Päättyneellä viikolla 48 Etelä-Suomea myöten alkoi siis talvi ja ko. alueen säähistoriassa ankarimpiin ja nopeimpiin kuuluvalla tavalla, johon kuului perjantaina runsaat lumet etenkin etelärannikolle tuonut ja tuhojakin aiheuttanut Antti-myrsky (Talven 2012 - 2013 lumimyrskyseuranta (Osa 1): Eteläpuolisen matalapaineen syöttämää lumipyryä ja itätuulipuhureita; huipennus perjantaina). Nyt hetimiten sen perään on alkanut ajankohtaan nähden hyvin kylmä pakkasjakso, missä parhaillaan lämpötilat ovat laskeneet pikemminkin tammikuiseen sydäntalvikategoriaan. Niinpä aloitan tämän talven 2012 - 2013 kylmimmän yön kartoittamisen tästä ja ensimmäinen seurantapäivä on päättynyt sunnuntai 2.12.2012.
En vielä osaa tarkkaan sanoa, kattaako tämä seuranta vain tuon sunnuntain ja tämän alkaneen maanantain, mutta osassa sääennusteita on alkanut vaikuttamaan siltä, että huomisesta tiistaista alkaen pakkaset olisivatkin leudontumassa pysyvämmin kireistä lukemista lähemmäksi tavanomaisia arvoja, koska ensin kaakosta lähestyvä matalapaine ja sitten lännestä Itämeren tienoolle tuleva matalapaine alkaisivat vaikuttamaan leudontavasti ja samalla olisi taas tulossa lumisateita...
Tämä su - ma kylmyyshuipentuminen johtuu kuitenkin nyt siitä, kun tuon Antti-myrskyn idästä Venäjältä tuoma kylmä pakkasilmamassa on nyt jäänyt vellomaan tänne tuuliltaan tyyntyvälle ja vaihtelevan vähäpilviselle alueelle, jolloin pakkasen kiristyminen vauhdittuu etenkin yöaikaan ns. ulossäteilyn takia hyvin voimakkaasti; kyseessä olisi siis kuitenkin vain tämä alkanut yö, jossa pakkashuipentuma jakaantunee näin kahden vuorokauden puolille...
Tällaisessa yhtäkkisessä alkutalvisessa pakkasjaksossa on tyypillistä se, että jo lähes matalimmilleen painuneen auringon vaikutus lämpötilan vuorokausivaihteluun on vähäistä, jolloin tuuli- ja pilviolosuhteiden muutokset kumoavat helposti vaikutuksellaan sen vaihtelun; pilvien tullen lauhtuu aina voimakkaasti / seljetessä kylmenee. Niinpä vuorokauden maksimi- ja minimilämpötilojen sattumiset voivat osua näin ollen helposti mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Lisäksi tässä nimenomaisessa talvenaloituksessa suurten järvien jäätymiset eivät ole ehtineen vielä ns. kunnolla pakkasen mukaan, jolloin niiden vielä avonaisina pysyneiden vesien lähellä esiintyy lauhduttavaa vaikutusta; tosin ti mennessä jäätyminen etenee heikenneiden tuultenkin ansiosta niissäkin nopeasti. Lisäksi tietenkin meren äärellä on helposti sisämaata paljonkin leudompaa.
Sunnuntain 2.12.2012 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta, Turku -15 astetta, Salo -20 astetta, Pori -19 astetta, Hämeenlinna -18 astetta, Tampere -14 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -17 astetta, Hyvinkää -22 astetta, Lahti -22 astetta, Kouvola -17 astetta, Porvoo -19 astetta, Lappeenranta -16 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -10 astetta, Mikkeli -18 astetta (Illalla vain -13 astetta), Jyväskylä -18 astetta, Savonlinna -12 astetta (Kahteen otteeseen ja edellispäivänä -13 astetta), Joensuu -12 astetta (Kahteen otteeseen ja edellispäivänä -13 astetta) ja Ilomantsi -13 astetta (Yöllä - aamulla ja edellispäivänä -14 astetta).
Yllä olevaa ko. päivän listausta avatakseni totean, että alkupäivällä yö mukaan lukien pakkanen oli vielä kaikkialla enimmäkseen -10 ja -15 asteen välillä (rannikolla ja saaristossa vähän leudompaa), mutta illalla seljenneessä ja tyyntyneessä säässä laajasti ja etenkin sisämaassa alkoi juuri ulossäteilyn edesauttama nopea pakkasen kiristyminen, jolloin ko. vuorokauden alimmat lämpötilat tulivat siis pääasiassa illalla - puoleenyöhön mennessä.
Siihen nähden merkitsin sulkuihin itäosien muutamilla paikoilla erikoiset poikkeamat, joissa pakkanen itse asiassa oli nyt illallakin jopa edellispäivää vähän miedompaa; nämä poikkeamat johtuivat edellisyönä Hämeenlinnan seudulla reilun 20 cm hanget tuoneen pienehköalaisen lumisadealueen vellomisesta vuorostaan ko. alueen paikkeilla tänä iltana, jolloin pilvisyyden ansiosta pakkasta kiristävä ulossäteilyominaisuus pysyi kurissa. Osassa tätä aluetta myös tuo em. suurten järvien (Kuten Saimaa) leudontava vaikutus oli varmasti paikoin olemassa.
Maanantain 3.12.2012 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -17 astetta (Sekä yöllä että illalla), Turku -18 astetta, Salo -22 astetta, Pori -19 astetta, Hämeenlinna -20 astetta (Sekä yöllä että illalla), Tampere -14 astetta (Lähes koko ajan), Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -17 astetta, Hyvinkää -23 astetta, Lahti -23 astetta, Kouvola -19 astetta, Porvoo -19 astetta, Lappeenranta -17 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -11 astetta, Mikkeli -23 astetta (Vasta illalla), Jyväskylä -25 astetta (Vasta illalla), Savonlinna -20 astetta (Vasta alkuillalla), Joensuu -20 astetta (Vasta illalla) ja Ilomantsi -21 astetta (Vasta illalla).
Päättynyt maanantai toi yllä listattuun tapaan mielenkiintoisia sattumia pakkashuipennuksiin: Ihan alkuun on mainittava, että tuo Tampereen lukema on aina ollut näissä listauksissani Siilinkarilta, joka on siis keskellä Näsijärveä. Näin ollen etenkin alkutalvella sen lukemiin vaikuttaa leudontavasti vielä kunnolla jäätymätön järvenselkä; muualla Tampereella kirein pakkanen oli nytkin -20 asteen vaiheilla tässä pakkasjaksossa.
Muutoin länsiosissa Etelä-Suomea pakkanen paukkui vähäpilvisessä säässä n. edellispäivän lukemissa, missä alimmat lukemat saavutettiin pääosin maanantain yön - aamun aikana. Poikkeuksena lisäsin sulkuihin maininnat myös maanantain iltaan sattuneista minimilukemista sopivan selkeän ja tyynen sään oltua vielä sen mahdollistaja. Etelärannikolla (Helsinki - Porvoo) mininilukemat saavutettiin heti puolen yön jälkeen, sillä pian sen jälkeen Virossa ja Suomenlahdella vellonut lumisadealue alkoi ulottaa leudontavaa vaikutustaan ja iltaan mennessä ko. alueella pakkanen onkin leudontunut jo -5 ja -10 asteen välille, kun lumisadetta on alkanut ulottumaan alueelle. Tarkastelualueen itäosissa sen sijaan edellisyönä vielä vaikuttanut edellinen lumisadealue poistui päivän aikana ja seljenneessä säässä pakkanen kiristyi vasta maanantain illalla minimilukemiinsa, josta suluissa on maininta.
Tarkkailen vielä tiistain aikana tarvetta päivittää sen päivänkin lukemat, mutta tosiaan tiistaista alkaen on leudontumassa vähän pysyvämmin... Joka tapauksessa päivitän tähän vielä jonkun loppukaneetin...
Tiistain 4.12.2012 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -12 astetta (Puolenyön jälkeen), Turku -13 astetta (Aamulla ja illalla), Salo -16 astetta, Pori -18 astetta, Hämeenlinna -18 astetta (Vuorokauden alku- ja loppupisteet), Tampere -15 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -15 astetta, Hyvinkää -15 astetta, Lahti -18 astetta, Kouvola -16 astetta, Porvoo -14 astetta, Lappeenranta -12 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -11 astetta, Mikkeli -19 astetta (Puolenyön jälkeen), Jyväskylä -23 astetta (Muutamaan otteeseen), Savonlinna -14 astetta (Puolenyön jälkeen), Joensuu -20 astetta (Puolenyön jälkeen) ja Ilomantsi -21 astetta (Puolenyön jälkeen).
Tiistaina kireimpien pakkasten esiintymisissä ilmeni oivallisesti em. pilvi- ja tuulitilanteiden vaikutustapa tämän vuodenajan tyypillisenä ilmiönä; lämpötilat saavuttivat ko. vuorokauden alimmat lukemat monin paikoin vasta illalla sää seljettyä silloin alkupäivän pilvitilanteista enteillen seuraavan yön pakkashuipennusta. Nämä paikkakunnat merkitsin tuohon ylle ilman sulkumainintoja. Suluissa olevat poikkeukset ilmenivät pilvitilanteiden takia seuraavasti: (Puolenyön jälkeen) tarkoittaa sitä, että niillä paikoilla vähäpilvisen alkuyön jälkeen pilvisyys pysyi runsaana eli sää leudompana (-10 asteen hujakoille saakka) illan loppuun saakka ja lumisadettakin tuli paikoin. Jyväskylässä oli tasaisen kovaa pakkasta koko päivän viitaten jääsumujakin ja siten keinovaloissa jääsumupilareita (Upea ilmiö Suomen yössä: Taivas täyttyi valopylväistä – Katso kuvat!) suosineisiin tyyniin ja vaihtelevapilvisiin olosuhteisiin kauempana sisämaassa; sama koski osittain mm. Hämeenlinnaa ja Tamperettakin.
Keskiviikon 5.12.2012 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -7 astetta, Turku -15 astetta, Salo -17 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -22 astetta, Tampere -18 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta, Vantaa -19 astetta, Hyvinkää -22 astetta, Lahti -19 astetta, Kouvola -18 astetta, Porvoo -20 astetta, Lappeenranta -15 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -20 astetta (Illalla), Jyväskylä -22 astetta, Savonlinna -21 astetta (Illalla), Joensuu -19 astetta (Illalla) ja Ilomantsi -21 astetta (Illalla).
Tämän päivän yönä - aamuna pakkasjakso huipentui monin paikoin kylmimpiin lukemiinsa vähäpilvisissä ja heikkotuulisissa olosuhteissa, mutta pian sen jälkeen alkoi nopea sään lauhtuminen pääosin -2 ja -10 asteen välille eteläpuolisen matalapaineen edesauttamana. Lauhtuminen tosin alkoi itäisimmissä osissa myöhemmin ja niinpä siellä oli vielä em. arvoja kylmempää tänään torstaina 6.12. yöllä - aamulla; Joensuussa -20 astetta ja Ilomantsissa -25 astetta. Etelärannikolla tänään to käväistiin yöllä ja iltapäivällä jopa nollan tienoilla hetken ja lounaissaaristossa on ollut ajoittain lievästi suojaakin samalla, kun luntakin on taas sadellut monin paikoin; mm. pääkaupunkiseudulla n. 5 cm.
Jatkossa leudompi sää vallitsee ainakin tämän viikon sunnuntaihin saakka, mutta lämpötilat pysyvät lounaissaariston ajoittaisia suojasäitä lukuun ottamatta pakkasen puolella muutamia asteita; kylmintä idän sisämaassa. Lumisadettakin on tulossa etelä-lounaispuolisen matalapainetoiminnan mukana lisää etenkin kaakkoon - etelärannikolle; paikoin yli 10 cm lisää. Ensi viikolla Venäjällä voimistuva erittäin vahva ja laaja pakkaskorkeapaine pyrkisi työntymään lännemmäksi ja samalla itätuulet alkaisivat tuomaan uudestaan ankarampaa pakkasta Suomeenkin. Toisaalta eteläpuolinen matalapainetoiminta pyrkisi pistämään vastaan eli myös voimakkaita itä-kaakkoistuulia ja lumipyryjä voi ulottua edelleen alueelle; mahdollisesti lumimyrskyisänäkin... Eli ehkä tulee jatkoa sekä talven kylmin yö- että lumimyrskyseurannalle ensi viikolla.
PS.: Lähteenä lämpötiloihin käytän siis Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivustojen lämpötilakuvaajia.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment