Olen taas elvyttämässä tästä alkaen viime vuonna päättynyttä sääseurantaani, jonka tarkastelualueena on tuttuun tapaan elinpiirini pääasiallinen seutu eli Etelä-Suomi. Tällä kertaa yritän pitää seurantaselityksiäni kohtuudessa, jolloin sen teko pysyy resurssien puitteissa mahdollisena. Tämä merkitsee tällä kertaa mm. sitä, että jätän aikaisemmasta tutut Euroopan mittakaavan suursäätilalliset selitykset väliin ja niitä voitte itse tarkastella jatkossa antamistani linkeistä (Eli pedagoginen vaihe tarjonnassani on siltä osin ohi). Luontoseurantaa säilytän mukana tälläkin kertaa.
Seurantamuotona on nyt kunkin päättyneen viikon toteutuneet säätilannekuvaukset kultakin viikonpäivältä ja sen loppuun teen pienimuotoisen sääennusteen tulevalle / alkaneelle viikolle. Kunkin viikon seurantaosan julkaisu on su - ma aikana tähän aloittavan osan tapaan >>
Yleiskuvaus viikon 1 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Sää oli Etelä-Suomessa alkuviikolla hyvin leutoa ja suojasäisen sateista länsi - pohjoispuolisen matalapainetoiminnan ylläpidettyä länsi-lounaisvirtausta Atlantilta ja Länsi-Euroopasta käsin, mutta viikon lopussa tuli lyhyt pilvipoutainen kohtalaisen pakkasen jakso lännestä saapuneen korkeapaineen selänteen myötä. Euroopan mittakaavassa tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 31.12.2012: Etelä-Suomi kuului leudon lounaisvirtauksen vaikutusalueeseen, jossa kaksi rintamasadealuetta siirtyi koilliseen sään oltua koko ajan täyspilvistä ja utuista; ensimmäinen räntä-lumisadevoittoinen (lumisinta idässä) sadealue vaikutti yöllä ja toinen vesisadevoittoinen (vetistä lähes koko alueella) saapui lounaasta alkaen illalla. Etelän ja lännen väliset tuulet olivat kohtalaisia - etenkin illalla ajoittain navakoita. Lämpötila oli 0 vaiheilla ja iltaa kohden leudontui +1 ja +4 asteen välille; leudointa lounaassa ja etelärannikolla.
Tiistai 1.1.2013: Okludoituva rintamasysteemi ylitti Etelä-Suomea koilliseen leudossa lounaisvirtauksessa ja siihen liittyen koko päivä oli pilvinen, utuinen ja vesisadevoittoista rintamasadetta saatiin laajasti ajoittain tihkusateiden kera. Illalla oli alkupäivää poutaisempaa. Etelän ja lännen väliset tuulet olivat aluksi ajoittain navakoita, mutta heikkenivät illalla. Lämpötila pysyi tasaisesti +2 ja +5 asteen välillä; leudointa lounaassa.
Keskiviikko 2.1.2013: Pieni matalapaineen osakeskus siirtyi hitaasti Skandinaviasta Keski-Suomeen ja sen myötä leuto lounaisvirtaus alkoi kääntyä läntisemmäksi tuoden vähän viileämpää ja kuivempaa ilmamassaa. Sää pysyi kuitenkin koko ajan varsin pilvisenä ja ajoittain tuli heikkoja vesi- ja räntäkuuroja. Tuulet kääntyivät päivän aikana länteen / länsiluoteeseen ollen heikkoja - kohtalaisia. Lämpötilat laskivat yön +1 ja +4 asteen väliltä 0 vaiheille; leudointa etelärannikolla - lounaiskolkassa.
Torstai 3.1.2013: Suomeen muodostui heikkotuulinen, mutta runsaspilvisenä säilynyt korkeapaineen selänne itään kaikkoavan matalapaineen ja Pohjois-Skandinavian matalapaineeseen liittyneen lännestä lähestyneen okluusiorintaman välille; länsi-luoteistuulet tyyntyivät jopa lähes kokonaan, mutta matala sumupilvikansi jäi vellomaan pääasiassa rakoilemattomana. Illalla länteen saapuivat em. rintamasateet räntäisinä. Lämpötilat olivat tasaisesti 0 vaiheilla; sisämaassa paikoin heikkoa pakkasta ja etelärannikolla - lounaassa koko ajan suojaa.
Perjantai 4.1.2013: Ed. päivän Pohjois-Skandinavian pieni matalapaine siirtyi ko. päivän aikana kaakkoon Etelä-Suomen yli; sää oli koko ajan täyspilvistä ja ajoittain tuli heikosti räntä- ja lumisateita; etelärannikolla myös vesisateita. Illalla matalapaineen jälkipuolella kaikki sade oli lunta, mutta sää alkoi poutaantua luoteesta alkaen. Aluksi tuulet olivat hyvin heikkoja, suunnaltaan vaihtelevia ja ajoittain oli kokonaan tyyntä, mikä suosi myös paikoin utuja ja sumuja. Illalla matalapaineen jälkipuolen pohjoistuulet voimistuivat kohtalaisiksi - navakoiksi lännestä alkaen ja ilmamassa kuivui pysyen yhä pilvisenä. Lämpötilat olivat aluksi 0 vaiheilla - etelärannikolla asteen pari plussalla; illalla lämpötilat laskivat asteen pari pakkaselle.
Lauantai 5.1.2013: Suomi kuului itään - kaakkoon jääneen matalapaineen ja Skandinaviaan muodostuneen korkeapaineen selänteen väliseen pohjoisvirtaukseen; tuulet enimmäkseen kohtalaisia - aluksi navakoitakin. Ilmamassan kuivuminen ja kylmeneminen alkoi ajoittain repeillyttää matalaa sumupilvikantta mahdollistaen vuoden ensimmäiset kunnon auringonsäteet, mutta ko. pilvisyydestä ei päästy kokonaan eroon missään vaiheessa. Viimeiset lumisateet kaikkosivat kaakosta yöllä. Lämpötilat olivat yöllä - iltapäivällä -1 ja -5 asteen välillä; illalla pakkanen kiristyi yleisemmin -5 ja -10 asteen välille lukuun ottamatta lounaiskolkkaa.
Sunnuntai 6.1.2013: Pohjois-koillisvirtaus alkoi heiketä päivän aikana ja em. Skandinavian korkeapaineen selänne siirtyi illaksi tarkastelualueen ylle, jolloin tuulet tyyntyivät lännestä alkaen kokonaankin. Sumupilvilauttaa jäi silti koko päiväksi runsaasti, joskin paikoin rakoilevasti. Tuulen tyynnyttyä myös sumut yleistyivät etenkin sisämaassa, mikä tiesi pimeän tultua jääsumupilari-ilmiöitä keinovalaistuksessa sekä puustokuuraa. Pilvisyys - sumut pitivät pakkasen kiristymisen kurissa ja lämpötilat jäivätkin koko päiväksi pääasiassa -5 ja -10 asteen välille; sisämaassa oli illalla paikoin tätä vähän kylmempää ja aluksi etelärannikolla - lounaiskolkassa leudompaa.
Alkaneen viikon 2 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina 7.1. lännestä on alkanut uusi leudontuminen länsi-lounaistuulten vähän voimistuessa; leutous huipentuu huomenna ti lieväksi suojasääksi etelässä ja lännessä. Samalla heikkoja - kohtalaisia vesi-, räntä- ja lumisateita tulee lännestä matalapaineen osakeskuksen myötä.
Keskiviikkona Suomen alueelle syntyy uusi matalapaine lumisateineen, jonka siirtyminen torstaina Suomen eteläpuolelle mahdollistaa kylmien itä-koillistuulien saapumisen; to sataa vielä ajoittain lunta ja pakkanen kiristyy -10 asteen lähelle idän sisämaasta alkaen.
Pe - la matalapaine heikkenee vähitellen Suomen eteläpuolella ja itä-länsisuuntainen korkeapaine alkaa vähitellen vallata pohjoisesta alaa. Su mennessä ko. korkeapaine olisi asettumassa tarkastelualueen ylle; aluksi itä-koillistuulet vallitsevat pakkasen ollessa kiristymässä vähitellen -10 asteen kylmemmälle puolelle pilvisyyden ollessa vaihtelevaa ja pakkaslumisateiden ollessa mahdollisia. Su etenkin sään seljetessä ja tyyntyessä kireän pakkasen mahdollisuus kasvaa taas sisämaasta alkaen....
Päivitys perjantaina 11.1.2013 klo. 23:55: Sääennuste on toteutunut varsin hyvin tähän mennessä em. mukaisesti. Tässä lisätarkennusta lauantaille ja sunnuntaille sekä alustavasti ensi viikon alulle: Korkeapaine on edelleen tulossa em. tapaan Etelä-Suomen päälle, mutta se on nopeuttanut tuloaan lauantaiksi. Silloin viime aikoina vielä runsaana pysyneen alapilvipeitteen aukkoillessa voidaan paikoin mitata -15 astetta kylmempää sisämaassa, mutta muutoin ankaran pakkasen riski jääkin pois; pakkasta enimmäkseen -10 ja -15 asteen välillä. Lapissa on la Suomen leudointa luoteistuulissa (Jopa nollakeli mahdollista Utsjoen tienoilla).
Sunnuntaina korkeapaine siirtyy jo vähän Suomen eteläpuolelle sallien myös etelään leudontavia länsituulia heikkoina pilvisyyden pysyessä kuitenkin edelleen runsaana ja lämpötila nousee -5 ja -10 asteen välille.
Ensi viikon alussa korkeapaine jää kummittelemaan lähelle etelään ja myöhemmin se muotoutuisi kaakosta - idästä ulottuvaksi selänteeksi Suomeen pitäen matalapaineet loitolla etelässä - lounaassa; tällöin se pitäisi heikkoja - kohtalaisia pakkaskelejä (Korkeintaan vähän -10 astetta kylmempää) yllä enimmäkseen poutasäässä ja ilmeisesti yhä melko runsaan pilvisyyden kera...
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 1 - 2013: Joulukuun lopun paikoin lähes ennätyksellisen paksut pakkaslumipeitteet (monin paikoin n. 50 cm) painuivat kasaan ja sulivat viikon alun suojasäissä etenkin lännessä huomattavan paljon; viikonlopun pakkasjaksoon mennessä länsiosissa oli paikoin jopa maata näkyvissä ja muutoinkin lumipeitteen syvyys oli enää pääasiassa 5 ja 25 cm:n välillä. Idässä sen sijaan pysyi vielä yli 25 cm paksujakin hankia. Uuden pakkasen tultua lumipeitteet jäätyivät koviksi ja kantaviksi. Suojasäävaihe myös varisti kokonaan tuulensuojapaikoilla joulukuussa muodostuneet (havu)puuston ja pensaikkojen tykkylumet.
Meri- ja järvijäiden kehitys taantui viikon leudoissa säissä ja viikon loppuun mennessä vakiintui ajankohdalle normaali tai vähän siitä jälkeen jäänyt tilanne; järvijäät olivat pääasiassa 15 - 30 cm:n paksuisia. Suomenlahdella jääkansi kattoi sisälahdet ja osittain ulkosaaristoa; itäisimmissä osissa ulappakin pysyi jäässä. Kaikki jäät ovat kuitenkin nyt hyvin vaihtelevia rakenteeltaan joulukuun jäänmuodostuksen aikaisten tuulten ja runsaiden lumipyryjen sekä tämän viikon suojasäiden tekemien metamorfoosien takia.
Joulukuun nopeasti muodostunut erittäin paksu lumipeite ehkäisi kovistakin joulukuun pakkasista huolimatta roudan muodostuksen jopa kokonaan; niinpä tälläkin viikolla 1 maaperä oli laajasti kokonaankin roudatonta. Nyt kova ja ohentunut jäinen lumipeite on pakkaseristeenä aikaisempaa paljon heikompi ja mahdollistaa tulevissa pakkasissa roudan muodostumista vähitellen etenkin lännessä.
Alkaneella viikolla uutta suojaavaa lunta tulee korkeintaan muutamia senttejä lisää, mutta ti lyhyt suojasää ei ehdi juurikaan sulattamaan entisiä lumia. Loppuviikon kiristyvä pakkasjakso alkaa jäädyttämään vesistöjä lopulta normaalia voimakkaamminkin.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaali, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment