Viime viikolla vietettiin alkupuolella hyvin kesäistä ja poutaista säätä, mutta viikonloppuna oli epävakaisempaa ja eilisen sunnuntain matalapaineen ylityksen jälkeen täksi maanantaiksi tuli koillisesta jo melko syksyisen viileää ilmaa. Alkavaksi yöksi se tietää alaville maille hallanvaaraa sisämaassa. Tiistain kesäisemmän poutapäivän jälkeen loppuviikkoa sävyttää matalapaineisen epävakainen ja tavanomaista hieman viileämpi sää vähän syksyisen oloisena eli syyskesänä. Termisen määritelmän mukaan varsinainen kesä kuitenkin jatkuu vielä selvästi, koska vuorokauden keskilämpötilat pysyvät +10 asteen yläpuolella koko Etelä-Suomessa. Lapissa on toisin, missä syksy jyllää jo päälle.
Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Tänään pieni korkeapaine on tullut luoteesta Etelä-Suomen päälle ja se siirtyy tiistaiksi Suomen eteläpuolelle kaikoten sitten nopeasti Mustallemerelle. Eilinen Etelä-Suomen ylittänyt matalapaine on puolestaan etenemässä keskukseltaan Moskovan tienoon yli itään. Keski- ja Itä-Euroopassa ollut erittäin helteisen sään sinne osaltaan tuonut korkeapaine on alkanut heikkenemään ja siirtyessään idemmäksi se sulautuu osaksi tuota em. korkeapainetta.
Näiden korkeapaineiden siirtymisten seurauksena ti - to aikana matalapaineet pääsevät vyörymään Atlantilta itään Fennoskandiaan ja yli; ti - ke yksi pieni matalapaineen osakeskus muodostuu jo Skandinavian - Lapin ylle, vaikuttaen Suomenkin säähän. Isomman matalapaineen keskus on ollut Britannian ja Islannin välissä ja se siirtyy venymällä ke - to Etelä-Skandinavian yli Baltian ja Etelä-Suomen päälle runsaine rintamasateineen. To jälkeen se kaikkoaa jo Venäjälle ja samalla Norjanmerelle - Jäämerelle jää pyörimään oma matalapaineen keskuksensa.
To - la pientä matalapaine- ja säärintamajonoa jää vielä Etelä-Skandinaviasta Etelä-Suomeen ja Britannian länsireunalle tulee uutta matalapainetta, mistä se alkanee siirtymään Skandinaviaan viikonloppuna ja silloin yhä voimakkaampi uusi matalapaine olisi muodostumassa Britannian länsipuolella. Uutta korkeapainetta yrittää muodostua ke - to Keski-Eurooppaan, mutta korkeapaineen painopiste siirtyy yhä nopeasti Mustallemerelle viikon lopullakin. Länsi-Venäjän pohjoisosiin jää pyörimään loppuviikoksi tuo Suomesta tullut matalapaine...
Ilmamassojen käyttäytymisestä em. tilanteissa: Viileää ilmaa on levinnyt tuon Suomesta eilen Venäjälle siirtyneen matalapaineen myötä Fennoskandian lisäksi myös Länsi-Venäjälle, missä viileän ilman valtaaminen jatkuu jopa niin, että ti - ke helteet kaikkoavat tilapäisesti Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoispuolelta pitkästä aikaa. Länsi-Venäjän pohjoisosissa viileys on jo ollut tänään ja on vielä ti varsin syksyistä melko yleisine yöhalloineen. Hallaa oli jo viime yönä myös Lapissa jopa yöpakkasen kera, mutta siellä pari seuraavaa yötä ovat leudompia.
Länsi- ja Keski-Euroopan ankara helle (Paikoin +35 asteen ylityksiä) on antanut jo tänään luoteisosiltaan periksi paikallisine ukkosineen, mutta varsinaisesti se kaikkoaa laajasti pois ti - ke paikoin rajujen ukkosten kera, jonka jälkeen enää lähinnä vain Välimerelle ja Mustanmeren länsipuolelle jää erittäin helteistä ilmaa ja niilläkin seuduilla kuumimmat lukemat alkavat vähitellen viilentyä viikon mittaan; paikoin siellä voidaan silti vieläkin lähestyä +40 astetta koko viikon. Tuon Britannian ja Fennoskandian matalapaineiden reitin eteläpuolelle manner-Eurooppaan jää kuitenkin vielä hyvin kesäistä ilmamassaa ja pe - su yrittää lounaasta uutta helleannosta Itä-Eurooppaan ainakin Puolan - Valko-Venäjän tasalle pohjoiseen ja siinä samalla myös Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolilla helle voimistuu uudestaan; helteiden pohjois-luoteisrajoille liittyy edelleen paikoin rajujakin ukkosia.
Tuon Britannian - Fennoskandian matalapaineiden reitillä on epävakaisen ja ajoittain hyvinkin sateisen viileää, joskin vielä määritelmällisesti kesää. Aidosti syksyistä on ko. matalapaineiden reitin pohjoispuolella Lapissa ja suuressa osassa Norjaa, minne suuntautuu ti - pe annoksittain koleaa ilmaa Jäämereltä; siinä yhteydessä vähäpilvisinä öinä hallat ja heikot yöpakkasetkin jatkuvat. Viikonlopulla lämpenee hieman. Länsi-Venäjällä jo ti jälkeen alkaa lämpenemään uudestaan kesäiseksi ja hallattomaksi Jäämerta myöten, mutta tuo ke - to Suomesta tuleva matalapaine tuo loppuviikoksi taas viileää ilmaa ainakin läntisimpiin osiin, mutta samalla kierrättäen matalapaineen keskuksen itäpuolitse etelästä Uralin seutua pitkin pohjoiseen hyvin lämmintä ilmaa. Sateista - epävakaista on kuitenkin silloin tulossa Suomesta Uralille laajasti...
Päivitys vihreällä sunnuntaina 26.8.2012 klo. 01:45: Päivitysennuste on viivästynyt taas, mutta eipä suursäätilan suhteen ole tähän mennessä tapahtunut merkittäviä muutoksia jo edellä vihjattuun ennusteeseen verrattuna. Muutaman lähipäivän aikana tapahtuu tarkemmin sanottuna seuraavaa --> Britannian suunnasta tulee siis matalapaine Etelä-Skandinavian yli maanantaiksi Etelä-Suomeen sateineen ja sen eteläpuolelle venyy tullessaan pitkälle matalapainetta, joka muodostaa ma - ti Suomesta Mustallemerelle matalapainevyön; se tuo uuden annoksen viileämpää säätä luoteesta Keski- ja Itä-Eurooppaan ukkosten kera, mutta samalla sen itäpuolella Länsi-Venäjällä heikossa korkeapainesäässä poutaantuu ja on yhä laajasti kesäisen lämmintä. Länsi-Eurooppaan alkaa vaikuttaa su lähtien Atlantilta uusi matalapaine; se kastelee reippaine tuulineen ainakin Britteinsaaria monta päivää osakeskuksineen, mutta hellettä tulee sen myötä uudestaan ainakin hetkeksi etelästä Pariisi -Berliini -Varsova -tasalle ke mennessä. Samalla korkeapaineen selännettä muodostuu Suomen päälle etelä-pohjoissuunnassa ti - ke, jolloin kesäinen sää jatkuu suuressa osassa Fennoskandiaa (Lähinnä vain Norjaan ulottuu tuon em. matalapaineen sateita) ja Lapissakin syksyinen sää vaihtunee intiaanikesään. Mustanmeren pohjoispuolelle jää pyörimään viilentävää matalapainetta ukkosineen. Lisää seuraavassa ennusteessa...
Syksyn ruska pääsee koleiden ja ajoittain hallaisten säiden myötä selvästi kiihtymään alkusävyjensä tuottamisessa Lapissa (Etenkin pohjoisosat) ja Länsi-Venäjän pohjoisosissa vähän Lappia etelämmäksikin ulottuvalla Jäämeren läheisellä alueella.
Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina korkeapaineen tulo luoteesta päälle tiesi matalapaineen jälkeisen idän ja pohjoisen välisen tuulen heikentymistä yön - aamun ajoittain navakoista lukemista illan tyyneksi tilanteeksi. Edellispäivän matalapaineen viimeiset sateet viivyttelivät kaakkoon kaikkoamistaan vielä alkuyölle, mutta sen jälkeen itäpainotteisesti taivaalle jäi vaihtelevasti ohutta kumpukerros- ja kumpupilvisyyttä. Alkuillan mittaan sää on seljennyt kokonaan idässäkin ja kuiva ilma on ollut kuulaan kirkasta koko päivän. Yölämpötila oli vielä enimmäkseen +10 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötila jäi vain +15 asteen vaiheille; koleinta idässä. Nyt illalla hyvin kylmää yötä enteillen sisämaassa lämpötila on laskenut jo selvästi alle +10 asteen (Päivän minimilämpötila).
Tiistaina tyyni ja selkeä yö vielä korkeapaineen vaikuttaessa mahdollistaa sisämaassa yölämpötilojen laskemisen vajaaseen +5 asteeseen, jolloin alavilla mailla vierailee paikoin halla. Länsiosissa tosin on jo yöllä Skandinaviasta lähestyvän säärintaman yläpilvisyyttä, joka nostaa yölämpötiloja; siellä ja etelärannikolla yölämpötila on pääosin +5 ja +10 asteen välillä. Lounaissaaristossa jäädään jopa +10 asteen yläpuolelle. Aamun jälkeen etelä-lounaistuulet voimistuvat enimmäkseen kohtalaisiksi, kun lännestä tulee rintamapilvisyyttä vaihtelevasti lähinnä ylä- ja keskipilvinä. Kuurosateita ulottuu iltapäivällä - illalla kuitenkin vasta korkeintaan länsiosiin. Päivälämpötila nousee +16 ja +20 asteen välille; kaakon sisämaassa paikoin +20 asteen paikkeille. Päivitys vihreällä sunnuntaina 26.8.2012 klo. 01:45: Ennuste piti hyvin paikkansa; tosin päivälämpötiloissa ei tullut +20 asteen ylityksiä.
Keskiviikkona matalapaine muotoutuu Suomen länsi-luoteispuolella ja alkaa saada voimistuvaa täydennystä lännestä; enimmäkseen kohtalaiset lounaistuulet vallitsevat alkupäivällä ja vaihtelevan runsaassa pilvisyydessä kuurosateita alkaa esiintymään lännestä alkaen yhä enemmän; runsaimmin iltapäivällä. Illalla ainakin eteläisimpiä osia uhkaa länsi-lounaasta runsaampiakin rintamasateita matalapaineen osakeskuksen tullessa Etelä-Skandinaviasta osittain päälle. Tällöin tuulet kääntyvät etelään-kaakkoon-itään ja ehkä voimistuvat hetkeksi navakoiksikin, mutta tyyntyvät jo ennen puoltayötä matalapaineen keskuksen reitin mukaan. Yölämpötila on koko alueella +10 ja +14 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +19 asteen välillä. Päivitys vihreällä sunnuntaina 26.8.2012 klo. 01:45: Ennuste piti muutoin hyvin paikkansa, mutta illalla tuulet pikemminkin tyyntyivät eikä siten voimistuvaa tuulivaihetta tullut. Sateisin alue oli iltapäivällä lounaiskolkasta koilliseen kapeahkona nauhana, missä Turun lähellä Kaarinassa sateet aiheuttivat jopa kunnon taajamatulvaa (Iltalehden juttu).
Torstaina matalapaineen keskus on yöllä vielä Baltian - Etelä-Suomen päällä, mutta siirtyy loppupäivällä Laatokan itäpuolelle. Sen myötä yöllä on vielä heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta - ajoittain tyyntä rintamasateiden kastellessa ainakin eteläisimpiä osia. Aamusta alkaen pohjoistuulet alkavat vaikuttaa matalapaineen jälkipuolella, mutta itä-länsisuunnassa alueen ylle - lähelle eteläpuolelle jäänee rintamasysteemiä, jonka sijainti ratkaisee loppupäivällä pilvisyyden runsauden ja kuurottaisten sateiden jatkumisen; etenkin meren äärellä voi olla rankkoja kuuroja ja paikoin ukkosta... Tilannetta pitää vielä tarkentaa viimeistään to aamupäivällä. Yölämpötila on +10 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +19 asteen välillä; viilein päivälämpötila runsaspilvisimmässä vaihtoehdossa. Päivitys vihreällä sunnuntaina 26.8.2012 klo. 01:45: Ennustetta en sitten kerennytkään päivittämään "ajoissa", mutta tässä kerrottakoon, että alkupäivän osalta em. ennuste piti varsin hyvin paikkansa. Loppupäivällä sateet kaikkosivat itään vähitellen siten, että jäljelle jäi vaihtelevasti ohentunutta yläpilvikantta ja vain yksittäisiä sadekuuroja. Illalla puoleen yöhön mennessä lännestä alkaen selkeni lisää. Lämpötilat pitivät varsin hyvin paikkansa. Lännen ja pohjoisen välille kääntyneet tuulet pysyivät enimmäkseen heikkoina.
Pe alkaen on merkkejä jonkin asteisen epävakaisuuden jatkumisesta ja sään pysymisestä viileähkön kesäisenä rintamasysteemin - heikon matalapaineen vyöhykkeen velloessa yhä jossain Etelä-Skandinavian - Etelä-Suomen tasalla pitäen syksyiset ilmat sen pohjoispuolella... Tarkemmat päivitysennusteet viimeistään torstaina.
Päivitys vihreällä sunnuntaina 26.8.2012 klo. 01:45: Päivitysennusteet jäivät valitettavasti tekemättä, mutta kerrottakoon pe - la osalta menneen sään kuvaa --> Perjantaina matalapaine kaikkosi enemmän itään, mutta aikaisemman ennusteen vihjeen mukaan sen jälkipuolelle jäi laaja tyyni alue ja heikkoa säärintamaa itä-länsisuunnassa Etelä-Skandinaviaan ulottuen; se oli kuitenkin niin heikkoa, että sateita siihen ei juurikaan liittynyt lukuun ottamatta iltapäivän pieniä kuuroja siellä täällä. Muutoin pilvisyys vaihteli siten, että lähes kokonaan tyyntyneiden tuulten (Vain ajoittain hyvin heikkoa lännen ja pohjoisen välistä virettä) takia yöllä ja aamulla syntyi monin paikoin sumupilveä / sumua ja loppupäivällä pilvisyys vaihteli iltapäivän kumpu- ja kuuropilvistä hajanaisiin ylä- ja keskipilvilauttoihin. Yölämpötila oli sisämaan vajaasta +10 asteesta etelärannikon reiluun +10 asteeseen ja päivälämpötila oli enimmäkseen +16 ja +20 asteen välillä.
Lauantaina tilanne jatkui edelleen itäisen heikkenevän matalapaineen jälkipuolen laajalla tyynellä alueella pe kaltaisena eli yöllä - aamulla oli monin paikoin sumuja ja sumupilviä pilvisyyden oltua muutoin vaihtelevaa ylä- ja keskipilvilauttojen sekaan iltapäiväksi muodostuneiden kumpu- ja siellä täällä pienten kuuropilvien sävyttämänä. Tosin illallakin on ollut vielä hieman kuuroja. Muutoin tyynissä tuulissa heikot vireet kääntyivät vähitellen länsi-luoteesta enemmän lounaisiksi. Yölämpötila oli sisämaan +5 ja +10 asteen väliltä etelärannikon reiluun +10 asteeseen ja päivälämpötila oli asteen - pari pe korkeampi siten, että +20 asteen vaiheille päästiin monin paikoin.
Tänään juuri alkaneena sunnuntaina aikaisemmassa ennusteessa vihjattuun tapaan Britteinsaarilta on kuin onkin lähestymässä matalapaine rintamasysteemeineen Etelä-Suomea. Täten aluksi yöllä on enimmäkseen poutaa, melko tyyntä ja paikoin sumuista - sumupilvistä. Loppupäiväksi etelätuulet voimistuvat kohtalaisiksi ja sumupilvien hälvettyä on aluksi vaihtelevapilvinen iltapäivä paikallisen kuurosaderiskin kera, mutta viimeistään illalla pilvisyys lisääntyy ja lännestä-lounaasta alkaa ulottumaan runsaampia rintamasateita ainakin länsiosiin. Yölämpötila on +10 asteen molemmin puolin; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila kohoaa +17 ja +22 asteen välille pilvisyyden mukaan.
Maanantaina ko. matalapaine ylittää Etelä-Suomen itään siten, että yöllä - aamulla ensimmäiset rintamasateet kastelevat aluetta paikoin runsaastikin ja etenkin meren äärellä voi heikko ukkonenkin olla mahdollista. Iltapäivästä alkaen rintamasateet kaikkoavat itään, mutta pilvisyys pysyy edelleen runsaana ja kuurottaista sadetta saadaan paikoin ravakkakuuroisena. Aivan läntisimmissä osissa alkaa selvemmin poutaantumaan ennen puoltayötä. Tuulet käyttäytyvät matalapaineen keskuksen ylityksen mukaan siten, että yöllä - aamulla etelä-kaakkoistuulet ovat kohtalaisia, sitten aamun - iltapäivän mittaan on tyyni vaihe ja viimeisenä lännestä alkaen pohjoistuulet voimistuvat navakkapuuskaisiksi (tuulet eivät kuitenkaan merkittävästi tuo viileää, koska tuulet eivät ulotu pitkältä pohjoisesta alueelle). Yölämpötila on koko alueella +10 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötila on muutaman asteen sitä korkeampi reilussa +15 asteessa; poutaisimmilla hetkillä n. +20 asteen lukemat ovat mahdollisia.
Ma jälkeen ti - ke näyttää olevan vuorossa etelä-pohjoissuuntainen vielä melko kesäinen korkeapaineen selänteen vaihe, mutta sen jälkeen lännestä olisi jossain määrin uhkaamassa taas matalapainetta, joskin selvästi tavanomaista lämpimämpien ilmamassojen kera. Toisessa versiossa korkeapainetta jäisi muutamaksikin päiväksi Suomen päälle itäpainotteisesti ja silloin olisi tulossa jopa lämpimämpää mahdollisesti vielä tämän kesän viimeisen niukan helteen kera!?... Lisää seuraavassa ennusteessa.
Sään vaikutuksista luontoon: Tällä viikolla kasvukauden etenemiseen ei ole tulossa edelleenkään merkittävää poikkeamaa tavanomaiseen ajankohdan aikatauluun verrattuna. Sen myötä tyypillisesti luonnonvaraisten lajien joukossa maitohorsman (Epilobium angustifolium) siemenvillavaihe jatkuu ja ohdakkeet (Cirsium sp.) pitävät edelleen siemenvillaansa ns. näytillä runsaana. Pujo (Artemisia vulgaris) ja pietaryrtti (Tanacetum vulgare) alkavat valmistua hedelmävaiheeseen ja rantakukka (Lythrum salicaria) sekä valmistuu osaksi hedelmävaiheeseen että jatkaa latvakukkavanoillaan yhä kukintaansakin. Sananjalat (Pteridium aquilinum) ovat osaksi tuleentumassa ruskeiksi, mutta varsinaista ruskaa ei vielä niinkään esiinny. Koivuilla (Betula sp.) siemenvariseminen alkaa tulla päätökseensä. (Metsä)tammen (Quercus robur) terhot ovat kasvamassa vielä puolikoon ja täyskoon välillä. Joillakin männyillä (Pinus sylvestris) on alkanut vähän näkymään vanhimpien neulasvuosikertojen tyypillistä kellastumista ennen syysvarisemistaan; eniten yksittäisillä ulkomaisilla lajeilla, kuten sembramännyllä (Pinus cembra).
Viljeltyjen lajien joukossa marja-aronian (Aronia mitschurinii) marjat ovat nyt kokonaan kypsyneet ja villaheisillä (Viburnum lantana) on menossa marjojensa puolikypsässä vaiheessa punaiseksi värittymisen huipennus ennen mustia kypsiä marjoja. Mustaseljan (Sambucus nigra) marjat eivät edelleenkään jaksa kunnolla aloittaa kypsymistään, mutta eteläseinustoilla viiniköynnösten (Vitis sp.) sato alkaa saamaan väriä. Omenissa (Malus sp.) syyslajikkeiden satokausi on alkamassa yhä paremmin, mutta pääsato on vasta syyskuussa. Syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") valkoinen kukintavaihe jatkuu ja vasta lämpimimmillä paikoilla voidaan odottaa viikon loppuun mennessä hieman vaaleanpunaistuvaa vaihetta. Viime viikon kasvivalokuvani laji (Viikon 33 kasvivalokuva: Keltatrumpettipuu (Catalpa ovata) ) jatkaa kukintaansa tällä viikolla vähitellen hiipuen.
Perennojen elokuun kukintahuipentumassa on tapahtumassa hiipumista mm. varhaisten syysleimujen (Phlox sp.), purppurapunalatvan (Eupatorium purpureum) ja suurimman osan tarhapiiskujen (Solidago sp.) ja kirahvinkukan (Cephalaria gigantea) kukinnan loppumisen myötä. Runsasta kukintaansa kuitenkin jatkavat edelleen mm. kompassikukka (Silphium perfoliatum), erilaiset päivänhatut (Rudbeckia sp.), isohirvenjuuri (Inula helenium) ja myöhäiset kuunliljat (Hosta sp.). Myöhäiset päivänliljalajikkeet (Hemerocallis sp.) hiipuvat jo kukinnaltaan sekä osa nauhuksistakin (Ligularia sp.). Valtikkanauhus (L. przewalskii) on lopettanut kukintansa jo aikaisemmin. Syksyn myöhemmistä kukkijoista komeamaksaruoho (Sedum "Herbstfreude") aloittelee kukintaansa. Nurmikot jatkavat rehevää kasvuaan. Tämä alkava yö voi tuoda alavilla mailla paikoin ensimmäisiä hallatuhoja aroille kesäkukille ja hyötykasveille sisämaassa, mutta pääosin hallanvaara ei ole vielä kovin kummoinen; tämän jälkeen hallanvaara poistuu.
Ruska ei ole vielä varsinaisesti alkamassa, mutta häilyvinä sävyinä sitä ilmentävät enteenä tyypillisesti jotkut metsävaahterat (Acer platanoides), pensasangervot (Spiraea sp.) ja eniten pikkuherukka (Ribes glandulosum) paikoin jo kirkkaissa sävyissäkin. Tuomessakin (Prunus padus) on jo yksittäisiä värittyneitä lehtiä havaittavissa, mutta ruska ei ole siinäkään vielä kunnolla alkamassa. Merkittävin värittymistapahtuma maisemissa on täten edelleen valeruskana ilmenevä ruostesieni-invaasio, joka on koivuissa (Betula sp.) monin paikoin runsasta, muttei näyttäisi tänä vuonna kehittyvän niin voimakkaaksi kuin viime vuonna. Pajuilla (Salix sp.) osa ruostesienivikaisuudeltaan vanhimmista lehdistä ovat varisseet ja kotipihlajilla (Sorbus aucuparia) näkyy ennenaikaistuneita ruskasävyjä paikoin ilmeisesti myös ruostesienien takia. Lehtipuumaisemat ovat tästä valeruskasta huolimatta kuitenkin yhä pääosin vihreitä. Härmävioitukset eivät ole enää juurikaan lisääntyneet.
Lepillä ja etenkin harmaalepällä (Alnus incana) havaittu erityisen runsas ruostesienivioitus monin paikoin jo lähes kokonaan varisseina lehtinä ei näytä enää merkittävästi pahentuneen. Osa leppäkasvustoista on myös säästynyt edelleen tältä vaivalta täysvihreinä.
Peltoviljelyssä rukiin puinti alkaa olla päätöksessään, mutta muut viljat odottelevat edelleen pääpuintikauden alkamista; monet kasvustot ovat kuitenkin jo tuleentuneet kokonaan ruskeiksi. Vajaimmin tuleentuneita kasvustoja ovat muutamin paikoin rypsi / rapsi. Tällä viikolla sateiset säät voivat ke - su välillä olla yhä lievänä lisähaittana jo aikaisemmin ilmenneiden haittojen perään; lakoontuminen ja home.
Maaperä on kuitenkin kuivunut viime viikon lämpimän poutajakson ansiosta melko paljon ja viime viikonlopun sateet eivät kastelleet kunnolla kaikkia alueita (Lounaiskolkassa oli sateisinta); niinpä joillakin paahdepaikoilla (eteläseinustat, etelärinteet ja kallioiset mäet) on vieläkin ollut hieman kuivuutta ilmeten lievänä kellastumisena nurmikoissa ja kallioiden lehtipuissa. Tämän viikon sateiden pitäisi poistaa se ongelma. Taajamatulvia ei liene tulossa, koska ukkossateita ei kehity merkittävästi; meren rannikolla kuitenkin ehkä ke - pe välillä... Jokivirtaamat pysyvät edelleen varsin normaaleina. Metsissä sienikauden kunnollinen alkaminen odottelee vielä runsaampien sateiden sysäystä ja haihtumisen kunnollisen vähenemisen mahdollistamaa kosteuden pysyvyyttä.
Vesistöjen pintavesilämpötilat eivät ehtineet vielä laskeakaan niin paljon kuin viime ennusteessani uumoilin, koska viime pe - la olivat sen verran lämpimiä; niinpä edelleenkin järvivesissä on ollut n. +18 ja +20 asteen välissä olevaa lämpöä ja sama koskee Suomenlahden sisälahtia. Meren ulapalla vesien lämpötila on ollut edelleen enimmäkseen +16 ja +18 asteen välillä. Tällä viikolla vesien viilenemistä tapahtunee vain hyvin hitaasti, jolloin viikon loppuun mennessä järvet ovat korkeintaan parisen astetta viileämpiä. Merellä viilenemistä ei paikoin ehkä edes juuri tapahdu.
Monday, August 20, 2012
Tiistaisen hallayön ja poudan jälkeen loppuviikko epävakaista ja vähän tavanomaista viileämpää syyskesää (Päivitys!)
Labels:
kasvitaudit,
kasvutilanteita,
meteorologia,
pakkastuhot,
ruska,
sää
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment