Saturday, May 10, 2014

Etuaikaisen kasvukauden vaiheeseen nähden ankaria yöpakkasia toukokuun 2014 viikolla 19

Seuraavaksi palaan sääasioiden pariin ja tässä ensimmäisenä otan esille tämän viikon puolivälin paikkeilla tapahtuneen kylmyyshuipennuksen, jolloin varsin ankaria yöpakkasia ja halloja esiintyi ti - to välisenä aikana. Aikaisempaan hyvin leutoon huhtikuuhun verrattuna kevään eteneminen olikin siinä tavallaan poikkeuksellisesti koetuksella ja mm. jo pitkälle kasvuun edenneille kasveille aiheutui siitä pakkastuhovaaraa. Niinpä oli mielenkiintoista ottaa tämä säävaihe tarkempaan analyysiin.

Tavanomaista kylmempi sää alkoi Vapusta ja jatkui yhtämittaa tuohon yöpakkasvaiheeseen saakka. Yöpakkashuipennus johtui siitä, kun pohjoisvirtauksen perään tuona ti - to välisenä aikana etelä-pohjoissuuntaisessa korkeapaineen selänteessä etenkin öisin vähäpilvisessä ja heikkotuulisessa säässä mahdollistui öiden voimakas kylmeneminen ulossäteilyn myötä. Nyttemmin tätä julkaistaessa sää on lämmennyt selvästi, mutta siitä lisää heti kohta tämän perään julkaistavassa uudessa sääennustekirjoituksessa.

Tässä minimilämpötilojen seurantakirjoituksessa otan tarkasteluun näiden yöpakkasvaiheiden pienilmastollisia piirteitä tutulla Etelä- ja osin Keski-Suomen alueella. Olen koostanut alueen paikkakunnille tiistain, keskiviikon ja torstain yön alimmat lämpötilat ja lähteenä niille on ollut tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Seuraavaksi kunkin päivän minimilämpötilalistaukset lyhyine selityksineen:


Tiistain 6.5.2014 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -4 astetta, Turku -2 astetta, Salo -5 astetta, Pori -1 astetta, Hämeenlinna -2 astetta, Tampere; Härmälä -2 astetta, Tampere; Siilinkari +2 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -1 astetta, Vantaa -2 astetta, Hyvinkää -5 astetta, Lahti -4 astetta, Kouvola -0 astetta, Porvoo -2 astetta, Lappeenranta; Lepola +1 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -0 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +1 astetta, Mikkeli -2 astetta, Jyväskylä -4 astetta, Savonlinna -1 astetta, Joensuu -2 astetta ja Ilomantsi -3 astetta.

Tässä vaiheessa korkeapaineen selänteen tyynin alue vallitsi Uudeltamaalta Varsinais-Suomeen ja Ahvenanmaalle; tällä vyöhykkeellä mantereisilla paikoilla mitattiin kylmimmät lukemat jopa -5 asteen vaiheille saakka, kuten Salossa ja Hyvinkäällä. Sen sijaan itäosissa vallitsi vielä yölläkin sen verran pohjoistuulta ja muuta aluetta runsaampaa hajanaista pilvilauttailuakin, että ne tasoittivat kylmyyshuippuja siellä pois. Suurtenkin järvien vedet olivat ehtineet lämmetä jo niin paljon huhtikuun lopulla, että mm. Siilinkarilla havaittiin sen öitä leudontanut vaikutus. Meren äärelläkin oli sisämaata leudompaa, mutta tyynituulinen vaihe päästi Maarianhaminan yölämpötilat kuitenkin yllättävän alas.

Keskiviikon 7.5.2014 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina +0 astetta, Turku -3 astetta, Salo -4 astetta, Pori -2 astetta, Hämeenlinna -4 astetta, Tampere; Härmälä -5 astetta, Tampere; Siilinkari +0 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -0 astetta, Vantaa -3 astetta, Hyvinkää -5 astetta, Lahti -6 astetta, Kouvola -2 astetta, Porvoo -4 astetta, Lappeenranta; Lepola -0 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -5 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -0 astetta, Mikkeli -6 astetta, Jyväskylä -7 astetta, Savonlinna -3 astetta, Joensuu -2 astetta ja Ilomantsi -3 astetta.

Korkeapaineen selänteen liike itään oli vielä hyvin hidasta ja vielä tänäkin yönä sen tyynituulisen alueen vaikutus jäi tarkastelualueelle; tyynin ja siten kovimpia yöpakkasia sisältänyt vyöhyke oli tällä kertaa melko laaja. Se kattoi Uuttamaata ja kaakonkulmaa ulottuen siitä leveänä Jyväskylän seudulle; paikoin tällä vyöhykkeellä tuli jopa -5 astetta kylmempää! Mantereisten paikkojen ja järvien leudontavien vaikutusten väliset erot korostuivat tällä tyynellä alueella, mikä havaittiin mm. Lappeenrannan erilaisten alueiden välillä. Itäkolkassa vaikutti edelleen pohjoistuuli sen verran, että yöpakkasten kiristyminen oli siellä hillittyä. Lounaissaaristossa puolestaan etelä-kaakkoistuulet alkoivat sen verran viritä jo tänä yönä, että edellistä yötä leudommat minimilämpötilat mahdollistuivat.

Torstain 8.5.2014 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina +5 astetta, Turku +5 astetta, Salo +4 astetta, Pori +3 astetta, Hämeenlinna +2 astetta, Tampere; Härmälä +2 astetta, Tampere; Siilinkari +3 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +5 astetta, Vantaa +3 astetta, Hyvinkää +2 astetta, Lahti +0 astetta, Kouvola +1 astetta, Porvoo +4 astetta, Lappeenranta; Lepola +0 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -1 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +4 astetta, Mikkeli -3 astetta, Jyväskylä -4 astetta, Savonlinna -3 astetta, Joensuu -3 astetta ja Ilomantsi -6 astetta.

Itämerelle oli jo tullut matalapaine säärintamineen tässä vaiheessa ja etelärannikkoa alkoikin lähestymään vesisateita ja jo aamuksi ne saapuivat etelästä. Sen myötä korkeapaineen selänne oli kaikkoamassa jo tänä yönä koilliseen. Lisäksi ennen sateita itä-kaakkoistuulet voimistuivat huomattavasti ja ne olivat Uudellamaalla - Varsinais-Suomessa jo alkuyöstä lähtien navakkoja - ajoittain kovia; näin ollen sillä alueella yöpakkasvaara olikin jo ohi ja minimilämpötilat jäivät selvästi plussan puolelle. Sen sijaan sisämaassa oli vielä yöpakkas- / hallanvaaraa etenkin alkuyöllä, mutta pian se vaara poistui aamuksi tuulten ja pilvien myötä. Koillis- / itäkolkassa tämä yö oli puolestaan vasta se kylmin, koska korkeapaineen selänteen tyynin alue eteni vasta tässä vaiheessa sinne; tämä havaittiin mm. Ilomantsissa pikantisti. Tämän yön jälkeen leudommat ilmamassat ja runsaspilvisen sateiset säät nostivat yölämpötilat useita asteita plussan puolelle ja hallanvaaraakaan ei enää ole ollut.

No comments: