Nyt palataan normaaliin päiväjärjestykseen sääkatsauksissani, missä tässä julkaistava katsaus kattaa tuttuun tapaan otsikon mukaisesti päättyneen viikon 8 toteutuneen sään kuvauksen sekä alkaneen viikon 9 sääennusteen. Aikaisemmin puuttuneet viikkojen 6 ja 7 sääkatsaukset valmistuivat viime viikonloppuna julkaistuina kohdilleen >> Viikon 6 sää vuonna 2013: Pilvistä, tavanomaista leudompaa ja runsaasti lumisateita; lievää suojaa paikoin - hetkittäin ja Viikon 7 sää vuonna 2013: Erittäin pilvistä, tavanomaista leudompaa ja enimmäkseen poutaa; ajoittain lievää suojaa ja sumuja.
Yleiskuvaus viikon 8 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Ko. viikolla sää muuttui tarkastelualueella jälleen talvisemmaksi maanantaisen pienen lounais-eteläkolkkaa viistäneen matalapaineen ja sen lumisateiden kaikottua etelään ja korkeapaineen selänteen muodostuttua Skandinaviasta koillistuulten perään ke - to yöksi päälle. Tällöin pakkaset kiristyivät pitkästä aikaa ajankohdan normaalilukemiin ja juuri ke-to yönä oli hetken ankarahkoakin yöpakkasta vähäpilvisen ja tyynen tilanteen takia. Loppuviikolla eteläpuolelle lähelle jääneen pitkulaisen korkeapaineen pohjoisreunalla poutasäässä yritti vaikuttaa leudohko länsivirtaus Föhnilmiön muodossa, jossa uusiutunut alapilvikansi rakoili - poistui paikoitellen. Sen myötä yölämpötilat alkoivat vaihdella laajasti pilvisyyden mukaan heikon ja kohtalaisen pakkasen välillä, mutta päivälämpötilat olivat normaalia leudompina keväisehköjä koko alueella.
Euroopan mittakaavassa talvisempi sää yöpakkasineen alkoi kiristää otettaan laajasti manner-Euroopassa ja lopulta osin läntistä Välimerta ja Britanniaa myöten; näin etenkin loppuviikolla akselille Skotlanti - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli muodostuneen pitkulaisen korkeapaineen takia, jolloin kylmä itävirtaus vallitsi laajasti ja Välimeren keskivaiheille muodostunut voimakas matalapaine tuotti samalla lumi- ja räntäpyryjä laajasti Britanniasta Puolaan. Toisaalta se matalapaine toi viikon lopussa etelästä Mustanmeren länsipuolelle keväisen leutoa ilmaa. Ko. korkeapaineen pohjoispuolella alkoi vallita leuto länsivirtaus, joka ulottui osin Länsi-Venäjällekin poistaen alkuviikon kohtalaiset - kireähköt pakkaset pienelle alueelle Vienanmeren itäpuolelle. Siinä Fennoskandian alkuviikon aikaisempaa ankarampi pakkasvaihe muuttui loppuviikolla pohjoisosiltaan ja jopa Lapissa ajoittain suojasääksi päiväsaikoina Föhn-ilmiön ansiosta. Baltian tienoille jäi kuitenkin kovemman (yö)pakkasen alue korkeapaineessa.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 18.2.2013: Pieni vähän voimistuva matalapaine siirtyi tarkastelualueen länsireunalta Pohjois-Itämerelle - Baltiaan päivän mittaan. Samalla Norjanmerelle - Lappiin muodostui uusi korkeapaine. Sää jatkui taas koko päivän täyspilvisenä ja em. matalapaine toi etenkin yöllä - aamulla lumisateita, jotka olivat yön - aamun noin nollakelissä osaksi märkiä ainakin etelärannikolla - lounaassa. Loppupäivän aikana lumisateet olivat vähäisempiä ja ajoittaisia. Tuulet käyttäytyivät matalapaineen liikkeen mukaan; alkupäivällä ne olivat heikkoja ja kääntyivät etelästä kaakon kautta itään. Illalla itätuulet voimistuivat kohtalaisiksi tuoden kylmempää ilmamassaa; yön - aamun osittainen lievä suoja vaihtui pakastuvaan säähän ja illalla lämpötila oli jo pääosin -2 ja -5 asteen välillä ja idässä -5 ja -10 asteen välillä.
Tiistai 19.2.2013: Pieni matalapaine etääntyi vähitellen Suomen eteläpuolella ja korkeapaine Skandinavian alueella vahvistui hieman lisää; täten tarkastelualueella vallitsi vähitellen kylmenevä itä-koillisvirtaus. Sää oli aluksi täyspilvinen ja heikkoja lumisateita tuli vielä paikoin. Iltapäivästä alkaen ilmamassan kuivuessa alapilvisyys alkoi selvästi aukkoilla ajoittain. Idästä koilliseen kääntyneet tuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia. Lämpötilat olivat yöllä pääosin -5 ja -10 asteen välillä; leudointa lounaassa. Päivälämpötila oli -2 ja -6 asteen välissä, mutta illalla oli vähentyneessä pilvisyydessä taas -5 ja -10 asteen välisiä pakkasia.
Keskiviikko 20.2.2013: Korkeapaine Skandinaviassa alkoi siirtyä etelämmäksi ja siitä Keski-Suomen yli Venäjälle muodostunut korkeapaineen selänne alkoi siten hivuttautua Etelä-Suomen päälle. Tarkastelualueen kohtalainen koillisvirtaus alkoi täten heikkenemään ja jo illalla sisämaasta alkaen tyyntyi kokonaankin. Pilvisyys oli poutasäässä vaihtelevaa vähäisen ja runsaahkon välillä pääosin keskipilvilauttoina; aamulla / illalla paikoin upeaa ruskoa. Yölämpötila oli pääosin -5 ja -10 asteen välissä; idässä paikoin kylmempää. Päivälämpötila oli -5 asteen vaiheilla; leudointa lounaassa. Illalla tyyntynyt sää mahdollisti pakkasen kiristymisen nopeasti -10 asteen kylmemmälle puolelle etenkin vähäpilvisillä alueilla.
Torstai 21.2.2013: Yöllä ja aamulla Etelä-Skandinavian korkeapaineesta ulottui selänne Etelä-Suomen päälle, jolloin oli tyyntä ja vaihtelevan vähäpilvistä. Yöpakkanen kiristyi siksi sisämaassa jopa -15 ja -20 asteen välille; paikoin oli jopa kylmempääkin. Etelärannikolla ja lounaiskolkassakin oli -10 ja -15 asteen välisiä pakkasia. Loppupäivän aikana korkeapaineen selänne siirtyi hieman etelämmäksi ja antoi tietä pohjoisesta lähestyneelle Jäämerellä vaikuttaneen voimakkaan matalapaineen heikolle rintamasysteemin jälkiosalle; sen edellä yläpilvilharso lisääntyi tasaisen vaiheittaisesti ja länsituulet alkoivat viritä. Iltapäiväksi lämpötilat kohosivat sisämaassa -5 ja -10 asteen välille ja rannikoilla vähän -5 asteen leudommalle puolelle. Illalla sää lauhtui paikoin vielä asteen pari lisää.
Perjantai 22.2.2013: Em. rintamasysteemi saapui pohjoisesta Etelä-Suomen päälle ja jäi vellomaan sijoilleen n. luode-kaakkosuuntaisena. Korkeapainetta pysyi lähellä eteläpuolella ulottuen pitkulaistuneena Skotlannista Etelä-Skandinavian ja Baltian kautta Mustanmeren pohjoispuolelle. Illalla Lapin pohjoisreunalla voimistui uusi ärhäkkä matalapaine. Tarkastelualueella alkoi taas vallita yöstä alkaen tiivis alapilvikansi koko loppupäiväksi, mutta ko. rintama toi vain paikoin hyvin heikkoja lumikuuroja. Illalla itäkolkassa selkeni osaksi ja hetkeksi rintaman itäpuolella. Länsi-luoteistuulet pysyivät heikkoina ja ajoittain oli tyyntäkin. Yölämpötila oli -5 asteen vaiheilla; leudointa lännessä ja etelärannikolla. Päivälämpötila oli 0 ja -3 asteen välillä siten, että lännessä oli hetken lievää suojaa. Illalla pakastui eniten idän seljenneellä alueella; siellä paikoin -10 asteen kylmemmälle puolelle.
Lauantai 23.2.2013: Korkeapaine pysyi lähes sijoillaan pitkulaisena akselilla Skotlanti - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli. Välimeren keskiosiin muodostui voimakas matalapaine. Lapin pohjoisreunalla voimistunut matalapaine siirtyi nopeasti itään Venäjälle. Länsivirtaus voimistui Suomessa ja tarkastelualueellakin etenkin sisämaassa ajoittain kohtalaiseksi. Etelärannikolle ulottui sen sijaan ajoittain tyynempää aluetta etelän korkeapaineesta. Sää pysyi koko päivän täyspilvisenä, mutta poutaisena. Yöllä - aamulla esiintyi paikoin sumuja ennen länsituulen voimistumista. Loppupäivällä ilmamassa oli kuitenkin pääosin kirkasta ja alapilvikansi kokkareisen - aaltomaisen rakenteellista. Idän -10 astetta kylmemmät lukemat kaikkosivat nopeasti aamuksi ja muutoin lämpötilat asettuivat pääosin 0 ja -4 asteen välille; leudointa lännessä ja iltapäivällä siellä oli hetken lievää suojaa. Illalla Baltiaan jääneestä kireämmän pakkasen alueesta alkoi ulottua pilvisyyttä vähentänyttä ilmaa etelärannikolle - lounaaseen, jolloin pakkanen kiristyi siellä -5 asteen kylmemmälle puolelle.
Sunnuntai 24.2.2013: Korkeapaine pysyi yhä sijoillaan akselilla Skotlanti - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli muuttuen ehkä vähän kaarevammaksi. Lappia hipoen itään liikkui Jäämerellä taas uusi matalapaine rintamineen - kovine tuulineen ja Välimeren keskivaiheille jäi vellomaan yhä matalapaine. Länsivirtaus vallitsi tarkastelualueella heikkona - kohtalaisena siten, että etelärannikko ja lounaiskolkka olivat yhä ajoittain tyynellä alueella. Niillä paikoilla alapilvikansi oli myös pääosin vähäistä - ajoittain olematontakin; päivä oli siis varsin kevättalvisen aurinkoinen. Muutoin sisämaapainotteisesti jatkui pääosin täyspilvinen sää. Yölämpötila oli lounaan - etelärannikon vähäpilvisillä alueilla paikoin -10 asteen vaiheilla. Muutoin lähinnä vähän -5 asteen leudommalla puolella. Päivälämpötila oli koko alueella nollassa tai asteen pari pakkasella. Illalla pakastui taas voimakkaimmin etelärannikon - lounaan yhä vähäpilvisimmillä ja tyynimmillä paikoilla. Paikoin alkoi esiintymään sumuja.
Alkaneen viikon 9 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Alkaneella viikolla to tienoille saakka jatkuu aluksi edelleen sama säätyyppi, missä korkeapaine sijaitsee vyöhykkeenä Britanniasta Mustanmeren pohjoispuolelle ja sen pohjoispuolella vallitsee Föhntuulinen länsivirtaus Islannista Jäämerelle ja Pohjois-Venäjälle suuntautuvien matalapaineiden auttamana; täten tarkastelualueella vallitsee vaihtelevapilvinen sää vaihtelevissa länsituulissa, jossa öisin on heikkoa - paikoin kohtalaista pakkasta ja päivisin on keväisen suojaa 0 ja +5 asteen välillä. Tuulisimpina ja pilvisimpinä öinä on vain aste - pari pakkasta tai noin nolla astetta ja ke - to aikana Föhn-ilmiö voisi huipentua päivisin jopa yli +5 asteen lukemiin ainakin lännessä...
Iso säänmuutos alkaa kuitenkin jo to, kun matalapaine siirtynee Lapista nopeasti Suomen itäpuolelle ja pohjoisesta pääsee purkautumaan talvisen kylmää ilmaa maaliskuun alkamisesta huolimatta ja päivälämpötilatkin laskevat selvästi pakkasen puolelle. Yölämpötilat voivat kiristyä ankaraksi pakkaseksi, jos sattuu selkeää ja heikkotuulista tilannetta silloin pe - ma välillä. Lisäksi la - ma on tarkkailun kohteena myös Norjanmereltä kaakkoon siirtyvä yksi matalapaineen osakeskus, jonka osuminen Etelä-Suomeen voi tuoda runsaitakin lumipyryjä... Ensi viikon alussa on puolestaan merkkejä siitä, että korkeapaine siirtyisikin nopeasti Itä-Eurooppaan ja läntinen matalapainetoiminta voimistuisi paljon muodostaen laajan ja voimakkaan lounais-etelävirtauksen Välimereltä Fennoskandiaan ja siis selvästi leudontuvaa, mutta epävakaista säätä... Joka tapauksessa terminen kevät ei ehdi alkaa vielä tällä viikolla. Päivityksessä lisää.
Euroopan mittakaavassakaan ei kevät pääse vielä kunnolla alkamaan tällä viikolla, koska em. alkuviikon korkeapainetilanne ylläpitää kylmää itävirtausta laajasti Britanniaan saakka ja Mustanmeren länsipuolellakin kylmenee uudestaan talvisemmaksi. Lisäksi viikonloppuna korkeapaineen painopisteen sijoittuminen Britannian paikkeille jatkaa kylmyyttä itäpuolellaan laajasti; ehkä Britannia - Ranska vähän lämpenee, mutta yöpakkasia esiintyy sielläkin. Fennoskandian leuto Föhntuuli siis loppuu viikonlopuksi ja siinä Länsi-Venäjäkin kylmenee alkuviikon leutouksien jälkeen uudestaan talvisemmaksi alkaen lumipyryisen voimakkaan matalapaineen jälkipuolella Vienanmeren ja Uralin välistä purkautuvalla ankaralla pakkasaallolla jo ke. Ankarimmat pakkaset näyttävät kuitenkin jäävän lähinnä Vienanmeren ja Uralin välimaastoon.
Päivitys lauantaina 2.3.2013 klo. 10:40: Ennuste on pitänyt erittäin hyvin paikkansa tähän saakka; Föhn-ilmiö huipentui yli +5 asteen lukemissa ja eilen pe alkoi raju kylmeneminen, jossa yhteydessä saatiin aluksi hieman vesi- ja lumisateita to - pe. Viime yö - tämä aamu olikin sitten hyvin kylmä sään tyynnyttyä selkeässä säässä; sisämaassa oli paikoin lähes -20 asteen minimilämpötiloja.
Tänään aikaisemman ennusteen mukainen Norjanmereltä lähestyvä myrskymatalapaine on saapumassa ja tuo tarkastelualueen länsiosiin lumimyrskyisiä olosuhteita illaksi - alkuyöksi; teen siitä pienen myrskyseurannan... Pyryn yhteydessä leudontuu tilapäisesti, mutta lounaiskolkassakin pysytään silti pakkasella. Sunnuntaiksi kylmä ja kuiva koillis-pohjoisvirtaus palaa; sää muuttuu aurinkoiseksi, mutta päivälläkin pysytään selvästi pakkasella. Lisäksi su - ma yö on taas erittäin kylmä; sisämaassa mahdollisuudet -20 asteen paikkeille ja etelärannikollakin -15 asteen vaiheille.
Aikaisemmassa ennusteessa näkynyt leudontuminen ensi viikon alkupuolella näyttää toteutuvan mainittuun malliin; manner-Eurooppa keväistyy etelä-lounaistuulissa huomattavasti ja laajasti, mistä riittää leutoa ainakin Etelä-Suomeen ti - to aikana. Todennäköisesti kuitenkin runsaspilvisenä ja ajoittain sumuisena suojasäänä sateidenkin kera. Ensi viikon lopulle on kuitenkin ollut olemassa merkkejä koillisesta päin purkautuvalle ehkä hyvinkin talviselle säälle; joissakin ennustemalleissa se uhkaisi Fennoskandian lisäksi lopulta laajasti manner-Eurooppaakin. Toiset mallit jättäisivät kylmän kuitenkin täpärästi lähinnä vain Fennoskandian pohjoisosiin ja näin Etelä-Suomikaan ei kylmenisi pahasti... Lisää ensi viikon säästä ja tuosta mahdollisesta toisesta talven ankaroitumisesta ajallaan.
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 8 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite sai maanantaina muutamia senttejä lisäystä em. pienestä matalapaineesta, mutta sen jälkeen pääasiassa poutaiset säät eivät tuoneen muutosta. Tuolla lisäyksellä oli kuitenkin vähäinen merkitys kokonaishankien paksuuteen; läntisimmissä osissa lumensyvyys oli yhä paikoin vain n. 10 cm ja Varsinais-Suomen - Satakunnan itäpuoleisella laajalla alueella hankien paksuudet pysyivät 50 cm vaiheilla ja monin paikoin ylikin. Suojasäitä oli vähän, joten sulaminen oli lähes olematonta; tosin sunnuntaina aurinkoisilla alueilla alkoi kevättalvinen ilmiö, missä tummat lumipenkat alkoivat sulaa päivällä pienessä pakkasessakin. Viikon puolivälin paisteissa oli kuitenkin siihen vielä liian kylmää.
Maanantaina yöllä puusto sai tarttuvaa märkää lunta lisäkuorrutteeksi, mutta jo seuraavana päivänä tuuliset säät varistivat niistä osan pois. Sittemmin viikon mittaan variseminen jatkui jonkin verran tuulten ja viikonlopun hetkellisten lievien suojasäiden ansiosta, mutta ainakin havupuustoon jäi yhä varsin paljon lumikuorrutteita. Lisäksi kuuraa syntyi monin paikoin näyttävästi su - ma välisenä viime yönä, mutta tämän maanantain keväinen auringonpaiste on varistanut ne pian pois.
Alkaneella viikolla leuto Föhnsää sulattaa päivisin lunta etenkin aurinkoisilla paikoilla ja jonkinasteista katutulvimista voi siksi tulla taajamissa päivittäin to saakka, mutta hankien kokonaispaksuus ei muutamaa senttiä enempää ehdi madaltua ennen viikonlopun talvistumista.
Jäätilanteet vesistöissä etenivät hieman lisää viikon puolivälin pakkasjakson ansiosta; mm. edellisviikolla jäistä osaksi vapautuneet virtaavimmat joet saivat uutta jääkantta ja järvissä ohetuneet - loskaantuneet virtapaikat jäätyivät hieman lisää. Suomenlahden länsiosan ulapallakin tuli hieman lisää jäätä, mutta muutoin edellisviikkoon nähden ei juuri muutoksia tullut. Viikonloppuna leudompi sää alkoi kuitenkin taas keskeyttämään jäätymistä. Routa ei juurikaan edennyt paksujen lumihankien ansiosta; läntisimpien osien vähälumisilla paikoilla ehkä vähän. Paksulumisilla alueilla jatkui siis edelleen lähes - kokonaankin roudattomat olot.
Jäätilanteet järvissä ja merellä eivät juurikaan muutu tämän alkaneen viikon mittaan, koska leudoista päivistä huolimatta yöpakkaset hidastavat sulamista. Ke - to voi tosin tulla vähäksi aikaa runsaampia sulamisvesiä jokiin ja järvien jäiden päälle, mikäli yli +5 asteen päivälämpötilat toteutuvat silloin... Viikonlopun pakkasaalto kiihtyttää taas jäätymistä.
Kasvillisuuden kevätherääminen jatkui edelleen vain hitaana pajunkissojen kasvamisena eikä leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkamista tapahtunut. Tällä alkaneella viikolla leuto Föhnsää voi kuitenkin lämpimimmillä paikoilla hieman notkistaa jälkimmäisten hedenorkkoaiheita vähän kohti kukinnan alkamista pe mennessä. Sitten talvinen sää keskeyttää keväistymisen.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment