Yleiskuvaus viikon 16 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Kevään eteneminen mahdollistui hyvin nopeasti ko. viikolla, kun matalapaineiden sarja Britannian länsipuolelta koilliseen Jäämerelle syötti alueelle lounaasta tavanomaista leudompaa ja kosteaa ilmaa sekä kolmeen otteeseen rintamavesisateita; rankimmat torstaina. Täten lumipeitteen pääsulaminen tapahtui nopeasti ja voimakkaita sulamistulvia aiheuttaen. To - pe aikaisten vesisateiden jälkeen viikonlopusta muodostui vähän viileämpi, poutainen ja suureksi osaksi selkeän aurinkoinen eteläpuolelle muodostuneen pienen korkeapaineen myötä; lauantai oli kuitenkin viileän voimakastuulinen. Lämpötiloissa merkittävää oli ma - la välillä jatkuva plussalla olo yötä-päivää lämpimänleudon ja pilvisen ilmamassan ansiosta; vuorokauden keskilämpötilat olivatkin jopa lähes joka päivä reilussa +5 asteessa. Päivälämpötiloissa +10 asteen reiluja ylityksiä tehtiin puolestaan tiistaina ja uudestaan sunnuntaina aurinkoisessa korkeapainesäässä. Viikon ainoat kunnon yöpakkaset olivat la-su välisenä yönä.
Euroopan mittakaavassa tuona ma - la välisenä aikana em. matalapaineiden jonon eteläpuolella manner-Eurooppaan muodostui laaja kesäinen lämpöaalto, joka itse asiassa alkoi Länsi-Euroopasta käsin jo edellisviikon sunnuntaina; +20 asteen reiluja ylityksiä tällä viikolla lähes päivittäin (Paikoin jopa hellettä) ja paikallisissa kuurosateissa jo ukkosiakin, kuten jo edellisviikollakin. Kesäinen lämpö levisi loppuviikkoa kohden laajasti myös Mustanmeren pohjoispuolelle ulottuen Moskovan seudullekin. Fennoskandiassa oli siis ko. matalapainejonon takia epävakaisempaa ja tuulista, mutta Lappia lukuun ottamatta leutous edisti lumien pääsulamista loppuun erittäin tulvaisesti; sama päti myös Länsi-Venäjän pohjoisosiin aivan Jäämeren rantaa lukuun ottamatta.
Pe - la Skotlannista Lappiin vyörynyt raju matalapaine muutti tilannetta siten, että Länsi- ja Keski-Eurooppaan tuli luoteesta kesälämmön päättänyt viileys ja lännestä pian perään tulleen uuden korkeapaineen piirissä yöhalloja esiintyi viikonloppuna monin paikoin. Itä-Euroopassa ja Mustanmeren pohjoispuolella kesälämpö viipyi pidempään, mutta su - ma vaihteessa Lapista itään etääntyneen matalapaineen jälkipuolella koleaa ilmaa alkoi virrata laajasti Länsi-Venäjälle poistaen viimeistäkin kesälämpöä itään. Sunnuntaina uutta kesälämpökiilaa alkoi kuitenkin muodostua Mustanmeren länsipuolelta kohti Puolaa Itämeren - Baltian ylle muodostuneen em. korkeapaineen lounais-länsipuolitse...; lisää alla ennusteessa manner-Euroopan uudesta lämpöaallosta.
Näin ko. viikolla 16 nopeasti yhä lisää vihertyvien ja runsaasti kukkimaan alkaneiden maisemien piiriin päästiin yleisesti Britanniassa, manner-Euroopassa, Etelä-Ruotsissa, Itä-Euroopassa ja siitä Länsi-Venäjälle noin Moskovan seudun tasaa myöten. Maaliskuun ja huhtikuun alun kylmyyden takia viivettä normaaliin vihertymisasteeseen on kuitenkin edelleen selvästi etenkin lännessä.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 15.4.2013: Britannian länsipuolella muhinut voimakas matalapaine venyi osakeskusten jonoksi Norjanmeren kautta Lapin pohjoisreunalle ja korkeapaine asettui Suomen etelä-kaakkoispuolelle; näiden välissä alkoi Fennoskandiaan vaikuttaa leuto ja kostea lounaisvirtaus. Tarkastelualueella lounaistuuli voimistui jo aamuksi ajoittain navakaksi ja pysyi melko voimakkaana koko päivän. Samalla aamuksi rintamasysteemin mukana pilvisyys muuttui runsaaksi lännestä ja loppupäivän mittaan tuli ajoittain vesisateita. Illalla ilma utuuntui. Lämpötila oli yöllä 0 ja +3 asteen välillä; alkuyöllä sisämaassa paikoin heikkoa pakkasta. Iltapäivällä lämpötila oli +5 ja +8 asteen välillä; leudointa lounaassa; illallakin lämpötila pysyi +5 asteen paikkeilla.
Tiistai 16.4.2013: Korkeapaine pysyi sijoillaan Suomen etelä-kaakkoispuolella ja matalapaineita siirtyi edelleen sarjana Britannian länsipuolelta Norjanmerelle ja Jäämerelle. Lounaisvirtaus muuttui yhä lämpimämmäksi manner-Euroopan kesäisen lämpöaallon vaikuttaessa siihen. Rintamasysteemi siirtyi yöllä tarkastelualueelta muutoin itään, mutta siitä jäi heikkenevä häntä etelärannikon tuntumaan itä-länsisuuntaisena; yöllä pilvisyys oli vielä koko alueella runsasta ja ajoittaisia vesi- ja tihkusateita tuli. Aamusta lähtien pilvisyys rakoili reilustikin sisämaassa, mutta etelärannikolla runsas pilvisyys oli pääosassa vesikuuroineen. Illalla etelärannikollakin selkeni osaksi, mutta lounaiskolkkaan tuli lounaasta jo uusia sateita. Lounaistuuli heikkeni edellispäivästä ollen enimmäkseen kohtalaista. Yö ja aamu olivat muuta päivää utuisempia. Yölämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä. Päivälämpötila oli eteläisimmässä Suomessa +7 ja +10 asteen välillä sekä pohjoisen selkeämmällä alueella monin paikoin jopa +10 ja +13 asteen välillä.
Keskiviikko 17.4.2013: Korkeapaine Suomen etelä-kaakkoispuolella piti yhä pintansa. Britannian länsipuolelta Jäämerelle yhä ulottuneessa matalapaineiden jonossa yksi osakeskus saapui Norjanmerelle - Lappiin ja sen mukana kylmä rintama ylitti Suomen ja tarkastelualueen päivän aikana ja nopeutuen: Pilvisyys runsastui uudelleen jo yöllä ja rintamavesisateita siirtyi lännestä itään utuistuvan ilman kera; aamulla - keskipäivällä satoi lännessä (läntisimmissä osissa jo yöllä) ja iltapäivällä idempänä. Iltapäivällä - alkuillalla rintaman nopeutuneen ylityksen jälkeen selkeni osittain keskipilvilautoiksi ja ilmamassa kirkastui vähitellen. Lounaistuulet voimistuivat ajoittain navakoiksi aamusta lähtien ja illalla tuulet kääntyivät länteen pysyen ainakin kohtalaisina. Yölämpötila oli +3 ja +6 asteen välillä ja päivälämpötila oli +6 ja +10 asteen välillä.
Torstai 18.4.2013: Korkeapaine pysyi edellispäivien tapaan Suomen ja Mustanmeren välissä. Skotlannin tienoilla voimistui uusi raju matalapaine, joka liikkui päivän aikana nopeasti kohti Lappia. Sen mukana saapui loppupäiväksi okludoituva rintamasysteemi hyvin lämpimän ilmamaistiaisen ja runsaiden vesisateiden kera Suomeen. Tarkastelualueella länsituulet heikkenivät hetkeksi yöksi - aamuksi pilvisyyden oltua hajanaista ylä- ja keskipilvilauttailua. Iltapäivällä pilvistyi nopeasti ja samalla länsi-lounaasta tuli vesisateita ajoittain runsaasti; illalla sateet etenivät osin ravakoina kuurorintamina ja ilmamassa utuuntui. Lounaistuulet olivat iltapäivästä alkaen ajoittain navakoita. Loppuillalla sateet loppuivat lännestä käsin ilmamassan alkaessa kuivua ja viilentyä. Yölämpötila oli 0 ja +4 asteen välillä; koleinta sisämaassa. Päivälämpötila oli +5 ja +8 asteen välillä ja illan mittaan rintamasateiden sekaan manner-Euroopasta tulleen lämpimän annoksen myötä lämpötila kohosi hetkeksi +10 asteen lähelle laskien toistamiseen loppuillalla lännestä alkaen.
Perjantai 19.4.2013: Edellispäivänä lounaasta Lappiin tullut voimakas matalapaine jäi siirtymään vain hyvin hitaasti Lapista idemmäksi. Sen lounaisreunalla Etelä-Suomeen tuli lännestä heikko matalapaineen sola illaksi. Korkeapaine Suomen eteläpuolella heikkeni ja uusi korkeapaine voimistui lännestä Länsi-Eurooppaan. Tarkastelualueella pilvisyys jäi edellispäivän rintamaylityksen jälkeen runsaaksi koko päiväksi, mutta ilmamassan utu hälveni kuitenkin yön jälkeen pois. Ajoittain tuli heikkoja vesikuuroja; illalla em. solan mukana etelärannikolle tuli enemmän vesikuuroja itä-länsisuuntaisena vyöhykkeenä ja sisämaassa pilvisyys rakoili. Länsituulet olivat aluksi ajoittain navakkapuuskaisia, mutta illalla matalapaineen solan tultua tyyntyi lähes kokonaan. Yölämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä; alkuyöllä idässä aluksi reilusti yli +5 astetta. Päivälämpötila oli +5 ja +8 asteen välillä.
Lauantai 20.4.2013: Laaja matalapaine etääntyi hitaasti Lapin itäpuolella ja sen lounaisreunalla ollut matalapaineen sola poistui yön aikana Etelä-Suomesta itään. Länsi-Euroopan uusi korkeapaine venyi illalla Itämerelle. Em. tyynen solan jälkeen voimakaspuuskainen, viileämpi ja kuivempi luoteistuuli valtasi tarkastelualueen; tuulet olivat etenkin iltapäivällä navakka - paikoin jopa kovapuuskaisia, mutta illalla ne heikkenivät selvästi ja nopeasti lännestä käsin. Yöllä solan alueella oli vielä pilvistä ja paikoin vesikuuroja, mutta aamuksi selkeni lännestä nopeasti ja kokonaan. Iltapäivällä kehittyi sisämaapainotteisia kumpupilviä, mutta illaksi selkeni taas kokonaan. Yölämpötila oli 0 ja +3 asteen välillä ja päivälämpötila oli +6 ja +10 asteen välillä; leudointa etelärannikolla. Illalla lämpötila laski jo 0 tienoille sisämaassa.
Sunnuntai 21.4.2013: Länsi-Euroopasta venyneestä korkeapaineen selänteestä muodostui Itämeren ja Baltian päälle oma pieni korkeapaineensa. Islannin tienoilla muotoutui seuraava voimakas ja laaja matalapaine. Tarkastelualueella em. eteläpuolinen korkeapaine vaikutti; yöllä vallitsivat vielä luoteistuulet heikkenevinä, mutta loppupäivän ajan etelän ja lännen väliset tuulet vaihtelivat lähes tyynen ja ajoittain kohtalaisen välillä. Aluksi oli koko ajan laajasti selkeää, mutta illalla em. Islannin tienoon matalapaineen Skandinaviaan syöttämän rintamasysteemin etummaisimpia yläpilviharsoja tuli jo länsiosiin. Yölämpötila oli +1 ja -4 asteen välillä; eniten pakkasta sisämaassa. Päivälämpötila kohosi +8 ja +13 asteen välille; lämpimintä lounaan / lännen sisämaassa. Illalla lämpötila pysyi plussalla.
Alkaneen viikon 17 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty toistamiseen!): Tänään maanantaina eteläpuolinen korkeapaine alkoi vetäytyä heikkenevänä Venäjälle ja Islannin tienoon voimakas matalapaine alkoi vaikuttaa idemmäksi; tarkastelualueella yläpilviharsot lisääntyivät ja etelätuulet voimistuivat. Päivälämpötila nousi reiluun +10 asteeseen etenkin sisämaassa.
Jatkossa tuo matalapaine siirtyy Fennoskandian päälle ti - ke ajaksi siten, että ti etenkin loppupäivästä rintamavesisateita on tulossa ja ke on poutaisempi päivä. Kumpanakin päivänä länsi-lounaistuulet ovat ajoittain voimakkaita. Yölämpötilat pysyvät plussalla ja päivälämpötila on +10 asteen vaiheilla; ti on viileämpi sateisimmilla paikoilla ja ke ylitetään +10 astetta reilustikin. Ke-to yönä lännestä näyttää liikkuvan nopeasti matalapaineen osakeskus Etelä-Suomen yli itään vesisateineen; to päivällä voimakaspuuskainen luoteistuuli seuraa viileähkönä ja iltapäiväkuuroja voi tulla. Yöllä yhä plussaa ja päivälämpötila voi kohota yhä +10 asteen paikkeille. Melko leuto sää siis jatkuu ja kasvukausi pääsee edelleen etenemään vähitellen.
Pe alkaen ennusteessa on epävarmuutta, mutta tässä vaiheessa lähestyn asiaa Euroopan mittakaavassa >> Alkuviikon aikana tuo Fennoskandiaa vaivaava matalapaine sallii to saakka manner-Euroopassa uuden kesäisen lämpöaallon muodostumisen korkeapainesäässä; Britannian eteläosia myöten +20 asteen ylityksiä tulee taas ja Ranskassa sekä Mustanmeren länsipuolella hellettäkin. Pe Länsi-Eurooppaan muodostunee kuitenkin matalapaine ja sää viilenee siellä, mutta korkeapaineen siirtyessä Mustanmeren tienoolle kesäinen lämpö huipentuu Itä-Eurooppaan lounaasta-etelästä käsin tulevan kunnon helleannoksen myötä; +30 asteen paikkeille kesän ensimmäiset mahdollisuudet jopa Puolan tasaa myöten. Länsi-Venäjällä on sen sijaan tulossa aluksi viileän epävakaista tuon Islannin matalapaineen siirtyessä laajasti vaikuttavana myös sinne Fennoskandian yli ti - pe; loppuviikolla tosin sielläkin lämpenee taas ainakin eteläosiltaan.
Pe täällä tarkastelualueellamme olisi ainakin aluksi poutainen korkeapaineen selänteen lämpimähkö kevätpäivä yli +10 asteen päivälämpötiloineen, mutta lauantaiksi tuo Länsi-Euroopan matalapaine tuottaisi ehkä rajusti voimistuvan osakeskuksen lounaasta suoraan Etelä-Suomeen; rajuja tuulia ja runsaita vesisateita voi olla tulossa silloin... Matalapaineen reitti merkitsisi siis sitä, että tuo Itä-Euroopan helle jäisi Suomen eteläpuolelle ja siirtyisi Mustanmeren pohjoispuolelle... Sunnuntaina olisi seuraavana matalapaineen jälkipuolen viileitä länsi-luoteistuulia voimakkaina. Samalla Islannin - Britannian välimaastossa muhisi uusi matalapaine, jolla voi olla aineista kehityksen muuttamiseksi laajemmin lämpöaaltoiseksi Euroopassa ensi viikon alkua ajatellen... Tarkennusta myöhemmin.
Päivitys torstaina 25.4.2013 klo. 21:40: Em. ennuste on pitänyt varsin hyvin paikkansa, mutta viime yön (ke-to yö) sateet jäivät vähäisiksi ja tänään iltapäivällä heikkoja vesikuuroja on tullut vain Päijänteen itäpuolella. Eilenkin iltapäiväkuurot viihtyivät samalla alueella, mutta olivat rankempia ja seassa havaittiin jo kauden ensimmäisiä salamoita.
Huomisesta alkavaa jaksoa koskevat ennusteet ovat olleet vaihtelevia ja varsinkin ensi viikon alkuun ja nimenomaan Vappuun liittyvä sää on ollut hyvin vaikeaa ennustaa. Nyt alkuun huomenna pe on tosiaan tulossa matalapaine länsilounaasta, mutta em. heikompana ja aikaisemmin, joten jo aamusta alkaen on ajoittain sateista; ennen sateita yölämpötila voi käväistä lievästi pakkasella sisämaassa. Sateisimmilla alueilla iltapäivälämpötila voi jäädä jopa vajaaseen +5 asteeseen, mutta poutaisimmilla paikoilla se on +5 ja +10 asteen välilläja varsinkin idässä, jonne sateet ehtivät myöhemmin. Lauantaina on matalapaineen jälkipuolella heikkoja luoteis-pohjoistuulia ja vaihtelevapilvisen poutaa lievän kuuroriskin kera. Pe-la yönä runsaassa pilvisyydessä ei pakkasia vielä esiinny; ehkä vain lännessä paikoin ja la päivälämpötila on n. +10 astetta. La-su yönä etenkin sisämaassa voi olla hallaa ja heikkoa pakkasta vähäpilvisessä ja tyynessä säässä yleisesti. Sunnuntai on aurinkoinen poutapäivä ja maksimilämpötila voi kohota reilummin yli +10 asteen.
Euroopan mittakaavassa Länsi-Euroopassa on perjantaina siis viilentävä matalapaine, joka venyy ja siirtyy tuon Suomeen huomenna tulevan osakeskuksen myötä Saksan ja Puolan kautta Moskovan seudulle lauantaihin mennessä. Tämä jakaa ilmamassat hyvin jyrkästi kahtia >> Itä-Eurooppaan tulee pe - la ajaksi ensimmäinen annos hyvin helteistä ilmaa Saharasta ja se ulottuu Puolan kaakkoisosiin, Valko-Venäjälle ja lopulta Mustanmeren pohjoispuolelle. Sen sijaan Länsi-Eurooppaan tulee pohjoisesta koleaa ilmaa ja se ulottuu myös Saksaan.
Islannin ja Britannian välillä la - su muhiva uusi matalapaine ratkaisee siis osaltaan ensi viikon alun säätä, kun samalla korkeapaine muodostuu ma - ti Venäjälle >> Itä-Eurooppaan tulee maanantaina Saharasta uusi annos vielä kuumempaa hellettä: +30 asteen ylityksiä reilustikin Mustanmeren länsipuolella ja Puolassa - Valko-Venäjälläkin n. +30 asteen lukemia entistä varmemmin.
Tässä vaiheessa on vielä epäselvää se, kuinka pitkälle pohjoiseen tuosta helteestä riittäisi lämpöä tuon lännen uuden matalapaineen etelästä syöttämänä. Tiistaiksi eli Vappuaatoksi voisi eteläiseen Suomeen ulottua lämpömaistiaista, mutta tuo lännen matalapaine liikkuessaan Norjan länsireunalta kohti Lappia toisikin viileämmän lounais-länsituulen jo pian perään eli Vappupäiväksi tai tuota maistiaista ei edes ensinkään pystyisi tulemaan edes Vappuaatoksi. Lisäksi epävakaisuutta näyttää joka tapauksessa olevan, kun ko. ilmamassoja rajaava rintamasysteemi ollee jossain Etelä-Suomen lähellä... Palaan erikseen tarkentamaan tätä vielä lauantaina, kunnes varmaankin ensi maanantaina seuraavassa sääraportissani voidaan julkistaa jo varsin varma vappusääennuste...
Päivitys lauantaina 27.4.2013 klo. 17:25: Nyt on Vapun sää varmistumassa valitettavasti viileän version mukaiseksi; itse asiassa tuo em. helleaalto on jäämässä Itä-Euroopassakin aikaisempia ennusteita selvästi etelämmäksi. Tätä edesauttaa tuon Norjan länsipuolelta Lappiin ti - ke siirtyvän matalapaineen eteläpuolella Britanniasta Tanskaan - Pohjois-Saksaan työntyvä korkeapaineen selänne, joka pakottaa itäpuolellaan helteet etelämmäksi.
Täällä tarkastelualueella vaihtelevapilvisen ja iltapäiväkuuroja paikoin sisältävän sunnuntain (Su yönä heikkoa pakkasta ja päivälämpötila +10 asteen paikkeilla) jälkeen maanantaina lännestä alkaa jo pilvistymään enemmän ja etelä-lounaistuulet voimistumaan tuon lännen matalapaineen vaikuttamana. Yölämpötila on ma nollan tienoilla ja päivälämpötila reilussa +10 asteessa. Tiistai eli Vappuaatto on kaikkein tuulisin ja epävakaisin ensi viikon alun päivistä; lounaistuuli on voimakasta ja kuurottaisia sateita tulee runsaasti. Yö- ja päivälämpötilan ero kaventuu; pääosin lämpötila vaihtelee yön +5 asteen paikkeilta päivän vajaaseen +10 asteeseen. Ti-ke yöksi kuurot vähenevät ja tuulisessa säässä yölämpötila pysyy vähän plussalla. Keskiviikkona eli Vappupäivänä matalapaineen eteläreunalla vallitsee viileähkö länsituuli ja iltapäiväkuuroja tulee etenkin sisämaassa, mutta edellispäivää vähemmän ja tuuli on heikompaa päivälämpötilan noustessa taas reiluun +10 asteeseen.
Vapun jälkeen näyttää alustavasti siltä, että tuosta Tanskaan - Pohjois-Saksaan työntyvästä korkeapaineen selänteestä muodostuisi oma korkeapaine aluksi Suomen eteläreunalle ja myöhemmin se siirtyisi Venäjälle. Samalla Länsi-Euroopassa ja Skandinaviassa velloisi laajaa ja melko voimakasta matalapainetta useamman osakeskuksen kera. Tämä voisi mahdollistaa vaihtelevan epävakaisissa oloissa tarkastelualueelle etelästä käsin viimein kunnolla lämpenevää ilmamassaa...
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 16 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite koki siis hyvin nopean lähes kokonaan loppuunsulamisen ko. viikolla aiheuttaen erittäin pahoja tulvia >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Lumien nopea pääsulaminen ja ennätysmäiset sulamistulvat viikolla 16 / 2013.
Alkuviikolla peltoaukeiden pälveytyminen oli vasta alussa ja monin paikoin hankien paksuudet olivat vielä ainakin 20 - 30 cm. Su mennessä kaikki aukeat alueet olivat jo kokonaan sulaneet ja lunta oli laikuttain enää varjoisimmilla paikoilla; tiheiden metsien pohjoisreunat ja sisäosat, pohjoisrinteet ja rakennusten pohjoisseinustat sekä auratut lumikasat. Routa suli myös jo pääasiassa kokonaan etenkin talven aikana runsaslumisena pysyneillä alueilla, missä routaa oli jo lähtökohtaisesti hyvin vähän.
Vesistöjäätkin sulivat varsin hyvin lukuun ottamatta seisovavetisiä järviä, joissa jääpeitettä säilyi vielä varsin yhtenäisenä su saakka, mutta jo varsin sohjoisena. Loppujäiden paksuus oli kuitenkin jo ainakin n. puolittunutta su mennessä. Virtapaikoilta jäät lähtivät jo lähes kokonaan pois ja jokien lopullinen jäidenlähtöhän tapahtui loppuviikon aikana monin paikoin suurtulvien kera, kuten esim. Vantaanjoessa. Suomenlahdella ja Selkämerellä ulapat olivat jo koko viikon avoimia jäistä Suomenlahden itäosien vähäisiä jäitä lukuun ottamatta ja muutoin tilanne vastasi sisälahdissa järvien tilanteita.
Tämän alkaneen viikon 17 mittaan loppulumien ja -jäiden sulaminen etenee loppuun hyvin melko leudoissa ja ajoittain vesisateisissa säissä; viikon loppuun mennessä ainoita lumia nähdään enää isoimpien aurattujen lumikasojen jäänteinä. Seisovavetisissä järvissä sekä Suomenlahden sisälahdissakin jäistä vapautuu suurin osa pinta-alasta; lähinnä vain varjoisilla rannoilla on su mennessä enää jäätä sohjona. Jäiden loppusulaminen on täten yllättäen vähän etuajassa normaalista, koska jäiden rakenne oli koko talven niin vaihtelevan höttöinen johtuen etenkin alkutalven jäänmuodostusajan runsaista lumipyryistä ja voimakkaista tuulista.
Kasvimaailmassa ma - ti tienoilta alkaen tapahtui viimein leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkaminen ja la - su mennessä niiden kotimainen siitepölykausi voimistui jo runsaaksi; lepillä hedenorkkoja on tänä vuonna hyvin runsaasti! Samoin sipulikasveista kukinnan aloittivat runsaana mm. krookukset (Crocus sp.), kevättähdet (Chionodoxa luciliae) ja paikoin jo sinililjatkin (Scilla siberica). Luonnossa vastaavasti sinivuokkojen (Hepatica nobilis) ja leskenlehtien (Tussilago farfara) kukinnat voimistuivat selvästi. Sinililjaa lukuun ottamatta tällä alkaneella viikolla 17 kaikkien näiden kukinnat saavuttavat huipentumansa ja sipulikasveista narsissit (Narcissus sp.) aloittavat kukintansa. Monien perennojen ja luonnossa esim. vuohenputken (Aegopodium podagraria) ja lupiinin (Lupinus polyphyllus) ensiversot kasvavat samalla selvästi esille.
Puiden ja pensaiden lehteenpuhkeamisessa hiirenkorvalle alkavat tällä alkaneella viikolla 17 tulemaan tyypillisesti ensimmäisinä mm. terttuselja (Sambucus racemosa), viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia), pikkuherukka (Ribes glandulosum) ja monet kuusamat (Lonicera sp.). Päättyneellä viikolla 16 niiden silmut jo turposivat selvästi aukeamispisteeseen. Tuomen (Prunus padus) silmut turposivat myös, mutta sen hiirenkorvautuminen ehkä vain siinä ja siinä alkanee lämpimimmillä paikoilla kuluvan viikon loppuun mennessä. Haavan (Populus tremula) ja monien pajujen (Kuten raidan) kukinta voi myös alkaa su mennessä lämpimimmillä kasvupaikoilla, mutta täysi kukinta viivästyy ainakin seuraavalle viikolle 18...
Laajoilla alueilla vähäisen roudan jo sulettua nurmikot alkavat vihertämään yleisesti varsin nopeaan tahtiin tällä alkaneella viikolla; lämpimien rinteiden - luiskien ja seinustojen nurmikothan jo vihertävätkin.
Kaikki nämä kasvutapahtumat ovat n. viikon myöhässä tavanomaisesta eli maaliskuun ja huhtikuun alun kylmyys ei sittenkään ole päässyt kovin pahasti vaikuttamaan, kun päättyneen viikon 16 aikana termisen kasvukauden alkua jo yritellen vuorokauden keskilämpötilat olivat useana päivänä yli +5 astetta. Tänä keväänä sattui täten erikoinen tilanne >> Kasvukauden alun voidaan katsoa toteutuneen samaan aikaan lumien pääsulamisen kanssa vaihtelevasti limittäin; toisaalta virallisen määritelmän mukaan kasvukauden alun määrittäminen onkin nyt vaikeaa ja epämääräistä (ko. kauden alkaessa pitäisi olla lumet jo poissa), mutta jo heränneiden kasvien mukaan toisaalta voidaan ajatella asiaa... Palannen asiaan.
Roudan jo tapahtunut sulaminenhan merkkaa nyt myös sitä, että arkojen ainavihantien lajien kevätpaahdeongelma on poistunut; paahdesuojat voidaan poistaa esim. alppiruusuilta (Rhododendron sp.). Maaperä on alkanut jo paikoin selvästi kuivumaan jo tapahtuneiden sulamisten ansiosta, mutta pahoina velloneiden sulamistulvien vain vähitellen laskiessa niiden vaikutukset jatkuvat ja osin tämän viikon vesisateetkin viivyttävät etenkin alavilla paikoilla märkyyttä; tämä vaikuttaa peltoviljelyn aloittamiseen viivästyttävästi.
Muuttolinnuista paluun tekivät hyvin monet lajit oikein rynnäköllä tämän päättyneen viikon 16 aikana leudoissa lounaistuulissa; esim. valkoposkihanhet (Branta leucopsis) saapuivat isoina parvina perjantaina Espoon Tapiolaan. Paluumuuttoa tapahtuu tälläkin viikolla 17 edelleen runsaana.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus, Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat (Alkaa päivittymään kohtapuoliin...) ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Monday, April 22, 2013
Viikon 16 sää vuonna 2013: Tavanomaista leudompaa, tuulista ja runsaspilvisen epävakaista; viikonloppuna normaalilämpöisen aurinkoista (Kaksi päivitystä!)
Labels:
jäätilanne,
kasvutilanteita,
linnut,
lumi,
meteorologia,
sää,
sääseuranta,
tulvat,
vuodenajat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment