnolliset ja meteorologiset piirteet:

--> Talven 2015 - 2016 kylmin yö - Osa 1: Lisäksi talventulon sääkertausta vuodenvaihteessa 2015-16.

--> Talven 2015 - 2016 kylmin yö - Osa 2.

Näissä tämän talven toistaiseksi talvisimman vaiheen valokuvissa alla olen poiminut esittelyyn talvitilanteita lähinnä maisemakuvina, ja niissä tietenkin lumi ja jää eri muodoissaan ja vaiheissaan ovat pääosissa. Olen sijoittanut ne kronologiseksi tarinaksi, jossa uusin kuva on ylinnä ja siitä alas päin muodostuu siis takautuva kuvaus tästä meneillään olevan Etelä-Suomen talven toistaiseksi ainoasta "talvesta"... Kuvat on otettu sekä Espoossa että Hämeenlinnassa vuorotellen noin viikon intervalleissa.

En ole vielä päättänyt, mutta saatan tuottaa toisenkinlaisen valokuvaesittelyn samasta aikajaksosta... Lisäksi palaan myöhemmin havainnollistamaan valokuvieni avulla myös tällä hetkellä menossa olevaa talven katoamista poistuvine lumipeitteineen...


Meneillään olevan talven toistaiseksi talvisinta vaihetta Etelä-Suomessa 29.12.2015 - 22.1.2016 >>

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Ratsastaja hevosineen ja iltaruskoisia yläpilviä kuvattuna perjantaina 22.1.2016 Espoon Kilon kartanolle Vanhan Turuntien vierestä; tässä vaiheessa voimakkaan lauhtumisen merkkinä lännestä vyöryneet yläpilvimassat kattoivat jo koko taivaan ja lämpötila oli noussut aamun -25 asteen vaiheilta jo -15 asteen vaiheille. Seuraavana päivänä 23.1. lämpötilat asettuivat jo 0 ja -5 asteen välille ja seuranneen viikon tiistaista 26.1. alkoi lumia voimakkaasti sulattanut suojasäävaihe.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Paksuhkolumista niittyä vastavalossa ankaran pakkasen aikana kuvattuna perjantaina 22.1.2016 Espoon Kilon kartanolle Vanhan Turuntien vierestä; tämän vuorokauden iltapäivällä taivaalle alkoi tulla ensimmäisiä yläpilvimerkkejä voimakkaasta sään lauhtumisesta, jotka osallistuivat tässä kuvasommitteluun enkelimäisesti. Tuon niityn talventörröttäjät havainnollistavat puolestaan lumisuudellaan ja kuurapinnoitteillaan niiden luoman talviestetiikan tärkeyttä.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Runsaasti lumisia ja heikosti kuuraisia lehtipuita ankarassa pakkasessa kuvattuna perjantaina 22.1.2016 Espoon Leppäsillassa; etelärannikon olosuhteissa tämän toisen ankaran pakkasen jaksossa oli sen verran tuulisempaa sisämaahan verrattuna, ettei kuuramuodostus puustossa ollut sisämaan veroista. Tosin tämän päivän aamuna pakkashuipennuksessa ehti vähän sentään kuuraakin tulla sopivasti tuulien tyynnyttyä.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Lumisia ja runsaasti kuuraisia lehtipuita ja -pensaita ankarassa pakkasessa kuvattuna sunnuntaina 17.1.2016 Hämeenlinnan Varikonniemellä; ankaran pakkasen toisessa jaksossa sisämaan puolella tähän mennessä oli satanut sen verran sopivasti pakkaslunta, ollut jääsumuja ja tuulet olivat olleet riittävän heikkoja, jolloin näin upeaa talven ihmemaata mahdollistui matalan aamupäiväauringon valossa.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Auringonnousua ankaran pakkasen kera kuvattuna sunnuntaina 17.1.2016 Hämeenlinnan Vanajaveden äärellä; ankaran pakkasen toinen aalto oli jatkunut jo parisen päivää, mutta järvivjäiden päälle ko. viikon 2 alussa myös tässä sisämaan paikalla satanut 10 - 20 sentin lumipeite oli alkanut hidastamaan jäiden paksuuntumista - paikoin kuitenkin järvijäiden paksuus oli ehtinyt jo 20 cm:n ylikin ja kuvassa nähdään myös ensimmäisiä jäällä liikkumisen jälkiä.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Muutaman päivän mittaan tiivistynyttä pakkaslumipeitettä kuvattuna perjantaina 15.1.2016 Espoo Leppäsillassa; tässä vaiheessa uusi ankaran pakkasen vaihe oli alkanut -20 asteen kylmemmälle puolelle laskeneiden lämpötilojen myötä. Samalla ko. viikon 2 alussa tullut paksuhko pakkaslumipeite oli jo tiivistynyt, josta kertovat nuo niittykorsien kohdilla muodostuneet "tissit". Lumi oli kiinnittynyt niihin tavallaan roikkumaan, kun ympärillä peite vajosi. Lumipeitteen syvyys oli kuitenkin yhä 20 - 30 cm kinostumisten mukaan.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Etelärannikolle kertynyttä runsasta lumipeitettä kuvattuna tiistaina 12.1.2016 Espoo Leppäsillassa; alla oelvan edellisen etelärannikkopyrykuvan jälkeen tälle paikalle ehti kertyä reilut 10 senttiä pakkaslunta, joka tällä alueella ehti jo lopettaa roudan syvenemisprosessin. Tässä tilanteessa kuitenkin talven tähän mennessä runsain lumipyry lähes lumimyrskyisästi oli ehtinyt kasvattaa etelärannikon lumipeitettä 30 cm:n paikkeille - ylikin, ja sisämaassakin pyrytti samalla jo yli 10 sentin kinoksia. Samalla oli menossa leudompi vaihe -10 asteen miedommalla puolella.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Nopeasti syventyneen roudan tekemää maahalkeamaa kevyenliikenteen väylällä kuvattuna sunnuntaina 10.1.2016 Hämeenlinnan Varikonniemellä; sisämaassa koko viikon 1 ankarien pakkasten aikana jatkunut lähes lumettomuus ankaroitti routaa nopeasti 20 - 50 cm:n syvyyteen - Tässä muusta maastosta korotettu väylä paisui roudan edetessä kuin pullataikina jäälaajenemisen takia ja siksi maa halkeili kuin uunissa olevan leivoksen päällinen.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Poutasäätä ja ankaraa pakkasta sisämaassa kuvattuna lauantaina 9.1.2016 Hämeenlinnan Vanajaveden äärellä; alempaan saman päivän kuvaan verrattuna tämä sisämaan tilanne erosi poudan lisäksi myös siinä, että tässä oli jopa yli 10 astetta kylmempää. Samalla lumipeitettä oli edelleen vain pari-kolme senttiä enimmilläänkin, kun etelärannikolla lumipeite oli kertymässä parhaillaan jo 10 cm:n paikkeille ja ylikin. Tässä tosin oli jo hieman luntakin jään päällä eikä vain pelkkää kuurapinnoitetta, kuten alimmissa ko. Vanajaveden kuvissa. Jäiden paksuus lisääntyi vähälumisissa oloissa nopeasti 10 ja 20 cm:n välillä.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Lake-effect -lumipyryä etelärannikolla kuvattuna lauantaina 9.1.2016 Espoon Leppäsillassa; tässä vaiheessa tuuliprofiili oli alkanut suosimaan vielä sulalta Suomenlahdelta tullutta kosteutta, joka manifestoitui tiheinä lumisateina etelärannikolla. Jo edellispäivänä länsirannikolla Merikarvia sai ennätyslumikertymän eli yli 70 cm paikallisesta lake-effect -pyrystä! Ylempään sisämaakuvaan verrattuna säätilanne-ero oli siis hyvin voimakas - Tässä tilanteessa etelärannikolla vallitsivat n. -10 asteen lämpötilat ja sisämaassa oli -20 astetta kovempi pakkanen.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Hyydejäätymistä ojassa ankaran pakkasen aikana kuvattuna perjantaina 8.1.2016 Espoon Leppävaarassa; tätä tilannetta oli edeltänyt ke-to aikana ajoittain jopa -25 asteen vaiheille laskeneet lämpötilat, joten virtaavavetisissä ojissa ja joissa hyydejäätymiselle oli erittäin otolliset olosuhteet > hyyde vaatii sulan tilanteen keskelle nopeasti iskenyttä ankaraa pakkasta, jolloin sopivassa vesivirrassa ei muodostu jääkantta päälle, vaan kerroksellista ja sakkamaista jäätä altapäin kertyen, jolloin hyydettä tulee myös jo sataneiden lumien päällekin kuvan tapaan. Hyydejään pinta on koko ajan sulakostea ankarasta pakkasesta huolimatta.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Haloilmiötä ilmassa leijuneessa jääpölyssä kuvattuna tiistaina 5.1.2016 Espoon Leppäsillassa; tässä vaiheessa ankara pakkanen oli saapumassa ja lämpötilat laskemassa talven ensimmäistä kertaa -20 asteen vaiheille - Tuuliprofiili ei ollut kuitenkaan suosinut vielä merellisiä lumipyryjä kovin hyvin, mutta sulan meren kosteus tässä tilanteessa edesauttoi jääpölyä näin hienoin tuloksin. Tuo vasemman puoleinen valopylväs oli auringon varsinainen kohta ja kuvausaika oli klo. 14:25.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Jäätynyttä Vanajavettä ja tuoreen jään halkeamaraitoja jäänpintakuurassa kuvattuna sunnuntaina 3.1.2016 Hämeenlinnassa; kun jäätyminen oli edennyt edellispäivästä alkaen -10 ja -15 asteen välisissä lämpötiloissa varsin nopeasti, niin vasta muutaman / parin sentin paksuiseen jääkanteen tuli virtaavan jäänalusveden ja pakkasen yhteisvaikutuksena puristusta ja jännitteitä, mitkä paikoin purkautuivat jääkannen halkeiluun ja raoista päässyt kosteus tummensi ne kohdat esille - Tilanne piti myös ajoittain voimakkaasti kumisevaa ääntä.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Jäätynyttä Vanajavettä, jäänpintakuuraa ja siltavarjoja kuvattuna lauantaina 2.1.2016 Hämeenlinnassa; ilmamassa jatkoi melko nopeaa kylmenemistään, jolloin tässä vaiheessa edeltäneestä yöstä saakka -10 asteen kylmemmälle puolelle laskeneet lämpötilat sekä jäädyttivät kerralla kaikki viiimeisetkin sulat paikat umpeen että tuottivat selvän kuurapinnoitteen jäälle muutamassa tunnissa jäätymisen perään - Puhtaan tasainen kuura loikin ajankohdan pitkille keski-iltapäivävarjoille hienon alustan.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Jäätynyttä Vanajavettä ja jäänpintakuuraa kuvattuna vastavaloon lauantaina 2.1.2016 Hämeenlinnassa; ilmamassa jatkoi melko nopeaa kylmenemistään, jolloin tässä vaiheessa edeltäneestä yöstä saakka -10 asteen kylmemmälle puolelle laskeneet lämpötilat sekä jäädyttivät kerralla kaikki viiimeisetkin sulat paikat umpeen että tuottivat selvän kuurapinnoitteen jäälle muutamassa tunnissa jäätymisen perään - Tällaiselta matalta ko. kuurapinnoite näytti klo. 13:22 otetun tilanteen auringonvalossa.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Uudestaan jäätyvää Vanajavettä ja tuiskunnutta lunta kuvattuna perjantaina 1.1.2016 Hämeenlinnassa; kaakosta alkoi edellisiltana tulla pakkasilmamassaa heikon lumisateen kera, joten yhtäältä jäätyminen jatkui taas ja toisaalta jo aikaisemmin muodostuneiden ohuiden jääkansien päälle tuore pakkaslumi kinostui mm. tällaiseen kuviolliseen tapaan melko voimakkaassa kaakkoistuulessa.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Vanajaveden jäätymistaukoa kuvattuna torstaina 31.12.2015 Hämeenlinnassa; tässä vaiheessa lievää suojasäätä oli vallinnut edellispäivästä alkaen, joka jäätymisen pysähtymisen lisäksi oli alkanut hajottaa ohuita jäitä virtaavissa järvivesissä ja etelä-lounaistuulen vaikutuksesta, kuten tässä - Yksi meloja oli äkännyt viimeisen mahdollisuuden sulaan veteen.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Vanajaveden juuri alkanutta jäätymistaukoa kuvattuna keskiviikkona 30.12.2015 Hämeenlinnassa; tässä vaiheessa lämpötilat olivat tilapäisesti nousussa suojasääksi nollan vaiheilla, mikä aiheutti yhtäältä jäätymisen pysähtymisen etenkin ja ensin virtaavassa vedessä ja toisaalta tilanne sulatti jäänpintakuuraa pilvisellä säällä jo pois alempien kuvien tilanteisiin verrattuna. Sulapaikat korostivat hienosti ohuiden kumpukerrospilvien heijastumista.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Jäätyvää Vanajavettä kuvattuna vastavaloon tiistaina 29.12.2015 Hämeenlinnassa; tällainen aaltoilevasti kuviollinen uunituoreen jään etenemisrakenne on tyypillinen tilanteessa, jossa on tyyntä, pakkanen on pysynyt -10 asteen miedommalla puolella ja ko. vesi on virtaavaa. Jäätyminen oli alkanut tällä järvellä kaksi päivää aikaisemmin ja se oli tässä saavuttanut virtaavimpien vesiosien liepeet. Jää ei kantanut missään vielä sinisorsaakaan.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Jäätyvää Vanajavettä kuvattuna myötävaloon tiistaina 29.12.2015 Hämeenlinnassa; tässä havaitaan ylempää kuvaa selvemmin, kuinka uusi jää heti muodostuttuaan sai pinnoitteeksi vaaleanharmaata kuuraa tuulten oltua täysin tyyniä > Hieno kontrasti iltaruskosävyille - Ennätysleuto joulukuun alkupuoli Tapaninpäivään saakka oli siis merkinnyt sitä, että vielä juuri 26.12.2015 tämäkin Etelä-Suomen järvi oli vielä kokonaan jäätön.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Niittykuuraa kuvattuna myötävaloon tiistaina 29.12.2015 Espoon Leppäsillassa; lumipeite jäi Tapaninpäivän lumikuurojen jälkeen vuoden 2015 viimeisinä päivinä vain nimelliseksi / sentin-parin veroiseksi, joten kuura pääsi heikoissa tuulissa kehittymään maan pinnalla jo hienosti, vaikka minimilämpötilat olivat ehtineet kiristyä tässä vasta -5 ja -10 asteen välille. Ennen Tapaninpäivää oli siis ollut melkein koko joulukuun alkuajan siihen saakka täysin lumetonta myös sisämaassa Hämeenlinnan tasallakin.

















Talven 2015-16 lumi- ja jäätilanteita: Niittykuuraa kuvattuna vastavaloon tiistaina 29.12.2015 Espoon Leppäsillassa; kuvan ottoaika klo. 12:24 havainnollistaa hyvin ajankohdan matalaa auringon asemaa etelätaivaalla. Tosin ko. mataluutta korosti tässä myös hieman etelää kohti nouseva maasto. Vähälumisuus / lumettomuus tässä vaiheessa oli jo alkanut takaamaan roudan etenemistä 2 - 10 cm:n välillä, vaikka pakkasta oli ollut vasta kolmatta vuorokautta.

No comments: