Wednesday, November 28, 2012

Talven 2012 - 2013 lumimyrskyseuranta (Osa 1): Eteläpuolisen matalapaineen syöttämää lumipyryä ja itätuulipuhureita; huipennus perjantaina

Talvi on siis alkamassa tänään myös Etelä-Suomessa ja tämän myötä tässä on talvikauden 2012 - 2013 ensimmäinen lumimyrskyseuranta, joka kattaa ajan tästä päivästä tulevaan lauantaihin, missä lumimyrskyn huipennus on perjantaina 30.11.2012. Samalla sää kylmenee koko ajan tasaisesti yhä enemmän pakkaselle, mutta aluksi ke - pe varsin hitaasti muutaman pakkasasteen lukemissa. La alkaen kylmeneminen kiihtyy selvästi.

Aikaisempi ennakkovaroitukseni sisälsi jo tälle päivälle illasta alkaen runsaita pyryjä, mutta nyt suursäätila on sen verran "hioutunut", että lumisateet jäävät vielä tänään ja huomenna torstainakin melko hillityiksi meren äärelläkin; vain muutamia senttejä voi korkeintaan tulla. Sen sijaan ylihuomiselle perjantaille on siis edelleen näkyvissä hyvinkin paha lumimyrskytilanne eteläpuolisen matalapaineen saadessa etelästä voimakasta täydennystä.

Perjantain tilanteessa itätuuli on myrskyistä puuskissa, joka voi tietää myrskytuhoja metsille ja puille taajamissakin vielä roudattoman maan tilanteessa ehkä yllättävän paljonkin. Perjantaina lämpötila ollee kuitenkin jo rannikkoakin myöten sen verran pakkasella, että puustoihin ei kerry lumitaakkoja etelärannikollakaan lukuun ottamatta tuulensuojapaikkoja, kuten metsien sisäosia ja rakennusten länsiseinustoja. Raju tuuli tulee kuitenkin kinostamaan lunta radikaalisti ja ko. tuuli tekee pakkasesta hyvin purevaa, joka paleltumavaaran kannalta on otettava huomioon. Lauantaina sekä pyryt että tuulet alkavat heikkenemään, mutta sakeisiin lumikuuroihin voi jäädä meren äärellä mahdollisuutta su saakka...

Näin ollen pahin mahdollinen skenario jääkin toteutumatta lumikertymien suhteen täällä, mutta se toteutunee kuitenkin Baltian itäpuolella ja Laatokan eteläpuolella, jonne ennustekartoista näkemäni mukaan olisi tulossa Etelä-Suomea hieman laajemmalle alueelle yli 50 cm lunta. Viimeisimpien tietojen mukaan Etelä-Suomeen tulisi enimmillään "vain" 20 - 40 cm lunta sunnuntaihin mennessä ja eniten etelärannikon tuntumaan. Sen sijaan Keski-Suomi jäisi edelleen varsin vähille lumisateille, kuten olen jo uumoillut, mikä siis tietää kovenevissa pakkasissa routaongelmien alkamista siellä.

Lauantain jälkeen iskeekin nimittäin Pohjois-Venäjältä käsin arktisen ilmamassan tuoma pakkasaalto, joka huipentunee ensi viikon alussa muutamana päivänä talven ensimmäisiin ankariin pakkasiin, josta teen sunnuntaista alkaen edellisvuosilta tutun minimilämpötilojen seurannan Etelä-Suomen paikkakunnille; tällä kertaa siis talven 2012 - 2013 kylmimmän yön kartoitus alkaa.

Tässä on Myrskyvaroitus.com -sivuston arviot tästä talventulomyrskystä: Paha lumimyräkkä halvaannuttaa Etelä-Suomen liikennettä ja Pitkä myrskyennuste 28.11.-4.12.2012.

Aloitan tässä alla seurantahavaintojen kirjaamisen jo nyt, vaikka pahin pyrytilanne on siis edessä vasta ylihuomenna. Niinpä aluksi havaintokirjauksia tulee vain harvakseltaan tiivistyen sitten perjantaina. Näistä kuitenkin nähdään lumitilanteen kehittymistä mielenkiintoisesti jo tästä alkaen ja sitäkin, miten kylmeneminen etenee.

Seurantapaikkani on aluksi Espoon Tapiola, mutta harkinnassani on tehdä juuri perjantaina seurantapaikan vaihto Hämeenlinnaan, missä kiinnostaa lumitilanteen lisäksi Vanajaveden jäätymistilanteet. Niinpä tämä seuranta tulee todennäköisesti kattamaan kahden erilaisen paikan olosuhteiden kehittymistä tässä Suomen säähistoriassa ankarimpiin ja äkillisimpiin kuuluvassa talventulossa.

Tässä tutut seurannassa oivalliset sisällöt linkkeinä >> Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Sääennusteiden ja -arvioiden lähteinä oivallisia ovat mm.:  Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio, missä valikosta valinta "niederschlagsstaerke und -form" antaa sadealueiden liikkeistä ja sateiden olomuodoista ilmanpainekäyrien kera mielenkiintoisen ennusteanimaation (myös arkistotoiminto toiseen suuntaan) Euroopan mittakaavassa.

Tilanne keskiviikkona 28.11.2012 klo. 14:00: Täällä Espoon Tapiolassa ensimmäiset heikot lumisateet ovat tulleet tänään aamupäivällä mereltä tulleista lumikuuroista, joista jäi maahan vain hyvin ohutta lumihuurua lämpötilan laskettua samalla yön +1 asteesta lähes -1 asteen verran pakkaselle. Tällä hetkellä ei sada, mutta taivas on yhtenäisesti pilvessä (alin pilvilaji on kokkareinen kumpukerrospilvi) ja itätuuli on ollut kohtalaista - ajoittain navakkaa. Varsinainen lumisadealue on kattanut lounaiskolkkaa Hankoniemeltä Turkuun ja saaristoon, jonne seudulle onkin jo satanut pari-kolme senttiä lunta. Se pyry ei näytä juurikaan etenevän alueelta... Sisämaassa ja idässä on yhä lumetonta, mutta eilen illalla saatiin paikoin lumikuurojonoista maata paikoin lumiseksi, kuten juuri Hämeenlinnassa, jossa pakkanen on asettunut yön - aamun kylmenemisen myötä nyt -2 asteen paikkeille.

Tilanne keskiviikkona 28.11.2012 klo. 22:10: Sää on pysynyt iltapäivän ja illan aikana lähes ennallaan; eli kohtalaisia lumisateita on esiintynyt yhä ainoastaan lounaiskolkassa, jossa paikoin on päästy arviolta 5 cm paikkeille lumensyvyyksissä saaristoa myöten, koska lämpötila on sielläkin nollan tienoilla. Muualla on ollut poutaa tai vain heikkoja lumikuuroja; selvin heikon lumisateen alue on virrannut itätuulissa sulien Laatokan ja järvi-Suomen suurten järvien ansiosta noin Saimaalta kohti Vaasaa. Täällä Tapiolassakaan ei ole lisää lumihuurua juuri tullut, mutta pilvisyys on pysynyt runsaana ja lämpötila on ollut n. 0 ja -1 asteen paikkeilla; nyt lämpötila on -1,5 astetta. Hämeenlinnassa lämpötila on laskenut -3 asteeseen illan aikana. Itätuuli on ollut yhä kohtalaista - navakkaa. Huomisaamuun mennessä ei ole merkittäviä muutoksia vielä tulossa muutoin kuin, että etelärannikolla voivat lumisateet vähän voimistua, lämpötila laskee hitusen ja itätuulet alkavat hiljalleen voimistua lisää.

Tilanne torstaina 29.11.2012 klo. 12:50: Lumisadealue voimistui kuin voimistuikin hieman etelärannikon tuntumassa viime yöstä alkaen, mutta lunta se ei ole tuonut esim. tänne pääkaupunkiseudulle kuin vain noin 1 - 2 cm. Lounaiskolkassa ei ole satanut enää eiliseen tapaan, joten siellä saariston - rannikon alueella ei olla päästy kuin korkeintaan n. 5 cm:n lumipeitteisiin. Sisämaassa on edelleen ollut vain hyvin heikkoja lumisateita, joista on tullut vähän "pölyä" pinnoitteeksi ja kelikameroiden kautta tarkasteltuna esim. Hämeenlinnan ja Tampereen välillä sekä Lahden pohjoispuolella löytyy vieläkin kokonaan lumettomia alueita. Täällä Tapiolassa lunta on nyt noin 1 cm ja merellistä lumisadetta on ollut heikkona - kohtalaisena koko ajan yöstä alkaen. Itätuuli on ollut enimmäkseen navakkaa, mikä on jo pöllyttänyt ja kinostanut kuvioittain tuota vähääkin lunta. Nurmikon korret paistavat vielä esillä, joten kulkuväylät erottuvat valkoisina puistoissa. Lämpötila on laskenut hieman ja pysytellyt yöstä alkaen n. -3 asteessa ja suunnilleen sama se on ollut Hämeenlinnassakin. Itäisimmissä Etelä-Suomen sisämaaosissa on tosin ollut pakkasta -5 ja -10 asteen välillä.

Tilanne torstaina 29.11.2012 klo. 22:40: Viime päivitykseen verrattuna on tullut vain vähän muutoksia, mutta itätuuli on kuitenkin voimistunut niin, että puuskissa on ollut illan aikana jo kovaakin tuulta ja Suomenlahdella on noustu myrskylukemiin; puustot ovatkin kohisseet ja heiluneet reippaasti tuulessa. Lumisadealue on sijainnut lähes paikoillaan merellä, mutta illan aikana lounaissaaristossa on ollut aikaisempaa runsaampaa lumipyryä; siellä n. 10 cm lumikertymää alkaa paikoin muodostumaan.

Etelärannikollakin on tullut edelleen jonkin verran lunta, mikä täällä Tapiolassa näkyy lumikertymän nousuna pariin - kolmeen senttiin. Tässä voimakkaassa tuulessa kinostuvan pakkaslumen takia on kuitenkin huomattava, että lumensyvyys on nyt eri paikoilla hyvin vaihteleva pienessäkin mittakaavassa; avoimilla alueilla osa pinnoista pyyhkiytyy lähes paljaaksi ja avointen alueiden reunoilla sekä rakennetuilla alueilla tuulen suojassa lumikertymät ylikorostuvat ilman kinostumistakin... Nyt Tapiolassa nurmikoiden ruohonkorret ovat pääosin jo lähes kokonaan peittyneet lumeen. Lämpötilat ovat olleet illan aikana lähes ennallaan laajoilla alueilla eli esim. Tapiolassa -3 asteen vaiheilla.

Baltiasta on tulossa yöksi sakeampaa pyryä, jonka huipennusta odotellaan etelärannikolla perjantain aamuyöksi - aamuksi. Samalla tuuletkin ovat voimakkaimmillaan, jolloin puuskissa voi olla ainakin rannikon tuntumassa myrskyä ja myrskytuhojakin voi olla tiedossa... Uusien tietojen perusteella lumikertymät kuitenkin jäävät aikaisemmista arvioista, mutta ainakin 10 - 20 cm tasaiseksi levitettynä voi tulla rannikolle; voimakas kinostuminen on kuitenkin otettava huomioon. Sisämaahan pyry ulottunee vain lähinnä Tampereen eteläpuoliselle puoliskolle...

Tilanne perjantaina 30.11.2012 klo. 04:00: Heräsinpä mielenkiinnosta katsomaan aamuyön tilannetta ja ikkunasta pöllyävää näkyä katsellen totean, että sitä sankkaa pyryä on tänne pääkaupunkiseudulle tullut; sadealue on edennyt sadetutkan mukaan sisämaahan suunnilleen linjalle Pori - Lahti - Kotka. Pyry on ollut sakeaa paikoin etelärannikolla ja lounaissaaristossa; lisää voimakkaampaa sadetta virtaa etelästä kohti... Lunta on tullut täällä Tapiolassa arviolta jo lähes 10 cm ja se on monin paikoin voimakkaasti kinostunutta. Itätuuli on kova - myrskyisäpuuskaista; merellä myrskytuuli on yltynyt puhaltamaan jopa yli 25 m/s. Pihapuiden voimakas kohina puhureissa kuuluukin ajoittain hyvin sisälle. Lämpötila on laskenut sekä Tapiolassa että Hämeenlinnassa -4 asteeseen, jolloin kova viima on jo hyvin purevaa.

Tilanne perjantaina 30.11.2012 klo. 09:40: Lumipyry on jatkunut ajoittain hyvinkin sakeana lounaassa, etelärannikolla ja osassa sisämaatakin, mutta sateen pohjoisreuna (jyrkkä sellainen) ei ole juurikaan edennyt viime päivityksestä pohjoisemmaksi; etelästä on virrannut lisää sateita, mutta ne ikään kuin puristuvat pohjoisessa "seinää vasten". Täällä Tapiolassa pyry on tällä hetkellä hyvinkin sakeaa, mutta tuuli tuntuu vähän heikentyneen voimakkaimmasta huipustaan ollen nyt ainakin navakkaa - kovaa. Suomenlahdella tosin edelleen myrskyää n. 25 m/s. Lämpötila on laskenut -5 asteeseen ja Hämeenlinnassa se on sama. On kuitenkin siinä ja siinä, kuinka tuo sateen reuna on sinne ulottunut; ilmeisesti nippa nappa sielläkin on ainakin muutamia senttejä pyryttänyt... Seuraavaksi menen ulos tarkistamaan Espoon Tapiolan lumitilannetta tarkemmin mitä ilmeisimmin kahlaamalla, josta tulee sitten pian perään päivitys.

Tilanne perjantaina 30.11.2012 klo. 10:50: Lumitilanne Espoon Tapiolassa >> Tuulensuojaisissa paikoissa eli kinostumiselta välttyneissä paikoissa arvioin sataneen lumen määräksi jotain 20 cm:n tienoilla - vähän alle ja se kasvaa yhä sakeassa pyryssä. Avoimille alueille kinostumisilmiö on tehnyt mm. dyynimäisiä ja aaltomaisia raitoja kuin meren mainingit. Isoimmissa deltamaisissa kinoksissa on lunta 30 - 40 cm ja toisin paikoin tuuli on pitänyt maata paljaana. Auraaminen on kevyenliikenteen väylillä vielä pahasti kesken; kinttupolut ovat kova sana, mutta ne menevät avoimilla paikoilla minuuteissa umpeen.

Täysikasvuiset havupuut ovat latvasta alkaen ainakin 2/3 verran lumesta lähes paljaat tuulen ja pakkasen takia, mutta etenkin alimmille oksille esim. kuuset ovat saaneet aika tuhdisti lumikuorrutetta varsinkin tiheissä puustoissa / metsissä ja rakennusten suojaisilla länsisivuilla. Oma ikkunani on sen verran tuulensuojapuolella, että katolta pöllyävä lumi on muurannut ikkunaani osittain umpeen niin, että ikkunan reunan lämpömittari on nyt kadonnut näkyvistä; muistuttaa siis marraskuun lopun 2008 lumimyrskyä siinäkin, muttei ikkuna ole nyt niin pahasti ummessa.

Tuulenpuuskat olivat ulkokokemukseni mukaan aikamoisia eli kyllä siinä seassa saattaa olla yhä myrskyistä ja vahinkoja aiheuttavaa voimaa, mutta tuulet alkavat näiltä paikkeilta vähitellen heiketä.

Seuraava päivitys tulee tod. näk. Hämeenlinnasta, jossa saamani tiedon mukaan lunta ei olekaan juuri yhtään satanut vieläkään, mutta aivan huulilla olisi sinnekin tulossa sakeaa pyryä. Eli mielenkiintoinen erilainen maailma ja Vanajaveden jäätymistilanteen yllätys odottaa :) ....

Tilanne perjantaina 30.11.2012 klo. 16:15: Olen nyt saapunut Hämeenlinnaan ja tässä seuraa myrskystä sekä matkaraporttia että havaintoja Hämeenlinnasta. Ensin lumipyryn tilanteesta >> Viime päivityksen jälkeen pyryalueen pohjoisreuna on noussut pohjoisemmaksi etenkin itäosiltaan asettuen nyt Tampere - Mikkeli -tasalle. Niinpä ajoittain sakeaa pyryä on nyt ollut parin - kolmen viime tunnin aikana Hämeenlinnassakin. Runsaimmat sateet ovat tulleet silti edelleen etelärannikolla ja etenkin Hankoniemen ja lounaissaariston alueella, jossa voi olla tämän hetken osalta jo Suomen lumensyvyysennätys rikottu eli lähestytään sittenkin 50 cm!...

Lämpötila on lähtenyt iltapäivän aikana nopeaan laskuun; Espoon Tapiolassa on nyt -6 astetta ja Hämeenlinnassa lämpötila on laskenut puolipäivän -5 asteesta jo -9 asteeseen. Tuuli on alkanut vähän heikkenemään, mutta täällä sisämaassakin se on puhaltanut voimakkaimmissa puuskissa silti yhä kovaa ja rannikolla myrskyisästi. Kiristyvässä pakkasessa viima onkin ollut tosi purevaa, kuten äsken ulkona koin. Suomenlahdella on kuulemma mitattu tänään ennätysmäistä keskituulinopeutta eli jopa 29 m/s!

Matkahuomioita >> Espoon Tapiolan keskustan Merituulentien bussiterminaalin tunneli on ollut nyt sananmukaisesti tuulitunneli, koska myrskyisä itätuuli on puhaltanut sinne suoraan ja matkallani havaitsinkin lumen levittyneen koko tunnelin pituudelta dyynimäisinä kinoksina tielle, mikä on erittäin harvinaista! Helsingin keskustassa Kampin terminaalista lähdettyäni Ekspress-bussi joutui tuiskussa kiskoilta pudonneiden raitiovaunujen hidastamaksi. Matkan varrella moottoritiellä katselin tuulessa kallistuvia puita, tiheää tuiskupöllyä ja myrskyssä yksi keskeltä runkoa katkennut puu sattui silmiini. Lumi oli maassa runsainta Kehä I:lle saakka ja sitten oli välivaiheinen määrä Riihimäelle saakka, jonka jälkeen moottoritien keskikaistan nurmikko oli vielä selvästi lumen seasta näkyvissä. 

Täällä Hämeenlinnassa saapumiseni aikaan klo. 14:30 oli vain pari - kolme senttiä lunta. Nyt sakea pyry kasvattaa täälläkin hankia jo lähemmäs 10 senttiä. Hämeenlinnan Vanajavesi -järvi oli yllättäen vielä sula lähes kokonaan pakkasesta huolimatta, mikä on ymmärrettävää kovan tuulen muodostaman aallokon takia. Tyvenissä poukamissa, rantaviivan tuntumassa metrin leveydeltä ja kapeissa itätuuleen nähden normaalin muodostavissa salmissa oli kuitenkin muodostunut jo paljon jäälauttojen alkuja oksennuksen värisinä loskamassoina, jotka tekivät veden virtaamisen ja aallokon mukana jänniä kuvioita ja laskoskasautumia. 

Mediassa tämä sääepisodi on jo saanut nimen Antti-myrsky, joten alan käyttämään sitä tästä alkaen. Lisää päivityksiä tulee vielä ja koostan myös mediasta myrskyjuttuja jossain vaiheessa; paljon on ollut ongelmia, kuten sähkökatkoksia...

Tilanne perjantaina 30.11.2012 klo. 20:40: Lumipyryalueen pohjoisreuna on levinnyt nyt itä-länsisuuntaisena jo vähän Jyväskylän -tasan ylikin pohjoiseen, mutta sen paras terä alkaa olemaan takana; sakeita pyryjä on enää vain paikoin lähinnä lounaassa ja etelärannikon tuntumassa. Täällä Hämeenlinnassa pyry onkin ollut vain kohtalaista pian tuon viime päivityksen jälkeen eli lunta on kertynyt sen jälkeen korkeintaan muutama sentti lisää; paikoin kinostumissa on ylitetty 10 cm. Etelärannikolla sen sijaan kokonaislumikertymissä voidaan olla jopa paikoin yli 30 sentin. Kinostuminen on kuitenkin huomattavaa; sakeimpien pyryjen alueelta voi löytyä jopa yli 50 cm:n kinostumia ja toisaalta yhä on paikoin tuulen paljaana pitämiä kohtia, kuten esim. talojen tuulen tuivertamilla sivuilla ja tuulta vasten olevilla luiskilla - mäillä. Tuulet ovat alkaneet kääntyä idästä koilliseen ja ne ovat jo selkeästi heikentyneet kaikkialla ollen enää enintään navakoita. Satava lumi alkaa siten jäämään paremmin myös noille paljaille kohdille, kun tuuli ei enää pöllyttele niitä niin herkästi pois. Samoin lumi alkaa jäämään havupuihin paremmin kuorrutteeksi. Lämpötilan lasku on jatkunut vielä osassa aluetta; Helsingin seudulla on -8 astetta, mutta Hämeenlinnassa pakkanen on nyt pysynyt -9 asteessa. Lounaissaaristossakin on jo n. -5 astetta pakkasta.

Antti-myrskyn uutiskooste --> Ilta Sanomat: Silja Serenade kallistui voimakkaasti Helsingin edustallaOsa sähköistä saatu korjattua - vielä 10 000 taloutta ilman sähköä. Iltalehti: Suomenlahdella ennätystuuli ja huimia aaltojaTältä näyttää merellä - Silja Serenade lumimyrskyn keskelläHurja pelastusoperaatio myrskyssä - helikopteri haki matkustajan Silja SerenadeltaSankka lumipyry suisti raitiovaunun kiskoiltaan. Helsingin Sanomat: Antti-myrskyn tuhoja selvitetään. MTV3: Myräkän nimeksi Antti - yksi voimakkaimmista itämyrskyistä.

Tilanne lauantaina 1.12.2012 klo. 00:55: Lumisadealue on jatkanut pohjoiseen päin leviämistä ja jäänyt muutoin vellomaan sijoilleen etelässä, mutta sateet ovat jo enimmäkseen vain heikkoja - kohtalaisia. Sakeimmat pyryt ovat jäämässä etelärannikoltakin enemmän merelle, koska yhä heikkenevät tuulet ovat kääntyneet puhaltamaan sisämaasta merelle päin eli koillisesta. Pilvipeitekin on ohentunut tyypillisesti tässä pakastavassa tilanteessa niin, että "huominen" sarastava aurinko voi paikoin kuultaa lumisateessakin pilven läpi kelmeästi. Lämpötila on asettunut Etelä-Suomessa nyt pääasiassa -7 ja -10 asteen välille; Hämeenlinnassa tuo -9 astetta pätee edelleen; alkaneen lauantain aikana kylmenee laajasti jo -10 ja -15 asteen välille. 

Näin tämä lumimyrskyepisodi on tulossa päätökseensä, vaikkakin lumisateita voi esiintyä edelleen pitkin viikonloppua. Kuitenkin vain parin - kolmen sentin määriä enää odotellaan; etelärannikolle voi tosin tulla sakeita lumikuuroja, jos tuuli kääntyy / voimistuu puhaltamaan vähänkin mereltä... 

Seuraava merkittävä säätapahtuma on Suomen jääminen hyvin kylmän pakkasilmamassan vangiksi heti tämän myrskyn perään ja pakkanen kiristyy entisestään la - su aikana, missä tuulien tyyntyminen ajoittain kokonaankin su alkaen mahdollistaa vähäpilvisissä tilanteissa lämpötilan laskemisen Etelä-Suomenkin sisämaassa paikoin -20 asteen paikkeille ensi viikon alussa; tästä teen siis su alkaen minimilämpötilaseurantaa talven 2012 - 2013 kylmimmän yön kartoitukseen. Lähes koko ensi viikko näyttää ajankohtaan nähden hyvin kylmältä ja vasta aivan viikon lopussa olisi merkkejä leudontumisesta. Samalla saattaisi tulla toisaalta jo seuraavakin lumimyrsky....

Päätän tämän seurannan siis tähän, mutta loppuun linkitän vielä muistiin ja arkistoon meteorologi Pauli Jokisen ennusteanalyysit tästä Antti-myrskystä: MYRSKYENNUSTE 30.11.2012 ja Lumipyry tuo talven. Näihin havaintoihin verrattuna ne osuivatkin oikein hyvin kohdilleen. 

Aivan lopuksi tässä on hyvin mielenkiintoinen listaus Suomen myrskyjen historiasta ja heti siinä alkuun mainitaan lokakuun alussa vuonna 1912 Suomessa koettu hurja lumimyrsky, jonka rinnalla tämä Antti-myrsky kalpenee 10 - 0! Katsokaapa tästä viimeisimmästä myrskystä kauhistuneet ;)

No comments: