Saturday, March 02, 2013

Talven 2012 - 2013 lumimyrskyseuranta (Osa 3): Luoteesta länsiosiin pienen myrskymatalapaineen kovia tuulia ja lumipyryjä

Vaikka maaliskuu on alkanut, niin tänään on vuorossa hyvin kylmän yön perään tämän talven kolmas lumimyrskyseuranta. Sen aiheuttaa Norjanmereltä kaakkoon liikkuva pieni, mutta pippurinen matalapaine, jonka keskus sivuaa Etelä-Suomen länsiosia. Sen myötä nimenomaan länsiosiin tulee lumimyrskyisiä olosuhteita iltapäivästä - illansuusta alkaen, mutta samalla noin Päijänteen tasan itäpuolelle lumisateet eivät ulotu. Tuulet voimistuvat eniten juuri länsiosissa, missä alkuun etelä-kaakkoistuulet ja myöhemmin illalla - alkuyöllä itätuulet ovat etenkin rannikoiden lähellä ja laajoilla aukeilla alueilla ajoittain kovapuuskaisia; lievää myrskyvahinkoa voi sattua niillä alueilla yksittäin. Läntisillä merialueilla tuuli voi olla keskituulinopeuksiltaan myrskyä hetken aikaa.

Matalapaineen liike on sen verran nopeaa, että lumipyrystä ei ehdi kertyä kuin korkeintaan 10 - 20 cm uutta lunta; lumipyryisin vaihe lännessä on illalla ja alkuyöllä ja eniten lunta näyttäisi tulevan länsirannikon tuntumassa ja lounaissaaristossa sekä mahdollisesti viimeiseksi etelärannikolla. Lämpötilat pysyvät läntisimmissäkin osissa sen verran pakkasella, että pyrytilanteessa lumi pöllyää ja kinostuu hyvin vahvasti. Se ei ala kuitenkaan ennen pyryä voimistuvasta tuulesta huolimatta, koska useita suojasäitä läpikäynyt vanha lumipeite on nyt jäätyneenä jähmeän kovaa. Sunnuntaina auringon paisteessa voidaan kuitenkin ihailla länsiosissa kuvauksellisia pyryn jälkeisiä lumidyynejä, -deltoja, -harjanteita yms. tuulen edesauttamia lumikuvioita. Puustoon ei kuitenkaan kerry juurikaan uutta lunta kuin vain lähinnä suojaisimmilla paikoilla, koska tuulisen sään pakkaslumipyry ei ole tarttuvaa.

Lumipeitteen paksuus vaihtelee nyt ennen pyryä läntisimpien osien 10 cm tienoilta Varsinais-Suomen ja Satakunnan itäpuoleisten alueiden 25 - 50 cm välille; äskettäinen Föhn-ilmiö sulatti itäosissa yli 50 cm hanget lähes pois ja paljasti paikoin maata läntisimmissä osissa.

Tässä tutut seurannassa oivalliset sisällöt linkkeinä >> Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Seurantapaikkani on nyt aluksi Espoon Tapiola, mutta siirryn iltapäivällä Hämeenlinnaan.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 11:30: Aamun ja aamupäivän aikana länsitaivaalta käsin on alkanut tulemaan jo ennakoivia yläpilviharsoja vyöhykkeinä ja lauttoina; aurinko paistaa pilviharson läpi vielä hyvin ja haloilmiötäkin on alkanut näkymään. Tuuli oli vielä aamulla tyyntä, mutta etelä-kaakkoistuuli on nyt alkanut viriämään. Viime yön - aamun -13 asteen pakkasesta on leudontunut täällä Espoon Tapiolassa nyt -8 asteeseen. Hämeenlinnassa puolestaan -17 asteen yöpakkasesta -10 asteeseen.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 14:50: Olen saapunut nyt Hämeenlinnaan ja matkan aikana klo. 13:15 - 14:45 välillä taivaan pilvikansi paksuni hyvin nopeasti aurinkoa läpipaistattaneista untuva- ja harsopilvistä juuri sadetta edeltäväksi läpikuultamattomaksi verhopilvikanneksi; lumipyry alkoi jo n. 12:00 alkaen Vaasasta Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen ja on tunnin sisällä alkamassa Hämeenlinnassa. Etelä-kaakkoistuuli voimistui myös nopeasti matkani aikana heikosta navakan puuskaiseksi. Lämpötilat kohosivat samalla Espoon Tapiolassa tämän hetken -5 asteeseen ja Hämeenlinnan -6 asteeseen.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 16:30: Ensimmäiset lumihiutaleet ovat alkaneet leijailemaan Hämeenlinnassa, mutta sadealueen itään eteneminen on alkanut hidastumaan. Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja lounaissaaristossa pyry on kuitenkin ollut ajoittain sakeaa. Pilvipeitteenä on hyvin tasainen verho- ja sadepilvikansi ilman alapilvisyyttä. Tuuliolot ovat ennallaan, mutta lämpötila on laskenut täällä takaisin -7 asteeseen. Espoon Tapiolassa -5 astetta on säilynyt.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 17:30: Lumisade on voimistunut jo kohtalaiseksi Hämeenlinnassa, jolloin puhtaille kaduille on alkanut tulemaan jo valkoista väriä. Lumi ei kuitenkaan vielä juurikaan pöllyä (esim. katoilta) navakkapuuskaisessa tuulessa. Lumisade on alkamassa myös Hyvinkäällä ja hitusen myöhemmin pääkaupunkiseudullakin. Em. länsiosissa on jatkunut sakeakin pyry ja kelikameroista nähdäänkin siellä jo nopeasti muodostunutta lumipeitteisyyttä ja tuulikinostumisia lumikuvioina vain hetki aikaisemmin puhtaina olleilla tiealueilla. Ilta on alkanut hämärtymään.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 18:40: Lumisade on jatkunut kohtalaisena - ajoittain sakeahkonakin tarkkailupaikallani, jolloin kasvava uusi lumipeite on alkanut nopeasti pöllyämään tuulessa mm. katoilta. Etelä-kaakkoistuuli on lisäksi voimistunut niin, että puuskat humisevat jo selvästi nurkissa; ovat navakoita - kovia. Lämpötila on laskenut -8 asteeseen, mutta pääkaupunkiseudulla se on yhä lähes ennallaan. Siellä on viimein alkanut lumisade. Sakeinta pyry on ollut yhä Satakunnasta Länsi-Uudellemaalle ulottuvalla alueella ja nyttemmin myös Pirkanmaalla, mutta Ahvenanmaalla ja länsirannikolla sade on jo loppumassa ajoittain. Itäreunaltaan sade on lakannut etenemästä noin Päijänteen tasalla itään, kuten oli odotettavissa.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 20:10: Sakeimman pyryn alue on pysynyt vielä täpärästi Hämeenlinnan länsipuolella linjalla Pirkanmaa - Uusimaa; laajin sakean pyryn alue on muodostunut Uudellemaalle, missä mm. pääkaupunkiseudulle on saapunut hyvinkin sakeaa pyryä. Hämeenlinnassa on kertynyt 2 - 3 cm uutta lunta, mutta voimakas kinostuminen haittaa arviointia. Länsirannikolla ja lounaissaaristossa pyryssä on edelleen taukoja, mutta lisää pyrynauhoja kehittyy mereltä käsin sinne. Tuuli ja lämpötilaolot ovat lähes ennallaan. Merellä myrskylukemiin on päästy nyt myös Suomenlahden länsiosissa Pohjanlahden lisäksi.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 21:20: Sakeimman pyryn alue on asettumassa lännestä akselille Tampere - Hämeenlinna - Helsinki; toinen erillinen sakean pyryn alue on muodostunut Selkämerelle ja se on rantautumassa länsirannikolle. Tarkkailupaikallani pyryn runsastuminen näkyykin nyt hyvin; maisema on samentunut huomattavan paljon pois näkyvistä ja navakka-kovapuuskaisessa kaakkoon-itään kääntymään alkaneessa tuulessa lumipyryn pöllyäminen näkyy ilmassa kaupunkivalaistuksen siivilöimänä kuin väreilevänä - aaltoilevana esirippuna. Lämpötila on pysynyt Hämeenlinnassa -8 asteessa, mutta on laskenut Espoon Tapiolassa -6 asteeseen. Leudointa on ollut pyryn aikana lounaissaaristossa, missä on nyt tullut hetkellinen nollakeli.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 22:45: Erittäinkin sakeaa lumipyryä on jäänyt vellomaan Uudellemaalle ja siten myös pääkaupunkiseudulle; siitä pohjoiseen on yhä ollut myös sakeaakin pyryä Hämeenlinnan kautta Tampereen seudulle pienempänä vyöhykkeenä. Toinen sakean pyryn alue on kattanut aluetta Porista Turkuun ja lounaissaaristoon. Näin ollen yllättäen runsaimpien lumikertymien alueeksi saattaa muodostua Uusimaa, missä lienee jo ylitetty 10 cm kertymiä heittämällä ja rajussa tuulessa kinostuminen on ollut voimakasta; yli 30 cm kinokset jo mahdollisia. Täällä Hämeenlinnassa ainakin 5 - 10 cm on tämän hetken uuden lumen kertymäarvio. Lämpötilat ovat lähes ennallaan, mutta tuulet ovat alkaneet hieman heiketä ja kääntyä enemmän itään.

Tilanne lauantaina 2.3.2013 klo. 23:55: Lumipyryalueen itäreuna on alkanut ujuttautumaan ennakoitua vähän idemmäksi; tällä hetkellä se on noin Hamina - Kouvola - Jyväskylä -linjalla. Tampere - Uusimaa vyöhykkeellä sankimmat pyryt ovat antaneet periksi pääkaupunkia ja Porvoon seutua lukuun ottamatta ja sateeseen on tullut taukokohtia, mutta länsirannikon uudempi sakeamman pyryn alue on etenemässä idemmäksi... Myös Tampereen seudulla on yhä pyryttänyt kohtalaisesti - sakeasti. Täällä Hämeenlinnassa lumipyry on heikentynyt niin paljon, että maisemat näkyvät jo melko selvästi ja pilvipeitteen muodot ovat alkaneet näkyä; alimpana liikkuu kumpukerrospilvimäisiä kokkareita kaakkoistuulessa. Lämpötilaolot ovat ennallaan; Ahvenanmaalla on tosin leudontunut jopa +2 asteeseen, joten siellä sateet ovat märkää tarttuvaa lunta ja räntää.

Tilanne sunnuntaina 3.3.2013 klo. 01:10: Itäisempi lumipyryalue on jatkanut heikentymistään ja nyt myös mm. pääkaupunkiseudulla sade on huomattavasti vähentynyt. Läntinen pyryalue kattaa kaksi sakean pyryn nauhaa; itäisempi on n. Pori - Salo -linjalla ja läntisempi lounaissaaristossa - Turun seudulla möykympänä. Täällä Hämeenlinnassa lumisade on lähes lakannut, mutta tuuli pöllyttää mm. kattolumia. Lämpötilat ovat pysyneet muutoin ennallaan, mutta Espoon Tapiolassa on leudontunut -5 asteeseen; Ahvenanmaalla on vielä hetken suojaa. 

Nyt pidän nukkumistauon, mutta palaan aamulla viimeistelemään päätökseensä tämän seurannan. Yön aikana kaakosta itään-koilliseen kääntyvät tuulet puhaltavat vielä navakkapuuskaisesti aamuun saakka ja ainakin siis Satakunnan - Varsinais-Suomen sekä läntisen Uudenmaan alueella esiintyy sakeita pyryjä muutaman lähitunnin ajan. Lopulliset lumensyvyysarviot teen vasta aamulla, kun Ilmatieteen laitoksen tuorein lumensyvyyskarttakin on ilmestynyt...

Tilanne sunnuntaina 3.3.2013 klo. 10:50: Tässä viimeinen päivitys >> Yön aikana sakeat lumipyryalueet jatkoivat tupruttamistaan seuraavasti: Edellispäivityksessä mainittu Satakunnan ja Varsinais-Suomen sakea pyrynauhapari poistui alueelta kaakkoon vasta klo. 4:00 ja 5:00 välillä. Sitten Uudellemaalle muodostui vielä uusi sakeamman pyryn alue siten, että alkuyöllä Porvoon ja Haminan välillä ollut pyry siirtyi lännemmäksi pääkaupunkiseudulle tupruttamaan n. klo. 5:00 ja 7:00 välille. Samoihin aikoihin alkoi muodostua vielä uusi sakeamman pyryn tilanne Satakuntaan, Varsinais-Suomeen ja lounaissaaristoon, missä pyryttämistä on jatkunut näille paikkeille saakka ja vasta seuraavan lähimmän tunnin parin aikana pyryt ovat poistumassa sieltä ja nopeammin Uudeltamaalta. 

Hämeenlinnassa lumisateet jäivät jo enimmäkseen vain vähäisiksi viime päivityksen jälkeen ja lakkasivat kokonaan n. klo. 6:00 maissa. Tällä hetkellä taivaalla on vielä yhtenäistä verhopilvikantta ilman alapilvisyyttä ja auringon läpikuultaminen on voimistumassa. Tuulet ovat kääntyneet itäkoilliseen ja heikentyneet yön aikana kohtalaisiksi. Lämpötilat ovat olleet hieman laskusuunnassa: Hämeenlinnassa varhemmin aamulla käväistiin -10 asteessa, mutta nyt on -9 astetta. Espoon Tapiolassa lämpötila on laskenut -8 asteeseen ja Ahvenanmaalla suojasää päättyi pian klo. 3:00 jälkeen ja nyt siellä on -4 astetta.

Em. perusteella eniten uutta lunta kertyi Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa sekä lounaissaaristossa; 20 cm ylittäviä lumikertymiä todennäköisesti löytyy paikoin ja tuulikinostumissa reilunkin puolen metrin valleja - dyynejä on muodostunut. Uudellamaalla pyrytti toiseksi eniten, missä ainakin 15 cm ylittäviä kertymiä voi löytyä isoine kinostumineen. Hämeenlinnan lumikertymä jäi arviolta 5 ja 10 cm välille, mutta isoja kinostumia löytyy täältäkin monin paikoin. 

Näin ollen lumipeitteen kokonaispaksuus on taas ylittänyt etenkin Uudellamaalla 50 sentin ja läntisimmissä osissa - lounaissaaristossa yli 25 cm kokonaispaksuudet ovat yleistyneet. Em. Hamina - Kouvola - Jyväskylä -linjan itäpuolelle ei ulottunut lumisateita, joten siellä on yhä vain vanha jäinen lumipeite. Ilmatieteen laitoksen uusin lumensyvyyskartta kertoo, että yli puolen metrin kokonaisyvyys muodostui läntiseltä Uudeltamaalta ja pääkaupunkiseudulta Hämeenlinnan länsireunalle.

Nyt on etenkin pyryalueiden lumitilanteessa huomioitava se, että aikaisempien suojasäiden takia jäätynyt kevyenliikenteen väylien erittäin liukas vanhan jääpinnan tilanne on uuden puuterilumen alla petollisena näkymättömissä; vaara liukastumisille on erittäin suuri hiekoittamattomilla väylillä - poluilla!

Lopuksi kaksi juttua mediasta liittyen tähän lumimyrskyyn. Niiden perusteella nimenomaan lumentulo ja erittäin isot kinostumat olivat pääpiirre tässä myräkässä. Tuulivahingot ja sähkökatkot olivat ilmeisesti mitättömiä >> Lunta ryöpsähti yöllä jopa 20 senttiä – tuuli puhalsi puolimetrisiä yllätyskasoja ja Lumimyräkkä laantuu aamulla vähitellen.

No comments: