Monday, March 18, 2013

Viikon 11 sää vuonna 2013: Tavanomaista paljon kylmempää ja talvista; alussa ajoittain lumisateita ja leudompaa, lopussa selkeää ja hyvin ankaria yöpakkasia (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 11 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Säätä sävytti koko viikon vallinnut ajankohtaan nähden normaalia erittäin paljon kylmempi pakkasilmamassa. Ma ja ke välillä tosin vallitsi ajoittain vähän leudommat tilanteet vähäisen matalapainetoiminnan ja sen lumisateiden myötä. Se piti yö- ja päivälämpötilojen eroa loppuviikkoa pienempänä. Ke lähtien koko loppuviikon ajan alkoi nimittäin vallita korkeapaineen selänteen kohdalla heikkotuulinen ja monta päivää täysin selkeänä pysynyt hyvin kuiva arktinen pakkasilmamassa, missä yö- ja päivälämpötilojen erot kasvoivat erittäin suuriksi öiden oltua hyvin ankaran pakkasen aikaa (Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 7) ja päivät olivat lähes keväisiä etenkin lännessä; suurimmillaan vuorokausivaihtelu oli jopa reilut 20 astetta sisämaassa.

Euroopan mittakaavassa ajankohtaan nähden hyvin ankarat takatalvisäät valtasivat alaa laajasti myös manner-Euroopassa; viikon aivan alussa siihen liittyi myöhäisyydessään erikoisia runsaita lumisateita Englannissa, Ranskassa ja Saksassa. Matalapaine muodostui sitten Välimereltä Mustallemerelle ulottuvaksi jonoksi, jonka pohjoispuolella ankara takatalvi siis vallitsi ja pääsi lopulta läntiselle Välimerellekin huomattavana koleutena. Manner-Euroopan kevät oli täten pysähtynyt yleisiin yöpakkasiin ja lumikuuroihin; esim. Saksassa oli paikoin jopa reilun -10 asteen yöpakkasia (Edellisviikolla sielläkin oli hetken yli +15 asteen päivälämpötiloja!).

Loppuviikolla puolestaan Espanjan länsipuolelta Norjanmerelle muodostunut matalapainejono alkoi leudontaa Länsi-Eurooppaa ja osaa Skandinaviasta hieman, mutta samalla sateet ja epävakaisuus lisääntyivät; osa sateista oli silti vielä paikoin räntäisiä eikä yöpakkaset kaikonneet kaikkialta vieläkään. Samaan aikaan Välimeren matalapaineesta muodostui oma kompakti myrskymatalapaine, joka liikkui Mustanmeren länsipuolelta koilliseen Venäjälle aiheuttaen rajuja sääilmiöitä matkallaan; länsi- ja luoteisreunallaan lumimyrskyjä sekä hetkeksi kaakkois-itäpuolellaan Mustanmeren pohjoispuolelle lähes kesäisen lämpöaallon ja sinne heti perään uuden takatalven ko. matalapaineen jälkipuolella.

Länsi-Venäjällä pohjoisosissa jatkoi vellomistaan ankaran kylmä arktinen pakkasilmamassa jo ties monettako viikkoa putkeen ja pakkaset ulottuivat ajoittain hyvin kylminä öinä Moskovan eteläpuolellekin; kuitenkin tuo myrskymatalapaine toi heikenneenä leutoa kevätsuojasäätä etelästä hetkeksi Moskovaankin ja laajasti sen itäpuolelle viikonloppuna. Arktinen pakkasilmamassa jäi vallitsemaan samaan aikaan Suomesta Itä-Eurooppaan asettuneen n. etelä-pohjoissuuntaisen korkeapaineen selänteen alueelle.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 11.3.2013: Korkeapaineen selännettä jäi Suomen eteläpuolelle Baltiasta Venäjälle ja Grönlannin korkeapaine alkoi vahvistua Islannin etelä- ja sitten länsipuolelle. Kuolanniemimaan tienoille pyörimään jäänyt matalapaine toi tarkastelualueelle pohjoisesta vähän leudompaa ilmaa ja rintamasysteemin, joka jäi vellomaan lähes sijoilleen. Yöllä ja aamulla rintamaan liittynyt kohtalaisten lumisateiden alue siirtyi alueen yli, mutta sisämaassa ja idässä selkeni sen jälkeen nopeasti lähes kokonaan loppupäiväksi. Lounaaseen - etelärannikolle jäi pidemmäksi aikaa runsaampaa pilvisyyttä ja lumikuuroja. Sitä ylläpiti illalla Keski-Skandinaviassa muodostunut pieni matalapaineen osakeskus, joka siirtyi kohti lounaiskolkkaa. Illemmalla etelärannikolla selkeni hetkeksi, mutta länsirannikolla oli yhä pilvisempää ja lumisateita. Lännen ja pohjoisen väliset tuulet olivat enimmäkseen heikkoja; illalla länsirannikolla oli voimistuneita lounais-etelätuulia. Yölämpötila oli -10 asteen vaiheilla. Päivälämpötila nousi lännessä -1 ja -5 asteen välille; idässä oli yhä paikoin -5 astetta kylmempää.

Tiistai 12.3.2013: Fennoskandia jäi laajan, mutta heikon ja epämääräisen hyvin kylmän pakkasilmamassan matalapaineen alle; em. lounaiskolkkaa lähestynyt pieni matalapaineen osakeskus asettui päivän ajaksi Etelä-Suomen länsiosien päälle. Yöllä oli länsirannikkoa lukuun ottamatta aluksi vähäpilvistä ja heikkotuulista; yöpakkanen oli siten taas kireähköä -10 ja -20 asteen välillä. Länsirannikolla oli -10 astetta leudompaa lounaistuulisissa lumisateissa. Aamuksi - alkuiltapäiväksi lumikuuroja muodostui etelärannikon tuntumaan lounaistuulen voimistuttua laajemmin kohtalaiseksi - navakaksi alueen länsiosissa; idässä lounaistuulet olivat paljon heikompia ja matalapaineen pieni keskusalue oli tyyni. Iltapäiväksi - illaksi etelärannikon lumikuurot poistuivat, mutta länsiosien lumisateet siirtyivät hitaasti idemmäksi (Eivät ehtineet pääkaupunkiseudun tasalle puoleen yöhön mennessä) ja idässäkin oli jo runsaampaa pilvisyyttä. Päivälämpötila oli lännessä -1 ja -5 asteen välillä, mutta idässä yhä paikoin -5 astetta kylmempää.

Keskiviikko 13.3.2013: Fennoskandiassa vaikutti edelleen laaja, mutta heikko ja epämääräinen hyvin kylmän pakkasilmamassan matalapaine pienine osakeskuksineen; Etelä-Suomen länsiosissa ollut matalapaineen osakeskus venyi päivän aikana Keski-Suomeen; sen lumisateet liikkuivat viimein vauhdikkaammin länsiosista tarkastelualueen yli itään yön - keskipäivän aikana. Iltapäivällä sen jälkeen selkeni nopeasti lähes kokonaan, mutta yläpilvilauttailua jäi hieman ja itäkolkassa oli vielä illallakin vähän lumisateita. Lounaistuulet olivat aluksi kohtalaisia, mutta ko. lumisaderintaman ylityksen jälkeen uudestaan kylmempää ilmaa tuoden luoteeseen kääntyneet tuulet olivat heikkoja; illalla oli ajoittain tyyntä. Yölämpötila oli lumisadealueella -5 ja -10 asteen välillä; idässä ja läntisimpien osien jo poutaantuneella alueella -10 ja -15 asteen välillä. Päivälämpötila jäi -5 ja -10 asteen välille jopa lähes koko alueella ja illalla pakkanen kiristyi nopeasti kohti -20 astetta sisämaan selkeillä alueilla.

Torstai 14.3.2013: Islannin suunnasta voimistui uutta matalapainetta kohti Britanniaa ja Välimeren itäosissa voimistui koilliseen liikkuva myrskymatalapaine. Suomessa pieni matalapaine jäi Keski-Suomeen kaikoten hyvin hitaasti pohjoisemmaksi ja illalla em. kaukaisempien matalapaineiden välistä lounaasta alkoi muodostua korkeapaineen selännettä alueelle. Yö - aamu oli aluksi lähes selkeä ja tyyni sallien erittäin kireitä yöpakkasia sisämaan -20 ja -30 asteen välillä mm. pilvien ja paikallisilmastoerojen mukaan ja etelärannikollakin lähes -20 asteen verran. Tuo pieni matalapaine kierrätti kuitenkin vielä annoksen lumikuuroja luoteesta alueelle iltapäiväksi heikkojen - kohtalaisten lännen ja pohjoisen välisten tuulten mukana. Illalla poutaantui, tyyntyi ja selkeni uudestaan. Päivälämpötila oli -5 asteen vaiheilla; idässä kylmintä. Illalla pakkanen kiristyi taas melko nopeasti.

Perjantai 15.3.2013: Espanjan länsipuolelta Britannian kautta Norjanmerelle alkoi muodostumaan matalapainejono ja myrskymatalapaine liikkui Mustanmeren länsipuolelta koilliseen. Korkeapaineen selänne vahvistui näiden välissä Suomeenkin aluksi lounais-koillissuuntaisena; tuulet vaihtelivat sen mukaan tyynestä heikoiksi virinneisiin suunnaltaan vaihteleviin tuuliin. Sää pysyi koko päivän täysin selkeänä ja kuulaan kuivana yleisesti. Yölämpötila vaihteli tuulitilanteiden mukaan sisämaassa -20 ja -30 asteen välillä ja etelärannikolla -15 asteen molemmin puolin. Tämä yö oli silti edellisyötä pääosin vähän leudompi. Päivälämpötila nousi -5 asteen vaiheille; lännessä -1 ja -5 asteen välille.

Lauantai 16.3.2013: Korkeapaineen selänne kääntyi Suomen yllä vähitellen etelä-pohjoissuuntaiseksi ja heikkenevä voimakas matalapaine jatkoi liikkumistaan koilliseen Suomen kaakkoispuolella. Lännessä matalapainejono pysyi lähes ennallaan Espanjan tienoilta Norjanmerelle. Tarkastelualueen sää pysyi edelleen yleisesti ja koko päivän täysin selkeänä ja kuivan kuulakkaana. Tuulet olivat enimmäkseen tyyniä, mutta paikoin virisi heikkoja suunnaltaan vaihtelevia tuulia ja kaakon matalapaineen vaikutuksesta etelärannikolla - kaakonkulmalla oli ajoittain ja vaihtelevasuuntaisesti muuta aluetta tuulisempaa. Yölämpötila pysyi sisämaassa enimmäkseen vähän -20 asteen kylmemmällä puolella, mutta etelärannikolla oli tuulten takia paikoin vain n. -10 asteen minimilämpötiloja. Päivälämpötila nousi -1 ja -5 asteen välille; lännessä ja etelärannikolla se oli paikoin n. nollassa.

Sunnuntai 17.3.2013: Korkeapaineen selänne pysyi aluksi Suomen yllä etelä-pohjoissuuntaisena, mutta alkoi illalla muodostaa omaa korkeapaineen aluetta keskukseltaan Vienanmerelle ja laajemmin Jäämerelle. Itäinen matalapainetoiminta oli heikkenemässä, mutta lännessä matalapaine voimistui ja keskittyi Britannian ja Länsi-Euroopan ylle. Tarkastelualueella jatkui muutoin yhä täysin selkeä ja kuulakas sää, mutta etelästä alkoi ulottua etelärannikolle yläpilviharsoa. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja ja yöllä paikoin tyyniä, mutta länteen tuli aluksi kohtalainen etelätuuli tuoden leudompaa ilmaa. Iltapäivästä - illasta alkaen etelä-kaakkoisosissa alkoi puolestaan viritä em. korkeapainemuodostuksen mahdollistama kylmempi itätuuli. Yölämpötila oli sisämaassa vähän -20 asteen molemmin puolin ja lännessä - etelärannikolla -10 ja -15 asteen välillä. Päivälämpötila vaihteli paljon itä-länsisuunnassa; läntisimmissä osissa se oli nollan vaiheilla ja paikoin asteen pari plussallakin. Muutoin maksimilämpötilat pysyivät -1 ja -5 asteen välillä ja itäkolkassa oli jopa sitäkin kylmempää.


Alkaneen viikon 12 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina on alkanut jo aikaisemminkin vihjaamaani tapaan uudenlainen erittäin kylmä sääjakso, mikä jatkuu lähes muuttumattomana torstaihin saakka. Kyseessä on siis voimakastuulinen itävirtaus, joka tuo jatkuvasti erittäin purevana viimana Pohjois-Venäjälle pitkäksi aikaa muhimaan jääneeltä arktisen ilmamassan alueelta ajankohtaan nähden erittäin kylmää säätä. Sitä sävyttää viiman lisäksi aikaisempaa runsaampi vaihteleva pilvisyys ja ajoittaiset pakkaslumisateet. Tänään illalla etelärannikolla osa lumisateista oli hetken sakeitakin, mikä saattaa olla mahdollista paikoin kuuroina jatkossakin ko. aikana. Vähäpilvisiä poutahetkiäkin mahtuu joukkoon. Ilmamassan kylmyys manifestoituu etenkin päivisin maksimilämpötilojen pysyessä joinakin päivinä jopa -5 ja -10 asteen välillä ja muutoinkin vähintään muutaman asteen pakkasella. Yöt ovat näissä tuulisissa oloissa viime viikkoa leudompia, mutta pakkanen ankaroituu helposti -10 ja -15 asteen välille ainakin vähäpilvisillä alueilla.

Euroopan mittakaavassa ma - to tilanteen muodostaa Jäämerelle vaikuttamaan jäävä ja sieltä ajoittain Lappiin - Kuolanniemimaalle ulottuva vahva korkeapaine sekä aluksi Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä ti alkaen myös idempänä vaikuttava laaja matalapainesysteemi osakeskuksineen. Näiden välissä tuo ankaran kylmä itäviima vaikuttaa koko Fennoskandiassa ja eteläinen matalapainetoiminta tuottaa itävirtaukseen ajoittain kosteutta lumisateiksi siis Etelä-Suomeenkin. Tuo manner-Euroopan itä-länsisuunnassa laajeneva matalapaine leudontaa siellä säätä vähän, mutta epävakaisissa oloissa voi yhä olla osaksi räntäsateita etenkin idässä, poutahetkillä yöpakkasia ja tuon hyytävän itäviiman vaikutus saattaa ulottua takatalvena taas ainakin Puolaan, Pohjois-Saksaan ja osaan Britanniaa torstaihin mennessä.

Torstain jälkeen on tulossa hieman muutoksia >> Britannian länsipuolella voimistuu uusi isohko matalapaine ja manner-Euroopan matalapainesysteemi heikkenee ja painottuu Mustallemerelle voimakkaana. Samalla Jäämereltä alkaa muodostua korkeapainetta Skandinaviaan pitkulaisena ja matalapaine muodostuu Kuolanniemimaalle. Täten ajankohtaan nähden ankaran takatalviset säät valtaavat Keski- ja Itä-Eurooppaa entistä enemmän, mutta ainakin Ranskaan ja Britanniaan tulee läntisen matalapaineen syöttämänä lounaasta selvästi leudompaa ilmaa, mutta epävakaisena ja kosteana.

Länsi-Venäjällä jatkuu koko viikon laajasti normaalia kylmempi talvisää (Tosin Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolelle tulee viikon keskivaiheilla taas yksi hetkellinen annos leutoa kevättä etelästä em. manner-Euroopan matalapainesysteemin edellä) ja pohjoisosissa yhä ankaran arktisesti. Sama arktisuus siis pätee Fennoskandian lisäksi tarkastelualueellakin, missä itäviima aluksi tyyntyy pe tienoolla ja selkenevässäkin säässä hyvin ankarat yöpakkaset mahdollistuvat siten uudestaan. Tuo uusi Skandinavian korkeapaine mahdollistanee kuitenkin la - su vähän leudommat, mutta yhä tavanomaista kylmemmät pohjoistuulet... Tarkennusta myöhemmin.

Päivitys torstaina 21.3.2013 klo. 13:35: Sääennusteet ovat edenneet tähän mennessä varsin hyvin em. tapaan ja tästä hetkestä viikon loppuun saakka ei ole tulossa merkittäviä muutoksia jo arvioituihin tilanteisiin; tulevana to - pe yönä tuulet voivat olla sen verran heikkoja sään ollessa selkeää, että yöpakkaset voivat taas kiristyä sisämaassa lähelle -20 astetta. Sitten tosiaan vähän leudompi ja vähäpilvinen pohjoisvirtaus alkaa vallita, jossa yöpakkaset jatkuvat ainakin -10 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötilat alkavat lähestyä yleisemmin nollan tienoota ja näin paahdepaikkojen lumisulaminen kiihtyy vähän. Euroopan mittakaavassa tämä pohjoinen talvinen ilmamassa pääsee vielä viikonloppuna takaisin Itä- ja Keski-Euroopasta jopa osaan Ranskaa ja koko Britanniaan, kun matalapaine muotoutuu Britannian länsipuolelta itä-länsivyöhykkeeksi etelämmäksi Eurooppaa. Samalla em. Mustallemerelle tuleva voimakas matalapaine alkaa siirtyä pohjoiseen Suomen itäpuolelle pitäen siellä kevätilmamassat kaukana itä-kaakkoispuolellaan.

Ensi viikolla pääasetelmana onkin vielä aluksi se, että matalapaineen painopiste Suomen itäpuolella jatkaa tavanomaista kylmempää säätä Fennoskandiassa ja laajasti Länsi-Venäjällä eli tarkastelualueellakin ja manner-Eurooppaakin vaivaa aluksi sikäläisittäin hyvin kylmä kevättä jumittava sää. Viikon loppuun mennessä eli Pääsiäiseksi saattaa sitten viimein käynnistyä koko Euroopan laajuinen kevääntulo >> Nimittäin asetelmaksi näyttäisi muodostuvan se, että korkeapaine alkaisi muodostua Suomen etelä- ja seuraavana kaakkoispuolelle samalla, kun Pohjois-Atlantille - osin Länsi-Eurooppaan voimistuu laaja ja voimakas matalapaine. Näiden välissä lämmittävät ja leudontavat etelä-lounaisvirtaukset alkaisivat vallita laajasti ja ulottua Fennoskandiaankin ehkä aivan Lappia lukuun ottamatta. Tämä tietäisi tarkastelualueella viimein termisen kevään käynnistymistä useissa plusasteissa ja varsinaisten lumihankien pääsulamisen alkamista, mutta sää olisi jonkin verran epävakaista... Lisää ensi viikon varsinaisessa sääraportissa.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 11 - 2013: Etelä-Suomen lumipeitteeseen ei tullut merkittäviä muutoksia viikon aikana; alkuviikon lumisateista tuli pääasiassa korkeintaan pari - kolme senttiä uutta lunta (Lännessä paikoin enemmän), joten kokonaislumipeitteen syvyys oli yhä Varsinais-Suomen ja Satakunnan paikoin alle 25 sentistä muun alueen yleisesti vähän 50 sentin molemmille puolille. Viikon kylmyydestä huolimatta maaliskuisten aurinkoisten säiden tyypillinen sulamisilmiö eteni kuitenkin; nimittäin aurinkoa vasten kohtisuoraiset eteläluiskat ja -rinteet pälveytyivät lumesta paljaaksi yhä enemmän ja tummat teiden - katujen varsien lumipenkat sulivat myös melko hyvin päivänpaisteessa. Vaakatasoiset lumipinnat eivät sulaneet. Jatkossa tämä päiviltään aikaisempaa kylmempi ja pilvisempi sää vähentää näitä sulamisilmiöitä paljon ja uutta luntakin tulee vähän. Viikonloppuna aurinkoisempi ja vähän leudompi sää palauttaa ko. sulamiset, mutta varsinainen lumihanki ei silloinkaan vielä sula.

Routa on edelleen pahentunut vähälumisilla paikoilla; länsiosissa paikoin jo yli 30 sentin. Paksulumisilla alueilla routaantuminen on yhä pysynyt lähes olemattomana. Puustolumia ei tullut mainittavasti edes alkuviikon lumisateiden takia. Kovista yöpakkasista huolimatta edelleen ei ollut edes puustokuuraa, koska ilmamassat olivat niin kuivia.

Vesistöjäät vahvistuivat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen talvisesti; järvissä 50 cm paksummat jäät yleistyivät edelleen ja jäätyminen oli voimakkaampaa kuin päiväauringon jäitä heikentänyt vaikutus; täten jäillä oli yhä mahdollista liikkua mm. jalan ja moottorikelkoin. Joet ja virtapaikat pysyivät myös yhtenäisesti jäässä. Merijäätkin vahvistuivat niin, että koko Suomenlahti tuli jo umpijäähän ja uudet jäät laajenivat lännessä kattamaan yhä enemmän Pohjois-Itämerta ja Selkämeren ulappakin jäätyi jo lähes umpeen. Suomenlahden sisälahdissa 50 cm paksummat jäät yleistyivät jatkuvasti etenkin idässä. Lähes samanlainen erittäin talvinen jäätymisprosessi jatkuu vielä tällä alkaneellakin viikolla loppuun saakka, kun pilvisyys ja erityisen kylmät päivät ovat ma - to välillä ehkäisemässä aikaisempaa enemmän auringon keväistä säteilytehoa. Niinpä jäätilanteet ovat etenemässä yhä selvemmin ajankohdan normaaleita määriä ankaremmiksi.

Kasvien kevätheräämiset ovat olleet edelleen täysin pysähdyksissä varhaisimpienkin kehitysvaiheiden eli pajujen (Salix sp.) kissojen kasvun sekä leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkamisen osilta. Lumihankien alla vähäroutaisilla paikoilla muhinut varhaisimpien sipulikasvien ensiversojen kehitys on myös ollut pysähtynyttä. Koko tämä alkanut viikko jatkaa erikoisessa kylmyydessään edelleen täyttä kehityspysähdystä.

Termisen kevään alkaminenkin on yhä mahdotonta koko viikon. Normaalisti eli keskimäärin tämä vuoden 12. viikkohan on jo Etelä-Suomessa termisen kevään aloittavaa aikaa, mutta ensi viikollekin jatkuva kylmä sää pitää tällä kertaa sen alkamisajankohdan vielä hämärän peitossa ja siihen onkin tulossa viivästymistä normaalista jonkin vielä tuntemattoman määrän verran...

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: