Tällä viikolla 3 talvi on kiristänyt otettaan jo heti alusta saakka niin paljon, että maanantaista lähtien on ollut tämän talven tähän mennessä kylmin pakkasjakso koko ajan käynnissä ja sama jatkuu ennusteiden mukaan ensi viikon 4 alkuun saakka. Niinpä talven 2013 - 2014 kylmimmän "yön" pakkasseuranta on ollut koko ajan ajankohtaista koko tällä viikolla. Täten edellisen osan (Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 1) minimilukemat itäkolkkaa lukuun ottamatta on jo pantu kylmemmiksi.
Julkaisen ko. seurantani kuitenkin vasta nyt perjantaina 17.1.2014 bloggausteknisistä syistä johtuen, mutta silti mitään lämpötila-arvojen kartoittamista ei ole mennyt sivu suun, sillä olen tämän kirjoituksen luonnokseen kuitenkin kirjannut maanantaista lähtien ylös kunkin vuorokauden alimmat lämpötilat ja niiden poimintapaikkana on siis ollut edelleen tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat.
Pakkastilanteen aiheutti siis alkuun se, kun matalapaineen painopiste siirtyi viime viikon lopussa Suomen eteläpuolitse Venäjälle ja korkeapainetta kiilautui Jäämereltä Skandinaviaan pitäen Atlantin matalapaineet vain Länsi-Euroopan asiana. Sen myötä idän ja pohjoisen väliset virtaukset toivat arktisen kylmää pakkasilmamassaa koko Suomeen ja myös Baltiaan ja Skandinaviaan. Länsi- ja Keski-Euroopassa on sen sijaan vaikuttanut edelleen atlanttinen leutous.
Tuo korkeapaine on vellonut koko viikon Lapin - Skandinavian tienoilla ja sen itäpuolitse on koko ajan jatkuneet kylmät itä-koillisvirtaukset vaihtelevasti; onneksi Barentsinmeri ja Vienanmeri ovat olleet kuitenkin siinä normaalia sulempina lauhduttavina elementteinä tuoden tuulen mukaan pilvisyyttä ja kosteutta ajoittain eikä näin ollen kaikkein kylmin siperialainen ilmamassa ole mahdollistunut tänne Suomeen saakka.
Nyttemmin tuo korkeapaine on vahvistunut Lappiin ja jatkossa tänä viikonloppuna se vahvistuu ja laajenee koko Suomen päälle ja alkaa viikonvaihteessa venyä kaakkoon Venäjälle; näin ollen korkeapaine pitää yllä edelleen arktista pakkasilmaa ja tuulten tyyntyessä pakkanen kiristynee edelleen etenkin idässä ja tässä vaiheessa eroa alkaa syntyä yö- ja päivälämpötilojen välille aikaisempaa enemmän.
Ensi viikon alussa korkeapaine pitenee Kaspianmeren pohjoispuolelle saakka, mutta siitä jäänee ulottumaan selännettä Suomeen muutamaksi päiväksi; Etelä-Suomessa alkavat vallitsemaan kaakkoistuulet, jotka hieman lauhduttavat pakkasia ja voivat tuoda Mustaltamereltä ajoittain lumisateista kosteutta sekä lumikuuroryöppyjä vielä sulalta Suomenlahden ulapaltakin...
Näin ollen jatkan tätä pakkasseurantaa ainakin sunnuntain 19.1.2014 loppuun ja mahdollisesti teen ensi viikon alun osalta vielä täydennystä joko tämän seurannan loppuun tai erillisenä omana osanaan 3 tähän talven pakkaskartoitukseen....
Alle olen listannut jälleen näistä lämpötilaseurannoistani tutut paikkakunnat ja kunkin päivän kohdalla on tarkempaa analyysiä pakkasten luonteista säätiloineen. Lämpötila-arvot on siis poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.
Maanantain 13.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -13 astetta, Turku -16 astetta, Salo -17 astetta, Pori -17 astetta, Hämeenlinna -16 astetta, Tampere; Härmälä -16 astetta, Tampere; Siilinkari -15 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -15 astetta, Hyvinkää -16 astetta, Lahti -16 astetta, Kouvola -14 astetta, Porvoo -15 astetta, Lappeenranta; Lepola -12 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -13 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -12 astetta, Mikkeli -16 astetta, Jyväskylä -17 astetta, Savonlinna -15 astetta, Joensuu -12 astetta ja Ilomantsi -12 astetta.
Kaikki tämän päivän alimmat lukemat mitattiin vasta illalla juuri ennen puolta yötä, koska koillisvirtaus kylmensi koko päivän ajan säätä ko. ilmamassan lukemia vastaavaksi. Tilanteessa koillistuulen voima oli koko ajan sen verran voimakas, että paikallisia pakkaseroja ei juurikaan syntynyt; ilma pysyi siis varsin sekoittuneena ja siksi kovin suurta pakkaseroa ei ollut sisämaan ja lounaissaariston - etelärannikonkaan välillä. Sen sijaan itä-länsisuunnassa ilmeni laaja-alaisempi erikoinen lämpötilaero; lännessä oli kylmempää, koska koillistuuli pääsi tuomaan sinne paremmin Lapista pakkasilmaa ja lisäksi illalla siellä tuuli heikkeni mahdollistaen pakkasen kiristymistä entisestään. Idässä sen sijaan suoraan vielä sulan Vienanmeren yli puhaltanut koillistuuli toi sinne leudontanutta kosteutta alapilvineen ja heikkoine lumisateineen.
Tiistain 14.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -13 astetta, Turku -17 astetta, Salo -18 astetta, Pori -19 astetta, Hämeenlinna -17 astetta, Tampere; Härmälä -22 astetta, Tampere; Siilinkari -16 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -15 astetta, Vantaa -18 astetta, Hyvinkää -18 astetta, Lahti -17 astetta, Kouvola -16 astetta, Porvoo -18 astetta, Lappeenranta; Lepola -15 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -14 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -18 astetta, Jyväskylä -18 astetta, Savonlinna -16 astetta, Joensuu -13 astetta (illalla) ja Ilomantsi -16 astetta (illalla).
Tänä päivänä Skandinaviassa ollut kiilamainen korkeapaine muotoutui yöllä - aamulla sen verran länsiosien päälle heikentäen tuulia, että siellä paikoin pakkanen pääsi kiristymään jopa -20 asteen kylmemmälle puolelle, kuten Tampereen Härmälässä. Ahvenanmaan pakkasia ympäröivä vielä sula meri piti kuitenkin kurissa. Idempänä yö ja aamu olivat vielä Vienanmeren suunnasta puhaltaneen koillistuulen ja sen tuomien alapilvien takia muuta aluetta leudompi, mutta illaksi sen tuulen tyynnyttyä ja käännyttyä tilapäisesti puhaltamaan enemmän Lapin suunnasta pakkasen kiristyminen itäkolkassa tuotti sinne muun alueen yö-aamuminimeistä poiketen päivän minimilämpötilat vasta juuri ennen puoltayötä; maininnat "illalla". Alkupäivällä etelärannikolle ja lounaiskolkkaan ulottui Etelä-Skandinavian rintamasysteemistä yläpilviharsoja vyöhykkeittäin, mutta sillä ei juurikaan ollut pakkasta leudontavaa vaikutusta. Meren leudontava vaikutus oli etelärannikolla vain vähäinen.
Keskiviikon 15.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -11 astetta, Turku -16 astetta, Salo -17 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -17 astetta, Tampere; Härmälä -16 astetta, Tampere; Siilinkari -12 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -16 astetta, Hyvinkää -17 astetta, Lahti -16 astetta, Kouvola -15 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta; Lepola -14 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -20 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -10 astetta, Mikkeli -20 astetta (illalla), Jyväskylä -17 astetta (illalla), Savonlinna -20 astetta (illalla), Joensuu -17 astetta (illalla) ja Ilomantsi -20 astetta (illalla).
Korkeapaine vetäytyi enemmän Lappiin tänä päivänä, jolloin etelä-lounaisosassa alkoi vaikuttaa aamusta alkaen itä-kaakkoistuuli ja sen myötä sulalle Suomenlahdelle syntyi itä-länsisuuntainen lumikuurojono ja se ulotti jo aamuksi leudontaneita pilviharsoja etelärannikon tuntumaan. Myöhemmin illalla lumikuurot pääsivät ajoittain mantereelle saakka. Näin ollen etelä- ja lounaisosissa minimilämpötilat olivat selkeästi vain yön-aamun asiaa ja koko loppupäivä oli leudompi -10 asteen tienoon lämpötiloineen ja etelärannikolla oli leudompaakin. Sen sijaan pohjoisessa ja koillisessa / itäkolkassa korkeapaineen itäpuolelta pääsi uudestaan koillisesta tuulia ja ajoittaista alapilvilauttaa Vienanmereltä, mutta illalla sää selkeni siellä sen verran, että monilla sen alueen paikoilla ilta olikin taas muusta alueesta poiketen yötä-aamua hitusen kylmempi; maininnat "illalla". Yhä -20 astetta rikottiin vain paikoin täpärästi.
Torstain 16.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -14 astetta (illalla), Turku -16 astetta (illalla), Salo -16 astetta (yöllä ja illalla), Pori -16 astetta (illalla), Hämeenlinna -16 astetta (aamulla ja illalla), Tampere; Härmälä -19 astetta (aamulla), Tampere; Siilinkari -15 astetta (illalla), Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta (illalla), Vantaa -15 astetta (illalla), Hyvinkää -16 astetta (illalla), Lahti -15 astetta (aamulla ja illalla), Kouvola -17 astetta (aamulla), Porvoo -15 astetta (aamulla ja illalla), Lappeenranta; Lepola -15 astetta (aamulla), Lappeenranta; Konnunsuo -17 astetta (aamulla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -12 astetta (aamulla ja illalla), Mikkeli -20 astetta (yöllä ja aamulla), Jyväskylä -18 astetta (aamulla), Savonlinna -20 astetta (yöllä), Joensuu -16 astetta (yöllä) ja Ilomantsi -21 astetta (yöllä).
Korkeapaine vahvistui Lapissa, jolloin yöstä lähtien etelä-lounaisosan itä-kaakkoistuulet kääntyivät takaisin koilliseen ja koko alueella vallitsi sitten loppupäivän ajan koillisvirtaus lounaissaaristoa lukuun ottamatta; Ahvenanmaalla poikkeuksellisesti meren leudontava vaikutus oli pientä, kun korkeapaineen selänteen tyyni vana kulki Selkämereltä ylitseen Itämerelle. Koillistuuli oli aikaisempaa kuivempi, jolloin aamun - iltapäivän aikana oli laajoilla alueilla selkeää. Vienanmereltä pääsi kuitenkin taas kosteutta alapilvilauttoineen ja heikkoine lumisateineen itäosiin jo aamusta ja illalla osittain länteenkin. Näin ollen etelä- ja lounaisosissa yö-aamu oli vielä edellisillan lumikuurojen jäljiltä pääosin muuta päivää leudompi ja päivän minimilukemat tulivat sillä alueella vasta illalla; maininnat "illalla". Pohjoisempana - koillisempana sisämaassa myös yöllä - aamulla oli kylmää ja siksi monilla niillä paikoilla sekä yö-aamu että ilta olivat yhtä kylmiä iltapäivän oltua aurinkoisessa säässä hitusen leudompi. Itäisimmissä osissa korostui puolestaan tuo voimistuneen koillistuulen ja aamusta loppupäivän ajan vaikuttaneen alapilvisyyden leudontava vaikutus, jolloin siellä päivän minimilämpötilat olivat muuta aluetta selkeämmin jo yöllä.
Perjantain 17.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -14 astetta (alkuyöllä), Turku -17 astetta, Salo -19 astetta, Pori -17 astetta, Hämeenlinna -19 astetta, Tampere; Härmälä -20 astetta (aamulla ja illalla), Tampere; Siilinkari -16 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta, Vantaa -16 astetta, Hyvinkää -18 astetta, Lahti -16 astetta (aamulla ja illalla), Kouvola -16 astetta (aamulla ja illalla), Porvoo -17 astetta, Lappeenranta; Lepola -15 astetta (illalla), Lappeenranta; Konnunsuo -18 astetta (iltapäivällä), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -12 astetta (illalla), Mikkeli -20 astetta (illalla), Jyväskylä -19 astetta (illalla), Savonlinna -20 astetta (illalla), Joensuu -17 astetta (illalla) ja Ilomantsi -21 astetta (illalla).
Korkeapaine vahvistui entisestään Lapissa, jolloin sen ympärillä jatkui ilmavirtausten kiertäminen myötäpäivään, mutta ne heikkenivät iltaan mennessä; lounaiskolkassa ja saaristossa voimistui kuitenkin kaakkoisvirtaus yöstä lähtien, jolloin Ahvenanmaan minimilämpötilat tulivat heti puolenyön jälkeen ja sitten siellä oli vähän leudompaa koko loppupäivän. Samalla sinne ja etelärannikon länsiosiin tuli mereltä etenkin illalla leudontavia lumikuuroja. Merellisestä Kotka Rankista mainitsen tässä välissä, että tähän mennessä koko viikon ajan siellä on käynyt selvästi ilmi vielä sulana pysyneen Suomenlahden leudontava vaikutus, joskin jäätä on jo alkanut nopeasti muodostumaan merellekin aluksi sisälahdissa ja nyttemmin laajasti rantavesienkin tuntumassa. Mantereella itäkolkkaa lukuun ottamatta minimilämpötilat tulivat pääosin aamun aikoihin, johon mennessä edeltäneen illan koillistuulessa tulleet alapilvilauttailut olivat ehtineet enimmäkseen hälvetä. Toisaalta joillakin paikoilla aamun kanssa yhtä kylmäksi ehti ilta, kun selkeä ja heikkenevätuulinen sää mahdollisti yleisestikin pakkasen kiristymistä illalla nopeutuvasti (Listauksessa olen eritellyt sulkuihin aamuminimistä poikenneet ajankohdat ja aamuminimit ovat siis suluitta). Eniten tuollainen iltakylmyys korostui kuitenkin itä- ja pohjoiskolkassa, missä yön-aamun alapilvilauttailu piti pakkasia vielä eniten kurissa. Sielläkään ei silti vieläkään päästy kuin vain vähän -20 asteen kylmemmälle puolelle.
Lauantain 18.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -10 astetta, Turku -16 astetta, Salo -19 astetta, Pori -18 astetta, Hämeenlinna -20 astetta, Tampere; Härmälä -22 astetta, Tampere; Siilinkari -17 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -15 astetta, Vantaa -18 astetta, Hyvinkää -20 astetta, Lahti -18 astetta, Kouvola -19 astetta, Porvoo -19 astetta, Lappeenranta; Lepola -17 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -23 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -14 astetta, Mikkeli -23 astetta (aamulla), Jyväskylä -22 astetta (alkuillalla), Savonlinna -22 astetta (aamulla), Joensuu -19 astetta (aamulla) ja Ilomantsi -23 astetta (yöllä).
Ko. päivänä korkeapaine alkoi siirtyä keskukseltaan Lapista vähitellen Perämerelle ja venyä illalla Etelä-Suomenkin päälle enemmän. Täten sen ympärillä myötäpäivään vallinneet tuulet käyttäytyivät siten, että alkupäivällä itä-kaakkoistuulta oli vielä etelä-lounaisosissa ja lisäksi etelärannikon länsiosissa - lounaissaaristossa merellisiä lumikuurojakin. Illalla tuuli tyyntyi etenkin sisämaassa ja sää selkeni lumikuuroalueella, jolloin minimilämpötilojen sattumisajat olivat niillä alueilla selkeästi illalla ja pääosin vasta puoleenyöhön mennessäkin; nämä paikat olen jättänyt suluitta tuossa listauksessa. Sen sijaan suluissa mainiten tarkastelualueen koillis- / itäkolkassa minimilämpötilat sattuivat pääsääntöisesti aamulla, koska siellä jo yöllä - aamulla oli sen verran heikkotuulista ja selkeää vaihetta ja lisäksi illalla Vienanmeren suunnasta tuli sinne leudontavaksi elementiksi pilvilauttailua sekä alapilvinä että Barentsinmerellä itään edenneen lämpimän rintaman loppupäähännän lounaaseen kiertyneinä ylä-keskipilvinä. Jyväskylän seutu oli tässä tavallaan välimuotoaluetta. Ahvenanmaa korostui nyt selvästi muita alueita leudompana, kun korkeapaineen sijainti mahdollisti sinne edelleen koko päivän kaakkoistuulia sulalta mereltä; ennen em. iltaminimiä siellä oli ajoittain jopa vähän -5 astetta leudompaakin ja iltaminimi oli yhtäkkinen romahdus kylmempään ilmeisesti nopeasti ja hetkeksi tyyntyneen tuulen takia. Ilmamassa oli silti yleisesti yhä sen verran hillitty kylmyydeltään, ettei -20 asteen kylmemmälle puolelle päästy vieläkään kunnolla, mutta itäosissa vähän aikaisempaa yleisemmin ja reilummin.
Sunnuntain 19.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -11 astetta (alkuyöllä), Turku -17 astetta, Salo -20 astetta, Pori -17 astetta, Hämeenlinna -21 astetta, Tampere; Härmälä -22 astetta (aamulla ja illalla), Tampere; Siilinkari -18 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta, Vantaa -19 astetta, Hyvinkää -21 astetta, Lahti -21 astetta (illalla), Kouvola -18 astetta (yöllä ja illalla), Porvoo -20 astetta, Lappeenranta; Lepola -16 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -23 astetta (illalla), Jyväskylä -23 astetta (illalla), Savonlinna -19 astetta, Joensuu -20 astetta (aamulla ja illalla) ja Ilomantsi -20 astetta (aamulla ja illalla).
Korkeapaine muotoutui Etelä- ja Keski-Suomen sekä Baltian päälle heikkotuuliselta keskukseltaan pitkulaisesti etelä-pohjoissuunnassa siten, että sen länsipuolella jatkui Ahvenanmaalle muuta aluetta paljon leudompi ja lumikuuroinen kaakkoisvirtaus; edellisillan puolelta Maarianhaminassa jatkunut hetkellinen pakkashuipennus muuttui pian koko loppupäiväksi siellä -5 asteen vaiheille asettuneeseen lämpötilaan. Muualla mantereella oikeastaan kaikkialla tuulen tyyntyminen entisestään alkoi kiristää yö- ja ilta-aikaisia pakkasia uusiin kylmyysennätyksiin tältä talvelta; ko. vuorokauden minimien sattumisajankohdat riippuivat täten entistä enemmän alapilvilauttailuista, joita oli paikoin, vähän ja ajoittain. Tuohon listaukseen olen jättänyt sulkuhuomautuksitta ne paikat, joissa minimilämpötilat sattuivat "normaaliin" aikaan yöllä - aamulla. Ajalliset poikkeamat siitä ovat suluissa ja joissakin paikoissa sekä yö - aamu että ilta olivat yhtä kylmiä. Näin etenkin idässä, missä illalla alkoi nopeimmin kylmetä. Heikkotuulinen korkeapaineen keskuksen tilanne edesauttoi pienilmastollisten erojen korostumista lämpötilaeroina; esim. yllä Tampereen ja Lappeenrannan eri paikkojen välillä tämä ilmeni tyyliin alava vs. mäkinen alue tai vasta jäätynyt iso järvenselkä vs. kaupunkirakenne. Samasta tyynituulisuudesta johtuen etenkin sisämaan vähäpilvisillä alueilla yö- ja päivälämpötilojen ero korostui; paikoin lämpötilavaihtelu oli n. 10 astetta. Ilmamassan kylmyys ei silti kiristyneistä yöpakkasista huolimatta ollut ankaroitumaan päin ja tätä alkoi edesauttamaan se, kun tuon korkeapaineen pohjoispuolelta (Jäämereltä) pääsi virtaamaan luoteesta laajasti Länsi-Venäjän pohjoisosiin leudompaa ilmaa estäen Siperiasta uusia annoksia ankaraa kylmää.
Tässä kohtaa Lapissa pakkanen saavutti silti taas talven ankarimpia lukemia >> Hyytävän kylmä yö takana: jopa 38,3 astetta pakkasta. Seuraavaksi yöksi siellä(kin) oli tuleva vieläkin kylmempää...
Tämä on tämän seurannan viimeinen päivitys, mutta korkeapaineisen pakkassään jatkuessa ennusteiden mukaan myös pitkin viikkoa 4 suunnilleen yhtä ankarana, on seurantaa jatkettava edelleen tämän talven kylmimmän yön kartoittamista varten tällä seuranta-alueella. Teen sen kuitenkin erikseen uuteen osaan, koska nämä seurannat on sitten helpompi viikon pätkissä sijoittaa linkeiksi tuleviin viikkosääraportteihin. Suoraa seurantajatkoa osassa 3 siis seuraa tiistaina 21.1.2014, kun edeltäneen maanantain pakkaset on kokonaan selvillä...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment