Päättyneellä viikolla vietettiin Etelä-Suomessa pääosin tavanomaista viileämpää ja epävakaista säätä, jossa yhteydessä edelleen esiintyi paikoin tulviksi saakka rankkoja sateita. Toisin paikoin sateet jäivät kuitenkin melko vähiin, mikä on kesälle tyypillistä paikallista vaihtelua. Tällä viikolla tilanne on kääntymässä kesäisemmäksi, mutta alkuun on siedettävä vielä epävakaista länsituulista tilannetta. Ilmamassat ovat kuitenkin lämpenemässä jopa tavanomaista lämpimämmiksi, pe - la tienoolla on enimmäkseen poutaa ja aivan viikon lopussa olisi tulossa jopa mahdollisuus tämän kesän kuumimpaan helleaaltoon ainakin maistiaisena. Samassa yhteydessä ukkostelun riski kasvaa ja se olisi huipussaan viikonvaihteessa - ensi viikon alussa...
Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Korkeapaine on siirtynyt päättyneen viikonlopun aikana lännestä Keski-Eurooppaan ja itse asiassa korkeapaineista on nyt alkuviikolla laajasti Länsi-Euroopasta Itä-Eurooppaan pitkulaisena vyöhykkeenä. Toisaalta hyvin voimakas ja laaja matalapaine on siirtymässä ma - to Islannin suunnasta Norjanmeren kautta Lappia hipoen Jäämerelle heikkenemään. Matalapainetta on ollut myös Italian tienoolla ukkosineen, mutta se heikkenee pois. Ti - ke aikana tuon korkeapaineen painopiste on Itä-Euroopassa ja to - pe aikana se surkastuu pois. Samalla Skandinaviaan syntyy kuitenkin uusi korkeapaine, joka liikkuu viikonlopuksi Suomen itäpuolelle ja vahvistuu. Samaan aikaan Britteinsaarille alkaa tulla luoteesta-pohjoisesta uuden matalapaineen "aihio", joka voimistuu pe jälkeen ja venyy Skandinaviaan sekä osaksi Keski-Eurooppaankin.
Ilmamassat käyttäytyvät em. skenarion mukaan seuraavasti. Tuon ensimmäisen korkeapaineen myötä helleaalto voimistuu laajasti Länsi-Euroopasta Itä-Eurooppaan ulottuvalla alueella, missä aluksi hellettä riittää Britannian eteläosiin saakka hyvin pitkästä aikaa ja manner-Euroopassa +30 asteen ylittävät kuumuudet yleistyvät. Paikoin esiintyy kuitenkin kosteilla alueilla voimakkaita lämpöukkosia.
Tuo Britteinsaarille tuleva uusi matalapaine kuitenkin siirtää Britanniasta ja Ranskasta sekä osittain Saksastakin helteet pois to alkaen rajujen ukkosten ja kaatosateiden kera, jolloin helteen painopiste sijoittuu Itä-Eurooppaan. Siinä yhteydessä jopa +35 asteen ylitykset yleistyvät päivälämpötiloissa ainakin Puolan - Valko-Venäjän tasalle pohjoiseen.
Fennoskandia lämpenee viikon mittaan ainakin eteläosiltaan, mutta aluksi tuo Jäämerelle siirtyvä matalapaine pitää etenkin Lapin sään epävakaisena ja viileänä. Em. helleannos olisi näillä näkymin tulossa ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen etelästä tuosta Itä-Euroopan helteestä. Lappikin lämpenee samalla, mutta toisaalta tuo uusi matalapaine tuo Skandinaviaan runsaita sateita ja viileämpää ilmaa.
Länsi-Venäjällä on ollut viime päivinä epävakaista sekä varsin laajasti normaalilämmintä ja jopa melko viileääkin matalapainetoiminnan suunnattua Suomen suunnasta sinnekin sen verran voimakkaasti siirtäen ankarat helteet Uraliltakin idemmäksi (Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoisreunoilla helteet ovat jatkuneet koko ajan). Helteet ovat kuitenkin palaamassa sinne ainakin eteläosiin tuolta Euroopan hellealueelta käsin. Toisaalta tuo viikonlopuksi Suomen itäpuolelle sijoittuva korkeapaine kierrättää itäpuolitseen Jäämeren läheisille osille viileää ilmaa pohjoisesta. Sää jatkuu Länsi-Venäjällä myös monin paikoin ainakin kuuro- ja ukkosherkästi epävakaisena. Päivitys vihreällä torstaina 26.7.2012 klo. 21:20: Suursäätilaan ei ole tullut merkittäviä muutoksia to - pe osalta. La - ma osalta tapahtuu seuraavaa: Korkeapaine pitää pintansa Suomen itäpuolella ja matalapaine velloo Länsi-Euroopassa siten, että päämatalapaine pysyy Skotlannin - Pohjanmeren tienoolla ja sen itäpuolella liikkuu kaksi osakeskusta; ensimmäinen la - su Benelux-maista Skandinaviaan ja surkastuu pois pian. Toinen su - ma Puolasta kohti Pohjois-Itämerta; kuuman kostea ja ukkosherkkä helleilmamassa virtaa tämän seurauksena Itä-Euroopan hellekeskuksesta kohti Suomea la - ma aiheuttaen kesän toistaiseksi kuumimman helleaallon ja todennäköisesti rajuimmat ukkosetkin! Myös Lapissa lämpenee paljon ehkä pohjoisimpia osia lukuun ottamatta. Länsi- ja Keski-Eurooppaan tulee tässä vaiheessa lisää viileää ilmaa lännestä-luoteesta. Viileää on myös tulossa Länsi-Venäjän pohjoisosiin ja Uralille tuon em. korkeapaineen itäpuolella. Päivitys punaisella sunnuntaina 29.7.2012 klo. 18:30: Suursäätilaan ei ole tullut kovin merkittäviä muutoksia laajassa skaalassa; Suomen osalta tosin huominen ma on jo helteen väistymisen aikaa. Ensi viikolla vanha matalapaine jää aluksi vaikuttamaan Skandinaviaan - Lappiin ja se kierrättää Suomeen aikaisempaa viileämpää ilmaa. Lännestä Keski-Euroopan kautta vahvistuu kuitenkin uusi korkeapaine myöhemmin viikolla Suomen eteläpuolelle ja Britteinsaarille tulee uusi voimakas matalapaine; tämän myötä manner-Euroopassa itäpainotteisesti muhii lisää hellettä, josta voi ehkä ulottua taas maistiainen Suomeenkin. Tuo lännen uusi matalapaine voisi yhdessä versiossa kuitenkin venyä Skandinaviaan ja Suomeen herkästi estäen helteen...
Euroopan mittakaavassa viimeisetkin pohjoisimman Lapin alueet ovat määriteltävissä nyt vihreydeltään täysikesäisiksi. Varsin paljon myöhässä tavanomaiseen verrattuna tämä tällä kertaa tapahtui ja varsinainen kesä onkin jäämässä hyvin lyhyeksi siellä ruska-ajan alun ollessa enää vain reilun kuukauden päässä. Tämä on viimeinen tämän vuoden mainintani tästä vihertymisaiheesta.
Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina okluusiorintama tai okludoituva rintama on ylittänyt lännestä koko Suomea, missä yhteydessä tarkastelualue on ollut koko päivän lähes rakoilemattoman pilvikannen peittämä ja heikkoja - kohtalaisia kuurottaisia sateita on tullut pitkin päivää; idässä aluksi paikoin rankkojakin kuuroja. Länsi-lounaistuulet ovat olleet kohtalaisia - ajoittain navakoita. Ilmamassa on ollut aluksi viileää, mutta rintaman ylitys on alkanut tuomaan lounaasta lämpimämpää tilalle; yö- ja päivälämpötiloissa oli vain pieni ero +15 asteen molemmin puolin ja illalla lämpötilat ovat jopa olleet vähän nousussa lännestä alkaen.
Tiistaina korkeapaine on eteläpuolella ja matalapaine siirtyy heikkenevänä lännestä pohjoispuolelle; länsituulet jatkuvat, mutta ovat maanantaita heikompia. Heikko itä-länsisuuntainen rintama jää Etelä-Suomeen, jossa lännestä itään siirtyy ajoittain heikkoja kuurottaisia sateita pilvisyyden ollessa vaihtelevan runsasta; paikoin ja ajoittain näkyy toki aurinkoakin. Ilmamassa lämpenee; yölämpötila on +15 asteen vaiheilla - paikoin vähän yli ja päivälämpötila kohoaa +20 asteen vaiheille; poutaisimmilla paikoilla selvästi ylikin. Päivitys vihreällä torstaina 26.7.2012 klo. 21:20: Ennuste piti hyvin paikkansa.
Keskiviikkona korkeapaine heikkenee vähän eteläpuolella ja pohjoisen matalapaineen eleläreunalla Keski-Skandinaviasta siirtyy Keski-Suomeen pieni matalapaineen osakeskus; tarkastelualueella länsi-lounaistuulet voimistuvat taas ainakin kohtalaisiksi - ajoittain navakoiksi (Illalla tuulet heikkenevät selvästi) ja vaihtelevassa pilvisyydessä on aluksi enimmäkseen poutaa. Iltapäivällä - illalla matalapaineen osakeskuksen mukana kehittyvä rintamasysteemi synnyttää kuurosateita paikoin ukkosten kera. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla - vähän yli ja päivälämpötila kohoaa +20 ja +25 asteen välille yleisesti sekä sisämaassa paikoin lievästi helteelle. Päivitys vihreällä torstaina 26.7.2012 klo. 21:20: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; ukkosta tosin oli kuurosateissa varsin vähän ja heikkona.
Torstaina tuo em. matalapaineen osakeskus siirtyy aamuksi pois itään, mutta sen yhteydessä oleva kylmä rintama näyttäisi jäävän itä-länsisuuntaisena eteläisimmän Suomen päälle vain hyvin hitaasti etelään siirtyen; rintaman kohdalla kuurosateiden riskiä on lähes koko päivän vaihtelevasti paikoin ukkosten kera. Pohjoispuolella on kuivempaa ja poutaisempaa ilmeisesti varsin jyrkkärajaisesti rintamaan nähden, jolloin pilvisyyskin olisi jyrkkärajaista. Illalla tuo em. Skandinavian uusi korkeapaine alkaa vaikuttaa lännestä alkaen säätä poutaannuttaen. Tuulet ovat enimmäkseen heikkoja; rintaman kohdalla voi olla tyyntäkin ja suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Rintaman pohjoispuolella vallitseva tuulensuunta on lännen ja pohjoisen väliltä; etenee hitaasti etelämmäksi. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla - vähän yli, mutta päivälämpötila jäänee +20 asteen tienoille - korkeintaan asteen pari sen ylle viileämmän ilmamassan pyrkiessä pohjoisesta. Samalla Baltiassa helle sen kuin voimistuu... Päivitys vihreällä torstaina 26.7.2012 klo. 21:20: Tänään ennuste on ollut varsin hyvin paikkansa pitävä; kuurosateet ovat jääneet tosin hyvin heikoiksi tuossa rintamassa ja siihen liittyvä pilvisyyskin on ollut hajanaisempaa reunoiltaan. Eteläisimmässä osassa (Varsinais-Suomi - Uusimaa) ennen rintaman tuloa pohjoisesta päivälämpötila pääsi kohoamaan lähes +25 asteeseen, kun muutoin jäätiin +20 asteen paikkeille. Pilvisyys on vähenemässä illalla tuulten tyyntyessä kokonaankin.
Perjantaina näyttää olevan sitten vuorossa korkeapaineen liikkuminen lännestä Suomen ylle ja melko pian itäpuolellekin; sää on selkeää - lähes selkeää, mutta iltapäivällä on poutaista kumpupilvisyyttä ja eteläpuolista hellettä voi rajata ylä- ja keskipilvivyöhykkeitä. Pohjoistuulet ovat heikkoja ja ajoittain on tyyntä varsinkin illalla. Yölämpötila on sisämaassa +10 asteen vaiheilla ja etelärannikolla +15 asteen vaiheilla. Päivälämpötila kohoaa +20 ja +24 asteen välille; Baltiassa kärkkyy yhä reipas helle. Päivitys vihreällä torstaina 26.7.2012 klo. 21:20: Ennuste on edelleen pitämässä hyvin paikkansa; päivälämpötila saattaa tosin kohota paikoin vähän +25 asteen ylikin sisämaassa. Päivitys punaisella sunnuntaina 29.7.2012 klo. 18:30: Päivitysennuste piti edelleen paikkansa; paikoin ylitettiin +25 astetta.
La - su ajan skenariossa on siis ehkä ainekset kesän kuumimpaan helleaaltoon, mutta palaan kertomaan siitä tarkemmin ja lisää myöhemmin... Päivitys vihreällä torstaina 26.7.2012 klo. 21:20: Lauantaina korkeapaine on siis sijoittunut Suomen itäpuolelle ja Länsi-Euroopan uudessa matalapainesysteemissä pieni osakeskus on syntymässä liikkuen Benelux-maiden tienoilta Etelä-Skandinaviaan; tämän myötä etelästä alkaa virrata Suomeen Itä-Euroopan kosteaa helleilmamassaa. Aluksi tuulet ovat yön - aamun aikana hyvin tyyniä ja pilvisyys enimmäkseen vähäistä ylä- ja keskipilveä. Loppupäivän mittaan etelä-kaakkoistuulet voimistuvat kohtalaisiksi, ilmamassan utu lisääntyy ja kostean helleilman mukana etelästä alkaen kasvaa riski aluksi ns. kohokonvektioukkosille, jotka voivat olla osaltaan myös Baltian ko. päivän rajun ukkostelun jäänteitä; Pilvisyys siis lisääntyy ajoittain ja ainakin rankkaluonteisia kuuroja voi paikoin tulla puoleen yöhön mennessä. Mahdollisesti teen jo tästä episodista ukkosseurantaa... Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +25 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän ylikin. Päivitys punaisella sunnuntaina 29.7.2012 klo. 18:30: Päivitysennuste piti varsin hyvin paikkansa; illalla alkoi kohokonvektioukkosten näytelmä Varsinais-Suomesta alkaen.
Sunnuntaina tuo matalapaineen osakeskus liikkuu Skandinaviaa pitkin pohjoiseen surkastuen pois ja toinen pieni osakeskus syntyy Puolan tienoille; näiden välille syntyvä etelä-pohjoissuuntainen rintamavyöhyke jakaa Länsi-Eurooppaan tulleen viileämmän ilmamassan ja Itä-Euroopasta Suomeen ulottuvan kostean helleilmamassan; tarkastelualueella etelätuulet ovat kohtalaisia - ajoittain navakoita ja pilvisyys vaihtelee laidasta toiseen ukkosalueitten synnyn - liikkeen mukaan; tilanteessa esiintynee paikoin rajuja ukkosia, joissa on tällä kertaa potentiaalia voimakkaille syöksyvirtauksille mahdollisine tuhoineen yleisen tuulitilanteenkin ollessa melko voimakasta: myrskybongaustilanne ollee tämän kesän parasta antia, mutta myös vaaraa aiheuttavaa; myrskybongailuraportissa lisää! Ilmamassa on utuisen painostavaa yölämpötilan ollessa +16 ja +20 asteen välillä sekä päivälämpötilan ollessa +25 ja +30 asteen välissä; poutaisimmilla paikoilla voi olla jo mahdollisuus +30 asteen lievään ylitykseen. Päivitys punaisella sunnuntaina 29.7.2012 klo. 18:30: Tänään yöllä ja aamulla kohokonvektioukkostelu oli voimakkaimmillaan laajoilla alueilla Etelä-Suomessa, mutta iltapäivällä ja alkuillalla kuurot ovat olleet kosteasta helteestä huolimatta hyvin vähäisiä (Kesän 2012 ukkosseuranta; sunnuntai 29.7.2012 (Kostean helleilmamassan kohokonvektioukkosia yöllä - aamulla ja iltapäivällä myös rajuja lämpöukkosia) ). Illan mittaan voi tosin etenkin länsiosiin tulla lisää kohokonvektioukkostelua etelästä. Muutoin päivitysennuste on pitänyt hyvin paikkansa.
Maanantaina tuo Puolan uusi matalapaineen osakeskus liikkuu kohti Pohjois-Itämerta tuoden etelästä mukanaan itäpuolellaan uuden annoksen kosteaa ja entistä kuumempaa ilmamassaa Suomeen --> Tarkastelualueella jatkuu utuisen kostea, epävakainen ja erittäin helteinen rajujenkin ukkosten tilanne, josta tarkemmin mm. myrskybongailuraportin yhteydessä. Joka tapauksessa tämä päivä ollee tämän kesän kuumin toistaiseksi yölämpötilan ollessa +20 asteen vaiheilla - paikoin vähän yli ja päivälämpötila nousee kenties varsin yleisestikin +30 asteen vaiheille - sisämaassa vähän yli etenkin idässä.... Päivitys punaisella sunnuntaina 29.7.2012 klo. 18:30: Uusien tietojen mukaan tuon Puolasta tulevan matalapaineen aikataulu on aikaistunut sen verran, että huomenna ma sen kierrättämä viileämpi ja kuivempi ilmamassa alkaakin syrjäyttää hellettä pois jo maanantain aikana siten, että etelä-lounaisosissa jäädään jo laajasti helteettä päivälämpötiloissa. Itäosissa toisaalta voidaan päästä vielä jopa +30 asteen ylikin paikoin. Yö on kuitenkin em. tavoin vielä koko alueella hyvin lämmin. Ukkostelu keskittynee yön - aamun aikana länsiosiin ja loppupäivänä itäosiin. Osassa aluetta ukkoskuurot voivat jäädä jopa pois (Uusimaa - Häme...). Aluksi vallitsevat etelä-kaakkoistuulet yöstä alkaen kohtalaisina - paikoin navakoinakin ja päivän mittaan tuulet kääntyvät lounaaseen ja heikkenevät. Illalla selkenee osaksi lounaasta alkaen ja ilmamassan utu haipuu pois.
Näillä näkymin kostean helteinen ukkostilanne saattaisi kestää vielä tiistain puolellekin ja sitten olisi vuorossa viileämpi ja kuivempi hetki lounaasta alkaen. On olemassa kuitenkin merkkejä siitä, että helle saattaisi palata pian takaisin.... Päivitys punaisella sunnuntaina 29.7.2012 klo. 18:30: Ensi viikolla näillä näkymin ti - ke vallitsee tavanomaisen lämmin länsi-lounaisvirtaus matalapaineen kaakkois-eteläreunalla ajoittaisten kuuroriskien kera. Sitten to - pe voisi olla eteläpuolisen uuden korkeapaineen myötä ainakin tilapäinen mahdollisuus taas helteeseen ja sen perään kohonneeseen ukkosriskiin...
Sään vaikutuksista luontoon: Kasvukausi on edennyt muutamia päiviä jäljessä ajankohdan tavanomaiseen aikatauluun verrattuna. Tämän viikon reippaasti lämpenevä sää kiihdyttää kuitenkin kasvutilanteiden edistymistä niin, että viikon loppuun mennessä tavanomainen kehitysaste on taas saavutettu - vähän ylitettykin. Tämän myötä tällä viikolla maitohorsma (Epilobium angustifolium), mesiangervo (Filipendula ulmaria), ohdakkeet (Cirsium sp.) ja karhunputki (Angelica sylvestris) ovat lopettamassa nopeutuvasti kukintaansa. Sen sijaan pietaryrtti (Tanacetum vulgare), rantakukka (Lythrum salicaria) ja pujo (Artemisia vulgaris) ovat tulossa kukintahuippuunsa. Nurmikoilla valkoapiloiden (Trifolium repens) kukinta alkaa hiipua pois ja syysmaitiaisten (Leontodon autumnalis) kukinta runsastuu entisestään. Osa ohdakkeista tulee jo valkovillaiseen hedelmävaiheeseen yleisesti toisen osan vielä kukkiessa ja lupiinien (Lupinus sp.) hedelmäpalkojen mustiksi kypsyminen on alkanut.
Viljeltyjen lajien joukossa lehmusten (Tilia sp.) kukinta on tulossa päätökseensä lukuun ottamatta myöhään kukkivia metsälehmusta (Tilia cordata) ja kriminlehmusta (Tilia X euchlora), joiden kukintahuippu on vasta käsillä. Terttuseljan (Sambucus racemosa) ja tuomen (Prunus padus) marjat ovat saavuttamassa viimein täyskypsyyden. Samassa vaiheessa kotipihlajien (Sorbus aucuparia) marjat ovat kypsymässä puolikypsinä vaihtelevan haaleissa oranssin sävyissä. Tuomipihlajilla (Amelanchier sp.) marjat ovat saavuttamassa täyskypsyyttä tyypillisen eriaikaisesti marja marjalta tällä ja ensi viikolla. Etenkin kesäomenalajikkeet (Malus sp.) ovat saaneet lajikevärejään poskiinsa, mutta niiden kypsyminen on vasta elokuun puolella tänä vuonna. Viimeiset jasmikelajikkeet (Philadelphus sp.) päättävät kukintansa, mutta viime viikon kasvivalokuvani laji (Viikon 29 kasvivalokuva: Ranskanruusu (Rosa Gallica -ryhmä "Auli")) jatkaa tälläkin viikolla runsasta kukintaansa. Köynnös- ja ryhmäruusujen kukintahuippu alkaa vähitellen hiipumaan, mutta runsasta kukintaa jatkuu kuitenkin pitkään. Syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukintoaiheet ovat tulleet esille, mutta niiden etenemistä valkoiseen kukintaan joudutaan vielä odottamaan elokuulle.
Perennojen joukossa yleistyvät ja runsastuvat tyypillisten elokuun kukkijoiden alkavat - alkaneet kukinnat; monet syysleimut (Phlox sp.), tarhapiiskut (Solidago sp.), myöhäiset päivänliljalajikkeet (Hemerocallis cv.) monet nauhukset (Ligularia sp.) ja monet ns. jättiläisperennat, kuten kultapallo (Rudbeckia laciniata "Goldball"), isohirvenjuuri (Inula helenium) ja kompassikukka (Silphium perfoliatum). Viime kerralla mainituista kukinnan huipussa olleista kukintansa päättävät ainakin monet liljat (Lilium sp.), ritarinkannukset (Delphinium sp.), palavarakkaus (Lychnis chalcedonica) ja osa kuunliljoista (Hosta sp.). Väriminttu (Monarda didyma) jatkaa kukintaansa näyttävänä ja kukintaa riittää myös kirahvikukalla (Cephalaria gigantea), auringontähdellä (Telekia speciosa), valtikkanauhuksella (Ligularia przewalskii) ja jalokallioisella (Erigeron speciosus).
Kotimaisten puu- ja pensaslajien tämän kesän versojen puutuminen on etenemässä loppuun lukuun ottamatta voimakkaimpia versoja taimilla ja nuorilla puilla, jotka yhä jatkavat kasvuaan. Joillakin lajeilla versojensa täyspuutumisen merkiksi joissakin yksilöissä osa lehdistä saa häilyvinä sävyinä lievää tulevan syksyn ruskan enneväriä, joka sitten pysyy lähes muuttumattomana viikkokausia. Näin esim. metsävaahteralla (Acer platanoides). Tämä on havaintoni mukaan tyypillistä jokaisen heinäkuun lopulla eikä sillä ole mitään tekemistä esim. kuivuuden, liikamärkyyden tai tavanomaista viileämmän sään kanssa. Raidoilla (Salix caprea) jatkuu monin paikoin voimakas ruostesienikeltaisuus. Koivuilla (Betula sp.) ruostesieniruskaa on alkanut vasta hieman ja paikoin. Härmä on yleistynyt kosteissa olosuhteissa mm. tuomipihlajilla ja joillakin vaahteran suvun lajeilla.
Ns. pioneeripuulajit (koivut, lepät, pajut ja haapa) jatkavat yhä runsasta pääversojensa kasvattamista taimissa ja nuorissa puissa; viimeaikaiset runsaat sateet ovat jopa osittain kiihdyttäneet sitä lisää ja joillakin muillakin lajeilla on siksi puhjennut versokasvua uudestaankin, kuten joillakin tammilla (Quercus sp.). Joillakin ulkomaisilla eteläisillä puulajeilla tämän kesän versojen kasvu on ollut vasta huippuvaiheessa ja puutuminen on vasta alkamassa; esim. trumpettipuut (Catalpa sp.), valeakaasia (Robinia pseudoacacia) ja kolmioka (Gleditsia triacanthos). Männyt (Pinus sp.) ja kuuset (Picea sp.) ovat jo ulkomaisia lajeja myöten tämän kesän versoiltaan puutuneita. Joillakin pihdoilla (Abies sp.) sen sijaan puutuminen on vielä vähän kesken.
Peltoviljelyssä rypsin / rapsin kukintaa on vielä ollut jäljellä muutamissa paikoissa, mutta nekin hiipuvat kokonaan loppuun tämän viikon mittaan. Ruis on tulossa jo lähes puintikypsäksi ja muillakin viljoilla on alkanut tuleentuminen pikkuhiljaa ruskeaksi lukuun ottamatta kauraa ja myöhäisimmin kylvettyjä peltoja. Runsaista sateista kärsineet pellot ovat kuivumassa tällä viikolla paremmiksi ennen mahdollisia viikonvaihteen rankkasateisia ukkosia. Tosin sitä ennen ke - to tienoon kuuroista voi tulla paikoin rankasti vettä. Vähäsateisimmiksi jääneillä ja jäävillä alueilla paahdepaikoilla (eteläseinustat, etelärinteet ja kallioiset mäet) voi alkaa ilmenemään lievää kuivuutta pe - la poutajakson aikana, mutta muuten esim. nurmikoiden rehevä kasvu on edelleen taattua. Jokien virtaamat ovat hieman laskussa, mutta eivät poikkea normaalista. Viikonvaihteen ukkoset voivat taas luoda mm. taajamatulvariskiä ja lievemmin ke - to kuurojen aikana... Päivitys vihreällä torstaina 26.7.2012 klo. 21:20: Su - ma jaksolla ukkoset voivat olla paikoin hyvin rajuja, jossa suurin vaara syöksyvirtaustuhoille ollee sunnuntaina; mm. metsätuhovaaraa paikoin (Tietoja tarkennellaan ja seurataan!)... Muutoin molempina päivinä on syytä varautua taajamatulvariskiin sekä mahdollisesti suuriin rakeisiinkin. Salamointi voi olla myös tiheää.
Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat pysyneet tavanomaisia arvoja viileämpinä; järvissä pääasiassa +17 ja +20 asteen välillä, Suomenlahden sisälahdissa suunnilleen samoina sekä ulapalla +15 asteen vaiheilla. Lämpenevä sää lämmittää taas vesiä uudestaan, joten viikon lopulla mitataan taas järvissä yhä yleisemmin +20 asteen ylittäviä lukemia. Myös Suomenlahdella lämpenee niin, että ulapalla päästään taas laajemmin yli +15 asteen lukemiin; Baltian puoleinen osa näyttää muodostuvan lämpimimmäksi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment