Kesäsää on ollut viime aikoina varsin epäkesäistä eli ajankohtaan nähden enimmäkseen hyvin viileää - jopa koleaa. Niinpä sääennusteet varmasti kiinnostavat nyt sekä kasviviljelijöitä että kesälomalaisia korostetusti: Koska on tulossa kunnon kesälämpöä / jopa hellettä...? Itseäni kiinnostaa toki myös se, että koska voisivat kunnollisesti reippaille ukkosille otolliset olosuhteet mahdollistua?...
Juhannusviikonvaihteessahan tein poikkeuksellisen koleasta säästä maksimilämpötilaseurantaa (Juhannusviikon 2014 poikkeuksellinen koleus - Päivälämpötilojen seurantaa viikonvaihteessa 25 / 26), jonka olen siis myöhässä saanut päivitettyä loppuun. Siinä kertomani mukaan tällä päättyvällä viikolla 26: "Viime maanantain jälkeen sää lämpeni vähitellen siten, että ti - to oli vielä melko runsaspilvistä ja etenkin ti ja to iltapäivisin kuurosateista, mutta päivälämpötilat kohosivat jo kaikkina päivinä monin paikoin +15 asteen tienoille ja yläpuolellekin ainakin hieman; tosin ti ja ke pohjoiskoillisesta virtasi maanantaita kylmempää ilmaa tuonne Pohjois-Karjalan seudulle. Pe ja eilen la lämpeneminen jatkui, kun pohjois-koillistuulet olivat heikentyneet idästäkin ja sää poutaantunut entisestään vain sisämaan lieväksi - kohtalaiseksi iltapäiväkuurotteluksi; kuitenkin n. +20 astetta jäi eilen la vain yksittäisten paikkojen asiaksi.".
Tänään sunnuntaina Keski-Euroopasta Baltiaan tulleen matalapaineen mukana etelälounaasta on tullut laajahko sadealue Etelä-Suomeen, mikä kasteli alkupäivällä länsiosia ja on nyt illansuussa siirtynyt enemmän itäpainotteiseksi; lounaiskolkka on poutaantunut. Yölämpötila pysyi +10 asteen vaiheilla - vähän sen yläpuolella, mutta nyt iltapäivällä sateisimmilla paikoilla ei ole ollut sen lämpimämpää. Lounaiskolkan poutaantuneella alueella on toisaalta ylitetty +15 astetta samoin kuin itäkolkassa, jonne tämä sadealue ei ole vielä ulottunut. Sateinen sää on sinnekin leviämässä illalla ja Baltiasta tulee yhä runsaampia sateita etenkin itäosiin.
Huomenna maanantaina tuo matalapaine siirtyy vähitellen keskukseltaan Baltiasta Laatokan yli koilliseen vieden kaakkoispuolellaan hellettä Itä-Euroopasta Venäjälle ja täten Suomi jää edelleen viileän ilmamassan puolelle. Huomenna jatkuu enimmäkseen runsaspilvinen sää etenkin itäosissa ja sateita tulee yöllä - aamulla yhtenäisesti ja paikoin runsaasti idässä sekä sen jälkeen iltapäiväkuurotteluna myös länsiosissakin. Illalla poutaantuu jonkin verran. Tuulet ovat heikkoja - kohtalaisia ja kääntyvät idän kautta koilliseen. Yölämpötila pysyy +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila vaihtelee +15 ja +19 asteen välillä; sateisimmilla paikoilla saatetaan jäädä vajaaseen +15 asteeseen.
Tiistaina tuo matalapaine kaikkoaa heikkona Vienanmeren etelä-kaakkoispuolella, mutta Baltiasta uhkaa heti perään toinen uusi matalapaine; nämä rajaavat itä-kaakkoispuolelleen hellettä. Niinpä ti etenkin kaakonkulmaa uhkaa taas yhtenäisiäkin sateita etelästä ja muualla voi tulla ainakin jonkin verran iltapäiväpainotteisia kuuroja. Pilvisyys jatkuu runsaahkon vaihtelevana. Tuulet ovat enimmäkseen heikkoja ja vaihtelevat laajasti pohjoisen ja kaakon välillä suunnaltaan. Yö- ja päivälämpötilat pysyvät edeltäneen ma kaltaisina.
Keskiviikkona tuo uusin matalapaine näyttää sijoittuvan vähän voimistuvana keskukseltaan Keski-Suomen paikkeille; tällöin runsaahkon vaihteleva pilvisyys jatkuu tarkastelualueella ja kuurosateita tulee etenkin iltapäivällä ja eniten sisämaassa. Kuurot voivat olla paikoin ravakoita ja myös yhtenäistä sadetta voi esiintyä. Tuulet ovat suunnaltaan vaihtelevia; enimmäkseen lopulta lännen ja pohjoisen väliltä ja voimistuvat ajoittain navakoiksi päivän mittaan. Lämpötilat pysyvät edelleen lähes ennallaan; sateisimmilla paikoilla voi olla jopa aikaisempaa vähän koleampaakin.
Torstaina matalapainetta näyttää jäävän itä-länsisuunnassa venyvänä vyöhykkeenä Keski-Suomen tienoille, jolloin tarkastelualueella vakiintuu länsivirtaus heikkona - kohtalaisena. Tilanteessa jatkuu kuurosateinen sää, missä kuuroja on tuttuun kesätyyliin eniten sisämaassa ja iltapäivällä - alkuillalla. Paikoin voi olla heikkoa ukkosta ravakimmissa kuuroissa. Toisaalta aurinkoa voi tulla esille aikaisempaa enemmän etenkin etelärannikolla. Yölämpötila on yhä +10 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötila voi kohota aikaisempaa reilummin yli +15 asteen.
Perjantaina tuo Keski-Suomen matalapainevyöhyke heikkenee, mutta samalla jo edellispäivänä Skandinavian länsireunalla vellonut matalapaine voimistuu / laajenee. Tarkastelualueella tuulet kuitenkin heikkenevät ja kuurosateita tulee edellispäivää hieman vähemmän. Illalla etelästä työntyvä korkeapaine saattaisi poutaannuttaa säätä reippaamminkin... Sää lämpenee hieman niin, että reilun +10 asteen yölämpötiloista saatetaan päätyä iltapäivällä jo paikoin +20 asteen vaiheille.
Ensi viikonlopusta alkaen on sitten jännäämisen paikkana se, että voisiko sää lämmetä jopa reippaasti ja helteellekin saakka! >> Näillä näkymin suursäätilaksi on silloin kehittymässä asetelma, jossa matalapaineen painopiste säilyisi Suomen länsi-lounaispuolella ja korkeapainetta muodostuisi selännemäisesti Jäämereltä Suomen itäpuolitse Itä-Eurooppaan; tällöin Itä-Euroopassa majaileva helleilmamassa saattaisi päästä Suomeen etelä-kaakkoistuulilla viimeistään sunnuntaista alkaen ja tilanteessa voisi olla jo mahdollisuutta voimakkaille ukkosillekin... Sitten onkin vielä hyvin epävarmaa seuraavan viikon 28 puolelle se, miten mahdollinen helle ja sää muutenkin kehittyy; todennäköisesti varsin lämmin kesäsää kuitenkin jatkuu. Palaan päivityksessä luonnehtimaan sitä arviota ensi viikon 27 lopulla.
Euroopan mittakaavassakin hellesäät olivat olleet viime aikoina vain Välimerelle - Mustamerelle ja Kaspianmereltä kauas Uralin taakse olevalle alueelle sijoittuneita. Nyttemin hellettä on alkanut työntyä pohjoisemmaksi Euroopankin alueella Puolaan ja sieltä sitä on siis leviämässä lähipäivinä aikaisempaa laajemmin myös Länsi-Venäjälle eteläosiin. Ensi viikon mittaan hellettä onkin eniten juuri Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä Uralille saakka, muttei siellä aivan Jäämeren rannalle. Viikon puolivälissä manner-Euroopassakin ja Englannissa lämpenee helteelle varsin laajasti. Sitten ensi viikonloppuna helle voimistuu nimenomaan Itä-Euroopassa ja sieltä odotetaan em. helleannosta mahdollisesti Suomeenkin ja osaan Ruotsia. Samalla Venäjällä hellettä kaikkoaa enemmän Uralin itäpuolelle...
Lapin osalta voidaan todeta, että sää on viime päivinä lämmennyt siellä viimein sikäläisittäin kesäiseksi ja sama jatkuu ensi viikollakin. Sitten to-pe siellä voi olla tilapäinen viileä hetki ennen tuota helteen mahdollista ulottumista sinnekin su mennessä. Täten pohjoisimman Lapin tunturikoivikot tulevat lähipäivinä viimeinkin nopeasti täysilehteen.
Etelä-Suomen kasvukaudesta voidaan todeta lyhyesti, että viimeaikaiset koleat säät ovat hidastaneet kasvukauden kehittymistä niin, että ensi viikon 27 alkajaisiksi aikaisemman kasvukauden jopa reilun 2 viikon etuaikainen kehitys on kaventunut lähes kokonaan pois >> Siten heinäkuun ensimmäiselle viikolle on odotettavissa ajankohtaan nähden varsin normaalia kasvukehitystä, mitä ilmentää yleisten kasvilajien parissa mm. lupiinien (Lupinus polyphyllus) kukinnan hiipuminen paikoin jo loppuun, maitohorsman (Chamerion angustifolium) kukinnan alkaminen - runsastuminen, puutarhoissa jasmikkeiden (Philadelphus sp.) kukinnan jatkuminen uusiin lajeihin sekä peltoviljelyssä rypsikukinnan runsastuminen ja rukiin alkaminen tuleentumaan kypsäksi. Sateet ovat pitäneet maaperää kosteana - hyvin märkänäkin ja ensi viikolla 27 märkyys lisääntyy monin paikoin entisestäänkin. Jokien virtaamatkin saattavat olla ajoittain hieman kasvussa.
Viimeaikaiset koleudet ovat pudottaneet järvivesien pintalämpötilat +15 asteen vaiheille - paikoin sen allekin. Ensi viikolla 27 aluksi kovin nopeaa palautumista reippaammin yli +15 asteen lukemiin ei tapahdu ja siten vedet ovat normaalia paljon kylmempiä, mutta tuo ensi viikonlopun mahdollinen helle alkaa lämmittää järvivesiä nopeasti kohti +20 astetta ja ylikin. Suomenlahdellakin pintavedet ovat olleet sisälahdista ulapalle pääasiassa +15 asteen vaiheilla - ajoittain sen alle. Ensi viikonloppuna nopeimmin alkavat lämmetä sisälahdet, mutta ulapalla reilummin yli +15 asteen lukemia joudutaan odottelemaan selvästi viikon 28 puolelle...
Sääennustepäivitys perjantaina 4.7.2014 klo 02:50: Aikaisempi ennuste on toteutunut lähes em. tapaan, mutta lievinä muutoksina tapahtui mm. sellaista, että eniten sadetta sai korostetusti ma - ti aikana Päijänteen itäpuolinen alue ja varsinkin kaakonkulma; tällä alueella sademäärät ovat kohonneet jopa lähelle 50 mm! Keskiviikkona kuurosateet jäivät melko heikoiksi koko alueella ja sen sijaan eilen torstaina kuurosateita saatiin sisämaassa hyvinkin rankkoina ja monin paikoin reippaahkon ukkosen kera. Ukkoskuuroja oli paikoin jo aamuyölläkin; esim. Hämeenlinnan seudulla ukkosti koko to aikana täten jopa kolmeen otteeseen. Samalla kävikin jo niin, että torstain päivälämpötilat nousivat kuurojen välillä jo monin paikoin reiluun +20 asteeseen - Monella Etelä-Suomen alueella tämä päätti jopa n. 3 viikon putken alle +20 asteen maksimilämpötiloja! Ke ja varsinkin to olivat myös tuulisia päiviä länsivirtauksessa.
Tänään perjantaina em. ennuste pitää kutinsa edelleen joten kuten; heikkenevät länsituulet vallitsevat ja yöllisten kuurosateiden jälkeen loppupäivä on osittain vaihtelevapilvisen poutainen, mutta kuurojakin voi vielä paikoin tulla. Yölämpötilat ovat reilussa +10 asteessa ja päivälämpötilat kohoavat +20 asteen vaiheille - vähän sen yli.
Sitten jo aikaisemmassa ennusteessa vihjattu helleaalto on nyt varmistunut ja itse asiassa se näyttäisi kattavan koko ensi viikon 28 ja samalla voimistuisi jatkuvasti lisää! Tosin nyt tänä viikonloppuna helteen kehittyminen on aluksi hidasta ja vielä sunnuntainakaan ei siksi päästä kovin paljon yli +25 asteen päivälämpötiloissa. Lisäksi vielä pe-la yönä sisämaassa minimilämpötilat voivat olla vajaassa +10 asteessa sään seljettyä ja tuulten tyynnyttyä; la-su yö on jo lämpimämpi. Sää on viikonloppuna enimmäkseen poutaista, mutta pilvisyyttä voi olla hieman ajoittain, kuten iltapäivän kumpupilviä.
Suursäätilallisesti korkeapaine muodostuu tänä viikonloppuna selännemäisesti Suomen itäpuolelle, mutta Itä-Euroopan helleilmamassa ei siis pääse aluksi kunnolla Fennoskandiaan, koska tuon korkeapaineen itäpuolella Karanmereltä pääsee aluksi sen verran viileää ilmaa Suomen itäpuolelle. Ensi viikolla 28 korkeapaine jää kuitenkin vellomaan moneksi päiväksi vaihtelevan muotoisena Fennoskandian - Länsi-Venäjän päälle, jolloin yhtäältä etelä-kaakosta virtaa jatkuvasti helteisempää ilmaa ja itse korkeapaineen alueellakin kuumenee päivä päivältä, kun samalla tuo Karanmereltä tulevan viileän ilman syöttyminen hiipuu ajoittain ja Länsi-Venäjälläkin kuumenee laajemmin. Tämä hellekorkeapaine näyttäisi sitten pitävän pintansa ensi viikon loppuun saakka ja matalapaineet pysyisivät yhtäältä Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä ajoittain ulottuisivat Mustanmeren länsireunalle... Muutoksina voi tapahtua kuitenkin sellaista, että ajoittain etelästä pääsee kosteampaa ja epävakaisempaa ilmaa, mikä tarkoittaa ukkoskuurojen mahdollisuutta; näin näyttää olevan ensi viikon alussa ja sitten uudemman kerran ehkä lopussa...
Näin ollen tarkastelualueen ensi viikon 28 sää on luonteeltaan pääosin aurinkoinen, mutta ajoittain voi olla ylä- ja keskipilvilauttaa sekä iltapäivisin kumpupilviä - Kosteissa ja epävakaisissa tilanteissa esiintyy paikoin ukkosia ja todennäköisimmin Baltiasta käsin ja toisaalta sisämaassa. Tuulet ovat enimmäkseen etelän ja idän väliltä vaihdellen voimakkuudeltaan tyynen ja kohtalaisen välillä. Ilmamassat lämpenevät päivä päivältä siten, että alkuviikolla yölämpötilat ovat vähän +15 asteen molemmin puolin ja päivälämpötilat +25 ja +29 asteen välillä. Loppuviikolla yölämpötilat alkavat asettumaan yleisesti +15 asteen yläpuolelle ja paikoin jopa lähelle +20 astetta ja päivälämpötilat nousevat yhä yleisemmin +30 asteen vaiheille; sisämaassa +30 asteen ylityksiä voi tulla reilustikin...
Lisäksi on merkille pantavaa se, että tämä helle ulottuu myös koko Lappiin saakka - Eniten ehkä ti - to aikoina, jolloin pohjoisinta Lappia myöten on hellettä niin, että jopa Kilpisjärvellä saatetaan kylpeä yli +25 asteen lukemissa. Niinpä siellä luonnon kasvukausi kirii aikaisemmista koleuksista jälkeen jääneenä sikäläisittäin etuaikaan.
Etelä-Suomessa kasvukauden eteneminen palautuu uudestaan kohti 2 viikon veroista etumatkaa normaaliin nähden ensi viikon tuloksena... Kuivuusongelmia ei kuitenkaan ehdi vielä merkittävästi ilmaantumaan edeltäneiden päivien sateiden ansiosta, joten kasvukausi etenee hyvissä merkeissä; ukkoskuurot voivat paikoin kastella paljonkin, mutta toisaalta jotkut paikat voivat jäädä koko ensi viikoksi sateetta.
Tästä helleaallosta on siis hyvin todennäköisesti tulossa tämän kesän pisin ja kuumin, joten ilman muuta teen siitä helleseurannan tuttuun tyyliin; aloitan sen ensi sunnuntaina ja siitä se jatkuu ainakin seuraavat 7 päivää.
Ensi viikolle saattaa tulla myös ukkosbongailuraporttejakin, mikäli tilanteita syntyy... Seuraavan sääennusteen laadin aikaisintaan vasta ensi viikon 28 lopussa / myöhemminkin, koska noissa em. helleseurannoissa ja ukkosraporteissa tulee kuitenkin sääasiaa sen verran paljon.
Vesistöjen pintavesien lämpenemisestä Etelä-Suomessa vielä lopuksi, mikä varsinkin lomalaisia kiinnostaa >> Ensi viikon 28 helle nostaa järvien pintavedet yleisesti paljon yli +20 asteen ja ensi viikon lopulla pienissä järvissä ja matalissa rantavesissä jopa selvästi yli +25 asteen lukemat mahdollistuvat! Suomenlahdella sisälahdissakin päästään yli +20 asteen lukemiin ensi viikon 28 aikana ja ulapallakin lähelle +20 astetta! Koko Itämeri Perämerta myöten lämpenee useilla asteilla ja lopputuloksena kaikki Suomen vesistöt päätyvät aikaisemmista normaalia kylmemmistä lukemista useita asteita normaalia lämpimämpiin lukemiin!
Sunday, June 29, 2014
Sääennustetta viikolle 27 - Aluksi yhä normaalia viileämpää ja runsassateisen epävakaista; viikonloppuna helleaallon alkaminen (Päivitys; koko viikko 28 voimistuvaa hellettä!)
Labels:
helleaalto,
kasvutilanteita,
luontoseuranta,
meteorologia,
sää,
ukkonen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment