Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 2 / 2014 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 13.1.2014 kohdalle tapahtui sunnuntaina 23.2.2014 klo. 23:55.
Yleiskuvaus viikon 2 - 2014 säästä Etelä-Suomeen: Viikonloppuun saakka jatkui yhä tavanomaista paljon leudompi sää ilman pakkasia, jota sävyttivät yhä tiiviit alapilvet, rintamasateet, tihkut ja kostean utuiset ilmamassat. Tämän vaiheen sateiden olomuoto oli yhä pääasiassa vettä, mutta sisämaassa etenkin itäosiltaan tilapäisesti räntää - luntakin ti aikana. Runsaiten satoi juuri ti-ke paikoin melko suurina sademäärinä etenkin etelärannikolla ja muutoin tuli lähinnä heikkoja kuuroja ja tihkuja. Viikonloppuna tapahtui raju muutos kylmempään suuntaan, kun matalapaineiden painopiste siirtyi Baltian itään ylittäneiden kahden matalapaineen myötä Suomen itäpuolelle ja siksi koillisesta alkoi päästä pakkasilmamassaa alueelle; su iltaan mennessä lämpötilat laskivat sisämaassa jo -10 asteen kylmemmälle puolelle ja voimakas koillistuuli tuli purevan hyytäväksi. Viikonloppu aloitti täten vihdoin termisen talven. Ensimmäisen Baltian itään ylittäneen matalapaineen piti ennusteiden mukaan tuoda lumimyrskyolosuhteet perjantaiksi, mutta lumisateet jäivätkin vähäisiksi. Tosin la-su aikana Uudeltamaalta Tampereen kautta Vaasan seudulle jääneessä kapeassa lumisaderintamassa saatiin muuta aluetta enemmän lunta samoin kuin itäkolkassa jo pe. Su mennessä lumipeite jäi kuitenkin pääosin hyvin ohueksi, mistä lisää alla "Luontohavaintoja" -osassa. Kuitenkin etelärannikolla paikoin koettiin viimein talven ensilumitilanne, mikä oli tässä vaiheessa ko. alueella koko tunnetun historian myöhäisin ajankohta ja siis uusi huikea ennätys!
Euroopan mittakaavassa Pohjois-Atlantin voimakas matalapainetoiminta piti ma - to edeltäneiden kolmen viikon tapaan kosteita ja hyvin leutoja ilmamassoja yllä länsi-lounaisvirtausten ansiosta pikkupakkas-Lappia lukuun ottamatta laajasti manner-Euroopassa ja Fennoskandiassa, missä rintamasateita tuli peräjälkeen Atlantilta. Britteinsaaret pääsivät silti edellisviikkoa hieman vähemmillä sateilla. Ilmamassojen leutous huipentui ma - to päivittäin entistä laajemmin yli +10 asteen lukemiin Britteinsaarilta Saksaan - Puolaan; Pariisin tasalla jopa +15 asteen lähelle päästiin ma ja ti! Länsi-Venäjällä samaan aikaan lounaisvirtaukset heikensivät pakkasia yhä vähän ja suojasäätä levisi itään Mustanmeren pohjoispuolella. Ke - to alkoi muutos, missä matalapainejono venyi Norjan länsipuolelta Keski-Suomen yli Venäjälle; pohjoispuolellaan Uralilta alkaen ankara pakkanen levisi länteen ja itäviimalla Lappiin. Sitten pe - la Etelä-Skandinaviasta ylitti Baltian itään kaksi matalapainetta peräjälkeen muodostaen lopulta su keskiselle Länsi-Venäjälle laajan keskusmatalapaineen lumisateineen; tämä mahdollisti pakkasilman leviämisen Fennoskandiaan kunnolla ja sitä alkoi kiertyä pohjoisesta Itä-Eurooppaankin su. Sitä ennen leuto länsivirtaus piti vielä noiden matalapaineiden eteläpuolella pintansa pe - la manner-Euroopasta Mustanmeren pohjoispuolelle. Su korkeapaine manner-Euroopassa alkoi kylmentää säätä siellä, mutta uusi Atlantin matalapaine syötti lisää leutoa ja sateista ilmaa Britteinsaarille ja Ranskaan. Välimerellä oli edellisviikkoa poutaisempaa, mutta sateita tuli yhä silloin tällöin / paikoin ja huomattava leutous jatkui.
Talvi jatkui em. takia erityisen lumettomana Euroopan mittakaavassakin ma - to välillä eli lumiraja oli vuoristoja lukuun ottamatta keskisessä Fennoskandiassa - Baltian ja Ukrainan itärajoilla, mutta viikonloppuna alkoi tulla lumisempaa muutosta; ohuita lumipeitteitä alkoi tulla mm. Suomessa lumettomana siihen asti pysyneelle Oulu-Joensuu -linjan eteläpuolelle pe alkaen yleisesti ja su mennessä myös Etelä-Ruotsissa ja Itä-Euroopassa saatiin pitkästä aikaa ohuesti lunta. Länsi-Venäjällä yhtäältä Mustanmeren pohjoispuolella lämpöasteet sulattivat maisemia entistäkin lumettomammiksi, mutta toisaalta etenkin keskiosissaan lumipeitteet kasvoivat laajasti useilla senteillä. Lapissa - Uralilla monin paikoin yli puolimetrisiin hankiin ei tullut merkittäviä muutoksia.
Maailmalla ihmeteltiin Yhdysvalloissa viikkojen 1 - 2 aikana ollutta erityisen ankaraa pakkasaaltoa, minkä ansiosta saatiin mm. huikeita valokuvia >> US polar vortex: the best pictures, Niagara Falls freezes over in US cold snap - video, Frozen in time: Michigan lighthouses transformed into stunning giant icicles after being frozen solid by storm.
Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).
Maanantai 6.1.2014: Laajan ja voimakkaan matalapaineen keskus siirtyi vähitellen Atlantilta Britteinsaarten luoteiskulmalle syöttäen kosteaa ja erittäin leutoa ilmaa lounaasta manner-Eurooppaan etenkin länsiosiinsa sekä uutena annoksena Fennoskandiaan; heikko okluusiorintama saapui Suomeen lounaasta ja perään Britteinsaarilta runsassateisempi rintamasysteemi Etelä-Skandinaviaan. Samalla lumi- ja vesisateinen matalapaineen osakeskus irtaantui Baltiasta Mustanmeren pohjoispuolelle. Länsi-Venäjällä pakkaset heikkenivät vielä vähän, kun Lapista venyi pieni matalapaine Uralin pohjoispäähän pitäen eteläpuolellaan lounaisvirtauksia; Uralilta Kaspianmeren koilliskulmalle säilyi silti laajasti ankarahkoa pakkasta. Tarkastelualueella pysyi tiivis alapilvikansi, missä yöllä - aamulla oli aluksi tasaharmaata sumupilveä ja utuinen ilmamassa. Sitten iltapäivällä sumupilvet vallitsivat vähän kokkareisempina. Okluusiorintama tuotti iltapäivällä - illalla vähäisiä vesi-, tihku- ja sisämaassa osin räntäsateita, minkä myötä sumupilvet taas tasaantuivat ja ilmamassan utu lisääntyi uudestaan. Kaakkoistuulet virisivät heikkoina yöllä - aamulla ja loppupäivän mittaan ne kääntyivät vähitellen lounaaseen ja voimistuivat illalla kohtalaisiksi. Lämpötila asettui yön - iltapäivän ajaksi etelärannikolla - lounaassa +1 ja +3 asteen välille ja sisämaassa nollan vaiheille; illalla leudontui lounaasta käsin parilla asteella.
Tiistai 7.1.2014: Laaja ja voimakas matalapaine heikkeni lännessä ja siirtyi keskukseltaan vähitellen Skotlannin pohjoisreunalta pohjoiskoilliseen. Se jatkoi silti laajasti kostean ja erittäin leudon ilman syöttöä manner-Eurooppaan ja Fennoskandiassa etenkin etelä- ja keskiosiin; Lapissa jatkui heikko pakkanen. Okludoituva rintamasysteemi tuli lounaasta Etelä-Suomeen pienen matalapaineen osakeskuksen kera ja siitä ulottui läpi Euroopan Espanjaan rintamasysteemiä sateineen. Korkeapainetta pysyi Välimereltä Mustanmeren yli itäkoilliseen, mikä mahdollisti leudontavia lounaisvirtauksia edelleen Länsi-Venäjällekin; Moskovan tasalla suojasäitä, mutta kohtalaista pakkasta yhä Uralilta Kaspianmerelle. Uralille kiertyi pienen matalapaineen ympäri ankaraa pakkasta Karanmereltä. Tarkastelualueella vallitsi yhä tiivis alapilvikansi, joka kokkaroitui yöllä kumpukerrospilviksi, mutta tasaantui loppupäivänä ajoittain hahmottomammaksi sumupilveksi melko runsaiden rintamasateiden myötä; vesi- ja illalla sisämaassa myös osin räntä- ja lumisateita tuli koko loppupäivän ajan yhtenäisesti ja loppuosaltaan myös kuurottaisesti ja tihkuina. Ilmamassan utuisuus vaihteli vähäisestä runsaaseen ja sisämaan illan lumisateiden perään siellä tuli sakeaa sumua. Etelä-lounaistuulet olivat alkupäivällä kohtalaisia - ajoittain navakoita, mutta ne heikkenivät selvästi - tyyntyivät sisämaassa illaksi ja kääntyivät vähitellen länsilounaaseen. Lämpötila kohosi aamuun mennessä koko loppupäiväksi etelärannikolla - lounaassa +3 ja +5 asteen välille ja sisämaassa +1 ja +3 asteen välille; kylmintä itäkolkassa ja lounaissaaristossa +5 asteen ylityksiä; illalla sisämaassa lämpötila laski tilapäisesti nollan vaiheille.
Keskiviikko 8.1.2014: Matalapaineen osakeskus siirtyi Etelä-Suomesta nopeasti itään Venäjälle ja sen perään jäi matalapainejono ulottuen itä-länsisuunnassa Norjan länsipuolelta Keski-Suomen yli; ko. systeemin pohjoispuolella Uralilta käsin ankara pakkanen alkoi hivuttautua länteen ja Lapissa pakkanen alkoi kiristyä. Samalla Jäämerellä voimistui korkeapaine. Systeemin eteläpuolella länsivirtaus ylläpiti vielä leutoutta Fennoskandian eteläosissa ja suojasäätä levisi idemmäksi Länsi-Venäjän keski- ja eteläosissa. Kostea ja hyvin leuto länsi-lounaisvirtaus kattoi myös yleisesti manner-Euroopan itä-länsisuuntaisen rintamasysteemin kera sateineen ja Britteinsaarille tuli lounaasta pieni matalapaineen osakeskus. Tarkastelualueella vallitsi koko päivän tiivis alapilvikansi enimmäkseen tasaharmaana sumupilvenä; ajoittain se oli vähän kokkareisempi. Kuurottaisia vesisateita ja tihkua tuli ajoittain koko päivän ajan. Ilmamassa oli utuista; ajoittain sumuistakin etenkin sisämaassa. Tuulet kääntyivät yöllä loppupäivän ajaksi länteen ja olivat enimmäkseen heikkoja; tuulisinta etelärannikolla. Lämpötila pysyi koko päivän lähes samana ollen etelärannikolla - lounaassa +3 ja +5 asteen välillä sekä sisämaassa +1 ja +3 asteen välillä.
Torstai 9.1.2014: Jäämeren korkeapaineesta alkoi työntyä Vienanmeren ja Uralin väliin selännettä, jolloin ankaran pakkasen alue laajeni siellä ja Lappiin ulottui siitä kylmyyttä yhä enemmän purevan itäviiman kera. Heikkoa matalapainetta jäi Etelä- ja Keski-Suomen ylle vielä leudossa ilmassa ja Britteinsaarilta saapui Etelä-Skandinaviaan voimistunut pieni matalapaineen osakeskus runsaine sateineen. Kosteaa ja hyvin leutoa länsivirtausta jäi laajasti Atlantilta manner-Euroopan yli Mustanmeren pohjoispuolelle muutamine rintamasateineen ja mm. Moskovan seudun ylitti matalapaineen osakeskus vesi-lumisateineen itään. Tarkastelualueella pysyi koko ajan tiivis alapilvikansi, missä vallitsivat sumu- ja kumpukerrospilvet vaihtelevasti. Päivän mittaan tuli yhä vähäisiä vesi- ja tihkusateita ja ilmamassa oli utuinen. Illalla sisämaassa vähäiset sateet muuttuivat rännäksi - lumeksi. Lounaiskolkkaan tuli illalla lounaasta vesisateita. Länsituulet olivat heikkoja ja ajoittain oli tyyntä. Illalla tuulet kääntyivät etelän kautta kaakkoon ja alkoivat voimistua. Lämpötila pysyi iltapäivään saakka etelärannikolla - lounaassa +3 ja +5 asteen välillä ja sisämaassa +1 ja +3 asteen välillä; illalla lämpötila laski sisämaassa nollan vaiheille ja etelärannikolla - lounaassa +1 ja +3 asteen välille.
Perjantai 10.1.2014: Jäämerellä pysyi korkeapaine, jota ulottui Vienanmeren - Uralin välille ja Pohjois-Lappiin; Lapissa pakkanen kiristyi -20 ja -30 asteen välille ja Uralilla jopa -40 ja -50 asteen välille. Samalla Baltiaa ylitti itään melko raju matalapaine lumi- ja vesisateineen, joka pois lukien Etelä-Ruotsi käänsi tuulet laajasti Fennoskandiassa itään-koilliseen ja ilma alkoi pakastumaan etelässäkin. Matalapaine toi runsaita lumi-räntä-vesisateita vielä leudon länsivirtauksen kera Länsi-Venäjän eteläosiin. Leutoa länsivirtausta riitti vielä manner-Euroopassakin, mutta korkeapainetta nousi Välimereltä pohjoisemmaksi ja ilmamassat alkoivat kylmetä vähän siellä illalla; Britteinsaarille tuli taas rintamasateita lännestä. Tarkastelualueella koko päivä oli yhä tiiviisti alapilvikansinen vaihtelevasti tasaisista vähän kokkareisiin sumupilviin. Baltiaa ylittänyt matalapaine yritti tuoda runsaita vesi-lumisateita alueelle aamusta alkaen, mutta sateet jäivät yllättäen vähäisiksi kaakonkulmaa ja itäkolkkaa lukuun ottamatta; vain etelärannikolla sateet olivat aluksi vettä, mutta iltaan mennessä sielläkin lunta, jolloin oli heikkoja lumikuuroja. Tuulet kääntyivät aamuksi kaakon kautta itään ja olivat aamusta iltapäivään navakoita; illalla itä-koillistuuli heikkeni. Lämpötila pysyi yöstä iltapäivään saakka sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla - lounaassa asteen - pari plussalla. Illalla koko alueella pakastui -1 ja -5 asteen välille; kylmintä idän sisämaassa.
Lauantai 11.1.2014: Matalapaine siirtyi Suomen kaakkoispuolelta itäpuolelle ja laajeni massiivisemmaksi aiheuttaen lumipyryjä Länsi-Venäjän keskiosissa. Samalla sen perään tuli Etelä-Skandiaviasta Baltian yli itään pieni osakeskus; näiden pohjoispuolella itä-koillisvirtaus pakasti Fennoskandian säätä edelleen ja Lapin - Uralin alueella ankara pakkanen pysyi lähes ennallaan edeten vähän etelämmäksi em. matalapaineiden mukaan. Leutoa länsivirtausta riitti vielä manner-Euroopan pohjoisosista ja Etelä-Ruotsista Mustanmeren pohjoispuolelle, missä suojasää saavutti viikon laajimman vaiheensa ulottuen vähän Kaspianmereltä itäänkin. Illaksi Länsi-Eurooppaan muodostui etelästä säätä kylmentänyt korkeapaineen selänne. Tarkastelualueella jatkui tiivis alapilvikansi tasaisen ja vähän kokkareisen sumupilven välillä vaihdellen. Aluksi heikkoja lumisateita tuli vain paikoin, mutta luoteesta-lännestä tuli vähän runsaampia lumisateita, mitkä muodostivat illaksi kapean luode-kaakkosuuntaisen ns. arktisen rintaman pääkaupunkiseudulta Tampereen kautta Vaasan seudulle; tämän rintaman koillispuolella kylmeni eniten lisää. Etelärannikon tuntumassa tuli illalla myös jäätäviä tihkusateita. Koillistuuli oli yöllä - aamulla heikkoa - kohtalaista, mutta tyyntyi etenkin lännessä ajoittain kokonaankin iltapäiväksi; illalla itätuuli virisi. Lämpötila pysyi eteläisimmässä osassa -1 ja -4 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa. Pohjoisempana sisämaassa lämpötila oli aluksi n. -5 astetta ja illalla etenkin idässä alkoi kylmetä -5 ja -10 asteen välillä.
Sunnuntai 12.1.2014: Viimeinen matalapaineen osakeskus siirtyi Baltiasta itään ja muodosti keskiselle Länsi-Venäjälle jääneen matalapaineen kanssa laajan keskusmatalapaineen; lumisateita tuli laajalla alueella Itä-Euroopasta Venäjälle ja pakkasilmaa alkoi viimein tulla Fennoskandiasta Itä-Euroopan kautta kohti Mustaamerta, minkä rannoilla oli vielä lämpöasteita. Ankara pakkanen jatkui Lapin - Uralin välillä, mutta toisaalta Uralille kiertyi etelästä leudompaa ilmaa lumisateiden kera. Fennoskandiassa pakkanen kiristyi lisää Skandinaviaan muodostuneen korkeapaineen selänteen kera. Manner-Euroopassa lännestä siirtyi keskivaiheille korkeapainetta vähäisine yöpakkasineen ja Atlantilla uusi matalapaine syötti Britteinsaarille ja Ranskaan rintamasateita ja uudestaan leutoa ilmaa länsilounaasta. Tarkastelualueella oli aluksi täysipilvistä ja yöllä - aamulla Uudeltamaalta Tampereen kautta Vaasan seudulle ulottunut lumisaderintama pysyi vielä ennallaan heikkona - kohtalaisena. Iltapäivän - illan aikana koillisesta-pohjoisesta alkaen pilvisyys väheni; aluksi kumpukerrospilvinen alapilvikansi hälveni ja jäljelle jäi vaihtelevaa hahtuvapilvisyyttä hienon iltaruskon kera. Viimeiseksi ohutta ja vähäistä jääsumumaista pilviharsoa vaelsi paikoin heikkojen pakkaslumisateiden kera kuutamon valaistuksessa. Tuuli kääntyi idästä koilliseen iltapäiväksi ja voimistui vähitellen ollen illalla ajoittain navakkaa ja purevan kylmää. Lämpötila laski aluksi hitaasti ollen etelärannikolla - lounaassa -2 ja -5 asteen välillä ja muualla -5 ja -10 asteen välillä; illalla kylmeni sisämaassa -10 ja -15 asteen välille; leudointa etelärannikolla -6 ja -10 asteen välillä ja lounaissaaristossa lämpötila pysyi -5 asteen vaiheilla.
Alkaneen viikon 3 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .
Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.
Luontohavaintoja viikolta 2 - 2014: Etelä-Suomessa jatkui muutoin koko alkuviikon to saakka ennätyslumettomuus lumirajan pysyttyä noin Oulu-Joensuu -linjalla, mutta poikkeuksena oli ti illan räntä-lumisateet sisämaassa, mistä jäi maahan tilapäisesti 1 - 5 cm lumipeitettä ja puustoon suojalumikuorrutetta; eniten idässä. Niistä ehti sulaa lähes kaikki pois, kunnes pe aikana odotettavissa olleesta lumimyrskystä tuli torso ja sen myötä vain ohutta nimellistä lumihuurua jäi maahan monin paikoin, muttei niinkään etelärannikolla; itäosissa taas tosin n. 1 - 5 cm. Sitten la-su aikana Uudeltamaalta Hämeenlinnan ja Tampereen kautta Vaasan seudulle satoi kapeassa lumisaderintamassa muutamia senttejä lunta; esim. pääkaupunkiseudulla parisen senttiä, Hämeenlinnan seudulla 2 - 5 cm ja eniten Tampereen luoteispuolella jopa 10 cm:n tienoille saakka. Muualla jäi vallitsemaan vain n. 0 - 1 cm:n verran lumihuurua. La-su lumisateista jäi puustoon lunta vain vähän sen tultua pakkassäässä ja su voimakas koillisviima varisti niistäkin lähes kaiken.
Vesistöt pysyivät pe saakka ennätysjäättöminä; lähes kaikissa järvissä ei ollut ollenkaan jäätä lukuun ottamatta lähinnä itäosien järvien jäälauttarippeitä rannoillaan. Ti illan sisämaan lumisateet ja nollakeli aiheuttivat järvivesiin loskakalvoja ja paikoin virtaavavetisissä järvissä näyttävää ns. suppoa eli lievästi jäätyneen loskakalvon suikaloitumista ja laskostumista >> Erikoinen luonnonilmiö: Järveen nauhaspagetiksi hyytynyt lumi hämmästyttää asiantuntijoitakin. Ne ehtivät sulaa ennen viikonlopun talventuloa, missä lauantaina järvissä syntyi rannoilla ohutta jääriitettä ja loskakalvoa lumisateista. Silti vasta sunnuntaina jääkannet alkoivat syntyä kunnolla kiihtyvään tahtiin ja su iltaan mennessä pienet järvet olivat jäätyneet jo umpeen. Toisaalta koillisviima hidasti jäätymisprosessia ja teki jääkansista kuviollisia. Joet ja pääosa ojista pysyivät vielä viikonloppunakin sulavetisinä ja kaikkiaan vuolaasti virtaavina alkuviikon vesisateiden takia. Myös Suomenlahdella jäätyminen ei vielä päässyt käyntiin lukuun ottamatta sunnuntaina sisälahdissa tapahtunutta lievää jäätymisen alkua. Meren ulapalla pintavesilämpötilat pysyivät edelleen koko viikon jopa +5 asteen vaiheilla ja muutoin +0 ja +4 asteen välillä.
Erittäin märän maaperän jäätyminen alkoi pe-la ja sunnuntaihin mennessä maa oli jo jäässä pari-kolme senttiä ohuiden lumipeitteiden alettua sallimaan nopeaa routaantumista. Maaperän ylimärkyys salli koventuneessa pakkasessakin edelleen vesien virtaamista lähdemäisesti maan alta muodostaen deltamaisia jääkenttiä mm. viettäville hiekkaväylille.
Erittäin leutojen edeltäneiden kolmen viikon aikana ilmenneet yhä loppusyksyiset / jo alkukeväiset kasvutapahtumat joillakin kasveilla alkoivat joutua viikonloppuna pakkaskäsittelyyn, mutta vielä ei ollut kyseessä merkittävät pakkasvaaratilanteet aroillakaan lajeilla huolimatta ohueksi jääneestä lumisuojasta...
Tällä viikolla 2 innostuin tekemään useita valokuvallisia havainnollistuksia sekä vielä ko. viikolle jatkuneesta erittäin leudosta säästä että ko. viikonlopun talventulosta >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Erittäin leudot 9 ensimmäistä vuorokautta tammikuusta 2014, Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 2 lopussa: Zen-kuvat, Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 2 lopussa: Maisemakuvat (Talventuloa Hämeenlinnassa), Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 2 lopussa: Maisemakuvat (Talventuloa Espoon Tapiolassa iltapimeällä) ja Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 2 lopussa: Maisemakuvat (Talventulon jälkeinen päivä Espoon Tapiolassa).
Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja jäätilanne. Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat ja jäiden paksuus. Lisäksi: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment