Monday, May 15, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 20 (15. - 21.5.2023) - Koko maan kesäinen sää keskeytyy tilapäisesti viileään ja sateiseen vaiheeseen; viikon lopussa taas paljon lämpenevää korkeapainesäätä kaikkialla

Päättyneellä viikolla 19 kesä vyöryi etenkin Etelä- ja Keski-Suomeen korkeapaineen alueen sijoituttua koko viikoksi Fennoskandian päälle tai vähän etelä-kaakkoispuolelleen. Sää oli siis ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ja jatkuvasti lisää lämpenevää sekä pääosin poutaista ja vähäpilvistä, joskin viikonloppuna hajanaisesti syntyi kesälämmössä iltapäivällä pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja sisämaassa.

Kesää vyöryi lopulta jopa Lappiin, ja siellä Kainuun ohella päättyneen viikon erityisin ilmiö tässä lämpöaallossa oli jäljellä olleiden ja vielä ko. viikon alussa monin paikoin yli puoli metriä syvien lumihankien erittäin nopea ja tulvainen poissulaminen - tällä hetkellä vain laikullisia jäänteitä varjopaikoille ko. lumista on enää jäänyt, ja jopa Kilpisjärven alueellakin lumipeite on jo sulanut isoille pälviaukoille: Normaalia pahempaa sulamistulvahuippua odotellaan moniin jokiin Lapissa tämän alkaneen viikon lopulle!...

Tällä alkaneella viikolla 20 tänään maanantaina lämpöaalto on huipentunut koko maassa, kun jopa Utsjoella saakka on mitattu yli +20 asteen päivälämpötiloja!

Jatkossa huomisesta tiistaista torstaihin saakka on vuorossa koko maassa tilapäinen sateinen ja viileä vaihe etelä-lounaasta tulevan voimakkaan ja runsassateisen matalapaineen kera.

Sitten se kaikkoaa pian koilliseen ja jo viikonloppuna lounaasta vahvistuu sellainen laaja korkeapaine Fennoskandian ja Länsi-Venäjän ylle, jolla on potentiaalia synnyttää koko Suomeen pitkäkestoinen normaalia erityisen paljon lämpimämpi sääjakso, ja siksi ensi viikolla 21 samalla kesän ensimmäinen kunnon helleaalto (vuorokausien maksimilämpötilat yli +25 astetta) jopa Lappia myöten!...

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 19 tilanteita

Viikon alussa korkeapainetta vallitsi sijoittuneena Suomeen nähden etelä-kaakkoispuolella, jolloin lämpenevä virtaus kävi etelän ja lännen väliltä Suomessa. Viikon lopulla korkeapaineen selännettä syntyi Britteinsaarilta käsin kohti Suomea, ja sen myötä viikonloppuna korkeapaine vahvistui taas enemmän Fennoskandiankin yllä - näin ollen ensin kaikkein eniten lämpenevä sää keskittyi alkuviikolla Etelä- ja Keski-Suomeen Lapin oltua runsaspilvisempi ja vähän epävakaisempi Pohjois-Atlantilta Norjanmeren kautta Jäämerelle ulottuneiden matalapaineiden vaikutuksesta.

Etelä- ja keskiosat pysyivät vähäpilvisen (pääasialliset pilvilajit olivat lähinnä ohuet untuva- ja harsopilvet) aurinkoisina ma-la välillä, ja etenkin päivälämpötilat nousivat päivä päivältä yhä lämpimämmiksi, jolloin maanantaina oli vielä "vain" +15 asteen vaiheilla olleita maksimilämpötiloja, mutta jo keskiviikosta alkaen alettiin mittaamaan +20 asteen paikkeilla ja sen ylikin olleita päivälämpötiloja. Yölämpötilat olivat aluksi paikoin lähellä nollaa, mutta ne alkoivat nousta vähitellen yhä enemmän plusasteille, ja viikon lopussa jo yleisesti +5 ja +10 asteen välille selkeistä ja heikkotuulisista öistä huolimatta.

Etelä- ja Keski-Suomessa kesäinen sää sitten vahvistui entisestään keskiviikon jälkeenkin, jolloin edelleen enimmäkseen vähäpilvisessä säässä maksimilämpötilat alkoivat olla yhä laajemmin ja yhä reippaammin yli +20 astetta; hellerajaa ei kuitenkaan päästy vielä rikkomaan. Sunnuntaina syntyi etelä- ja keskiosissa muista viikon päivistä poiketen sisämaassa monin paikoin runsaasti kumpupilvisyyttä ja niistä syntyi iltapäivällä ja alkuillalla hajanaisesti pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja.

Lapissa alkuviikko ma-pe välillä oli siis sen verran epävakaisempi ja runsaspilvisempi, että päivälämpötiloissa päästiin eteläosissaan vasta ajoittain reiluun +15 asteeseen ja pohjoisosissaan reiluun +10 asteeseen. Toisaalta tuulisempi ja runsaspilvisempi sää poisti yöpakkaset sieltä ja pääasiassa plusasteisia öitä oli Lapissakin jo alkuviikollakin.

Sitten la ja su aikana tuon Fennoskandian korkeapaineen uudelleen vahvistumisen myötä lounaasta pääsi kunnolla kesäistä ilmaa Lappiinkin, jolloin myös pilvisyyden vähentymisen myötä päivälämpötilat pääsivät nousemaan eteläosissaan +20 asteen paikkeille ja pohjoisoissaan +15 asteen yli.

Tänään maanantaina alkaneen viikon 20 aluksi Fennoskandian korkeapaine on alkanut siirtymään enemmän Venäjän puolelle ja etelästä (Puolasta) on alkanut nousemaan matalapaine kohti Suomea - erittäin lämmin virtaus on käynyt etelästä, ja se on huipentanut lämpöaallon etenkin Lapissa, jossa monin paikoin on mitattu Utsjokea myöten reilun +20 asteen päivälämpötiloja! Itse asiassa Suomessa oli tänään vain vähän paikkoja, missä jäätiin vajaaseen +20 asteeseen; vain meren rannikoilla ja käsivarren eli Enontekiön Lapissa.

Iltapäivällä syntyi taas monin paikoin kumpupilviä, ja niistä syntyi eniten pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja Keski-Suomessa itäpainotteisesti; poutaisinta oli lännessä ja osassa Lappia; joskin nyt illalla reilumpi kuurosadealue on liikkunut Pohjois-Lapin yli lounaasta koilliseen, ja etelässä Helsingin ja Hämeenlinnan välillä on ollut liikkeellä pohjoiseen pieniä kuurosateita.

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 20

Korkeapaine on siis vetäytymässä parhaillaan enemmän Länsi-Venäjän ylle Fennoskandiasta, ja kaikkein lämpimin ilmamassa on keskittymässä sinne viikon alkupuolella, ja siellä siitä muhii jo paikoin ihan kunnon helleaaltoakin, ja kesäistä säätä ulottuu jopa Uralin pohjoisosiin saakka tilapäisesti viikon mittaan.

Fennoskandiassa koetaan siis nyt ti-to välillä tilapäinen viileä ja sateinen vaihe, kun parhaillaan Suomea Puolasta lähestyvä pieni ja pippurinen matalapaine siirtyy ensin Itämerta pitkin kohti Lounais-Suomea ja Selkämerta ti aikana ja siitä se sitten singahtaa nopeasti Suomen yli koilliseen ke-to aikana.

Pian sen perään työntyy Britteinsaarilta käsin voimakasta korkeapainetta, joka muotoutuu pe-su välillä laajasti Fennoskandian ja lopulta myös Länsi-Venäjän yllekin taas - tämän myötä koko Fennoskandiassa ja siis myös koko Suomessa vähäpilvisen aurinkoinen ja taas voimakkaasti kesäksi lämpenevä sää palaa.

Muualla manner-Euroopassa tapahtuu viikon mittaan seuraavaa; voimakkaiden matalapaineiden rata pysyy edelleen edellisviikon tapaan hyvin pohjoisessa Pohjois-Atlantilta ja Islannin seudulta koilliseen Jäämerelle, joten eteläisempi Eurooppa pääsee korkeapaineiden pääasialliseen vaikutuspiiriin mm. jo em. tapaan.

Päättyneen viikon puolelta tähän alkaneen viikon alkuun Länsi-Eurooppa on ollut muuta Eurooppaa viileämmän ilmamassan alueella, mutta tuon em. Britteinsaarilta kohti Fennoskandiaa ja Länsi-Venäjää vahvistuvan ja muotoutuvan uuden korkeapaineen myötä oikeastaan koko Euroopassa lämpenee vahvasti kesäiseksi sääksi, kun Länsi- ja Keski-Eurooppaan muodostuu lämmintä itävirtausta tuon korkeapaineen eteläreunalla; helteisimmät ilmamassat muodostuvat kuitenkin lähinnä vain Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolilla, kuten Ukrainassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa. Toisaalta osassa Keski-Eurooppaakin voi jo su mennessä tulla hellettä.

Välimerellä vallitsee tuon korkeapainekehityksen eteläpuolella vaihtelevan matalapaineista säätä, joka pitää siellä helteet kurissa, mutta toisaalta kesäisen lämpimät ilmamassat synnyttävät tuon matalapaineisen sään piirissä paljon kesäisen rankkasateisia ja rajujakin ukkosia; kaikkein eniten Välimerellä näitä rankkasateitakin näyttää edelleen saavan etenkin keskiosat, mutta kuuroja ja ukkosia voi esiintyä siellä laajasti muuallakin - koko kesän mitassa siellä vielä jossain vaiheessa myöhemmin odotettavissa olevien ankarien helteiden ja kuivuuden katsannossa nyt onkin hyvä, että Välimerellä saadaan monin paikoin runsaasti sateita ankarinta kesää varten...

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 20

Huomenna tiistaina tuo em. matalapaine siis lähestyy Lounais-Suomea ja tuo runsaan sadealueen mukanaan ehkä paikoin jopa ukkosineen, ja etelätuulet voimistuvat; iltapäivään mennessä sade levittäytyy jo noin linjaa Vaasa-Tampere-Lappeenranta myöten, jonka eteläpuolella päivälämpötila jääkin selvästi vajaaseen +20 asteeseen ja runsaimman sateen alueilla jo vain n. +15 asteeseenkin. Yölämpötila tosin on nyt ma-ti yönä korkealla eli jopa paikoin reilussa +10 asteessa keskistä Suomea myöten. Keski-Suomi itäpainotteisesti, Kainuu ja osa Lappia jää vielä tänään ma vaikuttaneen hyvin lämpimän ilman sektoriin huomennakin, jossa iltapäivällä ennen illaksi sinnekin tulevia sateita voidaan vielä mitata yli +20 asteen päivälämpötiloja. Lapissa länsi-luoteisosat ovat myös jo sateisemman ja viileämmän sään parissa iltapäivälläkin, jossa päivälämpötila voi jäädä +10 asteen vaiheille tai käsivarressa sen allekin.

Keskiviikkona tuo matalapaine on keskukseltaan aluksi Selkämeren yllä ja siitä se lähtee siirtymään Suomen ylitse koilliseen; yhtenäisempi ja runsas sadealue siirtyy ti-ke yönä keski- ja itäosien yli Lappiin ja muutoin sen jälkeenkin esiintyy runsaasti kuurosateita lähes koko maassa. Eniten kuuroja syntyy tietenkin iltapäivällä ja alkuillalla ja runsaimmat kuurot paikoin ukkosineen saadaan Pohjanmaalta Kainuuseen ja Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Samalla Pohjois-Lappi jää sen verran kylmän ilmamassan piiriin, että siellä osa sateista voi olla räntääkin (lähinnä käsivarren Lappi). Etelärannikko / eteläisimmät osat saattavat olla ajoittain poutaisia etenkin illalla. Tuulet vaihtelevat voimakkuudeltaan ja suunnaltaan taas tyypillisesti matalapaineen keskuksen liikkeen mukaan. Yölämpötila on koko maassa selvästi plusasteilla sateiden ja pilvien ansiosta. Päivälämpötilat vaihtelevat etelä- ja keskiosissa siten, että länsipuoliskolla ne ovat +10 ja +14 asteen välillä ja itäpuoliskolla myös selvästi reilussa +15 asteessa. Lapissa eteläosissa päivälämpötila voi olla reilussa +10 asteessa, mutta pohjoisosissa selvästi sen alle ja etenkin Enontekiön alueella jopa vain 0 ja +5 asteen välilläkin.

Torstaina tuo matalapaine siirtyy nopeasti Keski-Suomesta koilliseen Kuolanniemimaalle ja siitä eteen päin, ja jo illalla lounaasta työntyy korkeapainetta Etelä- ja Keski-Suomeen; matalapaine kierrättää jälkipuolellaan voimakkaan luoteistuulen kera vielä annoksen viileää ilmaa koko maahan, mutta illalla tuulet jo tyyntyvät etelä- ja keskiosissa. Matalapaineen sateita tulee vielä yöllä yhtenäisesti Etelä- ja Keski-Lapissa, jossa sateen pohjoisreunalla voi olla takatalvinen räntä- ja lumisadevyöhyke. Keski-Suomessakin saadaan kuurosateita, jotka runsastuvat iltapäivällä. Etelä-Suomi sen sijaan on jo poutaisempi ja sää selkenee siellä iltaan mennessä lännestä-lounaasta käsin. Sateet kaikkoavat myös em. alueilta iltaan mennessä tai illan aikana. Yölämpötila on Lapin kylmemmän sateen alueella nollassa tai hitusen plussalla ja Pohjois-Lapissa jo poutaisemmassa säässä voi olla yöpakkasta. Muutoin yölämpötila pysyy reilusti plusasteilla eikä hallaa ole tuulten ja pilvien ansiosta. Päivälämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa +10 ja +15 asteen välillä ja Lapissa +5 ja +10 asteen välillä.

Perjantaina yöllä vähäpilvisessä säässä ja tyyntyvissä tuulissa voi olla melko kylmää; Lapissa ja Kainuussa on jopa heikon yöpakkasen vaara. Keski-Suomessa saakka ja siellä etenkin Pohjanmaalla hallanvaara on olemassa. Etelä-Suomessa hallanvaaraa voi olla lähinnä vain sisämaan alavimmilla ja arimmilla paikoilla, ja muutoin etelä- ja keskiosissa yölämpötila pysyy +1 ja +5 asteen välillä; etelässä voi olla myös reilut +5 astetta jo hyvin lämmenneiden järvien ja meren äärellä. Päivä on jo koko maassa poutainen ja vähäpilvinen, joskin kumpupilvimuodostusta voi olla iltapäivällä sisämaassa. Tuulet ovat heikkoja jo maamme vallanneen korkeapaineen alueella; Lapissa vallitsee lounaistuuli. Päivälämpötilat ovat etelä- ja keskiosissa jo +15 ja +20 asteen välillä ja Lapissa-Kainuussa +10 ja +15 asteen välillä.

Sitten la-su aikana korkeapaine vallitsee ja kierrättää länsipuoleltaan etelästä ja kaakosta erittäin lämmintä ilmaa taas koko maahan, ja vähäpilvisen aurinkoinen sää näyttää vallitsevan myös koko maassa. Yölämpötilatkin kohoavat taas selvästi ja la-su yöhön mennessä kaikkialla minimilämpötilat ovat vähintään +5 ja +10 asteen välillä ja paikoin sen ylikin. Päivälämpötilat kohoavat taas +20 asteen vaiheille, ja viimeistään su mennessä taas ihan Lappia myöten koko maassa mitataan monin paikoin yli +20 asteen maksimilämpötiloja! -- ja lämpeneminen yhä enemmän ja jopa kohti aitoa hellettä näyttäisi sitten jatkuvan pitkään myös seuraavan viikon 21 puolelle saakka...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Kasvukausi on siis edennyt etelässä viime päivinä erittäin nopeasti ja päätynyt jo tässä vaiheessa paljon etuaikaan ajankohdan tavanomaiseen kehitysvaiheeseen verrattuna. Tämän mukaan tällä hetkellä (maanantaina 15.5.) seuraavaa on ilmennyt kasvien parissa;

Koivut (Betula sp.) ovat tulleet jo suureksi osaksi puolilehteen tai vähän sen ylikin, ja monet koivut ovat jo alkaneet varistamaan loppuun kukkineita hedenorkkojaan massoittain maahan. Metsävaahteroilla (Acer platanoides) kukinta vielä osaksi jatkuu, mutta kaikissa puissaan ovat lehtensä alkaneet jo peittämään kukkiaan piiloon ja osassa puistaan lehtensä ovat jo puolikoossa. Tuomi (Prunus padus) on alkanut kukkimaan yleisesti, mutta rusokirsikka (Prunus sargentii) on kokonaan jo lopettanut kukintansa.

Hiirenkorvalle puhjenneita lehtiä on jo myöhäisillä puulajeilla, kuten tammet (Quercus sp.), lehmukset (Tilia sp.) monet haavat (Populus tremula) ja punasaarni (Fraxinus pennsylvanica). Lehtosaarni (Fraxinus excelsior) ja pieni osa myöhäisimmistä haavoista ovat vielä puhkeamatta lehteen.

Jatkossa voidaan sanoa, että tuon alkaneen viikon parin päivän lyhyen viileän jakson aiheuttaman hetkellisen kasvutaantumisen jälkeen viikonloppuna kasvu taas kiihtyy paljon, jolloin seuraavan viikon 21 alussa nuo yllä ensin mainitut puolilehtiset kasvuvaiheet saavuttavat jo melkein täysikesäistä vaihetta ja hiirenkorvavaiheista kehittyy puolestaan jo puolilehtistä vaihetta. Samalla viimeiset haavat ja lehtosaarnikin puhkeavat jo hiirenkorvavaiheeseen.

Havupuissa metsäkuusilla (Picea abies) on jo alkanut uusien vuosikasvaimiensa esilletulo eli ns. "kerkkävaihe", ja se tulee näyttäväksi jo ensi viikolla 21. Metsäkuusta vähän myöhemmin kerkkävaiheeseen tulevat viljellyt lajit, kuten serbiankuusi (Picea omorica) ja douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii), mutta ensi viikolla nekin jo viimeistään.

Vuorijalavilla (Ulmus glabra) ja osaksi myös kynäjalavilla (Ulmus laevis) on ollut äärimmäisen runsas kukinta aikaisemmin keväällä, ja niinpä päättyneellä viikolla 19 kukinnan jälkeen niillä on jo puhjenneiden lehtiensä kera muodostunut erittäin runsasta hedelmätuotannon alkuvaihetta, missä vuorijalavilla latvuksissaan on ääripaljon vaaleanvihreitä raakoja hedelmiä ja kynäjalavilla ruskeahkon sävyisinä -- molemmilla latvuksensa ovat siis tällä hetkellä ja jatkossakin erittäin poikkeuksellisen näköisiä normaaliin verrattuna.

Myös haavalla (P. tremula) on monissa emipuissaan ääripaljon hedelmänorkkoja, jotka ovat nyt kasvaneet pitkiksi, paksuiksi ja vihreiksi "madoiksi" oksillaan, jolloin ne latvuksensa ovat näyttäneet poikkeuksellisen vihreiltä ennen lehtiensä puhkeamista.

Jatkossa em. tuomi jatkaa vielä runsaana kukintaansa ja tuon ti-to ajan viileän vaiheen takia kukintansa todennäköisesti pitkittyy hyvänä vielä selvästi viikon 21 puolellekin. Melko samaa toteuttavat myös mm. kaikki tuomipihlajat (Amelanchier sp.) ja vähän myöhäisemmässä kukinnassa olevat pilvikirsikat (Prunus pennsylvanica).

Kukkivien lajien joukkoon alkavat ensi viikonlopusta alkaen tulla jo kaikki omenapuut (Malus sp.) hedelmä- ja koristelajikkeitaan myöten ja pihasyreeneissäkin (Syringa vulgaris) alkaa jo olla kukinnan alku käsillä siinä vaiheessa!...

Luonnossa on vielä sinnitellyt varjoisimmissa ja viileimmissä metsissä valkovuokkojen (Anemone nemorosa) viimeistä kukintaa, mutta menossa on ollut kuitenkin jo selvästi valkovuokkojen kukintavaiheen korvautuminen voikukkien (Taraxacum officinale) kukintavaiheella; jälkimmäiset jatkavatkin runsasta kukintaansa tällä alkaneella viikolla ja se huipentuu ensi viikon 21 alkuun mennessä.

Puistoissa ja puutarhoissa on jo leikattu päättyneen viikon 19 puolelta saakka ensimmäistä kertaa nurmikoita, ja niiden kesäinen leikkuukausi vain kiihtyy lisää tämän alkaneen viikon sateiden ja sitten pian sitä seuraavan tuon uuden kesäisen lämpöaallon myötä.

Maaseudun peltoviljelyssä alkaa olla kaikki viljakylvöt jo tehtyinä, ja ensimmäisenä jo huhtikuun puolella kylvetyiksi tulleet pellot ovat jo itäneet oraalle. Niinpä jopa erinomainen ja etuaikainen oraalle kasvu jatkuu sitten noiden tulossa olevien sateiden ja sen perään tulevan uuden kesäisen lämpöaallon myötä -- maaperä saa siis todennäköisesti kiitettävästi uutta kosteutta eikä vielä ole näkyvissä merkittävien kuivuusongelmien muodostumista kaikessa kasviviljelyssä pelloilta puutarhoihin...

Vesistöissä on saavutettu tämän nykyisen päätökseen tulevan lämpöaallon myötä ajankohtaan nähden hyvin korkeita pintavesilämpötiloja; järvissä on jo ylitetty monin paikoin +15 asteen raja ja päädytty yleisesti vähintään +11 ja +15 asteen välille - jatkossa tuo viileämpi vaihe laskee pari-kolme astetta pintavesilämpötiloja, mutta uusi lämpötilojen nousu alkaa viikonloppuna ja sitten on jo odotettavissa todennäköisesti ensi viikolla 21 jo ensimmäisiä +20 asteen saavuttamisia!...

Merien suhteen pintavesien lämpeneminen on ollut tyypillisesti hitaampaa, mutta esim. Suomenlahdella sisälahdissa on myös jo oltu +15 asteen vaiheilla tai vähintään +10 ja +15 asteen välillä; Suomenlahden ja Selkämeren ulapilla on ollut vielä vajaan +10 asteen pintavesilämpötiloja -- ensi viikolla voidaan jo odotella sitten ulapillakin +10 asteen ylittämistä...

Koska ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kesäinen sää on jatkossakin todennäköisesti erittäin selvässä pääosassa, niin vesistöjen pintavesien lämpenemisen suhteen sen takia tässä jaan tuonne alla olevaan lähdeluetteloon uuden ajankohtaisen linkin: siinä on pääkaupunkiseudun uimavesien lämpötiloja eri kohteisiin sijoitettujen lämpöanturien avulla reaaliaikaisesti ja jatkuvasti ilmoitettuna >> "Uimaveden lämpötilat Helsingissä".

Lopuksi vielä maininta ajankohtaisista linnuista: bongasin nimittäin tänään maanantaina 15.5. ensimmäiset pääskyset (Hirundinidae) Hämeenlinnassa, joten ilmeisesti jonkin verran etuaikaisuutta niidenkin paluumuutossa on nyt, ja kesän voidaan todeta alkaneen Etelä-Suomessa senkin ansiosta.


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- "Uimaveden lämpötilat Helsingissä", jossa jatkuvasti päivittyvää reaaliaikaista tietoa järvien, jokien ja merialueiden pintavesilämpötiloista pääkaupunkiseudun kaikissa uima- ja rantapaikoissa.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

--- Norkko-siitepölytiedotus; Turun yliopiston ylläpitämä sivusto, jossa on n. kaksi kertaa viikossa päivittyvää tietoa ajankohtaisista siitepölytilanteista koko maassa siitepölykaudella.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: