Friday, March 08, 2013
Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Pe 8.3.2013 erityisen sakeapyryinen lumikuurorintaman ylitys
Näkymä kaakkoon Espoon Tapiolassa vähän ennen pyryrintaman tuloa kuvattuna perjantaina 8.3.2013 klo. 13:19.
Näkymä kaakkoon Espoon Tapiolassa pyryrintaman sakeimman tuiskun aikaan kuvattuna perjantaina 8.3.2013 klo. 14:45.
Näkymä kaakkoon Espoon Tapiolassa sään alettua selkenemään kokonaan pyryrintaman jälkeen kuvattuna perjantaina 8.3.2013 klo. 16:39.
Kahden viime päivän aikana Etelä-Suomen ihmisiä ovat ihmetyttäneet kaksi pohjoisesta etelään liikkunutta erittäin sakeapyryistä ja rajupuuskaisen tuulista lumikuurorintamaa. Ensimmäinen oli viime keskiviikkona 6.3. illan aikana tuoden kylmän pakkasilmamassan mukanaan tuulituhojen ja ennätyksellisen rajun lämpötilan laskun (Lähes 10 astetta tunnissa) kera ja tänään perjantaina 8.3. toinen melko vastaavanlainen kulki alueen yli etelään iltapäivällä tuoden entistäkin kylmempää arktista ilmamassaa tuliaisena perässään; lähipäivät ovat siis erityisen kylmiä.
Tämä perjantainen sään raju vaihtelevuus ja pyryelämys innoitti aloittamaan tästä alkaen poikkeuksellisten / erikoisten sääilmiöiden valokuvallisen esittelyn blogissani. Joskus vuosia sittenhän olen jo bloggaillut säästä ottamieni valokuvien kera, mutta nyt palaan sellaiseen tässä muodossa; poimin esittelyyni nimenomaan sellaisia poikkeavia / erikoisia sääilmiöitä, jotka ilmenevät myös jotenkin esteettisesti - visuaalisesti näyttävällä tavalla. Aivan kuten tänään tässä pyryrintaman ylityksessä äärimmäisenä vaihteluna ja huippupyrynä. Arvioisin, että jatkossa korkeintaan pari - kolme kertaa kuussa näitä erikoistilanteita sattuu tiheimmillään ja välillä voi olla kuukausiakin taukoa ilman mitään erityistä poikkeavuutta... Joka viikkoista tästä kuvasarjasta tuskin tulee.
Tämän päivän tilanteesta vielä lyhyesti ja yllä olevien kuvien selostusta. Palaan kuitenkin vain varsinaisessa tutussa viikkosääraportissa kertomaan tämänkin tilanteen meteorologisista taustoista tarkemmin. Tässä kerrottakoon >> Pyry oli pahimmillaan klo. 14:40 - 15:00 välillä, jolloin maahan romahti navakkapuuskaisessa tuulessa n. 5 cm uutta lunta. Ennen sitä pyrytteli hieman jo n. 14:00 alkaen ja sade lakkasi kokonaan klo. 15:30 mennessä, minkä jälkeen pohjoisesta alkaen selkeni jyrkkäreunaisen nopeasti.
Kuvat on otettu siis samasta kohtaa samaan suuntaan >> Ylimmästä kuvasta havaitaan, kuinka jäinen puistokäytävä oli vielä puhdas uudesta lumesta. Keskimmäisessä nähdään, kuinka n. 100 metrin etäisyydellä ollut puuston reuna katosi oikeastaan tyystin näkyvistä tiheimmän pyryn vaiheessa. Alin kuva osoittaa päivän erikoislaatuisesti vaihdelleen sään luonnetta, kun pyryrintaman jälkeen sää selkeni nopeasti lopulta kokonaan ja kirkas auringonpaistekin ehti vielä helliä ja säihkyttää mm. vastasataneen lumen pintoja ennen illan hämärtymistä.
Tuo tiheimmän pyryn hetki oli koko elämäni yksi rajuimmista lumisateen tilannekokemuksistani; korkeintaan pari - kolme vastaavanlaista muistan kokeneeni ihan ulkosalla ja tämä oli itse asiassa pyryn osalta vähän sankempikin tapaus kuin tuo viime keskiviikkoinen rintamapyry. Tuulta vasten ko. pyryssä ei voinut oikein edes pitää silmiään auki tuiskeen paiskonnassa ja suuhunkin tuntui tulevan kuin riisiä / lesehiutaleita suoraan säkistä kauhomalla.
Tässä tilanteessa valokuvaaminenkin kävi vaikeaksi, koska kuvatessa otoksien tarkentaminen sameasti kadonneessa maisemassa piti poimia lähimpinä olleista puista. Jotkut teistä saattavat lisäksi ihmetellä, että eikös kameran linssi mene pyrystä pisaratukkoiseksi ja siten sumeaksi. Itse asiassa pakkassäällä (Kuten nyt oli) sellainen haitta on hyvin minimaalinen, koska lumikiteet kimpoavat hiekan lailla kiinnittymättä linssilasiin. Takertuva suojalumisade on ongelma erikseen. Näin sakeassa pyryssä tosin varmuuden vuoksi oli viisasta valita kuvauspaikat niin, että tuuli tuli selän takaa; tämä jo pelkästään tuon em. silmät puolisokeaksi paiskoneen tunnun takia.
Lopuksi siihen viime keskiviikkoiseen samankaltaiseen pyrytilanteeseen liittyen teen aasinsillan yhteiskunnallispoliittisiin asioihin. Nimittäin valtamediassa tällaisesta sääilmiöstä kertovassa jutussa lukijakommentointi pisti silmääni seuraavasti >>>
Dramaattinen sääilmiö iski illalla Helsingissä --> (Kommentoin seuraavana päivänä Facebookissa): Eliseen säärintaman ylitykseen liittyen tässä jutussa oleva kommenttiketju paljastaa karusti sen, kuinka Suomen väestö on keskimäärin oikeastaan todella tyhmää ja kehittymätöntä >> Suurimmaksi osaksi kommentit ovat vain keskinäistä kinastelua, vittuilua ja vastakkainasettelua korostetun idioottimaisesti. Ja itse sääilmiöstä ei osata puhua juuri yhtään mitään järkevää.
Tuollaisten esimerkkien valossa onkin osoittautumassa aivan oikeaksi mm. tällaiset Seppo Oikkosen teoretisoinnit >> Yhteiskunnallisen keskustelun seksuaalinen ahdistuneisuus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment