Palataanpa tauon jälkeen sääennusteeseen ja siihen liittyvien asioiden pariin. Viimeksi viime viikolle 33 laatimassani ennusteessa jäin siihen, että matalapainetoiminta kuurottaisine sateineen oli jäämässä koko viime viikon asiaksi ja tämän viikon alussa vastaavanlainen sää oli jatkumassa edelleen.
Kerrataanpa vähän tarkemmin viime viikolta alkaen toteutuneiden säiden luonnetta Etelä-Suomessa >> Suursäätilallisesti sekä viime että tämän viikon säitä on siis hallinnut melko samanlainen suursäätila, missä Suomen länsipuolelle asettui varsin pysyvästi matalapainetta syöttäen etelän ja lännen välistä kuuroherkkää ilmamassaa sekä vaiheittain viileämpiä lämpötiloja; kesäiset lämpötilat ovat antaneet siksi vain vähitellen periksi Etelä-Suomessa.
Aluksi viime viikolla 33 ma - pe matalapainetta pysyi Skandinavian ja Lapin yllä, joka mahdollisti päivittäin lounaasta kuurosateita ja vielä lämpimän meren äärellä myös yöaikaisia kuuroja. Etelärannikolla sekä ti-ke että ke-to välisinä öinä saatiin kuurojen mukana myös näyttäviä yöukkosia. Iltapäivisin kuurot olivat myös paikoin rankkoja ukkosten kera koko alueella. Sitten viikonloppuna tuo matalapaine siirtyi Suomen koillispuolelle, mutta siitä jäi ulottumaan Etelä-Suomeen heikkoa matalapaineen solaa; kuurot kuitenkin vähenivät, heikkenivät ja aurinkoisempi poutasää valtasi alaa tuulten heikennyttyä samalla - Su oli poutaisinta. Lämpötiloiltaan viime viikko oli vielä melko lämmin tarkastelualueella, missä päivittäin saavutettiin yli +20 asteen lukemia ja etenkin lämpimän meren äärellä yölämpötilat pysyivät melko korkeina ollen +15 asteen vaiheilla. Viikon loppua kohden Pohjois-Lapissa tuli kuitenkin jo yhä enemmän syksyisen koleaa Jäämereltä päässeen ilmamassan takia.
Tällä viikolla 34 vastaavanlainen vaihe toistui, kun aluksi viime sunnuntaina Britannian ja Norjan välissä voimistunut uusi matalapaine asettui sitten koko tämän viikon ajaksi suunnilleen sijoilleen Skandinaviaan ja venyen ke - la myös Keski-Suomen yli itäkoilliseen osakeskuksineen; tämän takia etelän ja lännen välinen virtaus jatkui Etelä-Suomeen, mutta se oli edellisviikkoa ajoittain voimakastuulisempi sekä viileämpi, jolloin myös Etelä-Suomessa alettiin jäämään päivälämpötiloissa vajaaseen +20 asteeseen ja sateisimmilla hetkillä jopa vain +15 asteen vaiheille. Tuulten ja pilvien takia yölämpötilat pysyivät kuitenkin yhä vähintään +10 asteen vaiheilla sekä vielä melko lämpimän meren äärellä varmimmin yli +10 asteessa. Joka päivä esiintyi kuurosateita, jotka olivat edelleen paikoin rankkoja ukkosten kera ja yöaikoina meren äärellä kuurot pysyivät elossa paikoin ukkostenkin kera. Etelärannikolla näyttävimmät ukkoset koettiin pitkin keskiviikkoa, jolloin mm. pääkaupunkiseudulla ukkosti jopa kolmeen eri kertaan. Seuraava päivä torstai oli viikon poutaisimpia. Etenkin Pohjois-Lapissa jatkui koko viikon syksyisen kolea sää.
Tänään sunnuntaina Etelä-Skandinaviassa ollut matalapaine alkoi selvemmin heiketä, mutta etelästä on lähestymässä uusi voimistuva matalapaine; tänäänkin on esiintynyt heikenneissä lounaistuulissa ja vaihtelevassa pilvisyydessä kuurosateita, missä etenkin etelärannikolla kuurotteli myös yöllä. Kuurot ovat kuitenkin vähentyneet iltapäivän mittaan etelästä alkaen ja ilta tulee olemaan poutainen ennen etelästä lähestyviä uusia sateita; illalla etelästä nousee uuden rintamasateen yläpilvivyöhykkeitä.
Ensi viikolle 35 onkin sitten tulossa entistäkin sateisempaa ja viileämpää säätä >> Baltiasta saapuu siis huomenna maanantaina matalapaine, jonka etupuolella etelän ja idän väliset tuulet voimistuvat selvästi ja etelästä saapuva sade kastelee varhaisaamusta alkaen ollen lähes koko päivän jatkuvaa ja ajoittain runsasta etenkin etelärannikon tuntumassa. Lämpötila pysyy koko päivän pääasiassa +10 ja +15 asteen välillä.
Sitten tuo matalapaine asettuu keskukseltaan Etelä-Suomen päälle ti ja ke ajaksi siten, että tuulet ovat suunnaltaan vaihtelevia Fennoskandiaan laajasti pesiytyvässä koleassa ilmamassassa. Samalla tarkastelualueella runsaassa pilvisyydessä kuurottaisia sateita tulee yötä-päivää; ajoittain yhtenäisemmät ja tihkusadetyyppisetkin sateet ovat mahdollisia. Ilmamassa on tässä vaiheessa jo sen verran viileää, ettei ukkosille ole enää kummoista todennäköisyyttä. Lämpötilat ovat päivisin +15 asteen vaiheilla ja öisin vain pari-kolme astetta alempia +10 ja +15 asteen välillä; leudointa on etelärannikolla.
Seuraavaksi näyttää siltä, että to ja pe aikana matalapaine heikkenee Etelä-Suomen päältä, mutta samalla toinen matalapaine nousee etelästä itäisempää reittiä Suomen itäpuolelle; tämän myötä koillisesta pääsee virtaamaan yhä melko viileää ilmaa koko Fennoskandiaan ja epävakainen sää jatkuu tarkastelualueella iltapäiväpainotteisten kuurosateiden merkeissä, mutta aikaisempaa enemmän voi aurinkoakin pilkahdella. Päivälämpötilat voivat nousta vähän +15 asteen yläpuolelle etenkin lounaassa, mutta toisaalta etenkin sisämaassa yölämpötilat voivat laskea vajaaseen +10 asteeseen.
Ensi viikonloppuna on odotettavissa näillä näkymin hieman lämpimämpää ja poutaisempaa säätä Etelä-Suomeen, kun korkeapainetta vahvistuu Skandinavian - Lapin päälle matalapaineiden pysyessä etelä-kaakkoispuolella; näin ollen koillis-itävirtaus jatkuisi heikkona ja siinä la vaihtelevassa pilvisyydessä ja enää vain vähäisissä iltapäiväkuuroissa päivälämpötilat olisivat +16 ja +20 asteen välillä ja yölämpötilat +10 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän sen alle... Su näyttäisi etelästä nousevan uusi matalapaine sateineen.... Palaan päivittämään viikonlopun ja seuraavan viikon 36 säätä vielä tämän loppuun.
Euroopan mittakaavassa mainittakoon vielä, että kunnolla kesäiset säät helteineen ovat jo viime viikosta lähtien kaikonneet lähinnä Välimerelle, Itä-Euroopassa Mustallemerelle sekä Länsi-Venäjän eteläosiin, kun tuo Fennoskandian jatkuva matalapainetoiminta on kierrättänyt länsikauttaan Britteinsaarille ja laajasti myös manner-Eurooppaan viileää ilmaa. Suunnilleen sama on jatkumassa alkavalla viikolla 35, mutta erona on se, että viileämpi ilmamassa laajenee Venäjälläkin - Varsin syksyistä alkaa olemaan yhä enemmän Lapissa sekä etenkin Länsi-Venäjällä Vienanmereltä Uralille.
Seuraavaksi vielä muutamia havaintoja Etelä-Suomen luonnon kehitysvaiheista em. aikajaksojen puitteissa >> Elokuun alkupuolella vielä jatkuneet helteet pääsivät edistämään kasvukauden kehitysvaiheita jopa n. 3 viikon mittaisesti etuaikaan ajankohdan normaaliin nähden, mutta etenkin tällä viikolla viileät säät ovat taannuttaneet sitä takaisin n. 2 viikon luokkaan ajankohtaan nähden.
Tämän mukaan tällä viikolla 34 on kuitenkin esiintynyt selvästi etuajassa mm. syyshortensioiden (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukintavaiheen muuttuminen vaaleanpunaiseksi, joidenkin aronioiden (Aronia sp.) marjojen yli puolikypsäksi tuleminen, syysomenasadon valmistumista yhä enemmän sekä kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjasadon täysikypsyminen yleisesti. Maaseudulla peltoviljelyssä suurin osa viljoista ehdittiin puimaan talteen ennen viime ja tämän viikon sateita, mutta paikoin myöhäisimpään tuleentumaan alkaneita viljoja jäi sateiden armoille odottamaan puintia; näin etenkin kauroja ja rypsiä / rapsia jäi vielä hieman peltoihin. Ensimmäisenä puiduilla pelloilla alkoivat toisaalta rikkaruohot kasvaa sänkien sekaan parin viime viikon aikana.
Ennen viime ja tämän viikon sateita heinäkuussa ja elokuun alussa Etelä-Suomeen pääsi jatkuvien helteiden aikana kehittymään huomattavia maaperän kosteuseroja ukkossateiden jakauduttua hyvin epätasaisesti - Etenkin etelärannikolla pääsi paikoin kehittymään pahaa kuivuutta elokuun alkupuolelle tultaessa, missä siksi esim. Espoon Tapiolassa ilmeni kallioisilla mäillä voimakasta valeruskaantumista ja ruskeita kasvustoja nurmikoiden kellastuttua samalla. Toisaalta paikoin sisämaassa eniten ukkossateita saaneilla alueilla kuivuutta ei juuri ilmaantunut tai se jäi vain lieväksi.
Nyttemmin näiden kahden kuluneen viikon sateiden ansiosta kaikilla kuivuusalueillakin on saatu runsaasti sadetta; etenkin etelärannikon tuntumassa ja lounaassa jopa 50 - 100 mm veroisesti monin paikoin! Näin ollen kellastuneet nurmikot ovat muuttuneet takaisin vihreämmiksi ja alkaneet kasvaa uudelleen. Samoin kuivuusruskaantumiset ovat poistuneet lehtipuista lehtien varisemiseen. Toisaalta nämä runsaat sateet ovat aiheuttaneet sen, että maanviljelyssä joillekin liikamärille pelloille ei ole ollut kunnolla pääsyä koneilla. Ensi viikon sateet aiheuttavat sen, että liikamärkyys jatkuu yhä paikoin. Jokien virtaamat ovat myös jonkin verran nousussa, mutta merkittäviä tulvia ei kuitenkaan ole odotettavissa. Viimeaikaiset sateet ovat jo elvyttäneet sammalia vihreään kasvuun, mutta sieniä on odotettavissa runsaammin vasta syyskuun puolella...
Elokuun alun helteiden päättyessä vesistöissä pintavesilämpötilat olivat normaalia paljon korkeampia ollen sekä järvissä että meressä kauttaaltaan +20 ja +25 asteen välillä. Nyttemmin näiden kahden viime viikon aikana vesien viilenemistä on tapahtunut sekä ilmamassojen viilenemisen että etenkin tämän päättyvän viikon osalta voimakkaiden tuulien vesisekoittamisen takia - Täten sekä järvissä että meressä pintavesilämpötilat ovat laskeneet tähän mennessä pääasiassa +15 ja +19 asteen välille eli ajankohdan normaaleiksi. Ensi viikolla 35 viilenemistä tapahtuu pari-kolme astetta lisää.
Ensi viikolla sää on siis normaalia viileämpää, mutta siitä huolimatta Etelä-Suomessa termisen syksyn alkamisen määritelmä ei vielä täyty. Samoin ruska ei ole vielä alkamassa, vaikka normaaliin tapaan ensimmäisenä ruskaantuvissa puu- ja pensaslajeissa näkyy ajankohdalle tyypillisesti paikoin häilyviä ruskan esisävyjä, kuten mm. joissakin metsävaahteroissa (Acer platanoides). Valeruskaa on toisaalta alkanut edellisvuosien tapaan tarjoamaan koivuissa (Betula sp.) ruostesienien aiheuttama kellastuminen. Ruska ei ole ehtinyt alkaa vielä Pohjois-Lapissakaan kunnolla, vaikka siellä on ollut jo toista viikkoa varsin koleaa. Ensi viikolla sinne voidaan kuitenkin jo odottaa ensimmäisiä kirkkaita värejä...
Sääennustepäivitys lauantaina 30.8.2014 klo. 18:15: Yllä oleva tämän viikon 35 ennuste on toteutunut varsin hyvin kohdilleen, joten siitä ei sen enempää. Nyt tänä viikonloppuna on tullut hieman muutosta aikaisempaa arvioon >> Korkeapaine on vahvistumassa la-su aikana laajemmin Fennoskandian ylle; tänään on ollut viimeinkin enimmäkseen poutainen päivä aikaisempien päivien runsaiden ja rankkojen kuurosateiden jälkeen, joskin Päijänteen tienoilla on iltapäivän aikana lievästi kuurotellut heikossa koillisvirtauksessa. Huomenna su on poutaisempaa, mutta taivaalla seilaa vaihtelevasti tästä päivästä tuttuun tapaan keskipilvilauttoja ja iltapäivisin kumpupilviäkin seassa. Tuulet heikkenevät ja ovat su ajoittain tyyniä. Ensi yönä sisämaassa yölämpötila on +6 ja +9 asteen välillä, mutta etelärannikolla enimmäkseen reilussa +10 asteessa. Päivälämpötila on ollut tänään vain +15 asteen vaiheilla, mutta huomenna enimmäkseen vähän reilussa +15 asteessa etenkin lounaassa ja etelärannikolla.
Tulevalla viikolla 36 käy niin, että tuo korkeapaine vallitsee laajasti Fennoskandian yllä alkuviikolla, mutta muotoutuu ma - ke aikana noin itä-länsisuunnassa pitkulaiseksi Länsi-Venäjältä Etelä-Suomen ja Baltian yli Britteinsaarille - Tämä mahdollistaa poutaisen ja vaihtelevapilvisen sekä heikkotuulisen sään tuona aikana ja sää myös lämpenee; yölämpötilat ovat vähän +10 asteen molemmin puolin; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötilat kohoavat +20 asteen vaiheille ja ke mennessä paikoin ylikin. Samalla Lappiin virtaa lounaasta takakesäistä säätä, mutta lännestä tulevat rintamasysteemit kastelevat siellä myös.
Sitten ensi viikon 36 lopulla olisi käynnistymässä muutos mahdollisesti paljonkin kylmempään ja syksyiseen suuntaan Etelä-Suomea myöten; tämä tapahtuisi siten, että Etelä-Suomessa ja Baltiassa korkeapaine antaisi periksi ja korkeapaineen painopiste alkaisi siirtyä lännemmäksi Britteinsaarille ja siitä Islantiinkin. Tällöin Jäämerellä voimistuisi matalapainetta ja sen mukana aluksi länsi-luoteisvirtaus voimistuisi tuoden epävakaista säätä säärintamineen ja päivälämpötilat laskisivat jo +15 asteen vaiheille - vähän alle. Sitten viikonvaihteen 36 / 37 paikkeilla olisi tulossa Norjanmereltä uusi voimakas matalapaine Etelä-Suomeen voimakkaine tuulineen ja sateineen, jonka jälkipuolella pohjoisesta purkautuisi ensimmäinen kunnolla syksyinen ja kylmä ilmamassa koko Fennoskandiaan... Tästä seuraavassa ennusteessa lisää n. viikon kuluttua.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment