Yleiskuvaus viikon 17 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Sää oli viikon mittaan vaihtelevan epävakaista ja ajankohtaan nähden normaalilämpöistä matalapaineiden painopisteen oltua ma - to välillä Norjanmeren tienoolla, jolloin maanantai oli pilvipoutainen aloitus ja tiistai sateisin päivä. Ke ja to oli poutaisempaa itäpainotteisten vesikuurojen kera. Ajoittain oli tuulista. Sitten pe aikana länsilounaasta tullut matalapaineen osakeskus sateisti säätä liikkuen suoraan tarkastelualueen yli, minkä jälkeen oli taas su saakka poutaisempaa vesikuurojen sävytettyä säätä etenkin la. Tuulet olivat loppuviikolla heikkoja, mutta lämpötilat olivat alkuviikkoa vähän alempiakin ja yöpakkasta esiintyi etenkin la-su yönä sekä satunnaisemmin sisämaassa parina muunakin viikon yönä.
Euroopan mittakaavassa oli alkuviikolla to saakka kahtiajakoa: Manner-Euroopassa Mustaltamereltä laajasti Britannian eteläosiin vallitsi korkeapainetta, missä lämpeni pariksi päiväksi hyvin kesäiseksi; paikoin hellettäkin etenkin Ranskassa ja Mustanmeren länsipuolella. Fennoskandia oli siis kuitenkin tuon Norjanmeren matalapaineen viileämmässä ja epävakaisessa vaikutuspiirissä ja siitä ulottui Länsi-Venäjällekin sateita ja viileyttä. To jälkeen tuli manner-Eurooppaan muutos; Länsi-Euroopasta kehittymään alkanut matalapainejono asettui jakamaan ilmamassoja siten, että Länsi-Euroopassa kylmeni koleaksi ja Itä-Eurooppaan suunnilleen Etelä-Puola - Valko-Venäjä -tasalle jäi ulottumaan etelästä helleilmamassaa; siellä lähes joka päivä paikoin jopa +30 asteen ylityksiä. Helteen pohjoisreunalla oli epävakaista ukkosineen; tälle kohdalle jäikin lähes paikallaan pysynyt rintamavyöhyke Länsi-Välimereltä Venäjälle. Länsi-Venäjällä viileähkö ja matalapaineinen sää vaivasi vielä viikonloppunakin laajasti; eteläisimmissä osissa oli kesäisempää. Fennoskandia sai lievää korkeapainesäätä la - su.
Näin ollen manner-Euroopassa maisemien vihertyminen eteni alkuviikolla hyvin jo kohti puolilehtisyyttä, mutta loppuviikolla länsiosissa kolea sää jarrutti kehitystä. Sen sijaan tuolla Itä-Euroopan ja Mustanmeren tienoon hellealueella vihertyminen jo täysikesäiseksi alkoi mahdollistua. Venäjällä vihertyminen eteni ainakin Moskovan eteläpuolella vähitellen. Fennoskandiassa Etelä-Suomen tasalla vihertymisen kunnollista alkamista vasta odoteltiin jo aikataulusta myöhässä ja Lapissa sekä Venäjän Jäämeren läheisillä alueilla oli jäljellä vielä paksuja lumihankia.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 22.4.2013: Suomen eteläreunalla ollut korkeapaine vetäytyi idemmäksi heikkenevänä selänteenä ja Islannin suunnasta lähestyi voimakas matalapaine Skandinaviaa. Sen etummainen heikkenevä okluusiorintama saapui illalla Suomen länsiosiin. Tarkastelualueella alkoi vallita lounaistuuli, joka oli lännessä iltapäivästä ja idässä illasta alkaen ajoittain navakkaa. Yläpilviharsoja ja seassa keskipilvilauttoja velloi vaihtelevasti koko päivän ja illalla em. rintama toi viimein runsasta pilvisyyttä ja vesisateita länsiosiin. Yölämpötila oli nollan vaiheilla; kylmintä idän sisämaassa. Päivälämpötila oli +10 asteen vaiheilla; sisämaassa paikoin vähän ylikin.
Tiistai 23.4.2013: Islannin suunnasta lähestynyt voimakas matalapaine asettui keskukseltaan Norjanmeren paikkeille; se syötti Suomeen kaksikin rintamasysteemiä, jotka ylittivät tarkastelualueen illan loppuun mennessä. Aluksi yöllä - aamulla em. heikkenevä etummaisin okluusiorintama ylitti kuurosateineen alueen ja lähes pysähtyi Päijänteen itäpuolelle. Sitä ajoi kiinni seuraava voimakkaampi okluusiorintama. Näiden rintamien välissä ehti olla hetken osaksi aurinkoista muutoin runsaspilvisessä säässä, kunnes tuon jälkimmäisen rintaman runsaammat vesisateet ylittivät alueen iltapäivällä - alkuillalla sulautuen ensimmäiseen rintamaan. Jälkimmäisen sateen yhteydessä esiintyi myös utua ja paikoin sumuja. Ennen viimeistä rintamaa tuuli navakasti lounaasta. Loppuillalla viimeisen rintaman jälkeen tuuli kääntyi länteen heiketen selvästi ja pilvisyys alkoi rakoilla udun hälvetessä. Vesikuuroja esiintyi silti vielä paikoin. Yölämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä; leudointa lännessä. Päivälämpötila jäi sateisimmilla alueilla n. +5 asteeseen, mutta poutaisimmilla paikoilla ehti nousta +10 asteen paikkeille etenkin idässä.
Keskiviikko 24.4.2013: Matalapaine jäi vellomaan laajana keskukseltaan noin Norjanmeren paikkeille. Sen eteläpuolella Fennoskandiassa vallitsi länsivirtaus, missä illalla Etelä-Skandinaviasta tarkastelualuetta lähestyi pieni matalapaineen sola rintamasysteeminsä kera. Yöllä - aamulla etenkin idässä oli vielä vähän runsaampaa pilvisyyttä vaihtelevasti ja vesikuuroja tuli paikoin. Aamulla oli hetken selkeääkin. Iltapäivällä länsiosat pysyivät kumpupilvisen poutaisina, mutta Päijänteen itäpuolella muodostui iltapäiväkuuroja, joista osa oli rankkoja ukkostaen heikosti. Illalla kuurot lakkasivat, mutta em. matalapaineen sola työnsi eteläisimpiin osiin lännestä itä-länsisuuntaista yläpilvivyöhykettä pohjoisreunaltaan terävärajaisena; tämä mahdollisti leiskuvaa iltaruskoa. Loppuillalla lounaiskolkassa kuurotteli jo. Länsituulet olivat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia; illalla oli ajoittain tyyntä. Yölämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila oli +10 asteen vaiheilla; etenkin länsiosan sisämaassa vähän ylikin.
Torstai 25.4.2013: Matalapaineen sola liikkui yön ja aamun aikana Etelä-Suomea viistäen itäkaakkoon. Sen myötä matalapaineen painopiste sijoittui ulottumaan Norjanmereltä Suomen itäpuolelle. Toisaalta Länsi-Euroopan - Etelä-Skandinavian paikkeilla kehittyi taas uusi matalapaineen alue, mutta tarkastelualueelle tuli ennen sitä illaksi korkeapaineen selänne. Tuo sola aiheutti eteläisimpiin osiin runsasta pilvisyyttä ja heikkoja vesikuuroja yöllä - aamulla tuulen oltua heikkoa. Aamulla / aamuksi selkeni nopeasti ja luoteistuuli voimistui ollen iltapäivällä navakkapuuskaista. Iltapäivällä länsiosat pysyivät taas kumpupilvisinä, mutta Päijänteen itäpuolella syntyi taas vesikuuroja; tosin edellispäivää heikompina. Illalla selkeni kokonaan ja tuulet tyyntyivät nopeasti. Yölämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä; leudointa etelärannikolla; sisämaassa paikoin heikkoa pakkasta. Päivälämpötila oli +10 asteen vaiheilla; sisämaassa vähän ylikin. Illalla lämpötila laski etelärannikolla edeltäneen leudomman yön lukemiin.
Perjantai 26.4.2013: Länsi-Euroopan - Etelä-Skandinavian matalapainesysteemistä siirtyi osakeskus Etelä-Suomen päälle ja yli päivän mittaan; siihen liittyvä rintamasade valtasi alueen runsaine pilvineen siten, että aamulla satoi vettä jo lännessä ja iltapäiväpainotteisesti idässä. Sateen mukana ilmamassa utuuntui. Lännessä poutaantui jo iltapäivällä ja idässä vasta illan mittaan. Alapilvisyys jäi kuitenkin runsaaksi sateiden jälkeen, mutta utu hälveni. Ennen rintamasateita etelä-lounaistuulet voimistuivat tyynen alkuyön jälkeen nopeasti kohtalaisiksi - navakoiksi. Rintamasateen myötä tuulet kääntyivät länteen ja heikkenivät; lopulta oli taas ajoittain tyyntä. Yölämpötila oli nollan vaiheilla siten, että etenkin idän sisämaassa ehti olla heikkoa pakkasta. Päivälämpötila jäi sateisimmilla paikoilla lännessä +5 asteen paikkeille ja paikoin vähän allekin, mutta idässä ehti olla n. +10 astetta ennen sateita.
Lauantai 27.4.2013: Matalapaineen painopiste siirtyi jälleen Suomen itäpuolelle heikkona ja siitä jäi ulottumaan eteläpuolella kapea matalapainejono Keski-Eurooppaan jakaen eteläpuolelleen helleilman. Fennoskandian valtasi heikko pohjoisvirtaus ja illalla Skandinaviaan työntyi korkeapaineen selännettä lounaasta. Tarkastelualueella oli aluksi lähes - kokonaan tyyntä, mutta iltapäivällä ja illalla pohjois-luoteistuuli vallitsi heikkona. Pilvisyys oli runsasta alapilveä yöllä - aamulla ja iltapäivällä siitä muodostui kokkareisempaa kumpukerros- ja kumpupilveä rakoilevasti. Sen seassa esiintyi paikoin heikkoja vesikuuroja. Illalla selkeni paremmin, mutta sisämaassa syntyi vielä paikoin voimakkaita sadekuuroja auringon laskiessakin; siitä tuli paikoin upeaa iltaruskoa ja sateenkaaria. Yölämpötila oli 0 ja +4 asteen välillä. Päivälämpötila jäi enimmäkseen +7 ja +10 asteen välille. Loppuillalla selkeimmillä sisämaapaikoilla oli edeltänyttä yötä jopa vähän kylmempää.
Sunnuntai 28.4.2013: Korkeapaineen selännettä työntyi Etelä-Skandinaviasta Etelä-Suomeen muodostaen lopulta erillistä korkeapainetta Baltiaan ja samalla Islannin ja Britannian välillä voimistui uusi matalapaine. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli tyyntä ja edellisillan sadekuurot lakkasivat; niiden tilalle syntyi kuitenkin monin paikoin sumupilveä, joka hälveni vasta aamupäivän aikana. Iltapäivällä ja alkuillalla syntyi taas sisämaapainotteisia kumpupilviä ja paikoin heikkoja vesikuuroja tuulen oltua hyvin heikkoa. Etelärannikolla esiintyi paikoin merisumuja. Loppuillalla kumpupilvet poistuivat, mutta tuo lännen uusi matalapaine syötti länsiosiin jo rintamansysteeminsä etummaisia yläpilviharsoja. Samalla lounaistuulet alkoivat voimistua ja em. korkeapaineen selänne antaa Suomessa periksi. Yölämpötila oli nollan vaiheilla ja sisämaassa oli pakkasta paikoin -1 ja -3 asteen välillä. Päivälämpötila nousi kuitenkin +10 asteen vaiheille etelärannikolla ja sisämaassa +10 ja +13 asteen välille; merisumujen alueilla oli vain reilut +5 astetta.
Alkaneen viikon 18 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina Norjan länsipuolella muhinut matalapaine alkoi vaikuttaa voimistaen lounaistuulia navakoiksi ja nyt illalla rintamavesisateet ovat alkaneet kastelemaan aluetta länsilounaasta alkaen paikoin runsaastikin. Ennen sateita päivälämpötila ehti kuitenkin nousta yli +10 asteeseen pilvipoutasäässä.
Nämä rintamavesisateet ylittävät tarkastelualueen ensi yön aikana, jonka jälkeen tiistai (Vappuaatto) on hyvin voimakkaan ja puuskaisen lounaistuulen aikaa matalapaineen siirtyessä Lappiin. Ti iltapäivällä kehittyy sisämaapainotteisesti kuuroja, joista osa voi olla rankkoja rakeiden ja ukkostelunkin merkeissä sekä hyvin voimakaspuuskaisia; tuuli voi olla vaarallisen voimakasta ja myrskytuhoja voi paikoin tulla (Tarkennus 30.4. klo. 10:50: Puuskissa tuuli voi olla n. 20 m/s ja vaara-alueena ovat keskipäivästä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnat. Ilmatieteen laitoksen varoitukset). Lämpötila on ensi yönä +3 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila jäänee vajaaseen +10 asteeseen.
Keskiviikkona (Vappupäivä) matalapaine siirtyy Lapista vähän itään, jolloin edelleen hyvin voimakaspuuskaiset tuulet kääntyvät luoteeseen ja tuovat kuivempaa ilmaa. Vaihtelevapilvisessä säässä sadekuuroja onkin edellisiltapäivää vähemmän ja heikompina; lännessä - lounaassa voi olla osaksi varsin aurinkoista ja yöllä on joka tapauksessa poutaa. Illalla tuulet heikkenevät ja sää selkenee korkeapaineen selänteen tullessa lännestä. Yölämpötila on +1 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila nousee +9 ja +13 asteen välille.
Edellispäivänä Norjan länsireunalla muodostunut uusi pieni matalapaine siirtyy torstain aikana Lappiin ja voimistaa tarkastelualueella taas lounais-länsituulia voimakkaiksi ja pilvisyys lisääntyy; sateita ei silti liene tulossa kuin vain ehkä paikoin kuuroina sisämaassa. Yölämpötila on nollassa tai vähän plussalla ja päivälämpötila reilussa +10 asteessa.
To jälkeisen sään ennustamisessa on epäselvyyksiä, mutta tässä vaiheessa näyttää seuraavalta >> Ti - to välillä lievää korkeapaineiden vyöhykettä näyttää muodostuvan vähän Suomen eteläpuolelle itä-länsisuunnassa ja pe aikana itäpuolinen osa voimistuisi kohti Suomea pitäen säätä aurinkoisen poutaisena ja päivälämpötila voisi lähennellä jo +15 astetta. Sen sijaan la aikana uhkaisi pientä matalapainetta sekä Itä-Euroopasta että Skandinaviasta; seurauksena ainakin kuuroriskiä ja päivällä vähän viileämpää. Su olisi vuorossa Etelä-Skandinavian - Baltian tienoolle muodostuvan uuden korkeapaineen vaikutuksen alkaminen ja selvemmin lämpenevä sää mahdollistuisi... Lisää tarkennusta torstaina.
Euroopan mittakaavassa torstaihin saakka vallitsee tällä alkaneella viikolla lämpötiloissa jakoa siten, että Skotlannista Fennoskandiaan ja Länsi-Venäjän pohjoisosiin ulottuvalla matalapaineiden alueella on epävakaisen viileähköä; Pohjois-Lapissa ja Jäämeren lähellä jopa sen verran koleaa, että viimeisten lumien sulaminen on hidasta. Manner-Euroopassa Britannian eteläosat mukaan lukien länsiosissakin lämpenee taas, muttei erityisen kesäiseksi. Päättyneellä viikolla 17 Itä-Euroopassa vellonut helleilmamassa jääkin jatkossa yhä vain Mustanmeren ympäristöön ulottuen pohjoisimmillaan korkeintaan Puolan eteläosiin ja Ukrainan pohjoisosiin... Ukkostelua voi esiintyä helteen pohjoisreunalla ja siellä täällä Länsi- ja Keski-Euroopassakin poutasäätä välillä keskeyttäen; näin etenkin pe - la Itä-Euroopasta kohti Suomea siirtyvän pienen matalapaineen alueella, joka jättää itäpuolelleen em. helleilmamassan.
Länsi-Venäjällä alkaa lämmetä viikon lopulla ja tuo helleilmamassa voi alkaa edetä siellä annoksittain Mustaltamereltä pohjoisemmaksi. Samoin Länsi-Eurooppaankin on viikon lopussa merkkejä lisää lämpenemisestä. Fennoskandiassa lämpeneminen lienee vielä epävarmempaa...
Maisemien vihertyminen täysikesäiseksi vahvistuu siis tuolla hellealueella ja etenee melko hyvin muuallakin manner-Euroopassa puolilehtisyyden yli / paikkeille. Fennoskandiassa Etelä-Suomen tasalla kunnon hiirenkorvavaihe viivästyy edelleen, mutta kärkkyy jo Baltiassa ja Etelä-Skandinaviassa sekä alkaa edetä paremmin Moskovan pohjoispuolella...
Päivitys torstaina 2.5.2013 klo. 23:55: Ennusteet ovat pitäneet melko hyvin paikkansa, joskin em. myrskytilanne vappuaattona jäi arvioitua hieman miedommaksi ja merkittäviä myrskytuhoja ei ilmaantunut. Huominen perjantai on edelleen varsin hyvin toteutumassa aikaisemman ennusteen mukaisesti, joskin päivälämpötila ei vielä aivan +15 astetta saavuta.
Lauantain tilanteeseen on tullut muutoksia; em. Itä-Euroopan matalapaine jää Suomen eteläpuolelle liikkumaan Moskovan seudun yli koilliseen, jolloin erittäin helteistä ilmaa nousee Mustaltamereltä pohjoisemmaksi ko. matalan itäpuolella. Suomea Skandinaviasta lähestyvä matalapaine liikkuu la Lappiin ja se tuo lämpimämpää ilmaa mukanaan Etelä-Suomeen; vaihteleva pilvisyys vallitsee ja vielä melko kolean pe-la yön jälkeen (Paikoin n. nolla astetta) päivälämpötila voi saavuttaa +15 astetta. Sunnuntaina vielä yksi pieni matalapaine tulisi Skandinaviasta Suomeen epävakaistaen pienellä alueella säätä (Keski-Suomi tod. näk.) ja sää lämpenisi jo öidenkin osalta selvemmin plussalle ja poutapaikoilla voidaan mitata +15 asteen päivälämpötiloja. Seuraava yö tosin saattaa olla tilapäisesti kylmempi tuon viimeisen matalapaineen jälkeen pohjoisesta pääsevän lievästi viileämmän ilmamassan takia
Sunnuntaista alkanee kuitenkin Euroopan mittainen suursäätilan muutos, jossa Länsi-Euroopasta käsin kohti Suomea muotoutuva korkeapaine näyttää luovan laajasti kesäistä lämpöaaltoa manner-Euroopassa ja sieltä käsin myös lähes koko Fennoskandiaan ensi viikon alusta alkaen. Samaan aikaan Islannin tienoolta Jäämerelle siirtyvä matalapaine auttaa lämmön pumppaamisessa pohjoisemmaksi. Länsi-Venäjälle toisaalta tulisi ensi viikon alussa viileämpää ilmaa pohjoisesta samalla, kun tuo em. korkeapaine näyttäisi asettuvan ti - to ajaksi lähelle Suomen etelä- / itäpuolelle. Näin ollen täällä tarkastelualueella kesäisen lämpöaallon mahdollisuus on hyvinkin selvä >> Tässä vaiheessa näyttää siltä, että etenkin juuri ti - to välillä päivälämpötiloissa voidaan saavuttaa kauniin aurinkoisessa säässä +20 asteen vuoden ensimmäiset ylitykset ja yölämpötilat nousevat ainakin +5 ja +10 asteen välille!... Näin ollen tuolle viikolle 19 on näillä näkymin vihdoin tiedossa maisemien kunnollisen vihertymisen alkaminen nopeaan tahtiin Etelä-Suomeen ja Lapissakin kevät näyttää ottavan samalla mm. loppulumien nopean sulatuskirin pois.
Jotkut ennustemallit ovat sitten to jälkeen olleet ehkä jopa rajunkin kylmenemisen kannalla ja joissakin toisissa lämpö jatkuisi jollain intensiteetillä viikonloppuun saakka, mutta näitä tarkastellaan lisää viimeistään ensi maanantain seuraavassa sää-luontoraportissani.
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 17 - 2013: Etelä-Suomen lumet katosivat siis jo päättyneen viikon alkuun mennessä lähes kokonaan; sulaminen eteni loppuun viikon mittaan niin, että jäljelle jäi vain aurattujen lumikasojen jäänteitä ja yksittäisillä varjoisilla metsäalueilla muutamia laikkuja. Järvissä ja Suomenlahden sisälahdissa jäät lähtivät muutoin kokonaan - lähes kokonaan, mutta joillakin seisovavetisimmillä järvillä ja Suomenlahden itäisimmissä sisälahdissa sohjoista jääkantta on säilynyt tämän alkaneen viikon puolellekin melko paljon. Tällä viikolla 18 sekä lumet että jäät lähtevät su mennessä silti käytännössä jo sen verran kokonaan viimeisiltä jämiltäänkin, että päätän lumi- ja jäätilanteiden seurannan täten tähän. Routa on jo sulanut käytännössä kokonaan ja jokien edellisviikon sulamistulvat laskivat viikon 17 mittaan jo lähes kauttaaltaan normaalivirtaamiksi. Maaperä on ollut kuitenkin yhä paikoin hyvin märkää.
Kasvimaailmassa kevätkasvun edistyminen on ollut edelleen jäljessä normaalista ainakin viikon verran ja tämä alkanut viikko 18 ei tuo viileähkönä siihen muutosta. Kasvukausi on kuitenkin alkanut termisessä mielessä vaiheittain viikolta 16 lähtien huolimatta aloitusviikon lumien pääsulamisen sattumisesta sen kanssa limittäin ja huolimatta senkin jälkeen ainakin sisämaassa vuorokausikeskilämpötiloissa +5 asteen ylitysten hetkellisistä keskeytymisistä >> Tässä laajempi analyysini aiheeseen liittyen: Kasvukauden alkamisen määrittämisestä keväällä 2013: Kasvukauden varsinainen alku ja sille esiasteiden hahmottelemista.
Normaalisti Vapuksi haavan (Populus tremula) ja monien pajujen (Salix sp.) pitäisi jo kukkia täysinäisesti, mutta niiden kukinnat hädin tuskin ehtivät edes alkamaan päättyneen viikon 17 loppuun mennessä. Tällä alkaneellakin viikolla 18 niiden kukinta ei ehkä vieläkään ehdi aivan täyteen mittaan, mutta selvästi alkamaan kuitenkin. Lepät (Alnus sp.) ja pähkinäpensas (Corylus avellana) jatkavat kukintahuippuaan Vapun yli, mikä on harvinaista. Tuomen (Prunus padus) hiirenkorvalle puhkeaminen jäi vielä nipin napin tapahtumatta päättyneellä viikolla viileän viikonlopun takia, mutta alkanee tämän viikon 18 mittaan vähitellen. Sen sijaan esim. koivujen (Betula sp.) hiirenkorvia joudutaan odottamaan vielä ainakin viikolle 19 saakka eikä esim. metsävaahterakaan (Acer platanoides) ehdi vielä aloittamaan kukkiensa esillepanoa samassa ajassa. Ensimmäisenä lehteentyviä lajeja voidaan kuitenkin paikoin ihastella jo tällä viikolla 18 hiirenkorvaisina, kuten terttuseljaa (Sambucus racemosa), viitapihlaja-angervoa (Sorbaria sorbifolia) sekä joitakin kuusamia (Lonicera sp.) ja tuhkapensaita (Cotoneaster sp.).
Päättyneen viikon 17 kasvivalokuvassani esitelty näsiä (Daphne mezereum) jatkaa tälläkin viikolla kukintaansa ja samoin viileyden takia tämän viikon 18 puolelle viime viikolta jatkavat kukintahuipentumaansa monet sipulikasvit, kuten krookukset (Crocus sp.), kevättähdet (Chionodoxa sp.), talventähti (Eranthis hyemalis) ja narsissien (Narcissus sp.) kukinta alkaa yhä yleisemmin saavuttamatta kuitenkaan vielä huippuaan. Luonnossa leskenlehtien (Tussilago farfara) ja sinivuokkojen (Hepatica nobilis) kukinta jatkuu vielä runsaana ja valkovuokkojen (Anemone nemorosa) kukinta alkaa yleistyä saavuttamatta silti vielä sekään huippuaan. Nurmikot ovat jo vihertyneet lähes / n. puoliksi ja tällä viikolla 18 niiden vihertyminen tulee jo rakennettujen alueiden selvästi vehreimmäksi anniksi, kuten aina juuri ennen puustolehtimistä käy. Maaseudun peltoviljelyn kunnollista aloittamista viivästyttää vielä viileys sekä monin paikoin maaperän märkyys, mutta olen havainnut jo yksittäisiä kylvettyjä peltotilkkuja.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus, Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat (Alkaa päivittymään kunnolla kohtapuoliin...) ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Monday, April 29, 2013
Viikon 17 sää vuonna 2013: Normaalin leutoa kevättä ja vaihtelevan epävakaista; alussa myös tuulista (Päivitetty!)
Labels:
jäätilanne,
kasvutilanteita,
lumi,
meteorologia,
sää,
sääseuranta,
vuodenajat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment