Tämän talven edellisen ankaran pakkasen jakson (Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 1) jälkeen talvi on edennyt Etelä-Suomessa lämpötiloiltaan tavanomaisena - kohtalaisesti tavanomaista kylmemmissä oloissa ja niinpä tuossa viime pakkaseurannassani ennustelemani pakkasen mahdollinen kiristyminen viime viikolle jäi tulematta ja uutta pakkasseurantaa ei siksi tullut. Tällä viikolla on kuitenkin viimein odotettavissa tämän talven toinen ankaran pakkasen jakso Etelä-Suomeen, jonka huipennus on näkyvissä ennusteissa pe - ma ajalle. Sen jälkeen eli juuri Jouluksi / Jouluna olisi tapahtumassa raju muutos leudompaan suuntaan... Katsotaanpa tarkemmin >>
Viime viikolla Länsi-Venäjälle muodostunut laaja ja vahva pakkaskorkeapaine ei siis alkanutkaan vielä ujuttautumaan lähemmäksi Suomea. Sen sijaan se pysyi keskukseltaan noin Uralin tienoilla, mutta ei toisaalta päästänyt helposti lännestä matalapaineita Fennoskandiaan. Viime viikon alkupuolella tämä idän korkeapaine ylläpiti säätyyppiä, missä sen länsireunalla Mustaltamereltä Baltiaan ja Skandinaviaan velloi pieniä matalapaineen osakeskuksia, jotka toivat enimmäkseen etelän ja idän välisissä ilmavirtauksissa ajoittain runsaitakin lumisateita alueelle; esim. tiistai oli pääkaupunkiseudullakin varsin lumipyryinen (Muttei aivan lumimyrskyinen ja siksi ei uutta lumimyrskyseurantaakaan tullut).
Ko. viikon lopussa säätyyppi muuttui siten, että Pohjois-Atlantilla voimistui erittäin laaja ja raju matalapaine, mikä toi läntiseen Eurooppaan hyvin leutoa ja kosteaa säätä lännestä, mutta sen itään tulo puristui ja pysähtyi juuri Fennoskandian kohdalla tuota idän korkeapainetta vasten, mikä tiesi etenkin pe - la ajaksi Suomeen erittäin voimakkaiksi (Puuskissa ajoittain myrskyistä) yltyneitä etelä-kaakkoistuulia ja lännestä lumipyryjen ulottumista länsiosiin - Lappiin su; lumisateet olivat taas paikoin runsaita etelässäkin, mutteivät enää su lumimyrskyisiä. Sen sijaan pe - la ilman lumisateitakin tuo raju tuuli pöllytti ja kinosti vahvasti jo monin paikoin 25 - 50 cm paksuksi kertynyttä lumipeitettä sen oltua edelleen vain pakkaslunta, joka ei ollut vieläkään kokenut sulamis-jäätymis -prosessin kovettavaa ja jähmettävää metamorfoosia.
Lämpötilat olivat noissa oloissa Etelä-Suomessa sisämaassa koko ajan pakkasella ja vain lounaissaaristossa oli lyhyitä lieviä suojasäitä ja etelärannikolla esim. pääkaupunkiseudulla oli vain parin pienen hetken verran nollakeliä. Muutoin pakkaslukemat vaihtelivat säätilanteiden mukaan pääasiassa -2 ja -10 asteen välillä ilman matalan auringon vaikuttamaa lämpötilan vuorokausivaihtelua; idässä oli ajoittain kylmempää.
Tällä alkaneella viikolla tuo lännen voimakas matalapaine on alkanut heikkenemään ja antamaan tilaa tuolle idän korkeapaineelle sekä pakkasen leviämiselle lännemmäksi niin manner-Euroopassa kuin Fennoskandiassa. Tilanteessa etelän ja idän väliset tuulet ovat heikentyneet täällä koko ajan, mutta alkaneet jo tuomaan kylmempää ilmamassaa Venäjältä korkeapaineen eteläpuolitse kiertymällä. Tämä prosessi näyttää jatkuvan lähipäivinä ja lopulta viikonloppuna tuosta idän korkeapaineesta näyttää venyvän selänne Suomen yli Skandinaviaan ja jopa oma korkeapaineen keskuksensa näyttää syntyvän Etelä-Skandinavian - Etelä-Suomen tienoille. Samalla koko korkeapaineen alue olisi jo kuitenkin jonkin verran heikkenemässä.
Tämän myötä Venäjältä virtaava yhä ankarampi pakkanen kiristyy alueellamme pe - ma välillä entisestään, kun samalla tuulet tyyntyvät ja sää selkenee ainakin osaksi. Odotettavissa on silloin sisämaahan taas monin paikoin -20 astetta kylmempiä lukemia ja meren äärelläkin ainakin -10 ja -20 asteen välisiä lukemia; kireimpien pakkasten tarkka ajoitus ja laajuus on vielä epäselvä ja riippuu korkeapainesysteemin heikko - tyynituulisen alueen muodosta ja sijainnista... Paikoin voi tulla kuitenkin kylmempääkin kuin tuossa edellisessä kovan pakkasen jaksossa.
Tuo raju leudontuminen alkaisi jo ensi maanantaina - tiistaina eli juuri Jouluaattona - Joulupäivänä, kun lännessä kehittyvä uusi voimakas ja laaja matalapaine pääsisi syöttämään lounaasta yhtäkkiä leutoa ilmaa tuon Etelä-Skandinavian - Etelä-Suomen tienoon uuden korkeapaineen siirtyessä nopeasti silloin Suomen eteläpuolelle ja matalapainetoiminnan alkaessa venyä samalla lännestä Lappiin ja Jäämerelle. Suomen eteläpuolelle Itä-Eurooppaan jäisi kuitenkin lähelle tuhtia pakkasta eikä Venäjälläkään pakkaset kovin kauaksi kaikkoaisi...
Tämä kuitenkin mahdollistaisi juuri Joulun pyhiksi voimakkaan etelän ja lännen välisen ilmavirtauksen laajasti pitkältä Azoreilta saakka rintamasateineen, missä voi olla odotettavissa sisämaata myöten suojasäätä viimeistään Tapaninpäiväksi ja sateita sekä lumena, räntänä että vetenä. Tämä näyttäisi olevan kuitenkin vain tilapäinen leuto jakso ja vielä epävarma yksi mahdollinen skenario, mutta tuo ankara pakkanen näyttäisi joka tapauksessa päättyvän Joulun tienoilla...
Tähän lopuksi totean vielä seikkoja lumi- ja jäätilanteesta tällä hetkellä. Edellä jo mainitsin, kuinka viime aikojen lumisateista on Etelä-Suomeen muodostunut jo monin paikoin 25 - 50 cm paksuista lumipeitettä; tarkemmin sanottuna paksuimman peitteen alue näyttää Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan sijoittuvan noin Hangon tienoilta pääkaupunkiseudun kautta Lahden yli pohjoiseen ulottuvalle alueelle laajahkosti ja sen sekä itä- että länsipuolella on paikoin alle 25 cm lunta. Vähiten länsirannikolla.
Tuon em. tuulikinostumisen takia lumipeitteet ovat taas koko alueella monella tavalla epätasaisesti ja paikallisesti vaihtelevia paksuudeltaan; esim. tuulta vasten olleilla avoimilla rinteillä voi olla paikoin hyvin ohut lumikerros ja toisin paikoin on kinostuneita dyyniä, deltoja, harjanteita sekä laajempia paksun lumen kenttiä. Metsissä lumipeite on tasaisempi ja tuulten takia havupuustotkin ovat laajasti hyvin varistuneita lumikuormista lukuun ottamatta tuulensuojaisimpia paikkoja esim. metsien sisällä ja niiden tuulensuojareunoilla. Rajut tuulet ovat varistaneet lumen sekaan paljon oksia ja havunneulasia.
Vielä tänään tiistaina on tulossa jonkin verran länsipainotteista lumisadetta paikoin muutamia senttejä (Etelärannikolla ehkä paikoin runsaasti merellistä lumikuurolunta; nyt parhaillaan yöllä sataa pääkaupunkiseudulla sakeasti), mutta sitten jatkossa lumitilanne ei juurikaan muutu ennen ensi viikon mahdollista suojasääleudontumista ja mahdollisia sateita siinä yhteydessä; etenkin etelässä ja lännessä voi olla silloin tiedossa selvää lumipeitteen sulamistakin ja loskaista vesikeliä, mutta tuskin valkoinen Joulu on miltään osin uhattuna 25. ja 26. päivinäkään.
Järvissä jäätilanteet ovat edenneet erittäin epätasaisesti, johtuen jo tuolta marras-joulukuun vaihteen talventulosta saakka vallinneista runsaista lumisateista ja ajoittain voimakkaat tuulet ovat myös vaikuttaneet asiaan; jääkansien päälle heti kerääntyneet paksut lumet ovat yhtäältä hidastaneet - jopa kokonaan pysäyttäneet jäiden paksuuntumisen ja osittain jäät ovat lumisohjosta muodostuneita ei-teräsjäitä. Toisaalta voimakkaat tuulet viime pe - la ovat paikoin puhdistaneet jäätä näkyviin, missä jääpaksuuntuminen on vauhdittunut. Jäiden paksuudet vaihtelevatkin monimutkaisesti ja runsaasti lähes nollasta n. 20 cm tienoille. Kuitenkin jo suurtenkin järvien ulapat ovat jäätyneet umpeen, jonka takia niillä alueilla ei enää esiinny pakkasta leudontavaa vaikutusta.
Meren äärellä sen sijaan edelleen esiintyy voimakkaasti leudontavaa vaikutusta, kun merialueiden jäätyminen on edennyt kylmyydestä huolimatta vasta noin normaalissa aikataulussa; Suomenlahdella sisälahdet ja osa saaristosta on saanut jääpeitteen, mutta ulapalla on yhä useankin plusasteen lämpöistä pintavettä muistona tavanomaista leudommasta syksystä.
Jatkossa jäät paksuuntuvat järvissä ohutlumisilla kohdilla voimakkaasti ja merellä jäälaajeneminen jatkuu vähän etuaikaankin normaalista aikataulusta tulevan ankaran pakkasen takia, mutta Suomenlahdella ulappa jää vielä avoimeksi jäästä Jouluun mennessä.
Talven 2012 - 2013 kylmimmän yön seurantani jatkuu siis täten ja aloitan ko. kakkososan joko huomenna ke tai viimeistään to. Siellä kerron lisää arvioita myös tuon Joulun ajan säästä.
Päivitys tiistaina 18.12.2012 klo. 14:15: Viime yönä ja tänä aamuna etelärannikolla tuli etenkin pääkaupunkiseudulla ja siitä paikoin sisämaahankin Hämeenlinnan seudulle yllättävän runsaasti merellistä lumikuurolunta; enimmillään reilut 10 cm. Niinpä lumipeitteen kokonaispaksuus on saavuttanut nyt kinostuneimmilla paikoilla jo 50 cm tienoon etenkin juuri etelärannikon tuntumassa. Havupuustotkin saivat taas lumikuorrutteita, mutta lähinnä vain tuulensuojapaikoilla. Lisäksi järvi- ja merijäiden päälle muodostui näillä lumipyryalueilla jäätymistä ehkäisevää lumisuojapeitettä lisää. Vielä iltaan mennessä lumisateet jatkuvat monin paikoin länsiosissa, mutta huomisesta alkaen pitäisi olla enimmäkseen poutaa. Joskin meren ollessa avoin etelärannikolle voi yhä jäädä riskiä lumikuuroille.
Tässä on Hesarin juttu poikkeuksellisen paksuista tämän hetken lumensyvyyksistä Etelä-Suomessa; paikoin on näemmä jo 50 cm ylitettykin!
Joulun säätilanteista tässä samalla uutta ennustetietoa; nyt näyttää siltä, että tuo em. leudontuminen on jäämässä vaisummaksi eli suojasäätä ei tulisi, mutta kireä pakkanen jäisi taakse ja lännestä / lounaasta olisi tulossa ehkä taas hyvinkin runsaita lumipyryjä viimeistään Tapaninpäiväksi...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment