Wednesday, January 06, 2016

Talven 2015 - 2016 kylmin yö - Osa 1: Lisäksi talventulon sääkertausta vuodenvaihteessa 2015-16

Talvi on viimein alkanut Etelä-Suomessa päättyneen vuoden 2015 viimeisinä päivinä ja tämän alkaneen vuoden 2016 puolella talven tulon nopeus ja kovuus on jopa yllättänyt ja se ankaroituu parhaillaan yhä lisää! - Näin ennätyslämpimien marras- ja joulukuun joulua edeltäneen osan jälkeen on alettu siirtymään jopa toista ääripäätä kohti, kun alkaneella vuoden ensimmäisellä viikolla on nyt saapunut hyvinkin ankara pakkasaalto koko Suomeen.

Kertaan tässä kirjoituksessa hieman tarkemmin tätä talventuloa ja sisällytän siihen talven 2015-16 ensimmäisen "kylmin yö" -seurantaosan, jonkalaista seurantaa olen perinteisesti tehnyt joka talvi jo talvesta 2008-09 alkaen Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille.

Aito talvi siis saapui Etelä-Suomeen ensimmäisen kerran Tapaninpäivänä 26.12.2015 voimakkaan ja puuskaisen luoteistuulen kera, jossa iltapäivällä ja illalla esiintyi muutamia sakeitakin lumikuuroja ja se toi heikon pakkasen - Sademääriä ei niistä kuuroista kuitenkaan ehtinyt paljoa tulla; vain n. sentin verran nimellistä lumipeitettä ehti niistä muodostua, kuten pääkaupunkiseudulle. Monin paikoin alueita jäi silloin vielä lumettomaksikin.

Sen perään lännestä saapui korkeapaine, joka vahvistui ns. välipäiviksi Suomen ylle - Silloin ilman lämpötilat jäivät jo pysyvästi ja reilummin pakkaselle, ja sisämaassa alettiin paikoin mittaamaan talven ensimmäisen kerran -10 astetta kylmempiäkin lukemia vähäpilvisessä poutasäässä. Kuitenkin vuoden 2015 kahtena viimeisenä päivänä korkeapaine sijoittui ja muotoutui Suomen kaakkoispuolelle sen verran lounais-koillissuuntaisesti pitkulaisena, että leudontavaa lounaisvirtausta pääsi etenkin länsiosiin ja Lappiin; silloin runsaspilvisessä säässä länsi- ja etelärannikolla oli hetken lievää suojaa, mutta sisämaassa pysyttiin vähän pakkasella. Merkittäviä sateita ei tullut.

Vuodenvaihteesta alkoi sitten yhä ankarampi talvi kehittymään, kun korkeapaine vahvisti otettaan Länsi-Venäjällä. Se alkoi kierrättämään eteläpuoleltaan Venäjän pakkasilmamassaa kaakkoistuulilla Suomeen. Tammikuun 2. päivästä alkoi ko. pakkasilman virtauksessa seuraavat vaiheet: Ensin korkeapaineen keskus tuli idästä Suomen ylle, jolloin pakkaset alkoivat kiristyä monin paikoin -10 asteen kylmemmälle puolelle alkaen sisämaasta. Sitten tammikuun 3. päivänä tämä korkeapaine surkastui, kun pieni matalapaine alkoikin tulla yllättäen idästä kohti Etelä-Suomea. Se toi alueelle heikkoja - kohtalaisia lumisateita hajanaisesti, mutta lämpötilat lauhtuivat vain vähän -10 asteen miedommalle puolelle. Lunta ei kertynyt kuin sentti-pari, ja edelleen joillakin alueilla ei satanut lunta lähes ollenkaan; toisaalta illalla ja seuranneena yönä Suomenlahdelta pääsi paikoin runsaampaa lumisadetta etelärannikolle, kuten pääkaupunkiseudulle, missä päästiin siksi paikoin n. 5 cm:n syvyisiin lumipeitteisiin.

Tuon sunnuntaisen matalapaineen jälkipuolelta idästä käsin alkoi kuitenkin vaikuttamaan yhä kylmempi itä-kaakkoisvirtaus ja Venäjältä länteen kurottuva Siperian korkeapaine; Suomen kohdalla virtaus on taipunut enemmän koillistuuleksi - Tämä suursäätilanne on parhaillaan ankaroituvan pakkasaallon syy koko Suomessa, kun vielä uusi pieni matalapaine tuli eilen tiistaina idästä Baltiaan syöttäen idästä yhä ankarampaa pakkasta.

Laajempi korkeapaine on kuitenkin pysynyt ja pysymässä kauempana Venäjällä, mutta se ylläpitää länsireunallaan pakkasilmaa Fennoskandian lisäksi myös Itä-Euroopassa ja Mustanmeren pohjoisrannoilla saakka - Länsi-Eurooppa pääsee pakkasten suhteen toistaiseksi pälkähästä Atlantin voimakkaan matalapainetoiminnan ansiosta.

Näillä näkymin tilanne kehittyy jatkossa niin, että Lappiin muodostuu pieni korkeapaine ke-to, ja se muotoutuu to-pe aikana pieneksi selänteeksi Skandinavian pohjoisosista Etelä- ja Keski-Suomen yli eteläkaakkoon, jolloin pakkasaalto pääsee kiristymään huippuunsa koko Suomessa > Ankarimmat pakkaset tarkastelualueella tulevat silloin to-pe välisenä yönä tuon korkeapaineen selänteen tyynimmällä alueella. 

Jo lähimpien parin päivän aikana Lapissa on odotettavissa jopa -40 asteen rikkovaa kylmyyttä paikoitellen ja Etelä-Suomessakin lämpötilat laskevat -20 ja -30 asteen välille yleisesti tästä päivästä perjantaihin saakka; on jopa mahdollista, että Etelä-Suomen sisämaassa voidaan rikkoa -30 asteen lukemia monin paikoin etenkin tuon to-pe välisen yön aikana!

Perjantain jälkeen sää sitten lauhtuu merkittävästi (etenkin la-su aikana) Suomen etelä-lounaispuolelle tulevan matalapaineen ansioista - Lauhtuminen olisi kuitenkin vain tilapäistä, mutta palaan siitä tarkemmin asiaan myöhemmin...

Seuraavaksi koostan alle säätilanneselostuksineen minimilämpötilaseurantaa tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille tästä pakkasaallosta, missä aloitan seurannan toissapäivästä maanantaista, jolloin pakkasaallon saapuminen alkoi merkittävästi laskea lämpötiloja sen päivän illalla; nyt seurannan julkaisupäivänä keskiviikkona 6.1. listaan samalla kertaa maanantain lisäksi myös eilisen tiistain minimilämpötilat, ja loput jakson päivät tulevat päivityksissä ajallaan kunkin vuorokauden jälkeen. Seuranta kattaa lopuksi vielä ensi lauantain, vaikka pakkasaalto huipentuu edeltävänä perjantaina; selvempi lauhtuminen näillä näkymin tapahtuisi vasta lauantain yön jälkeen...

Lämpötila-arvot on poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa aikaisemmilta vuosilta tuttua värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella. Lukemat on pyöristetty asteiden puolivälistä ylöspäin seuraavaan kokonaiseen lukuun perinteen mukaan, vaikka Ilmatieteen laitoksen käyristä pääsisi nykyään katsomaan lukemat kymmenyksen tarkkuudella.

Maanantain 4.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -10 astetta, Turku -15 astetta, Salo -17 astetta (aamuyöllä), Pori -16 astetta, Hämeenlinna -18 astetta, Tampere; Härmälä -18 astetta, Tampere; Siilinkari -17 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta, Vantaa -18 astetta, Hyvinkää -18 astetta, Lahti -19 astetta, Kouvola -20 astetta, Porvoo -18 astetta, Lappeenranta; Lepola -18 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -22 astetta (yöllä), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -15 astetta, Mikkeli -20 astetta, Jyväskylä -21 astetta, Savonlinna -22 astetta, Joensuu -19 astetta ja Ilomantsi -23 astetta (alkuillalla).

Tässä vaiheessa edellispäivän em. pieni matalapaine kaikkosi Etelä-Suomen päältä yöllä länteen ja samalla loppupäiväksi idästä tuli toinen pieni matalapaine Baltiaan - Näiden myötä entistä kylmempää pakkasilmamassaa pääsi syöttymään Venäjältä itä-koillistuulten kautta taipuen Etelä-Suomeen. Niinpä päivän kylmimmät lukemat mitattiin lähes kaikkialla vasta illalla ja useimmiten juuri ennen puoltayötä. Yllä olevassa listassa on tähän kaksi selvintä poikkeusta mainittuna suluissa (Salo ja Lappeenranta; Konnunsuo), joissa paikoissa kylmintä ehti olla aamulla asteen parin verran enemmän kuin illalla, koska ne olivat mantereisimpina sopivia ensin mainitun matalapaineen pilvialueiden kaikkoamisessa aamun nopeana kylmenemisenä.

Illan loppuun mennessä -20 astetta kylmempää ehti olemaan kuitenkin vain paikoin itäosissa aluetta ja lounaissaaristossa "lekoteltiin" vielä vasta -10 asteen vaiheilla, kun vielä sulan meren leudontava vaikutus oli suurta. Suomenlahden keskellä velloi sulan meren ylläpitämä sakea itä-länsisuuntainen lumikuuronauha, mutta se ei enää yön jälkeen kunnolla päässyt etelärannikolle leudontamaan säätä itä-koillispainotteisissa tuulissa, ja siksi etelärannikollakin kylmeni melkein yhtä kylmäksi kuin sisempänä mantereella.

Tiistain 5.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -16 astetta (alkuillalla), Turku -19 astetta, Salo -20 astetta, Pori -20 astetta (aamulla ja illalla), Hämeenlinna -22 astetta (illalla), Tampere; Härmälä -21 astetta (illalla), Tampere; Siilinkari -20 astetta (illalla), Helsinki (Kaisaniemi) -20 astetta, Vantaa -21 astetta, Hyvinkää -21 astetta (aamulla ja illalla), Lahti -22 astetta (illalla), Kouvola -24 astetta (illalla), Porvoo -22 astetta, Lappeenranta; Lepola -20 astetta (illalla), Lappeenranta; Konnunsuo -28 astetta (illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -16 astetta (aamulla ja illalla), Mikkeli -24 astetta (illalla), Jyväskylä -25 astetta (illalla), Savonlinna -22 astetta (illalla), Joensuu -23 astetta (illalla) ja Ilomantsi -25 astetta (illalla).

Suursäätilallinen virtauskenttä pysyi koko päivän ja edellisillasta alkaen lähes ennallaan eli Baltiaan jäi hyvin pieni matalapaine, jonka itäpuolella Venäjällä laajan Siperian korkeapaineen länsireunalla kaakkoistuulet kuljettivat ankaraa pakkasilmaa kohti Suomea ja Suomen kohdalla tuulet taipuivat Lappiin muodostuneen kiilamaisen ja Skandinaviaan ulottuneen korkeapaineen selänteen myötä koillistuuliksi.

Ilmamassa vakiintui tässä vaiheessa sen verran tasakylmäksi tai kylmeni illalla vähitellen lisää niin, että vuorokauden minimilämpötilat sattuivat varsin tasaisesti sekä aamuun että myöhäisiltaan keski- ja alkuiltapäivän parin asteen auringonlämmityskohdan molemmille puolille; suluissa yllä olevassa listauksessa on aamun minimistä ne poikkeukset, joilla paikoilla oli kylmintä joko illalla tai sekä aamulla että illalla. Suluttomissa paikoissa kylmintä oli siis vain aamulla, mutta täpärästi.

Tässä vaiheessa -20 astetta kylmemmät lukemat alkoivat yleistyä itäosista myös länsiosiin, mutta illalla itäisin kolkka muodostui selvästi muuta aluetta kylmemmäksi enteillen yhä ankaroituvaa pakkasaaltoa idästä alkaen. Yllättävän kylmä kohta ilmeni Lappeenrannan Konnunsuolla, jossa ilmeisesti sopivan heikkotuulinen ja vähäpilvinen vaihe osui sopivasti.

Suomenlahden lumikuuronauha velloi edelleen sulan ulapan yllä, mutta ei päässyt edelleenkään kunnolla etelärannikolle; aivan meren äärellä eli esim. lounaissaaristossa pakkaset pysyivät kuitenkin selvästi muuta aluetta leudompina. Vielä sula Laatokka vaikutti ajoittain leudontavasti itäisimpiinkin osiin vallinneilla itätuulilla; esim. Savonlinnassa puolen yön maissa leudontui nopean kylmenemisen perään muutamalla asteella, joten vasta ilta oli siellä kylmin yön-aamun sijaan. Suomen järvialueen leudontava vaikutus oli loppumassa suurtenkin järvenselkien umpeen jäätymiseen; esim. Lappeenrannan Lepolassa oli silti vielä vähän havaittavissa Saimaan leudontavaa vaikutusta.

Keskiviikon 6.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -19 astetta, Turku -23 astetta, Salo -23 astetta, Pori -24 astetta, Hämeenlinna -26 astetta, Tampere; Härmälä -25 astetta (aamulla ja illalla), Tampere; Siilinkari -24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -23 astetta, Vantaa -25 astetta, Hyvinkää -25 astetta, Lahti -25 astetta, Kouvola -28 astetta, Porvoo -25 astetta, Lappeenranta; Lepola -24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -29 astetta (aamulla ja illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -19 astetta, Mikkeli -29 astetta, Jyväskylä -31 astetta, Savonlinna -28 astetta, Joensuu -26 astetta ja Ilomantsi -31 astetta.

Virtauskenttä pysyi aluksi edellispäivän kaltaisena eli Baltiassa pysyi pieni ja heikko matalapaine ja Lapista ulottui Skandinaviaan korkeapaineen selännettä; korkeapaineen alla Lapissa alettiin päästä -40 asteen lähelle monin paikoin. Illalla tapahtui muutosta sen verran, että Baltian matalapaine alkoi kiertyä Suomen itäpuolitse kohti Vienanmerta; tämä käänsi ajoittain kohtalaisia tuulia puhaltamaan tarkastelualueella enemmän pohjoisesta.

Tämä illan tuulensuunnan muutos alkoi tuoda Lapista entistä kylmempää ilmaa alueelle. Sen myötä ko. vuorokauden minimilämpötilat mitattiinkin taas illalla juuri ennen puoltayötä; tosin aamun ja illan minimien erot olivat vain 1 - 3 asteen luokkaa ja kahdessa paikassa (Tampere; Härmälä ja Lappeenranta; Konnunsuo) aamun ja illan minimit olivat samat; yllä olevassa listauksessa siitä maininnat suluissa.

Kylmintä oli Keski-Suomen puolella ja paikoin Päijänteen tasan itäpuolella, missä kahdessa paikassa saavutettiin -30 astetta kylmempiä lukemia (Jyväskylä ja Ilomantsi) ja yleisesti vähintään -25 ja -30 asteen välisiä lukemia. Kuitenkin myös länsiosan sisämaassa oli laajasti n. -25 asteen minimilämpötiloja. Päivän maksimilämpötilatkin jäivät -20 asteen kylmemmälle puolelle lounaiskolkkaa ja saaristoa sekä paikoin etelärannikkoa lukuun ottamatta.


Tämä tuulensuunnan muutos merkitsi myös sitä, että etelärannikon minimit olivat vain hitusen sisämaata leudompia, ja vain kunnolla meren äärellä oli selvästi leudompaa, kuten Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa. Nämä kaksi paikkaa olivatkin kaikista näistä ainoat, missä ei vielä päästy -20 asteen kylmemmälle puolelle. Suomenlahdella lumikuurojonot alkoivat tuulensuunnan muutoksessa kulkeutua Viroon, joten sää selkeni illalla etelärannikollakin, jossa alkupäivän mittaan oli vähäistä pilvilauttailua.

Itäisimmissä osissa näkyi edelleen ajoittain vieläkin sulan Laatokan leudontava vaikutus ja illalla tuulensuunnan muutoksen myötä myös Vienanmeren leudontava vaikutus; esim. Ilomantsissa loppuillalla-puolilta öin tapahtui hetkeksi lauhtumista em. minimilukeman perään. Hitusen leudontavaa vaikutusta oli vielä suurimpien järvien äärelläkin Suomen puolella, vaikka jääkannet kattoivat jo kaikki ulapat - Lappeenrannan Lepola ja Tampereen Siilinkari ilmensivät vielä tätä.


Torstain 7.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -22 astetta (aamuyöllä), Turku -25 astetta (aamulla), Salo -26 astetta (aamulla ja illalla), Pori -26 astetta (aamulla), Hämeenlinna -27 astetta (aamulla ja illalla), Tampere; Härmälä -27 astetta (aamulla), Tampere; Siilinkari -25 astetta (aamulla), Helsinki (Kaisaniemi) -24 astetta, Vantaa -27 astetta, Hyvinkää -28 astetta, Lahti -28 astetta, Kouvola -29 astetta (aamulla), Porvoo -27 astetta, Lappeenranta; Lepola -27 astetta (aamulla), Lappeenranta; Konnunsuo -31 astetta (aamulla ja illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -23 astetta (aamulla ja illalla), Mikkeli -30 astetta (aamulla), Jyväskylä -32 astetta (aamuyöllä), Savonlinna -31 astetta (aamulla), Joensuu -28 astetta (aamulla) ja Ilomantsi -32 astetta (aamulla).

Vuorokauden aikana Suomen itäpuolella pohjoiseen siirtynyt pieni matalapaine asettui keskukseltaan Vienanmerelle voimistuen vähän ja samalla Lapista Skandinaviaan aikaisemmin ulottunut korkeapaineen selänne muotoutui n. pohjois-eteläsuunnassa ulottumaan Merenkurkun kautta Etelä-Suomeen.

Tämä aiheutti muutamia muutoksia lämpötilojen käyttäytymiseen: Itäosissa ja Keski-Suomen puolella olikin kylmintä aamulla, koska illalla Vienanmeren alueella voimistunut em. matalapaine alkoikin tuoda Jäämereltä Lapin kautta leudompaa ilmaa myös ko. itäosiin. Myös läntisimmissä osissa oli kylmintä aamulla, mutta siinä tapauksessa em. korkeapaineen selänteen uuden asettumisen länsireunalla etelästä alkoi tulla leudompaa meri-ilmaa illalla > Näistä poikkeuksista on maininnat suluissa (aamulla).

Sen sijaan tuon korkeapaineen selänteen muotouduttua Etelä-Suomeen oli kylmintä sen tyynimmällä alueella vasta illalla, joka kattoi keskittyneesti alueet: Päijät-Häme, Uusimaa ja Kymenlaakso. Näillä seuduilla taivas pysyi myös illalla selkeänä, kun taas noilla em. mainituilla alueilla illan lauhtumiseen liittyi vähän pilvisyyden lisääntymistäkin.

Noiden eri aikaisten pakkasminimien väleillä oli myös limittäistä minimin ajankohtasattumista, jolloin muutamilla paikoilla oli kylmintä sekä aamulla että illalla; niistäkin on maininnat suluissa ym. listauksessa.

Noiden aamuksi minimilämpötiloja sattuneiden paikkojen kesken itäosissa saavutettiin kovimmat pakkaset, jolloin muutamilla niillä paikoilla oli asteen pari kylmempää kuin -30 astetta. Myös länsiosan aamukylmyyden alueella oli melkoisen kireitä pakkasia, mutta -30 astetta jäi saavuttamatta täpärästi kylmimmilläkin paikoilla. Näiden välissä olleella iltaminimien alueella lämpötilat lähentelivät myös paikoin -30 astetta, mutta se jäi myös täpärästi saavuttamatta.

Kaikilla näillä alueilla kunkin paikkakunnan ilta- ja aamuminimien erot olivat kuitenkin korkeintaan vain parin-kolmen asteen luokkaa; tosin lounaissaaristossa ilta oli aamua jo useita asteita leudompi. Lisäksi vuorokauden maksimit olivat vain vähän minimejä korkeampia, joten melkein kaikkialla oli koko päivän kylmempää kuin -20 astetta; poikkeus tähän oli tuo lounaiskolkka, jossa esim. Maarianhaminassa illalla lauhtui jopa -9 asteeseen. Mantereella, kuten Turussa ja Porissa oli silti vielä illan loppuun saakka -20 astetta kylmempää.

Vuorokauden minimit olivat kokonaistarkastelussa kuitenkin niin alhaisia, että nyt ensimmäistä kertaa tämän seurannan aikana kaikilla paikkakunnilla lämpötilat laskivat alle -20 asteen; myös siis Maarianhaminassa ja Kotka Rankissa - Meren leudontava vaikutus alkoi jo vähän hiipumaan, koska rantavesien jäätyminen oli edennyt tässä pakkasaallossa jo nopeasti ja tuulet kävivät kylmimpinä hetkinä sopivasti mantereelta päin eli aamulla lounaissaaristossa tuuli oli kääntymässä idän kautta etelään ja Kotka Rankissa myös vielä illalla tuuli mantereelta.

Perjantain 8.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -9 astetta (alkuyöllä), Turku -23 astetta (alkuyöllä), Salo -26 astetta, Pori -22 astetta (alkuyöllä), Hämeenlinna -28 astetta, Tampere; Härmälä -27 astetta, Tampere; Siilinkari -23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -24 astetta, Vantaa -28 astetta, Hyvinkää -29 astetta, Lahti -29 astetta, Kouvola -29 astetta, Porvoo -28 astetta, Lappeenranta; Lepola -27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -31 astettaKotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -23 astetta, Mikkeli -28 astetta, Jyväskylä -29 astetta, Savonlinna -27 astetta, Joensuu -26 astetta ja Ilomantsi -29 astetta (alkuyöllä).

Tässä vaiheessa aluksi yöllä-aamulla vallitsi suunnilleen alueella Pirkanmaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Uusimaa ja Kymenlaakso korkeapaineen selänteen tyyni alue, jossa mitattiin aamun-yön aikana kireitä pakkasia - Paikoin koko pakkasjakson kylmin hetki sattui sille alueelle siinä vaiheessa, mutta silti -30 astetta jäi edelleen hyvin niukasti saavuttamatta ym. paikoilla. Tosin listauksen ulkopuolella sattui yksittäisiä -30 asteen alituksia ko. alueella, kuten Lammin Evolla, jossa mitattiin -31,7 astetta!

Tämän korkeapaineen selänteen länsireunalla koko pakkasjakson kylmin hetki oli jo sattunut edellisillan puolella; eli Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa heti puolenyön vaihduttua lauhtuminen jatkui edelleen. Näiden alueiden paikkakuntien minimilämpötilan sattumistilannetta tälle vuorokaudelle heti puolenyön vaihtumisessa merkitsin sulkuihin tunnisteella: (alkuyöllä) - Lounaissaaristossa etelästä mereltä tulleet tuulet olivat lauhduttaneet sään jo edellisillan puolella -9 asteen paikeille, ja se lukema sattui tämän vuorokauden puolella heti kylmimmäksi, kun vielä parisen astetta leudompaa oli siellä sen perään koko loppupäivän.

Tuon korkeapaineen selänteen tyynen alueen itäpuolella eli suunnilleen Päijänteen tasan itäpuolella ja Keski-Suomen alueella yön-aamun aikana oli myös kylmintä, mutta siellä ei ollut enää koko pakkasjakson kylmin vaihe menossa, kun Lapin itäpuolella jatkoi pyörimistään edellispäivänä sinne tullut pieni matalapaine, joka oli imaissut Jäämereltä jo koko Lappiin leudompaa ilmaa ja siitä syöttyi edelleen vähän leudontanutta ilmaa myös tälle itäalueelle.

Tuolla tyynimmällä alueella ja osaksi sen itäpuolellakin korostuivat pienilmastolliset erot tuulten lakattua, mitä oli jo edellispäivän iltanakin havaittavissa > Eli mantereisimmilla / alavimmilla aukeilla paikoilla mitattiin korostuneesti kovaa pakkasta, kuten Lappeenrannan Konnunsuolla, missä olikin ko. vuorokauden näiden paikkojen ainoa -30 asteen alitus. Samalla erottuivat jo hyvässä paksuuntumisvaihdissa olleista jääkansistaan huolimatta isoimpien järvien leudontava vaikutus jopa yllättävän selvästi, kuten em. listassa Tampereen kahden paikan välillä havaitaan.

Puolen päivän kohdilta suursäätilanne muuttui siten, että korkeapaineen painopiste vetäytyi em. Pirkanmaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Uusimaa ja Kymenlaakso -alueelta Suomen kaakkoiskulmalle, ja samalla toinen pieni korkeapaineen selänteen kärki työntyi Skandinaviasta Selkämeren länsireunalle > Näiden korkeapaineiden välissä muodostui matalapaineen sola Selkämereltä koilliseen, minkä mukana Selkämeren ulapalta muodostui koko loppupäivän paikallaan pysynyt sakean lumipyryn rintama Porin pohjoispuolelle - Se toi ennätysmäärän lunta Merikarvialle!; palaan siitä erikseenkin asiaan...

Tämä uusi suursäätilan asetelma muokkasi loppupäivän aikana lämpötiloja siten, että sisämaassa Kanta-Hämeen tienoilta itään laajeten jäi edelleen melko kylmä ja siksi paikoin yhä n. -20 asteen lämpötiloja sisältänyt alue. Sen sijaan tuon länsirannikon pyryn tuntumassa, lounaiskolkassa ja etelärannikolla lauhtui loppupäiväksi -10 asteen vaiheille, kun samalla tuon kaakkoon siirtyneen korkeapaineen länsireunalla virinneet etelätuulet toivat etelärannikon tuntumaan runsaampaa pilvisyyttä ja myös vähän lumikuurottelua.

Lauantain 9.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta, Turku -16 astetta, Salo -20 astetta, Pori -17 astetta, Hämeenlinna -21 astetta, Tampere; Härmälä -22 astetta (aamulla), Tampere; Siilinkari -17 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -16 astetta, Hyvinkää -17 astetta, Lahti -20 astetta, Kouvola -17 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta; Lepola -21 astetta (alkuyöllä), Lappeenranta; Konnunsuo -26 astetta (alkuyöllä), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -25 astetta, Jyväskylä -22 astetta, Savonlinna -24 astetta, Joensuu -21 astetta ja Ilomantsi -24 astetta.

Kovimman pakkasen vaihe oli tänä vuorokautena jo ohi, mutta tilapäisen lauhemman vaiheen perään illalla lämpötilat alkoivat uudestaan laskea varsinkin sisämaassa - Syy tähän oli se, kun edelliseksi päiväksi Suomen kaakkoiskulmalle vetäytynyt korkeapaine pullistui takaisin Etelä- ja Keski-Suomen päälle idästä. Ennen sitä korkeapaineen länsireunalla eteläkaakosta ehti levitä sen verran leudompaa ilmaa koko tarkastelualueelle runsaamman pilvisyyden kera, että etelärannikolla ja lounaassa maksimilämpötilat olivat -5 ja -10 asteen välillä ja muualla -10 ja -15 asteen välillä; paikoin etenkin idässä jäätiin silti sitä kylmemmäksi.

Vuorokauden minimilämpötilat mitattiinkin sitten melkein kaikkialla vasta illalla (täpärästi sattuneet poikkeukset taas sulkumaininnoin ym. listauksessa), kun tuo korkeapaineen paluu tyynnytti tuulia ja sää selkeni osaksi - Kylmintä oli tyypillisesti Päijänteen tasan itäpuolella paikoin n. -25 asteen lukemineen, mutta lännenkin sisämaassa palattiin paikoin -20 asteen vaiheille. Etelärannikko pysyi illallakin koko tarkastelualueen leudoimpana illan lievästä kylmenemisestä huolimatta (kuten yllä Helsingin minimilämpötilasta havaitaan), koska tuon korkeapaineen palautumisen eteläpuolella Suomenlahdelta jäi puhaltamaan illallakin sen verran kaakkoistuulia, että ne myös toivat meren ulapalta jatkuvaa lumikuurottelua etelärannikolle; etenkin pääkaupunkiseutu ja länsipuoliset alueet saivat useita senttejä uutta lunta.

Sen sijaan edellispäivänä Porin pohjoispuolelle iskenyt ennätysmäisen lumikertymän tuonut Selkämeren lumipyrytehdas lakkasi ja sen myötä länsirannikolla kylmeni illalla selvästi uudestaan, kun lisäksi heikot tuulet kääntyivät puhaltamaan mantereen puolelta. Samoin lounaissaaristossakin kylmeni illalla reilusti uudestaan.

Sunnuntain 10.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta, Turku -17 astetta, Salo -20 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -23 astetta, Tampere; Härmälä -24 astetta, Tampere; Siilinkari -20 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -17 astetta, Hyvinkää -22 astetta, Lahti -24 astetta, Kouvola -22 astetta (illalla), Porvoo -18 astetta, Lappeenranta; Lepola -20 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -28 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -16 astetta, Mikkeli -26 astetta (illalla), Jyväskylä -25 astetta (illalla), Savonlinna -27 astetta (illalla), Joensuu -24 astetta (illalla) ja Ilomantsi -26 astetta (illalla).

Tässä vaiheessa Etelä- ja Keski-Suomen päälle oli edellisillasta alkaen asettunut pieni korkeapaine uudestaan idästä käsin, jolloin heikkotuulisessa ja vähäpilvisessä säässä pakkaset kiristyivät la-su yöksi ja seuranneeksi aamuksi > Sisämaassa oli tämän vuorokauden puolella monin paikoin -20 astetta kylmempää ja idässä lämpötilat kävivät -25 asteen tienoilla. Poikkeuksena oli edelleen etelärannikko, minne tuon korkeapaineen eteläpuolitse puhalsi edelleen sen verran kaakkoistuulia, että lumikuurottelua tuli mereltä yhä kohtalaisesti ja se piti mm. juuri Helsingin minimilämpötilat muita paikkakuntia paljon korkeammalla.

Vuorokauden edetessä korkeapaine alkoi kuitenkin hiljalleen väistyä idemmäksi, koska Britteinsaarilla vellonut voimakas ja laaja matalapaine alkoi ulottaa vaikutustaan enemmän Fennoskandiaan - Tarkastelualueen säässä se tarkoitti tämän illan mittaan sitä, että kaakkoistuulet alkoivat lounaasta alkaen voimistumaan myös sisämaassa ja samalla runsaampaa pilvisyyttä mm. alapilvikantena alkoi levitä laajemmalle mukana; etelärannikon lumikuurottelu toisaalta samalla lakkasi toistaiseksi. 

Tässä vaiheessa kuitenkin itäisin osa ja Keski-Suomen puoli jäivät vielä sen verran korkeapaineen tyynen ja vähäpilvisen alueen piiriin, että illalla siellä mitattiinkin tämän vuorokauden kylmin hetki; minimilämpötilat olivat parisen astetta aamun lukemia kylmempiä. Tästä poikkeavasta minimilämpöajankohdasta yllä olevassa listauksessa on tutut sulkumaininnat.

Tuolla idän kylmällä alueella vielä maanantainkin puolella yöllä-aamulla mitataan ym. listauksen tapaisia -25 ja -30 asteen välisiä lämpötiloja, mutta tämän pakkasseurannan kylmimpiä hetkiä ei siinä enää saavuteta. Muualla alueella su-illan leudontuminen nosti lämpötiloja etelärannikolla ja lounaiskolkassa jo -5 ja -10 asteen välille; Ahvenanmaalla jopa -4 asteen paikkeille. Sisämaassakin laajasti jo -10 ja -14 asteen välille.

Tätä viimeistä päivitystä kirjoittaessani vuorokausi on juuri vaihtunut maanantaiksi 11.1., ja sen aikana lauhtuminen etenee myös itäosiin > Näin päätän tämän jopa koko viikon 1/2016 mittaiseksi venyneen pakkasseurannan tähän.

Lopuksi mainitsen vielä sääennustetta Etelä-Suomeen alkaneelle viikolle 2/2016 (Päivitys 11.1.2016 klo. 01:00) >> Alkanut viikko näyttää olevan edelleen erittäin talvinen, missä ma-ke aikana Suomen eteläpuolitse itäkoilliseen siirtyy voimakas matalapaine. Se tuo mukanaan etenkin ti-ke vaihteen paikkeille suorastaan lumimyrskyisiä olosuhteita; siinä hyvin voimakas itä-koillistuuli puhaltaa ja runsastakin lumipyryä on odotettavissa mukanaan. Samalla lämpötilat vaihtelevat vähän -10 asteen molemmin puolin (kylmintä sisämaassa), jolloin pyry ja voimakas tuuli saavat sään tuntumaan erittäin purevan kylmältä! - Arvioiden mukaan lunta voisi tulla eteläosiin jopa n. 20 cm ja puuterimaisena pakkaslumena tuo raju tuuli kinostaa sitä voimakkaasti.

Tuo pyryvaihe väistyy ke-to vaihteessa vähitellen tuulten alkaessa samalla heiketä ja kääntyä enemmän pohjoiseen. Sen myötä näillä näkymin torstaista alkaen viikon koko loppupuoli vaikuttaisi taas ankaraksi kiristyvän pakkasen vaiheelta tyyntyneissä tuulissa ja vähäpilvisessä säässä, kun Fennoskandiaan - Baltiaan - Itä-Eurooppaan olevalle vyöhykkeelle muodostuisi sitä edesauttavaa korkeapainetta; lähistölle ja ajoittain kohdalle voi silti sattua myös pakkaslumisadetta tuovia pieniä matalapaineitakin, ja sopivalla tuulella merelliset lumikuurotkin voisivat vielä mahdollistua rannikoilla, koska mm. Suomenlahden ulappa ei ehdi vielä jäätyä umpeen... Pakkasilmamassan leviämistä aikaisempaa laajemminkin Eurooppaan voisi samalla mahdollistua...

Niinpä vaikuttaa tässä vaiheessa siltä, että alkanut viikko 2/2016 antaisi aihetta blogini tuttujen sääseurantojen jatkoksi lisää seurantasyytä sekä ti-ke lumimyrskyn että viikon loppupuolen uuden ankaran pakkasen osilta... Palaan mahdollisesti asiaan niiden parissa.

No comments: