Viikkosääraporttien sijalla teen yhä tässä erillistä sääennustetta Etelä-Suomeen. Viime ennustekerrasta onkin jo aikaa ja sen jälkeen on jo ehtinyt tapahtua Vapusta alkanut normaalia ajankohdan säätä kylmempi vaihe, jolloin muutamana päivänä viime viikonloppuna ja tämän viikon alussa jopa Etelä-Suomea myöten saatiin lumirae-, räntä- ja lumikuuroja ajoittain varsin sakeastikin ja sitä seurasi yöpakkasiin huipentunut vaihe (Etuaikaisen kasvukauden vaiheeseen nähden ankaria yöpakkasia toukokuun 2014 viikolla 19).
Sään lämpeneminen alkoi torstaina kolean "syysmyrskyn" merkeissä, kun etelästä tuli voimakkaan itä-kaakkoistuulen kera runsaita vesisateita ja lämpötilat pysyivät lähes koko päivän vain +5 asteen vaiheilla; alkuyöstä sisämaassa oli vielä viimeiset hallat / yöpakkaset ja illalla lämpötilat kohosivat parisen astetta rintamasateiden jälkeen. Eilen perjantaina yhä uusia sateita tuli etelästä yhä leudomman ilman kera; runsaita kuuroja oli yöllä - aamulla ja yhtenäisemmin ja runsaasti satoi illalla. Samalla tuulet olivat edellispäivää paljon heikompia ja etelän suunnalta. Lämpötilat kohosivat päivän mittaan ja olivat iltapäivällä - illalla +10 asteen vaiheilla.
Tänään lauantaina sään lämpeneminen on jatkunut, kun Suomen kaakkoispuolella Venäjällä pohjoiseen on liikkunut kesäisen lämmintä ilmaa ja olemme saaneet siitä hieman osaamme. Siinä yhteydessä Baltiassa on tänään ukkostanut. Täällä Etelä-Suomessa on ollut puolestaan aluksi välipäivä sateista, mutta etenkin etelärannikolla yön - aamun sumupilvikansi jäi vellomaan pitkään. Iltapäivällä koko alueella aurinkokin tosin paisteli vaihtelevassa pilvisyydessä ja sen myötä leudon yön jälkeen päivälämpötila nousi paikoin +15 asteen vaiheille. Ilta on ollut edelleen leuto ja etelästä on tullut runsaampaa pilvisyyttä ja kuurottaisia sateita osin jäänteenä tuosta Baltian ukkostelusta.
Jatkossa ensi yöksi tarkastelualueelle nousee Baltiasta pieni matalapaine ja se siirtyy su aikana Vienanmerelle; tämän mukana tarkastelualueella saadaan yön - aamun aikana sateita ja ne ovat runsaimmat ja yhtenäisimmät itäosissa. Iltapäivällä pilvisyys voi taas rakoilla, mutta kuurosateille on yhä riskiä. Tuulet vaihtelevat suunnaltaan matalapaineen liikkeen mukaan. Yö on leuto +6 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila nousee +12 ja +15 asteen välille.
Maanantaina matalapaineen painopiste on yhtäältä Etelä-Skandinaviassa ja toisaalta kaakonkulmaa lähestyy etelästä toinen matalapaine, kun sen itäpuolella Venäjällä jatkuu kesäisen ilmamassan voimistuminen ja laajeneminen. Tarkastelualueella on vaihtelevapilvistä ja kuurosateita voi tulla pitkin päivää, mutta iltapäivällä voi aurinkokin paistaa melko hyvin. Illalla kaakkoisosaa uhkaa etelästä uusia yhtenäisiä sateita. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila nousee +15 asteen vaiheille.
Tiistaina tarkastelualue on heikkotuulisen matalapaineen solan alueella - Etelä-Skandinavian matalapaine jatkaa sijoillaan ja toinen matalapaine sateineen siirtyy yön - aamun aikana itärajaa viistäen pohjoiseen; yö on leudoin idässä yli +5 asteen lukemineen ja lännessä voi olla paikoin vajaat +5 astetta. Pilvisyys on muutoin vaihtelevaa ja iltapäivällä kehittyy kuurosateita, jotka voivat olla paikoin ravakoita heikon ukkosen kera. Illalla poutaantuu. Päivälämpötila on +15 asteen vaiheilla.
Keskiviikkona heikkenevä matalapainejono on linjalla Etelä-Skandinavia - Etelä-Suomi - Kuolanniemimaa. Samalla Norjanmereltä voimistuu korkeapainetta Skandinaviaan, joka alkaa syrjäyttää em. matalapainejonoa. Tarkastelualueella jatkuu vaihtelevapilvinen sää, missä kuurosateiden mahdollisuus on suurin iltapäivällä; yhtenäinen etelään siirtyvä kuurorintamakin voi muodostua, kun iltapäivällä - illalla pohjoistuuli alkaa vallata alaa Skandinavian korkeapaineen itäpuolella. Yölämpötila on +5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +15 asteen vaiheilla.
Torstaista eteen päin sään ennustettavuus on jo epävarmempaa tällä hetkellä, mutta seuraavaa voisi olla odotettavissa: Korkeapaine siirtyisi nopeasti Skandinaviasta Vienanmeren itäpuolelle ja matalapainevoittoinen sää pääsisi edelleen hallitsemaan Fennoskandian olosuhteita. Näillä näkymin tarkastelualue olisi kuitenkin matalapaineen ns. lämpimällä sivulla ja Venäjällä on tyrkyllä kesäistä lämpöä, joten sää saattaisi äityä jopa normaalia lämpimämmäksi ajankohtaan nähden ja siten termisen kesän alkaminen voisi varmistua... Tarkennellaan tätä lisää ensi viikolla.
Euroopan mittakaavassa vallitsee aluksi kahtiajakoa idän ja lännen välillä tänä viikonloppuna ja ensi viikon alussa; Länsi-Eurooppa ja Fennoskandia ovat epävakaisia ja enimmäkseen normaalin viileitä / lämpimiä. Sen sijaan Itä-Euroopassa on lämpimämpää ja varsinkin Venäjällä voimistuu siis erittäinkin kesäistä ilmamassaa ja yli +25 asteen helteitä saapunee mm. Moskovan seudullekin. Myöhemmin ensi viikolla asetelmassa tapahtuisi sen verran muutosta, että Britteinsaaret ja Länsi-Eurooppa alkavat lämpenemään ja poutaantumaan korkeapainesäässä ja matalapaineen painopistettä syntynee runsaine sateineen ja ukkosineen Mustanmeren länsipuolelle / tienoille. Erittäin lämmintä säätä jäänee kuitenkin Venäjälle, mikä voisi olla tyrkyllä Suomeenkin osittain, vaikka siis Fennoskandiaakin jäisi jonkin verran epävakaista matalapainesäätä...
Luontohavainnoista mainitsen seuraavaa: Pohjois-Lapissa on säilynyt kylmän toukokuun alun takia monin paikoin vahvaa lumipeitettä; jopa yli 50 cm:n syvyyksiä löytyy vielä ja käsivarren Lapissa Kilpisjärven seudulla on yhä jopa n. 1 m lunta! Lapissakin lämpenee kuitenkin sen verran lähipäivinä ja vesisateitakin tulee, että lumet alkavat vihdoin saamaan kyytiä siellä.
Etelä-Suomessa puolestaan kasvukausi ehti siis Vapuksi n. 2 viikkoa edelle normaalista aikataulusta, mutta kylmän toukokuun alun takia kasvun vauhti oli lähes pysähtynyt tämän viikon torstaihin saakka ja etuaikaisuus kasvussa kaventui n. viikkoon - muutamaan päivään. Niinpä mm. rusokirsikoiden (Prunus sargentii), metsävaahteran (Acer platanoides) ja valkovuokkojen (Anemone nemorosa) kukinnat ovat pitkittyneet; esim. etelärannikolla rusokirsikan jo n. 10 päivää kestänyt kukinta on suorastaan ennätyspitkää! Kylmyydestä huolimatta tällä viikolla 19 tehtiin kuitenkin monin paikoin jo kasvukauden ensimmäiset nurmikoiden leikkuut.
Tästä viikonlopusta on nyt alkamassa kuitenkin nopeampi kasvu ja ensi viikolla 20 voidaan siten odotella mm. seuraavaa n. yhden viikon verran etuajassa normaaliin aikatauluun nähden: rusokirsikka ja metsävaahtera lopettavat kukintansa ja lehtensä tulevat pääosaan, tuomen (Prunus padus) kukinta alkaa, koivut (Betula sp.) alkavat tulla yli puolilehteen eli lehvästöltään havinakokoon ja myöhään lehtensä puhkaisevat puut tulevat hiirenkorvalle; näitä ovat mm. monet haavat (Populus tremula), tammet (Quercus sp.), lehmukset (Tilia sp.) ja saarnet (Fraxinus sp.). Lähes täysilehtisiksi tulevat jo monet kuusamat (Lonicera sp.) ja sitä ovat jo osittain olleetkin pikkuherukka (Ribes glandulosum) ja taikinamarja (Ribes alpinum). Havupuiden osalta monet kuuset (Picea sp.) tulevat kerkkävaiheeseen ja lehtikuuset (Larix sp.) lähestyvät täysikesäistä asua. Ruohovartisten lajien kohdalla voikukkien (Taraxacum officinale) kukinta voimistuu ja puutarhoissa - puistoissa nurmikoiden kasvu rehevöityy paljon lisää ja saavuttaa kesäistä kasvunopeutta, kun maa on nyt saanut paljon kosteutta viimeaikaisista runsaista sateista. Maaseudun peltoviljely on myös hyötynyt erinomaisesti sateista; pääosin jo ennen Vappua kylvetyt pellot ovat paikoin alkaneet tulemaan jo ennätysvarhain oraalle!
Tuosta tämän viikon yöpakkasvaiheesta jäi mielenkiintoisena havaintona se, että useat kasvilajit ovat kuin ovatkin olleet sen aikaisessa kasvuvaiheessaan erittäin kestäviä ja säilyivät ilman vaurioita; mm. katsuran (Cercidiphyllum japonicum) hiirenkorvat ovat punaruskeassa vaiheessa ilmeisen karaistuneita, rusokirsikan kukat kestävät ainakin -3 astetta pakkasta ja metsävaahteran kukat kenties enemmänkin. Toisaalta jotkut pakkasvauriot saattavat jäädä piileviksi; esim. pakkanen on saattanut haitata kukkien pölyttymistä ja siten hedelmäsato voi jäädä osaksi - kokonaankin tulematta. Mm. metsävaahteran kohdalla tämä voi paikoin olla riskinä hyvin runsaasta kukinnasta huolimatta, mutta sitä ei vielä huomaa... Toisaalta herkimmät kasvuvaiheet ovat olleet vielä puiden osalta silmuissa turvassa; esim. herkät tammien nuoret lehdet - Ne eivät kestä juuri ollenkaan pakkasta.
Sääennustepäivitys tiistaina 13.5.2014 klo. 23:40: Tänään tiistaina on ollut yllä olevasta ennusteesta poikkeavaa säätä tarkastelualueella, koska etelästä tullut matalapaine on ollut liikeradaltaan vähän läntisempi ja myös luonteeltaan voimakkaampi >> Sen myötä tarkastelualueen itäosissa on ollut tänään erittäin sateista ja Pohjois-Karjalan seudulla on myös ukkostanut Venäjältä pyrkineen kesälämmön takia. Sademäärät ovat vielä tänä iltana ja ensi yön aikana kohoamassa sillä suunnalla poikkeuksellisen korkeiksi, kun paikoin jopa yli 50 mm:n sadekertymää on odotettavissa huomisaamuun mennessä!
Sateiden länsireuna ulottui tänään nipin napin Helsinki - Hämeenlinna -tasalle, mutta nyt illalla sateet ovat jo alkaneet vetäytyä idemmäksi. Tämän myötä mm. pääkaupunkiseudulla oli äsken äärimmäisen voimakas iltarusko. Samanlainen oli myös eilen maanantai-iltana, kun tuo sadealue oli lähestymässä kaakosta ylä- ja keskipilvireunansa kera.
Tämä aikaisempaa arviota voimakkaampi ja läntisempi matalapaine aiheuttaa jälkipuolensa pohjoistuulten myötä muutoksena sen, että huomenna keskiviikkona sekä vielä torstainakin on em. ennustetta viileämpää; jo tänään lämpötila jäi sateisilla alueilla iltapäivällä +10 asteen vaiheille ja huomenna ke osittain aurinkoisesta ja poutaisesta säästä huolimatta päivälämpötila nousee vain lähinnä Uudellamaalla ja lounaassa reiluun +10 asteeseen. Etenkin idässä jäädään huomenna jopa alle +10 asteen; itärajalla mahdollisesti on vain n. +5 astetta iltapäivälämpötilana varsinkin, jos siellä on runsaspilvistä!
Torstaina lounaasta venyy korkeapainetta Suomeen, mutta poutaisesta ja edellispäivää aurinkoisemmastakin säästä huolimatta päivälämpötila on korkeintaan reilussa +10 asteessa. Lisäksi tässä vaiheessa sekä ke-to ja to-pe välisinä öinä on monin paikoin hallaista etenkin sisämaassa, mutta etelärannikolla yölämpötila pysyy +2 ja +5 asteen välillä. Tuulet ovat heikkoja sekä to että pe, kun korkeapainetta on edelleen lounais-koillissuuntaisesti tarkastelualueen lähellä; pe tosin lännestä voi tulla heikon säärintaman runsaampaa pilvisyyttä, mutta samalla jo myös lämpimämpää ilmaa ja päivälämpötila kohonneekin jo varsin laajasti +15 asteen vaiheille - paikoin ylikin.
Viikonloppuna alkaa yhä voimakkaampi lämpeneminen, kun korkeapaineen painopiste alkaa sijoittumaan Länsi-Venäjälle ja Suomen päälle; vähäpilvisen aurinkoinen sää on vallitseva sekä la että su ja tuulet ovat yhä enimmäkseen heikkoja; su kaakkoistuulet voimistuvat. Sekä yö- että päivälämpötilat kohoavat; la maksimilämpötila on +15 ja +20 asteen välillä ja su jo monin paikoin yli +20 astetta. Pe-la yönä minimilämpötila on vielä sisämaassa paikoin vajaassa +5 asteessa, mutta la-su yönä jo yleisesti +5 ja +8 asteen välillä.
Tässä vaiheessa näyttää siltä, että ensi viikolla 21 Etelä- ja Keski-Suomessa saatetaan kokea ehkä jopa ennätyksellisen kuumaksi äityvä helleaalto! >> Seuraavanlainen asetelma olisi sitä mahdollistamassa: Tuo korkeapaine asettuisikin varsin pysyvästi Länsi-Venäjälle ja samalla matalapaineiden painopiste jäisi Fennoskandian länsi- ja lounaispuolelle, jolloin usean päivän ajan kaakosta virtaisi helleilmamassaa Suomeen.
Tämä helleilmamassa olisi luonteeltaan erityisen kuumaa, koska se on itse asiassa jo tällä viikolla ollut muhimassa erittäin kuumaksi Kaspianmeren pohjoispuolelta Itä-Ukrainaan ulottuvalla alueella, missä yli +30 asteen päivälämpötilat ovat jo olleet yleisiä ja tämän viikon 20 lopussa +35 ja +40 asteen välillekin siellä paikoin päästään! Tämä helle sitten ensi viikolla 21 kiilautuisi optimaalisen kuumasti Suomea kohti...
Näillä näkymin jo maanantaina mitattaisiin hellelukemia ja sitten ti - pe välillä olisi kuuminta; silloin saattaisi parina päivänä jopa n. +30 asteen päivälämpötilat olla mahdollisia sisämaassa! Myös yöt lämpenisivät erityisen paljon, kun tuo kaakosta tuleva ilmamassa on samalla myös kosteaa; paikoin jopa yli +15 asteen minimilämpötilat voivat mahdollistua!
Tämä kostea kuumuus tarkoittaisi myös sitä, että ensi viikon 21 mittaan yllättävänkin voimakkaiden ukkosten mahdollisuus kasvaisi selvästi ja monin paikoin kesäkausi avautuisikin helteen lisäksi myös aktiivisen ukkosbongailun merkeissä!... ;)
Tämä ensi viikon 21 helleskenaario tarkoittaisi myös sitä, että kasvukauden kehitys harppaisi äärimmäisen nopeaan etenemiseen. Tätä edesauttaa myös se, kun viime päivien runsaista sateista johtuen maaperä on yleisesti erittäin märkä ja tuon helteen aikana kuivuusongelmia tuskin vielä ehtii syntymään sateettomina silloin pysyvilläkään alueilla. Lisäksi mahdolliset voimakkaat ukkoskuurot olisivat silloin paikoin turvaamassa harvinaisen suurta toukokuukosteutta. Näin ollen kasveille olisi tulossa ensi viikolla parhaimmat paratiisiolosuhteet mitä ajankohtaan nähden voi olla, ja kasvun nopeus siis tarkoittaisi sitä, että ensi viikolla 21 vain muutamassa päivässä maisemat tulisivat täysikesäiseen asuun parisen viikkoa etuajassa...
Tuosta kasvikehityksen äärimmäisestä nopeudesta selostusta lajikohtaisine kuvailuineen ja tämän helleskenaarion luonteesta tarkennusta seuraavassa sääennustekirjoituksessa viimeistään ensi sunnuntaina!...
Saturday, May 10, 2014
Sääennustetta viikon 19 lopusta viikolle 20: Epävakaista ja normaalileutoa - Mukana luontohavaintoja kasvukauden etenemisestä ja viimeaikaisten yöpakkasten vaikutuksista (Päivitetty!)
Labels:
helleaalto,
iltarusko,
kasvutilanteita,
luontoseuranta,
meteorologia,
pakkastuhot,
sää
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment