Tämän kesän helleseuranta jatkuu nyt, kun Etelä-Suomessa on tänään viimeinkin päästy pitkästä aikaa yli +25 asteen päivälämpötiloihin! Edellinen helleaalto oli jo noin kuukausi sitten, jolloin edelliset hellelukemat olivat lauantaina 7.6. ja sen jälkeen Etelä-Suomessakin jouduttiin kokemaan jopa poikkeuksellisen kolea kesäkuun loppupuoli.
Tällä kertaa uusimpien tietojen mukaan tämä alkanut helle näyttää olevan seuraavanlainen >> Jäämereltä ulottuu tästä sunnuntaista ensi tiistaihin saakka korkeapaine Suomen itälaidalle, joka länsireunalla Itä-Euroopasta virtaa helleilmamassaa Fennoskandiaan ja Lappiin saakka. Korkeapaineen itäpuolella virtaa kuitenkin pohjoisesta viileämpää ilmaa, joka on kärkkymässä melko lähellä Suomen itärajaa. Sitten keskiviikosta alkaen tuo korkeapaine heikkenee ja samalla Jäämereltä työntyy uutta korkeapainetta Kuolanniemimaan yli ja sen eteläpuolella tuo idän viileämpi ilma näyttäisikin pääsevän itä-koillistuulilla Etelä-Suomeen ainakin sen verran, että tarkastelualueen itäosissa ja ehkä lähes kaikkialla muuallakin ke - to päivälämpötilat jäisivät alle +25 asteen. Samalla helteisin ilma olisikin Lapissa.
Kuitenkin tässä vaiheessa näyttää siltä, että korkeapaineinen hellesää palaisi tulevana viikonloppuna uudestaan koko tarkastelualueelle, mutta sitä on tarkennettava uudessa helleseurannassa - Olen siis nyt päättänyt, että tämä helleseurantaosa 4 saa jäädä kattamaan vain päivät tästä sunnuntaista keskiviikon tienoille ja sitten alkavan viikon 28 lopulla tulee seurantaosa 5... Ensi viikolla se selviää tarkemmin.
Epävakaisten ja kosteiden ukkosalueiden sijoittumisesta ja niiden vaikutuksesta lähipäivien maksimilämpötiloihin voidaan todeta, että huomenna maanantaina Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja lounaissaaristossa voi olla ukkoskuurojen riskiä. Sitten seuraava merkittävämpi ukkosherkkä tilanne voi olla ke-to tienoilla tuon idän viileämmän ilman etenemisen takia tarkastelualueella itä-koillisosista alkaen... Näillä ukkosalueilla hellelukemat voivat siis jäädä ympäröiviä alueita alemmiksi. Muutoin pilvisyys pysyy melko vähäisenä ja merkityksettömänä.
Lähteenä lukemille ovat tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella.
Sunnuntain 6.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +23 astetta, Turku +26 astetta, Salo +25 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +24 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +23 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +21 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.
Tämän päivän sää oli hyvin vähäpilvistä, missä ilmeni vain hyvin pientä untuvapilvilauttailua sekä iltapäivällä ohuita ja pieniä kumpupilviä hajanaisesti - tosin idässä länttä enemmän. Niinpä pilvisyys ei vaikuttanut lähes ollenkaan tarkastelualueen maksimilämpötiloihin merkittäviä alueellisia eroja synnyttävästi. Alueella vallitsivat heikot kaakkoistuulet, joiden ansiosta kaikkein lämpimin ilmamassa pakkaantui tuttuun tapaan läntisimpiin osiin ja se nähdään tuossa yllä tarkastelualueen korkeimpina hellelukemina mm. juuri Turussa ja Porissa. Heinäkuisiksi lämpötiloiksi nuo n. +26 asteen lukemat eivät olleet silti kummoisia ja tämän kesän kuumimpiin lukemiin jäi vielä selvästi matkaa. Suurien järvien ja Suomenlahden viilentävä vaikutus ilmeni edelleen, kun kesäkuun loppupuolen koleiden säiden takia normaalia kylmemmiksi jääneet vesistöjen pintavedet eivät ole vielä ehtineet lämmetä kovin paljoa; tässä vaiheessa vasta pienissä järvissä on alettu saavuttaa +20 astetta.
Maanantain 7.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +30 astetta, Salo +28 astetta, Pori +29 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere; Härmälä +27 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +24 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +26 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +26 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +26 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.
Korkeapaine pysyi keskukseltaan Suomen itäreunalla vähän Vienanmerestä etelään, mutta alkoi heikkenemään; sen eteläpuolelta eteläkaakosta virtasi edelleen helleilmamassaa Fennoskandiaan ja koko Lappiin. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja. Pilvisyys oli muutoin lähes olematonta, mutta iltapäivällä oli sisämaassa kumpupilvisyyttä, joista länsirannikon tuntumassa kehittyi muutamia kuurosateita; pilvisyydellä ei ollut merkittävää vaikutusta alueellisiin lämpötilaeroihin. Yllä olevassa maksimilämpötilalistauksessa havaitaan kuumimman ilman pakkautuneen edelleen läntisimpiin osiin, missä Turussa saavutettiin +30 asteen raja. Helteisintä ilmaa kiertyi siitä Lappiinkin siten, että myös siellä oli paikoin +30 asteen ylityksiä, kuten Utsjoella +30,7 astetta. Tämän kesän lämpöennätys +30,8 astetta toukokuulta jäi siis vielä voimaan täpärästi. Vesistöjen pintavesilämpötilat kohosivat hyvin nopeasti ja olivat jo monin paikoin +20 asteen vaiheilla, mutta vielä tässä vaiheessa isojen järvien ja Suomenlahden viilentävää vaikutusta oli paikoin selvästi. Itärajalla puolestaan helteiden mietouteen vaikutti itäpuolinen viileämpi ilmamassa.
Tiistain 8.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +25 astetta, Turku +30 astetta, Salo +28 astetta, Pori +30 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere; Härmälä +28 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +28 astetta, Hyvinkää +28 astetta, Lahti +28 astetta, Kouvola +26 astetta, Porvoo +27 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +24 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +28 astetta, Savonlinna +26 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +26 astetta.
Korkeapaine siirtyi heikkenemään Etelä- ja Keski-Suomen päälle, missä tuulet olivat hyvin heikkoja - tyyniä; etelärannikolla ajoittain voimakkaampaa itätuulta iltapäivällä. Helleilmaa siirtyi etenkin Skandinavian eteläosiin ja kiertyi sieltä yhä Lappiin. Jäämereltä alkoi työntymään etelämmäksi toista korkeapainetta ja sen itäpuolelta kylmää ilmaa alkoi tulla koillisesta Etelä-Suomea kohti; sitä rajaava kylmä rintama saavutti illaksi jo Kainuun tasaa. Pilvisyys oli jälleen edellispäivän kaltaista, missä iltapäivällä kumpupilvisyyttä oli vaihtelevasti sisämaassa, mutta tällä kertaa oli kaikkialla tarkastelualueella poutaa. Yllä olevassa listauksessa kuumin alue oli hieman laajentunut länsiosissa, jolloin +30 asteen paikkeille päästiin uusillakin paikoilla; silti yhä tuo em. +30,8 astetta jäi rikkomatta. Vesistöissä pintavesien lämpötilat saavuttivat yhä yleisemmin yli +20 asteen lukemia; vähiten idässä, missä helteet olivat yhä muuta aluetta miedompia. Vesien lämpenemisen myötä kuitenkin mm. etelärannikolla, Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa oli edellispäiviä lämpimämpää.
Keskiviikon 9.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +27 astetta, Turku +29 astetta, Salo +28 astetta, Pori +29 astetta, Hämeenlinna +28 astetta, Tampere; Härmälä +28 astetta, Tampere; Siilinkari +27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +28 astetta, Vantaa +29 astetta, Hyvinkää +28 astetta, Lahti +29 astetta, Kouvola +30 astetta, Porvoo +29 astetta, Lappeenranta; Lepola +28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +27 astetta, Mikkeli +29 astetta, Jyväskylä +29 astetta, Savonlinna +28 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +20 astetta.
Etelä- ja Keski-Suomen päällä ollut tyyni korkeapaine alkoi syrjäytyä pois, kun toinen korkeapaine työntyi Vienanmeren yli etelään. Sen edellä kylmä rintama siirtyi päivän aikana koillisesta lounaaseen kaarevana vyöhykkeenä tarkastelualueella; iltapäivällä se sijaitsi suunnilleen linjalla Laatokka - Oulu ja myöhään illalla se ylitti pääkaupunkiseutua länsi-lounaaseen. Rintaman myötä iltapäivällä - illalla sade- ja ukkoskuuroja esiintyi Päijänteen tasan itäpuolella ja muuallakin oli edellispäiviä runsaampaa pilvisyyttä. Kuuropilvisyys ja ko. rintama vaikuttivat selvästi tarkastelualueen maksimilämpötiloihin, missä yllä olevassa listauksessa havaitaan helteiden jääneen rintaman jälkipuolella jo pois Ilomantsissa. Ennen rintamaa helle huipentui silti pilvisyydestäkin huolimatta monin paikoin tämän hellejakson korkeimpiin lukemiin, mutta läntisimmissä osissa helle sen sijaan hieman hellitti; yhä +30,8 astetta jäi rikkomatta ja tämän hellejakson korkeimmaksi lukemaksi koko Suomessa jäi em. Utsjoen +30,7 astetta. Etelärannikolla, Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa mitattiin tässä vaiheessa sen sijaan tämän kesän tähän mennessä selvästi kuumimmat lukemat, koska ennen tuota kylmää rintamaa hyvin heikko tuuli kääntyi puhaltamaan kuumalta mantereelta pohjois-koillisesta. Tätä hellehuippua auttoi myös Suomenlahden jo paljon lämmennyt pintavesi; ulapallakin paikoin lähes +20 astetta. Ko. rintaman ylityksen jälkeen kuivempi ja viileä itä-koillistuuli voimistui selvästi illan mittaan idästä alkaen.
Tähän päättyykin tämä helleseuranta. Sain tehtyä tämän valmiiksi takautuvasti siten, että tuossa yllä päivitin kerralla kolme viimeistä hellepäivää valmiiksi tänään lauantaina 12.7.2014 klo. 17:50; lämpötilat olin poiminut valmiiksi kunakin päivänä, mutta kuvailutekstit ovat nyt vasta julkaistuna.
Tämän helteen jälkeen tuo uusi korkeapaine on ollut vastuussa Etelä-Suomessa selvästi viileämmästä säästä toissapäivänä torstaina sekä eilen perjantaina >> Korkeapaine siirtyi voimistuneena Vienanmeren yli hitaasti etelään, jolloin to vallitsi kohtalainen - etelärannikolla ajoittain navakka itä-koillistuuli, jonka myötä tarkastelualueella päivälämpötilat jäivät jopa alle +20 asteen etelärannikolla ja itäosissa huolimatta laajasti täysin selkeästä säästä yön-aamun rintamapilvien jälkeen. Läntisimmissä osissa +20 ja +24 asteen välisiä lukemia saavutettiin silti. Edellispäivän hellehuipentuma-alueella koettiin paikoin erikoinen tilanne; torstaina korkeimmat lämpötilat olivat heti puolenyön jälkeen sillä alueella, missä em. kylmä rintama meni yli vasta to alkuyöllä ja seurannut aurinkoinen iltapäivä olikin yötä paljon viileämpi. Helleilmamassa jäi vaikuttamaan yhä lähes koko Skandinaviaan sekä osaan Lappia.
Eilen perjantaina korkeapaine asettui keskukseltaan Laatokan tienoille ja viileä itävirtaus hellitti; aurinkoisessa säässä kuitenkin laajasti päivälämpötilat jäivät hellelukemista +20 ja +24 asteen välille. Vain Skandinaviassa ja Lapissa oli yhä hellettä monin paikoin näinä molempina etelän helletaukopäivinä.
Jatkossa helle palaa myös Etelä-Suomeen! >> Tänään lauantaina 12.7. on kaakosta alkanut jo uuden helleannoksen lähestyminen, kun tuo korkeapaine on asettunut Suomen itäpuolelle ja etelästä Itä-Euroopasta on alkanut lähestyä matalapainetta Baltiaan. Uuden helteen saapuminen on alkanut näkymään runsaana ylä- ja keskipilvilauttailuna. Tänään la päivälämpötilat ovat kuitenkin vielä jääneet +20 ja +24 asteen välille. Sen sijaan hellettä on huomenna sunnuntaina yleisesti ja +30 asteen paikkeille on taas mahdollisuus. Etelästä saapuu kuitenkin mukana myös epävakaista ja kosteaa ukkossäätä ja ensi viikon 29 alussa hellettä rajoittaa yhä epävakaisuuden jatkuminen ukkoskuurotteluineen ja lounaasta uhkaava viileämpi ilma...
Palaan uudessa helleseurantaosassa su illalla näihin asioihin ja hellelukemien kartoittamiseen! Mahdollisesti myös tämän kesän toinen ukkoseurantaraportti saattaa tulla viimeistään ensi ma-ti...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment