Viime viikolla sää oli vielä melko viileää ja sisämaapainotteisesti kuurosateista, mutta viikon loppua kohden ilmamassa lämpeni vähitellen ajankohdan normaaliarvoihin. Tällä viikolla kuurosateita on edelleen paikoin ja ajoittain tulossa, mutta aurinkoistakin on välillä ja sää näyttää myös entisestään lämpenevän hitaasti; viikonloppuna jopa helteiset päivälämpötilat voivat mahdollistua viimein...
Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Eurooppaa hallitsee tällä viikolla laaja, mutta hajanainen ja heikko matalapaine, jossa on pieniä osakeskuksia. Tämän systeemin painopiste on siirtymässä ti - to ajaksi Keski- ja Itä-Eurooppaan sekä Skandinaviaan ja Suomeen. Systeemin matalapaineen osakeskuksista yksi jää hyvin heikkona vellomaan lähes sijoilleen (Etelä-)Skandinaviaan. Eräs on liikkumassa parhaillaan Suomen kaakkoiskulmaa viistäen pohjoiskoilliseen Vienanmerelle keskiviikoksi ja siitä Jäämerelle. Keski-Euroopassa muhii myös pieni osakeskus, jonka liikerata noudattaa tämän hetken tietojen mukaan; ke - to Baltiaan ja siitä sitten Länsi-Venäjälle. Kuurottaisia sateita ja ukkosia liittyy etenkin näiden matalapaineiden yhteyteen, mutta myös niiden välissä voi paikoin kuurotella. Länsi-Euroopassa vallitsee aluksi viileä pohjoisvirtaus ke saakka tuon matalapaineiden systeemin länsireunalla, mutta ke - to on vuorossa korkeapaine, joka kuitenkin siirtyy loppuviikolla Itä-Eurooppaan alkaen mahdollisesti ulottua myös Suomeen. Britanniaan tulee jo torstaina melko voimakas matalapaine Atlantilta ja se jäänee muutamaksi päiväksi lähes sijoilleen.
Helleilmamassat ovat aluksi jäämässä torstaihin saakka tässä tilanteessa yhä lähinnä Välimerelle ja toisaalta Mustanmeren ympäristöön ja Länsi-Venäjän eteläosiin eli tuon laajan ja hajanaisen matalapainesysteemin etelä - itäpuolelle (Em. matalapaineiden lähelle liittyessään helleilmamassaan syntyy paikoin ja ajoittain voimakkaita ukkosia Itä-Euroopassa - Länsi-Venäjällä). Toisaalta Itä-Eurooppa ja Suomi ovat lämpenemässä hitaasti ko. tilanteessa ja Länsi-Eurooppakin tuon em. pohjoisvirtauksen poistuessa. Viileintä on yhtäältä noiden em. matalapaineen osakeskusten sateisimmilla alueilla ja toisaalta aluksi Lapissa ja Venäjän Jäämeren rannan lähellä; jälkimmäisissäkin lämpenee viikon mittaan.
Perjantaista eteen päin näyttää tällä hetkellä siltä, että tuo Britanniaan tuleva matalapaine nostaa Keski- ja Itä-Eurooppaan erittäin helteistä ilmamassaa etelästä ja samalla Suomen etelä - kaakkoispuolella lämpenee myös paikoin helteelle ja tästä voi riittää helteistä lämpöä jo Suomeenkin saakka. Sen sijaan Britannia ja osa Ranskasta jäävät sateisen, tuulisen ja viileän sään kouriin. Päivitys vihreällä lauantaina 16.6.2012 klo. 1:45: Pe - ma ajalle on tullut suursäätilaan muutoksia selvimmin tuon Britanniaan tulleen uuden matalapaineen reitissä ja siirtymisessä; se siirtyykin la - su Skandinavian ja Suomen ylle epävakaistaen ja viilentäen säätä näillä seuduilla; paikoin tulee runsaita sateita. Tämän takia helteet eivät pääse la - su kunnolla nousemaan etelästä kuin vain lähinnä Itä-Euooppaan. La aikana Suomen ja Baltian tienoilla voi olla paikoin helteistä etelästä ulottuvassa korkeapaineen selänteessä, mutta su eteen päin helteet jäävät kauaksi etelä- ja itäpuolille. Länsi-Venäjällä on ollut osittain matalapaineista ukkoskuuroisena idempänä olevan helleilmamassan kera, kun jo ke - to Keski-Euroopasta siirtyi sinne osakeskus Baltian kautta. Ensi viikon alkuun saakka matalapaineen painopiste näyttää sijoittuvan Kaspianmeren pohjoispuolelle ja siitä kaartuen kohti Suomeen ja Skandinaviaan jäävää matalapainetta; helteet sijoittuvat Venäjällä ko. matalapaineen itäpuolelle ja kiertyen sieltä Uralille ja Jäämeren rannalle saakka. Ensi viikon aluksi Länsi-, Keski- ja Itä-Eurooppa jäävät lähes matalapaineetta, mutta Britannian länsipuolelle näyttäisi ainakin syntyvän taas uusi matalapaine. Muualla manner-Euroopassa on vaihtelevasti ukkoskuuroista ja poutaa helteiden alkaessa laajeta ja voimistua Välimereltä ja Itä-Euroopasta myös Keski- ja osin Länsi-Euroopan suuntaan...
Maisemien vihertyminen täysikesäiseksi on siis edelleen selvästi kesken Lapissa ja Jäämeren rannalla; osittain jopa vasta pienellä hiirenkorvalla. Tämän viikon lämpenevät säät edistävät viimein kasvua selvästi myös näillä alueilla, mutta täysikesäinen vihreys jää puuttumaan vielä ja sen saavuttaminen siirtyy Juhannusviikolle.
Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina kaakkoiskulmaa on siis viistänyt matalapaine pohjoiskoilliseen, jonka rintamasateet ulottuivat puolenpäivän jälkeen ajoittain alueen kaakkoisosiin; pääkaupunkiseudusta itään. Muualla oli enimmäkseen poutaa, mutta tuon sadealueen ylä- ja keskipilvilauttaa oli runsaasti aamusta lähtien. Nyt illalla sää on alkanut selkenemään osaksi. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja; aluksi lounaasta, mutta kääntyivät etelän ja idän kautta pohjoistuuliksi iltaan mennessä. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila selkeimpien alueiden +20 asteen tienoilta pilvisimpien +15 asteen vaiheille.
Tiistaina tuon idässä pohjoiskoilliseen etenevän matalapaineen vaikutus tuntuu vielä kohtalaisina pohjoistuulina ja pilvisyys on vaihtelevaa ollen runsainta idässä, missä edelleen yöllä ja aamulla kuurottelee iltapäivän lisäksi. Iltapäivällä kehittyy paikoin sadekuuroja myös muualla, joissa voi olla heikkoa ukkosta mukana; sisämaa on kuuroherkintä aluetta, mutta pohjoistuulilla etelärannikollekin voi ajautua kuuroja. Illalla poutaantuu ja tuuli heikkenee lännestä käsin. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla. Päivitys vihreällä lauantaina 16.6.2012 klo. 1:45: Ennuste piti paikkansa varsin hyvin; etelärannikolla kuurotteli paikoin (mm. pääkaupunkiseudulla) vielä myöhään iltaan saakka.
Keskiviikkona luoteis-pohjoistuulet vaikuttavat vielä aluksi heikkoina, mutta loppupäivällä on ajoittain tyyntäkin lukuun ottamatta etelärannikon iltapäivän merituulta. Pilvisyys on vaihtelevaa; selkeintä on yöllä ja aamulla ja pilvisintä iltapäivällä, jolloin yhä on sadekuurojen riskiä sisämaapainotteisesti, mutta vähemmän kuin tiistaina. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila ylittää etenkin sisämaassa +20 asteen parilla - kolmella asteella. Päivitys vihreällä lauantaina 16.6.2012 klo. 1:45: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; pilvisyys väheni edellispäivän kuuroista vasta yöllä, mutta muutoin ei tullut juuri muutosta ennusteeseen.
Torstaina jatkuu matalapaineiden välissä olevan tyynen alueen erittäin heikkotuuliset olosuhteet lukuun ottamatta etelärannikon iltapäivän merituulia. Pilvisyys on vaihtelevaa siten, että taas selkeintä on yöllä ja aamulla. Iltapäivällä voi olla taas paikoin lievää kuurosateiden riskiä. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 ja +24 asteen välillä; paikoin ehkä jo tässä vaiheessa on mahdollisuuksia helteille +25 asteen tienoilla. Päivitys vihreällä lauantaina 16.6.2012 klo. 1:45: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa, mutta päivälämpötiloissa ei päästy vielä hellelukemille ja kuurosateita ei enää syntynyt, vaikka sisämaassa oli runsaahkosti iltapäivän kumpupilviä.
Perjantaina alkanee ilmenemään tuon Keski-Euroopasta Baltiaan saapuneen matalapaineen vaikutus; etelästä alkaen ylä- ja keskipilvisyys voi lisääntyä ja itätuulet alkaisivat viriämään. Tässä vaiheessa ilmamassa kosteutuisi ja lämpenisi lisää, jolloin yhtäältä kuurosaderiski ukkosten kera kasvaisi ja yölämpötilat kohoaisivat selvemmin +10 asteen yläpuolelle ja päivälämpötiloissa n. +25 asteen lukemat olisivat torstaita enemmän mahdollisia... Päivitys vihreällä lauantaina 16.6.2012 klo. 1:45: Etelä-Suomi jäi kahden (Skandinaviasta Lappiin siirtyneen ja Baltiaan jääneen Venäjälle siirtyneestä osakeskuksesta) hyvin pienen matalapaineen väliselle heikkotuuliselle ja poutaiselle alueelle; päivän aikana oli vain vähäistä untuvapilvilauttailua ja iltapäivän kumpupilvetkin olivat hyvin vähäisiä; ukkoskuurottelu ja lämpimämpi ilmamassa jäivät selvästi Baltiaan - Länsi-Venäjälle. Päivälämpötilat jäivätkin paikoin parisen astetta alemmiksi kuin torstaina.
La ja su etelästä ulottuisi korkeapaineen selänne, jossa ilmamassa lämpenisi vielä lisää sään ollessa heikkotuulista sekä perjantaita poutaisempaa ja aurinkoisempaa. Yölämpötilat olisivat +10 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötilat nousisivat jo varsin yleisesti +25 ja +30 asteen välille...
Päivitys vihreällä lauantaina 16.6.2012 klo. 1:45: Lauantain osalta näyttää käyvän edelleen aikaisemman arvion mukaan eli etelästä ulottuu korkeapaineen selänne, missä heikkotuulisessa ja vähäpilvisessä poutasäässä hellelukemiin päästäneen paikoin sisämaassa yölämpötilan ollessa +10 asteen vaiheilla - vähän yli. Illalla kuitenkin voi paikoin esiintyä kuurosateita ja lounaasta on lähestymässä myös sateita eli ainakin pilvisyys runsastuu jo illalla (Lisäys lauantaina klo. 14:55; Päijänteen tasan itäpuolella on kehittynyt jo nyt iltapäivällä pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja; illalla myös lounaasta käsin saapuu kuurottaisia sateita länsiosiin).
Sunnuntaina tuo em. Britannian uusi matalapaine siirtyy siis Skandinaviaan ja sen yksi osakeskus voimistuu ja siirtyy ko. päivänä rintamasateidensa kera Etelä-Suomeen; luvassa on paikoin rankkaa kuurottaista sadetta ja paikoin ukkosen kera alkaen yöllä - aamulla lounaassa ja siirtyen iltapäiväksi itään. Yölämpötila on +10 ja +14 asteen välillä, mutta päivälämpötila ei paljoa siitä ehdi nousta sateiden tultua; idässä voidaan vielä päästä +20 asteen tienoille ennen sateita. Illalla länsiosista alkaen poutaantuu. Tuulet voimistuvat ja kääntyvät matalapaineen keskuksen etenemisen mukaan nopeasti ja paljon; illalla vakiintuvat navakan puuskaiset luoteistuulet matalan jälkipuolella.
Ensi viikolla maanantaina matalapaine näyttää jäävän vaikuttamaan Skandinaviaan ja Suomeen korkeapaineen muodostuessa Suomen eteläpuolelle; länsituulet vallitsevat ja vaihtelevassa pilvisyydessä sisämaapainotteisesti voi tulla kuurosateita. Yölämpötila olisi +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla. Tiistaista eteen päin matalapaineista säätä voi olla edelleen jopa voimakkaamminkin ja vähintään kuurosateita on tiedossa. Ilmamassa saattaa jopa viiletä lisää luoteis-pohjoistuulissa, jos matalapaineen painopiste siirtyy sopivasti itään... Viikon lopussa lämpenevä ja aurinkoinen korkeapainesää vaikuttaa taas mahdolliselta lännestä - lounaasta käsin ainakin pariksi - kolmeksi päiväksi ja ehkä sopivasti Juhannukseksi...
Sään vaikutuksista luontoon: Viikon lämpenevät säät nopeuttavat kasvua selvästi, jolloin kasvukauden etenemisen aste voi kiriä jo muutaman päivän edelle tavanomaiseen aikatauluun nähden viikon loppuun mennessä. Tällä hetkellä kotipihlaja (Sorbus aucuparia), pihasyreeni (Syringa vulgaris) ja balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) ovat jo paikoin hiipuneet täydestä kukasta; viikon loppuun mennessä niiden kukinta päättyy jo lähes kokonaan ja niiden tilalle täyteen kukintaan tulevat mm. monet muut syreenit, kuten unkarinsyreeni (S. josikaea) sekä juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia) ja harvinaisempi kultasade (Laburnum alpinum). Pajuilla (Salix sp.) ja haavoilla (Populus tremula) kaksi edellistä viikkoa ovat olleet hedelmävillojensa leviämisen aikaa; tällä viikolla se jatkuu vielä paikoin, mutta esim. haavoilla se on tulossa päätökseen, mistä on jo merkkinä emihaapojen alla hyvin runsaat varisseet "villamatopeitteet". Hedelmiensä kypsymis- ja leviämisvaiheeseen tulee vuorijalava (Ulmus glabra) hyvin runsaine satoineen.
Puustot ja pensaat ovat jo muutoin täyslehdessä ja lopullisen tummia vihreydeltään, mutta poikkeuksena vihreydessä vajaina ovat ainakin tammet (Quercus sp.) ja pieni osa haavoista (Populus tremula); ne tulevat muutamassa päivässä täystummiksi. Lisäksi hieman vajaalehtisiä ovat vielä muutamat pohjoisamerikkalaiset tammet, lehtosaarni (Fraxinus excelsior), lakkipuu (Cladrastis kentukea), maakkia (Maackia amurensis) ja amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense), jotka saavuttavat täyslehtisyyden tällä viikolla. Tämän viikon mittaan vasta yli puolilehteen ovat tulossa viime viikon kasvivalokuvani laji (Viikon 23 kasvivalokuva: Jumaltenpuu (Ailanthus altissima)) sekä trumpettipuut (Catalpa sp.). Mukaan tähän viimeiseen joukkoon lasketaan myös vähän enemmän täyslehtiset jalopähkinät (Juglans sp.). Havupuista kuusilla (Picea sp.) ja pihdoilla (Abies sp.) on menossa pääversojensa nopein kasvatusvaihe ja männyillä (Pinus sp.) uudet versot ovat saavuttamassa täyttä kokoaan ja niiden neulaset alkavat kasvaa selvästi esille.
Ruohovartisten lajien joukossa koiranputki (Anthriscus sylvestris) ja lupiinit (Lupinus sp.) ovat yleisimpinä kukkijoina tulossa täyteen kukkaan. Kesäkukkia ja arkoja hyötykasveja on voinut istuttaa ulos hallanvaaratta jo ainakin viime torstaista saakka. Peltoviljelyssä viljat ovat oraantuneet jo useita senttejä pitkiksi ja niiden kasvu kiihtyy edelleen, mutta yksittäisillä paikoilla viimeisenä kylvetyillä pelloilla näkyy vielä maata oraiden seasta. Syysviljat (Kuten ruis) ovat tähkiintyneet osaksi jo kukintavaiheeseen ja tällä viikolla se yleistyy nopeasti. Kuivuus alkaa vaivaamaan lievästi tällä viikolla eniten kuurosateitta jääneillä alueilla, kuten etenkin etelärannikolla. Ensimmäisinä merkkeinä siitä alkavat paahdepaikoilla nurmikoiden kasvun hidastuminen ja kellastuminen. Toisaalta paikoin kuivuuskehitys voi keskeytyä rankkaan sadekuuroon. Päivitys vihreällä lauantaina 16.6.2012 klo. 1:45: Sunnuntaina tulevat sateet voivat päättää kaiken kuivuuskehityksen ja paikoin saattavat jopa taajamatulvat mahdollistua rankimmissa kuuroissa.
Vesistöjen pintalämpötiloissa järvien osalta on jääty vielä paikoin +15 asteen tienoille - jopa vähän sen alle, mutta tällä viikolla viimeistään +15 asteen ylittäviin lukemiin päästään kaikkialla alueen järvissä ja pienissä - matalissa järvissä sunnuntaihin mennessä jo monin paikoin +20 asteen paikkeille - vähän jopa ylikin. Suomenlahden ulapalla on vasta reilun +10 asteen lämpöistä pintavettä ja sisälahdissa vain paikoin reilut +15 asteista. Viikon loppuun mennessä sisälahdissa lämpenee paikoin lähelle +20 astetta ja ulapalla +15 asteen tienoille.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment