Sunday, December 02, 2012

Viikon 48 kasvivalokuva: Kiinankadsura (Kadsura longipedunculata)















"Kiinankadsuran" (Kadsura longipedunculata) puoliruskaantuneita lehtiä kuvattuna tiistaina 27.11.2012 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.


Tälle viikolle löytyi kuin löytyikin vielä yksi kasvilaji esille otettavaksi tähän kasvivalokuvaussarjaan; on tämä kyseessä oleva "kiinankadsura" tainnut olla ennenkin bloggauksissani esillä, mutta sen tunnetummaksi tekeminen kannattaa tälläkin kertaa, vaikka ko. köynnös on melko arkakin. Niin tuntematon köynnös Suomessa kuitenkin on yhä, että sillä ei ole virallista suomalaista nimeä tiedossa. Siksi laitoin tuon itse keksimäni nimen lainausmerkkeihin. Toisaalta eipä tämä laji ole ilmeisesti kovin tunnettu muuallakaan länsimaissa.

Tätä Kadsura -sukua ei tule muuten sekoittaa suomalaiselta nimeltään katsura (Cercidiphyllum japonicum) -nimiseen puuhun (Ollut esillä tässäkin valokuvasarjassa), joka on aivan eri kasvi eikä ole tälle sukua. Tuo "suomalainen nimi" kiinankadsura kertoo kuitenkin sen, että tämä esiteltävä laji on kotoisin Kiinasta ja tarkemmin sen länsiosista. Siellä se on tunnettu myös lääkitsevistä ominaisuuksistaan ja sen hedelmät ovat syötäviä.

Kuten kuvasta nähdään, niin "kiinankadsura" säilyttää lehtensä varsin hyvin talventuloon saakka ja on siksi erikoinen koristekasvina. Tällä viikollahan talvi alkoi poikkeuksellisen ankaraksi kehittyneenä jo heti tuon valokuvan ottamista seuranneena päivänä ja nythän tuo kasvusto on jo melko paksun lumipeitteen alla, mutta siten onneksi suojassa.

Laji on kotiseudullaan ja lämpimämmissä maissa viljeltynäkin ns. puoliainavihanta eli sen lehdet säilyvät helposti ainakin seuraavaan kevääseen. Suomessa lajin lehdet kuitenkin tuhoutuvat talven kourissa, mutta ne ehtivät saamaan loppusyksyn mittaan hienoja punaisia, oransseja, punaruskeita ja jopa violettiin vivahtavia sävyjä ja monesti erityisesti jopa niin, että lähinnä vain lehtien alapinta värjääntyy. Lehdet voivat saada varhaisissa yöpakkasissa jo lokakuussa ruskeita vauriovärejä, mutta nuo kuvan lehdet kestivät lokakuun lopun reilun -5 asteen pakkasen varsin hyvin. Lehdet puhkeavat toukokuun alusta alkaen vaaleanvihreinä ja ne tulevat kesäkuun mittaan täysikokoon ollen kesälläkin hienoja; niiden yläpinta on kiiltävä - hieman vahamainen ja tummanvihreä ja alapinta on vaalea sekä lievästi punertava jo kesälläkin. Lehdet ovat myös nahkean muovimaisia tunnultaan viitaten subtrooppiseen maailmaan.

Suomen oloissa kiinankadsuran lehdet ovatkin juuri se pääasiallinen koriste-elementti, koska lajin kukintaan saakka kasvaminen on täällä epävarmaa sen arkuuden takia. Kukinta olisi suunnilleen heinäkuussa; kukat ovat hieman magnoliamaisia ulkomuodoltaan eli niissä on valkoiset voimakkaan oloiset terälehdet ja kukkien keskellä on käpymäinen emiö ja hetiö. Kukkien koko on toki paljon magnolioiden vastaavia pienempi; sentin luokkaa läpimitaltaan. Hedelmä on tiivis rykelmä marjoja, jotka värjääntyvät kypsinä punaisiksi. Tämä jopa parin - kolmen sentin läpimittainen hedelmärykelmä onkin jopa kukintaa näyttävämpi. Jos sekä kukinta että hedelmä muodostuisi Suomen oloissa, niin tällaisia niistä tulisi >> Kiinankadsuran kukintaa ja hedelmiä.

Kiinankadsuran viljelyn aloittaminen Suomessa on haasteellista vielä toistaiseksi sen saatavuuden ollessa huonoa. Lajia on myös kokeiltu sen verran vähän, että sen menestymisestä ei ole kattavia tietoja tai tietoja jopa ollenkaan; todennäköisesti menestyminen rajoittuu lähinnä vain I ja II vyöhykkeille. Oman seurantani mukaan tämä ainoa tuntemani Kaisaniemen yksilö on selvinnyt kuitenkin melko hyvin jo vuosia ko. eteläseinustan kasvupaikalla; sellaisilla lämpimillä ja aurinkoisilla kasvupaikoilla sitä voisikin alkaa viljelemään lehdiltään koristeellisena köynnöksenä estetisoimaan esim. sisääntulojen - portaikkojen - yms. pihojen ja rakennusten väli- / rajatilan vilkkaita liepeitä. Varmimmin lajin oksisto säilyy hengissä talven yli lumipeitteen suojaamana, joten se ollee hyvä ainakin - myös matalana ja pensasmaisena puolittain maanpeitelajina. Köynnöksenä laji tarvitsee erillistä tukea. Seinustoilla ja muureilla lajin lehdet erottuvat parhaiten esim. tuollaisia kuvan kivisiä - harmaita materiaaleja vasten.

Tässä oli siis tämän vuoden kasvivalokuvasarjan päätös. Ensi vuoden kasvukaudella mahdollisesti jatkan uusilla lajeilla, jos kuvatilaa riittää Bloggerin palvelussa... Jossakin vaiheessa alkavalla viikolla teen vielä lupaamani koostepostauksen näistä tämän vuoden esittelylajeista.

No comments: