Yleiskuvaus viikon 37 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Jakson sää oli koko ajan tavanomaista paljon lämpimämpi, joka merkitsi termisen kesän jatkumista vahvasti ja jo sisämaassa tavanomaista pidempään; maksimilämpötiloissa +20 asteen vaiheille päästiin lähes joka päivä ja yöt olivat etenkin etelärannikolla erityisen lämpimiä ajankohtaan nähden. Ainoastaan viikon aivan alussa tarkastelualueen itäosiin pääsi tilapäisesti vähän viileämpää ilmamassaa. Ilmamassat olivat tuota itäosan viileää osaa lukuun ottamatta myös koko ajan niin kosteita, että ke - la tyynituulisessa korkeapainesäässä öiden - aamujen sumut olivat yleisiä ja sisämaassa sakeitakin, kuten jo edellisviikollakin (Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikkojen 36 ja 37 lähes jokaisen yön-aamun sumut sisämaapainotteisena sumana). Korkeapaine vallitsi käytännössä koko viikon Suomen päällä itäosapainotteisesti, mutta sumujen lisäksi myös kuurosateita esiintyi ma - to välisenä aikana monin paikoin; osa oli yhä kesäisesti rankkoja ukkosenkin kera. Poutaisinta iltapäivisin aamusumujen jälkeen oli pe ja la aikana. Sunnuntaina korkeapaineen vähän väistyttyä itään etelä-kaakkoistuuli toi runsaampaa pilvisyyttä ja poisti sumutilanteet yöstä-aamusta.
Euroopan mittakaavassa lämpimät ilmamassat keskittyivät itäosiin ja Fennoskandiaan sekä myöhemmin ke jälkeen Länsi-Venäjällekin yhä laajemmin sen alueen pohjoisosien alkuviikon viileän vaiheen jälkeen; hallaa ja yöpakkasta oli Vienanmeren ja Uralin välillä vielä ke-to yöhön asti ja paikoin jopa Moskovan tasalle eteläänkin saakka korkeapaineen tyynen alueen mukaan. Toisaalta siellä oli enimmäksen poutaa lukuun ottamatta loppuviikon mustanmeren pohjoispuolen taas uutta matalapainetta ja Jäämeren läheisten alueiden epävakaisuutta. Lämpöä ulottui Lappiinkin poikkeuksellisen voimakkaana ajankohtaan nähden ja su-ma yön jälkeen hallanvaara poistui sieltä kokonaan. Manner-Euroopassa ilmamassat sen sijaan viilenivät laajasti jo ajoittain varsin syksyiseksikin, kun heikohkoa matalapainetta osakeskuksineen oli alueella lännestä käsin pitkin viikkoa; sateisimmilla hetkillä viileintä. Välimerellä mittailtiin vielä edelleenkin paikoin hellelukemia. Aivan viikon lopussa sunnuntaiksi voimistui raju matalapaine Islannin, Skotlannin ja Norjan väliselle alueelle; mm. Britteinsaarilla rajuja tuulia ja rankkasateita.
Ruska eteni huipennukseensa Lapin pohjoisosissa ja muutenkin runsaaksi Fennoskandian pohjoisosissa. Länsi-Venäjällä ruskahuipennusta ilmeni laajemmin ja ulottuen todennäköisesti jo Etelä-Suomen tasallekin Vienanmeren ja Uralin välillä; Jäämeren läheisillä alueilla ja Uralilla ruska alkoi viikon loppuun mennessä todennäköisesti jo selvästi hiipua, kuten Suomen alueella ainakin käsivarren Lapissa. Etelämpänä Fennoskandiassa ja Länsi-Venäjällä Moskovan tasaa myöten ruska eteni laikuttaisena / osittaisena; Fennoskandian lämmössä selvästi normaalista viivästyneenäkin, mutta seassa oli paljon ruostesieniruskaa. Manner-Euroopassa pohjoisosissa ja paikoin Britteinsaarilla ruskaa ilmeni todennäköisesti ainakin häilyvästi joissakin puulajeissa. Näillä eteläisillä alueilla monilajisissa lehtipuustoissa ruskahan on luonteeltaan pitkäaikaista ja moneen vaiheeseen pitkittyvää ilman selkeää huippuvaihetta; toisin kuin esim. Fennoskandian pohjoisosissa ja Länsi-Venäjällä n. Moskovasta pohjoiseen, missä ruskalla on aina selkeä huipentumisvaihe.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 9.9.2013: Kesälämmin korkeapaine heikkeni Suomen eteläreunalla ja pohjoinen syksyviileä korkeapaine puolestaan voimistui ja siirtyi Lapista Suomen itäreunalle; ko. ilmamassoja rajannut heikko rintama asettui Keski-Suomesta noin linjalle Kymenlaakso - Vaasa. Matalapainetoiminta voimistui hieman Länsi-Euroopassa ja Etelä-Skandinaviassa työntäen viileää ilmaa manner-Euroopassa idemmäksi; Itä-Puolan tasalla oli vielä hellettä. Voimakkain matalapainevyö oli edelleen Islannin suunnasta Jäämerelle. Tarkastelualueella em. rintamasysteemi jakoi pilvisyyden; lämpimällä lounaispuolella oli utuista sekä ylä- ja keskipilvilauttaa levyinä ja vyöhykkeinä; läntisimmissä osissa sisämaassa yöllä - aamulla paikoin sumuja. Viileämmällä itäpuolella oli lähes selkeää. Rintaman kohdalla syntyi kapeana nauhana luoteesta kaakkoon liikkuneita kuurottaisia sateita jo aamusta ja iltapäivän - alkuillan aikana Itä-Uudenmaan alueella siinä syntyi paikoin ukkosta. Loppuillalla kuurosateet heikkenivät ja rintaman alueelle sekä sen länsipuolellekin tuli kaakosta kumpukerrospilvikansi. Kaakkoistuulet olivat aluksi enimmäkseen heikkoja, mutta iltaan mennessä ne voimistuivat ajoittain kohtalaisiksi. Yölämpötila oli etelässä ja lännessä +12 ja +16 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Idässä oli n. +10 astetta. Päivälämpötila nousi rintaman lounaispuolella +20 ja +24 asteen välille ja jäi itäpuolella +16 ja +20 asteen välille.
Tiistai 10.9.2013: Korkeapaine jäi vellomaan Suomen itäreunalle ja se alkoi vähitellen lämmetä kesäisemmäksi; Etelä-Suomen alueelle jäi vielä edellispäivästä ilmamassojen jako vähitellen heikkenevänä siten, että noin Itä-Uudeltamaalta pohjoisluoteeseen säilyi epävakaampi rintamanauha ja sen länsipuolella lämpimin ja kostein ilmamassa. Matalapaine asettui Pohjanmeren - Keski-Euroopan alueelle; länsipuolellaan viileää pohjoisvirtausta. Grönlannin seudulla muhi laaja matalapaine. Tarkastelualueella em. rintaman alueelta länteen vallitsi runsaasti keskipilvilauttaa ja kumpukerrospilviä sekä utuista ilmaa. Idässä oli lähes selkeää. Tuulen takia yö oli sumuton. Rintamannauhassa oli aluksi heikkoja sadekuuroja, mutta iltapäivällä pilvisyys alkoi hajaantua hahtuvapilvilauttailuksi; itäkolkkaan tuli Venäjältä alapilvikantta. Illalla mereltä käsin alkoi tulla etelärannikolle ja lounaaseen joitakin kuurosateita paikoin rankkoina kosteamman ja uuden lämpimän annoksen myötä. Kaakkoistuulet olivat aluksi heikkoja - kohtalaisia, mutta ne kääntyivät illalla enemmän etelään ja heikkenivät. Yölämpötila oli rintamannauhan länsipuolella +10 ja +15 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa. Itäpuolella minimilämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä; kylmintä itäkolkassa. Päivälämpötila oli +17 ja +20 asteen välillä; itäkolkassa +15 asteen vaiheilla.
Keskiviikko 11.9.2013: Korkeapaine siirtyi Suomen itäreunalla vähän etelämmäksi ja näin uusi kostean lämmin ilmavirtaus pääsi koko tarkastelualueelle etelästä heikkona. Matalapaine jäi vellomaan heikkenevänä osakeskuksineen Keski-Eurooppaan ja Grönlannin eteläreunalla laaja matalapaine syötti uusia rintamasysteemeitä lännestä Britteinsaarille. Jäämerelle lännestä tullut matalapaine ulotti rintamasysteemeitään Lappiin. Tarkastelualueella yöllä - aamulla kosteimman länsiosan ja etelärannikon alueella etelästä käsin esiintyi edelleen kuurosateita paikoin rankkoina; sisämaan pouta-alueilla esiintyi sumuja. Aamusta lähtien kuurosateiden alue siirtyi Varsinais-Suomesta / Satakunnasta Pirkanmaalle ulottuvalle vyöhykkeelle, missä iltapäivän aikana syntyi paikoin ukkostakin. Etelä- ja itäosissa oli poutaa ja vaihtelevasti hahtuva- ja verhopilvilauttoja koko loppupäivän. Illalla länsiosien kuurot heikkenivät ja pilvitilanteet synnyttivät koko alueella näyttävää iltaruskoa. Ilmamassa utuuntui ja loppuillalla syntyi taas usvaa ja sisämaassa sumua. Etelätuulet olivat heikkoja; yöllä - aamulla oli ajoittain tyyntä ja illalla entistä tyynempää. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla; viileintä itäosissa. Etelärannikolla ja lounaassa yölämpötila oli +11 ja +14 asteen välillä. Päivälämpötila oli pouta-alueilla +20 asteen vaiheilla ja lännen sateisimmilla paikoilla n. +15 astetta.
Torstai 12.9.2013: Korkeapaine vetäytyi Suomen kaakkoiskulmalta vähän kaakommaksi, mutta samalla Fennoskandiaan Suomi-keskeisesti muodostui uutta korkeapainetta; lämpimät ja kosteat ilmamassat jäivät laajasti seisomaan tyynenä. Keski-Euroopan matalapaine vetäytyi heikkenevänä osittain Välimerelle ja myös Itä-Eurooppaan. Voimakas matalapaine keskittyi laajana Islannin tienoille ja edelleen syötti rintamasysteemeitä Britteinsaarille ja yli pakkaantuvasti. Jäämeren matalapaine siirtyi kaukana itään. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli sisämaassa yleisesti sakeaa sumua ja etelärannikollakin vähintään usvaa aukeilla paikoilla. Sumujen hälvettyä paljastui hajanaisena vallinnutta hahtuvapilvilauttaa. Iltapäiväksi sisämaassa syntyi pulleaa kumpupilvisyyttä, missä Uudenmaan - Kymenlaakson sisämaassa kosteimmalle nauhalle syntyi kapea itä-länsisuuntainen sade- ja ukkoskuurojono. Alkuillalla se heikkeni ja etelärannikon tuntumaan jäi siitä hetkeksi hahtuvapilvilauttailua ennen sään selkenemistä koko alueella. Ilmamassa oli utuinen ja loppuillalla syntyi taas usvaa ja sisämaassa sumuja. Tuulet olivat enimmäkseen tyyniä, mutta iltapäivällä virisi ajoittain heikkoja etelän ja lännen välisiä tuulia. Yölämpötila oli sisämaassa +9 ja +12 asteen välillä ja etelärannikolla +12 ja +15 asteen välillä. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla - paikoin vähän yli; em. kuuronauhassa paikoin vähän alempi.
Perjantai 13.9.2013: Lämmintä korkeapainetta jäi yhä vellomaan Suomesta Mustanmeren koillispuolelle ja matalapainetta pysyi sen lounaispuolella Mustanmeren ja Itämeren välissä. Voimakas matalapaine alkoi venyä Islannin suunnasta Jäämerelle ja sen rintamasysteemit alkoivat vaikuttaa Skandinaviassa ja etenkin Lapissa lännestä alkaen. Vanhempien rintamasysteemien seassa Britteinsaarten tienoilla syntyi pientä matalapainetta. Tarkastelualueella yöllä - aamulla toistuivat sisämaan sakeat sumut ja etelärannikolla oli vähintään aukeiden alueiden usvaa. Sumujen hälvettyä utuisessa ilmamassassa iltapäivällä syntyi sisämaassa taas kumpupilviä paikoin pulleina, mutta tällä kertaa kuurosateita ei enää syntynyt. Illalla sää selkeni, mutta vähäistä untuvapilvilauttaa esiintyi siellä täällä, kuten koko päivänkin. Loppuillalla usvaa - sumua syntyi edellisiltoja hitaammin ja vähemmän. Tuulet olivat yöllä - aamulla enimmäkseen tyyniä, mutta iltapäivällä etelän ja lännen väliset tuulet virisivät ajoittain. Illalla tyyntyi etenkin itäosissa. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla - vähän alle ja etelärannikolla +11 ja +14 asteen välillä. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla.
Lauantai 14.9.2013: Suomesta Mustanmeren koillispuolelle ulottunut korkeapaine siirtyi vähän idemmäksi, mutta vahvistui Suomen itäpuolella. Näin lännestä tullut rintamasysteemi pysähtyi Skandinaviaan sijoilleen ja Suomi jäi yhä lämpimän ja kosteahkon ilmamassan alueelle; Lappiin tuli taas lämmin annos etelästä. Heikkoa matalapainetta jäi Pohjanmerelle Länsi-Euroopan rintaman kera ja toisaalta Mustanmeren - Itämeren matalapainevyhykkeessä Mustanmeren pohjoisreunalla voimistui osakeskus. Voimakkain matalapainetoiminta pysyi usean keskuksen voimin Islannin tienoilta Jäämerelle. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli taas sisämaassa sumuja paikoin sakeasti ja etelärannikolla usvaa; kuitenkin vähemmän kuin edelliskerroilla. Sumujen hälvettyä oli vähän aikaa selkeää, mutta iltapäivällä vallitsivat taas kumpupilvet sisämaassa; kuitenkin edellispäiviä ohuempina. Illalla selkeni kokonaan. Ilmamassan utu oli aikaisempaa vähäisempää ja illalla ei enää syntynyt usvaakaan. Tuulet olivat yöllä - aamulla aluksi tyyniä - heikkoja, mutta iltapäivästä alkaen etelätuulet olivat heikkoja - ajoittain kohtalaisia. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla ja etelärannikolla +11 ja +14 asteen välillä. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla - vähän alle.
Sunnuntai 15.9.2013: Islannin tienoilta Jäämerelle olleessa matalapainejonossa Islannin eteläpuolella voimistui yöllä nopeasti myrskymatalapaine, joka keskitti laajenevana voimansa loppupäiväksi Islannin, Skotlannin ja Norjan väliseen kolmioon; rajuja rintamasysteemeitä länsiluoteesta Britteinsaarille ja vanha rintamasysteemi manner-Euroopassa idemmäksi. Suomen itäpuolinen korkeapaine siirtyi vielä vähän idemmäksi, mutta heikkoa selännettä ulottui vielä Suomeen - Baltiaan. Mustanmeren pohjoispuolelle jäi pieni matalapaine. Tarkastelualueella lämpimähkö / leuto etelä-kaakkoisvirtaus vallitsi ja se toi jo yöksi - aamuksi runsasta hahtuva- ja kumpukerrospilveä seassaan paikoin heikkoja sadekuuroja. Sumuja ei enää esiintynyt, mutta ilmamassa oli yhä vähän utuinen koko päivän. Iltapäivästä alkaen pilvisyys väheni vaihtelevaksi ja hahtuvapilvipainotteiseksi; illalla upeaa iltaruskoa. Etelä-kaakkoistuulet olivat heikkoja - ajoittain kohtalaisia koko päivän. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla ja etelärannikolla +11 ja +14 asteen välillä. Päivälämpötila oli +16 ja +19 asteen välillä.
Alkaneen viikon 38 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Sääennusteesta on taas toteutunut jo ma - to välinen osa; sen aikana suursäätilassa tapahtui varsin pysyvä asetelma, missä vahva korkeapaine asettui keskukseltaan noin Uralin tienoille. Samaan aikaan ma - ke tuo em. raju läntinen matalapaine jäi vellomaan sijoilleen kierrättäen Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Skandinaviassa runsaita sateita, ajoittain voimakkaita tuulia sekä etenkin Länsi-Euroopassa viileää ilmaa. Suomen ja tarkastelualueen kannalta tilanteeksi asettui rintamasysteemin sijoittuminen pitkänä vyöhykkeenä Mustaltamereltä lounaiskulmaamme viistäen Skandinavian pohjoisosiin. Tämän myötä kaakosta tuli rintamalinjaa pitkin ajoittain kuurottaisia sateita, jotka tarkastelualueen mittakaavassa painottuivat jatkuvasti länsiosiin; sateet olivat edelleen paikoin rankkoja paikoin meriukkosen kera kesäiseen kuurosadetyyliin, kun ilmamassa pysyi koko ajan hyvin leutona ajankohtaan nähden. Länsi-Venäjällä on pysynyt koko viikon sama tilanne; Uralin korkeapaineen keskuksen alueella yöpakkasia ja muutoin hallatonta ja hyvin leutoa kaakkoisvirtausta sen länsipuolella laajasti.
Tänään torstainakin on jatkunut sama, mutta tuo läntinen matalapaine on heikentynyt ja venynyt tuon rintamansysteemin mukaisesti luoteesta kohti Mustaamerta. Toisaalta Pohjois-Atlantilla on muhinut uutta voimakasta matalapainetta Islannin länsipuolella.
Jatkossa huomenna pe tarkastelualueella jatkuu vielä lähes samanlainen tilanne kuin koko alkuviikon; matalapaine on etelä-kaakkoispuolella ja kaakosta tulee länsiosapainotteisesti kuurottaisia sateita yhä paikoin meren läheisten ukkosten kera ja hyvin leuto kaakkoisvirtaus jatkuu, missä runsaassa pilvisyydessä yö- ja päivälämpötilat ovat lähes samat eli vaihtelevat vähän +15 asteen molemmin puolin; leudointa etelärannikolla. Venäjälläkin on yhä samanlaista kuin viikon alussa, mutta Länsi-Eurooppaan alkaa työntyä Azoreilta korkeapainetta voimakkaan matalapaineen ollessa Islannin tienoilla.
Viikonloppuna la - su matalapaine siirtyy idemmäksi Venäjälle Suomen eteläpuolelta, mutta Suomeen jää osaltaan matalapaineen solaa la aikana ja su Norjanmereltä alkaa ulottua kiilana uutta matalapainetta Lappiin; leuto ilmamassa jää vaikuttamaan tarkastelualueelle heikoissa suunnaltaan vaihtelevissa tuulissa (Su länsituulia), runsaspilvisenä ja sadekuuroja voi yhä tulla ajoittain; lämpötilat ovat pääasiassa +10 asteen vaiheilta n. +15 asteeseen pilvisyyden mukaan ja hyvin pienen vuorokausivaihtelun kera. Samaan aikaan Uralin korkeapaine heikkenee ja toisaalta yöpakkasviileää säätä kiilautuu Kuolanniemimaan ja osaksi Pohjois-Lapin alueelle pohjoisesta. Manner-Euroopassa alkaa kuitenkin ajankohtaan nähden erittäin kesäinen lämpöaalto länsipainotteisesti, kun lännestä vahvistuu voimakas korkeapaine Länsi- ja Keski-Eurooppaan Azorien - Islannin matalapainejonon pumpatessa itäreunallaan samalla lämmintä ilmaa etelälounaasta.
Ensi viikolla 39 odotellaan merkittäviä säänmuutoksia >> Tässä vaiheessa näyttää seuraavalta alkuviikon osalta: Tarkastelualueella su-ma yönä lännestä pyyhältää matalapaineen osakeskus rintamasysteemeineen itään ja sen jälkeen ma päivä on enimmäkseen poutainen (Aikataulutus vähän epäselvä). Tässä vaiheessa ensimmäinen annos viileämpää säätä tulee. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +10 ja +15 asteen välillä.
Sitten tiistaina Norjanmereltä näyttäisi tulevan raju myrskymatalapaine Suomeen, joka aloittaa hyvin rajun kylmenemisen koko Suomessa! Tilanteessa runsaita rintamasateita liikkuu länsiluoteesta itäkaakkoon, mutta niiden aikataulutus on epäselvä. Lämpötila jää jo ti pääosin alle +10 asteen koko päiväksi, mutta keskiviikona rajun matalapaineen siirtyessä Suomen itärajalle vallitsee alueella hyvin voimakas, puuskainen ja hyvin kylmä pohjois-koillisvirtaus, missä lämpötila vaihtelee koko päivän vain +5 asteen vaiheilla! Kuurosateita tulee runsaasti ja osa niistä voi olla sisämaassa jopa räntäisiä tai lumirakeisia!...
Tästä rajusta kylmenemisskenariosta ja siten termisen syksyn alkamisesta lisää vielä sunnuntain päivityksessä...
Syksyn etenemisestä voidaan todeta seuraavaa >> Tänä viikonloppuna syksy etenee varsin maltillisesti; ainoastaan Lapissa ja Venäjällä Jäämeren läheisillä alueilla kylmenemistrendiä näkyy selvästi. Ensi viikolla ma - ke välillä tuo em. raju kylmeneminen alkaa jo Lapissa ja Vienanmeren - Uralin välillä kylmänä itä-koillisvirtauksena, jossa alkaa olla Uralin suunnalta käsin jopa talvistakin makua. Ti-ke aikana tuo Suomen ylittävä raju matalapaine voimistaa pohjoispuolellaan eli ko. alueella talven tuntua entisestään ja Uralin tienoilla alkaa olla paikoin koko päivänkin pakkasta; ensimmäisiä lumisateita saadaan ko. alueella Lappia myöten.
Tämä normaalia paljon kylmempi syyssää rajautuu rajun jyrkästi manner-Euroopassa olevaan lämpimään kesäsäähän nähden; näillä näkymin ti mennessä Etelä-Skandinavia ja Etelä-Baltia selvinnevät vielä pahimmalta kylmältä ja niiden etelä-lounaispuolella jatkuu siis kesäinen lämpöaalto vielä ensi viikollakin: Ranskan - Britannian tasalla lännessä ylitellään vielä helposti +20 astetta. Idempänä on viileämpää, mutta Moskovan tasalta etelään silti vielä melko leutoa ja syksy etenee sielläkin vasta hitaasti... Toisissa skenarioissa Itä-Eurooppaankin tulee jo rajusti kylmää tuon Suomen ylittävän matalapaineen jälkeen ke tienoilla...
Päivitys sunnuntaina 22.9.2013 klo. 23:55: Aikaisemmassa ennusteessa arvioitu kylmeneminen on nopeutunut aikataulultaan ja muutenkin matalapaineen reitissä ja asettumisessa on tapahtunut suuri muutos; tänään sunnuntaina matalapaine on venynyt luoteesta Keski-Suomen yli kaakkoon ja tarkastelualueella oli iltapäiväkuuroinen luoteistuuli ja jo selvästi aikaisempaa viileämpää.
Huomenna maanantaina matalapaine sijoittuu Suomen kaakkoispuolelle voimistuen rajusti ja laajentuen isoksi. Samalla Jäämerellä vaikuttaa korkeapaine. Tämän myötä matalapaineen pohjoispuolelta pääsee purkautumaan rajun koillistuulen kera jo maanantaina hyvin koleaa syysilmaa kaukaa Siperiasta koko Suomeen.
Tämä asetelma säilyy näillä näkymin hyvin samanlaisena keskiviikkoon; niinpä ma - ke on hyvin tuulista yötäpäivää ja vaihtelevassa pilvisyydessä saadaan sadekuuroja; osa voi olla yöaikaan räntäisiä sisämaassa / tarkastelualueen itäosissa; eniten kuuroja tulee kuitenkin iltapäivällä. Toisaalta ajoittain on pidempiä aikoja kuulaan poutaa. Päivälämpötiloissa jäädään ma - ke etelärannikolla ja saaristossa +10 asteen vaiheille ja sisämaassa +5 ja +8 asteen välille. Yölämpötilat pysyvät pääosin vähän nollan yläpuolella voimakkaiden tuulten ansiosta, mutta sisämaassa paikoin voi olla hallanvaaraa / noin 0 astetta. Tuulen selvemmin heiketessä voi sisämaassa olla vähäpilvisessä yötilanteessa helposti yleisesti hallaa ja paikoin aste - pari yöpakkastakin.
Torstaina matalapaine näyttää muotoutuvan Suomen itäpuolella itä-länsisuunnassa pitkulaiseksi niin, että se ulottuu enemmän idästä Etelä-Suomeen; tämän myötä pilvisyys runsastuu ja vesisateiden riski kasvaa. Kylmä ilmamassa säilyy idän ja pohjoisen välisissä tuulissa, mutta pilvien ansiosta to-pe yö olisi vähän aikaisempaa leudompi. Toisaalta to päivälämpötila voi jäädä parisen astetta ma - ke jakson maksimilämpötiloja jopa alemmaksi.
Alkavan viikon 39 lopulla tuo matalapaine pitäisi torstain tapaan aluksi pintansa ja muotonsa, mutta la - su se viimein heikkenisi ja siirtyisi vähän kaakommaksi. Toisaalta samalla Jäämeren korkeapaineesta alkaisi työntyä selännettä etelään Suomen tienoilla; tällöin yhä normaalia kylmemmässä ilmamassassa sää alkaisi vähitellen poutaantumaan, selkenemään ja koillistuulet heikkenemään, jolloin ankaran hallan ja yöpakkasten riski kasvaa aluksi sisämaassa ja lopulta etelärannikollakin; öiden selkeäsäisyys ratkaisee paljon yökylmyyden huipentumisen luonnetta...
Tällä alkavalla viikolla 39 Euroopan mittakaavassa pysyy myös erikoisen jumittunut tilanne; tuota Suomeen tulevaa kylmyyttä ulottuu tuon Venäjän voimakkaan matalapaineen kierrättämänä myös Skandinaviaan ja Itä-Eurooppaan Mustanmeren luoteis-pohjoisrannikkoa myöten; toisaalta sen matalapaineen itäpuolella hyvin leutoa ilmaa virtaa etelästä ulottuen n. Uralin eteläkärjen tasalle. Toisaalta jyrkkärajaisesti tuon kylmän ilman aluperäsuunnassa Uralin pohjoisosissa ja siitä vähän länteen ilmenee jo talven tuntua lumisateineen ja päivälläkin voi olla pakkasta. Samoin Skandinavian vuoristossa voi jo olla paikoin talven tuntua yöpakkasineen.
Sen sijaan Euroopan länsiosissa ja Välimerellä vallitsee viikon 39 mittaan täysin toisenlaiset säät hyvin isona kontrastina; korkeapaineen selännettä pysyy hyvin vakaasti noin Norjanmereltä Keski-Euroopan ylitse Välimerelle, joskin lännestä siirtyisi Saksan yli Itä-Eurooppaan - Mustanmeren pohjoispuolelle pientä matalapainetta ke-to tienoilla. Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta muotoutuu ma alkaen loppuviikkoon saakka yhdeksi paikallaan pysyväksi matalapaineeksi noin Britteinsaarten ja Azorien puoliväliin; viikon lopussa se viimein siirtyisi Länsi-Eurooppaan ja Islannin tienoilla voimistuisi matalapaine...
Tämä asetelma tarkoittaa sitä, että usean lähipäivän ajan Välimereltä virtaa Ranskan yli Britteinsaarille ajankohtaan nähden erittäin kesäistä ilmaa; esim. Lontoossa mitataan yli +20 asteen päivälämpötiloja monta kertaa ja hellettä ulottuu suureen osaan Ranskaa! Myös Välimerellä helteet ovat vielä uudestaan vähän voimistumassa ja yleistymässä viikon mittaan. Idempänä manner-Euroopassa on viileämpää, mutta tuo Fennoskandiasta etelään ulottuva erittäin syksyinen koleus pysyy tuon em. Norjanmeri - Keski-Eurooppa -korkeapaineen selänteen tasan itäpuolella.
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 37 - 2013: Kasvukauden etumatka normaaliin ajankohdan aikatauluun nähden alkoi olla edelleen jatkuneiden hyvin lämpimien säiden ansiosta jo noin kuukauden luokkaa. Siksi >>
Saunakukan (Tripleurospermum inodorum) uusintakukinta jatkui edelleen runsaana, mutta rantakukka (Lythrum salicaria) alkoi hiipua jo lähes loppuun uusintakukinnaltaan. Maitohorsman (Chamerion angustifolium) loppuunkuihtumisessa oli vielä paikoin jäljellä kirkasta punaoranssia ruskaa. Sammalet viihtyivät sumuisten öiden-aamujen ansiosta hyvin ja sieniä esiintyi edelleen monin paikoin runsaasti.
Puutarha- ja puistokukinnassa runsasta kukkimista tekivät lämpimän sään edesauttamana edelleen lähes kaikki ns. kesäkukat eli kausikasvit ja jotkin ryhmäruusulajikkeet (Rosa sp.). Harvinaisista perennoista tuoksuasteri (Aster novae-angliae) ja jotkut syyshohdekukkalajikkeet (Helenium cv.) kukkivat edelleen runsaasti. Lähes kaikki muut myöhään kukkivat perennat olivat jo poikkeuksellisesti saavuttaneet / ohittaneetkin hedelmävaiheen. Nurmikoiden kasvu jatkui rehevänä ja nopeana sekä lämmön ansiosta että sumuisten öiden turvattua erittäin runsaan yökasteen kera kosteusturvaa koko viikon poutaisenakin säilyneillä paikoilla. Lisäksi rehevyyttä edesauttoivat paikoin vieläkin esiintyneet rankat ukkossateet.
Tammien (Quercus robur) hyvin runsaat terhot alkoivat saavuttaa massavarisemisvaihettaan yleisesti, joka on tapahtumassa tällä kertaa niillä jo ennen ruskaansa, kun kasvukausi on niin rajusti edellä normaalista aikataulusta. Mustaseljan (Sambucus nigra), viiniköynnösten (Vitis sp.), kesälaakerin (Ilex verticillata) ja tulimarjan (Pyracantha coccinea) marjat olivat jo viimeistä piirtoa myöten täysikypsiä. Myöhäiset luumut (Prunus sp.) varisivat jo valtoimenaan ylikypsinä ja osittain jo peräti talviomenalajikkeetkin, mitä ei normaalisti satu ollenkaan koko syyskuun aikana, vaan vasta pitkällä lokakuussa!
Osittain raakoja marjoja oli silti vielä amurinkorkkipuulla (Phellodendron amurense) ja viikon kasvina esittelemälläni varhaisruskaantujalla (Viikon 37 kasvivalokuva: Kiiltoheisi (Viburnum lentago) ). Olen aikaisemminkin havainnut, että näillä kahdella marjakypsyminen ei tahdo noudattaa lämpösumman kertymistä, vaan ilmeisesti valo-olosuhdemuutoksia ja / tai ruskan etenemistä...
Ruskan alkaminen / eteneminen ensimmäisillä ruskaantujilla eteni osaltaan kaksijakoisesti; osa varhaisimmista syysväreistä eteni etuajassa kasvukauden erittäin etuaikaisen vaiheen viritettyä ruskaa osittain herkästi tulevaksi; tämä muistutti vuoden 2011 syyskuun tilannetta, kun silloin oli muodostumassa ennätyslämmin kasvukausi. Tämä korostui punasaarnilla (Fraxinus pennsylvanica) ja tuomilla (Prunus padus) sekä monilla ensimmäisen ruskavaiheen metsävaahteroilla (Acer platanoides); näillä monet puut saavuttivat ruskahuipentumansa ja alkoivat varistua viikon lopussa jo suureksi osaksi paljaaksikin. Toisissa yksilöissä puolestaan esiintyi samassa latvuksessa normaalia eriaikaisempaa ruskaa vihreästä varistuviin lehtiin. Jotkut olivat vasta ruskansa alussa niiden tuomien osalta, jotka kasvattivat toiset lehdet tuomenkehrääjäkoiden toukkainvaasion jälkeen heinäkuun alussa.
Osalla ensimmäisen ruskavaiheen ja kaikkien toisen ruskavaiheen metsävaahteroilla sekä mm. mongolianvaahteralla (Acer tataricum ssp. ginnala), yksittäisillä haavoilla (Populus tremula), villiviineillä (Parthenocissus sp.), joillakin pensasangervoilla (Spiraea sp.), pikkuherukalla (Ribes glandulosum), joillakin kotipihlajilla (Sorbus aucuparia), etenkin tuomenkehrääjäkoiden toukkainvaasiosta selvinneillä tuomilla (Prunus padus), punasaarnella (Fraxinus pennsylvanica), mantsurianonnenpensaalla (Forsythia mandshurica), kirsikkasorvarinpensaalla (Euonymus planipes), rusokirsikalla (Prunus sargentii), katsuralla (Cercidiphyllum japonicum), ruosteviinillä (Vitis coignetiae), pilvikirsikalla (Prunus pennsylvanica) ja ussurinpäärynällä (Pyrus ussuriensis) ruskan jumittuminen myöhemmäksi normaalista näiden lämpimien säiden takia oli kuitenkin selvempää kuin vain yksittäisesti ilmennyt etuaikaistunut kirkas ruska. Monilla em. lajeilla lämpimien säiden vaikutus ruskaan alkoi näkyä hieman myös kirkkaiden värien taipumisena ruskeaan / haaleaan suuntaan normaalista. Jotkut metsävaahterat olivat jo alastomia / lähes alastomia niiden ruostesieni-invaasioiden takia.
Koivuilla (Betula sp.) ruostesieni-invaasio kehittyi sittenkin ja viimein hyvin runsaaksi etenkin sisämaassa, koska tämän ja edellisen viikon monet tyynet ja sakeasumuiset yöt-aamut edesauttoivat sitä; siksi sisämaassa monet koivikot olivat laajasti viikon mittaan jo runsaassa valeruskassa. Varsinaista koivujen ruskaa oli edelleen vasta laikuttain joissakin vihreänä ruostesieniltä säilyneissä puissa; osa varsinkin etelärannikon tuntuman koivuista oli myös yhä täysin kesäasussa. Raidoilla ja pajuilla (Salix sp.) ruostesieniruskaa oli vain kohtalaisesti / paikoin. Jotkut harmaalepät (Alnus incana) olivat tosin varistuneet jo lähes kokonaan alastomiksi aikaisempien ruostesienivioitusten takia ja monet haavikot olivat aloittaneet ennenaikaisen ruskaantumisen voimakkaasti samasta ruostesienisyystä.
Maaseudun peltoviljelyssä sokerijuurikkaat jatkoivat poikkeuksellista kasvuaan poikkeuksellisen lämmön turvin ja syysviljojen (Ruis ja syysvehnä) jo kaikkialla runsaasti oraantuneet pellot jatkoivat erinomaista kasvuaan lämmön ja hallattomuuden turvin. Lisäksi kosteusolot pysyivät erinomaisina ajankohtaan nähden; ei liikamärkyyttä. Puiduilla sänkipelloilla jatkui runsas rikkaruohojen uusintakasvu. Yksittäisiä peltoja alettiin toisaalta kyntämään jo talvikuntoonkin.
Maaperä pysyi siis suotuisan kosteana eikä paahdepaikoilla pystynyt enää muodostumaan kuivuutta koko viikon sateettomanakaan pysyneillä alueilla, kun yökaste on hyvin runsasta ja auringonsäteily nopeasti vähenevää. Jokien virtaamat olivat silti jo vähän alle normaalin, koska ajankohdan tyypillisiä syyssateita ei vieläkään ollut ja paikalliset ukkossateet olivat riittämättömiä kokonaisten valuma-alueiden kattamiseen.
Vesistöissä pintavesien lämpötilat pysyivät koko viikon normaalia paljon lämpimämpinä ja tasaisina; vain asteen parin verran tapahtui viilenemistä. Järvissä vesien lämpötilat olivat täten pääasiassa edelleen reilussa +15 asteessa ja Suomenlahden meriveden suhteen päti sama. Lisäksi meren ulapalla ja sisälahdissa oli jo lähes samanlämpöistä vettä kauttaaltaan, mikä on aivan tyypillistä tähän vuodenaikaan, ennen kuin vesien reilumpi syyskylmeneminen alkaa tapahtumaan sisälahdissa ulappaa nopeammin.
Tällä kuluneella viikolla 38 pintavesien lämpötilat ovat alkaneet viimeinkin laskea vähän vajaaseen +15 asteeseen järvistä alkaen, koska lämpimästä säästä huolimatta runsas pilvisyys on estänyt jo muutenkin heikentynyttä auringonpaistetta. Sama on tapahtumassa Suomenlahdellakin, mutta hitaammin.
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat.
Thursday, September 19, 2013
Viikon 37 sää vuonna 2013: Normaalia paljon lämpimämpää; pilvipoutakorkeapainetta kuurosateiden ja runsaiden yö-aamusumujen kera (Päivitetty!)
Labels:
kasvitaudit,
kasvutilanteita,
meteorologia,
ruska,
sää,
sääseuranta,
ukkonen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment