Sunday, January 17, 2016

Talven 2015 - 2016 kylmin yö - Osa 2

Palaan seuraamaan talven 2015-16 kylmimpiä lämpötiloja Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille, kun pakkaset ovat olleet tällä viikolla 2/2016 torstai-illasta alkaen taas varsin kireitä - Tällä kertaa ankaran pakkasen esiintyminen on ollut kuitenkin ko. tarkastelualueella pienialaista ja ajallisesti-paikallisesti vaihtelevaa. Näin näyttää olevan myös jatkossa ensi viikon 3/2016 alkupuolelle. 

Tämä seuranta kattaa aikaa toissa päivästä eli perjantaista 15.1. alkaen, mutta seurannan päättymispäivä on vielä epäselvä; todennäköisesti ensi viikon 3 alussa leudontumistrendi alkanee vahvistumaan ja seuranta tulee tarpeettomaksi keskiviikon paikkeilla...


Päivitys keskiviikkona 20.1.2016 klo. 19:40: Kuten olen jo lopussa maininnut, niin lisään vielä tähän alkuunkin näkyville tiedon tämän pakkasseurannan jatkumisesta tämän viikon 3/2016 perjantaihin saakka - Sääennusteissa on ankaran pakkasen jatkumista siihen saakka Etelä-Suomessa, ja jopa koko talven pakkasennätys saattaa joillakin paikoilla olla vielä vaarassa rikkoutua siihen mennessä, myös Lapissakin...

----

Tämän kertainen pakkasjakson ankaroituminen on tullut tämän viikon 2 alussa ma-ke vallinneen lumipyryisen matalapaineen jälkeen - Lumipyryn tuonut matalapaine saapui Keski-Euroopasta Suomen etelä-kaakkoispuolelle ja kierrätti itäpuolitseen Mustaltamereltä kosteutta, joka manifestoitui tarkastelualueella voimakkaiden itä-koillistuulien kera yllättävänkin runsaina lumentulomäärinä; eniten lunta satoi etelärannikon tuntumassa ja osassa Itä-Suomea, jolloin lumipeitteen syvyydeksi tuli niillä alueilla paikoin reilut 30 cm - Yleisesti satoi 10 - 30 cm. Näin ollen roudan paksuuntumista vastaan tuli viimein suojaavaa eristettä.

Kuten olette huomanneet, niin en kuitenkaan vaivautunut tekemään tuosta alkuviikon lumipyryepisodista lumimyrskyseurantaa - Tuulet eivät nimittäin olleet riittävästi myrskylukemissa eikä ollut oikein aikaakaan sitä tehdä. Puhurit kuitenkin kinostivat lumipeitettä epätasaiseksi tuon ma-ke lumentulon aikana. 

Torstaista alkaen tähän päivään saakka on edelleen tullut ajoittain pakkaslumisadetta ja etenkin länsirannikolla ja lounaissaaristossa myös reippaampaa lumikuurottelua sulan Selkämeren ulapan ansiosta. 

Merien jäätyminen on kuitenkin edennyt varsin reippaasti ja ulappavesien pintavesilämpötilat ovat laskeneet suunnilleen ajankohdan normaaliarvoihin. Rannikoilla mm. Suomenlahdella on jo melko paljon kiintojäätäkin; itäosissa jopa 10 - 30 cm paksuna, ja lounaissaaristossakin on 5 - 15 cm paksua jäätä. Jäänmuodostus kohti ulappaa on Suomenlahdella myös melko nopeaa, joten jäätilanteissakin ollaan jo lähes ajankohdan normaalivaiheessa.

Tämä pakkasjakson kiristyminen lähti käyntiin, kun tuon alkuviikon pyryn tuonut matalapaine jäi aluksi ke-to Suomen kaakkoiskulmalle, ja se jäi kierrättämään koillisesta tavanomaista kylmempää pakkasilmaa koko tarkastelualueelle. Samalla Lapissa on ollut taas ajoittain -30 ja -40 asteen välisiä lämpötiloja - Runsaspilvisyys ja tuuli pitivät lämpötilojen laskua kuitenkin aluksi kurissa tarkastelualueella. 

Torstaista alkaen tuo matalapaine siirtyi enemmän Etelä- ja Keski-Suomen päälle heiketen niin, että yhtäältä sen alueella tuulet lähes tyyntyivät ja kiristyviä pakkasia edesauttavia vähäpilvisiä alueita alkoi muodostumaan. Kuitenkin länsireunallaan läntisten vielä avointen merialueiden edesauttamana länsi- ja eteläosat ovat ajoittain olleet leudompia ja kovimmat pakkaset ovat keskittyneet Keski-Suomen puolelle ja itäosiin > Kaikki nämä elementit ovat kuitenkin vaihdelleet kiristäen ja lauhduttaen pakkasia edestakaisin, joista vaiheista alla tarkempaa luonnehdintaa ko. vuorokausien minimilämpötilalistausten kohdilla. 

Jatkossa tällainen vaihteleva pienten pilvialueiden / matalapaineiden ja vähäpilvisten ankaran pakkasen alueiden välinen vaihtelu jatkuu tarkastelualueella, mutta lounaisosa pysyy muuta aluetta tasaisemmin ja paljon leudompana. Niinpä ensi viikon 3 alussakin on odotettavissa lämpötilojen paikallista ja ajallista vaihtelua sekä edelleen myös pakkaslumisateita siellä täällä; eniten lunta olisi tulossa ehkä lounaiskolkassa - etelärannikon tuntumassa.

Tässä on vielä kertaukseksi edellinen minimilämpötilaseuranta ennen alla olevaa tämän kertaista seurantaa >> Talven 2015 - 2016 kylmin yö - Osa 1: Lisäksi talventulon sääkertausta vuodenvaihteessa 2015-16.

Lämpötila-arvot on poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa aikaisemmilta vuosilta tuttua värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella. Lukemat on pyöristetty asteiden puolivälistä ylöspäin seuraavaan kokonaiseen lukuun perinteen mukaan, vaikka Ilmatieteen laitoksen käyristä pääsisi nykyään katsomaan lukemat kymmenyksen tarkkuudella.

Alla olevista listausvuorokausista kerralla heti alkuun tämän kirjoituksen ensijulkaisuun tulee toissapäiväinen perjantai sekä eilinen lauantai, ja sen jälkeen kunkin vuorokauden jälkeen teen päivityksiä tämän päiväisen sunnuntain ja ensi viikon vuorokausista alkuviikon 2 - 3 osalta...

 
Perjantain 15.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -9 astetta (alkuyöllä), Turku -18 astetta (yöllä), Salo -21 astetta (alkuyöllä), Pori -15 astetta, Hämeenlinna -20 astetta, Tampere; Härmälä -21 astetta, Tampere; Siilinkari -21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta (alkuyöllä), Vantaa -19 astetta (yöllä), Hyvinkää -18 astetta (yöllä ja illalla), Lahti -26 astetta, Kouvola -25 astetta, Porvoo -18 astetta (yöllä ja illalla), Lappeenranta; Lepola -23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -32 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -16 astetta, Mikkeli -30 astetta, Jyväskylä -25 astetta, Savonlinna -32 astetta, Joensuu -30 astetta ja Ilomantsi -33 astetta.

Tässä vaiheessa alkuviikon lumipyryn tuoneen matalapaineen jäänne oli siirtynyt Etelä- ja Keski-Suomen päälle, ja se oli jakautunut sillä tavalla vähän kahtia, että Suomen itäpuolelle jäi pohjoiseen etenemään pieni osakeskus. Niinpä sen ja Suomen päällä olleen matalapaineen väliin tarkastelualueen itäosiin jäi torstai-illasta alkaen tyyni ja vähäpilvinen alue, jossa pakkanen pääsi jatkuvasti kiristymään - Koko päivän jatkuneen kylmenemisen tuloksena illan loppuun mennessä siellä saavutettiinkin ko. vuorokauden kylmimmät lukemat, jotka itäisimmissä osissa muodostuivat jopa paikoin tämän talven kylmimmiksi tähän mennessä alittaen monin paikoin reilustikin -30 asteen!

Sen sijaan n. Päijänteen tasalta länteen varsin kahtiajakavasti oli paljon leudompaa kuin itäosissa - Tätä kahtiajakoa ilmensi esim. tuossa ym. listassa hyvin suuri minimilämpötilojen ero Lahden ja Hyvinkään välillä. Tällä länsiosalla heikkenevä matalapaine piti säätä leudompana osaltaan vaihtelevan pilvisyytensä ja pakkaslumisateidensa ansiosta sekä etenkin läntisimmissä osissa myös matalapaineen keskuksen länsipuolisen pohjois-luoteistuulen takia.

Lämpötilat kuitenkin vaihtelivat ajallisesti ja paikallisesti tällä länsiosalla varsin hajanaisesti ja nopeastikin, kun tuon matalapaineen kierrättämät pilvet ja tuulet sattuivat eri paikoille eri aikaan ja eri tavalla. Niinpä vuorokauden minimilämpötilojen sattumisajankohdatkin vaihtelivat eri paikkojen kesken: Osalla paikoista kylmintä oli heti puolen yön jälkeen tai yön aikana, mitkä tapaukset olen ym. listassa poiminut esille sulkumaininnoin; näillä paikoilla pilvet ja pohjois-luoteistuulet olivat siis loppupäivällä vähän merkittävämmin leudontaneita elementtejä. Muissa länsiosan paikoissa puolestaan illalla oli sen verran vähäpilvistä alkupäivään nähden, että minimilämpötilat sattuivat illalla / juuri ennen puoltayötä. Yksittäisillä paikoilla yö ja ilta olivat molemmat kylmimpiä, kun yön ja illan minimien väleillä ei ollut suuria eroja muutenkaan.

Vielä laajasti sulan Selkämeren ulapan ansiosta Ahvenanmaa oli näissä pohjois-luoteistuuliolosuhteissa paljon muuta aluetta leudompi koko päivän, kun tuuli toi sinne ko. ulapalta lämpöä ja runsaasti lumikuuroja. Muutoin vesistöillä oli jo aikaisempaa paljon vähäisempi leudontava vaikutus varsinkin järvien osalta, kun ne olivat jo kokonaan ja monin paikoin yli 20 cm:n paksuisesti jäätyneet umpeen.

Lauantain 16.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -14 astetta (aamulla), Turku -18 astetta (illalla), Salo -23 astetta (illalla), Pori -15 astetta, Hämeenlinna -21 astetta, Tampere; Härmälä -22 astetta, Tampere; Siilinkari -20 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -17 astetta, Vantaa -19 astetta, Hyvinkää -22 astetta (yöllä ja illalla), Lahti -26 astetta, Kouvola -26 astetta, Porvoo -23 astetta, Lappeenranta; Lepola -25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -34 astetta (yöllä ja aamulla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -17 astetta (yöllä ja illalla), Mikkeli -30 astetta, Jyväskylä -28 astetta (aamulla), Savonlinna -33 astetta, Joensuu -30 astetta ja Ilomantsi -33 astetta.

Tässä vaiheessa Suomen päälle asettunut heikentyneen ja pienen matalapaineen keskus teki vuorokauden aikana edestakaisia liikkeitä aiheuttaen lämpötiloihin monenlaisia vaihteluita - Aluksi yöllä-aamulla matalapaineen keskus vetäytyi Etelä- ja Keski-Suomen päältä Lappiin ja yhdistyi Suomen itäpuolella edellispäivänä olleen matalapaineen kanssa. Samalla tarkastelualueen ylle muodostui etelä-pohjoissuunnassa venynyt tyyni ja enimmäkseen vähäpilvinen matalapaineen sola; siksi melkein koko tarkastelualueella mitattiin vuorokauden alimmat lämpötilat yöllä-aamulla ja poikkeuksena olivat vain suhteellisen runsaspilvisinä pysyneet leudommat yksittäiset paikat, missä oli kylmempää tai yhtä kylmää illalla. 

Tähän vaiheeseen kuului myös edellisiltana itäisimmissä osissa paikoin jopa talven tähän mennessä kylmimmäksi ankaroituneen pakkasen jatkuminen vielä yöllä edelleen yhtä kireänä tai paikoin jopa asteen pari kylmempänäkin; siellä -30 asteen kylmemmällä puolella oltiin edelleen monin paikoin reilustikin. Sitten tuon matalapaineen keskittyminen Lappiin tarkoittikin itäisimmissä osissa heti aamusta alkaen sitä, että matalapaine kierrätti ko. alueelle länsikauttaan luoteesta selvästi leudompaa ilmaa ja pakkaslumisateita; ko. leudompaa vaihetta kesti illallakin, mutta ko. alueella maksimilämpötilat jäivät pääasiassa silti -20 ja -25 asteen välille.

Loppupäivän aikana tuo pieni matalapaine alkoi sitten tulla Lapista takaisin Etelä-Suomeen, ja se toi mukanaan illalla pohjoisesta tarkastelualueen länsiosiin pakkaslumisateen rintaman. Samalla ilma leudontui huomattavasti eli jopa -10 asteen vaiheille ja länsirannikolla jopa -5 asteen vaiheille; pohjois-luoteistuuli voimistui samalla. Kuitenkin juuri ennen ko. rintamaa lounaiskolkassa ehti olla illalla paikoin jopa vuorokauden kylmintä; tästä maininnat suluissa ym. listauksessa. Matalapaineen uudestaan tulon jälkipuolella Keski-Suomesta alkaen oli jo toisaalta myös uuden ankaran pakkasalueen muodostuminen alkamaisillaan.

Lounaissaaristossa kylmin hetki osui lyhyesti aamuun, kun silloin tuon matalapaineen em. Lappiin vetäytymisen takia tuuli tyyntyi ja sää poutaantui sopivan lyhyeksi hetkeksi. Kuitenkin aamun jälkeen Selkämeren ulapalta alkoi taas tulla sinne ilmaa paljon leudontaneita lumikuuroja.

Sunnuntain 17.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -6 astetta, Turku -14 astetta (yöllä), Salo -15 astetta (yöllä), Pori -16 astetta, Hämeenlinna -23 astetta, Tampere; Härmälä -27 astetta, Tampere; Siilinkari -25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -17 astetta, Vantaa -19 astetta, Hyvinkää -24 astetta, Lahti -27 astetta, Kouvola -26 astetta, Porvoo -22 astetta, Lappeenranta; Lepola -26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -33 astetta (yöllä), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -22 astetta, Mikkeli -29 astetta, Jyväskylä -30 astetta (pitkin loppupäivää), Savonlinna -26 astetta (yöllä ja illalla), Joensuu -25 astetta ja Ilomantsi -23 astetta (yöllä).

Etelä-Suomen päälle edellisiltana pakkaslumisaderintaman kera pohjoisesta takaisin tullut pieni matalapaine siirtyi iltapäiväksi-illaksi keskukseltaan n. Laatokalle, jolloin sen myötä aiheutui lämpötiloissa seuraavaa vaihtelua pilvien ja tuulien vaihtelujen kera > Heti alkuun Keski-Suomen puolella oli jo yöllä alkanut uuden ankaran pakkasalueen muodostuminen tyyntyneissä tuulissa ja seljenneessä säässä; siellä esim. Jyväskylän seudulla olikin sitten jo puoliltapäiviltä alkaen koko loppupäivän n. -30 asteen lämpötiloja.

Sen sijaan yöllä ja aamulla etenkin Päijänteen tasan länsipuolisella Etelä-Suomen alueella vaikutti vielä tuon matalapaineen pakkaslumisateen alue ja luoteistuulet, jolloin sillä alueella oli vuorokauden ylivoimaisesti leudoin vaihe; lämpötilat olivat jopa -5 ja -10 asteen välillä laajasti ja länsirannikolla jopa -5 asteen leudommallakin puolella - Jo aamupäivällä kuitenkin selkeni lähes täysin ja iltapäivästä alkaen pohjoiseen kääntyneet tuulet toivat Keski-Suomen puolelta takaisin paljon kylmempää ilmaa. Lisäksi illalla tuulien tyyntyminen kiihdytti pakkasen kiristymistä entisestään, joten ko. alueella vuorokauden minimilämpötilat sattuivat ylivoimaisen selvästi illalla ja juuri ennen puolta yötä; ym. listauksessa siis paikat etenkin Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Satakunnassa, Pirkanmaalla sekä osaksi myös Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa, muttei niissä niin rajuin lämpötilavaihteluin.

Lounaiskolkka eli Varsinais-Suomi ja saaristo oli tuohon em. verrattuna poikkeus, koska tuon Laatokalle kaikonneen pienen matalapaineen perään sille alueelle jäi virtaamaan länsiluoteesta leudompaa ilmaa koko päivän, jota edisti loppupäivällä Norjanmereltä Skandinavian keskiosien yli Selkämerelle ja siitä lounaissaariston kautta kaakkoon venynyt pieni ja kapea matalapaine ajoittaisine lumikuuroineen. Tällä alueella vuorokauden kylmin hetki olikin heti alkuyöstä ennen tuota alkupäivän pakkaslumisaderintaman täyttä vaikutusta; suluissa tästä poikkeusmaininnat - Niinpä illaksi tietenkin muodostui erittäin jyrkkä lämpötilaero tämän alueen ja em. ankaroituneen pakkasen alueen välille länsiosissa; esim. Turussa oli illalla yhä n. -8 astetta, kun lähellä koillis-itäpuolella oli paljon yli 10 astetta kylmempää.

Poikkeuksen poikkeus puolestaan tähän lounaiskolkan tilanteeseen oli Ahvenanmaa / saaristo, jossa oli koko päivän kaikkein selvimmin muuta aluetta leudompaa - Päivän mittaan Maarianhaminassa lämpötila käväisi jopa n. -2 asteessa ja illalla kylmin hetki oli lyhyt -6 asteen paikkeilla; tätä edisti paras virtaus länsiluoteesta sekä etelä- ja pohjoispuoliset sulat merien ulapat.

Päijänteen tasan itäpuolella ja varsinkin itäisimmissä osissa vuorokauden aikana pakkaset olivat muuta aluetta tasaisempia, mutta varsin ankaria koko ajan - Vaihteluita lämpötiloihin toi heikkotuulisissa oloissa lähinnä pilvisyyden vaihtelut selkeän ja lähes pilvisen välillä, jolloin maksimi- ja minimilämpötilojen arvot sattuivat pääasiassa -15 ja -30 asteen välille; yksittäisillä mantereisimmilla ja alavimmilla paikoilla oli kylmimmillään -30 astetta ankarampaa pakkasta, kuten Lappeenrannan Konnunsuolla. Samalla minimilämpötilojen sattumisajankohdat vaihtelivat niin, että osalla paikoista oli kylmintä yöllä, toisilla vasta illalla ja joillakin paikoilla kylmin hetki oli sekä yöllä että illalla; yöhetkestä poikenneet ajat sulkumaininnoin.

Sanottakoon myös, että itäisimmissä osissa ajoittain leudontanutta vaikutusta oli myös sillä, kun jo edellispäivästä alkaen Länsi-Venäjällä oli voimistunut kaakkoistuuli Kaspianmereltä Vienanmerelle ja itäpuolelleen, joka muodosti sille vyöhykkeelle miedomman pakkasen alueen erottaen Suomen (Lapin) kylmyyspisteen ja Siperian ankaran pakkasen toisistaan - Tuo Laatokalle tullut em. pieni matalapaine siis kierrätti itä- ja pohjoiskauttaan itäkolkkaan ko. vyöhykkeeltä ajoittain itätuulia.

Sitten ko. vuorokauden poikkeuksellisen pitkän havaintoanalyysin lopuksi vielä maininta siitä, kuinka Kotka Rankissa tämän vuorokauden ilta toi sinne talven tähän mennessä toiseksi ankarimman pakkasen ja tämän seurantaosan ankarimman - Se johtui osaltaan siitä, kun tuota Keski-Suomesta peräisin ollutta kylmyyttä pääsi mantereelta sinne pohjoistuulilla. Suuri syy oli myös siinä, kun Suomenlahden itäosien merialueet olivat tässä vaiheessa jäätyneet jo melkein koko ulappaa myöten, joka jo hillitsi meren leudontavaa vaikutusta.

Maanantain 18.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -10 astetta (illalla), Turku -8 astetta (yöllä ja illalla), Salo -11 astetta, Pori -15 astetta, Hämeenlinna -25 astetta, Tampere; Härmälä -26 astetta, Tampere; Siilinkari -27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -15 astetta, Vantaa -20 astetta, Hyvinkää -25 astetta, Lahti -29 astetta, Kouvola -29 astetta, Porvoo -25 astetta, Lappeenranta; Lepola -28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -36 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -24 astetta, Mikkeli -33 astetta, Jyväskylä -31 astetta, Savonlinna -34 astetta (illalla), Joensuu -31 astetta (aamupäivästä ajoittain) ja Ilomantsi -30 astetta (illalla).

Vuorokauden aikana ilmeni hyvin jyrkästi vaihtelua selkeiden ja tyynien alueiden hyvin ankaraksi kiristyneen pakkasen ja pilvisempien alueiden paljon miedomman pakkasen välillä. Lämpötilaerot ja -vaihtelut olivat siis pienialaisia ja ne ilmenivät vuorokauden aikana seuraavasti >> Kaikkein kylmintä oli heikon ja kapean korkeapaineen selänteen alueella, joka oli aluksi yöllä-aamulla asettunut n. kaakonkulma / Kymenlaakso - Keski-Suomi (Jyväskylän seutu) vyöhykkeelle; tällä alueella juuri yöllä - aamulla sattuivat minimilämpötilat, jotka varsinkin noin linjalla Lappeenranta-Mikkeli-Jyväskylä äityivät koko talven tähän mennessä kylmimmiksi -30 ja -35 asteen välisine lukemineen, ja yksittäisillä mantereisimmilla / alavimmilla paikoilla oli jopa kylmempää kuin -35 astetta (Kuten Konnunsuolla)!


Talven kylmimmät hetket tähän mennessä koettiin osana tuota korkeapaineen selännettä myös etelärannikon itäosissa eli mm. Kotka Rankissa varsin mereiselläkin alueella, kun siellä kylmyyttä edesauttavana seikkana oli myös entistä enemmän lähes koko ulappaa myöten jo jäätynyt Suomenlahden itäosa.

Tuon ankarimman pakkasvyöhykkeen heti länsireunallakin oli aluksi yöllä vuorokauden kylmimmät hetket, missä Uudenmaan sisämaassa etenkin itäosapainotteisesti, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla minimilämpötilat olivat -25 asteen vaiheilla ja paikoin kylmempiäkin - Tälle vyöhykkeelle ja etenkin eteläosiinsa saapui kuitenkin aamusta alkaen paljon leudontaneita pilviä lännestä ja itä-kaakkoistuulen vireitä lumikuuroineen, jolloin loppupäivän ajan lämpötila vaihteli -15 asteen molemmin puolin; kylmintä pohjoisessa.

Kaikkein leudoin alue koko tarkastelualueesta oli kuitenkin edelleen edellispäivästä alkaen lounaiskolkka ja osa etelärannikon länsiosia - Nimittäin edellisillasta jatkoi ko. päivän mittaan vallitsemistaan Skandinavian keskiosien yli Selkämerelle, lounaissaaristoon ja Suomenlahdelle käärmemäisen kapeana jonona venynyt matalapainevyö, joka jakoi Suomen kylmyyspisteen eroon eteläpuolisesta miedommasta pakkasilmamassasta - Se siis tuotti etenkin lounaissaaristoon ja Varsinais-Suomeen koko päivän ajan sen verran täysipilvistä ja ajoittain lumikuuroista säätä, että siellä minimilämpötilatkin jäivät -10 asteen vaiheille; minimien sattumisajankohta vaihteli, joten ym. listauksessa yön-aamun hetkistä poikenneet ovat sulkumaininnoin. Ko. leudoimman kolkan lämpötiloihin vaikutti yhä myös sulat meren ulapat (Itämeri ja Selkämeri), jolloin hetkittäin oli jopa -5 astetta leudompaa.

Tämän leudoimman alueen ja tuon em. ankarimman pakkasvyöhykkeen länsireunan välillä oli ns. välivyöhyke, jossa oli yöllä-aamulla jyrkkä lämpötilan vaihtumisraja - Tämä vyöhyke kulki suunnilleen pääkaupunkiseudulta Uudenmaan länsiosien kautta Satakuntaan; minimilämpötilat sattuivat siellä myös yöllä-aamulla, mutta olivat vain n. -15 asteen luokkaa ja loppupäivällä oli viitisen astetta leudompaa ajoittain sakeidenkin lumikuurojen kera.

Itäkolkassa (Savonlinna, Joensuu, Ilomantsi) kävi puolestaan niin, että yöllä-aamulla siellä piti säätä tuohon ankarimman pakkasvyöhykkeen olosuhteisiin verrattuna vähän leudompana edellispäivänä Laatokalle tullut pieni matalapaine itä-koillistuulikierrätyksellään. Loppupäivän aikana matalapaine kuitenkin siirtyi Vienanmerelle ja sitten katosi; tämä mahdollisti tuon kaakonkulma - Keski-Suomi -vyöhykkeellä olleen korkeapaineen selänteen asettumista illalla enemmän juuri itäkolkkaan. Se aiheutti pakkasen ankaroitumisen juuri illalla, jolloin sillä alueella vuorokauden minimilämpötilat yleisesti -30 astetta kylmempinä sattuivat illan mittaan / juuri ennen puoltayötä; nämä sattumisajat taas sulkumaininnoin - Sen sijaan kaakonkulma - Keski-Suomi -vyöhykkeellä eteläosissa lännen leudoimmalta alueelta tulleen pilvisyyden ja lumikuurojen ansiosta ilta oli jo selvästi leudompaa aikaa.


Tiistain 19.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -13 astetta (yöllä), Turku -11 astetta, Salo -11 astetta, Pori -16 astetta (aamupäivällä), Hämeenlinna -22 astetta, Tampere; Härmälä -20 astetta (alkuillalla), Tampere; Siilinkari -22 astetta (alkuillalla), Helsinki (Kaisaniemi) -15 astetta, Vantaa -16 astetta, Hyvinkää -18 astetta, Lahti -24 astetta, Kouvola -25 astetta, Porvoo -18 astetta, Lappeenranta; Lepola -24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -19 astetta, Mikkeli -30 astetta, Jyväskylä -31 astetta, Savonlinna -34 astetta, Joensuu -32 astetta (yöllä) ja Ilomantsi -32 astetta (yöllä).

Koko vuorokaudeksi jäi asetelma, jossa Skandinavian keskiosista Suomen lounaiskolkan kautta kiertäen Suomenlahdelle ja siitä vähän itäkoilliseen jäi kapean käärmemäisesti heikkoa matalapainetta - Se jakoi pohjoispuolelleen Suomeen ja Lappiin Euroopan ankarimmat pakkaset ja eteläpuolelleen miedompaa pakkasilmamassaa, jota oli kuitenkin jo viime päivinä levinnyt laajasti manner-Eurooppaankin.

Tarkastelualueella tuon matalapainevyön leudontava vaikutus pilvisine säineen ja lumikuuroineen pysyi aluksi etenkin etelärannikon tuntumassa ja lounaassa, jolloin juuri Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla sekä edellispäivään nähden enemmän myös kaakkoisosiin saakka ulottuen alkupäivä oli selvästi leudointa aikaa, ja lämpötilat vaihtelivat -10 asteen molemmin puolin; kylmintä sisämaassa. Myös laajemmin tarkastelualueella itäisimpiä osia ja Keski-Suomen puolta lukuun ottamatta tilanne oli melko sama, muttei niin miedoilla pakkasilla; maksimilämpötilat -13 ja -20 asteen välillä.

Ankarinta pakkasta tarkastelualueen puitteissa pitänyt korkeapaineen selänne pysyi vuorokauden aluksi itäkolkan tienoilla, jolloin siellä vuorokauden minimilämpötilat sattuivat vähäpilvisissä ja tyynissä oloissa juuri yöllä-aamulla yleisesti -30 astetta kylmemmissä lämpötiloissa; suluissa näistä ajankohtamaininnat. Kuitenkin myös ilta oli itäkolkassa melkein yhtä kylmä -30 asteen vaiheilla, ja siitä tulikin poikkeus Savonlinnaan, jossa ilta oli kylmin; suluissa ei poikkeusmainintaa, koska laajalla muulla alueella oli tilanne sama.

Loppupäivän aikana tuo korkeapaine alkoi kuitenkin pullistumaan takaisin lounaisemmaksi-etelämmäksi, jolloin tuo em. matalapainevyöhyke etelässä alkoi heiketä - Sen takia illalla eteläisimmissäkin osissa sää alkoi selkenemään ja tuulet tyyntymään uudestaan, jolloin edellä jo vihjattuna laajalla alueella itäkolkkaa lukuun ottamatta vuorokauden minimilämpötilat tulivat siis selvästi vasta illalla, ja silloin sisämaassa mentiin taas jo melko yleisesti -20 asteen kylmemmälle puolelle.

Tästä iltatrendistä ilmeni lievää poikkeusta Satakunnassa ja Pirkanmaalla, jonne eksyi Pohjanlahdelta ajoittain leudontavaa pilvisyyttä, kun länsirannikon tuntumassa ja varsinkin Pohjanmaalla alkoi merellinen lumikuurottelu - Niinpä esim. Porissa illalla oli sen verran leudompaa, että minimilämpötila tuli jo aamupäivällä, ja Tampereen seudulla alkuillan minimin jälkeen oli myös vähän leudompaa. Naistäkin sattumisajankohdista on suluissa poikkeusmaininnat.

Tampereen noiden kahden eri paikan lämpötilaero järvenselän (Siilinkari) kylmimmäksi hyväksi kertoi puolestaan tässä vaiheessa siitä, kuinka järvijäiden paksuuntuminen jo monin paikoin 30 cm paksummiksi ja niille lumipeitteen muodostuminen alkoi heikkotuulisissa ja vähäpilvisissä säissä kääntää aukeita järvenselkiä ns. alavan mantereisiksi kylmyyskattiloiksi - Eli näiden tammikuun ankarien pakkasten alkuun verrattuna lämpötilakäyttäytyminen järvien ja läheisten mantereiden välillä oli nyt kääntynyt jopa päin vastaiseksi.

Meren leudontava vaikutus oli samaan tapaan jo paljon heikompaa Suomenlahden etenkin itäosissa jäätymisen edettyä siellä ulapalle, mutta koko Itämeren ja osaltaan myös Selkämeren ulapoille ei näillä pakkasilla ole ollut vieläkään kovin suurta vaikutusta; niillä on ollut edelleen jopa +1 ja +4 asteen välisiä pintavesilämpötiloja Suomen lähellä. Osaltaan siksi leudoin kolkka oli taas Turun ja Maarianhaminan seudut sekä jopa Salon seutukin huolimatta illan kylmenemisestä, ja niinpä niillä seuduilla minimilämpötilat jäivät muuta aluetta paljon vaisumpiin pakkasiin eli jopa vain -10 ja -15 asteen välille; lisäksi Maarianhaminassa ilmeisesti hetkellisen pilvisyyden vähenemisen takia minimilämpötilan sattuminen osui jo yölle, josta suluissa poikkeusmaininta.

PS. 20.1.2016 klo. 16:50: Tähän väliin mainitsen myös, että nämä ankarat pakkaset jatkuvat Etelä-Suomessakin uusimpien sääennusteiden mukaan tulevan perjantain aamuun saakka, joten sinne saakka jatkan tätä pakkasseurantaakin. Sitten pe iltapäivästä alkaen sään odotetaan leudontuvan lännen ja etelän välisten tuulten ansiosta ainakin pikkupakkaselle, ja lounais-länsirannikolla voi ehkä jo sunnuntaihin mennessä tulla pitkästä aikaa ensimmäisiä suojakelejä... Seuraavalle viikolle 4 sääennusteissa on kahtiajakoisuutta - yhdet ennustemallit saattaisivat palauttaa ankaraa pakkasta Venäjältä jonkin verran jossain vaiheessa, mutta toisten mukaan matalapaineista länsi-lounaisvirtausta lumi- ja vesisateineen sekä suojakeleineen voisi sen sijaan tulla entistä vahvemmin...

Keskiviikon 20.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -8 astetta, Turku -17 astetta (illalla), Salo -24 astetta (illalla), Pori -18 astetta, Hämeenlinna -24 astetta (aamupäivällä), Tampere; Härmälä -23 astetta, Tampere; Siilinkari -25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -20 astetta (illalla), Vantaa -22 astetta (illalla), Hyvinkää -24 astetta (illalla), Lahti -27 astetta (aamulla ja illalla), Kouvola -27 astetta, Porvoo -25 astetta (illalla), Lappeenranta; Lepola -26 astetta (aamupäivällä ja illalla), Lappeenranta; Konnunsuo -31 astetta (aamupäivällä ja illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -23 astetta, Mikkeli -32 astetta, Jyväskylä -30 astetta, Savonlinna -33 astetta, Joensuu -32 astetta ja Ilomantsi -34 astetta.

Korkeapainetta vahvistui Lapissa ja Itä-Suomessa, mutta etelässä ja lännessä vaikutti hieman epävakaisempaa säätä vaihtelevan pilvisyyden kera - Edellisten päivien matalapaine heikentyi pilvineen lähes pois lounais- ja etelärannikolta, mutta Pohjanlahdella muodostui jo yöllä uutta pientä matalapainetta, joka siirtyi päivän mittaan lumisadealueensa kera eteläkaakkoon Pohjanmaalta ja länsirannikolta käsin.

Näin etenkin Päijänteen tasan länsipuolella sisämaassa kylmintä ehti olla ennen sen tuoman pilvisyyden vaikutusta yöllä ja aamulla, mutta ilta oli alueella selvästi leudompaa aikaa; minimilämpötilat ehtivät kuitenkin olla -25 asteen paikkeilla monin paikoin. Keski-Suomen puolellakin ehti olla yöllä kylmintä -30 asteen paikkeilla, mutta ilta oli sielläkin leudompi. Kuitenkin maksimilämpötilat pysyivät -15 asteen paikkeilla leudoimmillaankin.

Etelärannikon tuntumassa sen sijaan juuri illalla ehti olla sen verran selkeäsäistä ennen tuon pohjoisluoteesta tulleen pilvialueen vaikutusta, että silloin tapahtuivat vuorokauden minimilämpötilat. Yöllä ja aamulla oli kuitenkin melkein yhtä kylmää, mikä osassa läheisiä sisämaa-alueita ilmenikin sekä yön-aamun että illan yhtäläisenä kylmyytenä.

Lounaiskolkka oli selkein poikkeus iltaminimien suuntaan, koska siellä edellispäivän puolelta vaikutti yöllä ja aamulla vielä selvästi leudontanut pilvisyys; Ahvenanmaalla pysyi silti muuta aluetta paljon leudompi sää koko ajan, ja siellä minimin sattuminen oli yöllä-aamulla - Näistä iltaminimeistä on taas suluissa poikkeusaikamaininnat.

Itäosissa oli taas kaikkein kylmintä koko tarkastelualueen puitteissa, kun siellä tuo korkeapaineen tyyni ja vähäpilvinen alue vaikutti eniten - Minimilämpötilat sattuivat siellä yöllä ja aamulla ollen taas yleisesti -30 ja -35 asteen välillä. Ilta oli melkein yhtä kylmä, mutta hieman sinnekin eksyi pilvisyyttä tuosta lännen sadealuetoiminnasta, joka leudonsi säätä ajoittain hieman.

Torstain 21.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -10 astetta, Turku -22 astetta, Salo -26 astetta, Pori -21 astetta, Hämeenlinna -25 astetta, Tampere; Härmälä -26 astetta, Tampere; Siilinkari -26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -20 astetta (yöllä), Vantaa -22 astetta, Hyvinkää -24 astetta, Lahti -27 astetta, Kouvola -28 astetta, Porvoo -25 astetta (yöllä), Lappeenranta; Lepola -26 astetta (yöllä), Lappeenranta; Konnunsuo -29 astetta (yöllä), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -24 astetta (yöllä), Mikkeli -31 astetta, Jyväskylä -31 astetta, Savonlinna -31 astetta (yöllä), Joensuu -27 astetta (yöllä ja illalla) ja Ilomantsi -31 astetta.

Tässä vaiheessa pakkasaalto alkoi lähestymään huipennustaan, kun Lapissa ja Itä-Suomessa ollut korkeapaine alkoi siirtymään etelämmäksi ja muodostumaan selänteeksi Etelä-Suomesta lounaaseen - Aluksi Suomen eteläpuolelle asettunut hyvin vähäinen matalapaine piti kuitenkin vaihtelevaa pilvisyyttä yllä siten, että sää vaihteli nopeasti ja paikallisesti selkeästä melko pilviseen. Vasta illalla alkoi laajasti vakiintumaan täysin selkeä ja entistäkin tyynempien tuulien aika; poikkeukset siihen olivat silloin yhtäältä länsirannikko Porin seutuineen, missä Selkämereltä tuli sumupilvisyyttä, sekä toisaalta itäkolkka, jonne jäi vaihtelevaa pilvisyyttä.

Tuossa illan selkenemisessä ja tyyntymisessä vuorokauden kireimmät pakkaset tulivat laajasti vuorokauden lopuksi, mikä kattoi em. listauksessa melkein kaikki paikat paitsi juuri nuo illan pilvisemmät poikkeukset. Noissa illan ns. poikkeusalueilla oli juuri pilvien takia sen verran hidasta lämpötilan laskua, että vuorokauden alimmat lämpötilat ehtivätkin osalla niiden alueiden paikoista tulla jo edeltäneenä yönä ja yksittäisillä paikoilla sekä yö että ilta olivat yhtä kylmiä - Nämä iltaminimeistä poikenneet kylmimpien hetkien sattumisajat ovat listauksessa sulkumaininnoin.

Ahvenanmaa erottui yhä muuta tarkastelualuetta paljon leudompana, kun edelleen sulat Selkämeren ja Pohjois-Itämeren ulapat ylläpitivät alueella lauhduttaneita alapilviä koko ajan.

Perjantain 22.1.2016 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -10 astetta (aamulla ja illalla), Turku -23 astetta, Salo -29 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -29 astetta, Tampere; Härmälä -27 astetta, Tampere; Siilinkari -27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -23 astetta, Vantaa -27 astetta, Hyvinkää -29 astetta, Lahti -30 astetta, Kouvola -30 astetta, Porvoo -28 astetta, Lappeenranta; Lepola -27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -34 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -26 astetta, Mikkeli -33 astetta, Jyväskylä -32 astetta, Savonlinna -32 astetta, Joensuu -31 astetta ja Ilomantsi -33 astetta.

Tämän vuorokauden yö ja aamu toivat tämän pakkasjakson huipennuksen laajalle alueelle, joka oli suunnilleen se sama, missä edeltäneen vuorokauden illalla pakkanen alkoi selkeässä ja tyynessä säässä nopeimmin kiristymään. Poikkeuksena olivat myös edellisillan puolelta pilvisempi länsirannikko ja itäinen kolkka - Syynä kylmyyshuipennukseen oli yön-aamun aikana Etelä-Suomen päälle tullut lounais-koillissuuntainen korkeapaineen selänne yhä laajasti jatkuneen täysin tyynen ja kokonaan selkeän sään kera.

Pakkasjakson huipennus toi tuolle selkeimmälle laajalle alueelle vähintään suunnilleen yhtä ankaran pakkasen kuin oli edeltäneessäkin pakkasjaksossa kylmimmillään viikolla 1/2016, ja muutamin paikoin nyt mitattiin jopa koko talven tähän mennessä ankarimmat pakkaset! - Ylivoimaisin paikallinen talven pakkasennätys tehtiin Kotka Rankissa, koska Suomenlahden itäosan laaja jäätyminen edesauttoi tässä vaiheessa kylmyyttä.

Pakkasjakson huipennus jopa talven kylmimpiin lukemiin tarkoitti nyt myös sitä, että koko tarkastelualueen puitteissa saavutettiin pakkasten kiristymisissä tähän mennessä eniten -30 asteen saavuttaneita tai kylmempiäkin lukemia; huolimatta siitä, vaikka itäosissa ja länsirannikolla ei ollut nyt talven kylmimpiä pakkasia em. pilvisyysleudontamisen takia.

Ahvenanmaa pysyi koko ajan edelleen muuta aluetta paljon leudompana tutusta meren leudontavasta vaikutuksesta johtuen; kuitenkin ko. alueella minimilämpötilojen sattumisajat sekä aamulle että illalle kertoivat voimakkaasti rakoilleesta pilvisyydestä - Suluissa poikkeusaikamaininta.

Tämä lounaissaariston minimien poikkeussattuminen koko muuta aluetta tarkastellen oli erikoista, koska kaikkialla muualla yö ja aamu olivat ensimmäisen kerran tänä talvena ankaran pakkasen seurannassa selkeästi kylmintä aikaa ilman poikkeusta - Tämä tietenkin on nyt johtunut siitä, kun aamun jälkeen suursäätilassa on alkanut muutos Suomen osalta paljon leudompaan suuntaan; em. korkeapaineen selänne on väistynyt kaakkoon ja alkanut päästämään runsastuneen pilvisyyden kera leudompia etelän ja lännen välisiä tuulia alueelle, ja lämpötilat ovatkin jo nyt illalla nousseet laajasti -10 asteen vaiheille ja lounaassa pikkupakkaselle.

Niinpä tämä pakkasseuranta päättyy vihdoin tähän, ja siitähän tulikin poikkeuksellisen pitkä - Seuranta-aika kattoi lopulta jopa päivät 15. - 22.1.2016.


Lopuksi sääennustetta lyhyesti uusimpien säämallitietojen (22.1.2016 klo. 22:55 ajankohdasta) perusteella jatkolle Etelä-Suomeen: Se paljastaa sen, ettei seuraavaa ankaran pakkasen jaksoa olekaan enää edes ollenkaan näkyvissä, ja siten toistaiseksi nämä kaksi pakkasseurantaa tähän mennessä ovat jäämässä kuluvan talven ainoiksi...

Eli suursäätilassa on nyt alkamassa vallitsemaan ilmeisesti pitkään vastaavanlaista länsi-lounaisvirtaustyyppiä Atlantilta tulevine voimakkaine matalapaineineen kuin mitä oli viime joulukuussa ennen tätä ankaraa talvivaihetta; ainakin koko ensi viikon 4/2016 sellainen jatkunee. Aivan yhtä leutoa ei kuitenkaan ole odotettavissa kuin ennätysleutojen marras- ja joulukuiden aikana.

Jo tänä viikonloppuna 3/2016 pakkaset heikkenevät 0 ja -5 asteen välille laajasti heikkojen - kohtalaisten lumisateiden kera, mutta varsinaisesti vasta ensi viikon tiistaista alkaen länsi-lounaistuulet alkavat toden teolla jylläämään siirtäen ankaraa talvea yhä kauemmaksi Venäjälle. Siinä vaiheessa myös sisämaan puolella alkavat pitkästä aikaa ensimmäiset suojasäät. Siitä alkaen lämpötila vaihtelee yleensä nollan molemmin puolin, mutta ajoittain voi olla etenkin etelärannikolla ja lounaassa useampikin plusaste. Tämä tietää tulossa olevassa matalapaineiden vyöryssä sitä, että osa sateista tulee etenkin lännessä vetenä, mutta myös runsaita lumipyryjä voi tulla - Lumipeitteen hurja sulaminen ei siis ole itsestään selvää etenkään idässä; Päijänteen tasan itäpuolella lumipeite voi jopa entisestään kasvaa. Ensi viikon loppua kohden voi lisääntyä myös tuhoa tekevien myrskymatalapaineiden riskit!...

No comments: