Tässä tulee takautuvasti viikon 3 lumi- ja jääestetiikkaa julkaistuna näin lauantaina 25.1.2014 maanantain 20.1.2014 kohdalle - Tässä ovat vuorossa Zen-kuvat.
-- Olen taas turhautunut tähän (valokuva)bloggaamiseen ja siksi kaikki bloggaaminen on viivästynyt ja takkuillut; on käynyt mm. ilmi, että valokuvatallennukseen käyttämäni Photobucket-palvelun ilmainen kuvatila täyttyykin uhkaavan nopeasti ja tällä menolla tilaa riittää vain hädintuskin kevääseen... Tarpeisiini ja kasvaviin luomisen visioihini nähden Internet ei taida tällä erää tarjota kunnollisia puitteita sekä kapasiteetin että sujuvuuden suhteen - varsinkin valokuvataiteeni esittelyssä; harmillista :/ ... Julkaisen silti ainakin vielä ko. viikon 3 osalta tähän sarjaan tulevat valokuvani. Katsotaan sitten jatkon luonnetta myöhemmin... --
Tämän viikon 3 osaltahan pakkasjakso ankaroitui Etelä-Suomessa talven siihen mennessä kylmimmäksi lukuun ottamatta tätä meneillään olevaa vieläkin kylmempää viikkoa 4. Lämpötilat laskivat maanantain 13.1. kuluessa nopeasti ja asettuivat koko viikoksi tiistaista lähtien normaalia selvästi kylmempiin lukemiin, missä sisämaassa mittailtiin monin paikoin ensimmäisiä n. -20 asteen lukemia lähes päivittäin ja etelärannikollakin -15 astetta kylmemmät lukemat toistuivat usein. Tässä on kylmimmän minimilämpötilan seuranta ko. viikolta >> Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 2.
Viikon sää oli kuitenkin hyvin vähäsateinen ja enimmäkseen aurinkoinen lukuun ottamatta etelärannikolle vielä sulalta mereltä tulleita lumikuuroja. Niinpä lumipeite jäi laajasti yhä ohueksi ollen enimmäkseen 2 ja 5 cm:n välillä; maanantaina tuli vielä monin paikoin lisää lunta ja etelärannikolla lumikuurot olivat runsaimpia ke-to. Kuitenkin kuurasta alkoi tulla pääosan esittäjä lumeen verrattuna; kuura olikin maassa ja maan pinnan lähellä puustoon nähden hyvin runsasta viikon loppuun mennessä, kun etenkin etelärannikon tuntumassa tuulet pitivät vielä puita pääosin paljaina kuurasta. Sisämaassa puustokuuraa syntyi kuitenkin paikoin vahvasti jo parissa - kolmessa päivässä taajamien ulkopuolella tuulelta suojaisilla paikoilla sekä jääsumulle herkillä paikoilla, kuten pisimpään sulina pysyneiden suurten järvien rannoilla ja tietyillä ylänkö-mäkialueilla, minne sumupilvillä oli ulottuvuutta.
Järvijäät esiintyivät viikolla 3 hyvin nopeasti kehittyneinä ja normaalista paljon poikkeavina. Vielä edeltäneenä sunnuntaina jäätymistä ei päässyt kunnolla käyntiin tuulen takia, mutta jo viikon 3 alussa jääkannet syntyivät yleisesti vain noin vuorokaudessa ja viikon loppuun mennessä jäiden paksuus kasvoi jopa 10 - 25 cm! Merellä jäätyminen oli hitaampaa ja alkoi aluksi vain sisälahdissa ja myöhemmin saaristoisen rantaveden piirissä. Välittömästi järvijääkansien synnyttyä, niiden päälle alkoi syntyä kuurapinnoitetta, mikä oli aluksi paikoin hienosti laikuttaiskukkaista ja pian yhtenäistä mattapintaa vaihtelevin kuvioin. Etelärannikon lähellä lumikuuroista tuli jäiden päälle myös pakkaslumista peitettä puuterisena.
Tässä alla olevat Zen-kuvat havainnollistavat osaltaan hyvin em. asioita ja ne on otettu pitkin viikkoa 3 siten, että pääosin ennen perjantaita kuvauspaikkana oli Espoon Tapiola ja perjantaista sunnuntaihin Hämeenlinna. Kuvat olen sommitellut alle järjestykseen taiteellisen katsannon perusteella, joten kuvasarjassa on vain vähän kronologisuutta. Tosin ylimpänä ovat Hämeenlinnan kuvat ja alimpana Espoon Tapiolan kuvat.
Zen-valokuvat viikolta 3 / 2014 >>
Kuurapeitteistä järvijäätä Vanajavedellä Paasikiventien eteläpuolisella selällä. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:44 Hämeenlinnassa; tummemmat alueet syntyivät alkuviikolla nopeasti kehittyneen jään railoontumisen seurauksena, kun raoista tihkui ma-ti aikana vettä laikuttain jäälle. Maanantaina sataneesta lumesta ei jäänyt jään muodostukseen lähes mitään osallisuutta ja sittemmin lumisateeton sää jätti tämän kuvioinnin esille kuuran vahvistuttua eri tavoilla erilaisen kosteuden kohdilla.
Kuurapeitteistä järvijäätä Vanajavedellä Paasikiventien eteläpuolisella selällä. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:54 Hämeenlinnassa; ylempään kuvaan verrattuna joillakin kohdilla kuurapinnoitteen tasalaatuisillakin kohdilla oli vaihtelevuutta, missä mattarakeisuudesta paljastui mm. erikokoisia kuurahiutaleita, joita viikon mittaan erilaisten säiden edesauttamat olosuhteiden vaihtelut tuottivat limittäin sekaisin.
Kuurapeitteistä järvijäätä Vanajavedellä Citymarketin eteläpuolisella selällä. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:28 Hämeenlinnassa; jään railoontuminen shokkinopeassa jäätymisessä ilmeni vaihtelevan kokoisina halkeamina, mikä tuotti vahvimmillaan myös tällaista urautumista. Tuo(kin) ura syntyi todennäköisesti heti jo ma - ti aikana ja sitten koko loppuviikon se(kin) pysyi ennallaan teräsjään paksuunnuttua alla useita senttejä päivässä alaspäin "sementoiden" yläpuolisen rakenteen sijoilleen.
Kuurapeitteistä järvijäätä Vanajavedellä Paasikiventien eteläpuolisella selällä. Kuvattu sunnuntaina 19.1.2014 klo. 12:15 Hämeenlinnassa; ti lähtien lumisateettomissa oloissa suhteellisen tasaisesti kuuramattaisena säilynyt järvijään pinta oli erinomainen "kangas" sekä varjojen leikeille että eläinten jättämille jäljille. Tässä ilmeisesti ihan kotikissa oli ollut liikkeellä.
Kuurapeitteistä järvijäätä ja puista venelaituria varjoleikkinsä kera Vanajavedellä Paasikiventien eteläpuolisella rannalla. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:41 Hämeenlinnassa; laiturin päällä oli tällä paikalla peitteen yhdistelmänä edellisviikonloppuna ja maanantaina satanutta lunta ja sen päällä kuuraa, mutta järvijään päällä kuura oli pääosassa.
Kuurapeitteistä järvijäätä ylemmässä kuvassa nähtävän venelaiturin varjon kera Vanajavedellä Paasikiventien eteläpuolisella rannalla. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:41 Hämeenlinnassa; hyvin tasainen kuuran mattapinta kertoo jään muodostuneen tässä seisovavetisellä rannalla ilman railohäiriöitä.
Kuurapeitteistä järvijäätä Vanajavedellä Paasikiventien sillan pohjoispuolella. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:58 Hämeenlinnassa; varjoilla oli matalalta tulleessa aurigonvalossa vaihtelevia terävyyksiä, missä pystysuorat pylväät piirtyivät terävinä ja vaakasuorat reunat häilyvinä. Tässä oli kyseessä Paasikiventien sillan varjot.
Kuurapeitteistä järvijäätä Vanajavedellä Paasikiventien sillan pohjoispuolella. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:57 Hämeenlinnassa; Paasikiventien sillan ja sen alapuolisen kevyenliikenteen väylän rantamuurireunassa olevan teräsaidan varjoja valokuvaajankin varjon kera ;)
Kuurapeitteistä järvijäätä varjoineen Vanajavedellä Paasikiventien eteläpuolisella länsirannalla koivun (Betula sp.) oksien läpi. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:33 Hämeenlinnassa; orgaaninen ja geometrinen muotokieli keskenään sovussa - Ei sentään "sulassa" kuitenkaan ;)
Kuurapeitteistä järvijäätä Vanajavedellä Citymarketin lounaispuolisen ojan suulla järven rannalla. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:20 Hämeenlinnassa; rantakaislikkoa ja varjoja pidemmistä rantaheinistä - taimikosta laikuttaista ja viiruista muotoa kaveeraten.
Kuurapeitteistä jäätä Citymarketin lounaispuolisella ojalla. Kuvattu lauantaina 18.1.2014 klo. 13:17 Hämeenlinnassa; kuuramuodostuksen erilaisuus lähellä tuota kaislakasvustoa johtui tuulen pyörteisen vaikutuksen oltua viikon mittaan kaislojen aiheuttamaa ja siinä vain pölymäistä kuurapinnoitetta suosivaa.
Kuurapeitteistä seppelvarpukasvustoa (Stephanandra incisa) Ystävyydenpuistossa. Kuvattu perjantaina 17.1.2014 klo. 14:40 Hämeenlinnassa; puuvartiset kasvit saivat kaupunkien tiiviisti rakennetuilla alueilla ko. viikon mittaan kuuraa lähinnä vain maan pinnan lähellä, koska talojen välisissä sokkeloissa pyörteinen ja tunneliefektinä voimistunut tuuli ei sallinut kuuran kiinnittymistä puihin. Sisämaan puustokuura pysyi lähinnä vain taajamien ulkopuolella.
Kuura- ja lumipeitteistä pensashanhikkikasvustoa (Dashipora cv.) Kalevalantien länsipään vieressä. Kuvattu torstaina 16.1.2014 klo. 14:03 Espoon Pohjois-Tapiolassa; etelärannikolla edellisiltana satoi sen verran lunta em. merellisistä kuuroista, että tuulelta suojaisilla paikoilla kuuraiset kasvustot saivat myös lumikuorrutetta ja näin kuura tavallaan korostui paikoin paljon lisää.
Kuura- ja lumipeitteistä leikatun niityn heinikkojäännettä Kalevalantien länsipään pohjoispuolisella niityllä. Kuvattu torstaina 16.1.2014 klo. 13:56 Espoon Pohjois-Tapiolassa; ylempään kuvaan nähden sama päti myös maan pinnassa heinänkorsien ja muiden ruohovartisten kasvijäänteiden kohdalla. Vajaan 5 cm:n lumipeite mahdollisti näiden törröttäjien jäämisen vielä pikantisti esille lumikuuranokareisina.
Kuura-lumipeitettä ojassa korpikaislan (Scirpus sylvaticus) ja leveäosmankäämin (Typha latifolia) jäänteissä Kalevalantien pohjoisreunalla. Kuvattu torstaina 16.1.2014 klo. 12:00 Espoon Pohjois-Tapiolassa; virtaavimmat ojavedet pysyivät edelleen sulina koko viikon, koska vesi tuli routaantumisen alapuolelta "lämpimistä" maan osista. Näillä virtapaikoilla kuuramuodostus oli ympäröiviä alueita voimakkaampaa sulasta vedestä haihtuneen kosteuden ansiosta.
Monday, January 20, 2014
Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 3 mittaan: Zen-kuvat
Labels:
eläinten jäljet,
Espoon Tapiola,
Hämeenlinna,
heinät,
jää,
järvet,
kuvat,
lumi,
Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014,
meteorologia,
niityt,
pensaat,
puut,
sää,
valokuvat,
varjot,
vesi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment