Yleiskuvaus viikon 20 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Ko. jaksolla sää oli ajankohtaan nähden erittäin lämmintä ja hyvin kesäistä etenkin viikon loppupuoliskoltaan torstaista lähtien; tällöin aloitinkin kesän 2013 ensimmäisen helleseurannan, kun Baltiasta alkoi ulottua täpärästi kaikkein kuuminta ja kosteinta ilmamassaa >> Kesän 2013 kuumin päivä - Osa 1.
Näin ollen ko. viikolla termisen kesän alku varmistui myös tarkastelualueen edellisviikolla viileimpinäkin pysyneillä paikoilla; kuten itäkolkassa ja paikoin meren äärellä.
Samassa yhteydessä viikon loppupuoliskolla alkoivat esiintymään kesäkauden ensimmäiset kunnon ukkoset, joista merkittävimmin voimakas episodi tuli lauantain iltana ja osittain vielä sunnuntainkin aikana >> Kesän 2013 ukkosseuranta; lauantai 18.5. - sunnuntai 19.5. (Kohokonvektio- ja lämpöukkosia Baltiasta ulottuvassa kosteassa helleilmamassassa).
Viikon alkupuolikin oli silti ajankohtaan nähden kesäinen päivälämpötilojen saavutettua sisämaassa +20 asteen tienoota, mutta keskiviikkona etelärannikolla koettiin korkeapainesäässä merituulen tuomana yllättävä koleus mereltä ulottuneen sumutilanteen takia; se oli kuitenkin hetkellistä. Ti-ke ja ke-to yöt olivat viikon viileimmät, mutta hallaa ei silti ollut. Sen sijaan perjantaista lähtien yöt olivat huikean lämpimiä; paikoin minimilämpötilat jäivät jopa +15 asteen vaiheille. Viikkoon mahtui poutaa ja sateita; yleisimmin satoi maanantaina, joskin sademäärät jäivät melko vähäisiksi. Loppuviikon helteen ulottuminen oli säältään epävakaista ja siihen liittyi myös sumupilvitilanteita. La-su ukkosista runsaita sateita saatiin monin paikoin pääkaupunkiseutu - Päijänne -tasalta itään ja viimeiseksi Porin seudulla. Turun - lounaissaariston seudulla rankkoja ukkossateita oli jo perjantaina.
Euroopan mittakaavassa koko viikon vallitsi melko selvä kahtiajako >> Länsi-Eurooppaa vaivasi runsas matalapainetoiminta sateineen, tuulineen ja normaalia viileämmät lämpötilat. Sen sijaan Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa oli laajasti kosteaa helleilmamassaa; tästä pääsi kunnolla lämpöä koko Fennoskandiaan viikonlopun kaakkoisvirtauksessa ja erittäin kesäisiä lämpötiloja mitattiinkin silloin jopa lähes pohjoisinta Lappia myöten. Kaikkein helteisin ja kostein ilmamassa ulottui pohjoisimmillaan kunnolla vain Baltiaan ja täpärästi siis eteläisimpään Suomeen.
Länsi-Euroopan viileyden lisäksi toinen normaalia selvästi kylmempi seutu oli Vienanmeren ja Uralin välinen alue, jonne virtasi pitkin viikkoa Jäämereltä ajoittain hyvinkin kylmää ilmaa yöpakkasineen; siellä kasvukauden alkaminen jumittikin yhä laajasti ja se kontrastoitui hyvin jyrkästi eteläisemmän Venäjän jo kesäilmeen saaneisiin maisemiin. Täyteen kesäasuun maisemien vihertyminen oli jo päässyt yleisesti manner-Euroopassa Britannian vieläkin koleimpia osia lukuun ottamatta. Viikon huippulämpimyys täysikesäisti maisemia jo Baltiassa ja osin Etelä-Skandinaviassa ja yli puolilehteen päästiin Etelä-Suomen tasalla. Etelä-Lappia myöten hiirenkorvavaihe pääsi käyntiin ja Pohjois-Lapista sulivat selvässä etuajassa viimeiset lumet joitakin yksittäisiä laikkuja lukuun ottamatta.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 13.5.2013: Korkeapainetta alkoi työntyä Jäämereltä Vienanmeren itäpuolelle ja laaja matalapaine jatkoi vellomistaan lännessä ollen keskukseltaan Skotlannin pohjoisreunalla. Matalapaine syötti etelälounaasta Etelä-Suomeen sateita, jotka rajautuivat Baltiasta lähestyneen lämpimän rintaman etupuolen osaksi. Yöllä - aamulla rintaman etummaiset ylä- ja keskipilvilautat runsastuivat ja vähitellen iltapäivällä kuurottaisia sateita alkoi esiintymään etelälounaasta käsin. Kuitenkin jo illalla sää alkoi selkenemään vyöhykkeittäin lännestä alkaen; tämä mahdollisti upeaa iltaruskoa. Rintaman etääntyminen uudestaan kaakommaksi takasi vielä helleilmamassan pysymisen rintaman takana Suomen etelä-kaakkoispuolella. Tuulet olivat heikkoja ja ajoittain oli tyyntä; loppupäivällä suunta oli enimmäkseen etelän ja lännen väliltä. Yölämpötila oli enimmäkseen +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila ehti nousta ennen sateita laajasti +15 ja +20 asteen välille; paikoin sisämaassa +20 asteen paikkeille.
Tiistai 14.5.2013: Helleilmamassa pysyi vielä etelä-kaakkoispuolella ja matalapaine lännessä alkoi venyä Britteinsaarten yli etelään, missä Englantia alkoi vaivata pieni, mutta raju matalapaineen osakeskus. Korkeapainetta pysyi yhtäältä koillisessa ja uusi pieni korkeapaine alkoi muodostua Baltiaan illalla. Ennen sitä Keski-Skandinaviassa ollut matalapaineen osakeskus toi heikon okludoituvan rintaman Suomeen lännestä iltapäivällä - illalla. Yöllä oli tyyntä ja edellisen rintamasateen jälkeen vähäpilvistä, jolloin esiintyi monin paikoin usvaa / sumua. Aamuksi ne hälvenivät ja sää oli laajasti täysinkin selkeää ennen em. uuden rintaman kapeaa pilvivyöhykettä, jossa esiintyi heikkoja vesikuuroja sisämaapainotteisesti. Sen jälkeen selkeni yläpilvilauttailuksi lännestä käsin. Juuri ennen rintamaa etelä-lounaistuulet olivat kohtalaisia, mutta kääntyivät heikkenevinä länteen sen jälkeen. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä; itäosan pilvisemmillä alueilla paikoin yli +10 astetta. Päivälämpötila nousi sisämaassa +20 asteen paikkeille; etelärannikolla jäätiin reiluun +15 asteeseen.
Keskiviikko 15.5.2013: Korkeapaine vahvistui lisää Baltiassa ja siirtyi keskukseltaan päivän aikana hitaasti Etelä-Suomen ylle. Matalapaine lännessä asettui Espanjan tienoilta Britannian kautta Norjanmerelle ulottuvaksi jonoksi, jossa voimakkain osakeskus velloi Britanniassa. Helleilmamassa pysyi vielä tuon Baltian-Suomen korkeapaineen kaakkoispuolella rintamasysteemin rajaamana. Tarkastelualueella pilvisyytenä vallitsi koko päivän vain ajoittaisia vähäisiä untuvapilvilauttoja ja muutoin oli selkeää; tosin aamupäivästä alkuiltapäivään etelärannikolle tuli kohtalaisen merituulen alkuna Suomenlahdelta koleaa sumua ja sumupilvilauttaa paikoitellen. Muutoin tuulet olivat suunnaltaan vaihtelevia, hyvin heikkoja ja ajoittain oli tyyntä. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä muutoin, mutta lännen sisämaassa se laski paikoin vajaaseen +5 asteeseen. Päivälämpötila oli sisämaassa +16 ja +20 asteen välillä, mutta paikoin etelärannikolla kolea sumupilvitilanne piti lämpötiloja myöhään iltapäivään vain +10 asteen paikkeilla, kunnes alkuillalla ehti vielä olla n. +15 astetta.
Torstai 16.5.2013: Korkeapaine vetäytyi Etelä-Suomesta kohti Vienanmerta ja alkoi sulautua osaksi Jäämerellä ollutta laajaa korkeapainetta. Matalapaine pysyi laajana Länsi-Euroopan yllä osakeskuksineen leviten Keski-Eurooppaankin. Kostea helleilmamassa alkoi lähestymään Suomea kaakosta itä-kaakkoisvirtauksen mahdollistuttua em. korkeapaineen siirtymisen ansiosta. Tarkastelualueella oli alkuiltapäivään saakka kokonaan selkeää ja tyynen yön jälkeen lämpimät itä-kaakkoistuulet virisivät heikkoina loppupäivällä. Iltapäivästä alkaen etelästä alkoi tulla hajanaisesti untuvapilvilauttoja merkkinä helleilmaa rajanneen lämpimän rintaman lähestymisestä. Yölämpötila oli +5 asteen vaiheilla - vähän yli; leudointa rannikoilla ja kaakonkulmalla. Päivälämpötila kohosi sisämaassa laajasti +20 ja +24 asteen välille ja etelärannikollakin +20 asteen tuntumaan.
Perjantai 17.5.2013: Matalapaine jäi vallitsemaan laajana osakeskuksineen Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Jäämeren korkeapaineesta Vienanmerelle - sen itäpuolelle ulottunut selänne venyi vähän etelämmäksi. Näiden välissä Fennoskandiaan vaikutti hyvin lämmin kaakkoisvirtaus, jossa Baltiaan jo kunnolla ulottunut kostein helleilmamassa pääsi nipin napin eteläisimpään Suomeen. Sitä rajannut lämmin rintama saapui ja jäi sijoilleen Etelä-Suomen ylle. Tarkastelualueella oli yöllä ja aamulla vaihtelevasti yläpilviharsoa ja -lauttoja, kunnes aamupäivästä alkaen etelästä-kaakosta tuli epävakaisemman sää alueita helleilman etureunassa runsaampina keskipilvi- ja kuuropilvialueina; ensin ukkoskuuroja saapui etelärannikon itäosiin ja iltapäivällä - alkuillalla ukkostelua syntyi lounaiskolkassa; Turun seutu ja saaristo. Pilvisyys oli runsainta itäosissa jäänneterveisinä edellispäivän Baltian ukkosista. Itä-kaakkoistuulet olivat heikkoja - kohtalaisia alkuun, mutta loppupäivällä ne olivat ajoittain navakoita ja toivat illalla mereltä etenkin etelärannikolle vaihtelevasti sumupilvilauttoja. Ilmamassa alkoi utuuntua. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla, mutta jäi etelärannikolla paikoin jo jopa lähelle +15 astetta. Päivälämpötila vaihteli etelärannikon ja itäosan pilvisimpien alueiden n. +20 asteesta länsiosien +24 ja +27 asteen välille.
Lauantai 18.5.2013: Korkeapaine venyi Vienanmeren itäpuolelta vielä vähän etelämmäksi ja uusi korkeapaine muodostui lounaasta Norjanmerelle. Manner-Euroopan laaja matalapaine antoi vähän periksi itäosiltaan Keski-Euroopassa. Fennoskandiaan vaikutti edelleen hyvin lämmin kaakkoisvirtaus, mutta se alkoi heikkenemään; Baltiasta täpärästi eteläisimpään Suomeen ulottunut kostea helleilmamassa pysyi aluksi etenemästä enää pohjoisemmaksi, kun sitä rajannut epämääräinen ja heikko rintamasysteemi jäi sijoilleen Etelä-Suomen ylle. Tarkastelualueella yön aikana itä-kaakkoistuulten tyyntyminen loppupäiväksi heikoiksi ja ilmamassan kosteutuminen loivat laajasti yhtenäistä sumupilvilauttaa, joka jäi vellomaan läntisimpiä osia lukuun ottamatta myöhään iltaan. Illalla puolestaan Baltian kostea helleilmamassa rynnisti vähän pohjoisemmaksi, jossa yhteydessä alueen itäosiin pääkaupunkiseudun - Loviisan välimailta nousi pitkälle sisämaahan saakka Virosta runsaasti ukkosta rankkoine kuuroineen; samalla sumupilvikansi hälveni kaikkialta. Ilmamassa oli utuista. Yölämpötila oli +12 ja +15 asteen välillä; paikoin n. +15 astetta. Päivälämpötila jäi pahiten sumupilven vaivaamilla alueilla hieman vajaaseen +20 asteeseen, mutta nousi muutoin +20 ja +24 asteen välille ja etenkin läntisimmissä osissa lähelle +25 astetta.
Sunnuntai 19.5.2013: Korkeapaine Venäjällä siirtyi etelään ja heikkeni. Norjanmerelle muodostunut uusi korkeapaine alkoi siirtyä Lappia viistäen itään alkaen päästää itä- ja eteläpuolitseen viileämpää ilmaa itätuulilla Lappiin ja itäkolkkaan. Manner-Euroopassa matalapaine heikkeni, mutta uusi selvempi matalankeskus syntyi Keski-Eurooppaan. Etelä-Suomen päälle jäi edelleen heikko rintamasysteemi jakaen eteläpuolelleen Baltiasta vielä täpärästi ulottuneen kostean helleilmamassan. Pilvisyys oli koko päivän vaihtelevaa, missä ylä- ja keskipilvilauttojen sekaan syntyi vasta alkuillaksi kuuro- ja ukkospilviä lähinnä vain länsiosissa ja etenkin Porin seudulla. Muutoin ukkosilta jäi etenkin idässä puuttumaan energiaa ja siellä runsaana säilynyt pilvisyys esti ukkoskehitystä myös. Virossa ukkosti kuitenkin voimakkaasti. Illalla idästä alkoi tulla alueelle kuivempaa ilmamassaa; kuuroherkkä helleilma alkoi jäämään Viroon ja ilman utu alkoi vähenemään. Itä-kaakkoistuulet olivat alkupäivällä enimmäkseen heikkoja, mutta loppupäivällä ajoittain kohtalaisiakin. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila nousi yleensä +20 ja +25 asteen välille; viileintä itäkolkassa paikoin vajaan +20 asteen verran runsaan pilvisyyden takia. Länsiosissa oli paikoin +25 asteen täpäriä ylityksiä.
Alkaneen viikon 21 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tässä alkuviikolla ma ja ti ajankohtaan nähden normaalia selvästi lämpimämpi kesäsää on jatkunut, kun itä-kaakkoisvirtaus on vallinnut sen verran hyvin lämpöä ylläpitäen, vaikka itäkolkkaan ja Lappiin pääsikin viikon aluksi viileämpää ilmaa tuolta Vienanmeren - Uralin väliseltä kylmältä alueelta uuden koillisen korkeapaineen eteläpuolitse. Tuulet ovat olleet kuitenkin aikaisempaa paljon voimakkaampia, kuten etenkin tänään tiistaina navakka - kovapuuskaisina. Vaihtelevapilvinen poutasää on kuitenkin ollut vallitsevaa ja päivälämpötiloissa on ylitetty edelleen monin paikoin +20 astetta ja yöt ovat olleet tuulenkin ansiosta edelleen hyvin lämpimiä yli +10 asteessa itäkolkan viileyttä lukuun ottamatta.
Jatkossa huomenna keskiviikkona Etelä-Skandinaviaan muodostunut matalapaine syöttää Etelä-Suomeen etelästä sadealueen, joka on hidasliikkeinen ja jää etenkin eteläisimmän osan päälle satamaan lähes koko päiväksi aamusta alkaen; niinpä yön yli +10 asteesta ilma ei koko päivänä juurikaan lämpene etenkään etelärannikolla. Sisämaassa voidaan päästä ennen sateita yli +15 asteeseen. Itä-kaakkoistuulet heikkenevät hieman tästä ti-päivästä, mutta ovat edelleen ajoittain puuskaisia.
Sadealue jää paikalleen heikkenemään ja torstaina alkaakin poutaisempi sää valtaamaan vähitellen alaa; yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila voi nousta poutaisimmilla paikoilla yli +15 asteen, mutta sateessa jäädään alle. Perjantaina matalapaineen painopiste on voimistuneena Suomen eteläpuolella ja itävirtauksessa poutainen ja uudestaan lämpenevä sää vallitsee; päivälämpötiloissa on taas mahdollisuuksia +20 asteen paikkeille, mutta to-pe yölämpötila voi olla ensin aikaisempaa selvemmin alle +10 astetta.
La - su skenariosta tässä vaiheessa alustavasti sen verran, että etelästä voi uhata epävakaisuutta matalapaineen ollessa etelässä-lounaassa. Tavanomaista lämpimämpi sää voi olla kuitenkin yhä mahdollista ja kaakossa muhisi taas hellettä tarjolle...
Euroopan mittakaavassa sanottakoon, että manner-Euroopassa laajan matalapaineen painopiste on siirtymässä idemmäksi, jolloin Länsi-Eurooppaan vallitsee ajoittain hyvinkin koleaa pohjoisvirtausta ja myös Itä-Euroopassa viilenee aikaisemmasta selvästi, joskin siellä pysyy epävakaisuudesta huolimatta kesäisenä ukkosineen. Sen sijaan Mustanmeren pohjoispuolella säilyy tuhtia hellettä ja kesäinen lämpö näyttää korkeapaineen muotoutumisen myötä alkavan laajenemaan Venäjällä viimein tuolle Vienanmeren - Uralin väliselle viime aikoina hyvin koleana pysyneelle alueelle, joten kasvukausi pääsee siellä nopeaan alkuun. Tästä idän lämmöstä Fennoskandiakin saa siis yhä osansa Lappia myöten ke - to osaksi viileän vaiheen jälkeen, mutta näillä näkymin kuumimmat helteet jäänevät Venäjälle tällä viikolla...
Päivitys lauantaina 25.5.2013 klo. 20:15: Em. ennuste toteutui varsin hyvin mm. tuon ke - to viileän sadevaiheen osalta; tosin silloinkin vuorokauden keskilämpötilat olivat +10 asteen paikkeilla - vähän yli lämpötilojen oltua lähes sama yötäpäivää, joten ajankohtaan nähden normaalilämmin sadetilanne se olikin ja nyt eilisestä pe alkaen ollaan palattu tavanomaista selvästi lämpimämmän kesäsään pariin; tänään lauantaina +20 astetta on taas laajasti ylitetty aurinkoistuneessa säässä.
Jatkossa kesäinen sää ottaa yhä vankemman osan koko Suomessa Lappia myöten; tosin tänään Pohjois-Lappiin virtasi tilapäinen annos koleaa ilmaa. Tarkastelualueella on kuitenkin näköpiirissä hyvin pitkä erittäin lämmin jakso tästä eteen päin. Tilanteen aiheuttaa se, kun Suomen koilliskulmille vahvistuu voimakas korkeapaine ja matalapaineet pysyvät Suomen etelä- ja lounaispuolella. Näiden välissä pääsee jatkuvasti vaikuttamaan hyvin lämpimät itä- ja kaakkoisvirtaukset näillä näkymin ensi viikon lopulle. Näin ollen Euroopan mittakaavassakin jatkuu sen ajan jako epävakaisempaan ja viileään länsiosaan ja erittäin lämpimään / helteiseen itäosaan, jossa voimakkaita ukkosiakin saadaan päivittäin monin paikoin.
Tarkastelualueelle helteisin ja kostein ilmamassa voinee tehdä ensi viikon ke paikkeilla saapumisen etelä-kaakosta, mutta ennen sitäkin on jo hyvin lämmintä. Epävakaisuuttakin säilyy kuitenkin etelä-lounaispuolisten matalapaineiden takia; huomisesta alkaen käytännössä voidaan odottaa päivälämpötiloiksi +20 asteen selviä ylityksiä poutaisilla hetkillä ja sateisimmillakin paikoilla +15 ja +20 asteen välisiä lukemia. Ensi yönä minimilukemat voivat olla +10 asteen paikkeilla, mutta jatkossa lämpenevissä ja kosteutuvissa ilmamassoissa yölämpötilat voivat kohota taas jopa +15 asteen paikkeille. Tarkemmin ensi viikon säästä maanantaina...
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 20 - 2013: Etelä-Suomen kasvukausi eteni ko. päättyneellä viikolla erittäin hurjaa vauhtia eteen päin saavuttaen ajankohdan normaaliaikatauluun nähden usean päivän etumatkaa >> Tein tästä valokuvallista havainnollistusta: Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikon 20 poikkeava kesälämpö ja sen ilmeneminen kiivaana kasvien kasvunopeutena..
Päättyneen viikon loppuun / viikonvaihteeseen mennessä tapahtui siis seuraavanlaisia kasvutapahtumia >> Metsävaahteran (Acer platanoides) uudet lehdet ottivat nopeasti pääosan kukiltaan ja siivekkäät hedelmänsä alkoivat kehittyä, rusokirsikan (Prunus padus) kukinnan huippu ohittui lakastumiseen nopeasti, haapojen (Populus tremula) hiirenkorvavaihe eteni myöhäisiinkin yksilöihin, koivujen (Betula sp.) lehdet saavuttivat jo lähes täysikoon, monien kuusten (Picea sp.) kerkkääntyminen alkoi monilla alueilla ja lehmukset (Tilia sp.), punasaarni (Fraxinus pennsylvanica) sekä tammi (Quercus robur) tulivat jo lähes puolilehteen. Tuomi (Prunus padus), terttuselja (Sambucus racemosa) ja monet salavat (Salix sp.) aloittivat jo kukintansa nopeasti.
Tällä viikolla 21 su mennessä näiden lajien osalta täyteen lehteen ehtinevät tulla ainakin metsävaahtera, koivut ja varhaiset haavat. Muutkin tulevat sentään yli puolilehteen ja kuuset isolle kerkälle lukuun ottamatta myöhäisiä serbiankuusta (Picea omorica), hopeakuusta (Picea pungens "Glauca") ja douglaskuusta (Pseudotsuga menziesii), joiden kerkkääntyminen vasta alkaa tällä kuluvalla viikolla.
Em. kukkaan ehtineet lajit alkavat jo lopetella kukintaansa viikonloppuna; mukana myös tuomipihlajat (Amelanchier sp.). Kukintaansa sen sijaan ehtinevät juuri ja juuri aloittamaan mm. kotipihlaja (Sorbus aucuparia), pihasyreeni (Syringa vulgaris), monet orapihlajat (Crataegus sp.), helmipensas (Exochorda korolkowii) ja balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum). Kaikkein eniten kukkaan ehtivät kuitenkin monet omenapuut (Malus sp.)
Erikoisemmista lajeista voidaan sanoa, että viikolla 20 japaninmagnolia (Magnolia kobus) saavutti täyden kukinnan ja jopa lakkasikin jo kukkimasta. Hiirenkorvalle tulivat valeakaasia (Robinia pseudoacacia), kolmioka (Gleditsia triacanthos), amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense), samettisumakki (Rhus hirta), lakkipuu (Cladrastis kentukea), monet amerikkalaiset tammilajit (Quercus sp.) sekä neidonhiuspuu (Ginkgo biloba). Sen sijaan silmuturpoamisvaiheeseen jäivät vielä mm. jumaltenpuu (Ailanthus altissima), trumpettipuut (Catalpa sp.), maakkia (Maackia amurensis) ja kentuckynpapupuu (Gymnocladus dioica).
Tällä kuluvalla viikolla 21 nuo hiirenkorvaistuneet lajit alkavat saavuttaa puolilehtisyyttä ja silmuturpoamisvaiheessaan vielä hidastelleet alkavat puhkeamaan hiirenkorvalle.
Lisäksi tälle alkaneelle viikolle tapahtui siis tulppaanien (Tulipa sp.) kukinnan huippuvaihe, vaikka joitakin myöhäisiä narsissejakin (Narcissus sp.) säilyy vielä hetken kukassa. Voikukka (Taraxacum officinale) jatkaa vielä kukintahuippuaan, jota voidaan ihastella parhaillaan esim. moottoriteiden keskimmäisillä viherkaistoilla huippurunsaina keltamerinä! Seassa nähdään myös valkopalloisia leskenlehden (Tussilago farfara) hedelmiä >> Kelikameroissa esim. Helsinki - Hämeenlinna -moottoritien näkymissä keltainen voikukkamerisyys ilmenee nyt hienosti. Valkovuokko (Anemone nemorosa) lopetti kukintansa, mutta seuraava yleinen kukkija koiranputki (Anthriscus sylvestris) ei vielä ehdi aloittaa kukintaansa tällä viikolla, vaikka sen kukintovarret ovat jo nopeasti kehittymässä esille.
Ensimmäiset heinät ovat alkaneet kukkia ja tällä viikolla 21 yhä enemmän. Nurmikot saavuttivat yleisesti ensimmäiset leikkuukertansa ja tästäkin eteen päin nurmikkokasvu on nopeaa, kun myös ke - to sateet pitävät kuivuutta loitolla. Maaseudun peltoviljelyssä oraalle tulleita peltoja ehti ilmaantumaan nopeasti ja monin paikoin tämän viikon 21 alkuun mennessä ja selvästi etuaikainen oraantumisprosessi jatkuu kiivaana myös jatkossa. Kaikki kasvutapahtumat pysyvät ainakin noin viikon etuajassa normaalista; eroa normaaliin on eniten sisämaassa ja lännessä lämpimimpinä olleilla alueilla.
Vesistöissä jokivirtaamat ovat normaaleja ja pysyvätkin edelleen sellaisina. Vesistöjen pintavesilämpötilat nousivat päättyneen viikon loppuun mennessä jo useita asteita normaalia korkeammiksi ko. lämpimien säiden ansiosta; järvissä melko yleisesti yli +15 asteen ja Suomenlahdellakin ulapalla +10 asteen vaiheille sekä sisälahdissa lähes järvien kaltaisesti +15 asteen paikkeille. Tällä viikolla 21 lämpenemistä hidastaa tuo ke - to viileän sateinen vaihe, mutta loppuviikolla kesäinen lämpö nostaa lämpölukemia järvissä taas piirun lähemmäksi +20 astetta, mikä viime viikolla jäikin vielä saavuttamatta melko pilvisten säiden takia. Suomenlahden ulapalla +10 asteen ylittävä lämpeneminen on hidasta.
Mainittakoon myös, että pääskyset saapuivat päättyneellä viikolla kesän yhä selvempänä merkkinä tarkastelualueelle, kuten esim. Hämeenlinnaan, jossa niitä tavataan kesäisin runsaasti.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat.
Tuesday, May 21, 2013
Viikon 20 sää vuonna 2013: Paljon tavanomaista lämpimämpää poudan ja epävakaisuuden vaihdellessa; loppuviikolla kosteaa helleilmaa ukkosineen (Päivitetty!)
Labels:
helleaalto,
kasvutilanteita,
meteorologia,
sää,
sääseuranta,
ukkonen,
vuodenajat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment