Olen jättänyt tällä viikolla sääennusteen ja muut bloggaamisaiheet tekemättä yhtäältä bloggaamislomailun tarpeen ja muiden kiireiden takia. Toisaalta minulle on edelleen ollut luontevinta runsas Facebook-aktiviteetti, jonka takia en ole jaksanut olla täällä aktiivinen.
Nyt on tarkoitus kuitenkin palata ainakin tämän viikon sääbloggaukseeni, joka on tälle torstaille viivästymisen takia osaksi menneen sään kartoittamista eikä pelkästään ennustetta. Viivästymisestä huolimatta te lukijat ette ole sääennusteen puututtua kuitenkaan juurikaan menettäneet mitään oleellista, koska tällä viikolla ma - to välillä viime ennusteessani olleen viimeisen sääpäivityksen mukainen suurpiirteinen ennusteeni on toteutunut oikein hyvin ja sää on ollut rauhallisen muuttumatonta.
Edellisviikollahan oli poudan ja epävakaisen sään vaihdellessa parisen päivää varsin koleaakin, mutta tällä viikolla kesäinen sää tosiaan palasi ja päivälämpötiloissa saavutettiin paikoin +25 asteen tienoo. Epävakaistuminen ja viileneminen on myös tapahtumassa jo aikaisemmin vihjattuun tapaan tästä hetkestä alkaen, joten siirrytäänpä seuraavaksi tarkempiin osioihin.
Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Ilmanpainejakauma pysyi Euroopan mitassa maanantain jälkeen torstaihin saakka varsin paljon samanlaisena eli --> Britteinsaarten länsipuolelle parkkeerasi voimakasta matalapainetoimintaa, joka lähes sijoillaan eri osakeskuksineen velloen epävakaisti ja viilensi ajoittain runsassateisena ja voimakastuulisena etenkin Britanniaa, mutta osaksi myös muuta Länsi-Eurooppaa. Samalla se alkoi vähitellen syöttämään osaan Ranskaa ja Saksaan helleilmamassaa etelästä. Fennoskandiassa on ollut puolestaan korkeapaine, jonka keskusalue on ollut Lappi-painotteinen. Toinen matalapaineen alue muodostui jo ma Ukrainan - Valko-Venäjän ylle, minne se jäi pyörimään ja oli voimakkaimmillaan ti - ke. Nyttemmin se on heikentynyt sijoilleen.
Joka tapauksessa sen ja pohjoisen korkeapaineen välissä ilmamassat lämpenivät enimmäkseen poutasäässä taas hyvin kesäisiksi osassa Länsi-Venäjää sekä laajasti Lappia myöten Fennoskandiassa. Toisaalta korkeapaineen itäreunalla Vienanmeren itäpuolelle ja Uralille on valunut Jäämereltä varsin koleaa ja hallaistakin syysilmaa. Sen sijaan tuon eteläisen matalapaineen itäpuolella Kaspianmeren pohjoispuolella on viihtynyt yhä hyvin kuumaa hellettä; itse matalan alueella on ollut viileää ja paikoin runsassateista ukkosineen. Välimerellä länsiosien hyvin kuuma hellehuipennus (Jopa n. +45 asteen kuumuutta oli) on taittunut alkuviikoksi ja koko alueella on ollut tavanomaisemman kuumaa.
Tämän viikonlopun aikana (pe - ma) on tapahtumassa seuraavanlaista muutosta: Aluksi huomenna pe tuo Fennoskandian korkeapaine on heikkenemässä ja siirtymässä kohti Uralia lämmittäen säätä siellä uudestaan kesäisemmäksi. Samalla Lappiin muodostuu pieni matalapaine ja sen länsipuolelle Norjanmerelle uusi korkeapaine. Korkeapainetta vahvistuu myös Keski-Euroopassa, mutta Britannian länsipuolinen laaja ja voimakas matalapaine pysyy edelleen lähes sijoillaan. Lauantaina matalapainetta muodostuukin jo selvemmäksi jonoksi Etelä-Skandinaviasta Keski-Suomen yli Vienanmerelle, mistä voimistuva osakeskus liikkuu sunnuntaina Etelä-Suomen yli itään-kaakkoon. Sitä ennen myös Mustanmeren pohjoispuolella uutta matalapainetoimintaa suuntautuu Uralin eteläosien yli koilliseen ukkosineen. Su jälkeen lännestä näyttää vahvistuvan korkeapainetta tilapäisesti Fennoskandian eteläosiin... La - ma tuo toinen korkeapaine pysyy lähes sijoillaan Keski- ja osin Itä-Euroopan päällä ja Britannian länsipuolinen matalapaine näyttää viimein heikkenevän sijoillaan.
Ilmamassat käyttäytyvät em. mukana seuraavanlaisesti pe - ma välillä: Keski-Euroopan korkeapaineen ja Britannian länsipuolisen matalapaineen välistä etelästä - lounaasta pääsee virtaamaan hyvin kuumaa hellettä laajasti manner-Eurooppaan siten, että su mennessä yli +30 asteen päivälämpötiloja on yleisesti Ranskasta Puolaan ja ulottuen myös osin Englantiin, Tanskaan sekä la - su eteläisimpään Ruotsiin ja siitä hellevyöhykettä riittää edelleen myös Mustanmeren pohjoispuolelle ja enemmän Kaspianmerelle. Ukkosia esiintyy melko vähän. Läntisen Euroopan kesän paras helleaalto on kuitenkin tulossa. Fennoskandiassa sen sijaan alkaa viileneminen, joka valtaa jo pe - la Lappia Jäämereltä käsin ja su tuon Etelä-Suomen ylittävän matalapaineen jälkeen viileää ilmaa leviää laajasti Fennoskandiaan ja myös Länsi-Venäjän pohjoisosiin Uralin tienoon tilapäisen lämpenemisen perään; kuumin helle kaikkoaa myös Kaspianmeren pohjoispuolelta. Ensi viikon alussa alkaisi taas lämpenemään ainakin Fennoskandiassa... Välimerellä jatkuu tyypillinen elokuinen helle, mutta etenkin Espanjan seudulla voi olla taas tulossa +40 asteen epätavanomaisia ylityksiä... Päivitys vihreällä lauantaina 18.8.2012 klo. 22:55: Su - ma ajalle ei ole ilmaantunut merkittäviä muutoksia, mutta suuri mielenkiinto kohdistuu kuitenkin läntisen Euroopan helteeseen, josta näyttää muodostuvan su - ma jopa arvioituakin kuumempi; jo huomenna sunnuntaina Ranskassa voidaan mitata eteläosissa yli +40 asteen lukemia ja Pariisissakin lähes +40 astetta. Lontoossakin ylitettäneen +30 astetta. Maanantaina kuumuus kaikkoaa hieman Englannista, mutta monin paikoin yli +35 asteen hellettä jää edelleen laajasti Ranskasta Puolaan ulottuvalle alueelle ja +40 astetta rikottaneen taas Espanjan ja Etelä-Ranskan seudulla Helteestä saavat osansa lievempänä Tanska ja eteläisin Ruotsikin. Tämä kuumuus on tullut ja tulee Saharasta manner-Eurooppaan juuri Espanjan kautta, mutta Italiakin kuumenee lähelle +40 astetta paikoin. Tiistaista alkaen kuumin helle alkaa kuitenkin kaikota manner-Euroopassa vain Välimerelle Atlantilta Fennoskandiaan vyöryvien matalapaineiden myötä.
Ukkosia esiintyy melko vähän tuolla hellealueella, mutta sunnuntaina rytisee paikoin erittäin rajusti ainakin Englannissa (Etelä-Britannia), Pohjois-Ranskassa, Benelux-maissa ja Tanskassa sekä paikoin Alpeilla ja Pyreneillä. Maanantaina hyvin rajun ukkostelun painopiste näyttäisi olevan yöllä ensimmäisessä vaiheessa Benelux-maat - Tanska - Etelä-Ruotsi -linjalla ja loppupäivällä toisessa vaiheessa Keski-Ranska - Pohjois-Saksa vyöhykkeellä...
Syksyn varsinaisen ruskan voidaan olettaa alkavan näinä aikoina jo jossain määrin Vienanmeren itäpuoleisilla Jäämeren läheisillä alueilla ja Uralilla viimeaikaisten syyskoleiden säiden virittämänä. Lapin pohjoisosissa voi jo käydä samoin vähemmässä määrin.
Sääennuste Etelä-Suomeen: (Mennyttä säätä) Maanantaina korkeapaineen keskusalue oli suunnilleen Etelä- ja Keski-Suomen yllä; tuulet olivat yhä hyvin heikkoja ja ajoittain oli kokonaan tyyntä etenkin yöllä - aamulla; yö- ja aamu-usvaa. Illalla etelästä alkaen itätuuli voimistui vähän korkeapaineen keskuksen vetäytyessä vähän pohjoiseen. Pilvisyys oli vähäistä; yöllä - aamulla oli jopa kokonaankin selkeää, mutta iltapäivällä oli sisämaan kumpupilveä vaihtelevasti. Yölämpötila on sisämaan selvästi vajaasta +10 asteesta etelärannikon reiluun +10 asteeseen. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän yli.
(Mennyttä säätä) Tiistaina vallitsi enimmäkseen kohtalainen itätuuli korkeapaineen eteläreunalla (Heikointa tuuli oli yöllä - aamulla). Pilvisyys oli enimmäkseen vähäistä; eteläpuolinen matalapaine alkoi ulottaa hajanaisesti rintamasysteeminsä pohjoisimpia yläpilvilauttoja alueelle päivän mittaan ja muutoin oli iltapäivän kumpupilviä sisämaassa. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla - vähän yli; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila oli +20 ja +25 asteen välillä; lämpimintä lounaassa.
(Mennyttä säätä) Keskiviikkona itätuuli jatkui korkeapaineen eteläreunalla, mutta tiistaita vähän heikompana. Pilvisyys oli yhä suht vähäistä koostuen pitkin päivää eteläpuolisen rintamasysteemin hajanaisista yläpilvilautoista sekä iltapäivällä sisämaan kumpupilvisyydestä. Illalla kumpupilviä tosin jäi paikoin vellomaan etelärannikon lähelle ja merelle. Yölämpötila oli sisämaan +10 asteen vaiheilta etelärannikon +15 asteen vaiheille. Päivälämpötila oli +22 ja +25 asteen välillä; paikoin +25 astetta ylittyi lievästi.
Tänään torstaina itävirtaus on ollut heikkenemässä ja jopa tyyntymässä kokonaan illalla sekä kääntymässä koilliseen loppupäivällä. Eteläpuolisen rintamasysteemin heiketessä yläpilvilautat vetäytyivät yön ja aamun aikana vähitellen pois etelämmäksi ja loppupäivällä oli vain kumpupilvisyyttä; iltapäivällä ja illalla osa kumpupilvistä kehittyi pieniksi kuuroiksi; rankimmin ja runsaimmin läntisimmissä osissa. Yölämpötila oli +12 ja +17 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila oli +22 ja +26 asteen välillä.
Perjantaina pohjoinen korkeapaine on väistymässä lisää itään ja Lappiin muodostuu pieni matalapaine; Etelä-Suomi jää hyvin tyynelle matalapaineen solan alueelle, jossa iltapäivälläkään ei juuri tuule kuin korkeintaan ajoittain hyvin heikosti suunnaltaan vaihtelevasti. Ilmamassa on kuitenkin aikaisempaa kosteampaa ja epävakaampaa, jolloin vähäpilvisen ja usvaisen - paikoin sumuisen yön jälkeen iltapäiväksi kehittyy kuurosateita ja paikoin rankkoina ukkosen kera; kohtalaisia - navakoita kuuropuuskia voi esiintyä paikoin. Yksittäisiä kuuroja voi olla jo yöllä - aamullakin. Illalla poutaantuu ja usvaa alkaa esiintymään. Yölämpötila on sisämaan +10 ja +14 asteen väliltä etelärannikon n. +15 asteeseen. Päivälämpötila on +20 ja +24 asteen välillä. Päivitys vihreällä lauantaina 18.8.2012 klo. 22:55: Ennuste piti hyvin paikkansa; päivälämpötila tosin kohosi lounaassa paikoin +25 asteen tienoille.
Lauantaina Etelä-Skandinaviasta Keski-Suomen yli itäkoilliseen muodostuvan matalapainejonon myötä tyynen yön ja aamun jälkeen länsivirtaus voimistuu; illalla voi olla jo ajoittain navakkaakin tuulta. Pilvisyys vaihtelee ja kuurosateita saadaan edelleen etenkin iltapäivällä ja ilmeisesti itäpainotteisesti. Yöllä ja aamulla on usvaa ja etenkin sisämaassa myös sumua. Illalla poutaantuu, mutta lounaasta voi uhata runsaamman kuurottaisen sateen alue; ehkä ukkosia. Usvaa ei enää esiinny illalla tuulten takia. Yölämpötila on sisämaan n. +10 asteesta etelärannikon +15 asteen vaiheille. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla - paikoin vähän yli. Päivitys vihreällä lauantaina 18.8.2012 klo. 22:55: Tänään ennuste on pitänyt hyvin paikkansa kuurosateiden sijainnin suhteen, mutta päivälämpötila kohosi yhä laajasti +21 ja +25 asteen välille ja paikoin lievästi helteellekin. Nyt illalla lännestä ei ole vielä uhkaamassa seuraavia sateita ja länsituulikin on ollut arvioitua heikompaa; tuleva yö pysyy vaihtelevapilvisen poutaisena.
Sunnuntaina matalapaine ylittää alueen lännestä itään; aluksi länsivirtaus tyyntyy matalapaineen keskuksen tullessa päälle rintamasysteeminsä kera. Illalla matalapaineen jälkipuolen pohjois-koillistuulet voimistuvat huomattavasti (ainakin navakoiksi) tuoden viileää ilmaa. Ilma on aluksi utuista, mutta illalla ko. viileämpi ilmamassa kirkastaa sen. Rintamasysteemi voi tuoda jo yöllä yhtenäisempääkin kuurottaista sadetta eteläisimpiin osiin (Voivat voimistua merellä ukkosen kera...) ja sen jälkeen etenkin iltapäivällä kuurosateita muodostuu yhä varsin yleisesti paikoin ukkosten kera. Illalla poutaantuu nopeasti lännestä-luoteesta alkaen rintamapilvisyyden kaikotessa vyöhykkeittäin. Yölämpötila on +10 ja +15 asteen välillä; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila jää +17 ja +20 asteen välille ja illalla viilenee alle +15 asteen. Päivitys vihreällä lauantaina 18.8.2012 klo. 22:55: Ennusteen mukainen matalapaineen liike ja aikataulu pitää edelleen varsin hyvin paikkansa tuulineen ja lämpötiloineen, mutta tarkennusta sateista --> Aamulla - alkuiltapäivällä lounaiskolkkaa ja etelärannikkoa uhkaa lännestä yhtenäisempää sadetta. Toinen yhtenäisemmän sateen alue siirtyy itä-länsisuuntaisena kapeana nauhana (kylmä rintama) etelämmäksi päivän mittaan Keski-Suomesta. Näiden välissä voi iltapäivällä esiintyä muutenkin kuuroja ja sateisiin voi liittyä paikoin ukkosta ja rankkasadetta. Illalla tuo pohjoisempi sadenauha siirtyy nopeasti kaakkoon ja tuo jälkipuolellaan navakkapuuskaisen koillistuulen myötä viileän ilmamassan ja sää poutaantuu.
Ensi viikon alussa on siis tulossa lännestä korkeapainetta ja se asettunee vähäksi aikaa Suomen lounais-eteläpuolelle, jonka myötä maanantain tilapäisen viileyden jälkeen ti - ke on taas kesäisen lämmintä. Ke jälkeen lännestä olisi kuitenkin tulossa voimakasta matalapainetoimintaa... Tarkennan la - su päivityksessä vielä lisää... Päivitys vihreällä lauantaina 18.8.2012 klo. 22:55: Maanantaina Norjanmereltä siirtyy korkeapaine melko nopeasti Etelä-Suomen päälle tuon sunnuntaisen matalapaineen jälkeen; yöllä ja aamulla on vielä navakkapuuskaista koillis-pohjoistuulta, mutta loppupäivän mittaan se heikkenee nopeasti lännestä alkaen. Pilvisyys on vaihtelevan vähäistä; iltapäivällä on ohutta kumpupilvisyyttä ja illalla selkenee jopa kokonaankin. Yölämpötila on sisämaassa +10 asteen vaiheilla - vähän vajaa ja etelärannikolla reilut +10 astetta. Päivälämpötila jää +15 asteen vaiheille; viileintä idässä ja lounaiskolkassa on reilut +15 astetta. Illalla viilenee jo alle +10 asteen ainakin sisämaassa.
Tiistaiyön tyynen ja selkeän koleuden ja sisämaassa jopa alavien maiden hallanvaaran jälkeen lämpenee taas vähän kesäisemmäksi ja aluksi on poutaa eteläpuolelle asettuvan korkeapaineen myötä. Kuitenkin jo keskiviikosta alkaa läntisten matalapaineiden vyöry alueelle sateineen. Tarkemmin ensi viikon säästä seuraavassa ennusteessani.
Sään vaikutuksista luontoon: Tällä viikolla ma - to välillä vallinnut tavanomaista lämpimämpi sää on kiihdyttänyt kasvukauden etenemistä taas muutamia päiviä etuaikaan tavanomaiseen aikatauluun verrattuna, mutta tähän aikaan vuodesta se ei enää näy kuin vain muutamissa myöhäisiä kehitysvaihteita tekevissä lajeissa, jotka ovat enimmäkseen ulkomaisia viljelylajeja. Joka tapauksessa tällä viikolla luontaisten lajien suhteen kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjat ovat saavuttamassa viimein yleisesti täyskypsyyden. Muilla pihlajalajeilla kypsyminen on vielä selvästi kesken, kuten mm. suomenpihlajalla (Sorbus hybrida). Pujon (Artemisia vulgaris) ja pietaryrtin (Tanacetum vulgare) kukinnat ovat jo loppumassa melkein kokonaan, mutta mm. rantakukka (Lythrum salicaria) ja osa keltanoista (Hieracium sp.) jatkavat vielä paikoin näyttävästi. Heinäkasvit ovat olleet jo parisen viikkoa pääasiassa kokonaan ruskeaksi tuleentuneita eli siemenensä jo valmistaneita. Maitohorsman (Epilobium angustifolium) siemenvillavaihe on ollut huipentumassa. Koivujen (Betula sp.) siemenvariseminen on jatkunut edelleen varsin runsaana ja kuurosateiden ansiosta maassa olevat runsaat koivunsiemenmassat muodostavat erityisen näyttäviä kuvioita veden virratessa.
Viljeltyjen lajien joukossa aroniat (Aronia sp.) valmistavat marjasatoaan puolikypsästä kohti täyttä kypsyyttä, mutta edelleen kokonaan raakoina ovat pysymässä mm. mustaseljan (Sambucus nigra) ja viiniköynnösten (Vitis sp.) sadot. Lumimarjan (Symphoricarpos rivularis) valkoiset marjat ovat vasta nyt selvästi lisääntymässä kypsymisen edetessä. Omenien (Malus sp.) joukossa aletaan siirtyä vähitellen kesäomenalajikkeiden sadoista syysomenien satoon. Syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinta on saavuttamassa valkoista huipentumaansa yhä yleisemmin, mutta vaaleanpunaistuva vaihe ei ole vielä alkamassa. Perennojen joukossa jatkuu elokuun kukintahuipennus; mm. monet nauhukset (Ligularia sp.), monet syysleimut (Phlox sp.), viimeiset tarhapiiskut (Solidago sp.), myöhäiset päivänliljat (Hemerocallis sp.), kompassikukka (Silphium perfoliatum), isohirvenjuuri (Inula helenium) ja kultapallo (Rudbeckia laciniata "Gold Ball") ovat yhä näyttäviä. Jaloangervojen (Astilbe Arendsii -ryhmä) kukinta on sen sijaan pääasiassa ohi. Myöhäisistä kuunliljoista ovat kukassa hopeakuunlilja (Hosta fortunei -ryhmä) ja japaninkuunlilja (Hosta japonica).
Eteläisten puiden tämän kesän versot ovat puutumassa pääversoja lukuun ottamatta jo lähes loppuun ainakin valeakaasialla (Robinia pseudoacacia), kolmiokalla (Gleditsia triacanthos), jumaltenpuulla (Ailanthus altissima), samettisumakilla (Rhus hirta), kentuckynpapupuulla (Gymnocladus dioica) ja keltatrumpettipuulla (Catalpa ovata). Eteläntrumpettipuulla (Catalpa bignonioides) puutuminen on etenemässä vasta puoliväliin.
Pioneeripuulajiemme (koivut, lepät, haapa ja pajut) pää- ja latvaversojen tämän kesän vuosikasvu taimilla ja nuorilla puilla alkaa olla jo pääosin loppunut, mutta yhä joitakin voimakkaita versoja tuottaa uutta lehteä ja vartta. Viime vuoden ennätyspitkästä versokasvusta ollaan kuitenkin selvästi jäljessä.
Härmää esiintyy edelleen paikoin runsaasti ja hieman aikaisemmasta lisääntyneenäkin; vanhimmat härmävioitukset ovat paikoin aiheuttamassa lehtien kuivumista ja lievää varisemista. Mm. jotkut vaahterat, tuomipihlajat, raidat ja terttuseljat kärsivät tästä. Ruostesienien vaivat ovat vähän lisääntyneet pajuilla ja raidalla, mutta etenkin koivuilla huomattavastikin, jonka takia sen aiheuttama valeruska on jo monin paikoin hyvin runsasta etenkin maaseudun tiheissä kasvustoissa. Paikoin ruostesienet ovat levinneet mm. kotipihlajiin ja haapoihinkin sekä taajamissa mm. puistolehmuksiin. Lepillä ja etenkin harmaalepällä (Alnus incana) viimeksi mainitsemani erityisen runsas ruostesienivioitus on edennyt monissa leppäkasvustoissa jopa siihen, että lehdet ovat varisseet lähes kokonaan pois. Vain viimeksi kasvaneet pääversojen lehdet ovat jääneet taimien ja nuorten puiden latvoihin. Olen pistänyt merkille sen, että tämä leppävaiva on runsainta maaseudulla - sisämaassa ja nuorissa yksilöissä.
Varsinaisen ruskan alkamisesta ei ole vielä merkkejä muuten kuin tyypillisesti elokuun häilyvinä enneväreinä; kuten joissakin metsävaahteroissa (Acer platanoides), pensasangervoissa (Spiraea sp.) ja eniten pikkuherukassa (Ribes glandulosum).
Maaseudun peltoviljelyssä rukiin puinti on päässyt alkamaan kunnolla, mutta muut viljat sekä rypsi / rapsi ovat edelleen odottaneet täyttä tuleentumista. Etenkin kaura on paikoin selvästi vajaatuleentunut. Aikaisemmista sateista on jäänyt paikoin lakoontumis- ja homehtumisvaivaa huomattavaksi haitaksi ja viikonlopun sateet saattavat lisätä sitä.
Tällä viikolla ma - to välillä oli sen verran sateetonta, että vähimmille sateille aikaisemmin tässä kuussa jääneillä alueilla paahdepaikkojen kuivuusongelmaa alkoi lievästi syntyä; mm. eteläseinustoilla ja -rinteillä nurmikot taantuivat kasvultaan ja lievästi kellastuivat. Jatkossa kuurosateet tulevat korjaamaan asiaa ja muutoin mm. nurmikoiden rehevä kasvu jatkuu ja sammalet saavat taas lisää virkistystä. Yksittäisistä kuuroista voi olla pe - su lievää taajamatulvavaaraa. Jokivirtaamat ovat olleet lievässä laskussa, mutta viikonlopun sateiden ansiosta ne taas nousevat, joskin eivät edelleenkään juurikaan poikkea normaalista.
Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat nousseet alkuviikon aikana järvissä takaisin ainakin +19 asteen paikkeille, mutta paikoin lievästi yli +20 asteenkin matalissa vesissä. Suomenlahden sisälahdissa on ollut suunnilleen saman lämpöistä vettä ja ulapalla pääasiassa +17 ja +19 asteen välillä. Pe - ma välillä viilenemistä on tiedossa järvissä parilla - kolmella asteella ja merellä asteen - parin verran. Varsin hyvin ajankohdan tavanomaisissa lämmöissä vedet täten liikkuvat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment